magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A megalkuvó kisember erkölcse

Minden rendszerben, a maiban - liberális demokrácia - is kérdés, mekkora lehet a kisember alkalmazkodása a rendszerhez, hogy ezzel még ne vétsen saját elvei ellen. Természetesen azt feltételezve, hogy a kisembernek van más elve is mint a nyugalmas életre való vágy.

Érdemesebb a kérdést a korábbi rendszerben vizsgálni, ott ugyanis ez nyíltabb módon jelentkezett: nézzük tehát a kommunista diktatúrában való alkalmazkodást.

Személyes érintettségem nulla, ezt szeretném előre leszögezni, ezért képes vagyok az ügyet semlegesen kezelni. Se párttag nem voltam, se KISZ-tag, pedig nemzedékemben 80-90 %-os volt a KISZ-tagság aránya.

Egyébként nálam is volt egy pillanat - 1984-ben -, amikor majdnem be kellett lépnem a KISZ-be, s meg is tettem volna ezt, ha nem lett volna más út, de végülis sikerült az egész ügyet elsumákolni.

A kérdés legyen ez a végletekig leegyszerűsítve: erkölcsileg ellítélendő-e az aki Kádár alatt párttag volt, mégpedig úgy volt az, hogy egyébként nem is hitt az ideológiában?

Először is én nem húznám meg a határvonalat itt: nem hiszem, hogy a párttagság valamiféle kemény határ lett volna, azaz aki bevállalta, az rossz, aki meg nem, az jó.

A rendszert mindenki kénytelen volt támogatni valamilyen szinten (nagy ritka kivételeket leszámítva). Az aktív támogatás viszont nem volt elvárva, de a párttagság szinte mindenkinél teljesen formális volt: tagdíjfizetést és kéthavonta egy-egy alapszervezeti gyűlésen való részvételt takart - ez nehezen nevezhető aktív támogatásnak.

A rendszerben élni és mégis kívül maradni - rendkívül ritka volt, ehhez hatalmas bátorság kellett, s nagyon komoly egzisztenciális gondokat okozott. Gyakorlatilag ezt csak hősök vállalták fel, dehát a hős azért hős, mert kevesen van.

A hős és a valamilyen szinten megalkuvó átlagember pedig egymást feltételezik. Hősnek akkor lehet csak lenni, ha a nagy többség nem hős, s ha mindenki hős lenne, akkor pedig a társadalom megbénulna.

Utólag számon kérni pedig abszurd. S jellemzően nem a volt hősők kérik számon a volt megalkuvókat, hanem a volt megalkuvók egymást, szimpátia-antipátia alapon.

Számomra a mérce egyedül a másnak való alaptalan, aljas szándékú ártás. Ha ez megvan, akkor a hős is megvetendő, de ha nincs, akkor a megalkuvó nem ítélendő el.

Hozzáteszem, a mai liberális demokratikus rendszer nem más, mint a kommunista rendszer volt: csupán nehezebben vehető észre a rendszer jellege, s persze a rendszer keretei szélesebbek, de ez a rendszer ugyanúgy elvárja a megalkuvást, amikor ez szükséges. S persze a hős is ugyanúgy ritka.

Címkék: közélet
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2817808327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.04.17. 14:38:23

Családomban azt a keveset aki belépett a Pártba nagyon megvetették. Mintahogy ostrom elött, azokat a szintén keveseket, akik a nyilas pártba léptek be szintén nem szerették.

Az más kérdés ha valaki belép úgy hogy nem hisz az eszmében, ott bent, alkalom adtán, még jót is képes cselekedni, mert ott van ezt megteheti, mint kivül álló nem.

Egyik unokabátyám, aki származása miatt képtelen volt az orvosi egyetemre bekerülni (apja is orvos volt), kinjában tanár lett, és később belépett a Pártba. Attől kezdve kezdett emelkedni, értelmes ember volt, és végül is az oktatási miniszter után a második, vagy harmadik országos szakemberré emelkedett és sok jó intézkedést képes volt bevezetni, amiket utazásai során másutt látott. A 70-80-as évekről beszélek.

A család valahogy nem volt képes neki megbocsájtani.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 08:29:46

@littke: nem tudom mennyire tudsz a nyilasos részről úgy írni, hogy ne kelljen bármilyen azonosítható adatot megadnod, de engem érdekelnének a család azon tagjainak miértjei. A hivatalos történettudomány mai "konszenzusos megállapodása" szerint aki 1944 október után lett párttag, ott egyértelműen ún. percepciós (a világban körülötted zajló események megértése) képességbeli hiánynak kellett lennie.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.18. 08:44:26

@Deak Tamas: @littke:

Nekem több kommunista párttag rokonom volt, 90 %.ban muinkahelyi kényszerből.

Talán 1 darab olyan volt, aki meggyőzőésből.

S 1 darab nyilas párttag rokon, Régi tag volt, 1938-tól, azaz meggyőződéses.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 08:53:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez sincs tisztességesen kikutatva mindmáig, de - főleg Szálasi bebörtönzése után - egyszerűen divatos meg menő volt nyilkóskodni, menő volt a szociális hülye demagógiát nagypofával pampogni (mint mindmáig az), menő volt ugyanúgy szélsősegesnek lenni, mint ahogy a mai szélsőségekhez is sok divatmajom csatlakozik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.18. 10:03:22

@Deak Tamas:

3 rokonom van, aki nem érdekből lett párttag (1 nyilas, 2 komcsi). Kb. a következő esetek:
- komolyan hitte, hogy a Horthy-rendszer fő baja, hogy Horthy mögött "a zsidók" állnak,
- megoldásnak hitte a marxizmust, így segíteni akart,
- úgy hitte, az emberi kapzsiság minden baj oka, s ez ellen csak kemény erőszakkal lehet fellépni, azaz az embereket rá kell kényszeríteni a jóra.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 10:33:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, az utóbbi a klasszikus sorelizmus félreértelmezése, ez volt a fasizmus-falangizmus meg a szocializmusok erő- illetve erőszakkultusz korabeli félreértelmezett megvalósulása.
Egyébként elolvastam végre nemrég a Gramscit, a kulturális marxizmusnak szerintem ő maximum csak ihletője, mások hozták itt is a gyakorlatot. Nagyon jó típusú mondatai vannak, de összességében - ha jó volt a ferdítés meg a szerkesztést - olyan nagyhangú latin idősebb bácsika, körülbelül olyan, mint aki a faluban a legokosabb volt anno, és ezért kiabálhatott a leghangosabban. Rengeteg időt pazarol a műveiben a mások részgondolataival való igazi olaszos, bő lére eresztett vitára.

littke 2022.04.18. 13:52:02

@Deak Tamas: Szóval aki a nyilasokhoz tartozott az német származású volt. Nagyon keveset tudok az illetőről, gazdag ember volt, és persze megtévedt. A neve Hüttner volt, már régóta, talán még annakidején meghalt.
Anyámék hárman voltak leányok, ez a pasas a legkissebb leány első férje volt, volt neki tőle 2 gyereke.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 13:57:43

@littke: akkor ő valószínűleg a fentebb említett divatnyilkó lehetett ...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása