magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szankciók

Az oroszellenes szankciók kapcsán eszembe jutott egy apróság.

Pontosabban pár apróság csak a XXI. századból:

  • 2001: Afganisztán megtámadása
  • 2003: Irak megtámadása
  • 2011: Líbia megtámadása
  • folyamatos katonai hadműveletek Pakisztánban, Szíriában, Szomáliában

Vajon ezek során hány amerikai bank le lekapcsolva a SWIFT-ből? Meg lett-e tiltva a klégtárhasználat amerikai repülőknek? Ki lettek-e zárva amerikai sportolók nemzetközi versenyekből? Hány amerikai politikus és nagytőkés lett kitiltva az EU-ból? Államosították amerikaiak külföldi vagyonát?

Erről valahogy mindenki megfeledkezik.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1717768574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.03.04. 13:43:12

A jó öreg kettős mérce! Amit szabad Jupiternek...

Nekem is eszembe jutott a szankciókról pár dolog:

kuntakinte100.blog.hu/2022/03/04/europa_bombazasa

vasútihíd 2022.03.04. 14:47:12

Ez értelmetlen kérdés persze, hogy önmagukat nem fogják szankcionálni a liberális nyugat országai bármit is tesznek. Mondjuk az oroszok és kínaiak szankciaonálhatták volna őket ezen esetek kapcsán de valamiért nem tették. De gondolom most majd összállnak az oroszok és Kína és együtt kidolgoznak egy swiftmentes és dollár meg euromentes rendszert és a két országnak együtt van elég természeti kincse meg dolgozó népe, hogy nyugatmentesen tudjanak prosperálni.

littke 2022.03.04. 15:36:24

Na ja. De hát amit szabad Jupiternek...

GyMasa 2022.03.04. 15:44:33

@vasútihíd:
A SWIFT ellenes rendszere már az Oroszoknak és a Kínaiaknak is megvan.
Nyilván egymás rendszerét könnyen össze tudják hangolni, a kérdés csak az, hogy a külvilághoz hogyan fognak majd csatlakozni?

Lehetnék én is 2022.03.04. 15:51:54

@GyMasa: Hát gázért, olajért, más természeti kincsekért...
Attól, hogy a németek szeretnék, még fűtési idényben nem fog 3* annyit termelni a naperőmű, mint nyáron.
Lehet, ha Kína akarná eladhatóvá lehetne tenni a most chipnélkül álló autókat.
Azután a nyugat azt mondja, hogy nektek drágáim itt a SWIFT 2.0, ami olyan mint a SWIFT, csak az eredtibe nem írhattok bele

kunzoo 2022.03.04. 15:55:58

@vasútihíd:
Hogy lenne már? Az orosz piac hogy tudná kiváltani Kínának a világpiacot?

Serény Vélemény 2022.03.04. 16:02:53

@GyMasa: A következő a probléma: a swift tulajdonképpen - úgy tudom, hogy egy elavult rendszer, eredetileg telex hálózaton, rézvezetéken ment, és nem tci/ip alapon megy.

És mi van akkor, ha nem fogják soha többet visszakapcsolni, hanem
"Jelenések könyve 13.16. Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;
17 . És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma."

Úgyhogy ez a swift-es játék az, amitől igazából kiráz a hideg!

Szerintem ez a két kimenet is lehetséges:
a) - Putyin és az oroszok beleroppannak (a gazdasági szankciókba) = felállt az antikrisztusi birodalom,
b) - egy olyan háborús, zűrzavaros időszak következik, aminek a végét csak az antikrisztus-féle hamis béke tudja elhozni.

A világ politikusai pillanatnyilag _annyira_ de _annyira_ nagyon-nagyon-nagyon hülyék, hogy nem tudják kezelni ezt a válságot.

Boldeone2 2022.03.04. 16:38:22

Három nagy világgazdasági pólus van , ebbe - a kb olaszországnyi GDP- t ( eddig ) produkáló Oroszország nem tartozik bele.
Kína egyelőre távolságtartó a konfliktusban , már kèt kínai bank ki is vonult az orosz - belorusz piacról . A kínaiak "nagymesterek" igazi kereskedőnemzet , a bajt megèrzik zsigerből
Nyilván lesznek olyanok, akik továbbra is kereskedni fognak , kikerülve a szankciókat , de hirtelen piacokat váltani nem lehet , sem termelèst
Így nagy gazdasági zuhanás várható Oroszországban, mert kèt nagy világgazdasági pólussal szemben nem tudnak küzdeni- hiányzik a tőke ès a technológia is.
Hosszabb távon Kína felè fognak orientálódni , de Kína olyan külkerminuszt fog nekik csinálni , hogy az eszük elmegy ...
A gazdasági autarkia pedig egyenes út a technológiai lemaradáshoz, amit mèg Putler nem lát ...

Serény Vélemény 2022.03.04. 16:46:21

@Boldeone2: és még te beszélsz vágyvezérelt gondolkodásról? Vicces vagy!

Boldeone2 2022.03.04. 17:00:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A szegènysèg főleg nem . Oroszország gyenge gazdaság !

vasútihíd 2022.03.04. 17:04:47

@kunzoo: Kína belső piaca nagy és nő orosz gázzal és egyéb ásványkincsekkel megtámogatva meg mégjobban. Egyébként meg nem a nyugati liberális fogyasztói társadalom a cél mert az igazi hatalom nem a mindennapi piacgazdaságban van, ahogy @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: is megmondta. Szóval ilyen szempontból még jó is, hogy valamennyire elvágják az oroszokat a dekadens nyugattól most mégjobban ráébredhetnek és koncentrálhatnak arra ami igazán fontos.

GyMasa 2022.03.04. 17:12:47

@Boldeone2:
"Kína egyelőre távolságtartó a konfliktusban "
Ja, épp ma reggel beszéltük a Kínai kollégákkal, hogy ott bizony a hírekben oroszbarát a hozzáállás, de TE ezt _IS_ jobban tudod, bizonyára...

midnightcoder2 2022.03.04. 17:30:05

@kunzoo: "Hogy lenne már? Az orosz piac hogy tudná kiváltani Kínának a világpiacot? "

Úgy, hogy a kínaiaknak alapvetõen árujuk van, és kaja meg energia meg nyersanyag az, amire szükségük van. Az oroszoknak meg kajájuk, nyersanyaguk és energiahordozójuk van amit exportálni tudnak. Nos, valahogy így. Az oroszok jórészt eddig is kínai árukat vettek, mint amúgy kb. mindenki más, csak eddig odaadták az olajat a németeknek, a németek adtak nekik érte eurót, az euróból meg vettek kínai árut. Na, ezt most rövidre zárják.

kunzoo 2022.03.04. 18:31:16

@midnightcoder2:
Hát ez az. Az oroszok eddig is vettek kínai árut. Tehát az Kína orosz exportjában nincs sok tartalék. Ha leszakadna Kína a világpiacról, az orosz piac szinte semmi pluszt nem adna, hiszen már eddig is exportáltak oda.

Tapi2021 2022.03.04. 18:34:51

@Boldeone2: Csak, hogy már Európa is érzi!

Lásd Gógita fentebb linkelt cikkét!

Szívunk, mint a torkos borz, és még csak most kezdődik! :-(

Tálas Péter szakértő azt mondta, a nyugat ledobta a gazdasági atombombát. Csak, hogy magára is! Ránk is.
Az autógyárak már sorra állnak is le, mert nincs alkatrész!!!

Minden szankció visszafelé is hat!

vasútihíd 2022.03.04. 18:38:21

@midnightcoder2: Arról nem is beszélve, hogy Kína nincs szankcionálva tehát ők továbbra is árulhatják a termékeiket a világpiacon miközben az oroszoktól most akár a világpiaci árnál olcsóbban is be tudják szerezni az olajat meg gázt mert egyre kevesebb helyen tudják az oroszok azt értékesíteni legutóbb például már húsz százalék engedménnyel próbálták árulni mert bár a szankciók konkrétan még nem teljes egészben vonatkoznak az olajszállításokra sok nyugati cég politikailag problémásnak tartja azt megvenni.
Szóval gazdaságilag az oroszok elleni szankciókból Kína fog a legtöbbet nyerni.

Tapi2021 2022.03.04. 18:38:41

@vasútihíd: Á, ne már. Ezt most mindenki megszívja. Főleg az oroszok, mert összefogott ellenük a világ.

Ez éppen olyan, mint a világháborúk voltak. Amíg pár nemzettel kellett harcolni, volt esély. Amikor beszállt a fél világ, köztük a vezető és legerősebb nemzetek: KO!

vasútihíd 2022.03.04. 19:05:29

@Tapi2021: Természetesen a legtöbbet nyerni az egy relatív fogalom azaz ahhoz, hogy valaki nyerjen elég csak kevesebbet veszíteni mint a többiek.

Lehetnék én is 2022.03.04. 19:53:00

A szankciókból is meg Oroszország és Ukrajna részleges ledarálásából is az USA fogja a legtöbbet nyerni.
Nem közvetlenül dollárban. Hanem azzal ez EU gazdasági atombombával (ld. feljebb) ami gyakorlatilag kivonja zet a bizi EU-t a világpolitikából és gazdaságból is.

Boldeone2 2022.03.04. 20:08:58

@GyMasa: Az ENSZ emberjogi tanácsa elítèlte Oroszországot . Kína nem szavazott , vagyis , igyekezett semleges lenni. Nem hülyèk, hogy szemben menjenek a világgal , egy agresszor, háborút kezdő ország mellè egyèrtelműen nem fognak beállni a kínaiak sem

@Tapi2021: Ilyen a háború : mindenki veszít rajta . A gazdagabb országok mindig jobban átvèszelik , az úgy működik
Putyin nem adott más lehetősèget , hiszen nem csak Ukrajnát , hanem az egèsz szabad világot támadták meg
Most elindul a " pènzègető verseny " , amivel a nyugat úgy van , hogy tovább fogják bírni , mint Oroszország
Sőt, szerintem - fèlretève a szankciók hatásait - egy új fegyverkezèsi verseny is indul a világban , ami új (hadi)technológiai forradalmat is hozhat a nyugati világban . Azzal kell majd Oroszországnak felvenni a versenyt , egy beszűkülő környezetben , ahol sem euro, sem dollárforrás nem lesz , de befektetni sem fog senki
Aki szelet vet , vihart arat ! Az orosz diktátornak viselni kell a konzekvenciákat

Lehetnék én is 2022.03.04. 20:21:50

@Boldeone2: bár láttam volna, ahogy az USA szélvetését konzekvenciák követik.
De eddig nem láttam. Leht szó Koráról, Vietnámről, Irakról, Afganisztánról, Szíriáról, Haitiról ....VAlahogy a konzekvenciák kimaradtak. Lehet valahol a NAGY igazságérzet elveszett.

fotelzsukov 2022.03.04. 20:33:31

A szankcioknak nem csak negativ hatasai vannak Oroszorszagra. Nyugati segitseggel sikerult Putyinnak elinteznie az oligarchiakat. De nem csak az orosz, hanem az ukran oligarchiakat is. Sot tovabb megyek, sikerult megijeszteni az illegalis vagy legalis vagyonok penzmosoit es befektetoit is Nyugat Europaban, kulonosen Londonban, de Svajcban is. Gondolok itt a drogkartellekre, arab olajmilliardoskra, penzes kinaiakra, stb. Megingott a bizalom a bankokban. Ki akar olyan helyen penzt tartani, ahol egy tollvonassal zarolhatnak, hozzaferhetetlenne tehetnek bankszamlakat. Sokan ezert a valamivel biztonsagosabb aranyba, kriptovalutakba fogjak tenni felesleges penzuket.
Kinek mi a velemenye ezzel kapcsolatban?

fotelzsukov 2022.03.04. 20:37:47

@Boldeone2:
"Az ENSZ emberjogi tanácsa elítèlte Oroszországot."
Eliteltek ott mar nagyon sok orszagot az ENSZ megalakulasa ota. Mi lett az eredmenye? Legtobb elitelt orszag nagy ivben tett ra. :)
---
Peace! :)

Boldeone2 2022.03.04. 20:37:52

@Lehetnék én is: Egyik rèsze a kommunizmus terjeszkedèse elleni harc volt, másik rèsze meg az iszlám terrorizmus elleni harc
Az USA a szövetsègesünk

Boldeone2 2022.03.04. 20:41:19

@fotelzsukov: Az ilyen ítèletek nem állítják meg a háborút, de erkölcsi jelzès a világtól : az ukránoknak erőt ad, a tanultabb orosz polgár meg elgondolkodik , hogy mifèle ország az övè, amely ilyen szinten páriavá vált ...

Boldeone2 2022.03.04. 20:48:43

@fotelzsukov: Nyugati segitseggel sikerult Putyinnak elinteznie az oligarchiakat."

- Meg az orosz közèposztályt is, akik nem utazhatnak nyugatra , nem vehetnek IKEA bútort , nem működik a MasterCard , stb...de ez csak a kezdetek kezdete....
Őket sajnálom a legjobban , mert ők Putyin ellenfelei leginkább , nagyvárosi felső közèposztály
Putyin legfőbb támogatói az iskolázatlan , vidèki , alacsony vagyoni státuszú emberek , akik bevesznek minden propagandát a nyugatról

Lehetnék én is 2022.03.04. 20:56:25

@Boldeone2: a demokrácia-export nem feltétlen jó. Nem biztos, hogy mindenhol működik és az sem, hogy mindenki kér belőle. Sok államrend működőképes, nem csak alibbant demokrácia.
A kommunizmus nem terjedhetett, mert nem is volt sehol - legfeljebb próbált kialakulni.
Az iszlám agressziója nem okozója volt az USA más földön elkövetett háborúinak, hanem következménye.
Az agresszió - agresszió, ha a szövetségesed követi el, ha más.
Néha tényleg elgondolkodom, amiket írsz az naivitás miatt van, vagy te is csak provokálos a többieket?

Boldeone2 2022.03.04. 21:37:26

@Lehetnék én is: kommunizmus nem terjedhetett, mert nem is volt sehol"

- Ezt mindenki így nevezi , a lènyeg egy elnyomó diktatúra volt, itt Európában pedig orosz vazallusságot hozott
Arra meg hogy nem terjedhetett , nem jól emlèkszel !
Afrika jelentős rèsze különböző " szocialista " utakra lèpett , meg ázsiai is...
Egy kis provokáció szüksèges , úgy lehet vitázni
De , rèszemről most ez valóban egyèrtelmű : elítèlem az orosz inváziót, az ártatlan ezrek meggyilkolását , a milliós menekülő tömeget , Ukrajna lerombolását . Nincs " de " ez egy aljas barbár cselekedet !

fotelzsukov 2022.03.04. 21:56:10

@Boldeone2:
"Őket sajnálom a legjobban , mert ők Putyin ellenfelei leginkább , nagyvárosi felső közèposztály"
Mi a fene, olyan is volt ill. van abban az atkos putyini diktaturaban? Eddig azt hittem, hogy ők a fő Putyin csicskak, azert kerulhettek a felsokozeposztalyba. :)

GyMasa 2022.03.04. 22:26:52

@Boldeone2:
"Az USA a szövetsègesünk "
Jaja, éppen most bassza szét a te jövődet...
Mindezt úgy, hogy te még tapsikolsz is neki!
Gratulálok!

fotelzsukov 2022.03.04. 23:17:57

Még ma betiltják a gabonakivitelt Magyarországról
mandiner.hu/cikk/20220304_belfold_gabonakivitel_export_elelmiszer_magyarorszag_tilalom
Az agrárminiszter szerint az orosz-ukrán háború miatti áremelkedésre reagál a kormány ezzel az intézkedéssel. Mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, így az ország ellen indított háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságba emelkedett. A Portfolio megjegyezte, hogy emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.

tűz fal 2022.03.05. 10:56:57

Kína egyértelműen kiállt Oroszország mellett. Még a korábbi korlátozásokat is feloldotta. Az hogy az újabban már nostradamusi jóslatokkal "érvelő" hülyegyerek a fantáziájával pótolja a valóságot nem változtat ezen.

GyMasa 2022.03.05. 13:59:37

@tűz fal:
Ezt írtam tegnep.. Lehet nem itt, de tegnap reggel az egyik meetingen a kínai kollégákkal megbeszéltük, ott mi a helyzet és azt mondták, hogy az ottani hírek oroszbarátok...
(persze, lehet, hogy csak simán tárgyilagosak.. Manapság ugye az már maga fasizmus...)

tűz fal 2022.03.05. 14:15:40

@GyMasa:
A kínaiak pontosan tudják, hogy ha Oroszországot cserbenhagynák, ők lennének a következő célpont. Azonkívül a két ország, Oroszország és Kína olyan jól kiegészíti egymást, mint egy puzzle. A kínai gazdaság erős és nagy, Oroszország pedig nagy, természeti kincsekben gazdag, a mezőgazdaság és a hadiipar hasít. A két országot együtt lehetetlen bármivel zsarolni. A szankciók a nyugatnak maguknak ugyanúgy, vagy még jobban ártanak. Lefoglalni meg ugyanannyi dolgot le tudnak foglalni az oroszok is, egyszerűen államosíthatják a kivonuló cégek gyárait, infrastruktúráját. Mivel lehet zsarolni őket? Nem ehetnek majd olasz sajtot, nem vehetnek iPhone-t, stb. De olyannal nem tudják, hogy valamilyen alternatíva ne legyen helyette. És az itt az álmaikkal okoskodó libernyákok állításaival ellentétben a megbuktatott Trump volt az aki bele akart szállni páros lábbal Kínába, a korrupt Biden kormány személyes bizniszben is érintett, és csak a szájuk jár.

vergyula 2022.03.05. 15:05:39

@tűz fal: a következő célpont? Hogy az oroszok Ukrajna után Kínát támadnak meg? :D

vergyula 2022.03.05. 15:10:45

Pont most hallottam, hogy Kína nem közvetíti a Premier League meccseit a hétvégén, mert a csapatkapitányokon kék-sárga karszalag lesz, és az Ukrajna elleni agressziót elítélő feliratok futnak a pályák körüli ledizéken. Biztos nyugatról tanulták a cenzúrát.

fotelzsukov 2022.03.05. 15:12:38

" a következő célpont? Hogy az oroszok Ukrajna után Kínát támadnak meg? :D"
Kina utan meg Usakia lerohanasa kovetkezne a libernyak logikad szerint, ugye? :)
Margit, maga normalis? :)
---
Peace! Éljen a dicsőséges felszabadító Vörös Hadsereg! :)

GyMasa 2022.03.05. 15:13:58

@tűz fal:
"...egyszerűen államosíthatják a kivonuló cégek gyárait, infrastruktúráját."
Erről, mintha már olvastam volna tegnap, hogy megfenyegettél a MErcedest, hogyha befejezi a termelést, akkor elveszik a gyárat.

"Mivel lehet zsarolni őket?"
Semmivel...

" Nem ehetnek majd olasz sajtot, nem vehetnek iPhone-t, stb."
Az iPhone gyakorlatilag Kínában készül.

"De olyannal nem tudják, hogy valamilyen alternatíva ne legyen helyette."
Az biztos, és mostanra a nyugati "szabadság" is eléggé elkopott jelző lett, de legalábbis nem annyira vonzó, mint régebben volt.

" És az itt az álmaikkal okoskodó libernyákok állításaival ellentétben a megbuktatott Trump volt az aki bele akart szállni páros lábbal Kínába, a korrupt Biden kormány személyes bizniszben is érintett, és csak a szájuk jár. "
A Biden család kapott valami 5+5 millió USD visszanetórítendő hitelt a kínaiaktól.
Szóval függetlennek nem nevezném...

vergyula 2022.03.05. 15:15:55

@fotelzsukov: Neeem, utána az USA magától feladja.

fotelzsukov 2022.03.05. 15:47:47

@GyMasa:
A szankciokkal kapcsolatban: tobbek kozott a leallitott orosz legitarsasagok nem fizetik a lizingdijat a gepeik utan. :) Nesze neked Airbus, Boing, plusz lizing cegek en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_lease stb. :)
---
Peace! :)

GyMasa 2022.03.05. 15:53:40

@fotelzsukov:
Igen, ez egy kockázat, de én tuti biztos vagyok benne, hogy ezek a cégek akpni fognak valmaiféle kompenzációt az elszenvedett veszteségeik miatt.
EZ pl egy pilóta gondlatia erről a témáról:
www.youtube.com/watch?v=yrgI4gB5W2o

GyMasa 2022.03.05. 15:55:37

@GyMasa:
A rüvid összegzés, hoyg az embargóval megszűnik a légitársaság és a lízingcég szerződése, a gépeket vissza kell szolgáltatni, és nem kell tovább fizetni a díjat.
Tehát a légitársaságok _annyira_ nem járnak rosszul.
Az is érdekes kérdés, hogyan tudják majd a gépeket visszajuttatni, mondjuk Észak Írországba, ha orosz géppel nem lehet belépni az EU légtérbe...

fotelzsukov 2022.03.05. 17:39:17

@GyMasa:
"Tehát a légitársaságok _annyira_ nem járnak rosszul."
Nem jar ott rosszul senki a nagyok kozul, a hetkoznapi emberek fogjak meginni a levet ennek is mindket oldalon: pilotak, legikiszolgalok, utasok, stb.
"Az is érdekes kérdés, hogyan tudják majd a gépeket visszajuttatni"
Mi van, hogy ha az oroszok allamositjak a lizelt gepeket, ugy mint pl. a Shell oroszorszagi reszleget? Igaz, ezekkel a gepekkel nem tudnak majd repulni, van beepitett "virus" a gepeket vezerlo szamitogeprendszerben.
Csak egy erdekessseg: a repulojarmuvek lizingelese is magyar "talalmany", lasd en.wikipedia.org/wiki/Air_Lease_Corporation es a ceg CEO-janak eletrajza.

GyMasa 2022.03.05. 19:43:21

@fotelzsukov:
Hát, szerintem csak belföldi, meg kínai viszonylatra lesznek jók...
Viszont kérdés, hogy mi lesz a szervizelésükkel pl.?

tűz fal 2022.03.05. 19:58:13

@vergyula:
"a következő célpont? Hogy az oroszok Ukrajna után Kínát támadnak meg? :D"
Az amcsik célpontja. Értem a mondatod végén a szmájlit, de van olyan hülye libernyák (nem te) akinek a kedvéért jobb ha pontosítjuk.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása