magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Balkáni rendezés

Megy a pánikolás a Balkán-határok átalakítási terve miatt, pedig a tervezet kifejezetten hasznos.

Jelenleg a Balkánon van egy sor gyakorlatilag egynemzetiségű állam:

  • Albánia - szinte teljesen albán, a görög kisebbség az utóbbi 30 évben nagyrészt elköltözött,
  • Görögország - szinte teljesen görög mára, a modern görög állam sikeres asszimilációs politikát folytat megalakulása óta,
  • Horvátország - mára szinte teljesen horvát, a nagy szerb kisebbség gyakorlatilag el lett üldözve a szerb-horvát háborúk során,
  • Szlovénia - csak az utóbbi évtizedek bel-jugoszláv migrációja miatt nem tisztán szlovén.

Ide ide sorolható - mint a kérdés szempontjából irreleváns - Románia és Bulgária, ahol vannak ugyan kisebbségek, de azok nem szomszédos balkáni országokból származnak (Romániában a magyarok, Bulgáriában a törökök).

Ahol viszont a kérdés súlyos, az Bosznia-Hercegovina és Koszovó.

Bosznia-Hercegovina máig kb. olyan, mint Tangier Nemzetközi Övezet a XX. sz. során: csakis idegen hatalmak miatt létezik. A valóságban Bosznia működésképtelen, s nem is működik, mindent az egyes nemzetiségek intéznek önállóan, s az egységet a külföldi főbiztos adja, akinek vétójoga van az ország minden szerve felett.

Bosznia-Hercegovina felosztása csak a tényleges helyzetet tenné jogilag is hivatalossá.

Koszovó szintén egy felesleges állam, semmi ok egy második albán állam létezésére a már meglévő mellett. Koszovó szerblakta északi csücske pedig simán elcserélhető lenne Szerbia délnyugati albánlakta csücskével. Ez csak a békét szolgálná, elvezetne egy albán-szerb kiegyezéshez.

Vicces, de a legnagyobb akadály a koszovói-szerb területcserében az, hogy a szerb A1-es autópálya az albántöbbségű területen megy keresztül - ez pedig az E75-ös létfontosságú északi-déli útvonal fontos eleme (ennek fő magyar szakasza az M5), itt egy plusz határ beiktatása komoly probléma lenne.

Macedóniát nem veszem ide, bár az is kiemelten működésképtelen: az ország északnyugati része színalbán.

Egyébként a minta mindig ugyanaz a marhaság: mindenki ragaszkodik a határok nem átrajzolásához, mert ez majd precedens lesz, aztán a helyzet egyre rosszabb lesz, s a végén a határok úgyis átrajzolódnak, de sokkal nagyobb károkkal.

piros - szerb többség Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban, sárga - horvát többség Bosznia-Hercegovinában, zöld - bosnyák többség Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Szerbiában, barna - albán többség Észak-Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7016503908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2021.04.24. 14:10:55

Azért előbb nem ártana az ott élőket is megkérdezni. Egyébként én valamelyik nagyhatalom kavarását sejtem a "terv" "kiszivárgása" mögött...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.24. 17:54:41

Hát azért a szerbeket ismerve én azt hiszem, ha ma valamelyik szerb politikus hivatalosan is elengedné Koszovót, egy héten belül Зоран Ђинђић sorsára jutna.
Egyébként sajnos magyar vonatkozás, hogy ezt a töketlen határkialakítást az 1878-as berlini kongresszuson jórészt Andrássy Gyula módolta, abban a pár hónapban amikor a Monarchia elég bénán megpróbált nagyhatalmat játszani.Részben mentségére szóljon, hogy az akkor még létező határőrvidékkel és török enklávékkal és exklávékkal szórakozva nem volt könnyű dolga, de épp ezért lett volna jobb, ha az 1878-as háborúban az oroszok a törökökön keresztül kijutnak a Földközi-tengerre, az egész emberiség sorsa máshogy alakul.
Magyar szempontból szomorúan érdekes a Az Üstökös című vicclap 1877. december 30-i számában lévő karikatúra: Oláh püspök gratulál Sándor czárnak.
"Goszpodi pomiluj. No ugy-e hogy milyen szépen segítettünk neked elfoglalni Bulgáriát! Mármost csak te is segíts nekünk csak frissen elfoglalni Erdélyt, meg Bukovinát, a hogy megígérted.
Carol fejedelem (megrántja hátulról a palástját.) Csitt! Ezt még nem kellett volna kibeszélni!"
Az utolsó bekezdésben teljesen egyetértünk és ha igaz (lenne ahogy valószínű nem) hogy Orbán is intézkedik a dologban, jó lenne, ha nem ingyen tenné.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.24. 18:01:55

@Deak Tamas:

Pont a mostani szerb vezetés meg tudná tenni ezt: a szerb Bosznia megszerzése teljesen kompenzálná az albán Koszovóról való lemondást.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.24. 18:11:42

@MAXVAL birсaman közíró: csakhogy Koszovó és Metohija a szerbség mítikus bölcsője. A tavalyi, pontosabban 2019-20-as RTS-es, amúgy zseniális szilveszteri műsorban különböző tájegységek zenéivel egybekötött bugyutcska kvíz volt, és számomra nem túl meglepő módon Koszovó és Metohija nyert. Mindig üzennek is valamilyen rövid ünnepélyes gondolattal az ott lakóknak.
Személy szerint nem hinném, hogy Bosznia képviselnek olyan hagyományt mint Koszovó, főleg úgy, hogy kevesen tudják: a török betörésig a Kulpa-Drina vidékén magyarok laktak (mint ahogy Belovár, Pozsega, Verőce, Szerém is magyar lakosságú volt) csak már a XV. század eleje óta húzodtak szépen felfelé, illetve ürültek ki a települések, majd később épp a terület akkori birtokosa, bizonyos Jurisich Miklós telepítgeti be a horvátjaival. Bonkáló Sándor ír jól könyveiben ezekről.

taga20 2021.04.24. 19:12:38

birka egy béna fasz vagy, de ilyeneket miért tolsz?

"Soros bértrolljai nem alszanak. De amint valami konkrétum jön szóba, azonnal illegalitásba vonulnak."

ember, a nyomorult dagattgecidigger haverod tilt, ezért nem tudok válaszolni!

zöd?

taga20 2021.04.24. 20:01:54

@MAXVAL birсaman közíró: eszt vágom, de akkor miért hazudozol?

taga20 2021.04.24. 20:30:29

@MAXVAL birсaman közíró: erről.

"Soros bértrolljai nem alszanak. De amint valami konkrétum jön szóba, azonnal illegalitásba vonulnak."

Billy Hill 2021.04.24. 21:42:53

Ezt már én is megkérdeztem Balkán-szakértőktől, hogy ti. miért nem lehetne BIH horvát részeit hozzácsapni Horvátországhoz, a szerb részeket Szerbiához, és csak a maradék maradna meg Boszniának. Voltak válaszok, hogy nem, ez nem ilyen egyszerű, nem úgy van ám az stb. A trianoni országdarabolás sem volt egyszerű, mégis megcsinálták.... Össze-vissza maradtak kisebbségek itt és ott - de akkor ez "nem volt gond". Ebből arra következtetek, hogy bizonyos nagyhatalmi együttállások esetén bizonyos dolgokat meg lehet lépni, más esetekben meg nem. (Nem azért, mert bonyolult, hanem épp nem ez a többség érdeke.)

alöksz róz 2021.04.25. 14:51:41

@taga20: jöttél magyarázkodni, hogy nem is ilyenek vagytok ti soros-trollok? :D

Gery87 2021.04.25. 22:32:45

Egyetértek....
Bár tegyük hozzá a nacionalizmus miatt működésképtelenek ezek a közösségek.
A határokat sokkal reálisabb lenne gazdasági, kereskedelmi, földrajzi szempontok alapján meghúzni....és hagyni hogy az esetleges kisebbségek had éljék meg identitásukat.

Attól nem feltétlen lesz senkinek jobb hogy oda kerül ahol a népe többsége van...
Nem hinném hogy az albánok helyzete, élete, egzisztenciája megváltozna jobb irányba ha Albániához tartoznának. persze ha az alternatíva az asszimiláció és elnyomás akkor ez is jobb....

Egy tiszta nemzetállam is lehet működésképtelen....ha olyan területeket csatolnak hozzá amik etnikailag indokoltak, csak épp marha szar helyen vannak és sehogyan sem kapcsolódnak az anyaország vérkeringésébe...

Gery87 2021.04.25. 22:34:03

@Deak Tamas:

Bosznia határai jórészt adottak voltak már akkor kb 1699 óta....szóval nem rontott de nem is javított ezen a monarchia...

Gery87 2021.04.25. 22:37:04

@Deak Tamas:

"főleg úgy, hogy kevesen tudják: a török betörésig a Kulpa-Drina vidékén magyarok laktak (mint ahogy Belovár, Pozsega, Verőce, Szerém is magyar lakosságú volt)"

A magyar etnikai határ délen a honfoglalás óta a Dráva és Duna jobb partja volt....természetesen a török időkig az egész Temesköz és Bácska is magyar volt....
de Pozsega egészében és Szerém felerészt sose volt magyar teljesen!

Gery87 2021.04.25. 22:38:53

@Deak Tamas:

A Kulpa és Drina meg pláne nem volt magyar etnikaillag soha...ahogy Belovár sem.
magyar uralom volt, de az más...

alöksz róz 2021.04.26. 00:41:14

@Gery87: "hagyni hogy az esetleges kisebbségek had éljék meg identitásukat." - ők úgy szeretnék megélni, hogy csatlakoznak az 'anyaországhoz'. akkor micsinász?

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.04.26. 12:43:50

Magyarországnak támogatnia kell Szerbiát hogy megkapja etnikai alapon a vele határos szerb többségű boszniai területeket, de csakis azzal a feltétellel, hogy a magyar többségű vajdasági területeket megkapjuk mi.

Ha ez nem történik meg, akadályoznunk kell.

Ha etnikai elv, akkor a magyar etnikum is számít.

Ez az egyetlen esély arra, hogy kölcsönös win-win szituáció legyen.

Ha boszniát szétosztják anélkül hogy beleszólásunk legyen a vajdasági kérdésbe, tényleg az utolsó lehetőséget szalasztjuk el, nem szabad hagyni.

Gery87 2021.04.26. 14:44:10

@alöksz róz:

Én csak azt mondtam....az elszakadás sokszor nem szükségszerű....adott országban is lehetne megfelelő állapotokat teremteni.

Gery87 2021.04.26. 14:46:10

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Márpedig Orbán le fogja szarni a dolgot....mivel nem kockáztatja meg a V4 Szlovákiával meg az EU Romániával a konfliktust....
Olyan meg ugye nincs hogy etnikai elv alapján határmódosítást akarsz Szerbiával....de Szlovákiával, Ukrajnával meg nem...és azok majd ezt el is hiszik.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.04.26. 17:29:23

@Gery87: Orbán szerintem is le fogja szarni.

De ha változást akarunk a mostani status quoban akkor túl kell lépni azon mit gondol Szlovákia vagy Ukrajna.

Nyilván nem lesz olyan eset amikor a környező kisantant országok egyszerre ajánlják fel magyarlakta területeiket nekünk :)

alöksz róz 2021.04.27. 01:24:16

@Gery87: jaja, mindenhez lehet, csak pont ahhoz nem, amit minden érintett szeretne? :-)

Gery87 2021.04.27. 17:31:46

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

EU és NATO tagokkal szemben nem lesz revízió soha....ezt be kell látni...
Ukrajna meg nemzetközileg is fontos ütközőállam.....ott se lesz.

Gery87 2021.04.27. 17:33:10

@alöksz róz:

Most én ezzel mit csináljak?
A kisebbség mindenhol nyűg....mert "más" és másképp gondolkodik, mást akar és mást érez....ezért a cél általában a felszámolása.

Gery87 2021.04.27. 17:37:37

@alöksz róz:

Érdekes módon az osztrák katolikus nem akar belepofázni a szlovák katolikus dolgaiba....függetlenül attól hogy ugyanúgy katolikusok.....mert sokad-rangú identitás lett, ami helyi, közösségi szinten van megélve.
Ha a nemzeti identitás is ilyen szinten lenne....nem lenne nacionalizmus....és gond ki hol él adott nemzet tagjaként.

kiskisutca 2021.04.28. 16:05:05

Persze Hruscsov 1953-ban egy gyenge pillanatában elajándékozhatta a Krímet, senki sem kiáltott renonszot.

Meglévő problémák:
- BiH teljes működésképtelensége, gyakorlatilag nem egy állam.
- Albán többségű területek Albánián kívül
- Szerb többségű területek Szerbián kívül
- Horvát többségű területek Horvátországon kívül
- EU bővítés elmaradása

Az EU-n belül, gazdasági prosperitás esetén működhetne a térség, mint most a Benelux államok, de a Balkánon más a hagyomány.
Itt más megoldás kellene, mert elvándorlás lesz, az meg szerintem nem jó senkinek!

Egy igazságosabb újrafelosztással stabilizálni lehetne a térséget, de talán nem is akarják stabilizálni?

Jelenleg erősebb a határok megváltoztathatatlanságának elve, mint közösségek önrendelkezésének elve.

Szerintem Orbánnak a dél-tiroli modell terjesztése a célja. Úgy kerül a képbe.

Ha a koszovói szerbek és a szerbiai albánok megkapnák a dél-tiroli státuszt, akkor a vajdasági magyarok is közel kerülnének hozzá. Ez jól jönne Székelyföld esetén is, és a moldovai a gagauzoknak is. (Románia és Moldova egyesülése valószínű.)

Nem a határok lezárásáról van szó, hanem az átjárható határok áthelyezéséről, hogy kevesebben éljenek nyelvi, kulturális kisebbségiként.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása