magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szovjet adás Bulgáriában

Amikor 1986-ban kikerültem először Bulgáriába, több dolog is meglepett. Ezek egyike a "szovjet péntek" nevű sajátos dolog volt.

A bolgár televíziózás kicsit el volt maradva a magyartól. A rendes, állandó sugárzás is később indult, 1959-ben, egyetlen csatornával, s nem állandó műsorral, a sugárzás kora reggel keződött és éjfélig tartott. Viszont a tv nem sugárzott saját műsort péntekenként, ilyenkor egy az egyben a szovjet tv első csatornája volt sugározva.

1975-től lett kettes bolgár csatorna is, de csak hetente 3 napon sugárzott, s pénteken pont nem, azaz pénteken csak szovjet tv-t lehetett nézni az országban. Bármilyen műholdas vevőeszköz be volt tiltva, így mást csak olyanok nézhettek, akik valamely határmenti régióban éltek. Szófia a szerb határhoz van közel (kb. 60 km), de ahhoz túl messze - s a terület dombos -, hogy elérjen a szerb (jugoszláv) tv sugara, de pl. a Fekete-tenger déli bolgár partvidékén simán bejöttek az erősebben sugárzó török csatornák.

1986-ban a bolgár vezetés úgy döntött, a tervezett harmadik bolgár tv-csatorna nem lesz megvalósítva, a már kész kiépített infrastruktúrán pedig a szovjet egyes csatorna lesz adva. (S egészen 1997-ig ez így is maradt.) Így tehát pénteken csak a szovjet tv-t lehetett továbbra is nézni, míg a többi napon lehetett választani az 1-2 bolgár csatorna és a szovjet adás között.

Az eredeti cél persze ideológiai volt: a kommunista eszme terjesztése a fő helyről. meg az orosz nyelv népszerűsítése.

Utóbbihoz hozzá kell tenni, a bolgár és az orosz közeli nyelvek, egy átlagos bolgár nulla orosz tudással is megérti az orosz beszéd kb. 30-40 %-át. Kis tanulással pedig ez 70 %-ra emelkedik, márpedig 1990-ig a bolgár oktatási rendszer minden szintjén kötelező tárgy volt az orosz nyelv. Szóval a legidősebbeket és a kisgyerekeket leszámítva a lakosság 100 %-a képes volt nézni az orosz adást, élvezhető szinten.

A "baj" akkor jött, amikor Gorbacsov meghirdette 1987-ben az új irányt: azaz átépítés, nyíltság, s gyorsítás (igen, ez a harmadik is volt, bár ma már mindenki csak az előbbi 2-re emlékszik), oroszul peresztrojka, glasznoszty, uszkorenyije (перестройка, гласность, ускорение) - visszatérve a bolgár-orosz hasonlóságra, ugyanez bolgárul preusztrojsztvo, glasznoszt, uszkorenie (преустройство, гласност, ускорение), a 3 szóból 2 ugyanaz, csak kicsit más a kiejtés, az egyik pedig nem azonos ugyan, de ugyanazokból a szógyökökből áll.

Persze kezdtben senki se vette komolyan a gorbacsovi új irányt, addig is sokszor voltak új irányok meghirdetva.

A korabeli szovjet vicc szerint:

- Miért tart ilyen sokáig a kommunizmus építése?

- Mert minden pártkongressztus teljes megújulást hoz.

Csak ezúttal kiderült: ez tényleg új irány. Én 1988-ban kezdtem észlelni a szovjet tv műsorában, hogy az addig szabványos, papírról párthatározatokat felolvasó öltönyös 60-éves bácsik és nagyestélyis 50-éves nénik dögunalmas "műsora" mellett valódi események kezdenek zajlani: pl. magyarázó műsorok, sajátos véleményű dokumentumfilmek, sőt viták.

A helyzet egyre fokozódott. Az ember eleinte azon gondolkodott egyes szövegek után, vajon nem lesz-e hamarosan leváltva a tv egész vezetősége, s műsorban szereplők meg azonnal letartóztatva.

Én akkor lettem teljesen biztos, hogy mindez teljesen komoly, amikor az 1988. november 7-i ünneplés keretein belül volt egy olyan műsor, melyben az egyik résztvevő szidta Lenint. Lenin a szentek szentje tabu volt a szovjet közéletben, a hatalom elleni kritikai hozzáállás bevett módja is az volt, hogy "letértünk a lenini útról, vissza kell térni rá". De nyíltan elvetni Lenint kb. olyan volt, mint zsidó közösségben tagadni a holokausztot.

Közben a szovjet tv egyre népszerűbb lett Bulgáriában. Ott egyre inkább olyan dolgokat lehetett hallani, amiket korébban csak a SZER, a BBC, s a DW bolgár adásaiban. A bolgár vezetés pedig nem tehetett semmit, elképzelhetetlen lett volna a szovjet tv elleni bármilyen intézkedés.

Elterelő trükkök persz lettek. Pl. javítva lett a bolgár tv minsége, jövel több nyugati zene, nyugati filmek lettek leadva. A bolgár zenéből pedig a diszkó és rocj átkerült a tűrt kategóriébül a támogatottba.

A szovjet péntek 1990 elején szűnt meg Bulgáriában, pár hónappal a rendszer bukása után. Ma is népszerűek az orosz csatornák egyébként, de persze ma már más ennek a környezete. Mindenesetre még az legolcsóbb kábeltévés csomagokban is van orosz csatorna.

Címkék: közélet
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr317124786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.02.07. 07:11:03

Az az utolsó pár év szopacs lehetett az elvtársaknak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.07. 08:15:05

Bulgáriában is ugyanolyan aggasztóan sokat ülnek a tv előtt mint nálunk?
Az tudom, hogy pár éve Albánia volt a rekorder.

2022.02.07. 09:59:53

@_Neville:
a 80-as évek legvégéig magyarországon sem volt hétfőn tévéadás. (helyette a szülők például diafilmet vetítettek a kisgyerekeknek.) déltől adásszünet volt általában kora délutánig, a kettes is csak késő délutántól sugárzott. és a hármas csatorna volt fenntartva a szovjeteknek.

2022.02.07. 10:10:15

@_Neville:
a rendszerváltás az volt, hogy pozsgay (aki államminiszterként az mszmp kultúrkorifeusa volt) átengedte az egyest és a fél nyolcas híradót az mdf-nek és akkori szövetségesinek (kdnp, fkgp) és kettest elfoglalta az szdsz (és akkor még a fidesz is ezen az oldalon állt).

aztán kiderült, hogy a média dönti el a választást. mert egyrészt nyert az mdf, másrészt azokban a körzetekben a kettest csak gyengébb minőségben, vagy szinte egyáltalán nem lehetett fogni az szdsz alig kapott szavazatot.

és ezek után megkezdődött a médiaháború. hankiss azt mondta, hogy maradjon ez a felállás. mdf - egyes. szdsz - kettes. és erre csurka azt mondta, hogy nehogy már az szdsz csatornát kapjon. "tudjuk kik". és az szdsz pedig azt, hogy nehogy már az ellentábornak járjon valami. hiszen ők "a szakma".

2022.02.07. 10:28:28

akkoriban volt három földfelszíni csatorna és műholdon adtak a határon túlra.

kb. az lett volna, hogy

mtv1 - "királyi" főadó

tv2 - budapest és környéke (kb. 5 millió néző)
tv3 - városi tévék, körzeti stúdiók (kb. 5 millió néző)
duna tv - határmenti, határon túli, világ magyarjai (kb. 5 millió néző)

és utóbbiak viszonylag autonóm stúdiókból állnak és úgy szerveződik meg úgymond alulról a királyi tévé. ilyesmit kb. senki se akart. abban volt egyetértés, hogy budapest négy csatornából négyet kapjon. illetve később abban, hogy ebből kettőt adjanak el. és a határon túlit depolitizálják.

ebből lett a médiaháború. kié legyen az állami főadó. a két "konkurrens" kereskedelmi kanálissal a kulturális lejtmenet. és trianon ügy el lett fojtva. nem indult meg érdemi párbeszéd ez ügyben sem. és ebből adódott az, hogy akkor nyerjen az egyik. és ebből lett a ner. illetve az ellen-ner. itt tartunk.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.07. 14:24:47

Hehe, megfordult a dolog, a szovjet TV lett a progresszív. :-)))))))))))))))))))) Ez is egy jó nagy fricska az élettől.

Egyébként van ilyen kósza gondolatom, hogy azért 50-50% most az állás (legalábbis a listás adatokban, az egyéni körzeteket a Fidesz alakította ki szerencsére 2012-ben), mert 05-50 az arány a médiában. :-))))) Persze ez ehet, hogy csak túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak. Az egyik oldalon vannak a királyi adók meg a TV2, a másikon meg az RTL és Cukorhegyi bácsi.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása