magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kettős mérce

A legutóbbi adása Soros Magyar Hangja embereitől elgondolkoztatott: ezek az emberek álnaívan hazudnak vagy tényleg idióták?

A műsor lényegi eleme: siránkozás miért nem támogatta a nagy többség a pedagógusztrájkot. A mögöttes gondolat: az lenne az igazi támogatás, ha az emberek a ballibekre szavaznának. Azaz a sztrájk politikai célú.

De ha egy sztrájk politikai, akkor miért lenne baj, ha az ellenzése is politikai alapú?

Komolyan gondolják ezek az emberek, hogy 2 álláspont van csak:

  • támogatom a pedagógusok követeléseit, s a ballibekre szavazok,
  • ellenzem a pedagógusok követeléseit, s a Fideszre szavazok?

Az fel se merül, hogy esetleg akadnak nagyon sokan - sőt szerintem ez a többség -, akik támogatják a pedagógusok követeléseit, de nem akarnak ballib országrontást, s csak emiatt nem álltak ki a sztrájk mellett?

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2817157512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.02.07. 13:39:00

Az egyik legaljább politikai műsor. Abszolút tájékozatlanok. Azt én sem értem, hogy ők mit is gondolnak, milyen értékekben hisznek amúgy, mit akarnak az élettől általában. Siránkozásuk szánalomra sem méltó nyomorúság.

_Neville 2022.02.07. 13:41:43

Azért jogos kérdés, hogy egy nemzeti kormány hogy hagyhatta annyira a szakadék szélére kerülni a nemzet jövőjét jelentő oktatást, hogyha a mai 55+-os generáció nyugdíjba megy, összedől a kártyavár, aztán viheti magánsuliba a gyerekét, aki meg tudja fizetni... A ma tanárként végzettek meg elmennek valami multihoz olyan munkakörbe, ahol csak a diploma meg esetleg a nyelvtudás az elvárás, és kevesebb melóval megkeresik a dupláját.

_Neville 2022.02.07. 13:42:45

@zavaleta: A Kötöttfogás se gyenge Csintalan Szélkakas Sándor performanszaival :D

Gery87 2022.02.07. 14:59:02

@_Neville:

Úgy hogy leszarják, mit érdekli az őket mikor kétharmadot lehet úgy is szerezni hogy ezzel semmit nem kezdesz?
És igazuk is van valahol: ha olyan fontosak lennének a gyerekeink meg tudnánk hosszú távon gondolkodni akkor csak olyan párt kapnak kétharmadot ami az EÜ-t az oktatást és a munkavállalói jogokat rendbe teszi!
De mivel krumplival, sorosozással is megy, akkor mi a fenének törjék magukat?
ellenzék ugyanez....

Egyébként meg a fidesz is neoliberális....nekik a magánsuli, magán eü csak lehetőség hogy abból is pénzt csináljanak mint vállalkozók....a többi nem érdekes.

Gery87 2022.02.07. 15:02:26

@_Neville:

Úgy néz ki mint aki 5 percenként sztrókot kap, persze csak azért mert annyira bölcs és eszes hogy nem bírja az agya a terhelést.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.07. 15:04:50

@_Neville: @Gery87:

Pedig Csini a legokosabb az egész csapatban, csak az a szokása, hogy hülyének tetteti magát. Néha amikor nem figyel oda és elengedi magát, látható, egyedül ő érti az egész valóságot.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.07. 15:18:51

@_Neville: Azt azért fontos rögzíteni, a 2010 óta regnáló kormányok nem a nemtörődömségükkel hagyták a szakadék szélére jutni az oktatást, hanem tevékenyen, saját intézkedéseikkel is juttatták oda. Passzivitásról szó sincs: volt itt működési struktúraátalakítás, tankötelezettség 16. évre csökkentése, tanárok szabad tankönyvválasztási jogának elvétele, egyentankönyv, egyentanterv, szakképzésben a reáltantárgyak óraszámának drasztikus csökkentése...

Az oktatás színvonalának zuhanása azonban egy dolog, a másik tényezőről nem vagy nem kizárólag az aktuálisan regnáló hatalom tehet. A társadalom folyamatosan és kitartóan hülyül, ami alól természetesen nem kivétel a 6-18 éves iskoláskorú korosztály sem. Rengeteg a selejt a tanárképzőkön, akik ugyan elvégzik a képzést, de egy részének csak a diploma kell, egy másik része pedig csak kénytelen-kelletlen, nulla elhivatottsággal és időlegesen helyezkedik el pedagógusként.

Arról se felejtkezünk meg, hogy a magyar iskolás korosztály teljesítőképességeiben megmutatkozó negatív tendenciák nem a 2010-es kormányváltással kezdődtek, hanem azelőtt jóval régebben. A 2002-2010 közötti szoci-szadesz kormányoknak egyes területeken még sikerült is megállítani vagy fékezni a mutatók romlását. Erről felmérések tanúskodnak, nem a levegőbe beszélek. De összességében a tendencia minden igyekezet ellenére a szocialisták 8 évében is negatív volt.

A feladat: az egyre silányabb multi-tömegkultúra és a globális közösségi oldalak pusztító örvénye által kiváltott általános elhülyülés közepette megfordítani a trendet, és az oktatás színvonalának javításával általános teljesítményjavulást elérni az iskoláskorú népességben. Szerinted sikerülhet? Nekem azért vannak kételyeim. Még ha jönne is egy más színezetű új kormány, amely jobban szívén viselné az oktatásügyet, és rengeteg valóban hatásos intézkedést is hozna, az ellenható tényezők miatt a folyamatok megfordítása még akkor is finoman szólva kétséges lenne.

Serény Vélemény 2022.02.07. 15:43:41

@Lesz még Magyar Köztársaság: "egyes területeken még sikerült is megállítani vagy fékezni a mutatók romlását"

Meg a francokat sikerült!

Serény Vélemény 2022.02.07. 15:45:27

@Lesz még Magyar Köztársaság: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Gery87:

El kell választani a tényleges mindennek a tényleges állapotát, meg a hozzá csapott ellenzéki hisztériakeltést, illetve a hisztériakeltés által mutatott képet. A kettő nagyon messze van egymástól!

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.07. 16:20:19

@Serény Vélemény: Sikerült kötözködnöd? De bizony nekik sikerült.

_Neville 2022.02.07. 16:27:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Régen lehet az volt, de mióta Simicska átejtette őt is olyan mint egy megkeseredt vén munkásőr a rendszerváltás idején, aki már nem is érti ezt az egészet, és mindenkit elküld a francba, mert nem lehet lőni a "fasisztákat"

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.07. 17:00:54

@Serény Vélemény: Nem ezt kerestem, de most ezt találtam.

Itt voltunk 2006-ban:

hvg.hu/itthon/20071204_pisa_2006_termeszettudomany

És itt tartottunk 2016-ban:

eduline.hu/kozoktatas/Borzaszto_a_magyar_diakok_eredmenye_a_PISAt_URT069

Egyértelmű a romlás Orbánék alatt, sőt ez már zuhanás. Gyurcsányék alatt még közel sem volt ilyen rossz a helyzet. De mint ahogy föntebb írtam, ez csak részben a kormány bűne.

Gery87 2022.02.07. 22:02:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én ezt a "megmondtam előre, csak nem értitek mert túl fiatalok vagytok, bezzeg én" féle okoskodását meg mártírkodását nem csípem, irritál.

Boldeone2 2022.02.07. 22:44:29

@Lesz még Magyar Köztársaság: feladat: az egyre silányabb multi-tömegkultúra és a globális közösségi oldalak pusztító örvénye által kiváltott általános elhülyülés közepette megfordítani a trendet, és az oktatás színvonalának javításával általános teljesítményjavulást elérni az iskoláskorú népességben"

- Mission impossebile.
Maga a tanári pálya is válságban van : sem társadalmi , sem anyagi megbecsülèse nincs a pályának , aki tudja elhagyja a pályát ,vagy csak túlèlni akar, de már belefásult
A társadalmi alap sem adott : megrekedt a közèposztály fejlődèse, lehet hogy lètszámban is csökken a közèposztály ( mèg mindig ) , így kevesebb a tudásorinetált fiatal . Van vagy 10-12 elit gimnázium az országban , onnan kerül ki majd a kèsőbbi társadalmi elit, azok , akiknek a szülei is már az elitbe tartoztak , a társadalom kasztosodik ès ezt a fiatalok is látják ezèrt fordulnak a szubkultúra felè

Lehetnék én is 2022.02.07. 23:31:17

@Lesz még Magyar Köztársaság: miből gondolod, hogy a szabad tankönyvválasztás jő?
Miből gondolod, hogy jobb híján pályán maradó tanerő alkalmas a tankönyvek közötti választásra?
Azok, aki nem tudnak összelapátolni maguknak magukról megfelelő pedagógus pedigrét (nem érdekli, képtelen rá, lusta...), azok majd kellően körültekintően, tudományosan döntenek. Nyilván nem lesz benne semmi politika, esetleg korrupció.
Miért nem lehet ráhagyni a könyvelőre, hogy úgy könyveljen, ahogy ő jónak látja, esetlegmérnöknek a mérnökölést, vagy közlekedési rendőrnek a forgalomirányítást?
Lehet többeknek is szimpatikus pl. a baloldali közlekedés, még az előnyeiről is meg van győződve, aztán mégsem alkalmazhatja.
Ugye nem gondolod, hogy amit a lelkében is tanárnak átadnál jogosítványokaz, azokat a kínjában tanárnak is meg akarod adni?
Az sem vetődik fel benned, hogy a Dicső Magyar Bálint Korszak hajtotta ki a hagyományos tanerőből a tanítási szándékot? Az, amely a gyerekeknek, meg a szüleiknek olyan többletjogokat adott ráadásul számonkérhetetlenséggel párosítva, amiből azóta sem sikerült kirángatni a rendszert.
A 16 éves kötelező iskoláztatás nem jelenti azt, hogy utána nem SZABAD iskolába járni és TANULNI.
DE, szabad, sőt a többségnek érdemes. Akinek nem érdemes, annak meg nem kötelező. Van ingyen iskola, ingyen tankonyv, ingyen ebéd, csak ezekért tenni is kell valamit. Ha 5-8 éves korban szeretnétek a kezébe adni a nemi hovatartozás kérdését a gyereknek, 8-10 évvel később hadd dönthesse már el, hogy akar vagy nem tanulni.

_Neville 2022.02.08. 00:44:14

@Lehetnék én is: a legnagyobb baj az egyentankönyv, egyentanmenettel, hogy totálisan lehetetlenné teszi a defirenciálást és a csoportigényekhez alakítást, pedig nyilvánvaló, hogy nem megy ugyanaz egy budai elitgimiben, mint egy külvárosi gyengébb szakgimnáziumban. Ezért érdemesebb inkább kimeneti követelményeket megadni (pl 10. osztály végéig, 12 végéig minimum ezt kell tudni tartalmilag, ezek a kézségek elvárások minimum) központilag.
Amúgy az ugyanakkor igaz, hogy mindenki azon vitatkozik, mi legyen gimiben például magyarból, de ha valaki úgy kerül oda, hogy alapvető olvasási, szövegértési gondjai vannak, tulajdonképpen mindegy is. Ugyanis ott már nincs se idő, se lehetőség alsó tagozatos skilleket pótolni. Mégis sok ilyen gyerek is valahogy átjut így a rendszeren.

Serény Vélemény 2022.02.08. 08:28:20

@_Neville: Az oktatás az pontosan olyan, mint a foci, meg mint a virológus szakma, mindenki is ért hozzá! :)

Tapi2021 2022.02.08. 08:36:41

@Gery87: Az a probléma ezzel a felbuzdulással, hogy a közszférát közpénzből finanszírozzák! Vagyis egyrészt verseng MINDEN más közköltséggel, másrészt, ha többet akarok kiadni TÖBBET IS KELL BESZEDNI!!!
Akkor meg azért menne a hiszti, hogy miért van több adó, járulék...??!!

És nem, nem fedezné az, amit a ballib tábor szerint "ellopnak". Mert állandó havi költség lenne, amire állandó fedezet kell.

Serény Vélemény 2022.02.08. 08:54:27

@Lesz még Magyar Köztársaság: Még egyszer: az a módszertan, amiben mérve a izraeli
gyerekek nem produkálnak nagyon jól, az nem lehet jó! Az egész világon, minden zsidó tanulásmániás, a gyerekeiknek az első amit átadnak, az az, hogy tanulni kell, több nyelven beszélni kell. Csak Izraelben nem?
Ahol egyébként a 18 évesek 70 százaléka rendelkezik érettségivel? (nálunk kb 31%)

Tapi2021 2022.02.08. 08:55:28

@Lehetnék én is: Így igaz.
Tanítani és tanulni sosem fog/tudni egyik kormány sem!

Száz éve több osztály tanult együtt palatáblákon, és Nobel díjasaink kerültek ki abból a korosztályból.
Szóval ez a tanítás és tanulás színvonalán múlik, nem könyveken, tankötelezettségen, sőt még fizetésen sem. Ha emlékszünk a tanát mindig a "nemzet napszámosa" volt! És mégis tanítottak, megtették, amit tudtak.
Ma a tanároknál is bűzlik a hal. A tanítási módszerekről ne is beszéljünk.
Pl. miért képtelenek nyolc év alatt megtanítani egy nyelvet turista szinten sem a többségnek???
Mert tudományosan tanítanak, nem úgy, ahogy egy ember/gyerek nyelvet tanul.

A feleségem nyelvtanár és a gyerekeim nem beszélnek azon a nyelven egy kukkot sem, amit tanít! Mert képtelen normális módon tanítani, csak úgy, ahogy az iskolában kell. "Kezdjük a nyelvtannal..., mi a melléknévi igenév...? Lófasz, az anyanyelvet sem így tanuljuk.
Azt nem tudtam elérni nála, hogy napi fél órát beszéljünk a családban azon a nyelven. Csupa általános dolgot: add ide a poharat, kérek inni, mi lesz a tv-ben...? Stb.

Már régen beszélnék a gyerekek a nyelvet hétköznapi szinten!

De nem, ő csak úgy tud/akar tanítani, ahogy az iskolában. A gyerekeinket meg nem tanítja. Megőrülök ettől a fafejűségtől.
És tisztelet a kivételnek, de sok tanár ugyanilyen ostoba, beszűkült fafej, mint a párom. :-(

fotelzsukov 2022.02.08. 09:04:15

Lehet, hogy mindenkit megbontrakoztat, amit most irok, de az iskolatolezettseg is olyan, mint a kotelezo sorkatoni szolgalat. :)
A felsooktatassal kapcsolatban pedig hiaba jar a prolik meg a zirparasztok ivadeka egyetemre, hiaba lesz akar 6 diplomaja, akkor is bunko marad, a ver nem valik vizze. :)
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! :)

_Neville 2022.02.08. 09:45:43

@Serény Vélemény: Nekem nincs akkora arcom, hogy kijelentsem, értek hozzá. De azért adtak egy papírt, ami alapján némileg nagyobb rálátásom van az átlagnál, még ha nem is gyakorlom jelenleg aktívan az így megszerzett tudást (azaz épp nem tanítok iskolai keretek között :) )

Tapi2021 2022.02.08. 09:53:39

@Serény Vélemény: Szerintem is problémás nagyon különböző oktatási rendszerben tanulókat egy azon mércével mérni.

Tapi2021 2022.02.08. 10:03:02

Ez a műsor egy dög unalom! Szinte nézhetetlen.

Nem tudom, nekik sem jutott eszükbe meghívni egy embert a másik oldalról? Mondjuk a Magyar Nemzettől?
Biztosan pörgősebb lett volna, mint három mindenben egyetértőt nézni.

Tapi2021 2022.02.08. 10:07:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nyilván.
Az ilyen jellegű műsorok a másik oldalon is katasztrofálisak. Csupa onanizálás.
A Pesti tévében van, hogy öten csinálják ugyanezt. Öten értenek egyet mindenben. (És csodálkoznak, hogy drága a műsor.)

_Neville 2022.02.08. 10:33:31

@Tapi2021: Ott kb minden második műsor ilyen. Borzasztóan unalmas és nézhetetlen :D

Boldeone2 2022.02.08. 10:51:16

@Lehetnék én is: 16 éves kötelező iskoláztatás nem jelenti azt, hogy utána nem SZABAD iskolába járni és TANULNI.
DE, szabad, sőt a többségnek érdemes. Akinek nem érdemes, annak meg nem kötelező"

- De az azt jelenti , sok esetben egy bizonyos társadalmi közegben. A gyerek -mert 16 èvesen mèg egy gyerekről beszèlünk - ha túl korán kikerül az iskolából, könnyen lèzengővè, csellengővè, cèltalan elkallódóvá válhat, ezt kellene az államnak gátolni akár törvènyi eszközökkel is.
A közismereti tárgyak szerepèt vissza kell állítani a szakközèpiskolákban , szakiskolákban is, hiszen a tanulók általános műveltsègère rosszul hatott a közismereti tárgyak óraszámának lecsökkentèse
Eleve jóval kevesebb fiatal van , mint pl a 70- es, 80- as èvekben , ezèrt csak egy buta ország engedheti meg magának , hogy fèlig - meddig funkcionális analfabètákat kèpezzen

Serény Vélemény 2022.02.08. 12:04:48

@Boldeone2: "közismereti tárgyak szerepèt vissza kell állítani a szakközèpiskolákban"

Nem akarlak elszomorítani, de a realitás az, hogy az általad hájpolt nyugati liberális iskolákban gyakorlatilag nincs semmilyen közismereti tárgy, csak képességfejlesztés van, ami miatt az átlag nyugati polgár sokkal butább, mint az átlag magyar szamkunkás.

lásd még: svedotthon.blog.hu/2019/09/30/iskola_egy_sved_szigeten

Az oktatási rendszerük célja: "Nos, talán annyit, hogy különböző személyiséggel rendelkező embereket nevelnek, arra a bizonyos nagybetűs életre, hogy mindenki megtalálja később az életben, ami a legjobb neki és ne a társadalom, esetleg szülői elvárásoknak akarjon megfelelni, bizonyos szakmát vagy életpályát választva, hanem azt csinálhassa, amit csak szeretne és amihez kedve van."

vagyis agymosott, drogos barmokat képeznek, akik ha a tv-ben azt látják, hogy Putyin egy gonosz diktátor, akkor elhiszik.

Tapi2021 2022.02.08. 13:56:39

@_Neville: Azt nem értik még most sem (ez az egyházakra is igaz), hogy nem a magunk köreiben kell sok pénzért műsorokat csinálni magunknak. Hanem ott kell(ene) jelen lenni, ahol a másik táborra szavazók (nem hívő keresztények) vannak.
És velük kommunikálni.
Őket meggyőzni. Ennek van értelme. (Oké, belső kommunikáció is kell, de az arány nem mindegy.)

Tapi2021 2022.02.08. 14:01:39

@Boldeone2: "A gyerek -mert 16 èvesen mèg egy gyerekről beszèlünk - ha túl korán kikerül az iskolából, könnyen lèzengővè, csellengővè, cèltalan elkallódóvá válhat, ezt kellene az államnak gátolni akár törvènyi eszközökkel is. "

Korábban éppen ezt tette az állam! Az eredménye az volt, hogy egy-két-három évvel idősebb lebukottak terrorizálták a kisebbeket, vagyis nagyjából az egész osztályt, ahová lebuktak!
(Meg a tanárokat!!!)

Ez a kormány a realitásokkal bátran szembenézve, elengedte ezt a kényszert.
Mindenki örömére.

Tapi2021 2022.02.08. 14:07:19

@Boldeone2: "ezèrt csak egy buta ország engedheti meg magának , hogy fèlig - meddig funkcionális analfabètákat kèpezzen "

Viszont, ha jól esztergál vagy szereli meg az autót, kezeli a gépeket a gyárban, nem kell felhánytorgatni neki, hogy nem olvasott elég Voltaire-t, Hugo-t, vagy nem igazodik el a modern festészetben.
Talán nem is kell mindenkinek.
Mert olyan is kell, aki szerel vagy elviszi a szemetünket. És erre hajlandó is.

Gery87 2022.02.08. 15:27:21

@Tapi2021:

Akkor el kell magyarázni az embereknek hogy ez van, ez ennyibe kerül, ha jó eü-t és oktatást akartok....pont.

Gery87 2022.02.08. 15:29:41

@kovidmenekult:

"A felsooktatassal kapcsolatban pedig hiaba jar a prolik meg a zirparasztok ivadeka egyetemre, hiaba lesz akar 6 diplomaja, akkor is bunko marad, a ver nem valik vizze. :)"

Hát ebben valószínűleg igazad van:)
Rengeteg külső, belső és egyéni feltétel kell hozzá hogy egy generáció polgárosodjon ilyen értelemben.

Gery87 2022.02.08. 15:36:21

@Serény Vélemény:

BEZZEG a poroszos magyar oktatás:)
Az aztán életrevaló funkcionális analfabéta hülyéket nevel, az a jó, akik összeverik egymást szünetben meg pélót küldenek a tanárnak telefonon ha épp össze nem verik....
És persze nálunk mindenki anyura okos hogy a fél ország véletlenül sem hülyíthető zsidózással, románozással, meg egyéb sumér-hun-szkíta szíriuszi konteókkal:)
Nem itt mindenki zseni:D

Serény Vélemény 2022.02.08. 15:42:03

@Gery87: Hát ja. Minden rendszer szar, csak máshogy... :)

Lehetnék én is 2022.02.08. 16:38:20

@_Neville: Szerintem sem egyentankönyv, hanem, ahogy te is írod,eltérő szinteknek, kultúráknak, közösségeknek szóló tankönyvekkel tanítsanak.
Én az ellen zörögtem, hogy az nem lenne üdvös, ha az adott pedagógus választana tankönyvet - leginkább azért, mert alkalmatlan rá, felkészületlen, kényelmes...
Majd az iskolavezetés választ, a tanár meg tanít.
Ahol választhatsz iskolát ott úgy is iskolát választasz, nem tanárt.

Gery87 2022.02.08. 22:13:20

@Serény Vélemény:

Elolvastam ezt a svéd modellt és én nem látok benne borzasztóan "hippi libernyák" dolgokat!
El tudom képzelni könnyen hogy ez működik és hatékonyabb mint a mi seggelős, pontozó, lexikális és merev szarságunk amit oktatásnak hívnak.

"Nincs mély lexikális tanulás, de megtanulnak tanulni és azt, hogy az életben, hol és hogyan lehet információhoz jutni. "

Információjoz jutni!
Na ez tényleg fontos, mert nálunk azt veszem észre az emberek ehhez nagyon nem értenek. Mai napig döbbenet nekem, pedig nap mint nap látom, hogy egyeseknek az internet meg a híroldal az = faszbuk!
És ennyi. Amit az eléjük rak az van, az a valóság, kész.
Itt érzelmi alapon eldöntik hogy mi tetszik nekik és ami tetszik az igaz, ami nem, az fasság....kb ennyire tudják értelmezni.

Nem kutatnak, nem hasonlítanak, nem értelmeznek, nem keresnek.
Fél órát nem hajlandóak szánni semmire sem!
Ami nincs meg 5 perc alatt az nem létezik.

Ha lexikális tudás kell, ezen a téren a neten már fenn van rengeteg minden, csak tudni kell kérdezni és keresni, szűrni kell mi a fasság és mi nem az....erre nem tanít meg a mi módszerünk, csak arra mi a "jó válasz", aztán ha elfelejtetted már, akkor beszoptad.
A két módszert kell vegyíteni, mert alap tudás nélkül meg nem tudsz elindulni sem hogy megoldást találj.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.02.09. 02:55:03

@Lehetnék én is: "...az nem lenne üdvös, ha az adott pedagógus választana tankönyvet - leginkább azért, mert alkalmatlan rá, felkészületlen, kényelmes...

Majd az iskolavezetés választ, a tanár meg tanít.."

Tanár vagy iskolavezetés: részletkérdés. Nem ez a lényeg. Én vetettem föl ezt a dolgot, s mint látom az én kommentemre is reflektáltál, írhattam volna akár az utóbbit is. A lényeg, hogy ott az intézményen belül legyen meg a döntés joga.

"Majd az iskolavezetés választ, a tanár meg tanít.."

Orbánék központosítása, az új közoktatási szervezeti rendszer felállítása oda vezetett, hogy a "hatékonyságnövelés" érdekében az iskolavezetés nyakára került egy bürokratikus szerv. 2013-ban a nagy felháborodást kiváltó KLIK, későbbi nevén Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerültek az oktatási intézmények. Az időközbeni rendszerátalakítással a Klebersbergből kiváltak a területi szervek és beleolvadtak a tankerületi központokba. Az oktatási intézmények 2017 elejétől az adott tankerületi központhoz vannak bekötve (országosan 58 jelenleg - 58 "kicsi KLIK"), annak felügyeletét pedig a Klebersberg Központ végzi. Ezek a tankerületi központok kapták meg az oktatási intézmények fenntartói és működtetői jogait és ezek döntenek minden lényeges kérdésben. A 2016-os rendszerátalakítással maga a központosítás nem szűnt meg, a KLIK megváltozott és vesztett az eredeti jogköreiből, de az intézmény lényege ugyanaz maradt. Még a rendszer előző struktúrában felálló indulásakor a tantestülettől elvették az igazgatóválasztás jogát is, amivel a hatalom számos esetben visszaélt.

A lényegi dolgok az iskola feje fölött dőlnek el, miközben az oktatási rendszer minősége és hatékonysága folyamatosan romlik, az intézmények lepusztulnak. Tehát a struktúraváltás lényegében nem oldott meg semmit, fideszes jó szokás szerint egyedül azt érték el vele, hogy a hatalom belepofázhat az iskolák dolgaiba.

Serény Vélemény 2022.02.09. 10:01:00

@Lesz még Magyar Köztársaság: Átlag magyar munkahelyen nagyságrendekkel nagyobb a bürökrácia. Sose értettem, miért sírnak a tanarak emiatt.

@Gery87: A lexikális tudás akár tetszik akár nem, a klasszikus görög-római és zsidó-keresztény kultúra alapja. Információhoz való jutás. Persze, ha az információs csatornához való hozzáférést korlátozod, akkor megvalósul a tökéletes 1984.

Lehetnék én is 2022.02.09. 10:07:02

@Lesz még Magyar Köztársaság:
A hatalom nem belepofázik az iskola dolgaiba - hanem a hatalom által fenttartott iskolarendszert irányítja, koordinálja. Ebben az is benne van, hogy NEM AZONOS tananyagot tanítanak még az egy központhoz tartozó intézmények sem, hanem a központ által az adott intézményre összeállított egyedi csomagot.
Az állami iskola NEM önálló, ahogy az egyházi, meg a magán iskola sem az.
A tanárok sem FÜGGETLEN tanárok, hanem közalkalmazottak. Végképp nem döntésjogosultak, semmi nem jogosítja őket rá, képesítésük szerint részt vehetnek az oktatásban. Ha az állam igényt tart némelyikük munkájára kiemelt, döntéseket is hozó pozícióban, akkor kiemeli, de egyébként a köz alkalmazza arra, hogy az oktatási rendeószerben ellássa a feladatait.
Lehet, te ezzel nem vagy elégedett, de a mostani rednszer működtetői így csinálják.
Magyar Bálint korában én meg az akkori intézkedésekkel voltam elégedetlen, és meggyőződésem, hogy az akkori lazítás miatt (is) lettek a diákok nagyrészt kényelmesek, rátartik, számonkérhetetlenek, valamint a tanárok részben okoskodók, kockásingesek...
Valószínű az építőipar hatékonysága sem sokat javulna attól, ha némelyek kitalálnák, hogy ha nincs kedvük dolgozni, pihenjenek, ha szimpatikusabb meginni egy-két sört munka közben, még belefér, meg a kőműves átértékeli a statikus terveit, mert szerinte helyben az jobban működik...

Gery87 2022.02.10. 16:43:08

@Serény Vélemény:

Oké, de egy ilyen alapon álló rendszer még lehet szar.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása