magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Antinacionalizmus

A klasszikus liberalizmus nacionalista. Sőt, a liberalizmus alkotta meg a nacionalizmust. A nacionalizmus jelentése: az ember sok csoportidentitása közül kiemelkedik az etnikai hovatartozása, ez messze a legfontosabb minden más identitásához képest.

A liberális nacionalizmus fő oka: a liberalizmus megjelenésekor a fő ellenség a kereszténység volt, márpedig a kereszténység globalista eszme, ahol a fő identitás a vallási hit, s hozzá képest az etnikai hovatartozás fontos ugyan, de másodlagos.

A premodern eszme szakrális, így természetszerűen antinacionalista is volt.

A liberalizmus akkor szűnt meg nacionalista lenne, s lett globalista, amikor az ellenség megszűnt: miután a premodern szakralitás eszméje marginális lett, már nem volt miért harcolni ellene. Így immár a liberalizmus is globalista lett.

Sokan nem értik, hogyan lehetett a liberális Kossuth nacionalista, míg a szintén liberális Károlyi meg globalista volt. Pedig a magyarázat nem valamiféle sajátos magyar furcsaság, hanem egyszerűen Kossuth korában ez volt a liberális fősodor, míg Károlyi korában meg már az.

A liberalizmus globálissá válásával lehetett a nacionalizmus immár önálló, antiliberális erő. Sőt, a liberalizmusnak két fő rendszerkritikája van: a marxista és a nacionalista. S míg a marxista rendszerkritika egyetértett a nacionalizmus elvetésével, csak másfajta globalizmust akart, addig a nacionalista rendszerkritika éppen a nacionalizmus hiányával kritizálta a liberalizmust. A nacionalista kritika legélésebb formája természetesen náci eszme.

A liberálisok fontos tévedése, hogy minden nem-marxista rendszerkritikát nacionalistának hisznek. Pedig a liberalizmus leghatározottabb ellenzése nem csak a liberalizmust ellenzi, hanem annak mindkét modern kritikáját is: a marxizmust és a nacionalizmust is. Miért? Mert a liberalizmus nem kritizálható hatékonyan ugyanarról a szellemi alapról, melyből a liberalizmus is származik, így csak az alap elvetése hatékony, azaz az egész modernitást kell ellenezni, nem csupán annak a liberális verzióját.

Mi akik ellenezzük a modernitást természetesen a nacionalizmust ugyanúgy ellenezzük, mint a marxizmust és a liberalizmust is. Az eltérés az, hogy nyilván ezek között a nacionalizmus és a marxizmus kisebb rossz, mint a liberalizmus, de semmi több.

Az, hogy antimarxisták vagyunk nem gátol meg bennünket abban, hogy meglássuk a marxizmus értékes elemeit. De ez ma már lényegetlen, csak elvont elméleti kérdés, hiszen ma már a marxizmus egy halott eszme.

A nacionalizmus viszont nem halott. Él és virul. Így hozzá még fontosabb a viszonyulásunk. Természetesen ellenezzük az eszmét. Különösen abszurd, amikor az ember ismer több nemzeti identitást, s észleli: egymást kizáróan mondják ugyanazt. De eleve: nem felismerni, hogy a nacionalizmus a modernitás eszköze hatalmas tévedés.

Viszont hiba az elméletet keverni a gyakorlattal. Nyilvánvaló, hogy a liberális globalizmus ellenében a nacionalizmus egy hatékony eszköz. Így lemondani róla kb. olyan mint meggyőződéses pacifistának lenni, amikor éppen lőnek ránk - ez öngyilkosság.

Olyan ez, mint a disznóölés: az átlag húsevő is viszolyog tőle, az a pillanat nem kellemes, amikor a disznó rádöbben, most meg fog halni - pár másodpercig a disznó retteg, s aztán még 15-20 másodpercig halálhörög. Viszont ha senki se vállalkozna soha a disznó leölésére, akkor ropogós szalonna nélkül maradnánk, ami tényleg nagy veszteség lenne. Valahogy ilyen a nacionalizmus eszköze is: marhaság, de működik. S amíg csak eszköz, semmi gond vele. Gond akkor lenne, ha a disznóölésből célt csinálnánk eszköz helyett.

78 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6217825259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.05.09. 06:12:21

A Gyozelem Napja alkalmabol orok dicsoseg a hosoknek, akik felszabaditottak Europat a hitleri fasizmus alol. Utodjaik pedig a vilagot fogjak felszabaditani a globalista liberofasisztaktol! Ez a harc lesz a vegso!
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! God Bless Russia! Akhmat sila! :)

midnight coder 2022.05.09. 07:17:13

A nacionalizmus sokkal régebbi mint a liberalizmus. Gondolj csak az Ószövetségre, ahol a Választott Nép minden különösebb lelkifurdalás nélkül gyilkol le egész városokat agglegénytől a csecsemőkig csak azért, mert ők nem a Választott Néphez tartoztak. Persze ott a nép a vallást is jelentette, de nem ők voltak az egyetlen ilyen csapat. Más kérdés, hogy töriből általában a sikeres népekről tanultunk - ezek pedig általában leigáztak másokat, és a végerdmény egy multikulti birodalom lett. Lásd rómaiak. De az ellenük harcoló barbárok már nacionalisták voltak - sőt, törzsi alapon szerveződtek, ez volt a legkisebb "nemzet".

midnight coder 2022.05.09. 07:17:58

@тельня́шка: Sztálin elvtárshoz képest Hitler elvtárs szinte úriember volt.

Mr. Hyde 2022.05.09. 08:02:43

@midnight coder:

Az úriemberség a liberális elitizmus egyik legfontosabb tulajdonsága.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 08:07:24

@midnight coder: ennek semmi köze a nacionalizmushoz, tekintve hogy őket a vallás tartotta össze. A bibliai zsidóság elég sokféle kulturájú volt, egyiptomitól kezdve a perzsáig.

2022.05.09. 08:11:19

@midnight coder:
"Sztálin elvtárshoz képest Hitler elvtárs szinte úriember volt."
Ez lenyegtelen. A legfontosabb az, hogy Sztalin elvtars egy hallhatatlan hős es Putyin elvtars es talan Orban elvtars is az lesz. :)
---
En meg egy boldog es elegedett muveletlen falusi proszto vagyok. A magadfajta tulmuvelt varosi "polgarurak" meg allandoan elegedetlenkednek, nyavalyognak es sirnak, mint a furdos prostik. :)
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! God Bless Russia! God Bless Hungary! Akhmat sila! :)

2022.05.09. 08:16:58

Elnezest az "off topic"-ert, de ma az ujkori vilag egyik legnagyobb unnepe, a Gyozelem Napja van! Nem tudtam megallni, hogy ne emlekeztessem ra a T. olvasotabort.
(A liberofasisztak meg "can suck my dick"! ) :)
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! God Bless Russia! Akhmat sila! :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 08:17:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ha ebbe a történelmi folyamatba helyezed a nacionalizmust, akkor a definíció azért nem pontos, mert a nacionalista liberalizmus ezen az alapon államot is szervez, és a két említett fuindamentumot kötelező, erőszakkal is betartandó fundamentummá teszi. A XVII. századi angol polgári forradalom is alapvetően liberális volt, mégsem jutott eszükbe toszkolni sem a velszieket, sem a manxieket stb.
Vegyük észre, hogy a nacionalizmus liberális szempontból eszköz, mert a liberalizmus már a saját ideológiáját terjeszteni és kötelezővé tenni akarja, és ehhez kell közvetítő eszköz, tehát nyelv és kultúra. Ez a francia forradalomban jelenik meg, már készen, nem véletlen a könyv- és újsághegy ami azt az időszakot jellemzi, és azoknak a hangneme sem veletlen, egy oldal mocskolódás (hogy odafigyeljen a paraszt) és egy oldal propaganda.

2022.05.09. 08:21:09

@Deak Tamas:
"az úriemberség probléma ?"
Szerintem igen! Raadasul nem is kis problema. :) De inkabb ebbe most ne menjunk bele.
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! God Bless Russia! God Bless Nestor Mahno! (lehet megbotrankozni! :) ) Akhmat sila! :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 08:23:06

@тельня́шка: de menjünk csak bele. Miért is probléma a korrektség, tisztesség, igényesség meg megbízhatóság, amiket még talán egy bolsi sem tagad meg az úriemberségtől?

2022.05.09. 08:25:54

A nacionalizmus szo helyett a "muveltebb" libernyak globalistak szivesebben hasznaljak a "tribalizmus" szot! Hogy szakadt volna az anyjukba a fejuk! :)
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! God Bless Russia! Akhmat sila! :)

2022.05.09. 08:31:28

@Deak Tamas:
Reszemrol most azert nem akarok ebbe belemenni, mert nincs idom, hamarosan indulok "aztatni" Egerszalokra. Hosszu vezetes all elottem, 20 perc. :)
Nehez a videki proszto anarchokomcsik elete. :(
---
Vilag proletarjai egyesuljetek! God Bless Russia! Akhmat sila! :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 08:42:45

@тельня́шка: az nehéz, az biztos. Mindegyiknek ez volt a baja például már a tízes években is, a munkásság nem foglalkozott ilyen dolgokkal, csak ők. Azért előképei a belpesti éttermiségnek.

midnight coder 2022.05.09. 09:04:33

@Mr. Hyde: Az úriemberség ennél jóval régebbi, a lovagok idejéből való. De maga a viselkedésminta szerintem kb. egyidős az emberiséggel.

erol 2022.05.09. 09:08:22

Oké, minden szar (na jó majdnem minden) amit eddig produkált az emberiség, de mi lenne a helyes irány?

midnight coder 2022.05.09. 09:09:12

@Deak Tamas: Nem, a Választott Nép - legalábbis a legenda szintjén - egy. És zsidónak vallást ugyan felveheted, de zsidónak - legalábbis az ortodox verzióban - születni kell. Ezen változtatott Jézus anno eléggé el nem ítélhető módon, és szabadította rá a zsidó mitológiát az egész világra. De eredetileg ez csak egy nép játéka volt.

midnight coder 2022.05.09. 09:17:00

@Deak Tamas: "Vegyük észre, hogy a nacionalizmus liberális szempontból eszköz, mert a liberalizmus már a saját ideológiáját terjeszteni és kötelezővé tenni akarja"

Az igazi liberalizmus lényege pont az, hogy semmi nem kötelező. Egy liberális társadalomban ha egy nő zacskót akar húzni a fejére, lelke rajta. A liberalizmus csak azt akadályozza meg, hogy a rokonai, vagy a férje húzzon zacskót a fejére. A probléma ott kezdődik, amikor ezt a kényszert nehéz tetten érni. Ilyenkor van az, hogy mindenkinek tilos zacskóval a fején mászkálni.

2022.05.09. 09:22:33

Kezdodik!
Itt lehet eloben kovetni a moszkvai Gyozelem Napja unnepseget:

www.youtube.com/watch?v=QcMuYAQt_MQ (most eppen "Isten ostora" beszel)
---
Ma dol el a vilag sorsa: folytatodik e a globalista liberofasisztak elleni, egyenlore korlatozott katonai hadmuvelet vagy vilagmeretu haborut hirdetnek orosz testvereink. Sajnos az is elofordulhat, hogy egy idore felfuggesztik a hadmuveleteket, csalodast okozva ezzel a vilag jobb erzesu embereinek.
Mert ma a harc nem az ukranok, nem Europa, nem is a NATO vagy a mocskos usakia, a kapitalizmus ellen folyik - es nem is 2022. febr. 24.-en kezdodott - hanem az emberisegellenes, vilaguralomra toro sátáni liberofasiszta eszmek es azok hirdetoi, megvalositoi ellen.
---
God Bless Russia! God Bless Putin!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 09:25:33

@midnight coder: a "kiválasztottság" folyamata az volt, hogy Jákob (nem a parizeres) addig tusakodott Gábriellel, amíg ki nem kényszerítette az áldást (legyen a neved Izrael, vagyis küzdöttél Istennel és győztél) és már a sztori is mutatja, hogy az egész vallási indíttatású. Az hogy KÉSŐBB a közösség milyen szabályok szerint tekintette közéjükvalónak az illetőt, az már teljesen más tészta, de a lényeg: egyik sem nacionalista, magyarán nemzeti kötődésű. Ha igaz lenne amit írtál, nem lett volna semmilyen erő arra, hogy például Józsefet akárcsak verbális szinten is megkavarja Putifárnéval.
A kiválasztott népes duma egyébként kifejezetten újkori antiszemita terminológia.
A zsidók nemzetté válásának tudata csak a cionizmus megjelenésével lesz egyértelmű, azr megelőzőleg is kialakult, de sokkal később mint a bejegyzés tárgyában szereplő nacionalizmus. Izrael állam kialakulásakor se tudták eldönteni példul, hogy a jiddis vagy a héber legyen-e a hivatalos nyelv.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 09:30:18

@midnight coder: a liberalizmus nem erről szól, hiszen akkor nem kénének törvények. A liberalizmus arról szól, hogy mindent szabad ami nem sérti mások integritását, és már a zacskó is jó példa, hiszen ő privát húzza a fejére a szipus zacskót, mégis államköltségen megy a detoxba.
A liberalizmus maga is simán átmehet terrorba (jakobinusok) de a lényeg az az, hogy kell valamilyen technikai eszköz magának a fenti elvek terjesztésére, ezért kellett az egységesebb nyelv és kultúra. Ez a mai problémája Franciaországnak, hogy a muszlim közösség nagyon jól elvan a saját nyelvével és technikai eszközeivel közvetített szellemi alapanyagnak, és nem kell neki más.

Tapi2021 2022.05.09. 10:41:03

Ez honnan idézet? Mi ez a többes szám? :-)

Tapi2021 2022.05.09. 10:43:17

@тельня́шка: Néztem a fotókat és közben az jutott eszembe, hogy valójában mennyire szomorú ez a Győzelem Napi ünnepség. Mert egy ekkora nép egy 77 évvel ezelőtti, tehát réges-régen volt sikert ünnepel. Mert nincs más, nincsenek új sikereik.
És ez szomorú.

Ráadásul most még ezt a háborút is jól megszívják.

Tapi2021 2022.05.09. 10:49:32

@тельня́шка: Mondjuk mi a másik oldalon voltunk, így ez a győzelem nem a mi győzelmünk.
Mit ünnepelnénk rajta? Hogy megint veszítettünk? Meg Trianon 2-őt?
Vagy azt, hogy 1. az USA/Nyugat megint jól járt, 2. megerősödött a szovjet terrorállam és évtizedekre bekebelezett minket is?... Vagy?
Ezen nekünk semmi ünnepelnivalónk nincsen.

Tapi2021 2022.05.09. 11:04:51

@тельня́шка: Hát, ha ez a háború a kapitalizmus ellen folyik, akkor bukta. Ha az USA ellen, akkor bukta.
Ha a Nyugat ellen, akkor bukta. ....

Be sem kellett volna kezdeni, de ha ár, akkor meállni a két szakadár köztársaság határánál, meg a Krímnél. És táborozni, amíg valamilyen doplomáciai megoldás nem születik.
El lett kúrva.

Iaz, a bábmester ebben az USA volt, amely eleve úgy játszott, hoy az orosz medve beugorjon a csapdába, amiből most nem eresztiki ki, amíg csak lehet amortizálni, amortizálják.
Minden nappal csökken az Oroszok ereje és nő az USA-é. És, hát ez a cél.
Ezért nem találják a tárgyalóasztalt. :-(

Tapi2021 2022.05.09. 11:09:35

@midnight coder: "Ezen változtatott Jézus anno eléggé el nem ítélhető módon, és szabadította rá a zsidó mitológiát az egész világra. De eredetileg ez csak egy nép játéka volt. "

Ez így akkor igaz, ha 1. nincs Isten, 2. Jézus nem Isten, és 3. Isten nem akar kommunikálni az emberiséggel. És utat mutatni nekünk.

Szinte minden lényeges (lét)kérdés és válasz attól függ, hogy van-e Isten vagy nincs?! Mert minden ehhez képest válaszolható meg jól vagy rosszul.

Gery87 2022.05.09. 12:24:27

"A liberális nacionalizmus fő oka: a liberalizmus megjelenésekor a fő ellenség a kereszténység volt,"

A népszúvérentitás lépett elő mint a kormányzás alapja, tehát az az eszme hogy a hatalom a népből fakad, márpedig egységes nép nélkül ez nem lehetséges. Így jött létre a minden társadalmi osztályt magában foglaló és ebben egyenlő nemzeti eszme fogalma amelyre helyezzük a meglévő állam legitimitását vagy amely majd államot képez!

Gery87 2022.05.09. 12:25:55

@erol:

Birca keresztény abszolutizmust akar....talán:)

midnight coder 2022.05.09. 13:06:12

@Tapi2021: "Ez így akkor igaz, ha 1. nincs Isten, 2. Jézus nem Isten, és 3. Isten nem akar kommunikálni az emberiséggel. És utat mutatni nekünk. "

1. És persze, ha a zsidó mitológiában szereplő Isten az igazi, és nem mondjuk a görög, vagy a skandináv mitológia az igaz, vagy a buddhista, esetleg a hindu, vagy valamelyik afrikai törzs hitvilága, esetleg olyan népeké amiket már rég kiirtottak...

2. Az, hogy Jézus Isten-e még a keresztények között sem egyértelmû. Az iszlamistáknál meg egy mezei próféta a futottak még kategóirában.

3. Ha akarna akkor fenn lenne a facebookon. Vagy legalább youtube csatornája lenne.

midnight coder 2022.05.09. 13:09:18

@Tapi2021: Tegyük hozzá, hogy minden nappal csökken az oroszok ereje, és az EU ereje, és minden nappal nő az usákoké. És persze hosszú távon a kínaiaké, ezen a bulin szerintem ők nyernek még sokat. És persze egy rakás másik érdekes társadalmú ország.

midnight coder 2022.05.09. 13:11:04

@Deak Tamas: "A liberalizmus maga is simán átmehet terrorba"

Az már akkor annyira nem liberalizmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 13:16:40

@midnight coder: mért ne volna? Amikor a szabadság ellenségeit likvidálod, az mért ne volna az?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 13:20:05

@midnight coder: a kettes pontot honnan vetted már megint? Jézus az iszlámban az összes zsidó meg más vallásbeli profétával egyenértékű, csak az iszlámban Mohamed az első. A siítáknál primus inter pares - ott még hitviták is vannak -, a szunniták is teljes profétának ismerik el, csak ott vita nélkli Mohamed elsősége.
Koránt is kéne akkor olvasni, nemcsak Bibliát.

midnight coder 2022.05.09. 13:28:57

@Deak Tamas: "Ha igaz lenne amit írtál, nem lett volna semmilyen erő arra, hogy például Józsefet akárcsak verbális szinten is megkavarja Putifárnéval."

Ezt most nem teljesen értem. Józsefet Putifár bácsi aki egyiptomi volt, rabszolgaként vette a korabeli Aliexpressen. Ettől még a zsidók mint nemzet létezhettek - amúgy kicsivel később, amikor a törökök gyakorolták idehaza a multikultit, hasonló témájú a weboldalra magyarok is felkerülhettek.

Ugyanakkor, ha megnézed az Ószövetséget, eléggé hasonlít egy családfakutatás végeredményére, elég nagy terjedelemben foglalkozik azzal, hogy ki kinek a gyereke. Ez egy igencsak fontos része a sztorinak.

midnight coder 2022.05.09. 13:31:16

@Deak Tamas: A lényeg, hogy ott Mohamed az aki számít és nem Jézus.

midnight coder 2022.05.09. 13:33:19

@Deak Tamas: Attól függ, mit tesz a szabadság ellensége. Nem hiszem, hogy a Birca-t liberális dolog lenne likvidálni a blogjáért. Ugyanezt mondjuk az észak-koreai zsírdisznó esetében nem tudnám ilyen egyértelműen kijelenteni.

Gery87 2022.05.09. 13:34:58

@erol:

Annál azért több esze van:) Miért akarna jobbágy lenni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 13:43:45

@midnight coder: a lényeg, hogy a biblikus és egyéb prófétákat és a bennük hívőket az iszlám a "könyvek népének" nevezi, és különös becsben tartja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 13:49:59

@midnight coder: a nemzet, pontosabban az itt tárgyalt nacionalizmus - mert ugyebár az eredeti állítás ez volt - nem az ebben a formában vett nemzetdefiníció, a liberális nacionalizmus alapvetően - nevezzük így - eszmei közösséget jelent, mai hülye szóval értékközösséget, ahol a liberalizmus a nacionalizmus eszközeivel teremti meg az említett egységes közösséget. Elég könnyű belátni, hogy még a modern zsidó nacionalizmus sem ilyen, de kifejezetten vallási alapú. Zsidó nemzetről Herzl előtt senki sem beszélt, és még az Ígéret földje is inkább egyfajta isteni igéret, semmilyen államszervezési vagy nemzeti szemponthoz köze sincs. Jegyzem meg 48-ban még elég sok ortodox zsidónak nem tetszett a Palesztina területén alapítható állam, hiszen az a vallási téziseknek (nevezetesen hogy a Szentföldön csak akkor maradhatnak, ha eljön a Messiás) nem felelt meg.

Gery87 2022.05.09. 13:55:10

@midnight coder:

Az ideológiákkal az a baj hogy nagyon egyszerűen akarják leírni a világot és közben magukat egyetemesnek, mindenkire vonatkoztathatónak és a rendszerek legjobbikának írják le, hozzájuk képest mindenki más téved.
Olyanok mint a vallások.

Pedig csak iránymutatónak kell lenniük nem parancsolatnak.

Szabadság pl annak jár, aki viszonozza is!
Amelyik vallás nem hisz más vallások szabadságában, annak nem jár a vallás és szólás- sajtószabadság és ki kell baszni a nyugati világból mint macskát szarni.

Az utcán "zöldre festett farokkal" pucéran rohangáló hülye nem hisz mások szemérmességének jogosságában, ezért eddig terjed az ő személyes testi szabadsága.
stb.

Működhet egy liberális társadalom jakobinusok meg progresszív genderfasiszták nélkül csak kicsit racionálisabbnak rugalmasabbnak kell lenni.

A mai "liberalizmus" kiválaszt egy csoportot majd a többiek szempontjait leszarja és ebből ered minden baj.

2022.05.09. 14:06:15

a magyar történelem nagy uralkodói mind nemzeti érzelműek (nacionalisták), szabadelvűek (liberálisok) voltak. multikulturalitást hirdettek, amit többségi magyarok vezetnek. ez a liberális nacionalizmus. és ezek mellett közép-európaiságot hirdettek. nem akartak alárendelődni se a nyugatnak, se a keletnek. kossuth ma nem kicsit lenne fasiszta.

2022.05.09. 14:14:26

@Deak Tamas:
a nemzet politikai identitással felruházott humán szaporodási közösséget jelent. tehát nem feltétlen nyelvi, sem nem érték, sem nem érdek, hanem szaporodási közösség eredendően.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 14:19:14

@cvsvrs: eredendően se, lásd svájci, belga, mexikói, perui, ausztrál, kanadai nemzet.

erol 2022.05.09. 14:31:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Oké, de szerinted volt eddig az emberiség történelmében jó (vagy majdnem jó) társadalmi rendszer, vagy ha nem milyen lenne az?

2022.05.09. 14:53:27

@Deak Tamas:
van egy franciákból, németekből és részben olaszokból szaporodási közösség a jura hegységben. az svájc. és az addig létezik amíg svájciak többségében svájciakkal hálnak, vagy házasodnak a keresztségben. és az confoderatio helvetica. ha többségében koszovói muszlimokkal hálnának, akkor svájc nagy albánia részévé válik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 15:06:52

@cvsvrs: igen, nyilván ezért mutogatnak a svájci albán futballisták a svájci keresztre folyton gólörömkor.

2022.05.09. 15:19:35

@Deak Tamas:
tehát a svájciak nem csak együtt éldegélnek. az a társadalom. nem egy multinacionális társaságot alkotnak, akiknek vannak érdekei, értékei. hanem ezek mellett szaporodási közösséget alkotnak. ami politikai identitással rendelkezik. és attól egy nemzet.

és a nyitott társadalom eszményképe, hogy ez megszűnik. mert van mondjuk gombos ednia (aki egy debreceni lány, különösen a könnyűipari szakközépiskolában volt népszerű, combos edinának nevezték valamiért) ő egy kubaival házosodott össze és floridában él. a gyermekei amerikai állampolgárok. de ha ők nem amerikaival házasodnak, hanem vietnámival, vagy akármivel, akkor megszűnik az amerikai egyesült államok és nem lesz ilyen nemzet. a globális keveredés ezeket felszámolja.

és a multinacionális vállalatok ideológiája is ez. mondjuk a vodafone alkalmazottjai egy nagy családot alkotnak. mert egy vodás elsősorban vodással házasodik. a vodások érdek és értékközösségéből létrejön a vodafonizmus. és 300 tőkealap és ahhoz kapcsolódó multinacionális csoportosulás hatékonyabban működik, mint az ensz 200 tagállama. ehhez egy szekuláris világállam, szinkretikus világegyház szükségeltetik. ez a filoszemita bölcselet. és a zsidók nacionalizmusa verik szét .mert ez izráelt is felszámolná.

a zsidók azt mondják, hogy legyen auchanisztán, tescoland és vodafonizmus, bármi ilyesmi. úgy, hogy ezek központja izráel. mert a zsidó világnak ha van központja, akkor az nem amerika, hanem izráel. és ők egy új világrendben majd újraépítenék novarossziját. az orosz-ukrán zsidók. teremtenek egy új orosz államnemzet.

úgy, novarosszijai novarosszijaival házasodik. és alkotnak politikai identitással felruházaott szapoodási közösséget. nemzedékről nemzedékre hirdetik novarosszija dicsőségét a fekete tengeri szabadkikötőkben. ez a liberalizálás. hogy kiköthetnek a hajók az oszmántörök kereskedőkkel. vagy az európai bolgár keresztények. és egyesek beházasodnak, keverednek.

az ukrán népi nacionalizmus azt célozza, hogy ilyen ne legyen. a nyílt társadalom eszményképe azt, hogy ukrán nacionalizmus se legyen. mert az legyőzi az orosz népi nacionalizmust. és utána ukrajna globálisan összekeveredik, mert szétvándorolnak. és lesz auchanistan, tescóland és vodafonisták. nincsenek már nemzetek, hanem ezek az alkalmi társulások, társaságok lesznek.

2022.05.09. 15:24:33

@Deak Tamas:
a honosított focisták nyilván a pénzért mutatogatnak a keresztre. ők inkább lennének svájciak, mint koszovóiak. a kérdés, hogy a gyerekeik mik akarnak lenni.

a török kebab árussal hosszasan beszélgetve egyszer azt kérdezte, hogy a török-türk népek (mint amilyenek őszeretie a magyarok) támogatnák-e új rumélia kikiáltását. azt, hogy ők szaporodási közösséget alkotnak isztambultól budapesten át hamburgig. ez a nacionalizmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 15:53:03

@cvsvrs: tehát pontosan a pénz hozza be a svájciságot, nem a születés.
Az Új-Rumélia kikiáltásához sem elég a szülés, kell az a szellemi valami, ami mentén ki fogják kiáltani. A szlovákjaink is egészen jól el voltak vagy ezer évig itt, amíg kívülről el nem kezdték őket ezzel piszkálni, a meglorománok meg hiába szülnek, csak nem alakul újra a pindoszi fejedelemség.

Gery87 2022.05.09. 16:30:16

@cvsvrs:

"humán szaporodási közösség"

jólvan, ideje bevenni a gyógyszereidet...

"van egy franciákból, németekből és részben olaszokból szaporodási közösség a jura hegységben. az svájc"

Vannak államnemzetek meg van kultúranemzetek, ennyi az egséz.
Egyébként az államnemzetekben is van domináns rassz, nyelv, kultúra.
A belgában a francia kultúra, a svájciban a német, a kanadaiban, ausztrálban, amerikaiban az angolszász stb...
Ha ez megváltozik akkor összeomlik.
A jenki identitás angol, német, ír alapú....nem tudja magát átmenteni/átminősíteni rövid idő alatt egy latinos, katolikus, spanyol ajkú nemzetté mert az már nem ugyanaz!

Gery87 2022.05.09. 16:31:14

@cvsvrs:

"a török kebab árussal hosszasan beszélgetve egyszer azt kérdezte, hogy a török-türk népek (mint amilyenek őszeretie a magyarok) támogatnák-e új rumélia kikiáltását."

Ez még Lipóton volt?
Vagy úgy álmodtad?

2022.05.09. 16:37:44

@Deak Tamas:
a pénz (és a racionalitás) a társadalomhoz való tartozás dönti el. a nemzeti identitás ezen túl van és érzelmi (irracionális) kötődést jelent. aminek alapja egy szaporodási közösséghez való tartozás.

2022.05.09. 16:43:06

@Gery87:
a kebab árus azt mondja, hogy a törökök gyártják a legjobb drónokat. az egész világ láthatja. őszerinte mindenki a török drónokat csodálja. túl azon a törökök gyártják a legjobb háztartási gépeket. és persze hagyományosan a legjobb kelméket. és nekik van a legkiváló a konyhájuk. a török-türk népek isztambultól hamburgig elég erősek ahhoz, hogy megteremtség új ruméliát. ezt mondja. török nacionalista.

és te mondhatod, hogy a németországi törökök echte németek akarnak lenni. hiszen a német munkanélküli segély magasabb, mint a török átlagbér. valóban. de ilyen alapon most mindenki katari akar lenni. mert ők fizetnek a legtöbbet.

Gery87 2022.05.09. 17:00:48

@cvsvrs:

Jó hát hülyeségeket beszél...

Én nem mondom hogy mind német akar lenni, sőt.

2022.05.09. 17:01:23

@Gery87:
mi a nemzet ha nem a politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. szerinted nem ez. akkor micsoda?

2022.05.09. 17:09:00

@Gery87:
a kebab árus török nacionalista. és azt mondja, hogy formálódik egy isztambultól hamburgig tartó újtörök nemzeti identitás. az új ruméliai. és őszerinte ezt kell megerősíteni az egykori római birodalom területén élő oszmántörökökben.

régen el kellett rabolni egy keresztény gyereket. a török társadalom tagjává tenni. azért, hogy a közvetkező nemzedékben már oszmántörökké váljon. most nem kell. mert a németek hordják a muszlimoknak a pelenkát. és egy jelentős részük egyáltalán nem akar német lenni. nem keveredik a német társadalommal se. és ha igen, akkor is megmarad a oszmántörök identitás a vallási különbözőségből adódóan. amire te mondhatod, hogy baromság. többségében németek akarnak lenni, nem hívők, nem akarnak semmiféle újtörök identitást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.09. 19:27:13

@erol:

A modern kor alatt alapvetően normális renszerek voltak mindenhol.

erol 2022.05.09. 23:11:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Pl., hogy kevesek uralkodnak a többség felett, mintha pont ez ellen szóltál volna nemrég. A jobbágyok voltak többen (sokkal), de semmibe nem volt beleszólásuk, viszont kidolgozták a belüket, tehát a többségnek nem volt olyan jó. Azért vicces ezt így megmagyarázni, mintha azt kéne bizonyítani miért volt jobb a patríciusnak mint a plebejusnak vagy az arisztokratának a jobbágynál. Komolyan nem értem ebben neked mi a pozitív?

Gery87 2022.05.09. 23:22:03

@cvsvrs:

A nyugati nemzetek nem igen szaporodnak, és tagjai nemigen élő inkubátorokként határozzák meg magukat.
Az emberek a nemzettől függetlenül szaporodnak vagy nem.

erol 2022.05.09. 23:22:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért, egy középkori földesúr a jobbágyai érdekében "elitkedett" vagy a saját érdekében?

Gery87 2022.05.09. 23:22:53

@cvsvrs:

"a kebab árus török nacionalista. és azt mondja, hogy formálódik egy isztambultól hamburgig tartó újtörök nemzeti identitás. az új ruméliai. és őszerinte ezt kell megerősíteni az egykori római birodalom területén élő oszmántörökökben. "

A kebab árus álmodozik.
Már ha nem te találtad ki az egészet....

Gery87 2022.05.09. 23:23:58

@cvsvrs:

A nyugaton élő törökök simán csak nem asszimilálódnak olyanok minta cigányok....ebből nem következik még semmi.

Gery87 2022.05.09. 23:25:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hogy nincs jogegyenlőség.
Vérségi alapú hierarchia van.
Nem a tettek a tehetség, munka, szorgalom, tudás pozicionál hanem a vér, a születés helye.

Gery87 2022.05.09. 23:27:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A nemesség a nemesség érdekében "elitkedik".
Lásd a török kor utáni MO-ágot....a nemes leszarta hogy a jobbágy román e vagy szerb vagy magyar....mert ő nemes volt az meg jobbágy.....neki szolgált ő úr volt. kész...ebből lett Trianon.
Nemzeti érdeket szolgált e? Nem.

Gery87 2022.05.09. 23:29:54

A tőkés ugyanúgy tőkés elsősorban és a saját érdekeit nézi, ezért viszi el a gyárat pl Bangladesbe.....és leszarja hogy ez mennyiben szolgálja a hazai milliós munkásság érdekeit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.09. 23:35:25

@erol:

A kettő nem volt egymástól elválasztható. A földesúr nem tehette meg, amit egy mai tőkés: nem volt ő se szabad a társadalomtól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.09. 23:36:48

@Gery87:

A kérdés az, mire jó a formális jogyenlőság valós jogegyenlőség nélkül?

Gery87 2022.05.09. 23:36:56

Sem az abszolutizmus sem a kommunizmus nem megoldás.
Mind a proletariátust (tulajdon nélküliek osztálya) mind az arisztokráciát (tulajdonosok osztálya) fel kell számolni. Az egész elitizmust (hogy van és kell elit) fel kell számolni.
Ez a valódi "premodern kor".
Amikor az elit képlékeny és időszakos állapot, egy ügy, cél érdekében választással jön létre....adott időre....mind pedig a tulajdonos, vagyonos réteg személyek halmaza, csak egy életre szól....a vagyon nem öröklődik és nem korlátlan!
Mert a vagyonfelhalmozásból lesz a hatalom és abból az elnyomás, kizsákmányolás.
A korlátlan hatalomból pedig a vagyon. Ez a modern állam alapja és a posztmodern világ lehanyatlásnak oka.

Gery87 2022.05.09. 23:37:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mire jó ha semmiféle jogegyenlőség nincs és abból nem lehet kitörni mert születéskor adott?

Gery87 2022.05.09. 23:42:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azt hogy a nemes mit tehet meg és a tőkés mit tehet meg, az szimplán konszenzus kérdése és nem örök és nem megváltoztathatatlan! ÉS ki tudja megváltoztatni a maga önző előnyére legfőképp? Akinél a hatalom van. Ez pedig a nemes és a tőkés.
Semmi biztosíték nincs tehát arra hogy amit mondasz, hogy korlátozva van ez így is marad!

Lásd: a szociális háló és a jóléti állam hanyatlása, a tőke nem érdekelt már ebben, de hatalmában is áll felszámolni és meg is fogja tenni. Eddig sem volt rá garancia hogy mindig így lesz.

Gery87 2022.05.09. 23:43:39

Amit te javasolsz: legyen olyan rendszer amiben az elit korlátozza magát, de semmi nem biztosítja hogy ez így is marad. A jobbágynak meg semmi joga se eszköze hogy ezt fenntartsa, pusztán a nemesi jóindulatban bízhat.

Gery87 2022.05.09. 23:58:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez megint olyan dolog hogy te hiszel ebben, de nem tény.
Egy amúgy is ateista társadalomban nincs szakralitás, nincs hit ami korlátozná a vagyonosok hatalmasok szűk rétegét.
A probléma továbbra is az tehát hogy VAN elit, ami vagyonát és hatalmát kihasználva felrúghatja a konszenzust akármikor.
Tehát semmit nem old meg még a vallásosság sem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása