magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Puzsér mérges

A legújabb műsorában szokatlanul mérges.

Azzal kezdődik, hogy ukrán propaganda megy. Erről írtam már tegnap.

Aztán Puzsér előadja egy korábbi cikkét. Erről is írtam, íme. Nem ismételném meg.

De a lényegi rész röviden: "Szent István a NATO-tagságra szavazott", tehát erkölcsi kötelezettségünk van. Bár korábban ezt is elemeztem régebben, kiegészíteném.

Még ha igaz is lenne, hogy István a nyugatot választotta, ez a mára nem jelent semmit. Egyrészt, egy múltbéli vezető döntése nem szól örökre. Másrészt, az a nyugat régesrég nem létezik. S nem úgy, ahogy Puzsér állítja, hogy van egy tiszta és csillogó nyugati eszme, melyre rárakodott a woke-mocsokság, de ezt semmi gond letisztítani róla. Hanem ellenkezőleg: a nyugati eszme eleve alapból megváltozott a reformációval, a liberalizmussal és a felvilágosodossal.

István korában a kelet és a nyugat között az eltérés hangsúlybéli volt: a nyugat kicsit racionálisabb volt, míg a kelet kicsit misztikusabb.

Persze, utólag lehet azt mondani, hogy a nyugati racionalitás csírája volt a későbbi romboló felvilágosodásnak - vannak ilyen keleti értelmezések, melyek egyenesen Ágostonban látják a keresztényellensség gyökereit, én ezt abszurd túlzásnak tartom -, dehát ez anakronizmus: semmi sem írta elő, hogy a kicsit más nyugati hangsúly aztán egy évezred alatt oda fejlődjön, ahová fejlődött. S ezt a fejlődési vonalat persze lehet pozitívnak is mondani, ez tulajdonképpen a mai nyugati fősodor - Puzsér ezt az értelmezést követi kimondatlanul.

Mondom ezt úgy, hogy én a keleti látásmódot tartom az igazán hasznosnak, s a nyugati kereszténység legnagyobb alakjainak azokat tartom, akik éppenhogy a keleti hangsúlyt képviselték nyugaton, a legnagyobb természetesen Eckhart mester.

Eleve persze István választása nyugat és a kelet között tisztán pragmatikus volt. A nyugati kereszténység fő támasza abban a korban a Német Birodalom volt, a keleti kereszténység fő támasz pedig a Római Birodalom (népszerű nevén: Bizánc). Mindkét állam éppen felmenő szakaszában volt. A kérdés az lehetett: melyik a nagyobb veszély a magyar független államiságra, hiszen akkor érdemesebb a másikkal szövetkezni. Akkoriban egyértelműen Konstantinápoly volt gazdaságilag az erősebb, s éppen második legnagyobb csúcsát érte el: a X. sz. 80-as éveiben magához csatolta Szerbiát, majd Horvátország is bizánci függő állam lett. István uralkodásának második felében Magyarország déli határán mindenhol a Római Birodalom lett a szomszédos állam. Ennyi az egész istváni "történelmi" választás: pragmatikus reálpolitika. Ebbe ideológiát belelátni, sőt örök időkre szóló ideológiát egyszerűen marhaság.

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7217784326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.23. 08:01:26

Állítólag Berzeviczy Gergely elemezte a maga idejében ezt az orientációs kérdést, és - modern mai szavakkal mondva - valahova oda jutott, hogyha előre lehetett volna látni a jövőt az ő maga koráig, akkor jobb lett volna alapból Bizánc. Nem mondom, hogy nincs igazság ebben.

Serény Vélemény 2022.03.23. 08:21:35

Röviden: a Föld különbözó területei fölött (bukott) angyalok uralkodnak. A nyugat-európai angyal uralkodásának a határa kb a Duna vonala. Ettől keletre már egy más angyal uralkodik, sőt, egy észak-déli határvonal is pont kb itt van. (Ezért is) Magyarország területe már akkor határ- és határőrvidék volt, amikor a magyarok még itt sem voltak. Sőt, még a római kort megelőzően (lásd még hallstatti kultúra) is a Duna vonala jelentett egy határt. Akár tetszik, akár nem, elsősorban pont ezért Magyarország nem tud (és nem is akar) teljes egészében integrálódni se a nyugati szellemi és fizikai miliőbe, se a keletibe.
A történelmi ingának vannak kilengései, néha az nímetek szállnak meg és gyarmatosítanak és nyomnak el, néha az oroszok, de összességében nem vagyunk nyugatiak, és nem vagyunk keletiek. Hanem kelet és nyugat határán vagyunk.

Serény Vélemény 2022.03.23. 08:29:49

Ukrajna? A következő a kérdés: tud-e csatlakozni az EU-hoz egy olyan állam, ami nem volt része a korai római birodalomnak?
Ez egy nagy kérdés és ha tudnám a választ, akkor elég durván nagy hatású próféta volnék.
További kérdés, hogy az antikrisztusi birodalom Dániel 7-ben szereplő viselkedése: "Dániel könyve:7:7 Ezek után látám éjszakai látásokban, és ímé, negyedik állat, rettenetes és iszonyú és rendkivül erős; nagy vasfogai valának, falt és zúzott és a maradékot lábaival összetaposta, és ez különbözék mindazoktól az állatoktól, amelyek előtte valának, és tíz szarva vala néki."
Vonatkozhat-e Ukrajnára? Mármint hogy a "maradékot a lábaival összetaposta".
Vagy pedig Oroszországra vonatkozna?

tűz fal 2022.03.23. 09:17:46

kontra.hu/apu-azert-iszik-mert-te-hulyesegeket-beszelsz

"Az új Airbus hajtóműve másodpercenként egy tonna kerozint éget."

Ilyen ambert nehéz komolyan venni.

entrpnr 2022.03.23. 11:07:51

Jóval árnyaltabb a kép annál, hogy "István a Nyugatot választotta a Kelet ellenében." Rengeteg apró bizonyíték van, hogy István és a későbbi Árpádok nem vetették el teljesen a keleti orientációt sem. Ha sikerülne lefejteni a propagandát a történelmünkről, akkor jobban látszana, hogy az egyértelmű nyugati kötődések mellett folyamatosan jelen van egyfajta egyensúlyozás a nagyhatalmak között. A 9. században ez a Német-római Birodalmat és Bizáncot jelentette, később a Pápai Állam is képbe kerül (többször bejelentették hűbérúri igényüket az országra vagy III. András halála után a két versengő király közül Károly Róbert a pápa embere volt).
Később Habsburg Birodalom vs. oszmánok... és így tovább egészen a máig. Rájöhetünk, hogy itt a Kárpát-medencében ugyanazokat a harcokat kell vívnunk már több mint egy évezrede.

Tapi2021 2022.03.23. 11:21:25

@entrpnr: Igen. És ezt az egyensúlyozó reálpolitikát csinálja minden értelmes vezető, így Orbán is.
Csak ezt az ellenzék - nyilván szándékosan, mert így lehet össze Putyinozni Orbánt - nem akarja érteni.
Persze, hogy honnan pótolnák ők a gázt, olajat, atomot... arról nem beszélnek!

Ahogy arról sem, vajon mi szükségünk volna nekünk egy ekkora ellenségre? Ha egyébként barátkozhatnánk is? Keleten és nyugaton IS!

Éppen azért omlik össze újra és újra a világunk, mert sok elmeroggyant azon dolgozik, hogy csak ez vagy csak az lehessen. Mindkettő ne.

Boldeone2 2022.03.23. 12:00:12

A civilizációs központot èrdemes követni , hiszen ezt tettèk nemzetünk nagyjai is , az elmúlt 200 èvben: Szèchenyi Angliába, Franciországba ment, hogy az ottani kultúra és technika vívmányait meghonosítsa Magyarországon , a " Nyugat " folyóírat írói, költői cèlja is az volt , hogy nyugati szintre emeljèk a magyar irodalmat , közvetve a társadalmi szellemisèget.
Amikor keletre tekintett az ország , az csak bajt hozott. A romantikus, nyugati típusú , liberális gyökerű nacionalizmus helyett jött a XX. században a pusztító, faji alapú, törzsies, keleties nacionalizmus , amelyből fasosztoid jellegű társadalmi rendszer következett
Másik vonal pedig a szovjet bolsevizmus, amely a keleti típusú, kollektív társadalmi modell alapján fejlődött ki

A baj egyèrtelűen keletről jön Magyarország számára az elmúlt legalább 100 èvben. Ahogy Lengyelországnak, a Baltikumnak , Romániának is Oroszország a fenyegető ellensèg , csak ezen országok jobban felismerik a veszèlyt, mint a magyar társadalmi közeg egy rèsze , 12 èv agymosás után ...

Tapi2021 2022.03.23. 12:03:54

@Boldeone2: " A romantikus, nyugati típusú , liberális gyökerű nacionalizmus helyett jött a XX. században a pusztító, faji alapú, törzsies, keleties nacionalizmus , amelyből fasosztoid jellegű társadalmi rendszer következett "

Amennyiben Németországot (Olaszországot) keletinek nevezzük!

Tapi2021 2022.03.23. 12:05:38

@Boldeone2: "Másik vonal pedig a szovjet bolsevizmus, amely a keleti típusú, kollektív társadalmi modell alapján fejlődött ki"

Amelyet Marx, Engels, Lenin(s) dolgozott ki.

Tapi2021 2022.03.23. 12:15:55

@Boldeone2: Nos, ehhez képest minket mindig a nyugat szívatott meg! Lásd pl. Trianont és mindent, ami abból következett máig, amikor az ukránok éppen "Kárpátaljáznak", mert nem küldünk fegyvert nekik. "Csak" befogadjuk és tisztességesen ellátjuk őket, meg rakás segélyszállítmányt küldünk!!!

Ide hozzánk az oroszok akkor jöttek, amikor:
1. A Habsburgok a Szent Szövetség és rokoni kapcsolatok keretében ránk hívták őket,
2. miután mi hadat üzentünk nekik és előbb mi támadtuk meg őket,
3. amikor a nyugat által jóváhagyott !!!! birodalmát akarta egyben tartani ('56, '68). Akkor is a helyi magyar kommunista-szocialista hatalom védelmében.

Oroszországnak tehát velünk szemben, vagy nekünk velük szemben SEMMI követelésünk, ütközési felületünk nincs!

Ellenben tőlük jön az energiánk közel 70%-a... És még most is küldik az "ellenségeiknek"!

Boldeone2 2022.03.23. 12:21:51

@Tapi2021: Elsősorban Magyarországról beszèltem , ahol jóformán korábban nyert teret a pusztító nacionalizmus mint Nèmetországban vagy Olaszországban

Amelyet Marx, Engels, Lenin(s) dolgozott ki."

Megfelelő táptalajra azonban az ázsiai típusú , kollektív hajlamú társadalmakban talált , nem nyugaton ...
A társadalmi alap a lènyeg , hol tud egy adott ideológia teret nyerni

Tapi2021 2022.03.23. 12:25:05

@Boldeone2: :-)

Ezt mire alapozod:

"Elsősorban Magyarországról beszèltem , ahol jóformán korábban nyert teret a pusztító nacionalizmus mint Nèmetországban vagy Olaszországban "

Vagy úgy érted, hogy a Magyar Királyságban élő nemzetiségek pusztító nacionalizmusa nőtt jóval korábban?
Mert így igaz.

Boldeone2 2022.03.23. 12:32:28

@Tapi2021: Nos, ehhez képest minket mindig a nyugat szívatott meg! Lásd pl. Trianont "

- Elvesztettük az első világháborút , a kisantant erői megszállták minket , ők írták meg a bèkèt maguknak , a franciákkal egyetemben , de egyèrtelműen nem a nyugat "szívatott meg " minket ! Wilson sem így akarta a bèkèt, tegyük hozzá ...

. miután mi hadat üzentünk nekik és előbb mi támadtuk meg őket,

- Utána meg 45 èvig itt ragadtak , hódítkènt èrkeztek, megerőszakolták vagy 200 ezer nőt, Gulágra vitték ezreket, majd evezettèk az államszoci , egypárti rendszert

"amikor a nyugat által jóváhagyott !!!! birodalmát akarta egyben tartani ('56, '68). Akkor is a helyi magyar kommunista-szocialista hatalom védelmében."

- Butaság ! Jaltában Sztálin írta a bèke feltèteleit, nem a nyugat ! Mar Budapest ostroma a vègen járt, vagyis a nyugat kènytelen volt minden követelèsbe beleegyezni
56 - ban meg ugyanúgy nem akartak atomháborút mint most, ráadásul akkor mèg 2x olyan erős ország volt a SZU , mint most realtíve

Serény Vélemény 2022.03.23. 12:33:09

@Boldeone2: "nem nyugaton"

Szerinted először a történelem folyamán melyik ideológiai rendszer támadta meg a család intézményét?

Segítek: a Marx Károly által kidolgozott marxizmus. Marx aki lusta volt dolgozni és fürdeni ezért büdös és ápolatlan volt, az egyébként szép és belé szerelmes feleségét fűvel-fával csalta, ezért találta ki azt a baromságot, hogy a családot meg kell szüntetni, mert az "burzsoá csökevény".

Ma nyugaton egy marxista reneszánsz van, például te is nettó marx kompatibilis propagandát nyomsz.

A normális emberek nem kérnek ebből, a nyugat meg belesett jól ennek az emberiségellenes ideológiának a hálójába, úgy látszik belelökte a nagy jólét!

Boldeone2 2022.03.23. 12:35:12

@Tapi2021: Mindenhol nőtt a nacionalizmus, de Trianon után ez kèpezte a magyar állampolitika alapját , majd lassan átment faji alapú megkülönböztetèsbe

Tapi2021 2022.03.23. 12:37:02

@Boldeone2: "Megfelelő táptalajra azonban az ázsiai típusú , kollektív hajlamú társadalmakban talált , nem nyugaton ..."

Ez nem egészen így van. Nyugati "találmány" ez. Nagyjából Marxtól kezdve, de gyökerei ott vannak a protestantizmusban és a Nagy Francia Forradalomban is.
Leninék is nyugaton tanulták és lettek rá kiképezve.

Ami viszont valóban sajátosan keleti, az az a korlátlan fanatizmus, korlátlanul bevethető erőszak, amit nyugaton nem lehetett úgy megcsinálni. Még a nemzeti szocialistáknak is erősen meg kellett dolgozniuk a népet és a legdurvább bűnöket úgy is igyekeztek titokban, távoli helyeken, távoli táborokban megcsinálni.

A korlátlan erőszakkal bevezetett és terjesztett szocializmus nem okozott gondot keleten, az minél elmaradottabb térségekben. Oroszország így lett a gyenge láncszeme a demokráciának és a kapitalizmusnak, hogy félfeudális volt. Nem beszélve Ázsiáról, Kínáról, Kambodzsáról, Vietnámról, Koreáról... Avagy Afrikáról.

Nem véletlen, hogy a marxizmus, a kommunista-szocialista "eszme" ezeken a helyeken tudott áttörni, és nem a fejlett társadalmakban.

Szóval ez egy nyugaton, nyugatiak által kitalált (gyilkos) eszme, amely aztán az elmaradottabb, keleti országokban lelt jó táptalajra és tarolt.

Tapi2021 2022.03.23. 12:38:36

@Tapi2021: Ja bocs, fáradt vagyok. A megfelelő keleti táptalajban egyetértünk! :-)

Boldeone2 2022.03.23. 12:39:02

A világon az elsők között született meg a " numerus clausus " törvèny amely alapján a „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak a formálisan kimutatható számarányuknak megfelelő mértékben vehettek részt a felsőoktatásban.
Ez persze csak mèg a kezdete egy tèvúton járó , sovèn rendszer megszületèsènek ...

Boldeone2 2022.03.23. 12:45:43

@Tapi2021: Nem véletlen, hogy a marxizmus, a kommunista-szocialista "eszme" ezeken a helyeken tudott áttörni, és nem a fejlett társadalmakban."

- Ezzel akkor meg is adtad a választ , hogy merre èrdemes fordulni ...
De, èn azt mondom , a török - kipcsák barátkozásnak van èrtelme , mert van egyfajta keleties testvèrisèg a magyarokkal szemben
Az oroszok viszont nem a barátaink , nem is a szövetsègeseink , csak eszközkènt tekintenek ránk
Valójában lenèznek minket, de mindenkit ..
A bizánci eredetű , erkölcsi felsőbbrendűsèg uralkodik náluk ...

Akkor inkább már 100x Kína , mert mèg ott èrzek szimpátiát

Tapi2021 2022.03.23. 12:46:04

@Boldeone2: "Mindenhol nőtt a nacionalizmus, de Trianon után ez kèpezte a magyar állampolitika alapját , majd lassan átment faji alapú megkülönböztetèsbe "

Már mint, hogy Trianon fájt annak aki magyar, és nem akartak belenyugodni ekkora égbekiáltó igazságtalanságba, meg több millió magyar terrorizálásába a határokon túl?
És azon dolgoztak a kormányaink, hogy ezt amennyire lehet megváltoztassák?!
Ami nagy részt sikerült is a Bécsi-döntésekkel.

Milyen faji alapú megkülönböztetésbe? A zsidó-törvényekre gondolsz? Azoknak is meg van a maguk (háttér) történetük.
De az nem a nacionalizmus és nem Trianon. (Még úgy sem, hogy voltak, akik benne látták a nemzetközi zsidóság kezét is.)

Serény Vélemény 2022.03.23. 12:46:08

@Boldeone2: A hollandok meg hamarabb hoztak létre önkéntes ss hadosztályt, mint ahogy a magyarok egyáltalán kijutottak volna az orosz frontra...

Serény Vélemény 2022.03.23. 12:48:08

@Boldeone2: Az USA sokkal jobban lenéz minket, mint az oroszok.

Tapi2021 2022.03.23. 12:52:58

@Boldeone2:

"Numerus clausus szabályt leggyakrabban világszerte a zsidó hallgatók magas egyetemi felvételi arányának visszaszorítására alkalmaztak, de más etnikumokat is érinthetett (pl. az Egyesült Államokban feketéket, olasz-amerikaiakat).[1] A numerus clausus hol hivatalos jogszabály, hol nem hivatalos egyetemi irányelv formájában jelentkezett.

Numerus clausus alkalmazására számos példa van a történelemben. A magas zsidó hallgatói arány korlátozására vezettek be numerus clausust különböző időtartamokra Oroszországban 1887–1917 között, az Amerikai Egyesült Államokban az 1920-as években (Harvard, Columbia, Yale, Pennsylvania), Kanada egyes egyetemein az 1920–1940-es években, Romániában 1926-ban. Németországban 1933-ban, Lengyelországban 1937-től (az 1923-as próbálkozást a Népszövetség meghiúsította).[1]

Németországban numerus claususnak nevezik, hogy vannak olyan szakok az egyetemeken, amelyekre nem korlátlan számban vesznek fel hallgatókat.[2]

A magyar numerus clausus-törvény (1920. évi XXV. törvénycikk) a Horthy-korszak egyik korai jogszabálya, a legnagyobb presztízsű (orvosi, jogi, műegyetemi, közgazdasági, tudományegyetemi) egyetemi karokon (jellemzően 30% feletti) 1920-ra kialakult magas zsidó hallgatói arányokat kívánta országon belüli számarányuknak megfelelő mértékre korlátozni. Összeségében viszont 1920-ban 10,4%-os volt a zsidók aránya a felsőoktatásban. A törvény gyakorlati életbelépésének évében, 1921-ben pedig 11,6%.

A törvény másik pontja, célja az volt, hogy az 1918–19-es forradalmakban szerepet vállalókat kiszűrje az egyetemekről.

A törvény alapján a „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak a formálisan kimutatható számarányuknak megfelelő mértékben vehettek részt a felsőoktatásban.

E szabályozással a nem-zsidó, keresztény középosztályt szándékoztak segíteni, akiknek – köztük sok, háborúból visszatért fiatalnak – a Trianon után kialakult, munkanélküliséggel, lecsökkent egyetemi férőhelyekkel, sok, erős versenyt támasztó zsidó, illetve a háború alatt tanulmányokra készülő női hallgatójelölttel jellemezhető helyzetben megnehezült egyetemre jutásuk.

A törvényben a zsidó kifejezés nem szerepelt, de az akkori egyetemi felvételi arányok között ez értelemszerűen a zsidó származásúak magas számának korlátozására, és a nem-zsidó, keresztény magyar hallgatók arányának emelésére irányult. Az 1920-tól országosan 6%-os zsidóság számára az alsó korlátokról rendelkező törvény 15,4%-os felső korlátot jelentett.

A Népszövetség és nemzetközi zsidó szervezetek kezdettől folyamatos nyomást gyakoroltak a Bethlen-kormányra a törvény eltörlése érdekében, mely végül 1928-ban törölte a törvény zsidóság számára korlátozást jelentő, nemzetiségekre vonatkozó kitételét. "

hu.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus

Nem volt ez annyira előzmény és példa nélküli!

Tapi2021 2022.03.23. 12:57:25

@Serény Vélemény: Meg a nyugatiak is!

Sosem felejtem el, hogy mi voltunk a lesajnált "Lajtán túliak"!

Nekik is csak a cselédsoron vagyunk hasznosak. Ha a saját érdekeinket nézzük, máris kitör a hisztéria! Most az EU-ban is ez megy.
Ezért szívatják a nemzeti, patrióta (meg konzi-ker.) politikát folytató kormányokat és támogatják a nekik kedveseket, a magyar ellenzéket is.
Ma már teljesen nyíltan.

Serény Vélemény 2022.03.23. 13:06:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: No, azé' nem egészen! Mert a mai amerikai kvótarendszer lényege, hogy olyan emberek kaphassanak diplomát, akik egyébként sík hülyék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.23. 13:08:43

@Serény Vélemény:

Meg korlátozza a túl okosalat, lásd negatív diszkrimináció az ázsiaiak felé.

Tapi2021 2022.03.23. 13:09:20

@Boldeone2:

"1919 után a többségi társadalomhoz hasonlóan az egyetemi fiatalság körében is megfigyelhető volt a zsidóság gazdasági és társadalmi előretörésével[3] szembeni ellenérzés és a jelenség visszaszorításra irányuló igény. A zsidóság térnyerésének 19. század második felétől markánsabban zajló folyamatát tetézte 1914 után számos tényező, mint például a világháborúban elesett zsidó származásúak viszonylag alacsony száma, a húszezer fős galíciai zsidó menekültáradat negatív jelenségei, a zsidó szervezetek elsősorban hittársaikat segélyező tevékenysége, amelyet más felekezetűek gyakran kirekesztésnek éreztek, a fekete- és lánckereskedelemben részt vett zsidók szerepének sajtóban és a közbeszédben történő megjelenése,[3] valamint hogy a magyar közvélemény 1918–1919 eseményeit, de különösen a Tanácsköztársaságot, mint a zsidók hatalomra kerülését fogta fel („vörös terror = zsidó terror”).[4] Az egyetemi ifjúság a zsidóság térnyerésének problémáját különösen életközeliként élte meg, mivel számukra a zsidó hallgatók magas aránya[* 1] mindennapos tapasztalat volt. Különösen a jogi orvosi, műegyetemi és bölcsész karokon (30% fölött),[5][* 1] míg a hasonló értelmiségi szakmákban 1910-ben Budapesten orvosoknál 59%, ügyvédeknél 61%, újságíróknál 48% volt a zsidók aránya.[6]

A numerus clausus törvényt egy ilyen előzmények után jelentkező valós társadalmi probléma hívta életre."

Igyekezzünk a múlt dolgait a saját környezetükben, kontextusukban értelmezni!

Tapi2021 2022.03.23. 13:12:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze. Az is numerus clausus, csak nem hívják így.
És volt már Amerikában korábban is. Más célcsoportokkal.

Serény Vélemény 2022.03.23. 13:15:20

@Tapi2021: Mondjuk a numerus clausus tényleg nem szép dolog. Node az, hogy az USA lezárta a ii háború előtt az európából érkező zsidó migráció elől a határait az szép dolog?

Gery87 2022.03.23. 13:24:44

@Serény Vélemény:

"Ukrajna? A következő a kérdés: tud-e csatlakozni az EU-hoz egy olyan állam, ami nem volt része a korai római birodalomnak?
Ez egy nagy kérdés és ha tudnám a választ, akkor elég durván nagy hatású próféta volnék."

Akkor próféta vagyok megsúgom neked hogy igen:)
MI sem voltunk római uralom alatt ahogy a németek és lengyelek sem.
DE nem ezért NEM fog EU és NATO tag lenni Ukrajna...

Serény Vélemény 2022.03.23. 13:32:58

@Gery87: Pillanatnyilag azért van Ukrajna területén háború, mert egy nagyhatalom nagyon nem nézi jó szemmel, hogy Ukrajna - annak ellenére, hogy sem történelmi, sem társadalmi, sem államszervezési sem semmilyen téren nem alkalmas a nyugati integrációra - mégis arra felé törekedett.
Emberi szempontból abszolút nincs igaza se Oroszországnak, se Ukrajnának.
De Isten vajon hogyan látja?

midnightcoder2 2022.03.23. 14:24:21

@Boldeone2: "A világon az elsők között született meg a " numerus clausus " törvèny amely alapján a „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak a formálisan kimutatható számarányuknak megfelelő mértékben vehettek részt a felsőoktatásban. "

Ami egyébként centire ugyanaz, mint amit ma az USA-ban az egyre inkább mainstream Critical Rass Therory (CRT) hívei hirdetnek. Csak õk nem úgy fogalmaznak, hogy a fehérek aránya nem lehet nagyobb, mint a számarányuk a lakosságéban, hanem úgy hogy a négerek aránya nem lehet kisebb. De ez csak megfogalmazás kérdése.

midnightcoder2 2022.03.23. 14:28:12

@Serény Vélemény: "De Isten vajon hogyan látja?"

Ehhez mondjuk elsõ körben léteznie kellene. Illetve, olyan formában kellene léteznie, amit a zsidó mitológia leír.

Amúgy eleve két külön dolog az Ószövetség, és az Újszövetség. Az elõbbinek az istenét nem hiszem hogy érdekelné a dolog, számára csak a Választott Nép a fontos. Jézus viszont aligha vállalna közösséget egyik csapattal sem. Ahogy valószínûleg egyik egyházzal sem.

midnightcoder2 2022.03.23. 14:35:36

@Tapi2021: "Nekik is csak a cselédsoron vagyunk hasznosak. Ha a saját érdekeinket nézzük, máris kitör a hisztéria! Most az EU-ban is ez megy. "

Ennél ez az egész jóval komplikáltabb. Az, ami az EU-ban és az amcsiknál megy - a liberósbolsi agresszió, akarom mondani progresszió - igazából nem csak nekünk szar, de a németeknek, illetve az amerikaiaknak is. Úgy hogy igazából elég nehéz még csak azt is mondani, hogy minket elnyomnak, hogy a németnek vagy az amcsinak jó legyen - mert ez az egész azoknak sem az.

Vicces módon, amúgy még az amcsi négereknek sem. A BLM erõsen a rendõség gyengítésére hajt. Hogy ugye ne lõjenek le a rendõrök annyi ártatlan néger gyereket.

Ezzel csak az a baj, hogy az amcsiknál átlag úgy 3-3 ezer gyilkosságot követnek el a fehérek, illetve a négerek. Azaz kb. ugyanannyit. Miközben a fehérek aránya úgy 80, a négereké meg úgy 13 százalék (2018-as adatok). Ami viszont a lényeg, hogy a fehér szinte kizárólag fehéret öl, a néger viszont szinte kizárólag csak négert.

Mit jelent ez esetben a BLM rendõrellenessége ? Azt, hogy kevesebb néger bûnözõt fognak a rendõrök piszkálni, így a nem bûnözõ négereket az elõbbiek sokkal jobban sarokba tudják támadni. Magyarul a tisztességes négerek számára csökkentik meg az élet és vagyonbiztonságot azok a szervezetek, amik úgymond az õ érdekeiket védik.

midnightcoder2 2022.03.23. 14:38:46

@Gery87: Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mit fognak csinálni az echte neonáci ukránok egy olyan EU-ban, ahol színesre festik a stadionokat mert valahol nem engedik be az általános iskolába felvilágosítani a drag queeneket.

Tapi2021 2022.03.23. 14:43:48

@Serény Vélemény: Nem szépségre megy, hanem racionalitásra. :-)

Ha kialakul egy "uralkodó rend", avagy egy domináns helyzet bizonyos területeken, és mások hozzáférése valóban sérül vagy hátrányt szenved, akkor van értelme a korlátozásoknak, pozitív/negatív diszkriminációnak.

Különben mindig csak az adott "kaszt" gyerekeinek állna a zászló.
Ez limitált hozzáférésnél valid eszköz lehet.

Főleg, ha az adott csoport(ok), valóban kasztként is viselkednek, összezárnak és egymás között osztják el a pozíciókat.
Gondoljunk bele: vajon pl. ha a média közel ötven százalékát egy népcsoport tahjai foglalják el és dominálják, nem fog-e a média/sajtó torzulni? Nem az és úgy fog-e dominánsan megjelenni a sajtóban, amit ez a csoport akar, gondol, amiért küzd...? Nem az ő értékrendjük, politikai, ideológiai... álláspontjuk lesz-e a domináns, az erősen felülreprezentált??

Költői kérdések!

Jól tudjuk a válaszokat erre. Akkor is tudták, meg ma is tudjuk.

Szóval egy adott társadalmon, közösségen belül nem jó kasztokra hagyni a közélet, tudomány, művészet, stb. egyes vagy teljes területeit!
Vagyis lehet egy limitálás igazságos is!

Tapi2021 2022.03.23. 14:48:18

@Serény Vélemény: "De Isten vajon hogyan látja? "

Attól tartok, Isten jól szórakozik a fehér egerek háborúin.

Tapi2021 2022.03.23. 14:53:23

@midnightcoder2: "Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mit fognak csinálni az echte neonáci ukránok egy olyan EU-ban, ahol színesre festik a stadionokat mert valahol nem engedik be az általános iskolába felvilágosítani a drag queeneket. "

AMIT CSAK AKARNAK! És az EU nem fogja látni!!!!!
Mert csak azt látnak meg, amit akarnak.
És, ha nincs is ott valami, de szeretnék, akkor "oda látják"! Mint nálunk.

A világ a kettős mércéről szól.

Tapi2021 2022.03.23. 14:57:17

@midnightcoder2: Látta az EU, amikor 2014-ben Odesszában ugyanők bekergettek orosz kisebbségieket egy székházba és rájuk gyújtották? A kimenekülőket meg agyonlőtték? Úgy kb. 48 embert?
Látta az EU, hogy nem találták a bűnösöket az ukrán hatóságok és senkit nem voltak felelősségre?... Stb. Hosszan lehetne sorolni.

:-(

A világban minden van csak igazság nincs.

Tapi2021 2022.03.23. 15:11:31

@Serény Vélemény:

Kellenek-e jobb példák a kasztosodásra és a "piac-, esélytorzításra", egy-egy szakma, terület leuralására, mint a mai amerikai média vagy HOLLYWOOD!?

Hány Star Wars-t rendezett pl. eddig nem zsidó? ...
Vagy hány nagyobb filmet? ...
Hány nagyobb filmben nincs zsidó főszereplő? Vagy inkább több?
Darth Vader unokájától (lányától) Leto Atreidesig? ...

Ez vajon azért van így, mert a zsidók képesek csak ezeket létrehozni, vagy azért, mert a kaszt összezár és uralván ezeket a területeket, maguk között osztják a szerepeket, lehetőségeket?

És ez csak egy a fontos és uralt közvélemény formáló, manipulációra igen alkalmas területek közül. Plusz a sajtó nagy része, plusz a politikai kulcspozíciók, plusz a tudományos területek, a jog, a művészet egyéb ágai...

Ha így nézzük, nem indokolható egy egészséges limitálás?
Hiszen a kartelezést, a piaci dominanciát, a monopóliumokat más területen nagyon is validnak tartjuk korlátozni.

Gery87 2022.03.23. 16:01:41

@Serény Vélemény:

Ukrajna a nyugatosabbik része a hajdani Rusznak...300 évig volt lengyel befolyás alatt + a Monarchiabeli terület...
De amúgy nem hiszem hogy az amerikanizálódott globalizált nemzedékek miatt bármit számítana ez....ennyi erővel mi sem vagyunk nyugatiak.
Még mindig a szervilis jobbágy tempó megy, nincs polgárság....akkor meg mire fel vagyunk különbek?

. Itt már az osztálykülünbségek a döntőek, egy ukrán értelmiségi semmivel nem "keletibb" mint amerikai társa....
A Borsodi cigány meg biztos jókat csencselne a franciabeli néger arab gettólakóval.....

Gery87 2022.03.23. 16:02:28

@Serény Vélemény:

Isten nem lát semmit, mert nincs, ha van, nem érdekli.
ha meg Mátrixban vagyunk akkor meg úgy is mindegy...:)

Tapi2021 2022.03.23. 16:20:10

@Gery87: Én mostanában inkább úgy gondolom, hogy egy terráriumban vagyunk. Amit az Alkotó szépen berendezett, telepakolt élő és élettelen létezőkkel, köztük velünk, bedobott egy halom szabályt, törvényt, ígéretet, stb., és aztán nézi, tanulmányozza, hogy mi történik, mire jutunk?!

Gery87 2022.03.23. 18:40:38

@Tapi2021:

Lehetséges bármi.
Mátrix alatt azt értem, lehet hogy ez nem a "valóság" nem maga az "univerzum, világmindenség" - az valami teljesen más vagy hasonló - csak valami olyasmi mint mint nekünk a VR...
Sose tudjuk meg.

_Neville 2022.03.23. 22:43:10

@Gery87: a baltiak meg főleg nem. Finnek se stb

Boldeone2 2022.03.23. 22:46:23

@Tapi2021: Gondoljunk bele: vajon pl. ha a média közel ötven százalékát egy népcsoport tahjai foglalják el és dominálják, nem fog-e a média/sajtó torzulni? Nem az és úgy fog-e dominánsan megjelenni a sajtóban, amit ez a csoport akar, gondol, amiért küzd"

- Mi az hogy nèpcsoport tagjai ? A zsidóság - mert gondolom erre gondolsz - nem számított soha külön nèpcsoportnak Magyarországon , hanem csak egy vallásnak . Soha nem is kértek maguknak nemzetisègi jogokat sem a zsidók, vagyis eleve nem lehet nèpcsoportkènt kezelni őket

Szóval egy adott társadalmon, közösségen belül nem jó kasztokra hagyni a közélet, tudomány, művészet, stb. egyes vagy teljes területeit!
Vagyis lehet egy limitálás igazságos is!"

- Ez baromság! Mifèle "kasztokról " beszèlsz , meg mi faszt akarsz limitálni , ès ki által?
Amit te javasolsz, az a színtiszta fasizmus ! Mèg hogy az állam ( ergo egy politikai párt ) mondja meg , hogy kik ès milyen arányban csinálhatják a kultúrát ès a tudományt !? Ekkora hülyesèget!

Rodney_2 2022.03.24. 11:24:34

@Serény Vélemény:
A lengyelek vannak vicces helyzetben. Történelmük során 3 ősellenségük volt: a német, az orosz és (Hmelnyickíjtől kezdve) az ukrán. Most ezekből válogatják a szövetségeseiket és az ellenségeiket.
Én is próbáltam magyarázni a nyugati ismerősöknek, hogy amikor a németek/osztrákok oktatnak minket demokrácia/emberi jogok témában az kicsit vicces és amikor muszlim hordák befogadását kérik számon akkor elfelejtik a történelmet (az iskolai történelemkönyv kb minden magyar hőse a németek vagy az iszlám hódítók ellen harcolt)
Ceterum censeo: rohadjon meg mindenki :)

Rodney_2 2022.03.24. 11:26:18

@Tapi2021: És lassan úgy dönt, hogy kidobja az egészet a francba :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása