magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A legnagyobb életviteli probléma

A legnagyobb életviteli probléma a polgári demokráciában az átlagos rendszerkritikus kisember számára az egzisztenciális kérdés.

A kisember is meg kell, hogy éljen, ideológiai beállítottságtól függetlenül. A megélhetéshez viszont a rendszer részévé kell válni, még akkor is, ha ennek foka minimalizálható. Nagyon kevés kisember olyan szerencsés, hogy képes ennek okát nullára csökkenteni.

Ha viszont az egzisztenciális rendszerelkötelezettség mértéke nem nulla, ez mindenképpen lelki válságot okoz valamilyen szinten. Hiszen az ember olyat tesz, amit nem akar tenni: szimpla anyagi kényszer miatt mást csinál, mint amint szeretne csinálni.

Ilyen helyzetben jellemzően a rendszerkritikus kisember arra törekszik, hogy életerejének nagy része megmaradjon a rendszeren kívül. De ez mit is jelent? Jellemzően azt, hogy nem veszi komolyan munkáját, melyből megélhetése jön. Mert az szinte képtelenség, hogy valaki nem adja bele teljes valóját egy munkába, de mégis jó munkavállaló.

Az eredmény: a rendszerkritikus kisember rossz munkaerő, a társadalom marginalizálja őt.

Csak kevés nagyon kivételes egyéniségek vannak, akik akkora életerővel rendelkeznek, hogy egyszerre rendszerkrikusak és a rendszeren belül is megbecsültek.

Címkék: közélet
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr417787448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erol 2022.03.30. 12:42:41

Ezt már sokszor, sokféleképpen megírtad, csak azt nem értem mi köze ennek a polgári demokráciához? Ez a te személyes peched, sorsod, hogy viszonylag értelmes emberként szar munkát csinálsz. Szerinted eddig bármikor más volt a helyzet? Egy rendszerkritikus rabszolga, vagy jobbágy, zsellér, proli jobban járt? Manapság pont hogy könnyebb olyan munkát találni ami érdekel. A kulturális területen dolgozók vagy mérnökök, tanárok, informatikusok, orvosok, jogászok általában szeretik a munkájukat.

midnight coder 2022.03.30. 14:14:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igazából te sem lennél annyira rendszerkritikus szerintem, ha anno olyasmit csinálsz, ami valóban érdekel. Pl. ha anno nyelvésznek tanulsz, akkor most valami jó kis állami csöcsön lógva boldogan elemezgethetnéd hogy miért nem lett sikeres az eszperantó.

Gery87 2022.03.30. 15:04:16

@erol:

"A kulturális területen dolgozók vagy mérnökök, tanárok, informatikusok, orvosok, jogászok általában szeretik a munkájukat. "

Mert vagy meg vannak fizetve (úgy könnyebb szar melót csinálni hogyha tudod ezért jó fizetsét kapsz vagy nagy a vele járó szabadság, sok időd marad..) vagy mert tényleg a munkájuk a hobbijuk.
A legtöbb munka viszont nem ilyen. Se nem fizet jól se nem ad sok szabadidőre lehetőséget, hisz a rendszer eleve arra épül hogy dolgozz sokat kevés fizetésért....annál több marad a profit.

Gery87 2022.03.30. 15:06:20

@midnight coder:

Nem hinném hogy értelmes embereknél ez így működik.
Én sok szempontból kivételes és szerencsés helyzetben vagyok, még is látom mi ad okot kritikára, akkor is ah az nekem nem fáj...

erol 2022.03.30. 15:19:04

@Gery87: Oké, de ez mindig így volt. Szerinted mi lenne a megoldás?

midnight coder 2022.03.30. 15:48:26

@Gery87: Én olyasmit csinálok amit szeretek, és elégedett vagyok vele - és jól is fizet. De ha nem ezt csinálnám, akkor egy rakás más melóval is elégedett lennék, pláne ha a monitor mögött eltöltött 30 év nem okozott volna némi egészségkárosodást.

kunzoo 2022.03.30. 16:26:55

@midnight coder:
Az is rázós lehet, gondolj a földrajzinév bizottságra, hiába erveltek, ki lettek rúgva. Hajrá, Lisztferihegy!
A nyelvészkedés sikos pálya lehet ha nyelvi őstörténetről van szó. Az politika is.

Gery87 2022.03.30. 16:37:29

@erol:

Olyan jövedelem amiből meg lehet élni tisztességesen és több megbecsülés, valamint több szabadidő .
PL sok helyen próbálkoznak a 6-7 órás munkaidővel vagy a 4 napos munkahéttel.
4 órában szerintem pl bármilyen szar és nehéz munkát el lehet végezni idegösszeomlás és stressz nélkül:)

kunzoo 2022.03.30. 17:19:11

@Gery87:
Az a baj a részmunkaidővel hogy feladatorientált. Mikor az asszony visszament gyedről dolgozni, szóba került a hat órás munka. Aztán kiderült hogy ugyanazt a munkát kellene csinálni. Ugyanazt csak hat órás beosztásdal legyél kész vele, hatórás fizetésért csináld meg ugyanazt amit korábban nyolcban. Na nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.30. 19:19:08

@midnight coder:

Az a baj, hogy aki olyat csinál, amit elvlleg szeret, az se boldog, mert hirtelen kötelesség lesz a kedvtelésből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.30. 19:21:42

@kunzoo:

Ők meg is érdemelték, tegyük hozzá. Évek marthaságokat terjesztenek.

erol 2022.03.30. 23:29:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez aztán a pesszimizmus! Én például szeretem a munkám, nem érzem kötelességnek, sőt vannak olyan ismerőseim akik a látszólag szar melót is élvezettel csinálják (pl. gázóra leolvasás, képzőművész az illető)

midnight coder 2022.03.31. 08:26:41

@kunzoo: Nem hiszem, hogy ezen a téren Bircát veszély fenyegetné :-)

midnight coder 2022.03.31. 08:27:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ezt így is fel lehet fogni. Meg úgy is, hogy még fizetnek is azért mert a hobbimat mûvelem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása