magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hegyeket mozgat?

A talán legkevésbé értett jézusi mondás a hegyek mozgatásáról szóló - “Mert gyenge a hitetek. Bizony mondom nektek, ha … akkora hitetek lesz … s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen.“.

Én ezt még tudatos kereszténnyé válásom előtt megértettem, késő kamaszkoromban. Mégpedig egy rövid sci-fi novella segítségével, mely a 70-es, 80-as években rendkívül népszerű IPM havilapban jelent meg. Sajnos se a szerző nevére, se a címre nem emlékszem.

A történet lényege a következő. Adott egy gazdagságra vágyó hazárdjátékos, aki azért fohászkodik, lássa a szerencsejátékok eredményét előre, s így tudjon mindig nyerni. Valami csoda folytán megkapja ezt a képességet, de a képesség kiteljedésével párhuzamosan elveszti vágyát a nagy gazdagságra, s a csodás képessége folytán szerzett pénzeket elkezdi jó célokra fordítani: segít a szegényeken, a megszorult embereken. Vágya immár nem a gazdagság, hanem a segíteni akarás az arra érdemeseknek.

Szóval egy teljes és tökéletes hitű ember tényleg képes hegyeket mozgatni, de nem fog hegyeket mozgatni egy miliméterre se, hiszen minek rendezné át a tájat? Az isteni képességek megszerzése együtt jár elválaszthatatlanul az isteni tudással is.

Címkék: közélet
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9716508032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.05.03. 07:33:23

Ezek szerint te hívõ keresztényként tudsz hegyeket mozgatni, csak környezetvédelmi okokból nem teszed. Azért szerintem próbáld meg a dolgot egy gyufaszállal, már csak kíváncsiságból...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.05.03. 07:54:09

@midnight coder: szerintem fuss neki mégegyszer a bejegyzésnek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.05.03. 07:54:56

@MAXVAL birсaman közíró: pedig ezt én is olvastam, szerintem lengyel szerző volt, csak a hazárdjátékos neve jönne vissza a memóriámba.

Gery87 2021.05.03. 18:44:02

Ez gyakorlatilag az ókor óta tudott bölcsességre egy keresztényi példa istenbe bugyolálva:
A mértékletesség
Bár tehetem, tehetném...de nem teszem mert minek/elégedett vagyok azzal ami van, nem vágyom mindenre, többre, mert nem tenne boldogabbá, se jobbá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.03. 18:48:28

@Gery87:

Nem, ez más.

A mérsékletesség eleve nem ide való, ráadásul nem feltétlen keresztény érték. S már Arisztotelész felismerte, csak a dolgok egy részében helyes elv a mértékletesség.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.05.04. 07:50:31

@МАХVАL bircaman közíró: ennyi funkcionális analfabétát, ez hihetetlen.
Dehát, ha emlékszel még a russelles példámra ("azér nem vok keresztén mer a Jézus még asse tuggya mikor virágzik a fügefa") akkor nincs mit csodálkozni, még akár filozófus is lehet belőlük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.04. 07:54:37

@Deak Tamas:

Russell mint filozófiatörténész nem rossz, egyébként sok értéket nem látok benne.

Egyébként legnagyobb teljesítménye, hogy felfedezte és anyagilag tá,mogatta Wittgeisnteint. Akivel nem értek egyet, de tény, hogy egy abszolút független gpndolkodó volt: tulajdonképpen megfogalmazta azt, amit Russel is akart, csak képtelen volt rá.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.05.04. 08:04:30

@МАХVАL bircaman közíró: érdekes a munkássága, beleolvastam a wikin. A nyelvről írt gondolatai nagyon jók, de látszik, hogy ő is az indoeurópai szóalapú kategóriákban gondolkodott.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása