magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A háborús propaganda

Jó, ha az embernek van sok közéletileg aktív Facebook-ismerőse. Így hozzájut minden oldal embereken átszűrt propagandáján. Ez ugyanis az igazi mérce: mert ez mutatja, mennyire sikeres az adott propaganda.

Szerencsére van kb. 10 fanatikusan közéleti ismerősöm, s pont jó az arány, mert nagyjából a felük nyugatpárti, a mésik felük meg nyugatellenes. Én egyik se vagyok, ponosabban vagyok, de ez nem látszik a FB-profilomon: ott szinte sose szoktam közélettel foglalkozni. Ennek persze oka, hogy nekem van saját médiám, s annak van FB-profilja. S ha elkezdenék aktív lenne magánszemélyként is a FB-on, biztos letiltás lenne az eredmény (így is számtalanszor megesett ez), ami a médiaoldalamat is érintené, s immár a többszörös profil se megoldás, a legtöbb kamuprofilomot letiltották, törölték, s ma már a múzsám profilja is megfigyelés alatt van, mert szerkesztői jogosultsága van a médiaprofilomon.

Ja, s nincsenek oldallákjaim, nem hogy nem publikusak, hanem nincsenek. Ezért ha valaki olvasóm ajánl nekem valamit, ne csodálkozzon, hogy nem lájkolom. Összesen 3 oldallájkom van: 1 darab magyar közéleti személy (nem politikus), 1 darab nem-magyar közéleti személy (ő se politikus), 1 darab civil szerevezet + most jut eszembe van még egy, egy hivatalos állami intézmény.

A napokban azt írja egyik orosz ismerősöm, az még Sztálinnak se jutott eszébe, hogy az 1941-es német támadás miatt letiltsa a szovjet könyvtárakból a klasszikus német szerzők könyveit. S tényleg, abszurd, ami most megy.

Emellett meg megy az oroszellenes mesedélután. A mostani 3 fő pont: Bucsa, Mariupol, s elmebetegség.

A legutóbbi a legegyszerűbb: Putyin elmebeteg, meg kell állítani bármi áron. Nyilvánvaló hülyeség, egy elnebeteg képtelen lenni jól működő terveket létrehozni és kivitelezni. E propaganda célja: egy teljeskörű nyugati bevatkozás legitimálása: lásd, meg kell állítani az őrültet, mert atomrakétákkal fog lőni.

Mariupol esete: a hős ukránok védik a hazájukat, s hozzájuik menekültek nők és gyerekek. Na most, ez egy közel félmilliós város. Ahol a nők és gyerekek száma legalább 250-300 ezer kell, hogy legyen, semmiképpen se 1-2 ezer, mint jelentik. Aztán mi okból menekülne egy pacifikált városból, melynek 95 %-a orosz ellenőrzés alatt van, egy civil tömeg a városnak az egyetlen olyan részébe, ahol még harcok folynak, egy acélműbe? Ki és miért tenne ilyet?

A valóság: ott párszáz neonáci szabadcsapatos van ma már csak, akik esetleg magukhoz vehettek túszokat. Mariupol ugyanis oroszpárti, a lakossága többségében orosz. Egy ukrán náci számára így eleve nem jelentene erkölcsi problémát ukránellenes túszok felhasználása.

E mese vicces eleme: az Oroszországba menekült mariupoliakat a liberális propaganda deportáltaknak hívja, már szibériai táborokról is olvastam. Magasak a liberális PR-szakemberek küszöbei.

A bucsai mese persze a legkeményebb, hiszen ott tényleg halottakat mutogatnak. Engem az egész a kuvaiti csecsemőgyilkos iraki szadisták kamusztorijára emlékeztet 1991-ből.

Pedig a kuvaiti szöveget könnyebb volt elhinni, mint a mostanit. Csak bele kell gondolni: vajon ki az hülye agresszor, aki úgy gyilkol, hogy meg se próbálja a gyilkolást leplezni, s mindezt olyan helyzetben, amikor a legfontosabb a médiaharc.

A valóság nagyon más. Egy 2-hónapos háború alatt 25 ezer civil halott - ez a hivatalos ukrán szám, azaz valószínűleg a harmada-negyede lehet igaz, de ha el is fogadjuk a számot, akkor is ez világrekord: ilyen kevés áldozat egy ilyen széles fronton vívott háború esetében csoda. S ez csak egyetlen dolgot bizonyít: az orosz fél óvatosan harcol, kímélve a polgári lakosságot.

Kezd a helyzet oda fajulni, hogy ha azt írják a nyugati médiák, hogy Ukrajna fővárosa Kijev, gyorsan ellenőrizni kell, vajon még mindig az-e.

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6417817329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2022.04.28. 08:20:43

Lukács Evangéliuma:21:8 Ő pedig monda: Meglássátok, hogy el ne hitessenek benneteket:

Máté Evangéliuma:24:4 És Jézus felelvén, monda nékik: Meglássátok, hogy valaki el ne hitessen titeket,

Márk Evangéliuma:13:5 Jézus pedig felelvén nékik, kezdé mondani: Meglássátok, hogy valaki el ne hitessen titeket.

A hitetés (~propaganda) ellen igazsággal lehet felvértezni magunkat. Az Igazsággal.

tűz fal 2022.04.28. 08:20:57

A libernyák világ vezetője ma egy szellemi fogyatékos aki időnként azt se tudja magáról hogy kicsoda, hol van és milyen szerepet tölt be, nem talál vissza a Fehér Házba annak a kertjéből, elalszik tárgyalásokon, levegővel akar kezet fogni, de ez nem számít, mert ha a libernyák droidnak azt írja a "függetlenobjektív" hogy Putyin elmeállapotával van baj, akkor akkor a barom ezt fogja fújni.

_Neville 2022.04.28. 10:06:10

"Kezd a helyzet oda fajulni, hogy ha azt írják a nyugati médiák, hogy Ukrajna fővárosa Kijev" Pár különösen öngyarmatosító csicska (Jelen, Magyar Narancs) már el is kezdte a Kijivezést, ami magyarul baromi röhejes :D Szerencsére még a mainstream ballib lapokat se sikerült behülyíteni ezzel a baromsággal.

Gery87 2022.04.28. 15:01:41

@tűz fal:

Nem vezető az, csak egy báb...te se hiszed el hogy egy személyben ennyire fontos alak lenne ugye?

Gery87 2022.04.28. 15:02:37

@_Neville:

Én a Harkivra is ütök:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 15:08:10

@Gery87:

Ezentúl Bécset is az ukrán nevén fogom mondani: Videny. Ez javaslom neked is.

sync 2022.04.28. 15:33:05

Amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, Orbán Viktorban meghűlt a vér. Beleborzongot abba, hogy Magyarország határos lesz Oroszországgal. Azt is pontosan tudta, hogy az ország frontország lesz, ha elérik a határainkat az oroszok. Annyira nem tűnt vonzónak ennek a ravasz és veszélyes embernek, Putyinnak a közelsége. Úgyhogy elemi érdeke lenne Ukrajna fennmaradasának. A sok elmebeteg azt hitte, hogy Kárpátalja visszatér, holott tudható, hogy az oroszok sem adnak egy talpalattnyi földet vissza, amelyet orosz vérrel szereztek meg.

Gery87 2022.04.28. 15:38:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És ha valaki értetlenkedik akkor lehordom hogy orosz propagandista meg gyilkos:)
És az illető nyilván elmebeteg és analfabéta.

Gery87 2022.04.28. 15:45:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És ha valaki értetlenkedik akkor lehordom hogy orosz propagandista meg gyilkos:)
És az illető nyilván elmebeteg és analfabéta...hisz ez köztudott tény.

Tapi2021 2022.04.28. 17:22:13

@sync: OV nyilván elég okos ahhoz, hogy tudja, ez a háború nekünk és a kárpátaljai magyaroknak semmiképpen nem jó.
De van, valahogy kezelni kell, úgy, hogy se az ország gazdasága ne omoljon össze, se az ottani magyarokon ne toroljanak meg semmi vélt sérelmet az ukránok.

Kárpátalja visszatérését a kormány soha fel sem vetette, ezt fantaszták tartják mindig napirenden vagy veszik elő. (És csak kárt okoznak vele.)

Maga az orosz szomszédság önmagában nem lenne veszélyes, hiszen mi sosem voltunk része sem a cári, sem a szovjet birodalomnak. És, ha jó kormányunk van, az üzletel velük, nem konfrontálódik.

Az igazi veszély nekünk is az lenne, mint amibe az ukránokat vitték: bábállamként nagyobb hatalmak, mint gladiátort használnának fel és küldenének az arénába a saját érdekükben, maguk helyett, az oroszok ellen.

Boldeone2 2022.04.28. 18:38:12

valóság nagyon más. Egy 2-hónapos háború alatt 25 ezer civil halott - ez a hivatalos ukrán szám, azaz valószínűleg a harmada-negyede lehet igaz, de ha el is fogadjuk a számot, akkor is ez világrekord: ilyen kevés áldozat egy ilyen széles fronton vívott háború esetében csoda."

Na, várjál csak! Ez mindössze egy 2 hónapos háború mèg, ahhoz kèpest igen magas a halálos áldozatok száma, de: egy ártatlan ember èletènek feláldozása is sok, nemhogy ezrekè! Az orosz csapatok brutalitása a második világháborút idèzi: több tucat némi erőszak esetet jelentettek, emberrablásokat, fosztogatásokat. A lerombolt anyagi infratuktúra is több száz milliárd dolláros újjèpítèsi költsèget jelent
Ez az elmebeteg , kegyetlen pszichopata nemcsak Ukrajna, hanem az európai civilizáció ellen is háborúzik, felrúgva minden erkölcsi szabályt...

Boldeone2 2022.04.28. 18:46:05

Putyinèk egyèbkènt ugyanaz az ocsmány, hazug , elnyomó banda, mint anno a kommunisták voltak. A propaganda módszereik ugyanazok , a hírügynöksèg is " Tass"
Egyetlen kèpet nem mutattak eddig a lerombolt városoktól, a több millió menekülőről, az orosz hadsereg rèmtetteiről: ez a színtiszta propaganda- hazugsággyár!
A rendőrsèg random csekkolja az oroszok telefonját az utcán , Oroszország nyílt diktatúrába fordult!

Boldeone2 2022.04.28. 18:53:00

edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-04-28-22/h_887f67988be6ae4e4276f4ec4998b906

Ott vannak ICC emberei is, vagyis nemzetközi jogi , bűnügyi szakèrtők. Az oroszok el fogja bukni a hazugságaikat!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 18:59:09

@Boldeone2:

Oroszország nem írta alá az ICC alapító okmányát, azaz az ICC nem jogosult eljárni oroszokkal szemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 19:00:10

@Boldeone2:

Nézz orosz tv-adást, folyamatosan mutatnak képeket a háborúból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 19:01:20

@Boldeone2:

" egy ártatlan ember èletènek feláldozása is sok"

Érdekes, ez a mondat SOHA se hangzik el, amikor a nyugat indít háborút, nem furcsa?

Boldeone2 2022.04.28. 20:33:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyik háború sem legitimálja a másikat ! Ez nem egy ördögi verseny, ha az egyik országnak már " joga volt " megölni ezreket, akkor joga lesz a másiknak is
Ahogy írtam : " jus ad bellum " szerint ,ez egy teljesen jogtalan háború. Az ukránok a hazájukat vèdik. Lehetne az arányosság kèrdèsèt is boncolgatni: egèsz Ukrajnát , mèg a fővárost is támadták a betolakodók
Nyilvánvaló , hogy a nemzetközi közössègnek támogatni kell Ukrajnát az agresszorral szemben
Bèke akkor lesz, ha az orosz kitakarodik az ukrán területről

Boldeone2 2022.04.28. 20:37:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putyint el fogja ítèlni a nemzetközi bíróság. Többet nem hagyhatja el Oroszországot, szinte csak nèhány szövetsèges országba , de ott sem lesz biztonságban
Neki mint politikusnak vège.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 20:49:14

@Boldeone2:

"Nyilvánvaló , hogy a nemzetközi közössègnek támogatni kell Ukrajnát az agresszorral szemben"

Nyilvánvaló volt pár éve, hogy a nemzetközi közösségnek az agresszort kell támogatnia Líbia, Szíria, Irak, stb. ellen, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 20:50:30

@Boldeone2:

"Putyint el fogja ítèlni a nemzetközi bíróság. "

Meyik? Erre ugyanis egyiknek sincs joga.

" Többet nem hagyhatja el Oroszországot,"

Akkor nagy meglepetés lesz ez számodra.

tűz fal 2022.04.28. 21:00:58

@Gery87:
Persze hogy nem hiszem, csak lemaradt az idézőjel.

tűz fal 2022.04.28. 21:06:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ha egyszer a libsi hülyegyerek azt mondja hogy Putyin nem hagyhatja el Oroszországot akkor Putyinnak otthon kell maradnia és punktum!

Boldeone2 2022.04.28. 21:07:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putyint el fogják ítèlni. Többet nem jöhet ki Oroszorszagból civilizált országba

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése különleges nemzetközi büntetőbíróság létrehozását szorgalmazza az ukrajnai háborús bűntettek elkövetőinek felelősségre vonása érdekében – közölte csütörtökön a strasbourgi székhelyű testület.

A tagállamok parlamenti delegációiból álló közgyűlés szerint a büntetőbíróságnak „az agresszió bűntettének a nemzetközi szokásjogban meghatározott definícióját” kellene alkalmaznia. A testület székhelye Strasbourgban lenne, továbbá rendelkeznie kell nemzetközi elfogatóparancs kiadására vonatkozó hatáskörrel, és működését nem korlátozhatja az állami vezetők mentelmi joga − írta meg az MTI.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:08:17

@tűz fal:

Joga van, hogy hülyeségeket higgyen, ezzel semmi gond. De a tárgyi tévedéseit kijavítom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:10:39

@Boldeone2:

Szorgalmazhat bátran. Semmi jelentősége. Ez kb. ugyanaz mint hogy Észak-Korea kiadta a tizezredik utolsó figyelmeztetést az USA-nak, számolja fel 72 órán belül jelenlétét a Koreai-félszigeten.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:12:07

@Boldeone2:

"A tagállamok parlamenti delegációiból álló közgyűlés szerint a büntetőbíróságnak „az agresszió bűntettének a nemzetközi szokásjogban meghatározott definícióját” kellene alkalmaznia."

Ez k,izárt, mert ha lehetséges lenne, akkor pl. a brit és francia vezető politiukusok már börtönben lennének.

Olyan jogelv meg nem létezik, hogy "fújj, csúnya oroszok!".

Boldeone2 2022.04.28. 21:12:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nyilvánvaló volt pár éve, hogy a nemzetközi közösségnek az agresszort kell támogatnia Líbia, Szíria, Irak, stb. ellen, nem?"

1. Líbiában polgárháború volt, nem támadta meg egy nyugati állam sem
2. Szíriában a fő háborús bűnös az orosz volt, nem a " nyugat"
3. Irak egy agresszor állam volt, megtámadott más országokat , így ENSZ határozat volt a beavatkozásról , amit 43 ország hajtott vègere .

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:12:54

@Boldeone2:

"A testület székhelye Strasbourgban lenne"

Miért nem a Holdon? Annak a realitása kb. ugyanakkora lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:14:51

@Boldeone2:

"Líbiában polgárháború volt, nem támadta meg egy nyugati állam sem"

A polgárháborúba beavatkozott a nyugat, az egyik oldalon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:15:52

@Boldeone2:

"Szíriában a fő háborús bűnös az orosz volt, nem a " nyugat""

Háborús bűn segíteni egy kormánynak? Ezen az alapon most a NATO háborús bűnt követ el Ukrajnában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:16:35

@Boldeone2:

" Irak egy agresszor állam volt, megtámadott más országokat"

Az az első iraki háború volt. Kevered a másodikkal.

Boldeone2 2022.04.28. 21:17:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putyinnak idővel vège lehet:
- Belső puccs , annak több fajta kimenetele lehet, az egyik hogy kiadják a nemzetközi bíróság kèrèsère
- Likvidálják , ami szintèn lehetsèges szkennárió...
Ezt nem fogja megúszni , nem vèletleül bujkál egy bunkerben

Boldeone2 2022.04.28. 21:19:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Háborús bűn segíteni egy kormánynak?"

Az nem kormány , Szíriában , magad is tudod , hanem egy szemèt, több èvtizde uralkodó diktatúra , amit el kellett volna távolítani a hatalomból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:19:36

@Boldeone2:

Nem lesz puccs. S nincs nemzetkozi bíróság, melynek ki lehetne adni.

Miért likvidálnák? Ennyire nem erős a nyugat.

Minden állami vezető "bújkál". Biden se sétál testőrök nélkül a városban, s nem egy bérházban lakik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:20:33

@Boldeone2:

Azaz ha valahol egy kormányzat nem tetszik a nyugatnak, akkor azt az országot szabadon meg lehet támadni?

Boldeone2 2022.04.28. 21:25:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putyint lehet likvidálni. Elvesztette azt a pozícióját , hogy többet valaha vezetőkènt tekintsenek rá. Egy aljas tömeggyilkos, semmi más
A szankciók durván fognak hatni , csak ebben az èvben minimum 10-11%- al csökkenhet az orosz GDP ...
A nyugat együttes erővel be fogja vègezni a putyini rendszert , mert már nincs más út

Boldeone2 2022.04.28. 21:29:34

Azokat is maga ellen haragította , akik többè- kevèsbè megpróbálták kompromisszumos, pragmatikus módon állni az orosz politikához. Innen már nincs visszaút: a putyini diktatúra lett a nyugati civilizáció legfőbb ellensége
Az orosz rezsim egyre durvább , otthon is ...Egyre kemènyebb a diktatúra
Sokan menekülnek Törökországba, Grúziába, Kirgizisztánba ahol mèg fogadják őket...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:31:03

@Boldeone2:

Elméletileg mindent lehet, a gyakorlatban nem mindent.

A szankciók jelenleg nem értek el semmit.

GDP-vel nem lehet legypzni az oroszokat, nem ilyen emberek.

A nyugat eleve nem egységes, s egy kemény helyzet esetében sok nyugati állam kiugrana az összefogásból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:34:17

@Boldeone2:

Nincs tömeges menekülés. S Putyin népszerűságe még növekedett is.

S a rubel árfolyama most már MAGASABB, mint a háború előtt.

Lám, a osztrákok és a németek is már nyitottak számlát a Gazpromnál.

Boldeone2 2022.04.28. 21:36:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Beèrtek a szankciók , èn is figyelem a belső orosz viszonyokat, több száz milliárd nyugati tőke megy el, nő a munkanèlkülisèg, üzletek , szolgáltató központok zárnak be, gyógyszerekből hiány van, az autók az elektronikai cikkek ára óriásit ugrott
De , minden szankció igazán hosszú idő alatt fejti ki hatását : Oroszországnak sem technológiája , sem saját fejlesztèsi tőkèje nincs ...

Boldeone2 2022.04.28. 21:40:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nincs tömeges menekülés. S Putyin népszerűságe még növekedett is."

- A fiatal èrtelmisèg menekül , a gopnik proli elhiszi az agymosó propagandát

S a rubel árfolyama most már MAGASABB, mint a háború előtt."

- A rubel az nem konvertibilis pènz többè, mert nincs valós piaca .
Nem is lehet hozzáfèrni a feb 26 előtt. nyitott lakossaagi devizaszámlákhoz
Olyan mint a CCP idejèn amikor 1 dollár 0,67 rubel volt ..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:40:57

@Boldeone2:

Az emberek kaptak pár kellemetlen élményt, de az élet megy tovább. Sokkal jobb így is az életszínvonal, mint a lib erális orosz időszakban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:42:09

@Boldeone2:

"rubel az nem konvertibilis pènz"

Ha így lenne, az árfolyama lezuhant volna.

Boldeone2 2022.04.28. 21:46:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kb 7-8 ève stagnál az orosz gazdaság , alig fejlődnek . Az átlagfizu olyan 520 euro körül lehet, de az az átlag ...A median jóval kevesebb , vidèken ennèl jóval kevesebb ... A 12 -15 ezer rubeles nyugdíj az nagyon általános . Szegènysèg van.

Boldeone2 2022.04.28. 21:47:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mivel nem lehet vele kereskedni, pont azért nem zuhan le az arfolyama
A lakossági deviza bankszámlák be vannak fagyasztva . A nyugati cègek sem tudnak kivinni a pènzüket

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 21:49:09

@Boldeone2:

A szankciók miatt nem lehet, de ennek semmi köze a konvertibiliitáshoz.

Boldeone2 2022.04.28. 21:51:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Pont annak van köze, hiszen így meggátolják az embereket hogy a pènzükhoz jussanak.
Rengetegen menekülnènek a putyini rezsim elől, de nem jutnak a pènzükhöz
A Telegramon megy a rubel feketepiac...

Boldeone2 2022.04.28. 22:11:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De nem erről van szó, hanem arról, hogy az egyèn nem tud hozzájutni a saját pènzèhez
Az orosz modell elbukott , ma már az átlag román , de mèg a bolgar is jobban èl már
Persze , nem ez a legnagyobb problèma, hanem az , hogy nem tudják leküzdeni a társadalmi elmaradottságukat
Se polgári társadalom, civil világ , se autonómia hagyomány nincs. A règi gopnik ma Putyin legfőbb támogatója
A városi èrtelmisèg már átlát a szitán ....
A háború tulajdonkèppen az orosz modell csődjènek a beismerèse

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 22:15:22

@Boldeone2:

A szankciók miatt nincs normál foraglma a nyugati valutáknak. Ez nem az orosz vezetés hibája.

Sajnos még van valamilyen polgári társadalom Oroszországban, de szerencsésen folyik a leépítése. Az orosz kisember nem kedveli a polgárokat.

Boldeone2 2022.04.28. 22:31:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mi köze van a nyugat szankcióknak ahhoz, hogy nem adják oda a pènzèt az embereknek?
Ha olyan jól állna az orosz, akkor nem blokkolnák az orosz magánszámlákat .

Az orosz " kisemberek " jelentős rèsze egy hülye . Azoknak mindegy volt milyen rendszer , korábban a komcsikèrt rajongtak, most meg az idióta nagyorosz nacionalizmusèrt, a háborús politikáèrt, ártatlanok gyilkolasáèrt
Primitív, erőszakos társadalom - tisztelet a kivètelnek

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.28. 22:38:23

@Boldeone2:

Az orosz bankok nyugati valutatartaléka be lett fagyasztva nyugaton, ez a kapcsolat. Rubelben ki lehet venni a pénzt egyébként.

tűz fal 2022.04.28. 23:08:12

Ismét szörnyű hír érkezett a libernyákoknak :)
Oroszország az ukrajnai háború két hónapja alatt csaknem megduplázta az EU-nak eladott fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeit. Bár az eladott mennyiségek valamelyest csökkentek, az ár növekedése összeségében a bevételek jelentős megugrását eredményezte.

Boldeone2 2022.04.29. 00:51:53

@tűz fal: közben meg dollár- tízmilliárdokat költött el a háborúra....
Előbb- utóbb úgyis le fog csökkenni az orosz szènhidrogèn fogyasztása, az árak meg már stagnálnak hetek óta, ha nem csökkennek lassan...
Ha beüt a recesszíó + Kína lockdown bezuhannak újra az árak ....

tűz fal 2022.04.29. 08:35:01

@Boldeone2:
Ja, tények, információk megint sehol, csak a librnyák megint ideböffentette az álmait. A recesszió jelei inkább nyugaton látszanak, főleg amióta az algoritmusok és halottak ltal megválasztott szellemi fogyatékost ültették a kirakatba. Felesleges vitatkozni az álmaiddal meg a jóslataiddal, a választási eredmények mindent elmondanak a libernyákok és a valóság kapcsolatáról. Meg az is, hogy a libernyák droidokat végre az képviseli aki közülük való: egy szellemi fogyatékos, aki felolvasni se tud szöveget, nem ismer fel embereket, eltéved a Fehér Ház kertjében és levegővel fog kezet.

Boldeone2 2022.04.29. 09:22:44

@tűz fal: Anyád picsáját!
Te szellemi fogyatèkos! Ahogy az infláció is globális jelensèg úgy annak következmènye a recesszió is globális folyamat , egy ország sem kerülheti el, ha beüt!
Csakhogy , Nyugat- Európában mèg mindig jobban fognak èlni , mint az újságpapírról lekvárt áruló orosz babuskák, meg a lakótelepi gopnikok!
Az orban- fèle politikai erők pedig mindenhol veszítenek a világban!

tűz fal 2022.04.29. 12:14:38

@Boldeone2:
Szellemi fogyatékos a vezető példaképed, meg a gendersemleges anyád, aki kiszarta a génselejt hulladék fejed.

A recessziót emberek okozzák, nem napkitörés, te állatnál is egyszerűbb molekula :)

"Az orban- fèle politikai erők pedig mindenhol veszítenek a világban!"
Akkor nézd meg a tükörben ki az a lúzer szardarab, aki negyedjére szopta be ugyanazt, az a cáfolat :)

tűz fal 2022.04.29. 12:34:46

@Boldeone2:
Álomvilágban élsz Boldi. A valóság az, hogy az ukránok a hozzád hasonló buzikat addig ütik amíg meleg.

MEDVE1978 2022.05.01. 12:25:48

"A legutóbbi a legegyszerűbb: Putyin elmebeteg, meg kell állítani bármi áron. Nyilvánvaló hülyeség, egy elnebeteg képtelen lenni jól működő terveket létrehozni és kivitelezni. E propaganda célja: egy teljeskörű nyugati bevatkozás legitimálása: lásd, meg kell állítani az őrültet, mert atomrakétákkal fog lőni."

Alapvetően ez egy nagyon rossz feltevés, számos síkon is. Az elmebeteg természetesen "súlyos" szó. Ugyanakkor az embert a fizikai állapota és a kora jelentősen befolyásolja a döntéshozatalban.
A második világháborúban nagyon jelentős politikai következménye volt például Churchill háborús megszállottságának, Roosewelt erősen hanyatló egészségének Jaltában vagy Hitler kábítószerfüggőségének és korának. Hitler a második világháború előtt azt mondta, hogy most kell háborút kezdeményezni, mert még 50 éves, 60-70 évesen már nem lesz annyira dinamikus, hogy ezt megtegye.
Ezzel a szemmel nézve Putyin cselekedeit, egy egész más kép bontakozik ki. Egy olyan vezetőjé, aki cselekvési időablakot lát. Ez nem véletlen, a jelenlegi képeket elnézve róla, nem hinném, hogy 5 évnél több van még neki hátra, legalábbis erősen betegnek tűnik. Egy ilyen kontextusban valószínűleg összefonódik a már kevés idő van cselekedni, most kell háborúzni gondolatmenet.

A másik rész az atomrakéták. A háborúk esetében a felek stratégiai célokat tűznek ki. Ha ezek nem sikerülnek és túl nagyok lesznek a veszteségek, akkor "exit strategy", tehát kilépési stratégia kell. Az oroszok nem érték el a stratégiai célokat. Lehet itt mindenféle jóságos, az embereket megkímélő orosz hadseregről vizionálni (szerintem ez nem igaz, nem vallana az oroszokra az eddigi konfliktusokban tanúsított magatartásukat tekintve), de ettől függetlenül a csapatmozgásokból eléggé jól kivehető a stratégiai cél, ami hármas volt a hadjárat elején. A Krím és a szepatarista területek összekapcsolása (ez sikeresnek mondható), Kelet-Ukrajna elfoglalása a Dnyeperig (nem sikerült), Kijev elfoglalása - amikor kiderült, hogy ez nem működik, körülzárása (nem sikerült), Odessza elfoglalása és elvágása a tengertől (nem sikerült). Az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett, még akkor is, ha az ukrán számokat kettővel vagy hárommal elosztjuk. Jelenleg sem látni azt, hogy az oroszok Dnyipronál lennének (elismert hadműveleti cél Kelet-Ukrajna elfoglalása) vagy akár Mikolajivot elfoglalták volna. Sőt a tengerparton Herszonnál pontosan, hogy az ukránok támadtak és verték visszább az oroszokat.

Ahogy a történet tovább megy, az ukránok helyzete egyre jobb lesz, mert modern nyugati haditechnikát fognak kapni. Marder/Leopard/Gepard páncélosokat, rakétákat, drónokat. Az oroszoké pedig folyamatosan rosszabb, mert a veszteségek miatt pótolni kellene a megsemmisült felszerelést, viszont az orosz páncélosok elavultaknak bizonyultak (a toronyban tárolnak lőszert, ezért csak a tornyot kell kilőni a védőknek és máris megsemmisül az egész tank). Emellett nyugati technika és alkatrészek kellenének egyes fegyverekhez.

A kérdés az, hogy Putyin hogyan reagál a történésekre. Három lehetőséget látok jelenleg:
1. Elhúzódó alacsony intenzitású konfliktus. Ez azt jelentené, hogy az oroszok beássák magukat a jelenleg elfoglalt területeken és nem mennek tovább előre jelentős offenzív hadműveletekkel. Ez egy furcsa, csendes háborúhoz vezetne, amit aztán fel lehetne forrósítani. A probléma ezzel az, hogy nem biztosítana semmilyen szinten lezárást. Az ukránokat szépen lassan feltöltené a nyugat, egészen addig, amíg már offenzívákra is képesek lennének. De ha még nem is támadnak, akkor is jelentősen rosszabbá válna a harctéri helyzet. Politikailag ez a szankciók fenntartásához és az orosz gazdaság további veszteségeihez vezetne.
2. Hadiállapot kihirdetése és általános mozgósítás. Nyilvánvaló, hogy ha ráöntenének egy háromszor ekkora haderőt az ukránokra, akkor át tudnának törni, legalábbis Odesszáig el tudnának menni. Ennek a hatása egy fegyverszünet lehetne, de akár az ukrán vezetés össze is omolhatna. (Az oroszok esetleg felajánlhatnák Odesszát egy fegyverszünetért).
3. Taktikai nukleáris csapás. Ez nyilván az utolsó eset. Akkor tartom elképzelhetőnek, ha az ukránok megalázó vereségeket mérnek az oroszokra és mondjuk visszafoglalják a Krímet (így kevés esély van rá).

MEDVE1978 2022.05.01. 13:00:35

A propaganda. Alapvetően: a propaganda a jelen. Naívitás azt gondolni, hogy a nyugati vagy ukrán média kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújt a helyzetről, ahogy természetesen azt is, hogy az orosz vagy kínai média így tesz.
A győzelmi jelentéseket fenntartásokkal kell közölni, ez igaz a napi ukrán hány orosz tankot, repülőt stb. lőttünk kire, de ugyanakkor az orosz közlésekre is ebben a tárgyban.

Erről mindig egy német gyerek második világháborús visszaemlékezései jutnak eszembe. Azt mondta, hogy nagyon lelkes volt, amikor megindult a háború: térképeket vettek neki a szülei, Franciaországról, Lengyelországról, aztán 1941-ben Oroszországról. Ő mindig kitűzte a kicsi zászlócskákat és örült a hadjáratnak. A jelentések mindig olyanok voltak, hogy csapataink hősiesen küzdenek és visszafoglalták a ... helységet vagy elfoglalták ... helységet. Egy idő után észrevette, hogy a zászlócskák csak visszafele mozognak és egyre közelebb járnak Németországhoz. Ez továbbra is jó stratégia, ha az ember a propagandától eltekintve, akar megítélni egy hadi helyzetet.
Ha valaki megnézi az ukrán háborúról naponta frissített térképeket, láthatja a tényleges történéseket. Így mondjuk azt is, hogy az oroszok megpróbálták bekeríteni Kijevet, de nem sikerült. Azt, hogy az utóbbi hetekben a Mariupol környéki orosz "sávot" kiszélesítették, már jóval szélesebb, mint anno a partmenti kis sáv. És azt is, hogy Odessza felé egyelőre nem tudtak előrenyomulni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása