magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kapitalizmus van-e Kínában?

Természetesen minden hasonló kérdésre a válasz definíciófüggő. Olyan kérdés-e mint a "Kádár alatt kommunizmus volt-e?", a válasz csakis attól függ mit értünk kommunizmus alatt.

A széles meghatározás szerint az a társadalom kapitalista, ahol a gazdaság alapja a termelőeszközök szabad magántulajdona és a szabad vállalkozás, valamint ezek következményeként a piac, s nem létezik jogi egyenlőtlenség az egyes emberek között. A feudális rend pl. azért nem volt kapitalista, mert bár létezett szabad vállalkozás, de a termelőeszközök felett nem volt szabad magántulajdon, komoly rendelkezési korlátok voltak (lásd, a földesúr csak egészben adhatta el tulajdonát, de azt pl. nem adhatta biztosítékként hitelhez, továbbá nem bocsáthatta el jobbágyait, az azoknak kijelölt telkeket nem használhatta más célra, ahogy ez ellenkező oldalról: a jobbágytelek örökölhető volt ugyan, de eladható nem, s minden esetben fennmaradt rajta teherként a földesúri jog), további a társadalom rendi volt, s az egyes rendek nem rendelkeztek azonos jogállással (hiába lett koldusszegény a nemes, akkor is nemes maradt, s hiába lett dúsgazdag a jobbágy, akkor is jobbágy maradt).

Persze lehet azt mondani - azaz szűk definíciót adva -, hogy az egyetlen kapitalista csak a nyugati szabadversenyes modell, csak éppen ez a definíció totális szűkítése. Ez esetben Kína valóban nem kapitalista, de akkor Skandinávia se az, sőt Nyugat-Európa jelentős része is nem-kapitalista lesz, ami eléggé abszurd következmény. Sőt, ha egyedül a klasszikus liberalizmus kapitalizmus-képét tekintjük kapitalizmusnak, akkor onnan nézve minden a keynesiánus iskola, pl. az amerikai New Deal is egy antikapitalista rendszer, ami még viccesebb.

A témáról egyébként elég jó anyagai vannak Pogátsa Zoltán alias Pogi zöld-marxista közgazdásznak, aki sok dologban persze borzasztóan téved, de az ilyen népszerű-tudományos jellegű írásai, előadásai rendkívül hasznosak - lásd itt YT-csatornáját.

Szóval érdemesebb az általánosan elfogadott álláspontot tartani, hogy ahola termelőeszközök szabad magántulajdona és a szabad vállalkozás, s nem létezik jogi egyenlőtlenség az egyes emberek között jelen van, az kapitalizmus, minden mástól eltekintve.

Nagyjából a következő kapitalizmusmodellek vannak, röviden ismertetve az 5 fő verzió (Pogátsa többet sorol fel, de én egyszerűsítettem):

  • angolszász modell - ez áll legközelebb a klasszikus liberális ideálhoz: az állam szerepe kicsi a gazdaságban, a piac hatalma meghatározó - nyilván ez elsősorban Anglia és az USA,
  • skandináv modell - ahol az állam kiterjedt jóléti intézkedéseket kényszerít a tőkére, ezzel korlátozva a piac szerepét, továbbá az állam koordinál az egyes gazdasági szereplők között - ahogy neve is mutatja, ez elsősorban Skandinávia,
  • korporatív modell - az angolszász és skandináv modell közti, ahol az erős szakszervezetek és a tőke közösen lép fel, kompromisszumokat kidolgozva - ez Nyugat-Európa fennmaradó része,
  • államkapitalista modell - ahol az állam irányítja a gazdaságot, a hozzá közeli tőkével együttesen, a két rész összefonódik, ez eredetileg a japán modell, de aztán ez lett Szingapúrban, Tajvanon, Koreában, immár Kínában is,
  • külföldfüggő modell - ahol a gazdaság alárendelt a külföldi tőkének, az állam gyenge, ki van szolgáltatva a külföldnek - sajnos mi itt vagyunk, de nem csak mi, hanem kevés kivéllel ez a domináns modell az egész világon.

Ami még fontos: jellemző hiba a kapitalizmus és a liberális demokrácia összekeverése, miközben a kettő között a kapcsolat csak az, hogy míg a liberális demokráciának szükséges eleme a kapitalizmus, addig a kapitalizmusnak nem szükségszerű eleme a liberális demokrácia.

S természetesen mindegyik modell lehetséges liberális demokratikus és más keretben is.

S persze semmi akadálya, hogy egy ország az egyik modellről a másikra váltson. Lefelé esni simán lehet, pl. Argentína 100 éve egyértelműen sikeres korporatív modell volt (az egyetlen sikeres Latin-Amerikában), mára lassan külföldfüggő modellé lett. Én azt hiszem, ez lesz a sorsa a dél-európai államoknak is, hacsak nem történik jelentős változás.

A kiemelkedés útja pedig a külföldfüggő modellből mindig az államkapitalista modellbe vezetett, minden eddigi sikeres esetben. Így lett pl. Korea és Szingapúr afrikai életszínvonalú országból Nyugat-Európa szintjét elérő ország.

Ha egy külföldfüggő állam felveszi az angolszász modellt, azzal csak rontja helyzetét. Ha pedig a skandináv vagy a korporatív modellt választaná, abból összeomlás lesz, hiszen egyszerűen erre nincs pénze - ezért is marhaság pl. Pogátsa skandináv mániája, az Magyarországon egyszerűen megvalósíthatatlan, csodálkozom, hogy ezt nem látja be.

Aki ez nem látja be, az mindig Skandináviára vagy Dél-Európára szokott hivatkozni, hogy lám ezek felzárkóztak a XX. sz. során államkapitalizmus nélkül is. Viszont ennek oka a politikai helyzet, a hidegháború: amíg volt Szovjetúnió, a nyugati világ vezetői kooptáltak egyes országokat, s nem engedték ezekben a piaci folyamatok teljes érvényesülését, nehogy ezek az országok elszegényedjenek. Ezzel kellett demonstrálni a szovjet tömb felé: lám mennyira jól jár, aki hozzánk tartozik.

Azaz végsősoron a következtetés a téma szemszögéből: Kína természetesen kapitalista, s Kína és Japán között a hasonlóság óriási. Az apró lényegtelen eltérés, hogy míg Japánt az ipari-banki elit vezeti, mely összefonódott az állammal, addig Kínában a pártvezetés jelenti az államot.

Címkék: közélet
33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7817814053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2022.04.23. 14:10:21

Ha tulajdonviszonyok felől közelítjük, akkor Kína éppe nem felel meg a kapitalizmus alapkövetelményeinek, mivel a föld elidegeníthetetlen állami tulajdont képez, így nem lehet magántulajdonba venni.

A kapitalizmus kibontakozásának lényege a termőföld adásvételének biztosítása, ez kulcskérdés volt a kelet-európai szocialista rendszerek átalakításakor is.

A kapitalizmus tehát nem általános árugazdálkodást jelent, hanem az árugazdálkodás _kizárólagosságát_.
Ennek megfelelően a termelés kizárólag a magánbefektetői nyereség szempontjai által szerveződik.

Ami ennek a kritériumnak nem felel meg, (mármint a rövidtávú megtérülésnek) abba nem irányul befektetés és nem szerveződik köré termelés.

A kínai gazdaság azon a területen tér el a kapitalizmustól, hogy az állampárt egy a piaci viszonyok befolyásától független termelési szektort tart fent a kulcságazatokban amelyek közvetlen állóeszköz befektetéseket hajtanak végre.

Mao megfogalmazásában a kapitalizmus az, amikor a profit dönt.
Tehát amikor nem a profit a döntő faktor, hanem mondjuk a társadalmi szempontok, akkor az nem kapitalizmus.
Akkor sem, ha a rendszer meghatározó jellemzője az árutermelés, a piac, a bérmunka, stb.
Ezek ugyanis a kapitalizmus szükséges, de nem elégséges feltételei.

midnightcoder2 2022.04.23. 14:19:53

@Mr. Hyde: "mivel a föld elidegeníthetetlen állami tulajdont képez, így nem lehet magántulajdonba venni."

Igazából a föld mint termelőeszköz ma már nem igazán fontos. Az agráriumnak elég alacsony a hozzáadott értéke, az agrárgazdaságoknak ki is van a segge a gatyából. A kicsi kínaiak sem ezzel lettek nagyok.

2022.04.23. 15:18:36

ezek szerint az ókori városállamokban is kapitalizmus volt. főniciaiak is kapitalisták voltak? vagy az őskorban kapitalizmus volt, mert magánkézben volt a balta? vagy a céhes ipar kapitalizmus volt, mert a termelő eszközök magántulajdonban voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 15:26:11

@cvsvrs:

Nem, mert pl. nem volt szabad vállalkozás és szabad tulajdon, se jogegyenlőség, sőt olyan korlátok voltak, melyek még a szovjet rendszerben se.

Pl. a görög városállamokban rögzített ára volt az élelmiszereknek, hogy a szegények is vehessenek. Így amin kis haszon volt, azt nem lehetett kapni, mert nem volt aki eladja az árkorlát miatt.

2022.04.23. 15:32:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez esetben viszont sehol sincs kapitalizmus. mert a vállalkozás sehol se szabad. különféle szabályoknak kell megfelelni.

mert brüsszel még az uborka görbületét is meghatározza. és mégis kapitalistának tartják. a gyügyei parasztot pedig feudálisnak. mert a földből származik a jövedelme. a gyügyei paraszt ettől feudális. a brüsszelitáknak ezzel szemben a tőkepiacról származó tőkejövedelmük van. ettől kapitalisták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 15:38:29

@cvsvrs:

Ez meg a másik véglet.

Teljes szabadság nyilván csak atársadalmon kívül lehet. Ez nyilván mérték kérdése tehát.

Pl. az USA nyilván sokkal szabadabb kapitalizmus, mint Svédország. Az USA-ban se minimálbér, se kötelező szabadság, se felmondási idő. De az USA-ban is kell adózni, s a céget be kell legyezni, egyes tevékenységekhez még engedély is kell.

littke 2022.04.23. 16:05:28

Szóval ez egy érdekes téma.

Kína szerintem kapitalista, de nem demokratikus a vezetése. Úgy van vezetve mint egy nagyvállalat, pl. a Mercedes avagy az Amazon. A nagy vállalatoknaál nincsen demokrácia hanem meritokrácia. Tudtommal az üzemanyag ipar (és esetleg egypár más) állami kézben van, de rengeteg a magánvállakozás, a profitot szeretik.

Kína nem szocialista. Meglepődtem amikor kint jártunk és idegenvezetőnk közölte, hogy az egészségügy nem ingyenes, az oktatás 10. osztályon felül nem ingyenes, a nyugdíjért fizetni kell, stb.

Az a rendszer amit mi ismerünk, a Kádárék-tól és előtte, a régi szovjet rendszer, az megbukott és alig található. Talán É. Korea és Cuba a kivétel. Ezekben a profit egy megvetendő dolog. Ha több alkalmazottad volt mint 4 nem növekedhettél tovább, a vállalkozó szelleműek el voltak nyomva. Ez egy nonsense volt, kihalt.

2022.04.23. 16:11:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az usa attól kapitalistább skandináv országoknál, hogy a tőkejövedelmek aránya amerikában magasabb, mint észak-európában.

tehát annyiban van kapitalizmus amennyiben a jövedelmeket a tőkepiac biztosítja. annyiban van feudalizmus amennyiben a jövedelmeket a föld/feudum biztosítja. és annyiben van szocializmus/etatizmus amennyiben a jövedelmeket a társadalom/société, az állam/etát biztosítja.

ezek azonban teljesen nem zárják ki egymást. mert a földből (lehet közbirtok, magánbirtok). és származhat belőle tőkejövdelem. a tőkejövedelmek alapulhatnak a kollektív (állami, társadalmi) tulajdonon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 16:15:55

@cvsvrs:

Alapvetően: minél kevésbé szabad a kapitalizmus, annál jobb a kisembereknek.

2022.04.23. 16:36:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a szocializmus elvben az, hogy minden jövedelem társadalmi jövedelem. magyarul mindenki közalkalmazott.

nincs minden közösségi tulajdonban (az a kommunizmus). a szocializmusban lehet saját tulajdonú ingatlanod, ingóságaid, (lakás, nyaraló, autó, stb). a jövedelmeket azonban a társadalom, illetve annak képviseletében az állam, uralkodó állampárt, szocialista, szociáldemokrata párt vagy pártok osztják el. és a jövedelemet is állami kereskedelmi láncokban költöd el.

természetesn lehet szocializmus és demokrácia. feltéve, hogy a választók ilyen berendezkedést célzó állampártokra szavaznak. (kádár a 70-es, 80-as években szabad választásokon is nyert volna.). a szocializmusban is van verseny. a centrum áruház és a skála metró versenyeztek egymással. és a reformok keretében volt teljesítménybérezés is. az is lehet társadalmi jövedelem. (a kommunizmusban nincs szükség teljesítményösztönzésre, mert mindenki a képességei szerint termel.)

a kommunizmus a valóságban nem nagyon működik, a szocializmus azonban könnyen kialakulhat. az dominálhatja az iparvárosokat. a mezővárosok, beosztott községek, falvak feudális, vagy félfeudális keretek között tarthatók. és a fővárosokban (capital) a tőkejövedelmek az elsődlegesek.

2022.04.23. 17:04:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a parasztságnak a feudalizmus a legjobb. a munkásoknak a szocializmus, a kereskedőknek a kapitalizmus. és az értelmiség (ami nem azonos a kereskedővel) bármelyikhez alkalmazkodhat.

ez a kérdés összefügg a gazdaság szerkezettel, és az összefügg a településmérettel.

100 ezer fő alatti településen a többség a földből élnek. az lehet földművelés, bányaművelés és ahhoz kapcsolódó mezővárosi, bányavárosi ipar, kereskedelem, szolgáltatás, falusias idegenforgalom. a házias ételeket szolgálják fel. amit a háztáji birtokon termeltek ki a földből. és a nagyvárosi a tőkejövedelmét faluban feudális vagy félfeudális keretek között költi el. de ez is lehet rossz, sőt nagyon rossz. familiáris keretek között a családok jólétben is létezhetnek. és lehet az, hogy egyik család visszaél a helyzeti előnyéval és kiszorítja a többit. vagy két család összevész és ádáz harcot vív egymással. ami kulturálisan megmérgezi a faluközösséget.

100ezer-1millió közötti településen már rendszerint az ipar dominál. van egy vagy néhány iparvállalat, annak beszállítói vannak. egy ilyen környezetben a reformszocializmus a leginkább élhető.

1millió lakó felett alakul ki a fogyasztó társadalom. az ellátási lánc végén a nyereség lefölözéséből, kereskedelmi szolgáltatások hasznából származik a jövedelem. a fővárosok gazdagságát elsődlegesen szabad kereskedelm biztosítja.

nekem semmi problémám a budapesttel ha azt mondanák, hogy a fővárosnak (különösen budapest belső kerületeinek) a kapitalizmus a legjobb. az ország egészének nem, vagy nem feltétlen.

Gery87 2022.04.23. 19:07:24

MO-on feudalizmusra lenne szükség, az elitnek a NER lovagoknak nem kéne hazudnia hogy polgári és demokratikus, a többségnek meg nem kéne hazudnia hogy polgár és demokrata...:)
Még örülnének is a "jobbágyteleknek" és hogy végre nem kell semmi felelősséget vállalni meg gondolkodni:) Majd az urak eldöntik...

"a nyugati világ vezetői kooptáltak egyes országokat, s nem engedték ezekben a piaci folyamatok teljes érvényesülését, nehogy ezek az országok elszegényedjenek. Ezzel kellett demonstrálni a szovjet tömb felé: lám mennyira jól jár, aki hozzánk tartozik."

Ezt pofázom évek óta....ha nem lett volna kommunizmus és kommunista fenyegetés, a kapitalizmus sehol nem teremt ekkora jólétet. persze most már nincs SZU, nem fenyeget a kommunizmus sehol, így jön vissza a vadkapitalizmus és a pofátlan tőkelobbi.

Gery87 2022.04.23. 19:10:15

@midnightcoder2:

Mivel enni kell ezért marha fontos, max nem lesz belőel akkora profit, de hogy ne lenen fontos.....ez ökörség.
Lásd Ukrajna....fél Afrikát az ukránok és oroszok látják el....gazdagok épp nem lettek belőel de ettől még igen fontos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.23. 19:10:26

@Gery87:

Spanyolország pl. TÉNYLEG kapott egy rakás pénzt a nyugattól Franco után, ez szimpla tény.

Míg Mo.-tól pénz lett elvéve a nyugat által Kádár után, ez is tény.

S a különbség oka éppen az, amit te is írsz.

Gery87 2022.04.23. 19:12:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Államonként változik van e és mennyi a minimálbér, szabadság stb...
Szakszervezetek ott is vannak.

Gery87 2022.04.23. 19:20:21

@littke:

Kína em szocialista, hiába egy magát kommunistának nevező állampárt irányítja.
Ahogy mondják "Kína fő ideológiája inkább a nacionalizmus, mint bármi más"
Hogy ezt vörös selyembe csomagolták, ám legyen...
Egyértelműen államkapitalista.

2022.04.23. 20:11:48

@Gery87:
a klasszikus polgári konzervativizmus alapja a feudális lét.

abban a piac ugyanis egy placc (innen kapta a nevét, nem német, régebbi, hangutánzó, hangfestő szó, placcs pakold a placcra cuccot). na és ez a platz közösségi tulajdonban van eredendően. a piac egy feudális közbirtok.

a neokonzervativizmus azt mondja, hogy a platzot a modernitásban felülírta a pláza magántulajdon. és ilyenformán a plázs se legyen közbirtok. ha a közparkokat is eladják, amelyik a szolgáltatásokat bonyolítja, akkor a többség magánföldesúri rendszerben jobbággyá válik. ami megint csak feudalizmus.

2022.04.23. 20:54:10

@Gery87:
kína kommunista. azt mondja, hogy a nagy faltól az óceánig és déle nepálig minden négyzetcentiméter felett a népi kínai, annak nevében a kínai kommunista párt uralkodik. amelyik a tőkejövedelmeket is államosítja. a kínai állami nagybankok állami kézben vannak.

na most lehet kérdezni: ki olyan barom, hogy egy ilyen gazdasági környezetbe befektet. szinte az összes nyugati multinacionális vállalat. a fél világ. és a népi kína egy pontjon esetleg azt mondja, hogy oké, miénk ez ez egész. mert hát mindig is ezt mondták.

és persze lehet mondani, hogy a népi kína ilyet nem tesz. hiszen akkor nem telepít több gyárat a fejlett nyugat. ezt a kínaiak is tudják. amikor úgy ítélik meg, hogy már ebből nem számrazik elég előny, akkor megindul az államosítás.

és ugye erre is a nyugat teremt precedenst. ha csak úgy el lehet venni az orosz oligarchák vagyonát megtehetik mondvacsinált indokokkal akik nemrég még legális befektetők voltak (támogatják a gonosz erők háborúját, mintha abramovics szállítaná moszkvának a fegyvert), akkor ezt a kínaik is megtehetik.

a kínaiak átmenetileg kapitalista módszerekkel építik a kommunizmust.

2022.04.23. 21:06:44

a háború nyertese kína lesz. és as háború többek között az 5 óceánért folyik. kína ezekben meggyőzi a különféle natív törzseket, hogy ők kommunisták. nem akarják elvenni a földjeiket, mint a kapitalisták, a gyarmatosító nyugat. a katonai védelmet biztosítanák. és ezek ideális katonai támaszpontok.

európa meg azt mondja, hogy a kereszténység úgy ahogy van hülyeség. például erre is jó, hogy meggyőzze a natív népességet. a 80-as években ezt még amerikában is értették.
www.youtube.com/watch?v=jIkd2XQ9Jq0

Gery87 2022.04.23. 21:54:25

@cvsvrs:

A kínaiak a birodalmat építik újra úgy ahogy ezer meg ezer éve mindig, az hogy most milyen rendszerben az tök mindegy.
Nem építenek kommunizmust, senki nem lehet olyan naiv hogy elhiszi a kínai tőke és a kínai tőkés érdekeltségű elit egy ponton majd államosít és megvalósítja a kommunista álmot.

Gery87 2022.04.23. 21:55:22

@cvsvrs:

Mit szívsz öreg? Most már érdekelne.

midnightcoder2 2022.04.24. 08:57:19

@cvsvrs: "kádár a 70-es, 80-as években szabad választásokon is nyert volna"

Alig hiszem. Kádár hatalmának az alapja az ideiglenesen itt állomásozó baráti szovjet hadsereg volt. Ugyanakkor az idő előrehaladtával már egyre kérdésesebb volt, hogy a ruszkik bevállalnának-e még egy 56-hoz hasonló beavatkozást. Ez is az egyik oka volt, hogy nálunk a béketáborhoz képest nagy volt a jóét, és viszonylagos szabadság volt.

2022.04.24. 08:58:30

@Gery87:
a kínai nagybankok eleve államiak. azok vezetőit most éppen hszi csin-ping irányításával nevezik ki. aki egy mérnöki és jogi végzettséggel rendelkező fickó. és kínai népi kommunista. nem zsidókommunista. nem drága bolgár úr, vagy valamelyeik világhírű filozófus, hanem egy társadalommérnök. amire budapesten azt mondják, hogy az nem működik. hogy felülről vezérelve, pártirányítással fenntartanak egy államot, különösen egy baszott nagy államot. úgy tűnik, hogy mégis csak lehet.

kína vezető ereje kommunista. van tőkepiac. de a tőkejövedelmek államosítva vannak. és persze lehet mondani, hogy a pártvezetők nyilván maguknak és csókos haverjaiknak osztják a pénzt. és hogy miért is vennék el a betelepült nyugatiaktól a magántulajdonukat. mert kommunisták. és mert a nyugat is elveszi a tulajdont a szövetségi rendszerén kívül esőktől.

nem szívok semmit. ez a realitás.

midnightcoder2 2022.04.24. 09:11:16

@cvsvrs: Ma naiv törzsek csak a dél-amerikai őserdőkben vannak, de ott is rohamosan fogy a számuk. Az, hogy afrikában Kunta-Kinte képzetlen egy dolog, de a vezetőik nagyon is dörzsöltek.

Az amit a kicsi kínaiak építenek, minden csak nem kommunizmus. Inkább a vadkapitalizmusra hasonlít. Pont ezért is működőképes, szemben a szocializmussal.

Vannak a nagy cégek, amik kb. olyasmik mint a multik - igazából egy-egy multinál sincs egy megszemélyesített tulajdonos, részvénytársaságokról beszélünk a multiknál is, ahol akár sok ezer részvényes is lehet - nyilván vannak nagyobbak, de ez azért messze nem az, mint amikor egy ember a tulaj. És persze vannak ott kisebb cégek is.

Ami inkább különbség, az egyrészt az antidemokratikus politikai rendszer, másrészt a nagyobb állami kontroll a gazdaság működése felett. Az utóbbi nem biztos, hogy feltétlenül rossz, az előbbi már érdekesebb kérdés. Igazából ez akkor lehet probléma, ha valami idióta kerül a hatalom élére. De ugyanakkor ez a veszély a demokráciákban is létezik, Pl. Hitler bácsi is demokratikusan lett megválasztva, ahogy Putyin is. És az amcsik sem állnak nagyon messze ettől a kétpárti demokráciájukkal és a terjedő agresszióval, lásd BLM, CRT, amik egyre inkább felülírják a józan észt, ez pedig ritkán vezet jóra. A józan ész kukába dobása ugyanakkor nyugat-európában is megfigyelhető, bár itt kevésbé látok olyan erőt ami diktatúrára törne - bár tény, hogy a zöldekben benne van a jószándék, de hiányzik mögülük az erő. Legalábbis ma még. Illetve azért a szélsőbal jelen van Európában is.

midnightcoder2 2022.04.24. 09:13:17

@cvsvrs: Kína azóta működik, amióta a gazdaságból kidobták a kommunizmust. Legalábbis a nagy részéről. És addig működik, amíg ez így marad.

Mr. Hyde 2022.04.24. 09:21:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Izraelben a törvény lehetővé teszi a földmagántulajdont, és a városi területeken ez meg is valósul.

Kínában nem teszi lehetővé a törvény a föld magántulajdonba adását.

2022.04.24. 09:28:35

a hatalom, a jövedelem alapja
- a föld (feudum) - feudalizmus

- a tőke (capial) - kapitalizmus - ennek egy része pénztőke. monéta. money. az a monetarizmus. soros monetarista.

- a társadalom (societé, society) - szocializmus
a szocializmus az lenne, hogy mindenki közalkalmazott. és amennyiben a társadalmi jövedelemre alapozva uralkodnak annyiban szocializmus van. tipikusan ilyen társadalmi jövedelem a köztisztviselői bér, az állami nyugdíj. a különféle családi adókedvezmények. mind-mind társadalmi jövedelmek. orbán egy kifejezetten balos, társadalmi programmal szerzett kétharmadot.

a feudális, kapitalista és szocialista viszonyok között is lehet magán és köztulajdon. kollektivizáltan is lehet tőkepiacot építeni. a nyugati civilizáció azt mondja, hogy a tőkepiac kizárólag a magántulajdonon alapul. és abból adódik a nyugati típusú polgári fejlődés. és ennek alapja a gyarmatosítás, a kolonizálás. legyen minden magánkézben. ez nem a kapitalizmus, hanem annak a nyugatos változata.

a keleties változatban ugyanez államkapitalizmus (lásd kína) és annak kommunista vezetése van. kínában óriás kommunák épülnek a köztulajdonra alapozva.

a magyar fejlődési pálya se ez, se az. hanem egy vegyes rendszerű. feudális alapokon álló erősen kollektivizált félkapitalista világ. és kb. a refomáció és a refomkor. és a horthy rendszer is ilyesmi volt. és ezt egészíti ki a reformszocializmus és abból következő szociális piacgazdaság. az volt a közakarat a rendszerváltás idején. megmaradnak a kádárizmus vívmányai. széles körben elosztott társadalmi jövedelmek. osztogatás. van piac, a szereplők egy része erőteljesen összefonódik az állammal és van magángazdaság is. maszek. és vannak betelepülő multinacionális vállalatok. vegyes gazdaság, vegyesvállalatok. sajátosan magyar út.

ezt mondja az értelmiség jobber fele. a baller azt, hogy ez egy hülyeség. vagy hogy magyarország így európa szegényháza lesz. 500 éve az. tehát aki a nyugatos gazdagságra vágyik az eltévesztette a házszámot.

Mr. Hyde 2022.04.24. 09:31:33

@midnightcoder2:

Nem dobták ki a kommunizmust.

Egyszerűen annyi van, hogy megállapították, hogy a termelőerők jelenlegi és közeli történelmi jövőben várható fejlettségi szintje az általános árugazdálkodásnak felel meg. A termelési mód ehhez van hozzáigazítva.
A kommunista politika lényege nem az, hogy egy aszketikus egalotarizmis van van, hanem hogy a munkásosztály lehet képes csak az ipari társadalom tudományos irányítására.

A kínai gazdaság politika horizontja az, hogy olyan szintre fejlesszék a termelőerőket az elkövetkező 100 évben, ahol a termelékenységi szint már értelmetlené teszi az árugazdálkodást.

Azt biztos érted te is a mikro-ökonómiából, hogy a technológiai termelékenység nökevedése szabadon versenyző piacok mellett maximalizálja a javakat, miközben idővel lényegében nullára csökkenti a profitot.

A KKP nem akkor akarja megvalósítani a kommunizmust, amikor még nem lehet, hanem előkészíti a terepet a 2049 utáni politikai Mao-reneszánszhoz.

2022.04.24. 09:55:40

@midnightcoder2:
a kapitalizmus a szabad tőkepiac. a gazdaságot magán tőkealapok uralják. és ebből következően a kultúrát és a társadalmat. amerika kapitalista. nincsenek, vagy nem nagyon vannak államilag támogatott színházak. hanem van hollywood, a broadway, és ezek profitot termelnek. magánegyetemek vannak. és azok egy tőkealap hozamából gazdálkodva nyereséget termelnek. és ez a domináns. ami ezen kívül esik azt lényegében csak azért tartják fent, hogy egszerezzék a szavazatokat és hogy mímeljék a demokráciát.

amerikában a feltétel nélküli alapjövedelem is egy pénzpiaci termék. államadósság. és ha az abból származó növekedési többlet nem fedezi a következő évi újraosztást, akkor az államok közvagyonának egy részét privatizálnák. és ezzel elkerülik a plebejus lázadásokat és az amerikai burzsoázia még nagyobb vagyont birtokol. az occupy wall street mozgalmat se a kommunisták szervezték, hanem a tőzsde esésére játszó kapitalisták. amerika, az amerikai elit kapitalista.

a kínai pedig kommunista. azt mondják, hogy a fejlődés jelen szakaszában szükség van a nyugati tőkeimportra. de ez nem cél, hanem eszköz. a cél a kommunizmus. a keleties zárt kínai kommunák teremtik meg a szabadságot és a jólétet ezeknek a húzott szemű népeknek. amire a nyugat azt mondja, hogy hát kurvára nem. hanem a nyugatos, nyílt társadalom. és a fideszben is ezt mondják. csak hozzáteszik, hogy csak nem soros. mert az betelepítené a muszlimokat és áttműtetné a gyerekeket.

2022.04.24. 12:18:21

@midnightcoder2:
a kádárizmussal még ma is választást lehetne nyerni, ha nem lenne ekkora médiaellenszél. orbán is ezzel szerzett kétharmadot. gyurcsány is nyerne, csak ő nem kádárista. márki zay péter végképp nem az. ő neoliberális. orbán pragmatikus. azt mondja a népnek, amit hallani akar.

2022.04.24. 12:24:43

@Mr. Hyde:
két multinacionális tőkepiaci csoportosulás van. az egyik a gyáriparos. ezek orbán "stratégiai partnerei". német gyáripar különösen meg lett támogatva, de a a koreai, a japán és még a kínai is.

és a másik csoportosulás pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektorban érdekelt. ők a tőzsdei részvényárafolyamok esésére játszanak. van egy rakás pénzük. és megvennék a bmw többségi tulajdonát vagy akármilyen termelő vállalatot a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor mellé. a termőföldet is. ezek totális kapitalizmust hirdetnek.

és erre azt mondja orbán, hogy ők a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort nacionalizálják. és elsősorban a gyáriparban engednek be néhány vállalatot. azokat, akik a kormánnyal stratégiia partnerséget kötnek. az állami beavatkozásra szavaznak. aminek nyertesei. magyarországon ez áll nyerésre. nyugat-európában pedig vesztésre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.04.25. 07:30:54

@midnightcoder2: simán nyert volna, elég ha megnézed a Pócspetri című film záró egy percét, amiben a szerencsétlen magyarázza (amúgy miután fogát, veséjét otthagyta az ÁVH gumibotozáson) hogy Kádár János elvtárs apánk alatt most a legjobb, épülnek az ingyen lakások, de a kva fiataloknak ez se elég mert már emelet is kell rá.
Ez ugyanez amit a gery meg a többi hitvány rendszeresen ideböfög.
Meghát volt egy 1994-es választás is ugyebár.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása