magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Propaganda módszerek

A modern propaganda 5 fő módszere.

Féligazság. Az igazság teljesen persze sose mondható el, de fontos elemeinek direkt elhallgatása kiváló eszköz.

Tipikus példa a HVG-től: "Homonnay Gergely írót, közéleti aktivistát szilveszterkor találták holtan egy olaszországi klubban. Halálának körülményeit büntetőeljárásban vizsgálják az olasz hatóságok.".

A szöveg minden szava igaz, de éppen a lényeg maradt ki. Minden tisztázatlan, azaz nem azonnal nyilvánvaló haláleset esetében ez a normál megoldás. Ennek elhallgatása azonban azt a látszatot kelti a jogban nem jártas olvasóban, mintha az olasz hatóság legalábbis valamiféle gyilkosságra gyanakodna.

A vélemény és a tény összemosása.

"Paks II. megépítése hiba lenne." - ez egy jó példa.

Kontextus elhallgatása és/vagy megváltoztatása. Íme az Amerikai Népszava blog: "Ugyanazok a NAV nyomozók razziáztak Iványi Gábornál, akik megszüntették a nyomozást Németh Sándor ügyében.".

Persze, hiszen csak egy darab NAV nyomozóosztály létezik Budapesten.

A szakértelem abszolutizálása. Ez talán a legismertebb. Nyilván egzakt tudományoknál még elmegy, hogy a szakember véleménye mint az "igazság" jelenik meg, hiszen végülis tényleg ez a szakma fősodrú álláspontja. De nem-konszenzusos tudományokban, mint pl. a közgazdaságtan, ahol iskolák harcolnak egymással, abszurdum a szakember véleményét igazságként bemutatni. Kedvencem talán ebben Petchnig Mária Zita igazságosztóként való előadása, miközben ez a szakember mélyen elfogult, ő az, aki tök ugyanazt képes megszakérteni így is meg ellenkezőleg is, politikai szimpátiája szerint.

Annak idején a Kálmán Olga általi Petchnig Mária Zita interjúkat tanítani lehetett volna. Két jó külsejű nő, akik még a fejmozgásukkal is manipuláltak.

Szómágia. Igencsak alattomos módszer. A megnevezés ugyanis már önmagában adhat pozitív és negatív értékelést. Ha egy tüntetés pl. szimpatikus egy adott médiának, akkor "civilek demonstrálnak", akik "polgári engedetlenséget tanúsítanak", ha meg nem szimpatikus, akkor "szélsőségesek rendbontanak", akik "gátolják a békés polgárok életét".

Annak idején a szovjet propaganda mestere volt ez utóbbinak. Bemutattak pár fegyverest egyenruhában, akik éppen hadonásztak, s ha azok szovjet szemszögből pozitívak voltak, akkor "népfelkelők ünnepelnek", ha meg negatívak, akkor "zsoldosok fenyegetőznek", s még a zenei aláfestés is más volt a szovjet híradóban: az előbbi esetben andalító romantikus lift-zene, az utóbbiban feszült, akciófilmes dallam.

Címkék: közélet
30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7817660568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 08:15:56

Azért az első példánál az a "büntetőeljárásban" akkora ökörség hogy kész, ez olyat jelent(ene, ha létezne ilyen szakkifejezés) hogy idegenkezűségre utaló jel van, az meg azóta se lett.
A büntetőeljárást valószínű a gúgle transzlatálta neki taljánból valami process criminálé vagy hasonlóból. (Magyarán nyomozás van)

Serény Vélemény 2022.02.28. 08:42:00

"Kontextus elhallgatása és/vagy megváltoztatása. Íme az Amerikai Népszava blog: "Ugyanazok a NAV nyomozók razziáztak Iványi Gábornál, akik megszüntették a nyomozást Németh Sándor ügyében."."

Akkor egy kis kontextus:
- Bartus Írt egy könyvet "Fesz lesz" címmel.
- Ezt a könyvet az Iványi adta ki,
- A könyv alapján feljelentették a Hit Gyülekezetét a nav-nál, és
- ezután következett a mindenre kiterjedő adóvizsgálat.
- ami nem talált semmit.

Pedig. Pl eg ymásik esetben, és nagyon másik ügyben a hit gyülekezete egyik, mintegy emblematikus arcaként szereplő, 11 (!) gyerekes Joób Mártont bilincsben vitték el a gyerekei szeme láttára, hajnalban.
De akkor emiatt nem kezdődött hisztikampány a nav és a kormány ellen...

Bartus (amerikanépszava) sajna teljes egészében nem normális.

Tapi2021 2022.02.28. 08:53:49

A manipuláció tárháza végtelen!

A manipuláció csecsemőkortól a halálig tart. Mindenki manipulál. Ha mást nem, a családja tagjait, munkatársait.

Minden szerkesztés egyben manipuláció is. Hiszen a szerkesztő dönti el, mi marad ki, milyen infó megy tovább, és azt is, milyen formában.

A manipulációnak szintjei vannak, az "ártatlan" befolyásolástól, a konkrét, szándékos megtévesztésig, hazudozásig. A célja mindig ugyanaz: kiváltani a megfelelő, elvárt reakciót!
Tehát a manipuláció mindig akció.

Tapi2021 2022.02.28. 08:57:04

@Deak Tamas: Közigazgatási hatósági eljárás. Nálunk.

midnightcoder2 2022.02.28. 09:00:47

@Tapi2021: És persze olyan, hogy független média eleve nincs. Minden média a saját irányának megfelelõen manipulál. Még akkor is, ha nem a ma magát függetlennek eladni próbáló ellenzéki pártmédiáról beszélünk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.28. 09:10:38

@Deak Tamas:

Végülis nem gond, mert a büntetőeljárás része sok minden. Csak éppen ennek elhallgatása hamis összképet ad.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 09:10:43

@Tapi2021: de CSAK akkor HA nem merül fel azonnal bűncselekmény gyanúja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 09:12:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, csak az olasz kifejezés szimpla rendőrségi nyomozást jelent.

Tapi2021 2022.02.28. 09:27:55

@Serény Vélemény: Olvastam anno a könyvet. Kétségtelenül jól megírt. Hihető. Ha és amennyiben nem igazak az ottani állítások, akkor igen jó példa a manipulációra, és arra, hogy mennyire koherens narrációkat lehet írni, mondani egy történetről, emberről, anélkül, hogy igaz lenne.

És valljuk be, ebben élünk. Minden nap manipulált hírekkel, hírnek álcázott véleményekkel bombáznak minket. Hogy kialakítsanak kívánt reakciókat, hangulatokat, érzelmeket!
És bizony működik.

Tapi2021 2022.02.28. 09:32:35

@midnightcoder2: Hát persze. Ahogy írtam, minden szerkesztés, még a jó szándékú és szükséges is (szükséges, ha pl. egy hosszabb infót mondjuk 1500 karakterben kell megírni egy lapba) manipuláció.
És nyilván irányítottan manipulál mindenki, hogy azt emelje ki, amit ő fontosnak tart elmondani másoknak. Ezt pedig meghatározza a szerkesztő és az adott médium irányultsága.

Tapi2021 2022.02.28. 09:38:09

@Deak Tamas: Nyilván. Baltával a fejében nem kell előbb tisztázni, hogy természetes halál volt-e vagy idegenkezűség. :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.28. 09:42:32

@Tapi2021:

Van erről egy abszolút politikamentes vicc.

Kát középkorú nő a fodrásznál:
- Na és a mi van a lányoddal?
- Arany élete van, a fárje nagyon rendes ember. Eltartja őt, nem engedi dolgozni, az otthoni munkára is bejárónő van. S nem elég ez, de folyamatosan ajándékokat is vesz neki, hetente többször pedig étterembe viszi vacsorázni. Na és a te fiaddal mi van?
- Hát, az én fiam sajnos nem házasodott ilyen jól. A felesége rettenes nőszemély, nem hajlandó dolgozni, de még az otthoni munkát se végzi - a fiam kénytelen bejárónőnek fizetni. De nem elég ez, a nő folyamatosan ajándékokat követel, s még vacsorával se várja a fiamat, folyamatosan étterembe viteti magát!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.28. 09:43:36

@Tapi2021: még az se biztos. A magyar kriminalisztika egyik legérdekesebb esete volt, amikor az állatorvos egy pillanatra elaludhatott a volánnál, majd felrezzenve egyszerűen olyan erővel fékezett, hogy a hátsó ülése szarakodó pulikutyája (!!) olyan erővel repült előre, hogy mindkettőjük nyakát kitörte. Hetekig kereste a hé a gyilkos fegyvert, a sokadik boncolás oldotta meg az ügyet.

Serény Vélemény 2022.02.28. 09:55:42

@Tapi2021: Szerintem nem olvastad, amit olvastál az a "Fesz van". Az egy másik könyv, ami kb húsz éve jelent meg. A "Fesz lesz" kb 2020-ra lett időzítve, illetve 2021-re, nem tudom pontosan.

Serény Vélemény 2022.02.28. 13:49:31

@Deak Tamas: Az index és az egész jóóldalifüggetlenobjektív propcsitermék gyakorlatilag sík hülyék és buták. Anélkül örülnek a vörös-fekete zászlónak, hogy közben tudnák, hogy mit is jelent.

Serény Vélemény 2022.02.28. 13:49:50

@Deak Tamas: De hogy magyar szempontból jót nem jelent, az biztos!

fotelzsukov 2022.02.28. 15:21:24

@Deak Tamas:
"ez semmilyen szempontból nem jó"
Csak az orosz szempontjabol. Mint mar irtam is egy hozzaszolasomban, az oroszok megkevertek a xart Ukrajna megtamadasaval, melynek egyik celja polgarhaboru kirobbantasa Ukrajnaban a kulonfele politika csoportok - a lengyelbarat mersekeltebb petljuristak, a szelsojobboldali banderistak es a szelsobaloldali mahnoistak egymasra uszitasaval. Igy sikerult elerniuk peldaul a csecsen fuggetlensegi haboru befejezeset is. A rendrakast elinteztek maguk kozott a muszlimok. :)
A voros-fekete zaszlok megjenese Nyestor Mahno kovetoinek a szinpadralepeset jelenti.

fotelzsukov 2022.02.28. 15:37:53

@fotelzsukov:
Az utolso mondatommal tevedtem, "Mahno apó" Fekete Seregenek nem ez volt a zaszlaja, a voros es fekete a petljuristáké.

Tapi2021 2022.02.28. 16:31:54

@Deak Tamas: Azt mondják, már csak attól nő Kárpátalján a magyarellenesség, hogy tele lett belső Ukrajnából jött menekülőkkel.

vasútihíd 2022.02.28. 18:32:50

Ez egy nagyon jó cikk. Az viszont kimaradt, hogy az egyik legjobb propagandamódszer az, hogy amikor propagandamódszereket mutat be valaki akkor az ellenséges rendszer kiadványaiból és embereitől való idézetek és példák legyenek túlsúlyban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.01. 07:54:46

@fotelzsukov: a vörös-fekete zászlókat már időtlen idők óta használják, a második világháborúban is, legújabban a Szvoboda, magam fotóztam Zólkiew/Zsovkvában a Szvoboda székházán tíz éve, vannak UPA felvonulások, ugyancsak legalább tíz éve. 2017-ben voltam utoljára Lembergben, akkor épp a főtéren Szics-gárdista emlékfotókiállítás volt, szerencsére csak az 1945 utáni dolgokról.
Nem hinném, hogy a fekete-vörös olyan marhanagy szélsőbaloldai szimbólum volna, noha a két eszme egykutya.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.01. 08:02:34

@Tapi2021: ez eddig is így volt, hiszen a helyiek magyarbarátok, az összes atrocitást a Kárpátontúlról éjszaka átautózó faszkalapok követték el eddig is. Amikor felgyújtották szakmányban a KKMSZ székházat, a legelső elkövető állítólag két pánszláv lengyel volt, ámbár a nevük átírása alapján eredetileg ezek valamilyen Visztula akciós lemkók lehettek családilag. A következő elkövetők "ukrán állampolgárok".
Sokat elmond, hogy az ungvári tv vonatkozó dokumentumfilmjét már saját maga le is szedte, még pár nappal ezelőtt fenn volt.
Nem tudom, mit képzelnek most az illetékesek.

fotelzsukov 2022.03.01. 09:27:34

@Deak Tamas:
"Nem hinném, hogy a fekete-vörös olyan marhanagy szélsőbaloldai szimbólum volna, noha a két eszme egykutya."
Pedig igen: a vörös és fekete zászló az általános kommunista mozgalmak szimbóluma volt, bár általában anarchokommunisták használták . A zászlót az anarchoszindikalisták szimbólumaként használták a spanyol polgárháború idején . A fekete az anarchizmust , a piros pedig a baloldali és szocialista eszméket képviseli. Idővel a zászló az etatista baloldali mozgalmakba ömlött, ezek közé a mozgalmak közé tartozik a szandinisták és a Július 26. Mozgalom, ahol a zászlók színei nem átlósan, hanem vízszintesen vannak felosztva. A szandinistákhoz hasonlóan ők is a mozgalom anarchista gyökerei miatt vették fel a zászlót.
...
Ui: fiatalabb koromban melyrehatobban foglalkoztam az anarchista eszmekkel es ideologiakkal a kereszteny anarchizmustol a anarchokommunizmuson es anarchokapitalizmuson at a mexikoi EZLN (Zapatista Nemzeti Felszabadító Hadsereg) libertarius szocialista mozgalomig. Veluk be is fejeztem az anarchizmus iranti erdeklodesemet. Egyet talaltam az egesz kozul szimpatikusnak, a dukhoborok vallasi mozgalmat.)

fotelzsukov 2022.03.01. 10:17:13

Teljes erovel dolgozik az oroszellenes propaganda az USA-ban es Kanadaban:
- betiltjak es leveszik az uzletek polcoirol az oroszoktol importalt vodkat (Ukrajna messzebbre ment, ott matol alkoholt sem szabad arulni) :)
- betiltjak az orosz kulturat: radioban, koncerttermekben nem lehet ezentul orosz zeneszerzok muveit jatszani, szinhazakban orosz dramairok muveit eloadni, konyvuzletekben orosz irodalmat arulni, konyvtarakbol kolcsonozni, stb.
- betiltjak a Kalasnyikovok nem csak arusitasat, hasznalatat is, gyartasarol nem is beszelve :)

Serény Vélemény 2022.03.01. 12:00:22

@fotelzsukov: A harmadik pont a legkeményebb: nagy kultusza van az orosz kézifegyvereknek az USA-ban.

Serény Vélemény 2022.03.01. 12:40:40

Pl.
Missile damages government building in Ukraine’s 2nd-largest city (VIDEO)
(forrás: rt.com www.rt.com/russia/550921-kharkov-building-missile-strike/ )

ugyanakkor:
Erre már végképp nincs észszerű magyarázat: rakétatámadás Harkiv főtere ellen
A világ egyik legnagyobb, legszebb terét támadja az agresszor.

forrás: index.
index.hu/galeria/index/kulfold/2022/03/01/harkiv_haboru_ukrajna_oroszorszag_szabadsag_ter_regionalis_kozigazgatasi_epulet/

Mert ugye az nem elég ésszerű magyarázat, hogy ki akarták lőni a kormányzati épületet, és ki is lőtték?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.01. 13:22:29

@Tapi2021: úgy tűnik viszont hogy lépnek, sok ilyen gerinces vezetőt mint Andrij Baloga. Most hiányzik csak Hennagyij Moszkal, a régi kormányzó.

life.karpat.in.ua/?p=91772&lang=hu
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása