magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kontinensek lakossága

Hogyan változott a történelem során az egyes kontinensek súlya lakosságuk szerint.

Figyelembe kell persze venni az egyes földrészek nagyságát is. Ha Európa 1 rész, akkor a többi földrész:

  • Afrika: 3 rész,
  • Amerika: 4 rész,
  • Ázsia: 4,5 rész,
  • Óceánia: 1 rész.

Óceánia kihagyható az elemzésből, mindig jelentéktelen volt, lakosságának aránya 1 % alatt volt, s az előrejelzések szerint 2100-ra éppen eléri stabilan az 1 %-ot, s ennél több nemigen várható.

Ázsia mindig az első volt, csak az változik, mennyivel első. Ázsia fő "titka" a rizs. Mint ismert, a világ 3 nagy élelmezési zónára osztható: búza, kukorica, rizs, s az utóbbi adja a legjobb termésarányt. A búza termésaránya csak a XIX. században lett magas, ma 1:40 körüli, de ma is elmarad mind a kukricáétól, mind a rizsétől, míg voltak időszakokok, amikor 1:3 volt az átlag. Míg a rizsé már az ókorban is nagyobb volt, mint ma a modern búzáé.

Az előrelzések szerint Ázsia lakosságaránya e század második felében fog az 50 % alá esni, de ennek egyetlen oka, hogy míg Ázsia 2050 körül el fogja érni a csúcspontját, addig Afrika esetében ez csak a XXII. sz. közepén várható. (Míg Európa már a XX. sz. második felében elérte lakosságcsúcsát.)

Amerika esetében a legfeltűnőbb: 350 év kellett a "felfedezés" okozta lakosságvesztés gyógyításához. Csak a XVIII. században sikerült újra elérni a XVI. sz. eleji népességszámot.

Afrika a legnagyobb növekedő. Még a XX. sz. közepén is azonos lakosságszáma volt, mint Európának, ma viszont már majdnem a duplája, s 2100-re a 8-szorosa várható! Az ok: a drasztikusan javuló egészségügy, az alacsony urbanizáció, s a szegénység. 2100 utánra nincsenek megbízható előrejelzések, de valószínű, hogy 2120 körülre több afrikai, mint ázsiai lesz.

Európa meg tulajdonképpen visszatér oda, ahol volt: a legkisebb kontinens a 4 közül (Óceániát nem számítva). Európa tulajdonképpen a XVI. és a XX: sz. között egy kivételes emelkedést mutatott, ennek oka: a gyarmatosítás, a műszaki fejlődés, de ennek hatása a XX. sz. közepén elmúlt.

Ha fajilag vetjük fel a kérdést, 2100-ben minden harmadik ember a Földön Afrikában élő néger lesz.

Ami a városokat illeti, az előrejelzések szerint 2100-ben egyetlen európai vagy amerikai város se lesz a 10 legnépesebb város között. Jelenleg a legnagyobb 10-ben 1 európai (Moszkva), s 3 amerikai város (Mexikó, New York, São Paulo) van.

2100-ben a 3 legnagyobb város Fekete-Afrikában lesz.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4116685252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.12. 08:10:05

Ebbõl is látszik, hogy az emberiség megérett a pusztulásra.

vergyula 2021.09.12. 08:50:42

"drasztikusan javuló egészségügy, az alacsony urbanizáció, s a szegénység"
Hogy tud drasztikusan javulni az egészségügy, ha közben marad a szegénység?
S a szegénységtől miért növekszik a lakosság? Nincs pénzük védekezni, vagy egyszerűen a coitus a legolcsóbb szórakozás?
És az alacsony urbanizáció hogyan befolyásolja a népességet?

kunzoo 2021.09.12. 09:28:06

A búza ma már képes 7-9 tonnás termésre.

F. Szabó 2021.09.12. 09:49:38

A kontinensek közti arányoknak másodlagos szerepe van ahhoz képest, hogy az emberiség – a földtörténet leginvazívabb fajaként – súlyosan túlterhelte a bolygó élővilágát az erőforrások túlfogyasztásával, az életterek elfoglalásával és a mérgező szennyünk környezetbe ürítésével is.

Korábbi hozzászólásodból tudom, hogy te az emberiség túlszaporodásával nem értesz egyet, de megtévesztő az, hogy az egész emberiség egymás mellé állítva egy magyarországi megyében elférne. Ma már látszik, hogy a földtörténet 6. kihalási ciklusában vagyunk, és elég nagy az egyetértés abban, hogy ezt az ember okozza. Legsúlyosabb az utóbbi 100, de még inkább az utolsó 30 (!) év, de ne feledjük, hogy amerre folytattuk a bolygó benépesítését, még kőbaltás, falándzsás fejlettségünkkel is fajok sorának eltűnése kísértre az utunkat.

Ha meg már a túlszaporodás megoszlását vizsgáljuk, akkor sokkal fontosabb kérdés ma az, hogy a szaporodás hogyan oszlik meg a civilizációk között. A nyugati, jobbára fehér elit ugyanis mindent elkövet a fehérek visszaszorítására (klímavédelmi indokokkal őrültnek és gyalázatosnak titulálták a magyar családvédelmi intézkedéseket), ugyanakkor elég rákeresni az afgán népességre, ami 20 év alatt megduplázódott, 30 év alatt megháromszorozódott!

www.google.com/search?q=afganiszt%C3%A1n+n%C3%A9pess%C3%A9ge&oq=afganiszt%C3%A1&aqs=chrome.0.69i59j69i57j46i433i512j0i433i512l2j0i512j69i60l2.5858j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

És ugyanez folyik Ázsia és Afrika minden iszlám országában. Ez a túlszaporodás az oka, hogy kénytelenek elindulni a nyugati országokba, mert meghaladták a saját területeik eltartóképességét. De az iszlám civilizáció népességének (vallásból eredő) túlszaporodásával az EU és az ENSZ nem akar foglalkozni.

Pedig képzeljük el, mi lenne, ha az utóbbi 30 évben Magyarország 30 milliósra, az EU meg másfél milliárdosra szaporodott volna, ahogy azt a muszlimok teszik

kunzoo 2021.09.12. 10:07:57

@vergyula:
Az orvostudomány megment gyerekeket, akik korábban meghaltak. Nyugodtan csinálhatott a családfő 12 gyereket, mert ebből régen 5 ha megérte a felnőttkort, talán három családot alapított. A többit elvitte a himlő, malária, oroszlán, stb.
Ma a tizenkettőből megmarad tíz. A családfő hagyományból ugyanúgy tizenkettőt csinál.

A szegénység de jó orvosi ellátás példája Kuba.

midnight coder 2021.09.12. 10:17:09

@vergyula: Úgy, hogy az antibiotikumhoz ma már a legcsóróbb gyerek is jó eséllyel hozzájut, ezzel pedig azokat a bubókat amik a legtöbb szar immunrendszerû gyereket még a felnõttkor elõtt elviszik kiküszöbölik.

midnight coder 2021.09.12. 10:20:42

@vergyula: Amúgy nálunk is a legcsóróbb prolik a legszaporábbak. Minél csóróbb valaki annál kisebb befektetés a gyerek: az afrikai nyam-nyam gyereke nem fog 24 éves koráig iskolába járni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.12. 10:32:14

@kunzoo:

Alapvetően a lakosság 2 nemzedék alatt nő.

Amikor már javult az egészségügy, de még nem jött be a kevés gyerek szokása.

Ezt egyes szokások még befolyásolhatják.

kunzoo 2021.09.12. 10:36:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Valami vagyon kell hogy rávegyék magukat az önkorlátozásra. A semmi bármennyi gyerekre hagyható, a vagyon már osztódik tehát korlátozni kell a létszámot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.12. 10:36:42

@vergyula:

Az állam elkezd biztosítani addig nem elérhető egészségügyi ellátást tömegesen. Ettől még senki se lesz gazdag. Csak többen lesznek, mert az idősek immár nem halnak meg 60 évesen, hanem 80 évesen, s a csecsemők 1 %-a hal meg a korábbi 30 % helyett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.12. 10:39:01

@vergyula:

"alacsony urbanizáció hogyan befolyásolja a népességet?"

A városi környzetben nem alapvető érték a több dolgos kéz, így a családok számára nem alapvető cél a sok gyerek. Sokkal inkább az lesz a cél, hogy a kevés gyerek éljen jobban.

Az afrikai nagyvárosokban az oktatás kultusz szinte, a szülők verekednek, hogy gyerekek jó iskolába kerüljenek. Egy faluban ez nem így van, ott az a fontos, hogy legyen aki betakarítsa a termést.

F. Szabó 2021.09.12. 19:25:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Tényleg semmi mondandód nincs a hozzászólásomra? Mondjuk, másnak sincs, egyáltalán, látszik amit írtam? A hiba nyilván bennem van.

Egy személyes vonatkozású kérdés, nyilván akkor válaszolsz, ha akarsz. A régebbi írásaidat nem olvastam, lehet, hogy olyat kérdezek amiről már írtál korábban. Mivel Bulgáriában élsz, érdekelne, bolgár nyelvű blogod is van? Netán angol? Ez az írásaid minősége szempontjából lényegtelen, de más szempontból nem teljesen. Kicsit talán utal arra, hogy mennyire érzed magad magyarnak, mennyire bolgárnak, vagy "csak" úgy egyszerűen embernek. (Ha elég jó lenne az angolom, akkor én például biztosan blogolnék angolul is.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.12. 19:42:05

@F. Szabó:

Nem, nincs bg nyelvű netes tevékenységem kb. 25 éve. Nem lenne erőm több nyelven is írni, mert dolgoznom is kell sajnos.

Mindkettő vagyok, bg és hu is.

Gery87 2021.09.12. 21:12:43

@F. Szabó:

Az van amit leírtak itt is nemrég.
A fehér ember nem mezőgazdaságból él már többnyire, így a gyerek mint dolgos kéz és következő földműves már nem tényező. A szegény ember máról holnapra él, semmije nincs, csak amit megtermel és megszül....
Ellenben a fehér ember már "vagyonos", kényelemben él és sokáig.....logikus hogy 1-2 gyereket akar, és nekik jólétet mert van miből....ha éppenhogy van valamije és egy gyerek ezt kb lenullázná akkor meg persze hogy nem vállal illetve csak 1-et....ez van nálunk pl....+ jobbára ateista, tehát vallási nyomás és kényszer sincs már a sokgyerekes családmodellre.
Ennyi az egész.

Majd ha a néger meg ázsiai is eljut oda hogy némi vagyona lesz és a sok gyerek nem segítene rajta (munkával) hanem visszahúzná....akkor majd nem fog annyi gyereket csinálni.

Az meg hogy ide jönnek e főleg politikai döntés kérdése.

Boldeone Bull 2021.09.12. 21:44:19

@F. Szabó:" Pedig képzeljük el, mi lenne, ha az utóbbi 30 évben Magyarország 30 milliósra, az EU meg másfél milliárdosra szaporodott volna, ahogy azt a muszlimok teszik"

A Föld országai különböző nèpesedèsi ciklusokban vannak. Európa már az utolsó ciklusban ,amikor is drasztikusan csökken a születèsszám, ès nő az átlagèletkor, a társadalom fokozatosan elöregszik. Ez egy termèsztes társadalmi folyamat eredmènye: ami az általános jólèt, a tudásszint emelkedèse , ès a nők emancipálódásának eredmènye.
A többi kontinens lakossága is ezt az utat fogja járni : Ázsiában már sok országban drasztikusan csökken a termèszetes szaporodás , sőt, van demográfiai problèmák vannak.
Afrika is ezen útra fog lèpni : ahogy a nők megfelelő edukációhoz jutnak , már nem fogják akarni a sok gyerekes családmodellt
Most is ott a legmagasabb a nèpessègszaporodás , ahol a legfejlettebb a társadalom
A Föld számára , a vagyis globálisan az lenne a legjobb, ha minèl gyorsabban csökkenne a születèsszám, csak úgy van esèlyünk megállítani az ökológiai katasztrófát, ès csökkenteni a globális problèmákat

Boldeone Bull 2021.09.12. 22:03:43

Egyèbkènt, az átlagos afrikai termèkenysègi ráta is csökken: 1980- ban 6,6 körül volt , most pedig már 4,5 alatt..
A fejlődő Ghánában vagy Kenyában afrikai szinten alacsony , Botswanában pedig majdnem európai szintűre esett..Szinte minden az adott populáció èletszínvonalától, a nők általános kèpzettsègètől függ...
A legnagyobb termèkenysèg a legkevèsbè fejlett országokban van, ahol muzulmán a lakosság többsège

Rodney_2 2021.09.13. 06:28:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Már alig várjuk a néhány milliárd élelmiszersegélyre szoruló nigger megszületését :((( Ha marad továbbra is Európában a ballibsi/zöld degeneráció, akkor ezek nagy része Európába akar majd jönni, mert itt letérdelnek előttük a fehéremberek és egyesek (mint pl Brendel) még le is szopják őket a willkommenskultur részeként.
Emiatt lehet, hogy néhány száz milliót ide esz a fene és ennyiben változnak az előrejelzett számok is.
Vannak populáció ingadozási modellek, amikben olyan "szerencsétlenül" jönnek össze a számok, hogy az adott populáció az adott terülteten annyira túlszaporodik, hogy egyszercsak kihal (mert nem jut elég kaja, stb) Az az egyetlen esélyünk, hogy ez fog történni egy több milliárdos Afrikában :)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.13. 06:31:43

@Rodney_2:

A megoldás egyszerű: a nyugat abbahagyja Aftika kizsákmányolását.

Rodney_2 2021.09.13. 09:58:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És ettől a niggerek felkelnek az árnyékból és nekiállnak dolgozni valamit aminek értéke is van?? Quantum leap evolució?? :)))
Vagy arra gondolsz, hogy akkor a gyémánt, arany, stb magától feljön a felszínre és hopp lesz gazdaság és élhető társadalom??
Gondolj arra, hogy az a useless fekete söpredék akivel tele van Európa, a creme de la creme Afrikából, ezek a legambiciózusabb, legtehetségesebb, vállalkozó szellemű emberek az ottani társadalmakból, akik összeszedték magukat és elvándolotak. Átlagos IQ valahol 70 körül van...

Gery87 2021.09.13. 14:29:09

@Boldeone Bull:

A fogamzásgátlás eredménye....a női emancipunci sehol nem lenne ha nem lehetne tervezni a gyerekvállalást!

Gery87 2021.09.13. 14:31:03

@Boldeone Bull:

Ahol tiltják a fogamzásgátlást ott sok a gyerek, többek között....pl iszlám.
Nem a női felvilágosodásról szól ez, ez annál egyszerűbb.
- kell e a gyerek mint munkáskéz és eltartó vagy sem?
- húzol e kotont a farkadra?

Billy Hill 2021.09.13. 17:29:01

A megoldás: sok pornó DVD-t kell ledobni a túlszaporodó kontinensek felett, hogy megtudják az ott lakók, hogy lehet a hátsó bejáraton is kopogtatni, mint a Deep Purple, vagy kiosztani pár gyöngy nyakéket, mint a ZZ Top... A lényeg, hogy nem kéne mindig célba lőni... :-)

Gery87 2021.09.13. 18:46:52

@Billy Hill:

Olyan népeknél, akik szerint a hüvely szárazon jó, én nem próbálkoznék ilyen ismertetőkkel:)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása