magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az intézményrendszer

Az intézményrendszer, meg a fékek és ellensúlyok - ez az egyik kedvenc liberális marhaság. Sokan legyintenek rá, mások meg elhiszik. De kevesen néznek a dolog mögé.

Minden intézményrendszer alapvető célja: az adott politikai rend védelme, hogy azt nehezen lehessen megváltoztatni, sőt egyáltalán ne lehessen megváltoztatni. Ha egy adott rendszerben jelen van a demokratikus elem, az csupán azt jelenti: az adott rendszer keretein belül van mozgástér, de kizárólag a kereteken belül.

Az egyik liberális büszkeség: lám az amerikai rendszer annyira stabil, hogy jöhet ugyan egy rendszeridegen elnök - lásd Trump -, a rendszer marad, azon nem képes lényegileg változtatni senki.

De mit is jelent ez valójában? Azt: az emberek akarata nem számít, hiába akarnák a rendszert megváltoztatni, ezt megakadályozza maga a rendszer.

Persze lehet ennek örülni. Ha pl. abban hiszünk, hogy egy adott rendszer a lehető legjobb, így megváltoztatása szükségszerűen rosszabb rendszert eredményezne, ezért még a népakaratot is korlátozni kell, nehogy a "buta nép" rosszul dönysön. De elhazudni mindezt nem szabad.

Az őszinte liberálisok ezt be is vallják: hogy a liberális demokrácia a demokrácia egy korlátozott alakja, s a korlátozások alapját a liberális elvek képezik: azaz a népnek nincs joga ezeket az alapelveket hatályon kívül helyeznie.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4416863636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.01.30. 14:26:57

Gondolom a demokratikus és a nem demokratikus rendszerről szól az írásod.
Az a véleményem hogy a Trump elnökség nem renszerváltozásról szólt. Én nem hiszem hogy ő vagy a többség ezt itt akarta volna. Az ellenzék, a baloldal, ezt akarja velünk elhitetni, ez nevetséges.

Tény azonban, hogy a demokráciában fontos intézkedéseket nehezebb bevezetni. Kivéve erre egy háborús hisztéria, hangulat, amikor is akik az ellenzékben vannak könnyen hazaárulónak lehetnek titulálva. Oda pedig kevesen vágynak. Tehát ilyenkor a rendszer úgy működik mint a diktatúra.

Nem lenne ez baj ha tényleges veszélyról van szó, de egyébként?

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.01.30. 22:09:45

Kedvencem az hogy azt bármelyik libwrális újságíró elismeri hogy a média a negyedik hatalmi ág, mégis rosszul lennének a gondolattól hogy annak is meglegyenek a fékei és ellensúlyai mint a másik 3-nak. Vagy akár a népnek beleszólása.

Gery87 2022.01.31. 00:17:43

Valamilyen társadalmi rendben élni kell és jó ha ez stabil.
Nemcsak a liberalizmus de a kommunizmus is meg a fasizmus is kimondta hogy "ő a legjobb"...ezen belül lehet mozgástér.
A többi "lázadás, reakció".
Nincs ebben semmi új.
A különbség annyi hogy a liberalizmus engedi - látszólag - a nem demokratikus és liberális pártok, eszmék megmérettetését. Míg a többi eleve kizárja ezt, mert diktatúra.

Trump nem rendszeridegen elem, eleve gazdaságilag liberális ugyanúgy.

Gery87 2022.01.31. 00:18:56

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

két fék kellene csak a sajtónak:
- objektivitás
- hazudni nem szabad.
Ennyi. ettől még lehetne liberális, konzervatív bármi...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása