magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Beszédek

Szépen végighallgattam mindkét beszédet: a fideszest és a ballibet is. Volt bivalytürelmem, már mondtam, az asperger pozitív mellékhatása, hogy az ember képes hosszasan hallgatni, nézni érzelmek nélkül olyat is, amibe az átlag egészséges ember beleőrül.

Persze először a ballib beszédeket néztem meg, bár időben azok voltak később. Ennek oka: mindig szeretek arra összpontosítani, ami távolabb áll tőlem.

Tisztán szakmai alapon - azaz beszédtechnológiailag - Orbán beszédére kevés rosszat lehet mondani: kis csúsztatás - de ez tartalmi elem - volt ugyan benne, de jól felépített és érezhetően őszinte beszéd hangzott el. Ezzel szemben a ballib felszólalók képtelenek jól és hitelesen beszélni, valószínűleg maguk se hiszik, amit mondanak - olyan izzadságszag volt érezhető "na mit udvarias és hasznos mondani most?" alapon. MZP-t az mentette csak meg, hogy hárman még nála is rosszabban adtak elő. Az egyetlen kivétel természetesen Jordán Tamás, aki tényleg ért a beszédmondáshoz - persze furcsa is lenne, ha egy tehetséges színész, mint ő, képtelen lenne ezt teljesíteni. Bevallom: a ballib beszédeket szinte háttérzeneként hallgattam, csak Jordánra figyeltem fel erősebben.

Tartalmilag nem lehet semmi jót mondani a ballib beszédekről. Kb. az volt a mondanivaló, hogy a rossz Zorbán ellen össze kell fogni, mert Zorbán rossz és össze kell fogni ellen, mert Európa, Európa! Ami ezen kívül volt, az láthatóan a ballib táboron belüli egyeztetések apró jelei: lásd itt elsősorban, hogy a DK, úgy tűnik, fel akarja adni határontúliellenes szövegét, ezt Dobrev rövid trianonozása jelezte. Tulajdonképpen ez volt az egyetlen rész, ami meglepett.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6216733648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.26. 08:13:09

A Dobrev Klára párt határontúlizásával csak óvatosan, emlékeztetnék a két mondásra : "ne higgy magyar a németnek, akármivel hitegetnek", illetve azok a bizonyos ajándékkal érkező rómaiak.
Egyébként a legérdekesebb történelmi tény, hogy aki baloldalról utoljára kiállt széles síkon a határontúliakért, jogvédéstől kezdve határmódosításig, maga Rákosi elvtárs volt, akinek a szobájában 1951-52-ig Nagymagyarország térkép volt a falon ! Hard to believe, mondaná coder, de megvan a fénykép.
Volt meg van is nekünk olyan színészünk aki nem tud beszélni, de ami riasztó, hogy a színházi meg a filmrendezők többsége nem képes egy értelmes mondatot nyökögés nélkül végigmondani, ami tragikus, mert hiszen ugye ők öntenék formába a kész produkciót. Nem véletlen, hogy annyi szar film készül már vagy harmincöt éve.

Serény Vélemény 2021.10.26. 09:40:51

@Deak Tamas: Mondom én, hogy bizonyos szempontból Rákosit a végén még rehabilitálni fogjuk, mert soha a történelem során a magyar haderő annyira nem volt ütőképes létszámban és felszereltségben - a szomszédainkhoz képest - mint az ő ideje alatt...

Most komolyan TE elhiszed, hogy egy színésztanonc - akinek elvileg fél könyvnyi szerepeket kellene fejből tudnia nemsokára - nem képes kilépni és a tömeg előtt úgy beszélni, hogy azt nem felolvassa?
Hanem mondjuk néhány emlékeztető szófordulat és bulletpoint segítségével csak úgy előadja?
(Lásd még: freeszf tüncimüncikézés)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.26. 09:50:51

@Serény Vélemény: hogyne, rengeteg, például Csortos Gyula hírhedt volt arról, hogy nem tanulta meg a szerepeit, ő ezt tökélyre is vitte, a díszletek mögött voltak a fecnik a pontos szöveggel. Előszeretettel szívatta a munkatársait is, valami haldoklásos jelenete volt egyszer, Mezey Mária játszotta a lányát, és a csúcsjelent közben odamorogta neki, hogy "siessen már, éhes vagyok".

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.10.26. 11:18:42

@Deak Tamas: Simán el tudom képzelni hogy a kommunisták egy része is szimpatizált Magyarország területi revíziójával mert abban a korban szocializálódott mindenki amikor természetes volt hogy Kassa Pozsony Arad vagy Nagyvárad Magyarország része, pont mint ahogy ma Pécs Szeged vagy Miskolc.
Aztán a kommunisták mégis mindig megragadtak minden lehetőséget hogy az egész kérdést nem csak lesöpörjék de még tabuvá is tegyék. A Moszkva érdekeihez igazodás mindig felülírt számukra minden magyar érdeket. Ez pl. Ceausescura nem volt már igaz, a román kommunisták ugyanúgy nacionalisták maradtak mint előttük a jobbos rezsim.

Serény Vélemény 2021.10.26. 11:22:03

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Ez egy tudatos, kádári politika volt. (Mármint a magyar nemzeti érzelem szétverése, szinte mindenáron.)

midnight coder 2021.10.26. 11:26:58

@Deak Tamas: Ahogy Pl. a különféle kvízjátékoknál sem véletlenül olyan okos a mûsorvezetõ: neki is ott van a kis monitor amit te a TV-bõl nem látsz, de rajta van nem csak az adott kérdésre a válasz, de azok a további infók is, amivel a mûsorban villogni lehet.

midnight coder 2021.10.26. 11:32:19

@Serény Vélemény: Igazából Kádárék folyamatosan rettegtek és két kézzel kapaszkodtak a székükbe mert nem akartak még egy 56-ot. Ennek lehetett amúgy anno a következménye a gulyáskommunizmus is. És ezért rettegtek mindentõl ami nemzeti. A többi ország kommunistáinál nem volt ilyen rettegés, bár elvben mindenki internacionalista volt, de valójában nemzetellenes szocialisták talán csak nálunk voltak. Nálunk inkább a köztudatba a nagyobb jólét volt az identitásképzõ erõ: nekünk azért csak tele a hasunk, míg Pl. milyen szar Pl. a románoknak. Meg is voltak anno az ezzel kapcsolatos viccek, és nem biztos hogy ezek nagy része nem az udvari humoristáktól származott, Pl. az a leggyorsabb kutya ami anélkül végig tud rohanni Románián hogy megennék.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.26. 12:03:18

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: így igaz, illetve részben a proletár internacionalizmus alapján. Úgy nem kaphattál a legkönnyebben útlevelet Kádárék alatt, hogy megkérdezted, szocialista államokon belül miért limitált az utazás, mikor proletár internacionalizmus van, és a határok, nemzetek nem fontosak.. (Nem sarkított példa, megtörtént !)

2021.10.26. 12:03:40

@midnight coder:
a nemzeti érzület kifejezetten nem volt elnyomva. a hazafias kommunsta ideológiában különösen nem.

március 15 mellé be volt emelve a tanácsköztársaság (márc.21) és a "felszabadulás" (ápr.4.). ez volt a "három tavasz ünnepe". a csasztuskák többsége katonás, hazafias volt. és a balos irányzatok is népiesek voltak.

az a fidesz volt-kommunista részének retorikája, hogy micsoda elnyomatásban volt a hazafias népfront. lófaszkarikát. ezek még a kádár korban kiegyeztek az egyházzal. elsősorban a római katolikusokkal. a párttitkárok egy része katolikus elitiskolába járatta a gyerekeit. a határon túli magyarok ügye tabu volt. és 56 különösen.

létezett hazafias kommunizmus. az mhsz. a kisdobos és az úttörő avatás is kifejezetten hazafiasnak számítottt. katonás rendben kellett vonulni. katonák díszlövésekkel a stadionban. minket így avattak. és ez is része volt a kádár rendszernek. ez volt az mszp jobboldala. az népi nacionalista, illiberális és nyugat ellenes volt. ezt a hazafias kommunista, nemzeti bolsevik vonalat viszi tovább orbánizmus.

és a baloldal, a hazafias kommunistákkal szemben álló politikai bizottság. ők voltak nyíltan nemzetellenesek. amit most dobrev kláráék képviselnek. és ők egyeztek ki a fővárosi liberális ellenzékkel. és ebből jött lére a demokratikus charta és az mszp-szdsz koalíció. egy identitás vesztett zsidó csoportosulás hegemónia törekvése. nemzetközi mensevik mozgalom. és velük szemben hirdet szupremáciát orbán és az orbánizmus.

a rendszerváltás előtt két irányzatot (pb és hnf) próbálta összetartani kádár és a központi bizottság. ez hatalmi harc volt a párton belül. a politikai bizottság buktatta meg kádárt. úgy jött létre mszp. a hazafias népfront inegrálódott az mdf-be. pozsgay, szűrős, bogár laci bácsi a többiek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.26. 12:04:52

@midnight coder: ebben maxszal együtt meg tudunk cáfolni mint ex tévés kvízesek (én őt onnan ismerem), csak Jakupcseknél meg a többi szőke műsorvezetőnél volt így. Vágónál, talán meglepő módon Gundinál, nyilván Rózsa Gyurinál nem. Mindet saját szememmel láttam.

2021.10.26. 12:58:14

központi bizottság (kb) → Ø
ez a rendszerváltás. kádár, kádárizmus örökségét legfeljebb nem vállalja fel szinte senki. miközben a kádár korban voltak jó dolgok is. persze nem csak jó. nagyon nem.

politikai bizottság (pb) + demokratikus charta → mszp-szdsz → dk
hazafias népfront (hnf), róm. kat., (ref.) népi baloldal → mdf + kdnp + fkgp → fidesz

és ha dk nyerte volna az előválasztást, akkor ez lenne a helyzet. mert úgy a dk beolvaszttota volna vidéken a jobbikot, fővárosban a momentumot és az mszp-t. maga mögé utasítva a karácsonyt és a p-t és az lmp-t.

így van egy harmadik irányzat. ami az szdsz-mdf lista reinkarnációja. a momentum, a jobbik, az lmp, a p összegyúrásából adódhat egy magyarországi zöld párt (mzp). és mellette a demokratikus koalíció (dk). és ezeket a nyugati típusú liberalizmus tartja össze. a magyar "ampelkoalition". szemben orbán illiberális, nyugat-ellenes, ibrüsszel ellenes politikájával.

és ebben a felállásban az ellenzék nyerhet. ahhoz a dk-t és az mzp-t nem kellett volna egy listára akarják állítani. egyéni képviselő jelöltekben kellett volna megegyezni. de innen már nehéz visszatáncolni és ehhez képest egy szakadást bejelenteni. az a kormányzásképtelenség beismerése lenne. a fidesz is hibázik véleményem szerint. ők azt mondják, hogy ez az egész "gyurcsány show". mzp az szdsz és az mdf maradványa. mzp = szdsz képletet véstem volna fel a plakátokra. a gyurcsányozásból aligha éri meg nekik visszalépni.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.10.26. 13:03:11

@cvsvrs: "a nemzeti érzület kifejezetten nem volt elnyomva" - csak mindig nyakon lett öntve a merjünk kicsik lenni ideológiával. Amit te leírtál azon a kisdobos pirosfehérzöld zászlós március 15-én túl ennek nem volt folytatása, csak a szocialista ideológia számított.

Bármilyen nemzeti pozitívumra rá kellett kontrázni két negatívummal. Ez a mai ballib beidegződés alapja. A sikereinket kicsinyíteni, a hibáinkat túlhangsúlyozni.

midnight coder 2021.10.26. 13:06:15

@Deak Tamas: Én konkrétan írtam szoftvert ami (egyekbek közt) kirakta ezeket a dolgokat a képernyõre. Igaz, ez már azért jóval Egri Jánosék után volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.26. 13:11:02

@midnight coder: akkor vagy nem működött, vagy rosszul használták vagy 2003 után írtad. Emlékszem, még a közönség is ott bóklászott a felvételek szünetében és magyarázgatták meg mutatgatták a pultot. A felvételek a Pólusban (Vágó) illetve valami XVI. kerületi művházban (Rózsa) illetve nyilván a Róna utcában (Jakupcsek) voltak, csak hogy igazoljam a részvételemet.

midnight coder 2021.10.26. 13:16:43

@cvsvrs: Bizonyos szintig létezett hazafias kommunizmus, de erõsen a periférián. A kisdobos/úttörõ vonalat sok mindennek lehetne szerintem nevezni, de nemzetinek semmiképp. Tény, hogy március 15 ünnepelve volt, és a 80-as évekre a népieskedõ vonal már a támogatott kategóriában volt, de szigorúan mint az elnyomott parasztság kulturális hagyatéka.

Amúgy pedig egy dolog volt a komcsik és egy másik a reakciósok. A reakciósok egy része volt népi - ebbõl lett az MDF, a másik része pedig urbánus - ebbõl lett az SZDSZ. Na, ez utóbbi aztán viharos sebességgel feküdt le a komcsiknak a második választásokon. Ezzel aztán szépen el is bukták a szavazóbázisuk nagy részét, aki ekkor szépen átment Orbánékhoz, aztán amikor ez utóbbi köpönyeget fordított, egy részük elhagyta a politikát, más részük pedig maga is konzervatívvá vált. Az SZDSZ vonal megmaradt része pedig az MSZP-vel szépen balliberálissá vált, azaz szépen felszállt a nyugati vonatra ami a liberalizmusból a balliberalizmusba tartott. És igen, ebben nagy szerepet játszott az, hogy a maradék nagy része a Választott Nép azon képviselõibõl állt, akik a származásukból szerettek volna megélni.

Gery87 2021.10.26. 16:30:42

Akármilyen szimpatikus is valaki, én ezeket a beszédeket nem bírom egyben megnézni:)
Az összefoglalók, lényeges részletek bőven elegendőek. a többi csak rizsa.

Gery87 2021.10.26. 16:38:52

@Deak Tamas:

"Egyébként a legérdekesebb történelmi tény, hogy aki baloldalról utoljára kiállt széles síkon a határontúliakért, jogvédéstől kezdve határmódosításig, maga Rákosi elvtárs volt, akinek a szobájában 1951-52-ig Nagymagyarország térkép volt a falon "

Akkor már értem azokat a képeket amiket egy blogon - ritkanlathatotortenelem - láttam amin ilyen térképek voltak a háttérben amin Rákosi meg a komcsik rászorulóknak segítettek meg adományoztak stb:)
Azt találgattuk hogy ez most így hogy meg miért, de arra jutottunk csak hogy 45 után sok volt a határontúli menekült is meg hát volt irredenta térkép dögivel, újat meg nem nyomatattak:)

Gery87 2021.10.26. 16:42:17

@Deak Tamas:

A magyar film tragédiája hogy:
- szerintük a trágárság mindig vicces.
- a ripacskodás, humor.
- ha nincs ötleted akkor a színészeket zabáltatni kell és mindig tele szájjal kell beszéltetni, akkor az üres locsogás sem bűn.
- a kommunikáció = veszekedés és cinizmus.

A magyar film alapból szar. Ritka kivételek vannak.

Gery87 2021.10.26. 16:44:31

@Serény Vélemény:

Azzal a hadsereggel nem kezdtek semmit és eleve a hidegháborő kényszere volt és nem magyar érdeket képviselt volna! + a padlássöprés nem rehabilitálható dolog és Recsket se felejtsük már el!
Az hogy bizonyos dolgokban egyetértünk vele az összképet max árnyalja de nem változtatja meg!

Gery87 2021.10.26. 16:47:44

@Serény Vélemény:

Kádár alatt a kisebbségi anyanyelvi oktatás is megszűnt kvázi!
Még a korábbi rendszerben is jobb volt a helyzetük.
Nincs is egy darab anyanyelvi beszélő sváb vagy szlovák sem....meg úgy általában eltűntek.
Ehhez hozzájárult a lakosságcsere meg a kitelepítés is,de Kádár befejezte a munkát rendesen.

Gery87 2021.10.26. 16:55:17

@midnight coder:

A magyar nacionalizmus nem irányulhatott a baráti szocialista országok ellen, márpedig a természetes ellenségkép ott volt.

Én úgy látom a szovjetek a befelé irányuló nacionalizmust engedték a kifel irányulót nem pl Besszarábia ügye is tabu volt a románoknak és a szovjet-román kapcsolatokban.
Nekünk jelentős kisebbségünk sem volt hogy egyáltalán legyen oka egy belső nacionalizmusnak.

Gery87 2021.10.26. 17:00:06

@cvsvrs:

A patriotizmus és a nacionalizmus nem ugyanaz.
A Kádárék hazában gondolkodtak, nem nemzetben.
magyarok = a haza polgárai, aki határontúli az már nem érdekes....az tabu...

Ez máig hat: magyar = magyar lakos, állampolgár...
Ami így fasság de sok embernek ez a definíció már.

ulpius66 2021.10.26. 17:28:28

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró!

Minden tiszteletem a tied, hogy végig bírtad nézni (hallgatni) ennek a vadbaromnak az ömlengéseit......

Persze a mai (holnapi) nap kérdés a ballibsi lista.....

AMI PERSZE ADOTT:
1. MZP
2. DOBREVA ALIAS GYURCSÁNYINÉ
3. JÁKOB PÉTER (alias gyurcsányi udvari bolondja....)
4. FEGYŐR ANDRÁS A BUKOTT MOMENTUMOS ELNÖKÖCSKE....
5. KAMUGERI.... A MINDENRE IS ALKALMATLAN SENKIHÁZI.......DE A BALLIBSIKNEK JÓ LESZ

ENNYI LÁTSZIK MAJD A SAVAZÓLAPON........

A KÖVETKEZŐEKBEN JÖNNEK A BALLIBSI ELŐVÁLASZTÁSON BUKOTT JELÖLTEK.......

A DK KB. 15-17 HELYET KAPHAT
A JOBBIK 13-14 HELYET
A MOMENTUM 10 HELYET
AZ MSZP-PÁRBESZÉD-LMP KB. SZINTÉN 10 HELYET KAPHAT......
(ténylegesen 50 helye lehet a ballibsuiknek.... a többi "biodíszlet".....)

Azaz a ballibsi előválasztáson bukott jelöltek jobb helyet, BEFUTÓ HELYET KAPHATNAK A BALLIBSI LISTÁN, SZEMBEN AZOKKAL, AKIK NYERTEK AZ ELŐVÁLASZTÁSON, MERT ŐK AZ "ÉLES VÁLASZTÁSON" ALIGHA NYERHETNEK...........
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása