magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Amikor nem volt még net

Bár az első honlap már 1991-ben megjelent, 1995 előtt szinte teljesen haszontalan volt böngészni, alig volt valami. A honlapok előtti világ akkor még sokkal érdekesebb volt: a Usenet és a levelezőlisták.

S csak 2005-től jött el az igazi netes világ, amióta immár több infó van a neten, mint azon kívül.

Én nagyjából 1997-ig sokat leveleztem, mármint a hagyományos módon. Egy időben különféle egyházakkal. S akkor még szokás volt válaszolni is. Mai szemmel szinte hihetetlen, de 5-ből átlag 4-en válaszoltak.

Persze volt aki csak udvariasan semmitmondó levelet írt, de olyan is, aki hívőszerzésnek fogta fel az érdeklődést, s küldött még könyvet is magáról. Íme pár érdekesebb példa. Megjegyzés: olyanoknak eleve nem írtam, akiket eleve ismertem már személyesen, ezek a jehovisták és a mormonok voltak, s persze azoknak se, akik közismertek voltak (katolicizmus, ortodoxia, reformátusok, evangélikusok).

Az adventisták azt mondták, látogassak el legközelebbi intézményükbe, megadták a címét, s ott többet megtudhatok róluk. Egyszer el is mentem. Benyomásom: az adventisták fékezett habzású jehovisták, félúton vannak egy dögunalmas, ásítós amerikai protestáns gyülekezet és egy fanatikus szekta között.

Ami igaz rájuk, az tulajdonképpen igaz minden protestánsra. Azaz jött egy bölcs ember, aki mindenkinél mindent jobban tudott, ezért előadta hogyan kell értelmezni a Bibliát. Aztán ennek hívei egyházat alapítottak, s azóta vakon követni kell az adott bölcs ember értelmezését, minden más értelmezést pedig üldözni kell, de legalábbis röhögve elvetni. Emellett pedig össze kell gyűlni minden hétvégén öltönyt viselve, s közösen komolyan bólogatni.

Nyilván ez későbbi véleményem, akkor nem ezt gondoltam. Ha akkor is ezt gondoltam volna, eleve nem leveleztem volna velük.

Akkor elkövettem azt a hibát is, hogy nem béreltem postafiókot, hanem normál lakáscímről leveleztem. Így akadt egyház, mely postai út helyett megjelent a helyszínen. Ezek az újapostoliak volt.

Az újapostoliak egy marginális csoport - sokan nem is tekintik őket keresztényeknek -, de nem amerikai, hanem német eredetűek. Nagy sajátosságuk a guruszerű vezetés, a fő vezető Jézus Krisztus földi képviselője, de nagyobb hatalommal, mint a római pápa a katolicizmusban. Egyébként teológiájuk tulajdonképpen fősodrú protestáns, szociálisan konzervatívok (pl. nem lehetnek a papok homokosok, nem lehet egynemű házasság, stb.), erős angolszász puritanizmussal, lásd a legnagyobb bűn kb. a házasságon kívüli szex.

Na, ez utóbbi vicces helyzetet teremtett. A két újapostolista misszionárius kora reggel jött hozzánk. Előző este nálunk aludt a feleségem barátnője. Szóval nagyot néztek a misszionáriusok, amikor két darab fiatal csajjal találtak kora reggel a lakásomban.

A messze legunalmasabbak a darbysták (Magyarországon "testvérgyülekezetek" néven futnak, de vigyázat: pl. Iványiék is így nevezik magukat, pedig ők nem darbysták). Ezek a rettegő típusú puritanizmus legkiválóbb képviselői. A hitélet lényege: állandóan lesni magunkat és hittársainkat, nem sértettünk-e valamit a többezer szabályból. Aztán lehet vitázni órákig abszurd kérdésekről, pl. viselhet-e keresztény nő cicanadrágot vagy reggel hányig szabad aludni, hogy az ne számítson lustaságnak.

Ha az adventisták fékezett habzású jehovisták, akkor a restaurációnisták (vagy resztoránusok - de ez viccesen hangzik -, hivatalosan: Krisztus Egyházai) a fékezett habzású mormonok. Az alaplogika a mormon - azaz hitehagyott lett az Egyház, így vissza kell állítani -, de a mormon vadhajtások nélkül. Magukat protestantizmus elleni protestánsoknak nevezik: azaz a reformáció helyes dolog volt, de csak félútig ment el, most folytatni kell.

Legkellemesebb tapasztalatom egyébként a metodisták voltak. Ha nagyon kellene, hogy proti legyek, metodista lennék. A metodisták amolyan habozó protestánsok, még azt is lebegtetik, esetleg Luther tévedett az apostoli lánc elvetésével. Sőt még valami Szent Hagyományt is elfogadnak, ha nem is a hagyományos formában.

Persze ők is futóhomokra épültek, de mégis: talán a legnormálisabbak az egész protestantizmusban. Mivel pedig nincs biztos alapjuk, egy sor kérdésben álláspontjuk heterogén: vannak pl. metodista gyülekezetek, ahol homokosokat esketnek, s lehet, hogy onnan száz métere meg van egy másik metodista gyülekezet, mely hagyományos keresztény homofób állásponton van.

Többéves kutatásom eredménye: a protestantizmus abszurd tanítás, annak minden alakjában.

Jean-Luc Schneider főapostol, Jézus Krisztus földi képviselője (újapostoli egyház)

Címkék: közélet
35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7216824854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.01.29. 13:31:35

Emlékszem nekünk mindenkinél korábban (90-es évek vége) volt net a köreinkből a családban, de egy időben fontolgattuk hogy lemondjuk mert annyira nem volt rajta semmi:)
Eleve meglévő újságokban TV-ben lévő netes oldalakat kerestük fel, meg ott volt a startlap.hu....
Akkor a nőket abszolút nem érdekelte a dolog és persze közösségi média sem volt még szerencsére.
Aztán ez valóban a 2000-es évek közepére változott meg.

_Neville 2022.01.29. 14:00:47

Szerintem amúgy már a 2000-es évek első felében is egész sok minden volt, én például a fórumokat élveztem legjobban. No meg a warezt, akkor kb senki nem vett programokat, amik akkor arányaiban sokkal drágábbak is voltak a magyar pénztárcáknak.

A különböző protestáns irányzatokkal
(sőt, nem keresztény dolgokkal is ) én tizenéves koromban ismerkedtem, mikor eléggé eltávolodtam a katolikus egyháztól (de ateista sose lettem). Aztán végül persze az lett a konklúzióm kb, mint neked: az egész komolytalan. Azóta vallom, hogy szerintem a katolicizmus az igazság, és az ortodoxia még, mint komolyan vehető irányzat. Legalábbis csak velük kapcsolatban szoktam néha elbizonytalanodni, hogy ebben-abban nekik lehet igazuk.

_Neville 2022.01.29. 14:01:35

Ja amúgy ha már net: érdekes, hogy egyfajta net-előd már a 80-as évek első felében is elérhető volt Magyarországról, bár gondolom nem igazán az átlagembernek: youtu.be/9UKdjBOgh9Q

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.29. 14:16:51

@_Neville:

Engem a protestánsok, a jkehovisták, s legfőképp a mormonok vezettek el az ortodoxiához.

Bár most is van pár dolog, amiben kétségem van.

Serény Vélemény 2022.01.29. 14:17:47

@_Neville: "Azóta vallom, hogy szerintem a katolicizmus az igazság"

Érdekes, hogy én meg azt vallom, hogy "Jézus Krisztus az út, az Igazság és az élet".

De kinek a pap, kinek a paplan... :)

(mondjuk az ige folytatása is tök jó "senki sem mehet az Atyához, csak én általam".

_Neville 2022.01.29. 14:21:57

@Serény Vélemény: Igen, és melyik Egyházat is alapította Jézus, ami jogfolytonosan fennáll? Itt megint csak a katolikusok és az ortodoxok rúgnak labdába.

_Neville 2022.01.29. 14:27:30

@Serény Vélemény: Ez így van, az antitrinitárius irányzatokat kb senki se tekinti kereszténynek magukon kívül. Tudtommal a többiek nem fogadják el a keresztségüket sem. (Míg pl ha egy református katolizál, nem keresztelik újra, hiszen már meg van)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.29. 14:51:38

@Serény Vélemény:

Nehéz kérdés. Attól függ mit értünk ker. alatt.

Szerintem se. Nem ker. vallás: mormonok, jehovisták, unitáriusok. A ker. alapvető ismérveit se teljesítik.

Az utóbbin a legtöbb magyar megs zokott botránkozni, mert a magyar közgondolkodásban az unitáriusok értékelése általánosan pozitív.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.29. 14:53:42

@_Neville:

Önmagában a jogfolytonosság nem elég, mert pl. az ókatolikusok és az anglikánok is azok.

Szerintem jogfolytonosság és legalább a niceai hitvallás elfogadása alapvető, valamint legalább a SZH alapvető elfogadása kötelező.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.29. 14:55:19

@_Neville:

A mormonok ezért nehéz eset. Mert pl. szavakban ők trinitáriusok, csak épp teljesen mást értenek alatta.

A jehovisták viszont őszinték, ők legalább nem kamuznak.

_Neville 2022.01.29. 15:48:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ”a magyar közgondolkodásban az unitáriusok értékelése általánosan pozitív." Hát szerintem az átlag magyarnak fingja sincs róluk, max törióráról rémlik, hogy Kálvin kifingatta őket aztán jöttek Erdélybe. Aki meg tudja és keresztény, az nem igazán fanjuk. Amúgy tudtommal egyre marginálisabbak, szinte már csak idős híveik vannak, sokkal inkább, mint a katolikusoknál vagy reformátusoknál.

Serény Vélemény 2022.01.29. 16:01:42

@_Neville: Egyszer megpróbáltam megmagyarázni egy katolikus vitapartneremnek, hogy az a szó, hogy ἐκκλησία nem jelent egyházat. Vagyis amit Jézus alapított, az nem az valami, ami alatt mi ma "egyházat" értünk.

Serény Vélemény 2022.01.29. 16:12:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem:

Ha egy vallás/irányzat nem vallja Jézust testben megjelent - emberi testet öltött - Messiásnak, akkor az nem tud keresztény lenni, ezért annyira nem bonyolult.

kunzoo 2022.01.29. 19:47:50

@_Neville:
Biztosan Jézus? Egy zsinagógából verte ki a kereskedőket nemde?

Serény Vélemény 2022.01.29. 22:35:27

@kunzoo: AAz nem zsinagóga volt, hanem "A" templom.

Billy Hill 2022.01.30. 02:24:27

"Ami igaz rájuk, az tulajdonképpen igaz minden protestánsra. Azaz jött egy bölcs ember, aki mindenkinél mindent jobban tudott, ezért előadta hogyan kell értelmezni a Bibliát. Aztán ennek hívei egyházat alapítottak, s azóta vakon követni kell az adott bölcs ember értelmezését, minden más értelmezést pedig üldözni kell, de legalábbis röhögve elvetni. Emellett pedig össze kell gyűlni minden hétvégén öltönyt viselve, s közösen komolyan bólogatni."

Hát sem az evangélikusoknál, sem a reformátusoknál nem azt látom Magyarországon, hogy öltonyben mennének istentiszteletre, és a saját vezetőjüket követnék vakon. Ez inkább olyan German Alexander szerű...

(Szerintem azt sem tudják általában a ref. és ev. hívek, hogy ki a püspökük. Nem úgy, mint a katolikusoknál, ahol xyz püspökért is imádkozni kell - ami mondjuk bajos szokott lenni akkor, amikor túl sokszor változik, és az átlag hívő nem tudja megjegyezni, hogy akkor most Mihály vagy András vagy milyen püspökünk... Hallottam már olyat is, mondjuk a pap mosolyogva bocsánatot is kért, amikor a püspököt tette meg pápának az imában, azaz az hangzott el, hogy (Benedek pápa helyett) András pápánkat... ööö, még nem... szóval András püspökünket... :-)

Amúgy nekem a legfurábbak a mormonok; adott egy kontinens, aminek nincs keresztény történelme, erre kell csinálni egy olyan hátteret, hogy Jézus "arra is járt", szóval mi is jó arcok vagyunk ám... Csak azt nem értem, hogy ezt utána miért kell mániákusan terjeszteni Európában is, ahol ennek az egésznek az 1.0 verziója már nagyon régóta fut. Ez olyan, mintha megpróbálnám borsodi sörrel meghódítani a bajorokat, mondván hogy ez aztán a jóféle sör, ők ilyet még nem ittak... (Mondjuk tényleg nem...)

2022.01.30. 13:35:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a protestantizmus alapja az, hogy az egyház félig világias.
pl. adventi koncertek a református nagytemplomban:
- szentpéteri csillag & band
- pápai joci & caramel
- kaláka együttes
az ortodoxiában van ilyesmi? el lehet térni a bizánci rítustól?

kunzoo 2022.01.30. 14:26:21

@Serény Vélemény:
Egy biztos, NEM lehetett keresztény templom. A zsidó vallás legfőbb temploma volt.

Serény Vélemény 2022.01.30. 16:13:15

@kunzoo:

"A" templom, ellentétben minden más földi építménnyel - Isten tényleges és valóságos jelenlétének a helye.
A Templomot először Salamon kr 980 körül építette meg, aztán 587-ban II. Nabukadnecár lerombolta, azán a babiloni fogság (deportálás) végeztével ismét felépítették. Végső formáját Nagy Heródes építkezései határozták meg. Jézus földi szolgálata után nem sokkal, 70-ben elpusztult/felgyújtották/kigyulladt.

A Templom egyébként nem csak a zsidó vallás - judaizmus legszentebb helye, hanem a kereszténységé is! Jézus ennek a falai között is szolgált, prédikált, az apostolok ide jártak imádkozni, még Jézus feltámadása után is! Nagyon valószínű, hogy az egyház születése is ezen a helyen történt. (A történelmi Jeruzsálemben nem volt olyan hely máshol, ahol 4-5 ezer ember össze tudott volna gyűlni. A Templom terén azonban ez lehetséges volt.)

A kereszténység eredeti kiadása szerint az ember teste a Szent Lélek temploma ezért igazából az a hely, ahol a gyülekezet összegyűlik nem egy szakrális tér, önmagában nem hordoz spirituális értéket. Szentté maximum az ott megjelent szentek közössége teszi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.30. 16:16:21

@cvsvrs:

"'el lehet térni a bizánci rítustól?"

Persze. Csak nem jellemző.

Vannak latin rítusú ortodox templomok, csak nem sok.

2022.01.30. 17:41:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
na jó, de egy ortodox templomban felléphet caramel és pápai joci (cigány soul zene-cigány lelkület), a kaláka együttes (magyar folk) és effélék? ami világias indíttatású művészet.

2022.01.30. 17:55:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
erről a képről a többség vélhetően azt mondá, hogy ez egy zsinagóga és ezek a képen zsidók láthatók.
scontent.fbud6-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/269891206_1855434064664953_819050492714390746_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=973b4a&_nc_ohc=OESrh3j6vb0AX_YNRye&_nc_ht=scontent.fbud6-3.fna&oh=00_AT-q5QmXtCeMZmLkYzVEYORkonxu_CV3dLwrzV2tNoHLYA&oe=61FC9C97
miközben városi reformátusság és magyar folk.

vagy mondjuk ezek görög katolikus koncertek. ez nem a templomban van, hanem a templomkertben. és gör. kat. kapin atya felkonferálja a nirvana acoustic zenekart. ez lehetséges? ezen a képen a metropolita és a parókia band cseh tamás dalt énekelnek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/kocsisfulop_2.jpg
ilyesmi az ortodoxiában lehetséges?

2022.01.30. 18:35:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez gör.kat. szent efrém kosárlabda akadémia.
kosarlabdaakademia.deac.hu/wp-content/uploads/sites/14/2021/12/N%C3%A9vtelen-terv-70.png
a protestantizmus hatása. az egyház félig világiassá válik. nem dobják ki a görög keleti tradíciót, a bizánci rítust. hanem összekapcsolják népszerű világi indíttatású elemekkel. kosárlabdával,vagy szinte bármivel, ami általános emberséggel összhangban áll.

_Neville 2022.01.30. 19:18:31

@cvsvrs: De ennek mi köze a rítushoz? Katolikus templomban is szoktak koncertet tartani, de attól még az nem szentmise vagy zsolozsma, mert ott van. Utóbbiakon meg nincs improvizáció, max a szentbeszédben.

_Neville 2022.01.30. 19:20:24

@_Neville: Bár nyilván csak olyan világi eseményt engednek be, ami összeegyeztethető a hellyel. Tehát sátánista black metál nem igazán várható.

2022.01.30. 19:52:57

@_Neville:
a kaláka együttes a világias szószékről konferálják fel. ott játszanak. az a rítus világias része. a rítus része.

debrecenben a városi tanévnyitót a nagytemplomban tartják. a világias iskolák tanulói számára is. a tankerületi vezetők a templomban szónoklatokat tartanak. a rítus része az is, hogy behozzák a város és az ország zászlaját.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/23447/1200x800/190831-varosi_tanevnyito_-pl-mj_202jp.jpg
ez a püspök (vicces, mert úgy néz ki, mint gyurcsány).
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2968/180901-varosi-tanevnyito-pl-mj_60.jpg
és ő is a világi szószékről szónokol, mert ez egy kötelező rendezvény és a templomban esetlegesen vannak ateista neveltetésűek is. mégis a pap szól hozzájuk világias módon. egy erre kijelölt szószékről. és megteheti.

csak ugye így nincs állam és az egyház teljesen szétválasztva.

2022.01.30. 20:26:17

@_Neville:
a reformált rítusnak a népszokások is részei. pl. pásztorok gyújtják meg az adventi gyertyát.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/advent.jpg
ez ugye a katolicizmusban tiltott. mert a vidéki, pagan, pogány szokások. a téli napforduló ősvallása. errefelé ez a rituálé része. ennél cifrábbak is vannak.

2022.01.30. 20:39:15

"Dísztelen dolog, hogy a’ mészárszékek innep- s vásár napokon nyitva állanak az isteni szolgálatnak idején. Azért ennekutánna, mihelyt az harangozás elkezdődik, a’ táblák felvonattassanak, s zárva legyenek a’ székek, míg a’ nép a’ templomokbul kitakarodik." 1703.

a rítus világias része (a protokoll), hogy a harangozás után az üzleteikben a táblákat felvonják és zárva legyenek, ameddig a nép a templomokból ki nem takarodik. a reformátusságban az egyház félig világias.

amire egy katolikus (ellenreformált) és a liberális is azt mondja, hogy ez hülyeség. az templom. szent beszéd. az meg mészárszék. az piac. és ezeket széjjel kell választani.

_Neville 2022.01.30. 21:02:39

@cvsvrs: Ez elég különös, tekintve hogy a protestánsok szokták a katolikusokat állandóan babonasággal meg pogány eredetű népi vallásossági elemek felhasználásával vádolni.

2022.01.30. 22:03:29

@_Neville:
ezek népszokások. és abból alakul ki a népvallás a reformált hitvilág szerint. és ennek része a zsidókeresztény hagyomány.

virágvasárnap. és annak része a néptánc. ez néphagyomány.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3368/190414-viragvasarnap-pl-mj_109.jpg
és utána felvonulnak a papok a szentírással. ami a zsidókeresztény hagyomány.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3368/190414-viragvasarnap-pl-mj_123.jpg
a papok és valami népi dalárda.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3368/190414-viragvasarnap-pl-mj_54.jpg
zsidókeresztények. jeruzsálemet idézve.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3368/190414-viragvasarnap-pl-mj_28.jpg
és mindenki jézus krisztus nyomába eredhet. kinek kinek az ő hite szerint.

2022.01.30. 22:46:38

@_Neville:
télűzés. elégetik a kisze bábot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4023/200222maskaradefoter_ksz_(33).jpg
amit közös tánc követ. római katolikus templom előtt ilyesmi nem nagyon lehetne. mert abból a nézőpontból ez őspogányság. barbarizmus. a protestáns nézőpontból. ez néphagyomány. a népvallás része.

és ezt veszik át a görög katolikusok. görög katolikus kosárlabda, karate klub és pilátesz torna is van. görög katolikus motorosok.
www.nyirgorkat.hu/kepek/hirek/index/979.jpg
nagyon úgy néznek mint a "gójok". ők azonban megtérnek a nyírségben a könnyező szűz kegyhelyénél. és ehhez tartozik motoros lelkigyakorlat. az évről évre pocsaj községből indul, vecsernyével kezdődik, a bihari hegység érintésével érkeznek máriapócsra. közben elmélkednek. és köszöntik a szűz anyát.
elmélkedés a létavértesen a kocsmánál.
m.cdn.blog.hu/le/letahirek/image/Nyit%C3%B3k%C3%A9p.jpg
téritik a kocsmát. a papok és a motorosok.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása