magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Liberális inkoherencia

Amikor visszanyerte függetlenségét a 3 balti állam 1991-ben, közülük kettőben olyan jogrend lett bevezetve, melyek korábban még a nemzetközi jogot jellemzően be nem tartó Izrael se mert volna bevezetni: az még az izraelieknek se jutott eszükbe, hogy az izraeli arabokat meg kellene fosztani állampolgárságuktól, s "letelepedett külföldi" státuszt kellene adni nekik, hogy aztán ezzel ne legyenek politikai jogaik.

Litvániában sose volt jelentős orosz kisebbség, így ott nem lett ilyen jogrend, de Lettországban és Észtországban mindig jelentős orosz kisebbség élt, ezek pedig hirtelen hontalanokká váltak.

A nyugat mindezt simán elnézte nekik. Pedig ezt senki másnak se nézték volna el. A nagy befolyású Izrael ellen is hatalmas bojkott indult volna hasonló esetben. De Lettország és Észtország megtehette, mert a fő szempont integrálásuk volt a nyugatba, az Oroszország elleni haditerv keretein belül.

Ugyanez a 2014 utáni Ukrajna: kisebbségellenes törvények és nácik - igazi nácik - a hatalomban. Amikor Ausztriában a Szabadságpárt 2000-ban bekerült a kormányba, olyan hisztizés tört ki nyugaton, mintha legalábbis Adolf Hitlert választották volna meg az osztrákok. Ukrajna esetében mindez nem számított, hisztizés helyett itt támogatás lett, pedig ott nem a nem-náci Szabadságpárt került be a hatalomba, hanem igazi nácik.

A csúcs azonban Soros gazda múltheti nyilatkozata. Azt mondta: "A bátor ukránok most a fronton vannak, és életüket kockáztatják egy olyan csatában, mely Budapest 1944-es és Szarajevó 1993-as ostromára emlékeztet.". Nos, mindenre számítottam, de arra semmikép, hogy egy zsidó az 1944-1945-ös budapesti csatában a szovjet oldal ellenében foglal állást. Hiszen itt ez történt: a pozitív oldalnak a magyar nyilas kormányzat és a német náci csapatok vannak beállítva, a gonosz agresszorok meg az szovjetek. Mit lehet erre mondani? Legalábbis meglepő...

nyugatpárti ukrán demokraták - nyugaton ha az ember kicsit magasabbra emelve a kezét integet, már kampány indul ellene, míg Ukrajna esetében az igazi náci karlendítés se baj

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4417770640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.03.06. 15:47:43

Az igazság az hogy az átlagember itt nyugaton, de az EU-ban sem, semmit sem tud az előzményekről, minderről. Nagyon ritkán lehet olvasni egy olyan analízist ami ezt megtárgyalja objektíven. Dúl a propaganda, persze mindkét oldalon.

Itt van a link a két cikkhez, amit találtam a sok között ma reggel, ahol találni egy kis normalitást:

www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/russia-s-ukraine-invasion-may-have-been-preventable-n1290831?cid=sm_npd_ms_tw_ma

unherd.com/2022/03/how-western-elites-exploit-ukraine/

vasútihíd 2022.03.06. 16:58:33

Alapvetően minden ország és egyén de pláne a nagyhatalmak könnyebben túlteszik magukat olyan egyébként nemzetközi meg akár saját jogaikba ütköző intézkedésekkel bárhol is történjen az ha az egyezik a saját világképükkel és stratégiai terveikkel.

Serény Vélemény 2022.03.06. 18:21:02

@littke: A csodálatos cancel culture egyik előzménye, hogy a csodálatos nyugati, liberális oktatási rendszerben nincs normális történelem oktatás. Egy USA polgár megengedheti magának azt hogy a tőcs kis kétszáz éves történelmüket sem tudja. És még ezt is cancelálni akarják.
És egyébként meg hogy magyarázod el egy nettó lebutított félanalfabéta csávónak azt, hogy az első orosz államalakulat neve az volt, hogy kijevi Rusz? Vagy hogy Kijev a "hős város" címet is megkapta, mert egy hónapig fel tudta tartóztatni a náci Németország haderejét?

GyMasa 2022.03.06. 18:49:12

@Serény Vélemény:
Ezt meg tudom erősíteni!
Itt Németországban pl. a kommunizmusról semmit nem tanítanak senkinek.
(A gyerekeim 4. óta itt járnak iskolába, most lesz a nagyobb 20 éves.)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.06. 19:19:40

@Serény Vélemény:
"Kijev a "hős város" címet is megkapta"

Régi vicc, hogy Brezsnyev 2 kitüntetést nem kapott meg: a hős város és a hős anya. :-))))

Egyébként a legjobb példája az amerikai képmutatásnak Szaud-Arábia: ott aztán nem baj, ha nincs választás, az nem "diktatúra", de pl. Iránban már az van. :-))))))))) Ahogy egy náci főgóré mondta, mikor felrótták neki, hogy zsidókat tűr meg maga mellett: azt hogy ki zsidó, én mondom meg. Az hogy ki a szép, aranyos demokrata ország, azt ők mondják meg, oszt kész.

Billy Hill 2022.03.06. 21:08:19

Rövid történelmű országok vs. történelemoktatás kapcsán mindig az a vicc jut eszembe, amikor az ősember épp olvassa gyermeke nem túl fényes bizonyítványát:

- Azt még megértem, hogy kettest kaptál vadászatból és barlangrajzból, de hogy megbuktál történelemből...?!

Gery87 2022.03.06. 21:57:11

@fofilozofus:

-Kivel határos Oroszország?
-Akivel akar.
:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.07. 08:04:03

@Gery87:

Igen, ez az eredeti szovjet vicc. Oroszul még jobban hangzik, mert dallama is van úgy.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.07. 08:07:05

@fofilozofus: nem vicc, ez faktum. Minden kitüntetést megkapott, kivéve ezt a kettőt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.07. 08:08:02

@Billy Hill:

A valóságban ez nem így van.

A történelem tárgy anyagának mennyisége nem függ a tényleges hosszúságtól, mert:
- egyrészt lehet végtelenül részletezni bármit,
- csak döntés kérdése mit veszünk bele.

Lásd, Mexikóban több az anyag, mint Spanyolországban, bármilyen furcsa is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása