magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nem vagyok homofób, de...

A magyar "jobboldal" lassan belesétál egy csapdába.

Először is elkezdte használni a "meleg" szót, bár még nem teljeskörűen, de egyre nagyobb gyakorisággal. A "meleg" viszont egy fertőzött, nem semleges szó, nem szabadna használni. Van helyette "homokos", ha pedig teljesen semlegesek és hivatalosak akarunk lenne, akkor "homoszexuális".

A "meleg" szó ugyanis egy pozitív szó, eredetileg a hőmérsékletre utal, "meleg ruha", "meleg szoba", "meleg víz", csupa jó dolog, továbbá átvitt értelemben: "családi meleg", "meleg érzés", stb., ki lenne ezek ellen? S így ki lenne "melegellenes" is? A jó ellen lenni miféle dolog?

Itt sajnos visszaüt a magyar nyelv sajátossága, hogy igyekszik az idegen szavakra magyar megfelelőt találni. A "meleg" ugyanis az angol "gay" fordításaként lett kitalálva (eredetileg az angol "gay" jelentése egyébként "vidám"). Más nyelvekben - ahol kevésbé szorítják ki az idegen szavakat - egyszerűen átvették az angol szót (pl. spanyolul "gay", oroszul "гей"), ami kisebb rossz, így megmarad az a tudat, hogy ez valami "idegen" dolog.

A másik a "homofóbia" szó. Egyre több egyébként normális embertől hallom: "nem vagyok homofób, de", majd elmagyarázza más szavakkal, hogy ő homofób. Dehát miért kellene átadni a "homofóbia" szót a homoklobbinak? Miért kellene elfogadni, hogy azt jelenti "homokosok gyűlölete"? Erre az égvilágon semmi ok nincs.

Mivel most van a foci EB, íme egy focihasonlat: a fentiekben leírt magatartás olyan mintha egy focicsapat folyton csak reagálna az ellenfél játékára, s egyedül arra számítana, hogy majd egyszer csak figyelmetlen lesz az ellenfél, de sose szervezne saját támadást, ki se dolgozna saját játéktervet. Ez az esetek 99 %-ában a biztos vereség receptje.

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1116599292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toszegidaniel 2021.06.21. 07:24:36

Hogyha a homofóbia nem a "homokosok gyűlölete", akkor hogy értelmezed? (Mondjuk én sem vagyok megelégedve ezzel a szóval, hiszen nem félnek a homoszexuálisoktól, hanem egyszerűen utálják őket.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.21. 07:50:53

A gay is valahonnan máshonnan jöhetett, mert van a régi operettsláger, a Vígan dudál/A portugál, annak az eredetije Les portugais sont toujours gais, ami nyilván azt jelenti szószerint hogy mindig vidámak, a dal keletkezés időszakában pedig az egész téma még nem létezett így.

Mr. Hyde 2021.06.21. 08:33:19

Az alapprobléma, hogy nincsen normális párbeszéd a kérdésben, tehát, hogy mi ez a dolog, a homokossághoz kapcsolódó polgárjogi aktivizmus formáját öltő mozgalom valójában és mit akar elérni. Hogyan és hol helyezhető el ez a jelenlegi korban stb.

Ott tart a dolog már egy ideje, hogy aki diskurzust szeretne nyitni erről, az egyből megkapja a "fób" jelzőt és vége.

Ez azért is érdekes, mert régebben a fóbia az valami nagyon tiszteletben tartandó, érzékeny dolgot jelentett.

Például ha valaki klausztro-fóbiás, rovar-fóbiás, agora-fóbiás stb volt, akkor vele nagyon megértőnek kellett lenni. Nem szabadott inzultálni őt olyan dolgokkal, amelyek kiváltják nála a fóbiás reakciót.

A jelenlegi kérdésben pedig az van, hogy a fóbiásságot már szitokszóként sütik rá valakire, aki csak szeretne kérdezni az ügyről. Hovatovább nyomasztják, hogy a fóbiáját akaraterővel küzdje le, vagy titkolja el. Esetleg gúnyt űznek belőle, hogy a fóbiája valójában elfolytott vonzalmat jelent stb.

Nagyon érdekes, ami történik.

kiskisutca 2021.06.21. 08:36:10

"A "meleg" viszont egy fertőzött, nem semleges szó, nem szabadna használni."

Tökéletesen egyetértek.
A kimért, "homoszexuális" kifejezés használatát javaslom. Nem pejoratív, de nem is kedélyeskedő. Pontosan leírja, hogy miről van szó, nem lehet belekötni.

A: Z. meleg.
B: ? Z-nek melege van, vagy lázas?
A. Ja, nem Z. olyan, izé, meleg.
B: Már értem, Z. homoszexuális. Miért nem így mondod?

kiskisutca 2021.06.21. 08:38:06

@Mr. Hyde:

Ott tart a dolog már egy ideje, hogy aki diskurzust szeretne nyitni bármiről, az egyből megkapja a

náci,
komcsi,
libsi,
hazaáruló, stb

jelzőt és vége.

chrisred 2021.06.21. 08:39:45

@kiskisutca: Ez a félreértés legfeljebb egy külföldi esetében merülhet fel, aki nem ismeri magyar nyelvet.

toszegidaniel 2021.06.21. 08:42:19

@Mr. Hyde: Teljesen egyetértek abban, hogy nincs normális párbeszéd. Csak sajnos nem csak ebben az ügyben nincs, hanem kb. semmi másban sem.

chrisred 2021.06.21. 08:42:35

@Mr. Hyde: Vagyis akkor te azzal a külföldivel is megértő vagy, aki xenofóbiás, mondjuk egy románnal, aki nem szereti a magyarokat?

midnight coder 2021.06.21. 08:45:05

Az igazi probléma ebben a doloban nem a buzikkal van.
Az, hogy valaki odahaza nõvel szexel vagy férfivel vagy a kecskéjével, alapvetõen az illetõ magánügye. Van egy elenyészõ kisebbség akinek ilyen problémája van, szar dolog de vannak szarabbak is a világon. Még azzal sincs nagy gond, ha ezek kimennek felvonulni, elvégre az is istenadta joga mindenkinek.

A probléma abból van, hogy van egy politikai erõ ami megpróbálja a legfõbb problémának beállítani azt, hogy Gipsz Jakabka szabadon lengethesse a szivárványszínre festett aranyerét a felvonuláson, ahogy a másik oldalon nemzeti sorstragédiát próbálnak faragni abból ha megteszi. Ez igazán mindkét oldalon terelés.

Ennek aztán a van egy valóban toxikus következménye, amikor a liberósbolsik az iskolába viszik be a buzulást, és instabil kiskamaszokat veszne rá visszafordíthatatlan nemváltó mûtétekre.

kiskisutca 2021.06.21. 09:08:00

@midnight coder:

Gipsz Jakabka szabadon lengethesse a szivárványszínre festett aranyerét az óvodában.

kiskisutca 2021.06.21. 09:21:31

@chrisred:

"aki nem ismeri magyar nyelvet."

Álértetlenség.

Magyarul a "meleg" egy hőmérséklettel kapcsolatos kifejezés.
Ezt kellene tudatosítani.
Két azonos nemű szexuális vonzalma, nem melegség, hanem homoszexualitás.
A szleng használatot nem kell erőltetni, vagy rettegsz, hogy boomernek néznek? :-)
Ez a fegyverük: ha nem támogatod a homoszexuálisokat, nem vagy menő.

chrisred 2021.06.21. 09:29:16

@kiskisutca: "Magyarul a "meleg" egy hőmérséklettel kapcsolatos kifejezés."

Átvitt értelemben viszont ezer és egy más módon használható, ez a magyar nyelv csodája, hogy mi mindig tudjuk, mire asszociáljunk. Ha valaki azt mondja, hogy meleg helyzetbe került, mindenki számára nyilvánvalóm, hogy nem az afrikai utazására gondolt.

"A szleng használatot nem kell erőltetni, vagy rettegsz, hogy boomernek néznek? :-)"

Ha valaki nem akarja használni ezt a szlenget, akkor egyszerűen nem használja, a poszt viszont egyenesen meg akarná tiltani, hogy valaki ilyen értelemben is használhassa, vagyis cenzúrázni szeretne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 09:34:46

@toszegidaniel:

Pont az a homoklobbi egyik érve, hogy aki homofób, az beteg, hiszen a fóbia beteges rettegés. Ezzel együtt meg használják a szót "gyűlölet" értelemben is. Mikor melyik szolgálja érdekeiket.

Én meg azt mondom: van egy harmadik jelentés is - "a homokosság elutasítása".

kiskisutca 2021.06.21. 09:35:14

@chrisred:

"Ha valaki azt mondja, hogy meleg helyzetbe került, mindenki számára nyilvánvalóm, hogy nem az afrikai utazására gondolt."

Részt vett egy homoszexuális eseményen? :-)

"a poszt viszont egyenesen meg akarná tiltani, hogy valaki ilyen értelemben is használhassa, vagyis cenzúrázni szeretne."

Ja, az is "cenzura", hogy nem kurvaanyáunk" egy óvodában. Mégsem hiszem, hogy ettől fasizmuskommunizmus van.

kiskisutca 2021.06.21. 09:37:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem a véleménynyilvánítási szabadság része, hogy lehessen ellenvéleményed a homoszexuális mozgalmakkal kapcsolatban.

chrisred 2021.06.21. 09:39:30

@kiskisutca: "Ja, az is "cenzura", hogy nem kurvaanyáunk" egy óvodában. "

Ehhez nem kell kijátszani a gyerekkártyát, más személyt megsérteni sehol sem illendő. Csakhogy ilyesmi a meleg kifejezés használatával nem jár együtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 09:40:19

@Deak Tamas:

Én először kamaszként találkoztam a szóval, amikor igyekeztem angolul tanulni angol és amerikai dalok segítségével.

Szóval Natalie Wood énekelte a West SIde Storyban, hogy "I feel pretty and witty and gay", s nem azt akarta mondani, hogy a lányokhoz vonzódik.

Tudom, hogy furcsa, hogy kamaszkorban ilyesmiket hallgattam, dehát ez van...

Itt hallható/látható: www.youtube.com/watch?v=Ye7PIyIcCro

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.21. 09:44:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem nem furcsa. Ami jó az jó, függetlenül attól, hogy ki és mikor hallgatja. Én kamaszkoromban szoktam rá többek között a népzenére.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.21. 09:49:03

@chrisred: mért ne akarhatná a poszt írója? A cancel culture csak a ballibek joga?

chrisred 2021.06.21. 10:39:05

@Deak Tamas: Igen, tényleg az a szint.

ulpius66 2021.06.21. 11:07:24

"Nem lép fel az LMBTQ-karszalag ellen az UEFA

Indoklásuk szerint a karszalag „a sokszínűséget, így egy jó ügyet képvisel”, és nem minősül politikai szimbólumnak.
Nem fogja megbüntetni az UEFA Manuel Neuert, amiért LMBTQ-karszalagot viselt a szombati, Portugália elleni mérkőzésen. Noha a politikai szimbólumok viselését tiltja az UEFA, úgy döntöttek, a szivárványos karszalag nem minősül annak – írja a Deutsche Welle."

Szerintem meg a magyar válogatott kapitánya HOROGKERESZTES KARSZALAGBAN LÉPJEN FEL!!!

AZ IS OLYAN CUKI!

ulpius66 2021.06.21. 11:08:29

""Nem lép fel az LMBTQ-karszalag ellen az UEFA

Indoklásuk szerint a karszalag „a sokszínűséget, így egy jó ügyet képvisel”, és nem minősül politikai szimbólumnak."

AZT, HOGY MI A "JÓ ÜGY" AZT TERMÉSZETESEN ÉN DÖNTÖM EL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2021.06.21. 11:14:44

Ha az URFA szerint nem politikai szimbólum a szivárványos karszalag akkor a magyarországi ballibsi pártok mért CSINÁLNAK BELŐLE POLITIKAI ÜGYET??????????

Sir Galahad 2021.06.21. 11:18:37

A homofóbia kifejezés ellen én is tiltakozni szoktam. Akire ugyanis rá szokás aggasztani ezt a jelzőt, annak egyáltalán nincs semmiféle fóbiája, azaz indokolatlan rettegés formájában jelentkező pszichés problémája. Nem retteg semmitől, csak van egy véleménye, ami persze lehet, hogy nem tetszik azoknak, akik pártolják a homoszexualitást, de az legyen az ő bajuk.

chrisred 2021.06.21. 11:26:06

@ulpius66: Ja, az is a sokszínűséget fejezte ki, mármint a koncentrációs táborok állománya tekintetében.

ulpius66 2021.06.21. 11:28:31

@chrisred: Szerintem tök szupi volna, ha a magyar válogatott csapatkapitánya horogkeresztes karszalaggal játszana!

AZ IS VAN ANNYIRA ÉDI, MINT A SZIVÁRVÁNYOS KARSZALAG!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 11:29:21

@chrisred:

Nem a buddhista ahimsza elvét? Mi ezt fejezzük ki a horogkereszttel, s közben ellenezzük persze a nácizmust.

chrisred 2021.06.21. 11:29:22

@Sir Galahad: Azért valahogyan meg kell különböztetni őket azoktól, akik semlegesek a kérdésben. A ...fília/...fóbia fogalompár rengeteg kifejezéssel kapcsolatban működik, miért pont a homoszexualitás lenne a kivétel?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 11:30:19

@chrisred:

A gond, hogy maga a homoklobbi is játszik a szó többes értelmével.

chrisred 2021.06.21. 11:31:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Fogalmam sincs, én Európában szocializálódtam, nem tudom, Ázsiában ki mire asszociál.

ulpius66 2021.06.21. 11:44:03

A FŐ GONDOM EZZEL A HOMOKLOBBIVAL, HOGY ERŐSZAKKAL KÖTELEZŐVÉ KÍVÁNJÁK TENNI A HOMOKOSOK SZERETETÉT/IMÁDATÁT!

AKI PEDIG EBBŐL NEM KÉR, AZ FASISZTA!

erol 2021.06.21. 12:46:08

Szerintem nyíltan azt is lehessen már mondani, hogy ha valaki nem pártolja a mozgássérülteket, vagy ha nem szimpatizál a vakokkal. Ne legyen már kötelező szeretni őket.
Próbáld meg nyilvánosan kijelenteni, hogy utálod őket, meg fognak bélyegezni, rád száll a háttérhatalom.

kiskisutca 2021.06.21. 12:52:18

@erol:

Divatmozgássérültről és divatvakról még nem hallottam, persze lehet olyan is.

erol 2021.06.21. 12:58:19

@kiskisutca: Ez egy tipikus jobboldali hülyeség, hogy valaki divatból homokos. Miért lenne? Hogy szivassák és kiröhögjék?

ulpius66 2021.06.21. 13:56:53

@erol: "Ez egy tipikus jobboldali hülyeség, hogy valaki divatból homokos."

Nana!

Tudod milyen menő művészkörökben "divatból" Alföldi Robertával együtt megjelenni!

Másik konkrét példa: a lányosképű, de jóképű srác ugyan próbálkozott a nőknél, mivel kicsi volt a farka csak kudarcélménye volt, aztán lassan letett a nőkről....... ekkor behálózta a dúsgazdag buzi gyerek, akinek gyakorlatilag kitartott kurvája lett ......AKI EZT AZ EGÉSZET ÉLVEZNI!!!!! MINDEN JOBB TÁRSASÁGBAN MEGJELENHET, ÉS ÉLETE VÉGÉIG NEM KELL DOLGOZNIA..............

erol 2021.06.21. 14:04:39

@ulpius66: Biztos van egy-két ilyen is, de nem milliós nagyságrendben.

Gery87 2021.06.21. 14:37:07

@midnight coder:

Sajnos ez a fajta másság nem magánügy, mivel az életben mindig mindenkor előbb-utóbb elő fog kerülni hogy melyik kapura játszik valaki...
tehát ha nem vonul el remetének vagy zárdába, kolostorba....vagy él kapcsolatok nélküli zárkózott életet egy homokos akkor bizony elő kell jönni vele...

Szóval én ezt a részét megértem hogy erről beszélni akarnak meg toleranciát akarnak....
A mértékével meg mikéntjével van vita.

Gery87 2021.06.21. 14:39:07

@kiskisutca:

Álértetlenség az hogy nem érted miért használják gyakran hogy "meleg":)
Mindenki érti adott helyzetben hogy nem a hőmérsékletére gondolsz....:)
A homokos meg buzi, ratyi az sértőbb....ezért terjedt el hogy meleg...ennyi.

ulpius66 2021.06.21. 15:28:11

@Gery87: "A homokos meg buzi, ratyi az sértőbb....ezért terjedt el hogy meleg...ennyi."

Ja!

A heterót meg hívjuk hidegnek!

vergyula 2021.06.21. 16:03:35

"A "meleg" szó ugyanis egy pozitív szó, eredetileg a hőmérsékletre utal" - azért ami ma van, az túlzás.

eleteros 2021.06.21. 16:38:24

@ulpius66: A kis farokkal a Jóisten tudatta vele, hogy meleg. @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: is ilyen (egyeszer bevallotta, hogy neki is nagyon kicsi, mert "túl hátulról indul", és, hogy úgy egészében nem elég férfias) igaz ő nagyon is nyilvánosan próbál ellene küzdeni.

Sir Galahad 2021.06.21. 17:18:42

@chrisred: Ez mondjuk lehetne egy elgondolkoztató érv, de akkor mit mondjunk azoknak az ellenzékieknek, akik kézzel-lábbal tiltakoznak az "Orbánfóbiás" cimke ellen?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 22:40:25

@erol:

Épp ellenkezőleg, tapsolnak neki, lásd "csodálatosak vagytok!".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 22:43:22

@eleteros:

S mi ezzel a gond?

A szexhez eleve az számít, erektív állapotban mekkora.

A nagy farok nem jó egyébként. A legjobb a közepes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 22:45:27

@erol:

Mutass mozgássérültet, aki azt állíja, a mozgássérültség nagyszerű dolog.

Boldeone Bull 2021.06.21. 23:02:08

A homoszexulitás szó nem is lètezett a magyar nyelvben. Azt Kertbeny Károly író, műfordító alkotta meg , 1869- Ben, az addig használatos," pederaszta " helyett , amely elfajzott emberi viselkedèst takar. Ma már a " meleg " szó a legjobb polkorrekt kifejezès

Boldeone Bull 2021.06.21. 23:13:30

Bizonyos szavak jelentèse megváltozhat a korral, negatív kicsengèst vesz fel , így helyette más kerül használatba : pl a cigány helyett most a "roma " az illő , polkorrekt kifejzesès . A zöldfülű magyar amikor először kimegy az USA- ba , hangosan rácsodálkozik hogy: "Milyen sok a nèger !" ,azèrt viszont jól pofán is vághatják , mert a " niger " szó pejoratív jelentèstartalommal bír. Ha kint èlsz Amerikában , azt mondod hogy : "feka, meka" - azt csak a magyarok èrtik, de valójában annak is van egyfajta negatív jelentèstartalma...

chrisred 2021.06.22. 07:51:21

@Sir Galahad: Hát hogy olyanok, mint a gyurcsányfóbiás kormánypártiak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 11:09:14

@chrisred:

A társadalmi elfogadottság egész más ügy betegek iránt. A beteget az ember sajnálja, s nem akarja diszkriminálni szubjektív okból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 11:10:37

@chrisred:

Nemigen van gyurcsányfóbia. A fideszes átkagszavazó egyenesen örül Gyurcsánynak, mert tudja, hogy jelenkéte az ellenoldalon aFideszt segíti.

chrisred 2021.06.22. 11:16:43

@Boldeone Bull: És mondjuk az asszonyállat kifejezés is kikopott a nyelvből a libsik miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 11:28:30

@chrisred:

Mert ez a játék része. Hadd higgye azt a ballib keménymag, hogy Zorbán retteg Gyurcsánytól és az igazi ellenzék a DK. Amíg ezt hiszik, addig működik a sztori.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 12:02:44

@chrisred:

Erősebben lennének a ballibek, ha megszabadulnának a Gyurcsány.mítosztól.

Gery87 2021.06.22. 14:28:40

@ulpius66:

Most hiába rugózol ezen, ez elterjed és használják és kész...
Micsoda problémáid vannak:)

Gery87 2021.06.22. 14:33:50

@chrisred:

Hát mondjuk az "asszonyi állat" kifejezés sose lehetett túl kedves:) Nem is hinném hogy bárki így nevezett meg bárkit akiben van egy csepp tisztelet meg jóérzés....
Maximum bibliai idézetek, példázatok esetében (úgy 1800 körül járunk max....) meg suttyók részeg kocsmai beszélgetése közepette tudom elképzelni hogy valaki ezt a szót előveszi....

chrisred 2021.06.22. 18:59:01

@Sir Galahad: Jó lenne, de majdnem húsz éve ez a logika irányítja a magyar közéletet.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.25. 22:18:38

"eredetileg az angol "gay" jelentése egyébként "vidám""

A nem régen bezárt londoni éttermet (ami egyébként az egyetlen magyar étterem arrafelé, és nagyon régóta létezett) Gay Hussarsnak hívták :-)))))))))))))))))))))))))))))))))), ami ugye eredetileg vidám huszárok volt, de leamortizálták ezt a szót is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása