magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A legdrágább ingatlanár

Természetesen nem az abszolút értelemben legdrágább ingatlanok az érdekesek. Ez a legfelső elit - nem is a felső 1 %, hanem inkább a felső 0,1 % - belügye, s sehol a világon nem érinti a kisemberek életét.

Ami engem izgat, az egy normális méretű és minőségű lakás egy jó, de nem luxus környéken mennyi átlagfizetéssel vásárolható meg. Tekintsük ezt a lakást 60 m2 méretűnek, s mondjuk Budapest viszonylatában jó helyen, de nem az I., a II., vagy az V. kerületben lévőnek, mondjuk vegyük a XIV. kerületet, azért ezt, mert én ezt ismerem a legjobban.

Egy XIV. kerületi 60 m2 -es lakás jelenleg átlagosan 52 millió Ft. A budapesti nettó havi átlagbér pedig 320 ezer Ft. Azaz kerekítve 14 évig kell dolgozni egy lakásért.

Összehasonlítás: Szófia esetében az arány kicsit rosszabb, kb. 16 év, míg London esetében csak 9 év. Londonban pl. 1 m2 átlagára 6 ezer font, míg a havi átlag nettó bér 3500 font.

Ami engem megdöbbentett pár éve: ráeszméltem, a legdrágább az ingatlan Afrikában! Sehol a világon nincsenek olyan fantasztikus arányok, mint Afrikában.

S Afrikán belül is a csúcs Angola. Angola fővárosában, Luandában az átlagfizetés 50 ezer kwanza (= 40 ezer Ft), míg egy 60 m2 -es lakás átlagára 45 millió kwanza (= 36 millió Ft). Azaz egy ilyen lakáshoz 75 évnyi átlagbér kell!

A magyarázat természetesen a hatalmas mértékű egyenlőtlenség Angolában. A lakosság kb. fele nyomorban él. További 40 % szegény. Ez a 90 % vagy lakás nélkül él vagy lakhatásra alkalmatlan lakásban, a legjobb esetben pedig lakhatásra ugyan alkalmas lakásban, de azt túlnépesítve. Akinek bármilyen saját normális lakása van, az eleve már a felső 10 % része.

Budapesten ez egy egyszerű lakótelep lenne, Luandában viszont ez elérhetetlen az emberek 90 %-ának

ez pedig a lakosság alsó felének tipikus lakóhelye

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5517806571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.15. 08:22:43

Én abban bízom, hogy a home office ezen változtathat, igaz, az a béreket is lenyomhatja ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.15. 08:33:49

@Deak Tamas:

Nem hiszem, hogy kartondobozból épített kunyhóból menne a homeoffice.

vergyula 2022.04.15. 08:59:03

@Deak Tamas: Ha már HO, van egy olyan jelenség, hogy hiába végezhető el egy munka 100%-ban otthonról, s hiába jár ez különféle előnyökkel a cég számára is, a vezetőség ragaszkodik hozzá, hogy mindenki az irodából dolgozzon. A fő indok szerint ha a munkavállaló nincs szem előtt, akkor nem dolgozik. Hogyan lehetne ezen változtatni? Hogyan lehetne a HO-t természetesnek venni (ahol ez lehetséges)? Hogyan lehetne a munkáltatókat presszionálni, akár állami szabályozással?
A Kovid-időszak "jó" alkalmat kínált a HO tesztelésére, és változtatott is a hozzáálláson, de nem mindenhol. Sok helyen még mindig "a dolgozónak az irodában a helye" a jelszó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.15. 09:10:43

@vergyula: hát ugye a művelt Nyugaton jellemzően nagyon mehet a home office, de az ottani munkák java részét az ócsó Közép Európa csinálja.
Nyilvánvalóan a kényszer meg az érdek külön is, együttesen is hatékony, még HR managger ellenében is. Az érdek az irodai költségek megspórolása, a kényszer meg ha olyan rossz a cég, hogy csak ezzel tartja meg a dógozót.
Szerintem egyébként minden home office munka bizonyosan olyan, hogy mérhető. Hány ügyet intéztél el, hány számlát vittél fel, hány ügyfelet hívtál fel, megcsináltad-e határidőre a midnájt kódot. Ha az illető láthatóan lóg, akkor ki lehet tenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.15. 09:38:24

@vergyula:

Kivéve az olyan munka, ami eleve a neten van, azaz könnyedén ellenőrizhető a munkavégzés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.15. 09:41:28

@Deak Tamas:

Én igyekeztem trükközni persze.

De lassan ráébredtem: nem igazán lehet.

Nézik az ügyszámot, a helyességet, de még a latencyt is.

Annyit tudok csinálni, hogy eseténként 2 plusz percig nem csinálok semmit, azaz a saját dolgaimat csinálom.

Szóval munka közben jellemzően hallgatok valamit.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.15. 09:51:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és ilyenkor lehet amúgy megtudni, hogy a főnöknek milyen vezetői képessége van. Jól kell beosztani a munkát, oda kell figyelni a terhelésre stb.A baj az, hogy nagyon sok cégnél olyan a főnök aki nem a valós teljesítménye alapján az.

vergyula 2022.04.15. 10:09:45

@Deak Tamas: És nem kell útiköltséget sem téríteni.

A távolról végezhető munka szerintem szinte mindig mérhető. Tehát az ok, amit írtam, valójában csak kifogás. Az igazi indok egy régi, rossz beidegződés. "A dolgozó bejár a munkahelyére. Ez a dolgok rendje."

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.15. 10:54:29

@vergyula: inkább az, hogy a dolgozó érezze, ő nem dolgozó, hanem beosztott.
Rengeteg cégben a hierachikus maszturbáció nagyon fontos kötőanyag.

_Neville 2022.04.15. 11:22:51

@vergyula: meg sok főnöknek egyszerűen az legyezi az egóját, ha ott ülhet mögötted a tarkódat figyelve, hogy rendben megy-e a munka. Pedig aki lógni akar, az ott is megoldja, szóval ez csak a kontroll illúziója :D

vergyula 2022.04.15. 11:37:03

@Deak Tamas: "Rengeteg cégben a hierachikus maszturbáció nagyon fontos kötőanyag."
Nagyon találó megfogalmazás, egyszerűen költői! :)

Boldeone2 2022.04.15. 11:51:56

A fővárosok szinte mindenhol exrtrèm mèrtèkben túlárazottak, mivel a nemzetközi turizmus, a sok üzleti- ès munkalehetősèg a befektetők számára is vonzóvá teszi ezeket a piacokat
Az államok jegybankjai is hibásak : teljesen elinflálták a pénzt a túlzott pènznyomtatással, így még a valós kereslet mellett egyfajta kènyszerkereslet is fellèpett
Most a válságban azonban lesznek majd új lehetősègek a befektetőknek
Pl Isztambult èrdemes megnèzni, elég szabad az ingatlanpiac ès már 20 ezer dollárért jó kis lakásokat lehet venni , olyan deviza- leèrtèkelődès volt
Afrika van ahol relatíve drága - általában fekete Afrika fejlődő rèsze, mint Ghána - van ahol olcsó, mint Egyiptom ( de ki megy oda...)
Az dèl-olasz lehetőg kicsit megroppant: sok olasz a távmunka miatt leköltözött dèlre, így kicsit elindult az ár felfelè, de azért még 20 -30 ezer euróért lehet jobb tengerparti lakást venni Calabriában 40-50 nm- est ( fűtès nèlküli )
Bulgáriban a Fekete- tenger vagy Bansko ami még jó lehetőség volt 2 ève ...

A legjobb most mindenkèppen Törökország a nagy deviza- leèrtèkelődès miatt. Már láttam 18 ezer dollárèrt is nem is rossz ès nem is túl kicsi lakást Isztambulban

midnight coder 2022.04.15. 12:11:06

@vergyula: Alapvetően ott van ezzel gond, ahol a vezetőség nem ért a munkájához. Ami mondjuk kis hazánkban alap, mert nálunk a kisebb cégeknél a legjobb szakiból lesz főnök - függetlenül attól, hogy vannak-e ehhez szükséges képességei, és persze olyan hülyeségekkel, hogy ilyen irányú képzéssel nem foglalkoznak. Nagyobb cégeknél pedig alulról küzdi fel magát az illető, de a végeredmény ugyanaz.

Ezeknél a cégeknél aztán nincs számszerűsített teljesítményértékelés - de még törekvés sem rá - és kb. az lesz a legjobb dolgozó, aki a legtevékenyebbnek látszik. És ez is egyébként a hazai cégek szar teljesítményének is az egyik oka. Egy ilyen környezetben a menedzser nem tud mihez kezdeni a homeoffice-szal: lövése sincs ugyanis arról, hogy ki mit mennyi idõ alatt tud elvégezni, illetve hogy egy adott feladat elvégzéséhez mennyi idő kell, az adott dolog épp hol tart, esetleg hol akadt el, az adott dolog elvégzésére ki a legalkalmasabb a csapatban, az meg hogy lebassza az embereket teams-en keresztül nem olyan hatékony.

midnight coder 2022.04.15. 12:16:23

@Boldeone2: "A legjobb most mindenkèppen Törökország a nagy deviza- leèrtèkelődès miatt. Már láttam 18 ezer dollárèrt is nem is rossz ès nem is túl kicsi lakást Isztambulban "

Csak ez megint az a hely ahová ép ésszel nemigen költözik az ember.

Amúgy szerintem általában az ingatlanárak és az átlagpolgár fizuja kb. arányban van, azaz az átlagos lakásért kb. mindenhol hasonló ideig kell dolgoznia a polgárnak (+/- pár év, de persze a városon belül is nagy szórás van az ingatlanárakban). És ez persze normális társadalomról beszélek, és nem olyanról ahol a normál polgárok mellett van 20 millió hajléktalan.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.15. 12:19:34

@vergyula: a nagy baj az az, hogy e szép költői kép igaz is ....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.15. 12:20:39

@midnight coder: a kis Nyugaton is pontosan ez a helyzet, minden propaganda ellenére.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.15. 12:37:29

@midnight coder:

Аz ellenkező véglet se jó: ahol mindenféle furcsa számokat néznek.

Nálunk a rendszer kivesz véletlenszerűen eseteket, ezeket értékeli. S ha mázlid van, akkor 100 %,. ha meg nem, akkor 0-

Boldeone2 2022.04.15. 14:53:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Angola viszonylag speciális helyzetű ország. Nem is túl szegèny afrikai szinten , de nagyon izolált a fő piacoktól így az árak magasak. A fizetőeszközük is felül volt èrtèkelve, így a világ drága országai közè számított

@midnight coder: Általában a munkalehetősègek+ munkabèrek nagysága adja együttesen az ingatlanárakat, de azért vannak így is jelentős különbsègek
Pl Nèmetországban mèg 8-10 ève viccesen alacsony ingatlanárak voltak a közèpvárosokban, amelyek mèg mindig a legèlhetőbbek. A tömeges migráció meg a negatív reálkamat mindent megváltoztatott . Ma már 3-4x többé kerül minden

Törökország szerintem jó üzlet lehet , jó az idő, olcsó szinte minden, szekularizált muszlim ország
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása