magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Politikai helyzet Bulgáriában

Most írok sokadszor az idei bulgáriai választásokról. Ami azt jelenti, a helyzet érdekes. Sőt, egyenesen vicces.

Szóval röviden: az április 4-i parlamenti választás eredményeképpen két furcsa parlamenti tábor alakult ki a bolgár parlamentben:

  • az úgynevezett "régi rend" hívei: a GERB párt, a szocialisták, s a török párt - ezek azonban egymással koalícióképtelenek, a GERB és a szocialisták egymást fő ellenfelüknek tekintik, ahogy a török pártot is elutasítják:
    • a GERB párt nagyjából a Fideszhez hasonlít annak középső szakaszában: egyszemélyű vezetésű középjobb párt, erősen euroatlantista, szociálisan konzervatív, gazdaságilag erősen liberális, mérsékelten nacionalista,
    • a szocialisták elvileg a magyar MSZP testvérpártja, de gazdaságilag kevésbé liberálisak, szociálisan pedig egészen másak: szinte a magyar Fidesz elveit vallják (ellenzik az egyneműek házasságát, ellenzik a feminizmust, támogatják a hagyományos családmodellt, ellenzik a migrációt, támogatják a kereszténységet, stb.),
    • a török párt elvileg liberális, de ez egy etnikai-vallási párt a valóságban (csak mivel a bolgár alkotmány tiltja az etnikai-vallási pártokat, egy ez nem mondható ki nyíltan), szóval az ideológiának itt nincs különösebb jelentősége - magyar párhuzam nincs rá, mert Magyarországon nem léteznek erős nemzeti és/vagy vallási kisebbségek - ha Magyarországon létezne egy erős független Cigánypárt, az lenne a párhuzam;
  • az úgynevezett "változás hívei": ezek ismét 3 párt, melyek azonban csak abban tudtak megegyezni, hogy utálják a "régi rend" pártjait, egyébként utálják egymást, bár valószínűleg valamilyen egyeszségre jutottak volna ennek ellenére, de így se lenne meg a szükséges többségük: a bolgár parlamentben a kormányalakításhoz legalább 121 mandátum kell, a 3 pártnak pedig együtt 92 van csak, nagyságrendben:
    • "Van ilyen nép" párt: népszerű bolgár tv-s szeméyiség és zenész pártja, máig nem világos mit akarnak, amit mondanak, hogy "változást" és "korrupciómentességet" akarnak, de ennél konkrétabb nem derült ki - ez egy annyira abszurd szerveződés, hogy el se tudok képzelni magyar párhuzamot rá,
    • "Demokratikus Bulgária" pártszövetség: az egyetlen a "változás" erői közül, akikről legalább tudni lehet mi a programjuk, tulajdonképpen a nyugat-európai rendszer másolását akarják, ez egy hagyományos liberális-konzervatív erő, nagyjából a német CDU-CSU mintájára, csak egyes szociális kérdésekben nem értenek egyet a nyugattal (pl. ellenzik az isztanbuli egyezményt), de egyébként messze a leginkább nyugatpárti erő Bulgáriában - nagyjából mint a magyar MDF volt annak utolsó szakaszában,
    • "Állj fel! Kifelé a pofákkal!" párt: egy volt szocialista politikus és a tavalyi GERB-ellenes országos tüntetéshullám szervezőinek a szervezete, túl az absztrakt követeléseken - lásd, ne legyen "korrupció", viszont legyen "jólét" - nem tudni mit is akarnak, magyar párhuzam nemigen van, talán akkor lehetne, ha mondjuk Hadházy Ákos csinálna egy saját pártot.

A bolgár alkotmány szerint háromszor lehet kormányalakítással próbálkozni, ha a harmadik se sikeres, akkor a parlamentet fel kell oszlatni, s 2 hónappal később új választást kell tartani. Azonban - ez a bolgár alkotmányjog furcsasága - ilyen esetben a kormány megbízása is megszűnik, helyette úgynevezett "szolgálati kormány" lép hatalomba ideiglenesen, melyet a köztársasági elnök nevez ki egyszemélyi felelőséggel és döntéssel.

A helyzet jelenleg pontosan ez. A három kormányalakítási próbálkozás megvolt (ebből kettő a gyakorlatban nem, de jogilag igen: azaz a megbízott kormányfőjelölt azonnal visszaadta a megbízást), most tehát a júliusi új választásig szolgálati kormány irányít.

A helyzet sajátossága, hogy a köztársasági elnök nem független, még a magyar Ádernél is kevésbé semleges személy, sőt ő a politikai harc egyik központi szereplője. A bolgár köztársasági elnök a szocialisták jelöltjeként lett elnök 2016-ban (Bulgáriában az egyébként jelképes hatalmú köztársasági elnököt a nép választja közvetlenül), de időközben eltávolodott a szocialistáktól, nagyobb ellenzéki lett a GERB-kormánnyal szemben, mint a szocialisták, sőt majdnem nyíltan támogatja a "változás" pártjait, különösebben köztük a legkisebbet, a már említett vicces nevűt: a párt neve ugyanis szó szerint "Állj fel! Kifelé a pofákkal!", a bolgár szlengben a "pofa" jelentése kb. "bűnöző", "maffiózó", "verőlegény".

A lényeg: idén októberben elnökválasztás is lesz, szóval az elnök simán bukhat most szolgálati kormánya miatt, ha az valamit rosszul csinál. Érezhető, hogy az elnök igyekszik óvatos lenni, elhatárolódni a "változás" erőinek legvadabb ötleteitől.

A fő "változáspárti" erő, a "Van ilyen nép" azt mondta, nem elegendő a parlamenti támogatottság az "új rendszerváltáshoz", ezért kellenek új választások. Valójában sokkal valószínűbb fejlemény, hogy a következő választáson nem növekedni, hanem csökkenni fog támogatottságuk. Sokak számára kiábrándító volt, hogy meg se próbáltak kormányt alakítani. Plusz legkisebb potenciális szövetségesük, az "Állj fel! Kifelé a pofákkal!" a kiesés határán billeg, erősen elképzelhető, hogy júlisban már nem jutnak be a parlamentbe.

Teljesen elképzelhető, hogy júliusban a "változás" erőinek már nem 92 mandátumuk lesz, hanem 60-70.

Az új választás kedvezményezettje két erő lesz:

  • a török párt, mert most megváltoztatták a választási törvényt, tovább könnyítva a szavazást külföldön, ez pedig a török pártnak nagyon kedvező, hisz szavazóinak egy része Törökországban él,
  • az áprilisban a parlamentből kiesett nacionalisták, akik most egyesülni fognak júliusra, így biztosan számíthanak 7-10 %-ra, a nacionalisták pedig határozottan a "változás" erői ellen vannak,

szóval az "új erők" öngólt fognak rúgni.

Úgy tűnik, az események jól haladnak, ez lesz most a leggyorsabban elbukó bolgár messiás.

a messiás

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6416520602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2021.05.12. 07:58:14

Ez a parlamentáris demokrácia mindenhol nagyon vicces fejleményeket produkál. Minden párt a megváltás ígéretével jön, holott pontosan ugyan azt a nagy lózung semmit hirdeti, amit az előző választást (nem) megnyert, jelenleg kormányzó párt hírdetett és ami most innen nézve kudarcnak tűnik.

Sok-sok duma és semmi tett, közben az egész építmény egyre nehezebben döcög.

Teljesen mindegy melyik párt nyer, mert a rendszer kötött pályán mozog.
A tényleges viszonyokon változtatni csak akkor lehetne, ha az kormánypártnak lenne folyamatosan működő cselekvőképes politikai szervezete, az államnak meg tényleges gazdasági pozíciói, amelyeket használhat.

A világ legtöbb államában egyik sincs meg ezek közül, így a választásoknak annyi jelentősége van a társadalmi valóságra nézve, mint egy huszadrangú amatőr statisztának egy B-kategóriás TV sorozat epizódcselekményének alakítására.

A választások ennek a statisztának az egyre érdektelemebb castingolását jelentik egy unalomba fulladó (de azért trágárkodó) valóságsó keretein belül.

Mr. Hyde 2021.05.12. 08:01:55

Jelenleg a társadalmat nyomasztó legtöbb probléma a piaci viszonyok teljes szabályozatlanságából adódik.

A piaci viszonyok érdemi koordinálása a jelenlegi globalizációban alapból geopolitikai-katonai aspektust ölt. Ezt a társadalom még nem ismerte fel.
A politika tudja, de se akarata se képessége nincsen ezzel foglalkozni.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.05.12. 09:23:29

Végül is Magyarországon is megvan az új generáció.

Ott volt az LMP meg a Jobbik.
Az LMP azóta eljelentéktelenedett, a Jobbik megtagadta önmagát.

Az LMP nekem egy pozitív csalódás volt, amíg azt vártam hogy az új SZDSZ lesz belőle egy kifejezetten mérsékelt középutas párt lett amely tényleg másfajta politikát akart csinálni, csak erre senki se volt vevő.

Az LMP-t megpróbálták újra összehozni 10 évvel később az eggyel fiatalabb generációra hangolva, ez lett a Momentum. Ami megint csak el fog jelentéktelenedni ha így haladnak.

A Jobbik

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.05.12. 09:28:22

Végül is Magyarországon is megvolt az új generáció.

Ott volt az LMP meg a Jobbik.
Az LMP azóta eljelentéktelenedett, a Jobbik megtagadta önmagát.

Az LMP nekem egy pozitív csalódás volt, amíg azt vártam hogy az új SZDSZ lesz belőle egy kifejezetten mérsékelt középutas párt lett amely tényleg másfajta politikát akart csinálni, csak erre senki se volt vevő.

Az LMP-t megpróbálták újra összehozni 10 évvel később az eggyel fiatalabb generációra hangolva, ez lett a Momentum. Ami megint csak el fog jelentéktelenedni ha így haladnak.

A kutyasimogatós szoftjobbik elvesztette minden karakterét ami új generációssá tette, ma ugyanúgy az establishment része lett mint a többi régi párt. Ezt is megpróbálták újra létrehozni Mi Hazánk néven, de láthatóan azzal a párttal is csak a Fidesz bábozik hátha le tud csípni ballikos szavazókat.

Nevem senki. 2021.05.12. 11:16:06

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Akkor mondhatjuk, hogy az ISZOMM meg az MSZP-t akarja újra létrehozni?

2021.05.12. 13:01:48

@Mr. Hyde: Nagyjából egyetértek ezzel. A választásoknak azért annyi jelentőége van, hogy amennyiben van kicsit is globalizációellenes erő, az hatalomra kerülhet. Nyilván máshogy nem is tudna. Amilyen kicsi mozgástér adódik a tőke ellen, az kihasználható.

Khonsu 2021.05.12. 13:34:02

@Mr. Hyde:

A globalizáció problémája, hogy féloldalas. A tőke már globalizálódott, a társadalmi szerveződés pedig még nem.

"A politika tudja, de se akarata se képessége nincsen ezzel foglalkozni."

Ezért nem várható megoldás az államhatalom irányából. Mivel a globális társadalmi szerveződés egyértelműen a helyhez kötött, lokális államhatalmak súlyának csökkenésével, eljelentéktelenedésével járna, így a politika egyenesen ellenérdekelt a létrejöttében.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása