magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Ahol tényleg tönkrettek mindent

A magyar modern mitológia szerint a magyar mezőgazdaság tönkre lett téve az Antall-kormány alatt Torgyán miatt. Részben persze igaz, de nagyon nagy túlzás. A magyar mezőgazdaság egyes részei leálltak valóban, de nagy része gyorsan újraindult, a nagy rész meg sose állt le. S ma szinte minden működik. Volt visszaesés után, de nem volt drasztikus.

Ezzel szemben Bulgáriában tényleg tönkretette a mezőgazdaságot a rendszerváltozás.

1992-ben megvalósították a földek teljes reprivatizációját, ráadásul valós határokkal. Magyarul: vissza lett állítva egy az egyben a kommunizmus előtti állapot, kivéve ha:

  • az eredeti tulaj, sem annak élő örököse nem maradt, ez esetben az illető terület maradt állami,
  • az eredeti területen valamilyen közérdekű építmény lett építve azóta, ez esetben a volt tulaj vagy annak örököse hasonló jellegű földdel lett kárpótolva, jellemzően az előző pontból eredő földekkel.

Egyébként ugyanez a reprivatizáció meg lett csinálva minden mással is, ott se lett pozitív eredménye, de ez más kérdés. Talán azon kevés kérdések egyike, amiben Magyarországon igaza volt az SZDSZ-nek: nem szabad visszaadni a tulajdont a volt tulajdonosoknak, mert ez csak újabb igazságtalanságot teremt. De most csak a mezőgazdaság a téma.

A gyakorlatban ez azt jelentette, az átlagember kapott olyan méretű mezőgazdasági földet, mely egy nagyobb építési telekkel azonos méretű volt. Ami persze teljesen alkalmatlan termelésre. Plusz az új tulajok 90+ %-a nem is helyben lakott, nem is értett az egészhez. Hiszen közben eltelt 30-40 év, s minden megváltozott.

Az eredmény: a legtöbb föld pusztán maradt, az új tulajok egyetlen értelmes opciója az volt, hogy vár, hátha magas lesz valamikor a föld ára, s akkor eladja. Bérbe adni se lehetett, mert alig volt kinek.

Személyes élmény: egy bolgár haverom visszakapott 2,5 hektár földet Vidin mellett, szóval ez már egy kicsit nagyobb terület. Mondja nekem, ha esetleg lenne is pénze befektetni, a jövedelem olyan kevés lenne, hogy nem tudna belőle megélni. Szóval inkább maradt éjjeliőr Szófiában (egyébként teológus végzettsége volt), a szar éjjeliőr munka is sokkal jobban fizetett, mint amennyit a farmgazdálkodás hozott volna.

Plusz közvetlen károkozás. A tsz-ek közös vagyonát ellopták vagy elherdálták. Teljesen irracionális dolgok zajlottak. Az apósom a Bolgár Tudoményos Akadémián dolgozott, s éppen az agrártudományok terén, ő mesélt meredek dolgokat. Pl. a tsz-ben kecsketenyészet volt, 1000 darab állat, a legkülönböző korosztályból, azaz normál működő kecske-gazdálkodás. Jött a reprivatizáció, s az összes állatot egyetlen délután leölték, majd eladták húsként.

Az egész dolog hatalmas károkat okozott, s még most se normális a helyzet. Bár persze 1992-höz képest javult: ma már van termelés, csak a mennyisége most is jóval kisebb, mint a 80-as évek végén.

Egy időben még a krumpli is import volt Bulgáriában.

Valójában miért csinálta meg mindezt a bolgár vezetés a 90-es évek elején? Két okból: hülyeségből és rövidtávú pártpoolitikából. Íme:

  • komolyan elhitték sokan, hogy vissza lehet állítani a XX. sz. első felének, de inkább a XIX. század végének állapotait, amikor kisgazdák megélnek a földből,
  • akkoriban a 2 fő tábor a bolgár politikában a volt kommunisták és a volt antikommunisták voltak, a falvakban a volt kommunisták erős pozíciókkal rendelkezdtek, ezt az éppen hatalmon lévő volt antikommunista kormányzat jónak látta a tulajdonviszonyok áytrendezésével megoldani.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7616659492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.15. 10:34:45

Ez a mítosz abszolút áll, de hozzátenném azt, hogy a magyar mezőgazdaság kb. az utolsó tíz-tizenöt évben világszínvonalú, a kézműves forradalomnak köszönhetően, előtte sosem volt az.
Amit az említett időszakban "tönkretételnek" érzékeltek nem volt más mint az, hogy a rendszerváltás után megszűnt a lehetőség a háztájiban való toszkolódásra a rejtett munkanélküliség keretében. A háztájis termék azért tűnt "világszínvonalúnak" a tszcsés hanyagul, tessék-lássék gondozott produktumaihoz képest, amennyivel jobban csinálod azt, amit magad óhajtasz megenni, lásd a piacos gombás nénikés viccet.
A szocializmus előtti helyzetet meg Soproni Elek megírta helyettem:
valtozomult.blog.hu/2015/08/19/a_mezogazdasagi_muveltseg_hianyai

kunzoo 2021.08.15. 11:21:46

@Deak Tamas:
Ez nem igaz. Akkor a gépesítettség az USA val egyenertékű volt. A háztáji tudatos dolog volt, belátták azt hogy a kézimunkaigényes termékeket ott kell megtermelni. Pl málna, eper, uborka, zöldbab. A háztáji tejtermelés, hústermelés is jelentős volt. A szabadföldi, de hálóra futtatott uborkatrmelés igazából hungarikum volt.

Boldeone Bull 2021.08.15. 12:18:19

Ez valóban èrdekes , hiszen Bulgáriában van az egyik- ha nem a legjobb - mezőgazdasági lehetősèg Európában: kiváló minősègű föld, magas a napfènyes órák száma , ès a bulgárkertèszeti szaktudás is világhírű. Magyarországon is voltak bulgár kertèszek ,Budapest ès a nagyvárosok környèkèn , annyira jó zöldsègeket termeltek
Bulgáriában valami nagyon elromlott, ha már a mezőgazdaság sem megy , pedig lehet hogy a legfinomabb a paradicsom ès a paprika a világon...( a saját tapasztalatom szerint )
Valahol olvastam , hogy pár èvtizeden belül akár 5 millióra eshet a bolgár lakosság , ami nagyon súlyos belső folyamatokra utal... pedig , kár ezért a szèp országèrt !

Rigthmove international"-t szoktam nèzegetni, ès a bolgár ingatlan a legolcsóbb Európában , igen jó befektetèsi lehetősèg.
Pl Veliko Tarnovóban lehet venni 15-20 ezer euróèrt házat , ahogy Banskóban vagy a Fekete - tenger partján is ..

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.15. 12:19:18

@kunzoo: hát én meg kortársként meg falusi lakosként nagyon is jól emlékszem arra, milyen különbség volt a háztáji, meg a tsz-termelte élemiszerek minősége között, az előbbi javára.
A gépesítettséggel már nagyon régóta nem volt itt baj, a termékel minőségével annál több. De mind a kettő minősége össze sem hasonlítható a maiakéval, a kézműves forradalom nagyon nagy eredménye hogy előkerültek a régi receptek, trükkök, nem véletlen hogy annyi külön tájegységhez köthető gasztronómiai magasszintű termékek százai éledtek fel újra.

alöksz róz 2021.08.15. 13:07:02

@Deak Tamas: a háztájis termék sokkal jobb minőségű a nagyüzeminél.
és nem azért mert a nagyüzemit elhanyagolják.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.15. 13:41:51

@alöksz róz: akkoriban az, hogy a befőttesüvegekben némileg punnyadt volt a folyadék, kiscsavar, némi extra takarmány, ezeket én mind kaptam anno extrában a termék áráért, a söröskupakot meg az egérfarkat néhány ismerősöm. 2000 környékén jártam egyszer egy mirelitgyárban, ott már például a repterekrők ismert fémdetektorok előtt kúsztak el a termékek, épp az említett extrákat kiszűrendő. Déri János azért nem véletlenül találta ki anno a Pocsék Áruk Fórumát.

vergyula 2021.08.15. 14:56:07

@Deak Tamas: Előfordultak kenyérbe sütött extrák is. Sokat tűnődtem, ezek vajon minőségbiztosítási problémák, vagy szándékos rossz tréfák. Vagy mindkettő.
Mondjuk néha mostanában is előfordulnak visszahívások hasonló gondok miatt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.15. 20:38:07

Ahogy elnézem birca jelenléte rendesen lehúzza Bulgáriát.
A kecskés sztori meg nagyon durva.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.15. 21:21:08

@vergyula: javarészük ittasság, hanyagság, nemtörődömség következménye. (A Mr. Hyde által ajálva ostorozott Liszcsikin a könyvében erről is beszél többek között.)

www.youtube.com/watch?v=F4IxX_JmUEg

Gery87 2021.08.15. 21:52:20

@Deak Tamas:

Klasszikus:)
Ez van ma is, pedig milyen régen volt, meg hány generáció lement azóta.
Ezek továbbadták ezt a gyerekeiknek + a létbiztonság sincs már és a tisztes fizetés sem született meg azokon a munkahelyeken, szakmákban ahol ez a jelenség és hordozói előfordulnak.
Picit megértem őket...hugyér szarér dolgozni senkinek nincs kedve.
Rossz munkát kevés pénzért meg bárhol találni, így az sem érdek hogy ne rúgják ki!

Gery87 2021.08.15. 22:03:07

@Deak Tamas:

Ez sok helyen ma sem változott. Én amit látok:
A magyar pár holdas paraszt nem gondolkodik előre, tőkéje, szakmai tudása nincs, csak "beleszületett" a "gazdálkodásba" annyit tud amit a családban gyerekként felszedett.
A környezetet nem védi, az állatokat nem tiszteli, bántalmazza, a fizikai erő és kényszer dívik meg az alkoholizmus...a problémát erővel oldja meg vagy sehogy.
Nem gazdák ezek hanem parasztok, minden értelemben...
Sajnos ismerek ilyeneket.
A legrosszabb hogy meg sem élnek pusztán abból amit csinálnak! Ez csak munka utáni "meló". Részint mert nem hatékony és piacképes részint mert elisszák, elkótyavetyélik.
Munkájuk így értelmetlen és kb hobbi, de annak meg drága és időigényes.
Aztán megy a panaszkodás...hogy se idő, se pénz....ha ritkán van is pénz, nem elég és nem élvezik.
De a földet azt túrni kell mert már a dédapja is túrta.

alöksz róz 2021.08.16. 11:28:49

@Deak Tamas: ha nincs benne punnyadt folyadék, csavar vagy egérfarok, akkor is sokkal szarabb a nagyüzemi. nem ezen múlik.
eleve szar az összes alapanyag.
a zöldségek íze mint a krepp papír, a csirkehús büdös és tápízű stb. és akkor még fel sincs dolgozva...

tényleg össze se lehet hasonlítani a háztáji vagy akár az ún. kézműves cuccokkal.

Gery87 2021.08.16. 17:20:30

@alöksz róz:

dehogy kamu csak fáj az igazság.

vergyula 2021.08.16. 17:34:05

@Deak Tamas: Jó kis filmecske :)
Kifogásokban profik voltunk már akkor is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.16. 18:13:42

@vergyula: mondjuk nemtom ilyen típusú szar munkát milyen lelkesedéssel csinálnál. A szocializmusnak pontosan ez volt a legfőbb problémája hogy az ideológiai agyvasbilincs következtében ez volt az előnyben részesített lehetőség. Eredetileg ezt a részletet akartam berakni, csak most találtam, meg, ez szól arról amihez illusztrációnak szántam.

youtu.be/GPXSODWAkk8?t=781

vergyula 2021.08.16. 19:32:24

@Deak Tamas: mérsékelt lelkesedéssel. :)
A szocializmus hibáit nem kell megmagyarázni, de miért veri le valaki az izzókat egy léccel? Ez amolyan "Rohadjatok meg, kibaszok veletek, úgysem tudtok kirúgni"-szerű rendszerkritikus ellenállás volt?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.16. 19:42:36

@vergyula: a mondat első fele csak. Rendszerkritikáról szó nincs, inkább ez már az eredmények élvezése. Megcsinálhatom, mért ne csinálnám meg?
Itt egy másik film:

filmhiradokonline.hu/watch.php?id=21070

hogy mennyit ért az a 3100 forint, kérdezd meg valamelyik kortársat.

vergyula 2021.08.16. 20:13:48

@Deak Tamas: Ez a "megcsinálhatom, miért ne csinálnám meg"-hozzáállás tőlem mindig távol állt, bár láttam rá példákat magam is.
A 3100 forintos fizetés értékeléséhez tudnom kéne az évet. 70-72-re tippelnék, akkor az egyáltalán nem volt rossz.
Ja, és magam is dolgoztam 3 műszakban. Egy ideig jó, aztán már nem.
Úgy általában a filmben szereplőkről a "tróger" szó jutott eszembe.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.16. 21:04:18

@vergyula: ott van, 1972. augusztus. Egy pedagógus ekkor akár már ezer forintot is kapott. Na, nem sokkal túllépve.

vergyula 2021.08.17. 05:02:45

@Deak Tamas: Tényleg, a telefonon nem vettem észre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása