magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mit csinál a bukott politikus?

A politikusi szakma nagy veszélye, hogy amikor vége van, jellemzően nincs hová tovább.

Persze ha valaki nem vezető politikus vagy bukása nem hangos, akkor van visszaút a nem-politika világába. Ha van szakmája a politikusnak, akkor esetleg még vissza is mehet abba, persze ha nem töltött sok időt politikusként: 15-20 év vagy több esetében ez nemigen lehetséges már.

Ha a politikus megbukott ugyan, de pártja él, s jó a viszonya pártja vezetésével, akkor jellemzően semmi gond: egy nagyobb pártban jellemzően sok állás van, s még nem is mind teljesen kamu. Ha van kapcsolódás az államhatalomhoz, akkor lehetséges kiút az államapparátusba átigazolás.

Nyugaton a vezető politikusok jellemzően sokszorosan meggazdagodnak mandátumuk lejárta után. Ha jól szolgálta valaki a gazdáit, a gazdák ezt bőségesen meghálálják. A Clinton család pl. Bill elnökségének kezdetekor 1 millió dollár alatti vagyonnal rendelkezett, az addigi legszegényebb elnök volt (azóta megelőzte őt Biden, ő nála is kevesebb pénzzel lett elnök), míg ma 75 millió dollár a vagyonuk. Ez - figyelmbe véve az inflációt - 38-szoros vagyonnövekedés. Hogyan? Az elnökség utáni számtalan kamuállás jóvoltából: könyvszerződések, fizetett beszédek, megrendelt tanulmányok, egyetemi díszelőadások. Azaz lopnak nagyban, de csakis a mandátum lejárta után.

Keleten inkább a mandátum alatti lopás jellemző, mert a rendszer nem kidolgozott, így a volt vezető beosztású ember sose lehet biztos abban, vajon bukása után meg fogja-e tartani őt kapcsolati hálója, s nem fog-e kiesni szinte a nyomorgók közé. Így amíg még lehet, "félretesz", gondolva a sötét időkre.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4217808441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.04.17. 12:48:13

Kedvenc ilyen kamuállásom a felügyelőbizottsági tagság. Meló szinte semmi, a lóvé jön. Oké, elvileg felel hogy minden törvényesen menjen, de ha mégse úgy megy, megtörtént már valaha is, hogy elővették ezért a felügyelőbizottságot? Na ugye.

kunzoo 2022.04.17. 20:52:47

Az a pénz nem is sok. Az elnöki juttatás élete végéig szól, abból bejön fél millió dolcsi. A felesége külügyminiszterként is jól kereshetett. Amíg állásban voltak, egy fityinget nem kellett költeni az életvitelükre. Ha volt ingatlanuk, az az évek alatt csak értékesebb lett minden ráhatás nélkül. Az meg hogy kiad egy könyvet, miert lenne lopás? Ha előadást tart, az miért lenne lopás?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 08:09:09

@_Neville: így van, Gerhardt Schröder a legundorítóbb példa (ámbár ő most elő van véve, de nem konkrétan emiatt)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.18. 08:46:01

@Deak Tamas:

Amikor alelnöki kampánya ment, ő mondta: az eddigi legszegényebb jelölt az USA történetében. Az mág az ukrán üzlet előtt volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.18. 08:46:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: erre csak a régi vicc poénjával tudok válaszolni: ja ha ő mondta, az egészen más :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.18. 08:48:20

@Deak Tamas:

Nyilván. De ezt sokan megerősítették akkor, jól emlékszem.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2022.04.18. 13:39:12

Ne felejtsük el a „felfelé bukás intézményét” sem. Sőt van egyházzal kapcsolatos összefüggés is. Főleg, ha valaki egyébként is onnan jött.

Billy Hill 2022.04.21. 16:00:21

"Mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni..." Gy. F. 2006
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása