magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ballibaizmus leválthatatlan

A ballibaizmus annyira beágyazott, hogy leválthatatlan. S még akkor is, amikor egyes szekértáborilag ballib megmondóemberek kimondják az alapeszme tarthatatlanságát.

Az ellenoldal jóval nyitottabb. A nemzeti tábor mindigis nyitott volt a szélsőjobb felé, ahogy nyitott a nem-nacionalista jobboldal felé is, bár ez utóbbit jellemzően furcsának találja. 2 évvel ezelőtti élményem: a Mandiner többségében fideszes kommentelői furcsán rácsodálkoztak az ott megjelent Trombitás-cikkre, mely Kossuthot kritizálta tradicionalista-legitimista álláspontról. Rácsodálkoztak, de azért nem szidták Trombitást, nem vezték ballib árulónak.

Ahogy a másik végponton is, a nem-ballib liberálisok felé, amilyen pl. Puzsér. A Puzsér-rajongótábor egyik fájdalma éppen ez: sokkal több fideszes van a kedvelők közt, mint ballib. Mert a két tábor belső logikája más: a ballib tábor sokkal szektásabb, dogmatikusabb.

A fideszes nyitottság helyett a ballib oldalon viszont mindig áruló minősítést eredményez az eltérés, lásd, ma már Schiffer András kb. fizetett fideszes provokátorrá nőtte ki magát a ballib szalonban. S persze ott Puzsér is fideszesnek számít, ez csak azért nem hallatszik az utóbbi 1 évben, mert Puzsér beállt MZP mögé.

Megírja a mércés szerző amit kell. Persze ki kell bogozni, mert az idióta ballib-szalonképes tolvajnyelvet használja.

A szerző pl. professzionális-menedzseri osztálynak nevezi el a hagyományos ballib szóhasználat szerinti független szakértőket. Leírja azt, hogy ez a réteg a mindenkori progresszív-liberális értékrend szószólója. S hogy ez az értékrend teljesen idegen az alsóbb osztályokétól. S ez a "titka" annak, miért nem a szegények, elnyomottak szavaznak a "baloldalra", hanem a jómódúak.

S kialakul ezzel egy új hatalmi konszenzus, a szivárványzászlókkal, a gendersemleges vécékkel, a drogliberalizációval, a homoklobbi támogatásával, a safe space-ekkel - ezeket a példákat a szerző írja! -, mely konszenzus ellen beszélni életveszélyes. Ha pedig valaki aktívan fellép mindez ellen, örökre kikerül a szalonból.

A szerző a következményt is leírja: mindezen abszurd őrület ellen csak a "szélsőjobb" mert fellépni: a szerző itt persze a ballib szóhasználattal él, azaz a "szélsőjobb" a "józan ész" szinonímája. Kulcsmondata: "A fasiszta veszély valós ugyan, de egyáltalán nem biztos, hogy hosszabb távon kifizetődő stratégia azon politikai és gazdasági érdekcsoportok segédcsapatává válni, amelyek uralma hozzájárult és továbbra is hozzájárul a fasizmus kitermeléséhez." - ezt normálisra fordítva: a rendszerkritikus baloldal folyamatos öngyilkosságot követ el azzal, hogy a nem-balos rendszerkritika elleni harc jegyében folyamatosan elszegődik a rendszerurak segédcsapatának.

Ami viszont jó hír: az ilyen cikkek senkit se érdekelnek a ballib szekértáborból. Mert a nagy többség fel se fogja, a maradék meg hülyeségnek tartja. Pedig messze nem az. Olyan ez, mint Antonio Gramsci esete: a baloldali érzelműek képtelen megérteni mondanivalóját.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5017827671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.05.10. 13:20:19

Érdekes, hogy Gramsci legnagyobb hazai követője Békés Márton, aki hát nagyon nem a balos holdudvar része.

ulpius66 2022.05.10. 14:04:35

Fordítottja meg, .......... a ballibsik között a "legmenőbbek" a volt fideszesek.....

A teljesség igénye nélkül: Ángyán, Jeszenszky, Bod Péter Ákos, Pálinkás József, vagy a legvadabbak a Hadházy (aki 13 évig volt fideszes + fideszes önkormányzati képviselő) vagy az MZP aki szintén évtizedekig volt fideszes.....

MA ŐK A LEGNAGYOBB BALLIBSI CELEBEK!

_Neville 2022.05.10. 15:07:37

@ulpius66: persze, mert neofita hévvel ők orbánoznak a leghangosabban :D

Tapi2021 2022.05.10. 15:08:07

Van-e az őrületnek határa? Hol élünk? Diliházban???? :-(

"Az Európai Unió hitelt venne fel, hogy tudja támogatni Ukrajnát

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság jelenleg azt fontolgatja, hogy a huszonhét országot tömörítő csoport közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós (több mint 5500 milliárd forint) hiányát. Erre a következő három hónapban kerülne sor."

Mi a f..om közünk van ehhez, mint EU-nak? És ki fogja KIFIZETNI???? Mi??? !!!

A kurva anyjukat. Már bocsánat. (A Brüsszelieknek!) Csak, hogy az USA dominanciája rendben legyen. Mert egyébről nem szól ez a háború.

Tapi2021 2022.05.10. 15:29:12

@ulpius66: Akik kiestek a pikszisből vagy valahogyan sérülnek az érdekeik, hirtelen áttérnek! :-(

Tapi2021 2022.05.10. 15:33:58

Jááájjjjj, ez egy ilyen eszement nap:

"Az ukrán menekült nők a lengyel abortuszpolitika legújabb áldozatai "

Boldeone2 2022.05.10. 16:17:06

@Tapi2021: Mi a f..om közünk van ehhez, mint EU-nak? És ki fogja KIFIZETNI???? Mi??? !!!"

- Ne háborogj! A háború nem az EU választása volt , ez egy kènyszerhelyezet. Viszont , egyrèszt az emberiessèg okán , segíteni kell a háború által sújtott Ukrajnát; másrèszt elemi biztonsági érdek is, hogy a szomszèdban nem hagyunk fennmaradni egy geopolitikai instabilitást, egy összeomlott országot
Nincs más lehetősèg, csak az aktív beavatkozás politikája

Boldeone2 2022.05.10. 16:27:42

Nem kell ezt túldimenzionálni , a klasszik ballib jóformán már nem is lètezik, Habermas most cseszte ki az egèszet , mert azt mondta , hogy nem kellene támogatni Ukrajnát fegyverekkel ....A szocdemek is elhibázott politikát vittek èvekig...
Két szèlsősèges politikai erő van a posztmoderben , jellemzően :
1. a populista szèlsőjobb , amely a règi fasizmus " fèkezett habzású " "emberarcú" változata
2. az amerikai " woke " , ők a megvilágosodottak , aki egyfajta progresszív radikalizmust kèpviselnek

Mindkettő egyfajta 21. századi őrület , szèlsősèg , amely szerencsès esetben nem jut hatalomra

Az "elitizmus" elutasítja mindkettőt, meg egyáltalán a politikai oldalak lètènek szüksègszerűsègèt .

Gery87 2022.05.10. 19:05:43

@Boldeone2:

" Viszont , egyrèszt az emberiessèg okán , segíteni kell a háború által sújtott Ukrajnát; "

Nem kell segíteni!
Segítse az USA...ha már beletolta őket ebbe!

Gery87 2022.05.10. 19:07:54

@Boldeone2:

"Mindkettő egyfajta 21. századi őrület , szèlsősèg , amely szerencsès esetben nem jut hatalomra "

A progresszív elmebaj épp hatalmon van és te ezt akarod támogatni Ukrajnával.

Gery87 2022.05.10. 19:22:38

"Barbara és John Ehrenreich szerint a huszadik század második felére a monopoltőke felemelkedésével megerősödött egy korábban marginális társadalmi osztály, mely nem tulajdonosa a termelőeszközöknek. Szellemi munkát végez és fizetésből él ugyan, de fizetése magasabb a dolgozókénál, és fölérendelt viszonyban áll a kétkezi munkásokkal."

PMO = fehér gallérosok. Értelmiségiek. Minek kell ehhez virágnyelven körülírni?
És miért kell kitalálni hogy új jelenség és új osztály?
Régen is voltak és régen is többet kerestek és régen sem voltak a munkásosztály mellett.
Ők a kispolgárság, a hivatalnokok, a bürokrácia.

Lehetnék én is 2022.05.10. 21:33:18

@Boldeone2: már rég békében élnének, kb 5 nap háború után, ha nem gondolták volna, hogy addig áldozgatják fel magukat, amíg Putyin arról kódul.
Én sajnálom őket a történtekért, de ők csináltak rossz dealt az usákokkal.
Az EU meg először adja ide, ami jár nekünk a közös hitelfelvételből. Utána meg próbálják meg még egyszer átqrni igéretekkel Orbánt újabb kötvénykibocsátással. Az elsőnek még adnék esélyt

fundaluk 2022.05.10. 21:54:42

@Boldeone2: "közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós (több mint 5500 milliárd forint) hiányát."
"Viszont , egyrèszt az emberiessèg okán , segíteni kell a háború által sújtott Ukrajnát;" segítsed te a saját pénzedből engem ebből hagyjál ki légyszíves.

Gery87 2022.05.10. 22:04:26

Egyébként jó ez a Mércés cikk.
Csak megint odalyukad hogy sehova.
Kb "ez van nincs mit tenni"....nincs megoldás.

Ahogy írja is a szerző:

"... A létező baloldal (mely a munkásmozgalom megsemmisülése óta sajnos nem lehet több, mint a radikális értelmiség szubkultúrája)"

Vagyis egymásnak írogató értelmiségiek szórakozóhelye.

"...mozgásterét komolyan korlátozza az a körülmény, hogy intézményei és közösségei leginkább a posztliberalizmus intézményeinek perifériáján tengődnek, gyakran egzotikus kuriózumként / megtűrt elemként. "

Erről beszéltem a múltkor is. Amíg a "posztliberális" progresszíió körül keringenek addig esély nincs semmire.

"A posztliberalizmus gravitációs teréből való szabadulás még akkor is lehetetlen, ha baloldali egyének vagy közösségek pénzügyileg fenntartható, önálló intézményeket hoznak létre (pl. TEK, HASZ, Szikra, Mérce, Partizán, Jacobin Magazine, TAZ, Jungle World, stb.), hiszen már azt is a posztliberalizmus intézményei strukturálják, hogy mit tekint a társadalom hírértékűnek,"

Magyarul, a rendszert nem lehet belülről leváltani és megreformálni.
Ennek személyi okai is vannak.
Lásd:

"Személy szerint a posztfasizmus és a posztliberalizmus világa közül az utóbbit tartom elviselhetőbbnek, még akkor is, ha a pandémia alatti tapasztalataim ezt némileg árnyalták. Bár ez lehet, hogy másképp lenne ha nem lennék magániskolázott homoszexuális."

Vagyis a szerző maga is beismeri vagy legalábbis sejti hogy még ő "az igazi baloldali" sem fog tudni soha elszakadni a posztlibsi progresszív vonaltól és meghaladni azt mert személyes érintettsége (melegsége) okán újra és újra vissza gravitál a progresszióhoz mivel "elnyomott biopolitikai kategóriába" tartozik amely identitás veleszületett és természetszerű erősebb identitás mint a baloldalisága!

Partizán Marciról meg már beszéltem a múltkor, úgy látszik a "valódi baloldal" képviselői jelenleg még a "progresszív liberálisok" fekete bárányai, pórázon....jó rövid pórázon.

A szerző maga is beismeri ezt mikor leírja zárásként:
"Ennek a cikknek a végén nincs ambíciózus miateendő. "

Persze hogy nincs, hisz egy "igazi" baloldali csak tudna mondani valamit.
Mégpedig olyanokat hogy: forradalom, felkelés, polgárháború...

De ezt beismerni nem lehet, még a gazdi meghallja...

_Neville 2022.05.11. 09:42:48

@Gery87: "Személy szerint a posztfasizmus és a posztliberalizmus világa közül az utóbbit tartom elviselhetőbbnek," Jóval többen meg nem így látják. Legalábbis Magyarországon.

GyMasa 2022.05.11. 10:35:29

@Boldeone2:
Az ugye megvan, hogy már most kb. 100 milliárd EUR magasságaba teszik a helyreállítás költségeit, és még hírböl sincs vége a háborúnak!
(pont a felelötlenül odaküldött, gyakorlatilag nagyrészt azonnal kilött fegyvereknek)
Az kb 2000 EUR minden egyes EU állampolgárnak már ma.
És ehhez még nem vettük hozzá az Ukrán realitást a korrupcióval kapcsolatban.

Gery87 2022.05.11. 10:47:32

@_Neville:

A szerzőtől idéztem. Persze hogy így látja hisz meleg + a liberális értelmiségből jön.

Gery87 2022.05.11. 10:52:45

@GyMasa:

Magyarul a USA bábállamának helyreállítási költségeit Európával akarják megfizettetni, miközben az ukrán nemzeti vagyon, a termőföldek, gáz stb szépen amerikai cégek zsebében landolnak majd + a kapott hadisegély is vagy 100 évig lesz törlesztve mert ugye hitel nem puszira kapták.
Tényleg marhára megérte szívózni a ruszkikkal ígéretekért, meg pár megyényi területért.

GyMasa 2022.05.11. 16:32:41

@Gery87:
Erre mondaná Kohn bácsi, hogy "Ügyes, nagyon ügyes!"

midnight coder 2022.05.11. 17:53:45

@Boldeone2: "Mindkettő egyfajta 21. századi őrület , szèlsősèg , amely szerencsès esetben nem jut hatalomra "

A woke a ballibaralizmus természetes továbbfejlődése. Maga az egész balliberalizmus úgy jött létre, hogy a baloldali politikusok rájöttek, hogy a baloldal itt Európában gyakorlatilag halott ügy. És így a munkásság helyett elkezdtek mindenféle jövedelmezőbben védhető csapatokat védeni. A woke pedig az a jelenség, amikor ezt elviszik a falig. Csak az a gond ezzel, hogy a falig vitt woke valójában nácizmus.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása