magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan kell bulvárt írni?

A 12 fő szabály.

A celebbel sose beszélgetnek vagy interjút készítenek vele, hanem mindig "faggatják", ő maga pedig nem válaszol, hanem "vallomást tesz".

Ha a celebnek valamiről negatív a véleménye, akkor "kiakad". (Ez lassan megy át a közéleti sajtóba is.)

A celebnőnek nem barátja, szerelme, vőlegénye van, hanem "pasija", aki "sármos", fokozott esetben pedig "szívdöglesztő".

A celeb nem megházasodik, hanem "révbe ér".

Szülés tematika. A gyereket szülő celebnő sose szimplán szül, vagy költőiesebben: életet ad, hanem mindig "gyönyörű kisfiúval/kislánnyal ajándékozza meg" a gyerek apját.

Amikor a celeb elválik, akkor "tovább lépett" és "lezárta élete egy szakaszát".

Ruha, öltözködés. Itt 3 jellemző is van:

  • ha szép, akkor az "ruhaköltemény",
  • ha alig takarja a testet, akkor "falatnyi ruha",
  • ha pedig valami kilátszik akaratlanul, akkor azt akaratlagosnak kell beállítani, lásd "bugyit villantott".

Ha a celeb bármi szokatlant tesz, akkor "kilép komfortzónájából". (Ezt a marhaságot a céges nyelv is átvette.)

Ha a celeb az égvilágon semmit sem csinál, akkor "jótékonysági tevékenységet folytat".

S végül egy általános nyelvtani szabály: minden névhez kell jelző!

Címkék: közélet
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3817788746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.03.30. 07:07:04

Igazából ez nem annyira a celebségről vagy az újságírásról szól, ez a normál nyelvhasználatban is évtizedek óta jelen van. Más kérdés, hogy a bulvárújságírók előszeretettel használják.

midnight coder 2022.03.30. 07:11:55

A kilép a komfortzónájából kifejezés pedig eleve a karrieristák lehúzására szakosodott pszichomókusok találmánya, itt az indexen időnként felbukkanó ilyen jellegű blogokon is hülyítik ezzel az emberek fejét. Ja, nyilván Bill Gates is úgy lett milliomos, hogy utálta az IT-t és az üzletet, de kilépett a komfortzónájából... Ezzel amúgy egy rakás ember életét teszik tönkre, akik igazából soha nem lesznek sikeresek, mert a siker titka pont nem az, hogy kilépsz a komfortzónádból, hanem az, hogy azon belül találsz olyan dolgot amivel eredményt lehet elérni.

fotelzsukov 2022.03.30. 09:40:24

@midnight coder:
"Ja, nyilván Bill Gates is úgy lett milliomos, hogy utálta az IT-t és az üzletet, de kilépett a komfortzónájából..."
Biztos vagyok benne, hogy a hozzaszolok kozul kevesen ismerik a MS-Dos legendajat, amibol Bill Gates milliardos lett. Ajanlom nekik, hogy nezzenek utana Gary Kildall nevenek es a Digital Reasearch cegnek:
en.wikipedia.org/wiki/Gary_Kildall
en.wikipedia.org/wiki/Digital_Research
---
God Bless Putin! God Bless Orban! :)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.30. 12:20:33

Nagyon jó összefoglaló. Ezek azok az esetek, mikor nincs mit mondanod, és elpufogtatsz egy betárazott semmit. Ennek a neve egyébként közhely.

midnight coder 2022.03.30. 12:25:25

@fotelzsukov: Igazából Bill Gatesék sztorija nem ott kezdõdött, hanem a basic interpreterekkel. A Commodore PET, VIC20, 64 illetve a TRS80 basicjét csinálták elõször meg (idehaza HT-1080Z ismerhetted a TRS80 Model I-et, illetve ezt kapta meg a Primo nevû magyar fejlesztésû mikroszámítógép is). Aztán amikor az IBM létrehozta a PC-t, az sem olyan volt, mint amivel az átlagpolgár késõbb találkozott, sokkal inkább a Commodore üzleti gépeire hajazott. Azaz volt egy gép 16/64 kilobyte RAM-mal amit fel tudtál bõvíteni 256 kilobyte-ig (ami nekem volt, az 256 kilobyte RAM-mal rendelkezett, amit külsõ kártyával 512-ig bõvíthettem), volt egy MDA "grafikus" kártyája (80x25 karakter, fekete-fehér), egy kazettás magnó csatlakozója az adattároláshoz, és opcionálisan 128 kilobyte-os floppy meghajtója.

És alapból a beépített BASIC interpreter indult el, pont mint a C64-en. Ezért volt akkor még kevesebb jelentõsége a DOS-nak. Ami kezdetben szintén nem támogatta a directory-kat, és csak a COM formátumot ismerte, az exe-t nem.

A vicc az amúgy nem ez, hanem az, hogy ez a cucc így 81-ben jelent meg, míg 84-ben már Commodore Amiga volt, multitasking grafikus oprendszerrel, driver kezeléssel és hasonlókkal, azaz kb. mindennel ami egy modern OS-ben volt. És ehhez képest ez a kövület terjedt el, a csökött kis DOS-szal és a toldozott-foldozott hardverekkel.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása