magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Ingatom a fejemet

 

A Partizán szerdai adása ismét szenzáció lett. Nem gúny, komolyan mondom.

 

Az adásból megtudtam:

 

  • nem a GDP számít, fontosabb nála, hogy kinél realizálódik,
  • jobb a hazai tulajdonos, mint a külföldi tulajdonos,
  • hiba volt a magyar modell, a cseh modell volt a nyerő, mely lassan privatizált,
  • az állam nem rossz gazda,
  • szükséges lett volna a kommunista nomenklatúra lusztrációja,
  • a hazai gazdaság fejlesztése nélkül nincs kibontakozás.

 

S mindez egy magát baloldalinak nevező, a ballib összefogást támogató műsorban.

 

A főszerkesztő Gulyás Márton nálam 19 évvel fiatalabb, szóval akkor kezdte az általános első osztályát, amikor éppen dúlt az ádáz szellemi harc Csurka és a Demokratikus Charta között. Szóval nem lehet erről személyes élménye.

 

Vajon tudja-e, hogy akkoriban ilyen vélemények mint a fentiek egyedül Csurka lapjában, a Magyar Fórumban jelenhettek meg. S ezekre a véleményekre a korabeli "demokrata" értelmiség és szakértősereglet reakciója kétféle volt:

 

  • röhögés: Csurka nem ért a közgazdasághoz, a pénzügyekhez, ezért mond ilyen nyilvánvalóan szakmaitlan dolgokat,
  • Csurka fasiszta, sőt ez a szöveg kódoltan antiszemita.

 

Le is írom mi volt a fenti pontokra a tévedhetetlen ballib független szakértői ellenvélemény 20-30 éve:

 

  • "nem a GDP számít, fontosabb nála, hogy kinél realizálódik" - hihi, nem lehet azt felosztani, ami nincs, márpedig a haza tőkés szegény és nem rendelkezik megfelelő tudással,
  • "jobb a hazai tulajdonos, mint a külföldi tulajdonos" - hahaha, nem fogja kivinni a külföldi befektető a gyárat a hátan, érdekes, hogy az jól működjön,
  • "hiba volt a magyar modell, a cseh modell volt a nyerő, mely lassan privatizált" - huhuhu, igazi tulajdonosok nélkül nincs kibontakozás, a cseh megoldás csak elódáz mindent, eredménye a lassú fejlődés, míg lám mi a régió éltanulói vagyunk,
  • "az állam nem rossz gazda" - haha-hihi, az állam mindig rossz gazda, mert elválik a tulajdonos személye az irányító személyétől, továbbá hiányzik az egyéni kockázatvállalás,
  • "szükséges lett volna a kommunista nomenklatúra lusztrációja" - húúúúú, nem lehet visszamenőlegesen jogalkotni, nem lehet nem jogállami módszerekkel jogállamot építeni,
  • "a hazai gazdaság fejlesztése nélkül nincs kibontakozás" - hehehe, a hazai gazdaság mucsaibunkó, fejlesztése csak pénzkidobása, tapasztalt nyugati befektetők kellenek.

 

Én egyébként a fejingatáson túl örülök anmnak a fejleménynek, hogy a korábban megbélyegzett antiliberális eszmék ma már megjelennek a ballib nyilvánosságban is, akkor is, ha csak a perifériáján.

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9216587518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rhiba 2021.06.12. 07:56:15

A lényeget kifelejtetted. A sikeres cseh vállalkozók teljesen függetlenek az állami megrendelésektől, ezért versenyképesek nemzetközi szinten is, míg a most formálódó magyar nagyvállalkozói modell kedvezményezettjei csak haveri környezetben és az állami pénzek által képesek életben maradni. Semmi közük az igazi piaci versenyhez, nem a tényleges tehetségük és nem a tényleges termelékenységük, innovációjuk, versenyképességük miatt váltak kishazánkban meghatározó piaci szereplővé, s ezért nemzetközi szinten életképtelenek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.12. 08:02:49

@Rhiba:

A hogy lettek ezek a cseh vállalkozók? Úgy hogy nem lett minden odaadva a nyugatiaknak.

Rhiba 2021.06.12. 08:22:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez bizony így van. S nem csak a nyugatiaknak nem lett átadva minden, de nem csináltak olyan eszement osztogatást, amit az emdéef elkezdett kilencvenben, s amit aztán folytattak a többi gittegyletesek is.
Valamint nem darálták be pl a teljes iparukat s egyebeiket azért, hogy baksishoz juttassák a haveri körüket, elvtársaikat, rokonaikat. A történelem tanítómester, s újfent ismétli a nem is oly távoli múltat... csak a szereplők mások...

MEDVE1978 2021.06.12. 09:27:30

Lazán a Partizán legjobb eddigi riportja volt gazdasági témában. Orbán Krisztián nagyon jól látta az egész helyzetet, még amikor Gulyás Márton próbálta bevinni a szokásos paradigmáiba (a magyar képzési rendszer nem kínál felelmelkedési lehetőséget a társadalomnak), akkor is javította, hogy ez csak a társadalom alsó 25-30%-ra igaz.

Főként közgazdászként érdekes az egészet látni. Én még a kilencvenes évek végén a főiskolán naívan tekintettem az egész problémakörre, nagyon egyeduralkodó volt a neoliberális konszenzus (Fukuyama és a történelem vége bár ezt már akkor is túlzottnak tartotta mindenki). Volt néhány jó fej tanárunk, aki annyira nem feküdt bele a langyba és emiatt ajánlott másokat is (pl: Kozma Ferenc: A félperiféria, illetve David C. Korten a Tőkés gazdaságok világuralma). Később az egyetemen olvastam már szociológiát is Szalai Erzsébettől például. Ezek mutatták azt, hogy nem jól mennek a dolgok és mik a rendszerhibák, de valószínűleg kevesekhez jutottak el. Míg politikailag egyébként elutasító voltam a MIÉP-el szemben, volt egy pár szélsőjobbos haverom, akikkel viszont átbeszéltük ezeket a könyveket és rengeteg mindenben egyetértettünk. (Aztán mentünk bulizni, inni, focizni és nőzni, mert ez kevésbé érdekelt bennünket). Viszont ahogy írtam, ezek a dolgok a mainstreambe kevésbé jutottak el, a gazdasági elit teljes mértékben mást képviselt.

Azt hiszem ennek a kevésbé tárgyalt oka - ami miatt a neoliberális gazdaságpolitika később bukott csak meg O.V hatalomra jutásával - a szociáldemokrata harmadik út volt. A Blair, Clinton, Schröder fémjelezte gazdaságpolitikai "illúzió" lényegében 2008-ig húzta a világban. Ennek az illúziónak a lényege az volt, hogy a szociáldemokrata vagy ahhoz hasonló szellemiségű pártok képesek a tőkével együttműködésben fejleszteni az egyes államokat és jólétet generálni úgy, hogy a tőkeérdekek nem sérülnek. Ma már látni, hogy ez egy blöff volt és nem működőképes. Ez jelentette például a németeknél a munkavállalói jogok leépítését annak érdekében, hogy tömeges foglalkoztatás alakuljon ki, de ehhez a szociális hálót nagy mértékben visszabontották, illetve a Public-private partnership (PPP) beruházásokat. Ezek nagy dirrel durral úgy lettek mindenhol beharangozva, hogy a közösség és a tőke együttműködésének újszerű formái, de sajnos ma is csak az látszik belőlük, hogy a tőke ugyanúgy beletette a haszonkulcsot, így az állam csak a jövőre adósította el magát.

Tehát ez az illúzió, valamint az uniós csatlakozás majd elhozza a mennyek országát mantra volt az, ami ezt a gondolkodásmódot fenntartotta Magyarországon. Orbán ugye forradalmilag alakította át az egészet, nyiván mindenkinek lehet véleménye erről. Én azt gondolom, hogy álltunk a ló egyik oldalán és nemhogy a másik oldalra estünk át, hanem átugrottuk a lovat.

Sajnos visszamenőlegesen látni, hogy a magyar gazdaságot irányító értelmiségi holdudvar teljesen szervilis, nyugatmajmoló, fantáziátlan banda volt a 90-es években és ahogy Orbán Krisztián is mondja, ez nyomja rá a bélyegét máig a magyar gazdaság működésére.
Külön megdöbbentő, hogy ebben a marhaságban még ma is hisznek egyes kulcsszereplők.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.12. 10:00:30

@MEDVE1978:

Pontosan. Ezért nagyon vicces, hogy ma a kritikusok összeállnak azokkal, akiket kritizálnak.

Mr. Hyde 2021.06.12. 13:18:56

Én nem voltam elájulva ettől a műsortól sem.
Ezek a "szakértők" mindig az aktuális korszellemet visszhangozzák. Nagyon nagy szám elmondani a neoliberalizmus kiritkáját közel másfél évtizeddel a 2008-as válság után. Az események után rohannak, így próbálnak felszínen maradni.
Ez a figura éppen a neolib doktrínákat nyomta még pár éve is. "Szabadvállalkozóizmus + külföldi seggnyalás" volt a tuti recept.

A G Fodor Gáborral készült porté SOKKAL érdekesebb, de ajánlom a PestiTv-s interjúját is. Tényleg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.12. 19:08:06

A cseh kuponos privatizációról már a maga korában lehetett tudni, hogy messze a legjobb, csak épp a bal azt hazudta akkoriban, hogy a cseh tulajdoosi szemlélet más (mégis miben lett volna más 40 év hardcore után ami ott volt?), illetve még a fentebb leírt lib véleményeket kiegészítették azzal, hogy a gebin meg az az egész igénytelenség eleve magyar jellemző, tehát a magyarok hülyék ehhez az egészhez. A Mancs tán szószerint így írta le.

sync 2021.06.12. 20:30:17

Nincs itt semmi látnivaló. Csehország mindig is fejlettebb volt, mint Magyarország. Tessék megnézni nehány cseh kisvárost a stree viewban.

Fikalnyik Eugén 2021.06.13. 14:48:31

Igaza van a majomnak itt egy-két hozzászólással feljebb, egy szar lózungparádé volt az egész, aktualizálva a mai széljárásra. Nem a tőketulajdonos személye számít, hanem az, hogy ne tudja kivinni a hasznot az országból, és ez az állam és a jogi környezet feladata. Tök mindegy, hogy az Audi talicskázza ki a pénzt az országból vagy a Mészáros fizetési listáján lévő Habony vesz Monacoban 160 milliós Pateket. Az USA gazdaság rákfenéje is az volt, hogy az amerikai Guglitól a Facebookon át az Amazonig mindenki nyomatta offshoreba a manit, pedig hazai cégek voltak. Ezt látta helyesen Trump meg is kapta a magáét.
Az meg, hogy népnemzeti Csurka és a saját bevallása szerint is neokommunista Gulyás egy platformon van szimpla politológia axióma. Mint a Jobbik-DK házasság is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.13. 14:50:26

@Fikalnyik Eugén:

S hogyan akadályozod meg az idegent tulajt, hogy elvigye a hasznot?

A hazai viszont eleve nem fogja akarni elvinni.

Boldeone Bull 2021.06.13. 16:01:53

@MEDVE1978: Tehát ez az illúzió, valamint az uniós csatlakozás majd elhozza a mennyek országát mantra volt"

A mennyek országát termèszetesen nem hozta el, de olyan esélyt adott a kelet- közèp- európai országoknak a fejlődèsre, ami talán a törtènelom során soha nem volt .
Ha megnèzzük a 90 - es èvek egy főre eső nominál GNP - számait :
Magyarország : 3000 dollár
Lengyelország : 1960 dollár
miközben ugyanezek az adatok
Nèmetországban: 20700 dollár
Ausztria : 22100 dollár

Ebben az időben 7-10x- és különbsèg volt a nyugati magállamok ès volt fejlettebb szocialista országok gazdasági teljesítmènye között nominálisan ( nyilván nem paritason számítva )

2021- ben , igaz már egy főre eső nominál GDP- t számítva , a következő számok vannak ( IMF becslès ):
Magyarország : 18000 dollár
Lengyelország : 17000 dollár
Nèmetorszag : 51000 dollár
Ausztria : 53000 dollár

Tehát már a hatalmas rèst amely a magállamokat elválasztotta , rèszben sikerült betölteni.
Ahhoz kèpest , ami most van Közèp- Európában , a 80- as, 90- es èvekhez kèpest kánaán ! Lengyeleknèk kb 30-40% os lehetett a munkanèlkülisèg, vándorciganykènt jártak a többi szocialista országot, ès piacozásból èltek..
Most pedig 3% a munkanèlülsèg, ès 1,5 millió ukránt alkalmaznak, de egyre többen mennek Indiaból, a fejlődő országokból
A lengyel ès a cseh munkanèlkülisègi ráta 3% körül van, de a magyar és a román se sokkal magasabb ...
Ez a règió lett az EU ipari központja : Csehország ès Lengyelország a világ egyik legiparosodottabb országai , ha a gazdasági ágak felosztását nèzzük.
A lengyel átlagbèrek vásárlóerő - paritáson elèrtèk az olaszt ..
A csatlakozás óta , pedig jöhetett vagy 200 milliárd netto EU forrás a közèp- európai országokba, ès ennèl több működőtőke befektetès ( a Marshall- segèly ehhez kèpest semmi sem volt ...)
A nyugat multinacionális nagyvállatok adják a magyar export kb 80%-át, nèlkülük sehol nem lenne az ország . Szerintem , a kuponos privatizáció csak kèsleltetett volna bizonyos szüksègszerű gazdasági folyamatokat, de semmiképpen nem lett volna gyorsabb a gazdasági fejlődès Magyarországon ...
Valójában sokan nem èrtik ,hogy privilegizált helyzetben vagyunk , páratlan törtènelmi lehetőséget kaptak ezeknek a felzárkózó országok ès a jövő is hasonlóan kedvező lehet , hiszen itt van a " Renew Europe" új fejlesztèsi alap...
A vissza nem tèrítendő kb 2500 milliárd forint mellett , mèg lehívhatnánk kb 3000 milliárdos ft- ot, szinte zerus közeli kötvènykamatozással ...

Boldeone Bull 2021.06.13. 16:21:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én egyébként a fejingatáson túl örülök anmnak a fejleménynek, hogy a korábban megbélyegzett antiliberális eszmék ma már megjelennek a ballib nyilvánosságban is, akkor is, ha csak a perifériáján."

Ne örülj túl korán! Ami most megy , az választás előtti populista , demagóg, szavazatszerő verseny, hiszen az nyerhet ,aki a legnagyobbat tudja ígèrni ..
Orbán ès Karácsony is nagyokat ígèr...

Glokta 2021.06.13. 17:18:53

@Boldeone Bull: Az EU csatlakozás szerintem is hasznos volt (mondjuk egy román, bulgár vs macedón, albán összehasonlításból világosan látszik), de nem hozta el a mennyek országát.

Ne a 90'-es és 21'-es adatokat hasonlítsd össze, hanem a 90 és 2004 közti időszak (amikor nem voltunk EU-ban) és a 2004 és 21 közti időszak átlagos növekedését. A kettő között nem lesz nagy különbség.

Boldeone Bull 2021.06.13. 20:46:21

@Glokta: A rendszerváltozás utáni időszakban először a privatizáció ès nagy zöldmezős beruházások miatt idult meg a legtöbb volt szoci országban a növekedès ( Magyarország a nagy államadósság öröklèse miatt kicsit más helyzetben volt. )A második nagy " megindulás " a 2000- es èvek közepe után volt Csehországban ès Lengyelországban ès valami fejlődès nálunk is volt, amíg nem jött a világválság ( az itt hamarabb kezdődött , ahogy a nemzetközi hitelezès egyre drágult már 2007- ben )
Óriási szerencsènkre kb 2009- től ugrottak meg az EU - támogatások jelentősen , ami kèsőbb segített a devizaadósság lecserèlèsèben és az EU + IMF adtak 15 milliárd euro kèszenlèti hitelt , ami megtámasztotta a kötvènypiacot, így ki tudtunk vergődni a válságból . Az elkövetkezendő èvekben egyre több EU transzfer èrkezett , 2014- ben, ha jól emlèkszem több mint 4 milliárd euro...Plusz, nagyban segített , hogy a törtènelemben soha nem látott alacsony euro ( ès dollár is) kamatok alakultak ki. Ezzel párhuzamosan az európai konjunktúra is elindult , azaz: rendkívüli prosperitás köszöntött Közèp- Európára. Ha megnèzed az infrastruktúra 90%- a az elmúlt 10 èvben EU pènzekből èpült, ezeket a fejlesztèsi forrásokat a magyar gazdaság önerőből soha nem tudta volna előteremteni ...Az EU- val gazdasági szimbiózisban vagyunk , anèlkül semmi lenne a gazdaságunk...

Fikalnyik Eugén 2021.06.14. 13:43:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"S hogyan akadályozod meg az idegent tulajt, hogy elvigye a hasznot?"

Ahogy Kína, kötelező vegyesvállalati rendszerrel. Ja, hogy uniós tagállamként némettel franciával stb ezt már nem lehet megtenni? Tecccettek volna gondókodni.

"A hazai viszont eleve nem fogja akarni elvinni."

Szerinted minek utazik Szíjártó a Zöldfoki szigetektől Kazahsztánon át Vietnámig?
Az előző garnitúrában Bársony András et. és Fekszi etné dolga volt ugyanez.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása