magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Orosz tanárnők

Amikor szovjet iskolába jártam, kellett időnként magántanár, oroszból. Eleinte mert nulla körüli volt a tudásszintem, aztán meg már, hogy haladó szint fölé mehessek.

Az első tanárnőm igazi orosz volt Moszkvából, 50 éves nő. Akkor persze az 50 éves nők csúf öregaszonyoknak tűntek, míg ma néha meg is fordulok egy-egy jól kinéző 50-es után - dehát ez az idő szabálya.

Ő ingyen dolgozott, apám megkérdezte a szovjet kereskedelmi tanácsot, van-e magántanár, mire meg is jelent nálunk ezzel a nővel, s büszkén mondták, ők ingyen dolgoznak. Persze utólag vettünk neki ajándékcsomagokat. Végülis így drágább lett, mintha pénzt kért volna: de ez már a szovjet valóság egyik paradoxonja volt.

Profi tanár volt teljesen, csak egyszer lett mérges rám: amikor hosszú magyarázás után se értettem meg az orosz visszaható igék rendszerét.

Legemlékezetesebb pillanatom vele, amikor a házban elment a lemezjátszó mellett, rápillantott a lemezborítókra - a lemezek 90 %-a szüleimé volt -, majd meglátta a 70-es években rendkívül népszerű, angolul éneklő német diszkó együttes, a Les Humphries Singers egyik lemezét, mire rámutatott és annyit mondott "наркоманы" (= drogosok), majd elmosolyodott

már akkor is gázosnak tűnt

A második tanárnőm egy észtországi orosz nő volt. Olyan kövér és alacsony volt, hogy magassága és szélessége kb. azonos volt. Viszont figyelt magára: mindig ki volt sminkelve, s kölnifelhő övezte. Akkor lepődtem meg igazán, mikor megláttam a férjét: magas, kifejezetten sportos férfi volt.

Ez a tanárnő nem volt igazi profi, nem tudott jól magyarázni, de ez akkori szintemhez jó volt: végülis az élő nyelvet mutatta be, ehhez pedig értett, hiszen az anyanyelve volt. Egyszer elmesélte: a 20-éves fia észtül tanul, kiváncsiságból, ezt úgy mondta, mintha ez valami teljesen abszurd hóbort lenne.

Ami még megmaradt bennem: állandóan szólt halkan a lakásában az Amerika Hangja orosz adása.

A harmadik orosztanárnőm nem orosz, hanem belarusz volt. De a belaruszok zöme - 90+ %-a - orosz anyanyelvű vagy az is, szóval ez mindegy. Minszki volt eredetileg.

Ő amolyan disszidens volt, bár nem volt szovjetellenes, de mondott olyanokat is, ami nem fért bele a hivatalos szövegbe. A legérdekesebb: elmondta, a német támadáskor ő 11 éves volt, s megtapasztalta a német uralmat 3 éven keresztül. Azt mondta: a német uralom 1942-1944 között valóban olyan volt, ami a hivatalos anyagokban szerepel, azaz borzasztó, de az első évre ez nem igaz, akkor jobban éltek, mint a szovjet uralom alatt, az élelmiszer jobb és több volt. Mesélte, 1941 nyarán a németek kenyeret is osztottak, s az ő családja is kapott.

Címkék: közélet
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3217784840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.25. 07:54:27

Nem az idő kérdése az, hogy ötvenesként megfordulsz ötvenes után, hanem az életmódváltozás, egészségesebb életek, az alapvető higiénia mindennapossá válása miatt egy ötvenes európai nő, a lehetőségeihez képest simán lehet vonzó. Lásd a már mutatott szerb szilveszteri sztárokat.

_Neville 2022.03.25. 09:29:11

@Deak Tamas: Az életmódnak tényleg komoly szerepe lehet. Nekem a cigány nőknél tűnt fel, hogy milyen gyorsan lepukkannak, amelyik 20 évesen még tök jól néz ki, 30 körül már simán úgy fest, mint a fehérek között egy átlagos 50-es. Pedig nem hiszem, hogy lenne valami gyorsan öregítő a genetikájukban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.03.25. 09:34:32

@_Neville: abszolút jó az észrevétel. A mi falunkban is vannak bőven, és pontosan ugyanez figyelhető meg a nemkupált, félkupált és a kikupáltak között.
A cigány férfiaknál meg a túlsúly a jellemző, fordított arányban a kupáltsági szintre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.25. 09:45:32

@_Neville:

A görög nők is ilyenek. Fiatalon 30-40 %-uk szép, 40-évesen már ez csak 1-2 %.

fotelzsukov 2022.03.25. 10:39:04

Most sajnalom csak igazan, hogy nem vettem az orosz nyelv tanulasat komolyan. Pedig kisgyerek koromban majdnem jobban beszeltem oroszul, mint magyarul (orosz laktanyaban laktunk 6 evig). Az altalanos es kozepiskolai orosz oktatast se mi, se a tanaraink nem vettek komolyan. Annyi maradt meg belole, hogy ismerem az orosz betuket.
Az oroszok korlatozott katonai muveleteinek megindulasa ota eleg gyakran nezek videokat, amikben oroszokkal beszelgetnek, es rajovok, hogy milyen furcsan ejtik az oroszok az egyes, altalam is ismert szavakat. :)
www.youtube.com/c/PatrickLancasterNewsToday/videos
Masik dolog, amin meglepodok a riportokat nezve, hogy milyen sok gorog nemzetisegu el Ukrajna keleti es deli regioiban.
---
"There will be no World without Russia"... Allah Akhbar! :)
---
PS: itt ragadom meg az alkalmat, hogy nehany olyan YT csatornara felhivjam a figyelmet, ami elter az MSM-tol:
Lira Gonzalo www.youtube.com/channel/UCPxpPT4b4vnDlX0sBGz3r4Q/videos
Alex Christoforou www.youtube.com/c/AlexChristoforou
www.bitchute.com/channel/izwNAdmMGIC7/
The Duran www.youtube.com/c/TheDuran

Serény Vélemény 2022.03.25. 11:01:21

@fotelzsukov: Ulickaja még azt is mondja, hogy olyan görögök is vannak arrafelé, akiknek az ősei még a görög gyarmatosítás idején érkeztek a Fekete-tenger partvidékére...

fotelzsukov 2022.03.25. 11:31:19

@Serény Vélemény:
"Ulickaja még azt is mondja, hogy olyan görögök is vannak arrafelé, akiknek az ősei még a görög gyarmatosítás idején érkeztek a Fekete-tenger partvidékére..."
En is utana neztem ennek. pl.:
en.wikipedia.org/wiki/Mariupol_Greek
en.wikipedia.org/wiki/Pontic_Greeks
en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Greeks
---
"There will be no World without Russia"... Allah Akhbar! :)

Serény Vélemény 2022.03.25. 13:27:25

@fotelzsukov:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mit találtam:

www.youtube.com/watch?v=65q3yL1ODPM

nagyon kemény.

Részlet:
(Egyébként fiatal hölgy az interjúalany)
"én soha nem vásároltam ruhát Magyarországon, mert sokkal nagyobb választék van, és jobb ruhák Oroszországban."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.25. 18:07:03

@fotelzsukov:

BG-.ból az I. vh. után lettek kiutasítva a görögök. Addig a tengerparti településeken sok görög volt, olyanok is, akik 2500 éves helybelakást mondtak magukról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.25. 18:12:53

@Serény Vélemény:

BG-ban a tengerparton ez volt, egy csomó család ezt mondta magáról. Aztán mindenki ki lett utasítva az I. vh. után, ezzel megszűnt 2500 évnyi görög jelenlét.

Szerintem írtam erről valamikor régen.

fotelzsukov 2022.03.25. 18:17:03

@Serény Vélemény:
Vegigneztem annak ellenere, hogy a HIT tv felirat elriasztott az elejen. :))) Rendkivul erdekes beszelgetes volt, tele olyan dolgokkal, amit csak tenyleg oroszok kozott elok tudhatnak a neprol. Szerencsere en az utolso ket evben, amit kanadaban toltottem, megismerhettem az orosz diaszpora egy reteget. Annyit elmondhatok, nem boldogok kanadaban. Szinte mind visszavagyott, de arcvesztes nelkul nem tudtak megtenni. Hogy most mi van veluk, el tudom kepzelni. A kanadaiak nem eppen toleransak most az orosz bevandorlokkal.
---
"There will be no World without Russia"...

fotelzsukov 2022.03.25. 18:20:48

@fotelzsukov:
Ja, meg annyit, hogy az oroszok altal lerombolt varosok az oroszok altal lesznek felepitve de ugy, hogy a vilag csodajara fog jarni. Lasd Csecsenfold.

_Neville 2022.03.26. 00:27:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azt miért baszták ki őket? Most vannak törökök meg cigányok szép számmal. Annyira nem hiszem, hogy jó üzlet volt. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.26. 00:57:07

@_Neville:

Kellett a hely a Görögországból elüldözött bolgároknak. Ez volt a legegyszerűbb megoldás: a bg-i görögök vagyonának elkobzása, majd kitételük a határra 2 bűrönddel.

Kis baj: a bolgár hegyi pásztorok be lettek költöztetve a halászfalvakba. Évek kellettek a megszokáshoz.

Meg ugyanez fordítva: a halász görögök mehettek a görög hegyekbe. Hasonló ügy.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása