magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szovjet divat

Életkorom miatt természetesen csak a Brezsnyev-korról vannak intenzív tapasztalataim. Amikor megszülettem, már Brezsnyev volt a főnök, s Gorbacsov pedig akkor, abban az évben került hatalomra, amikor érettségiztem. A kettőjük közti 3-éves intermezzóról meg nincs mit mondani, az a Brezsnyev-kor folytatása volt Brezsnyev nélkül.

A férfiak öltözködése sose érdekelt, így komoly emlékeim sincsenek erről. A nőket viszont mindig szerettem tanulmányozni.

Én persze az igazi szovjet divatról beszélek, nem arról ahogy azt Hollywoodban elképzelték. Szóval nem ilyen torzonborz, katonakabátba öltözött nők, akik az utcasarkon tisztelegnek.

A szovjet női divat kb. olyan volt a 80-as évek elején, mint az amerikai 30 évvel korábban, persze szerényebb és olcsóbb kivitelben. Az alapvonal a hétköznapiasított nagyestélyi ruha volt, testalkattól teljesen függetlenül. Az átlag szovjet nő túlsúlyos volt, ennek mértéke az életkorral növekedett: a huszonéveseken még kicsi volt a többlet, az ötvenesek már hordóknak néztek ki. Visszaemlékezve kb. 50 szovjet volt tanárnőmre 2 volt többletsúly-mentes, s ez is volt az átlagos arány: volt egy rendkívül csinos matektanárnőm és egy hasonló, bár kissé szerényebb kinézetű orosztanárnőm. A nagyestélyi mérsékelt változata volt a hosszú szoknya és valami hosszúujjas felső.

Ami már akkor is szinte kötelező volt: a magassarkú cipő és a smink. A legrondább tanárnők is sminkeltek, s igyekeztek egyensúlyozni a magassarkú cipőjükben, még a 100-kilós kategóriájúak is, ami valóban nagy teljesítmény. S még egy kötelező elem: a kölni. Mindenki használt kölnit - a módosabbak nyugati márkát, a többség szovjetet -, s mindenki jelentősen eltúlzott mértékben. A szovjet és a nem-szovjet nőket szagról is meg lehetett különböztetni: ahol nem volt kölnifelhő, az nem volt szovjet nő.

Ami ellenzéki ruhának számított: a nadrág. Az egyik orosz osztálytársam anyukája valami művészlélek volt, ezt azzal is kifejezte, hogy nem tartotta be a szovjet divatszabványt - először is olyan amerikai tengerészgyalogos frizurája volt, majdnem gyurcsánynés hajstílus, továbbá rendszeresen ezüstös vagy aranyos vagy műbőr stílusú szűk nadrágban járt (szinte leggings, de akkor az még nem létezett), csillogó felsőkkel, de lapos cipőt viselt - a háta mögött "kozmikus kurvának" becézték, de nyíltan kedvesek voltak vele, mert a férje ezredes vagy alezredes volt.

Mivel egyébként mindenki szinte azonosan volt öltözve, a cipőből lehetett megállapítani ki gazdagabb. Máig igaz ez Oroszországra: hihetetlen mértékű cipőfetisizmus van. Még a fegyveres és rendőri erők női tagjainál is fontos kérdés, milyen cipő van az egyenruhához.

A gorbacsovi reformkor egyik fontos jele volt a divat drasztikus megváltozása volt. Először a huszonévesek, majd az idősebbek is elkezdtek másképp öltözködni. S mivel a kommunista rendszer legnagyobb ellenségének a farmernadrág volt korábban kikiáltva, hirtelen mindenki farmert akart viselni. Néha komikus is volt, amikor pl. 100-kilós nők is farmert próbáltak magukra húzni, persze azt is magassarkú cipővel.

Nagyjából a 90-es évek végére mindez lecsengett. Azóta csak a magassarkú cipő dominanciája az, ami jelentős eltérés a nyugathoz képest.

ilyen csak a volt Szovjetunióban létezik: terepszínű egyenruha magassarkúval (az ukrán hadsereg női kommandós egysége)

Címkék: közélet
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8817164962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2022.02.08. 12:25:19

Nem-nem! Ezek kirakatbabák, divatos multicam minta, olyan nadrágon, amit kb. lehetetlen lenne valódi harcmezőn használni, (túl szűk.) Más hadseregekben ilyen cipő a díszegyenruhához van rendszeresítve.

Mondjuk:
en.wikipedia.org/wiki/Women_in_the_Russian_and_Soviet_military#/media/File:Ryazan_Airborne_School_2013_(505-10).jpg

grátisz:
Mondjuk: en.wikipedia.org/wiki/Women_in_the_Russian_and_Soviet_military#/media/File:Military_parade_on_Red_Square_2017-05-09_028.jpg

Szoknya-magas szárú csizma kombó... :)

Gery87 2022.02.08. 14:59:18

"ilyen csak a volt Szovjetunióban létezik: terepszínű egyenruha magassarkúval (az ukrán hadsereg női kommandós egysége)"

Elég nagy hülyeség:) főleg hogy nem szoknyában vannak és nincsenek csinos egyenruhában:)

@Serény Vélemény:

Elég egyformák a hölgyek, ez a kerekfejűség ilyen finnugor-tatár hatás maradvány lehet? Mert emlékeim szerint egy belorusz meg ukrán típus nem ilyen, előbbi inkább az "árja szláv":)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.08. 15:09:45

@Gery87:

Az orosz nép keveredés hatása: szláv-finnugor, kevés germánnal, majd sok mongollal.

Igazi eredeti szláv típus a lengyeleknél található. Meg pl. BG-ban a muszlimok között.

Gery87 2022.02.08. 19:28:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Elég északon vannak szóval a finnugor látszik, meg logikus is....a germán az gondolom varég...meg ott a tatár...
Echte szláv viszont szerintem az az őshaza vagyis Belorusz,.

Bolgár muszlimok mint eredeti szlávok?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.08. 19:32:50

@Gery87:

Igen, mert a hegyekben élnek, ahol szláv dominancia volt és kevés keveredés.

A muszlim bolgárok közt több a szőke, mint a keresztények között.

littke 2022.02.08. 20:01:26

Hát a szovjet divatról kár volt egy posztot írni. Szerintem ez nem volt olyasmi amire ők anno hangsúlyt tettek. Ilyen alapon lehetne egy posztot írni a madagaszkári filozófusokról.

Gery87 2022.02.08. 21:52:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Érdekes, de érthető: a betelepülő ősszlávok nem keveredtek gondolom annyira a trák őslakossággal ha jól veszem ki.

Gery87 2022.02.09. 00:34:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szláv identitás milyen szinten van jelen a nemzeti identitás mellett az átlag életében? úgy értem a nyelvi rokonságtudaton kívül. van e bármi átélhető szerepe?
vagy olyan mint a szittya-hun vonal nálunk hogy tudatilag megvan de kb egy szűk csoport mániája semmi több.
Gyanítom a lengyeleknél és bolgároknál a leggyengébb. Lehet tévedek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.09. 08:18:07

Kárpátalján maradt is minden, szállt fel még 2019-ben a marstrutkára - amúgy bombázó - hölgy magassarkúban és Havas Henrik-kék bizniszmenkában. Mindezt Ungtölgyesen, ami egy mini falu.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.09. 09:18:22

@Gery87:

A pomákok (= muszlim bolgárok) fantasztikus dolgokban hisznek, teljesen délibábos elméleteik vannak. Pl. az a fő elmélet, hogy ők arabok, akik Mohamed alatt vándoroltak be a Balkánra, azaz a törökök előtt lettek muszlimok.

Gery87 2022.02.09. 20:23:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó de ez nem a szláv identitás:)
Amúgy nem csoda, annyira idegen a bolgár identitástól a muszlimság hogy még az is bemagyarázható a közösségükben hogy ők arabok:)
Végül is ez kevésbé "ciki" mint azt mondani hogy "a bolgár ellenség, török megszállók vallását vettük át":) Renegátnak lenni rosszabb, mint bevándorlónak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása