magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2006

Az év fő eseménye nem a választás, hanem az ösződi "igazságbeszéd". Ez furcsa, de tény.

A Fidesz ismét 50-60 ezer szavazattal kevesebbet kapott az MSZP-nél a választáson, ahogy 2002-ben is, de ezúttal a végeredmény rosszabb lett, ugyanis az MSZP egyéniben is több helyen tudott nyerni. Az MSZP-SZDSZ koalíció nemhogy nem veszített, de még javított is 2002-hez képest.

Ráadásul bekerült negyedikként az MDF is, mely immár a Fidesz ellenében politizált. S én rájuk szavaztam. Miért is?

Elmondtam már, 1999-ben szakítottam a szélsőjobbal, s ismét liberális lettem, annak konzervatív verziójában. Ehhez pedig az MDF közelebb állt, mint a Fidesz.

A kor játszámája az volt az MSZP és a Fidesz között is, hogy ki hitelesebben liberális és ki európaibb. Az ellentét nem a liberalizmusban volt, hanem az identitáspolitikában: a Fidesz magyar nacionalizmussal akarta fűszerezni a liberalizmust, míg az MSZP globalizmussal. Mert akkor az MSZP se volt még progresszívista, ez hozzá kell tenni, ez csak az SZDSZ-re volt igaz.

Viszont az MDF mindenképpen az az erő volt, mely a legjobban kombinálta a gazdasági liberalizmust a kulturális konzervatívizmussal. Lásd erre akár a 2004-es népszavazást is: csak az MDF adott hagyományos középjobbos választ, azaz igen az állampolgárságra, s nem a kórházügyre.

Én csak 2008 körül kezdtem kételkedni a hagyományos középjobb kereszténydemokrata értékrend igazában.

fideszes választási plakát 2006-ban - akkoriban Pelczné Gáll Ildikó volt a "Varga Judit", azaz a Fidesz szexszimbóluma

Szóval, az MSZP-SZDSZ nyert, 54 %-os mandátumaránnyal (4 évvel korábban még csak 51 %-uk volt), azonban sokáig nem tudtak örülni ennek. Jött a Gyurcsány-féle "igazságbeszéd", amiről meg vagyok győződve, hogy maga Gyurcsány szivárogtatta ki, csak egyszerűen elszámolta magát, ezúttal becsapta őt egyébként mindig jó PR-szimata.

Jöttek a tiltakozások Gyurcsány ellen, ezeket sose támogattam egy percig se. Két okból:

  • nem gondolom, hogy pártízezres tüntetések jogosan leválthatnak egy kormányt,
  • a tüntetések magva a Jobbik volt, s az általuk képviselt szélsőjobbos eszméket mélyen utáltam (most is utálom), talán leginkább azért, mert korábban magam is ilyen eszmékben hittem.

Mindenesetre itt derült ki először Orbán államférfi minősége: képes volt a helyzetet átlátni, majd saját hasznára átfordítani. Minden ballib elmélettel szemben ugyanis, a Fidesz nem volt a tüntetéssorozat kezdeményezői között. Már kinézetre látni lehetett, hogy a keménymag a Jobbikból áll. Azon a híres napon, amikor a "szemkilövetés" zajlott, én a kutyáimmal direkt arra sétáltam, ahol már gyülekeztek a Fidesz hívei (a nagygyűléstől 1 km-re laktam), majd később megnéztem a kemény utcai harcosok táborát is, persze csak tisztes távolságból - ránézésre látni lehetett, hogy ez két teljesen különböző társaság.

Orbán mit is tett? Leszerelte a Jobbik-tábort, mely azonnali kormánybukást akart, de úgy, hogy közben folyamatosan szidta Gyurcsányékat. Olyan helyzetet hozott létre, melyben az MSZP és az SZDSZ kénytelen volt beállni Gyurcsány mögé, annak ellenére, hogy pártérdekük egy új kormányfő kijelelölése lett volna. Ugyanis ha az ellenség támad, akkor nem cserélhető le a hadvezér, mert ez a gyengeség jele lesz. Orbán pedig ezt kiválóan átlátta: azért támadta az ellenséges vezért, hogy az ne legyen lecserélve semmiképpen.

S számítása be is jött. Három évig szenvedett sarokba szorítva a kormány, s csak három év után cserélték le Gyurcsányt, pedig azonnal le kellett volna. Ezzel sikerült elérni a korábban elképzelhetetlent:

  • az SZDSZ kiesett a parlamentből, örökre, magával rántva az MDF-et is,
  • az MSZP annyira leesett, hogy a Fidesznek kétharmada lett.

Ha nem lett volna Orbán bölcs taktikája 2006-ban, a Fidesz csak egy sima 55 % körüli győzelmet ért volna el 2010-ben. Pedig ókori kínai hadtudományi alap, hogy a gyenge ellenséget hagyni kell tovább gyengülni, semmi értelme döntő csapást mérni rá, míg még gyengül magától - Gyurcsány ezt valószínűleg nem olvasta.

Szóval Orbán pár hónappal a 2006-os választás után megnyerte a 2010-es választást. Az ösződi ügy után ugyanis már minden mindegy volt.

Személyes sorsunkban két fontos változás állt be. Egyrészt elköltöztünk Pátyról Budapestre, ez sokban csökkentette költségeinket. Másrészt felfedeztem az onlájn pókert, s sikerült ezzel plusz jövedelemhez jutnom. Kiderült: az átlagosnál jobb játékos vagyok, de az is aztán, hogy a havi ezer dolláros jövedelem fölé nem tudok eljutni, annyira ugyanis mégse vagyok jó.

Anyagi helyzetünket mindenképpen javította az, hogy a devizahitelünket visszafizettük. Volt egy projekt egy haverral, hogy beszállunk az erotikus üzletágba, de ezt végül nem csináltam, úgy ítéltem meg, hogy - bár nem volt benne semmi pornográfia - nem illene hozzám az ilyen tematikával való üzletszerű foglalkozás. Meg valahogy furcsának éreztem, hogy idegen nőket fényképezek erotikusan, akkor is, ha azok nem meztelenek. (Azóta mások - sőt, többen is - megcsinálták ugyanazt a projektet egyébként.) Én mindig fényképeztem a saját múzsámat szofterotikusan, de az más dolog: ez nem sérti értelmezésem szerint a házastársi erkölcsöt.

Címkék: közélet
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4416561490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.28. 07:50:51

És hát a kor lúzere Sólyom László, a nagy erkölcsbíró, akinek ebben a helyzetben nem volt bátorsága kimondani, amit Horn Gábor később. Ezzel legalább éles reflektorfénybe tette azt a szerepét, amit az Alkotmánybíróság elnökeként a politikai erkölcs züllesztésében és az emberek igazságérzetének totális erodálásában játszott.

midnight coder 2021.06.28. 11:02:32

"Viszont az MDF mindenképpen az az erő volt, mely a legjobban kombinálta a gazdasági liberalizmust a kulturális konzervatívizmussal."

Egy fenét. Az MDF akkor már rég az MSZP kisbolygója volt, csak távolabb keringett mint az SZDSZ. Ráadásul Antallék idején is béna kacsa volt akit hülyére vettek a szocik és a szadesz, Antall halála után pedig egy rakás szerencsétlen hülye került az élre. Antallt se az eszéért szerettük, de az legalább egy nagy formátumú politikus volt. Dávid Ibolyka viszont csak az MSZP bohócának volt jó.

midnight coder 2021.06.28. 11:10:18

@Deak Tamas: A kor lúzere Fletó volt a beszédével. Akkora öntökönlövést még nemigen csinált politikus. És még azt is hitte a szerencsétlen, hogy ezzel majd segít a helyzeten amit az elõzõ ciklusban elõidézett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.28. 12:37:28

@midnight coder: a végeredményt tekintve persze, csakhogy 2006 szeptember 17-től október 22-ig hatszázezerszer felszólították Sólyomot (így kell írni, személynév !) hogy egyértelműen ítélje el Fletót, szólítsa fel lemondásra, de csak a szokott tanárbácsis fságait tolta. 2006 október 22-én este a Műegyetemen ki is tapsolták a beszédét, amikor elkezdett összevissza hülyeségeket mondani és köntörfalazni. Gondolom onnantól kezdték nézegetni miket is csinált előzőleg Sólyom.
A nagy hiba Fletó részéről az október 23 volt, szeptember 17 még előnyt is hozhatott volna neki, hiszen a teljesen hihető városi legenda szerint Rákosi Mátyás egyetlen élő öccse, Ferenc, Kovács István meg a többi kommunista maga alá csinált a gyönyörtől, amikor meghallotta, hogy végre van valaki, aki tökösen üti a fasisztákat. Rengeteg ilyen ember élt még akkor, az én környezetemben szerencsére a normalitás volt a jellemző, sok MSZPs tért ki tőlük 2006 után.

lobaszopiatej 2021.06.28. 12:37:29

A demokratikus pártok kivesztek, csak az öregkomcsikat (MSZP) váltották az ifjú komcsik (FIDESZ) karöltve a feudalizmust restaurálókkal (= KDNP).
A magyar ember köszöni szépen, de nem kér többet a demokráciából (Kisgazdák, MDF, SZDSZ).
Putyin, Erdogan, Hszi Csin Ping, Lukasenko, Kim Dzsongun - ők lettek a követendő példaképeink.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.28. 12:40:15

@lobaszopiatej:

A Fidesz antikomcsikémt alakult meg. Kevered Gyurcsányékkal, ők kezdték ifjú komcsikként.

lobaszopiatej 2021.06.28. 15:05:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "
A Fidesz antikomcsikémt alakult meg"

A Fidesz antikomcsiként reklámozza magát, miközben ilyen alakokat tekint példaképének:

Putyin, Erdogan, Hszi Csin Ping, Lukasenko, Kim Dzsongun

Gery87 2021.06.28. 21:44:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Viszont az ifjúkomcsikról te is elmondtad már párszor hogy valójában nem voltak komcsik, igen kevesen hittek az eszmében. Egyszerűen a hatalomhoz a politikai karrierhez az állampártba és szervezetibe kellett belépni és annak a belső világához és kifelé mutatott képéhez kellett alkalmazkodni!
Gyurcsány annyira volt komcsi mint Orbán aki szintén volt KISZ-es, sőt saját bevallása szerint még egy ideig hitt is a rendszerben.
Ezek egész életükben a politikából akartak megélni és hatalomba jutni...

Sztbeni95 2021.06.28. 23:07:38

2006-ban Gyurcsány elintézte a Fidesz kétharmadot tizenévre előre. Talán jobb is, hogy nem a Fidesz nyert akkor. Ami viszont tragédia, hogy 15 év elteltével megint ott tartunk, hogy két választás van: Gyurcsány vagy Orbán. 2010 után úgy tűnt, hogy ez a féreg csapat eltűnik örökre, és a Jobbik és az LMP lesz a Fidesz ellenzéke, helyette visszértünk 2006ba. Korábban sose szerettem a Fideszt, de biztos, hogy rájuk szavazok jovőre. Ha nem nyernek akkor pedig megyek külföldre. De nem nyugatra, hanem keletre. Még nagyon fiatal voltam 2006-ban de az akkori és azt követő történéseket nem felejtem (26 vagyok jelenleg). De a nálam fiatalabbaknak már semmi emlékük sincs erről az időszakról sajnos így simán leszavaznak a kígyóra

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 05:53:05

@Gery87:

Nyilván. Kizárt, hogy Gyurcsány bármikor is komcsi, de akár baloldali is lett volna ténylegesen.

Ifjúkomcsi alatt a pozíciót értem: KISZ-vezető.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 05:55:39

@Gery87:

"Gyurcsány annyira volt komcsi mint Orbán aki szintén volt KISZ-es"

Mert ugyanaz, hogy valaki a Coca-Cola igazgatósági tag és aki a kólcenterében hívásokat fogad?

"Ezek egész életükben a politikából akartak megélni és hatalomba jutni..."

Ebben én nem látok problémát. Ez kb. olyan, mintha azt mondanád "ezek fogorvosok, egész élet fogorvoslásból alartak megélni".

midnight coder 2021.06.29. 06:20:32

@Gery87: "Gyurcsány annyira volt komcsi mint Orbán aki szintén volt KISZ-es, sőt saját bevallása szerint még egy ideig hitt is a rendszerben."

Gyurcsány annyira volt komcsi, hogy ha nincs gengszterváltás, akkor ma õ ül Kádár székében. Õ volt a kommunista garnitúra következõ generációjának a reménybeli vezére, õ jött volna Horn bácsi után.

midnight coder 2021.06.29. 06:25:33

@Deak Tamas: A köztársasági elnöki pozíció idehaza kb. annyira erõs mint az angoloknál a királyi. Lényegében csak reprezentálni van.

2006-ban már nem sok valódi komcsi volt. Amikor az MSZP és az MSZMP ketté vált, ez utóbbiban maradt az igazi komcsik nagy része akik komolyan hittek az ilyen védjük a munkások érdekeit hülyeségben, az MSZP-ben pedig azok akiket a vagyonszerzés vágya hajtott, és rohadtul nem érdekelt igazából ez a baloldaliság dolog. Ettõl persze még pár komcsi mászkált az országban, de addigra a legtöbb már járókeretre cserélte a Kalasnyikovot.

midnight coder 2021.06.29. 06:31:14

@lobaszopiatej: Putyinék sem komcsik jobban mint a DK, és bár a kicsi kínaiak névleg komcsik, de valójában 1000x inkább kapitalizmus van ott mint az EU-ban. Azért is tartanak a kínaiak ott ahol, és azért tart ott az EU ahol - figyelembe véve persze azt is hogy honnan indultak.

SZDSZ, Kisgizdák mint demokratikus párt? Ne viccel, mert úgy maradsz.
A felsoroltak között max. az MDF-re lenne ez rámondható, legalábbis még Antallék idejében, az MDF-nek viszont, ahogy a KDNP-nek is, a szobanövényekkel vetekedõ intelligencia a védjegye. Nincs még egy olyan csapat szerencsétlen hülye mint az MDF volt. És akkor már inkább Piszkos Fred irányítsa a hajót, de ne Fülig Jimmy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 06:44:33

@lobaszopiatej:

Erdoğan komcsi? Putyin az? Lukasenka?

A másik kettő az, na és?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.29. 07:58:33

@midnight coder: pontosan azért tartjuk, hogy megszólaljon amikor kell. Sólyom meg egész életében játszotta a bátor erkölcsbírót, de amikor a nemzet vagy akár a saját arcát kellett volna reprezentálnia, mindig gyáva volt, lásd visszafordulást a komáromi hídon.
Itt utolsó kommunista az 1959-ben meghalt Révay József volt (messze a legkártékonyabb az ötvenes évekbeli felhozatalból, Rákosit is ideértve), akik utána jöttek, azokat max már sokszor és híven jellemezte, régebben is, ebben a hozzászólásfolyamban is.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.06.29. 17:28:25

@Sztbeni95: Szerintem a Fidesz ha nyer abban nem lesz sok köszönet a következő 4 évre: az ellenzék felspannolta magát a győzelem lehetőségével és ha nyer is a fidesz az szoros lesz. Innentől kezdve 2026-ban egy 16 áve kormányzó megfáradt fidesz áll majd szembe velük akit 4 éven át folyamatosan tűz alatt tartottak. Lehet olyan vesszőfutás lesz mint az mszp-szdsz 4 éve, amikor papíron kormányon voltak de folyamatosan tűz alatt, és ledarálák az összes támogatottságukat.

Szerintem hosszú távon simább lenne nekik 4 évig hagyni kormányozni az ellenzéket, amit 2026-ig ott szívatnak ahol akarnak, hogy aztán kényelmesen visszatérjenek. A politikai logika persze nem ez.

A mostani felállást a Fidesz magának köszönheti hogy tevékenyen részt vett jobbik szétverésében a DK helyett. Mert úgy számoltak jobb egy antagonista ellenfél mint egy olyan aki rájuk hasonlít mert alapvetően jobboldali gyökerű.

Ezzel megtették azt a hatalmas szívességet hogy az ingadozó, kiábrándult és orbánfób jobbos szavazókat odadobták Jobbikostól a baloldalnak.

Nyilván ennek a meccsnek nem az lesz a végeredménye hogy a Jobbik kisöpri a nemzetellenes/libsi pártokat és átveszi az ellenzék vezetését hanem hogy őket szépen le fogják szalámizni amíg totál ballib párttá nem válnak.

Szóval a Fidesz elkényelmesedett a csúcson és úgy gondolta a jobbik kicsinálható simicskástól, pedig a Jobbik volt az akik garantálta nekik a kényelmes kétharmadot. Most kaparniuk kell azért is hogy 2022-re behúzzák a döntetlent. Így jártak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása