magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Letűnt világ

Aki 1991 után járt Kubában, az már nem tudhatja milyen volt az igazi kubai kommunista rendszer. Különösen meg az nem, aki 2021 után járt.

1991-ben megszűnt a tilalom az idegen pénznemek használatára kubaiak által. Ez a gyakorlatban vissza lett állítva 1994-ben, de immár csak a gyakorlatban, nem mint bűncselemény: akkor lett bevezetve a konvertibilis kubai peso nevű pénznem, s a valutás boltok csak ezzel dolgoztak. Ezzel ki lett szűrve az a kiskapu, hogy amerikai kubaiak beutaztak, majd rokonaiknak dollárt adtak, amiből az állam nem kapott semmit.

2021-ben meg lett szüntetve a kubai konvertibilis peso. Ezzel a rendszer végleg feladta az a korábbi rögeszméjét, hogy 1 USA-dollár = 1 kubai peso. Ennek ugyanis politikai jelentősége volt: a kommunista uralom előtt a kubai peso az amerikai dollár része volt, egyesített volt a két ország pénzügyi rendszere, s emiatt mindkét pénznem forgalomban volt, egyedül az érmékben volt eltérés: a két pénznem érmerendszere nem volt kompatibiis egymással, míg a kubai peso érméi 1, 2, 5, 10, 20 és 40 centavo voltak, addig az amerikai dolláré 1, 5, 10, 25, 50 cent - azaz pl. a kubai italárusító automaták és érmés telefonok csak kubai érmékkel működtek, amerikaiakkal nem. Ezt leszámítva keverve is lehetett fizetni a kubai boltokban, nem volt semmi jelentősége ennek.

Az 1=1 árfolyam ugyanis fontos emlék, mindig így volt, amióta Kuba független állam (1902). Így bár 1961-ben megszűnt a kubai peso és az USA-dollár kapcsolata, az árfolyamot fenn kellett tartani továbbra is. Érzésem szerint az egész hókuszpókusz a kétféle kubai pesóval éppen ennek elfelejtésére szolgált. Sikerrel. Ma már senki sincs meglepődve azon, hogy 1 USA-dollár = 25 peso.

1991 előtt viszont egészen bonyolult rendszer létezett, sokféle de facto pénzeszközzel és különböző szintű jogosultságokkal. Összesen 6-féle péneszköz volt forgalomban:

  • "normál" kubai peso: ezzel bárki rendelkezhetett, de nemigen lehetett rajta vásárolni, mert alig volt áru, különösen élelmiszer - mi könvesboltokban tudtuk költeni, még egyes "normál" - értsd: nem idegenforgalmi célú - étkezdékben, időnként kenyér is kapható volt, s pár típusú konzerv,
  • idegen valuta: ezzel csak külföldiek rendelkezhettek, s valutás boltokban, egyes turisztikai helyeken lehetett költeni,
  • "A" típusú igazolás: dollárt vagy más konvertibilis valutát helyettesítő pénz, csak külföldiek részére,
  • "B" típusú igazolás: KGST-valutát helyettesítő pénz, csak KGST-külföldiek részére,
  • "C" típusú igazolás: dollárt vagy más konvertibilis valutát helyettesítő pénz, csak kubaiak (kubai diplomaták, külszolgálatosok, s egyes privilegizált magasabb rangú állami tisztviselők) részére,
  • "D" típusú igazolás: KGST-valutát helyettesítő pénz, csak kubaiak (kubai diplomaták, külszolgálatosok, s egyes privilegizált magasabb rangú állami tisztviselők) részére,KGST-külföldiek részére.

10-es "A" igazolás, korabeli értéke 500 Ft (mai vásárlóértéken: 8000 Ft)

Az adott pénzeszköz birtoklása önmagában nem volt elegendő, vásárláskor ugyanis ellenőrizték a jogosultság meglétét is.

Valutásboltba kubai be se léphetett, de ha esetleg bejutott, a pénztárnál már nem tudott volna fizetni, mert nem tudott megfelelő igazolványt bemutatni.

A KGST-pénznemek jogosultságát is szigorúan ellenőrizték. Egyszer leteszteltük. Apám jó havarja volt egy osztrák diplomata, s egyszer adtunk neki "B" típusú pénzt, vásároljon vele. A pénztárnál megnézték az igazolványát, majd szóltak neki "Ön nem szocialista, csak "A" típúsúval fizethet".

Az összes KGST-külföldi ennek következtében a gyakorlatban hatalmas árengedményt élvezett.

Élelmiszert Havannában szinte minden külföldi egy helyen vásárolt, egy kétemeletes nagy volt szupermarketben, ez volt a "Diplomercado" (= "Diplomata piac"). Itt rendes választék volt. A földszinten voltak a "normál" termékek, az emeleten a "kiemelt" termékek: az előbbieket "B" és "D" típusú igazolással is meg lehett venni, az utóbbiakat csak "A" és "C" típusúval. Az emeletet a kubai magyarok egyszerűen csak "dolláros részlegnek" nevezték.

Normál élelmezéshez fel se kellett menni az emeletre, ott jellemzően nyugati alkoholok voltak, nyugati cigaretták, svájci csokik, jobb minőségű kávé, jobb kakaó, egyes nyugati élelmiszerkonzervek, amerikai üdítők, stb.

a Diplomercado volt épülete ma

A földszinten minden termék ára csak egy szám volt, pl. 1 kg marhahús 3 peso, erre emlékszem, s ezt kellett a pénztárnál megfizetni: a KGST-külföldiek 3 egységnyi "B"-t adtak, a nyugati külföldiek meg 3 egységnyi "A"-t. Csak éppen míg - korabeli magyar forintban számolva - 1 "A" 50 Ft-ot ért, addig 1 "B" alig 13 Ft-ot. Magyarul: a "B" és "D" igazolásért is kapható termékek a KGST-idegenek és a kubai privilegizáltak számára majdnek 4-szer olcsóbbak voltak! Apámék osztrák barátai nem véletlenül pakaszkodtak a drágaság miatt, hogy Havanna drágább, mint Bécs belvárosa, míg nekünk meg minden olcsóbbnak tűnt, mint a budapesti árak (s tényleg: 1 kg marhahús Budapesten 50-60 Ft volt ekkor, Havannában meg 40 Ft alatt kicsivel). De hiába próbáltunk segíteni nekik: átváltottunk nekik 50 "A"-t 100 "B"-re, a "B"-t nem tudták felhasználni. Ismerve sok élelmes kubai magyart, szerintem akadtak akik hasonló üzletek lebonyolításából gazdagodtak meg.

A normál kubai peso haszontalansága miatt, a külföldiekkel kapcsolatban lévő kubaiak jellemzően nem pénzt kértek szolgáltatásaikért, hanem árut. Legviccesebb emlékem: egy fiatal, nagyjából 28-30 éves srác járt hozzám felsőbb fokú spanyolt oktatni, s az óradíjak megbeszélésekor nagy nehezen kinyögte: legyen 3 peso egy óra, de mi ezt számítsuk át forintra, aztán ő ad majd egy listát, mi kellene, s mi meg megvesszük, amikor Budapesten vagyunk, ő inkább vár akár 1 évet is, de készpénz nem kell neki, mert csak pizzára és fagylaltra tudná költeni. S aztán az egész éves oktatás díja 3 pár cipő, 8 hosszúujjú fehér ing, s 2 hosszúnadrág lett.

A rendszer gondolkodott azonban a legnyomorultabb külföldiekről is, ezek a szovjet szakértők voltak. A szovjet kiküldöttek ugyanis éles hierarchiában éltek:

  • a felső réteg kapott "A" és "B" igazolást is bére részeként,
  • a középső réteg csak "B"-t kapott,
  • az alsó réteg meg csak normál kubai pesót!

Ez utóbbiak részére voltak speciális boltok, ahol lehetett normál pesóért vásárolni, de csak egyes jogosultak vásárolhattak ott. Itt a választék jóval nagyobb volt, mint egy átlagos üres kubai üzletben, de meg se közelítette a Diplomercado földszintjének választékát. Továbbá ezekben a boltokban feljegyezték az egyes jogosultak fogyasztását, meg voltak határozva maximális mennyiségek (pl. havonta maximum 5 darab mirelit csirke), nehogy valaki kereskedni kezdjen kihasználva helyzetét.

Ezekben a boltokban minden KGST-idegen vásárolhatott, nem csak a szovjetek, de ennek számukra sok jelentősége nem volt, a magyarok pl. mind - a legalacsobb státuszúak is - kaptak "A" és "B" igazolást is, s senkinek nem volt bére "normál" pesóban.

Volt még egy diplomata üzlet Havannában, ennek neve "Diplotienda" volt (= Diplomata bolt). Itt ruhatermékek, iparcikkek voltak - itt már csak egy kis rész volt "B"-s termék. Itt vettem életemben először ajándékot a jövendő múzsámnak: vékony aranyláncon függő elefántcsontékszert. 1986 Bálint-napra volt, máig emlékszem, 22 "A"-igazolásba került, akkor ez marha sok pénznek tűnt.

ékszer - aztán megvolt még 15 évig

Címkék: közélet
31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1417270214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.10. 07:57:36

Ha jobban belegondolsz, az a kubai nyelvtanár srác megvalósította a mr. Hyde féle kommunizmust. A képességei szerint dolgozott, és a szükségletei szerint részesült.
Mily jó is ez !

midnight coder 2022.02.10. 08:39:59

@Deak Tamas: Azért szerintem ha megkérdezed a szükségleteirõl, még lettek volna ötletei. Viszont az átlag kubai aligha költött sokat fogyókúrára. Igaz, nem is lett volna mibõl.

midnight coder 2022.02.10. 08:42:37

Amúgy az az érdekes, hogy a kubaiaknál legalábbis ami képeket láttam a korabeli országról, nem volt akkora mocsok amint egy random cigánytelepen idehaza, mondhatni tisztes szegénység volt, pedig ez alapján 100x csóróbbak voltak mint ma itt egy hátrányos helyzetû.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.10. 08:53:47

@midnight coder: hogyne lett volna meg mindene. Aki budapesti ingekre vágyakozik, annak már mindene megvan, mért nem jó neki a kubai ing?

_Neville 2022.02.10. 10:14:57

"De hiába próbáltunk segíteni nekik: átváltottunk nekik 50 "A"-t 100 "B"-re, a "B"-t nem tudták felhasználni. I" De hát egyszerű a megoldás. Ti megvettétek volna B-vel ami neki kell, ő A-val ami nektek, aztán cseréltek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.10. 10:21:11

@midnight coder:

A kommunista rendszer felszámolta a mélyszegénységet, ez tény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.10. 10:24:30

@midnight coder:

A rezsi szinte ingyenes Kubában, ahogy a lakbér is. Sa jegytendszer fedezi minden hónapban az egyheti étkezést. Szóval a baj az étel. s minden ezen túli szükséglet-

Ajánlom: vimeo.com/193393903

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.10. 10:26:53

@_Neville:

Nyilván, de ehhez nagy szervezés kellett volna. Amit el se fogadtak volna. Azért az elég gázos dolog, hogy mindent más vesz meg neked, ez nagy leköteleződés.

midnight coder 2022.02.10. 12:27:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azért az itt leírtak eléggé hasonlítanak a mélyszegénységhez. Én legalábbis nem hiszem, hogy a leginkább hátrányos helyzetû cigányteleprõl elmenne az ottani lakos a szocializmusba kubai átlagpolgárnak. Talán a pesti hajléktalan igen, de ebben sem vagyok annyira biztos, mert hogy a kubai átlagpolgár ezért az életszínvonalért gondolom még dolgozott is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.10. 12:49:54

@midnight coder:

A kommunizmus előtti Kubában volt 10 % mélyszegény, 60 % szegény, 30 % középosztály, 1 % elit-

A kommunizmis eredménye: lett 100 % szegény.

_Neville 2022.02.10. 13:26:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem kell mindent, de pl a húst megvehettétek volna nekik így. Gondolom ott nem foglalkoztak a mennyiséggel, csak a sima peso-s boltban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.10. 14:23:53

Mikor egyre elkezd bonyolódni egy rendszer, ott felmerül a gyanú, hogy úgy szar, ahogy van. :-))))))

2022.02.10. 14:37:05

a pénzpiacon 1 dollár 24 kubai peso-t ér. vásárolóparitáson 1 dollár kb. 3 peso-t ér (a világbank szerint legalább is). tehát nem 1-et, ahogy a kubai kommunisták váltani akarják, de nem is 24-et, ahogyan a liberalizált devizakereskedelemben forgalomban van.

midnight coder 2022.02.10. 17:05:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez amiket összeírtál szerintem inkább a mélyszegény kategória. Persze más kérdés, hogy arrafelé máshol sem feltétlenül van kolbászból a kerítés.

littke 2022.02.10. 19:54:54

Hát én jártam Kubában, egy bérelt autóval, kb 2010-ben.
Úgy éreztük magunkat mint az 50-es es évek Magyarországában egy nyugati túrista érezhette magát. Egy napi hotel ára fél éves kubai fizetéssel volt egyenlő.
Nagy volt a szegénység, de senki sem éhezett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.10. 19:59:01

@littke:

"Egy napi hotel ára fél éves kubai fizetéssel volt egyenlő."

Sőt, több is lehet ez, jobb szállodákban.

_Neville 2022.02.10. 20:52:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De a kubaiakat ez hogy nem zavarja? Azért az nem Észak-Korea, van fogalmuk a világról, érintkeznek is külföldiekkel stb. Mármint sima átlagember is beszélhet velük minden további nélkül, nem csak kiválasztott káderek. Pl a Havanna, csak oda doksifilmben is a csóka vágja milyen autók vannak most, mikor szereli a régi csotrogányát.

_Neville 2022.02.10. 20:58:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az a baj, hogy általában a kommunista egyenlőség így szokott végződni, pedig a marketing szövegben még az van, hogy mindenki gazdag lesz. :D Aztán mindenki csóró, és még a nem közvetlen elit is csak relatíve él jól, valójában az a szint máshol kb alsó középosztály.

2022.02.10. 21:07:27

@_Neville:
azért, mert abból indulnak ki, hogy az floridában élnek igaztanul túl jól. és nem ők szarul.

2022.02.10. 21:22:58

van egy tippem, hogy az átlag kubai egypártrendszert akar. mert különben nagy vagyoni különbségek alakulnak ki. és azt nem szeretné. úgy amegoldás kb. az lehet, hogy van egy szocialista állampárt. egy kuba. és két vallásfelekezet. egy keresztényibb, konzervatívabb. és a népvallást hirdető "cuba libre". persze ezt csak kibicként gondolom. csak néhány disszidens kubait ismertem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.11. 05:49:27

@_Neville:

A peresztrojka lelki oka pont ez volt: a szovjet elit rádöbbent, hogy egy nyugati középosztálybeli szinten él, nem magasabban, ráadásul még ez se biztos, hiszen ha elveszyi pozícióját, a vagyonát is veszti.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.11. 05:51:41

@cvsvrs:

Alapvetően az átlag kubai nem akar amerikai uralmat, azok se, akik egyébként utálják a rendszert.

2022.02.11. 07:23:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
néhány amerikai vegyesvállalatra azonban szükségük van. general motors/general electric cuba.

a volt szocialista országokban lényegében két ilyen típus vállalat kell/kellett/volna ahhoz, hogy a hagyományos ágazatokban az automatizálás alapját megteremtsék. kivéve az oroszoknak, mert ők ezt önerőből is megtehetik.

a rendszerváltás után kína érte el azt, hogy csak vegyesvállalatokat enged be. a nyugat azt mondja, hogy két választás van. a gazdaságot vagy teljesen megnyitod, vagy teljesen elzárod.

előbbire azt mondják, hogy szabad kereskedelem. valójában brutális mértékű készpénz teremtés történik és a semmiből felvásárolnak fel államokat. persze azért technológiát is hoznak. és ez azért valamelyest nagyobb jólétet teremt. csak nagyobb kiszolgáltatottságot. ugyanezt csinálja kína. amit csak lehet felvásárol afrikában. felvásárolná oroszország ázsiai részét is.

és az amerikaiaknak is jobb egy vegyesvállalatosdi, mint az, hogy a karibi térségbe is belépjen kína. az kb. olyan lenne nekik, mintha ukrajnába bemennének az amerikaiak. egyszerűen néhány vegyesvállalatot meg kell engedni betelepülni egy félállami rendszerben. többet nem.

fotelzsukov 2022.02.11. 10:09:22

En is jartam Kubaban egyszer, 2009-ben, merő kivancsisagbol. Nagy csalodas volt szamomra minden szempontbol. Szerintem a kubai "szocializmusnak" semmi koze nem volt es ma sincs a marxizmushoz, inkabb egy egyedi utopisztikus anarchista* osztalynelkuli tarsadalom letrehozasa volt az eredeti cel, ami reszben sikerult is.
Mellesleg megjegyzem - sajat tapasztalat - hogy az USA-ba emigralt kubaiakat a legtobb latin-amerikai bevandorlo utalja, kulonosen a mexikoiak. Erdekes, hogy meg a kubai diaszpora sem akar olyan rendszervaltast, mint amilyen a Kelet-Europa-i volt szocialista orszagokban zajlott le.
---
*a hadsereg es a haditengereszet foparancsnokainak a jelvenye a forradalom kezdete ota vörös es fekete mezoben egy aranycsillag (a vörös es fekete az anarcho-kommunizmus szinei)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.11. 10:16:20

@kovidmenekult:

A vörös-fekete eleve kubai szín, csak véletlen az egyezés.

Olyan ez, mint az oroszoknál a vörös. A marxizmus előtt 300 évvel már használták. Lásd "Vörös-tér".

fotelzsukov 2022.02.11. 11:07:17

"A vörös-fekete eleve kubai szín, csak véletlen az egyezés."
Nicaraguaban, Angolaban, Mozambikban is kubai szineket hasznaltak? Meg hogy hogy "eleve kubai szin"? Ezt megmagyaraznad? Peldaul a zaszlojukban sincs meg csak veletlenul sem fekete.

fotelzsukov 2022.02.11. 11:46:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ezt en is olvastam, de nem talaltam benne magyarazatot a piros es fekete szin miertjere. Csak ugy hasukra utottek a Castro testverek, hogy akkor most legyen piros es fekete, mert epp olyanjuk volt? :) Anarcho-kommunistak voltak ok mar akkor a javabol, de ezt nem hangoztathattak. Meg pont ok nem tudhattak, hogy minek a jelkepe a piros-fekete? Biztos hogy nem a kereszteny szeretete! :)

2022.02.11. 11:55:45

@kovidmenekult:
persze, hogy anarcho kommunisták voltak. minden őskommunista anarchista. és egyébként minden őskapitalista anarchista. ez két eszménykép, aminek az alapja az a törzsi tudat, hogy nem létezik csak az egyén a világ. semmi egyéb. és a kérdés, hogy a tulajdon kié, az egyéné, vagy a világé. és a nagy kérdés, hogy ezek a totális anarchiában hogyan, miként válnak eggyé.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása