magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Megint bulvár

A hónap végére bulvártéma. Női divat.

Bulgária hagyomány rendkívül konzervatív volt a divatban. A hagyományos hozzáállás: amint egy nő megházasodik, abbahagyja a sminkelést, kendőt köt a fejére (lehetőleg sötét színűt), s hosszú szoknyában jár állandóan, hosszúujjú felsőben. Aki másképp viselkedik, az kelleti magát, azaz férfit keres, dehát minek keresne egy házas nő férfit?

Ez a szélsőséges hozzáállás persze a múlté, ma már csak falvakban maradt meg, ott is csak a 60 éven felülieknél.

Kb. 50 éve immár az ortodox templomokban sincs ilyen szigorúság. Ami máig szabály: tilos a miniszoknya és a rövidnadrág, tilos a jól látszó segg és a meztelen has (azaz ha a nő szűk nadrágot vagy cicanadrágot visel, takarja a fenekét, hasát felsőruha), s ne látszódjon a meztelen váll és hát (lehet rövidujjút hordani, azaz az is elegendő, ha ezt eltakarja ideiglenesen a nő vállkendővel).

A balkáni és az arab ortodoxiában nem szokás a fejkendő, míg az orosz ortodoxiában szinte elvárt. Ennek oka, hogy ezeken a területeken a fejkendő muszlim jellegű ruhadarab, így templomi viselete furcsán hat, emiatt csak 60 éven felüli nőknél bevett szokás. Fiatalabb kendős nő "muszlim" érzetet kelt, ami - érthető módon - nem helyénvaló keresztény templomban. Az orosz ortodoxok csodálkozni szoktak arab és balkéni országokban, amikor meglátják a templomokban a fedetlen, sőt lobogó hajú nőket.

Múzsám egy időben templomi kórusban volt tag, s soha nem volt fejkendője.

A hétköznapokban a bolgár divat folyamatosan változott. A divatos/szerény öltözködés korhatára folyamatosan ment fel az utóbbi 40 évben. A kezdet a 80-as évek eleje - legalábbis számomra, mert korábban ezt nem figyeltem -, amikor a bolgár dibvatszokások sokkal szerényebbek voltak a kor magyar szokásinál. Emlékszem, a 80-as évek elején akkor 35-40 év közti - bolgár - nagynéném még azon vacilált, nem lesz-e nevetséges, ha farmert vesz magának.

A 80-as évek végén nagyjából 30 év volt a korhatár, ez alatt lehetett korlátlanul divatosnak lenni, felette meg kiröhögték az ilyen nőket kb. "öreg nő kislánynak hiszi magát" alapon.

Mára ez felment 50 évre. De egyre többen szegik meg a határt, persze jellemzően a jobb testalkatú nők. Alapvetően: aki egyébként is törődik magával, az hajlamos az öltözködésben is merészebb lenni.

A Nemzetközi Bálint Nap alkalmából vettem a múzsámnak egy aranyszínű csillogó cicanadrágot, régóta kerestem ilyesmit. Mi a Nemzetközi Bálint Napot nem nyugatmajmolásból ünnepeljük, hanem mert Kubában ismertük meg egymást, ahol - ahogy egész Latin-Amerikában - ez népi ünnep századok óta.

Múzsa azt mondta: a testhezálló nadrág oké, az egyszínű cicanadrág oké. a műbőr és bőr cicanadrág oké, talán még a csíkos is az, de nem túlzás kicsit 50+ évesen a csillogó arany és ezüst? Én meg azt mondtam: hordd az utcán egy hétig, s meglátod, senki se fog kiröhögni. S így is lett.

Címkék: közélet
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6817784702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.03.31. 12:42:54

"Bulgária hagyomány rendkívül konzervatív volt a divatban. A hagyományos hozzáállás: amint egy nő megházasodik, abbahagyja a sminkelést, kendőt köt a fejére (lehetőleg sötét színűt), s hosszú szoknyában jár állandóan, hosszúujjú felsőben. Aki másképp viselkedik, az kelleti magát, azaz férfit keres, dehát minek keresne egy házas nő férfit?"
Na igen, ez az itteni hagyomány is amúgy, fura, hogy mindenki úgy néz a muszlimokra, mintha ez nálunk mindig is teljesen elképzelhetetlen lett volna. :D Mármint nem az ilyen wahhabbita madárijesztő öltözet, ahol semmi se látszik, hanem a kendő pl. Még a 90-es években is ez teljesen általános volt itthon is az idősebb nők körében, pedig egyik se volt muszlim.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.31. 12:48:33

@_Neville:

A muszlim nőknél kötelező a smink. A szem mindig kilátszik, s ott láthatod,
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása