magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Civil

Régen, amikor még kizárólag idegen felületekre írtam, volt egy félig-meddig haverom, aki kommunistának mondta magát.

Kérdeztem tőle: pártállamot akarsz? - válasz: nem. Be akarod tiltani a magántulajdont? Azt sem. Cenzúrát akrasz? Nem.

Lassan kiderült, semmit se akar, ami szerves része a kommunizmusnak. Tulajdonképpen közte és a kommunista eszme közt csak az volt a közös, hogy a kapitalizmus rossz rendszer, ezért meg kell változtatni.

Sehogy se tudtam meggyőzni, hogy ha ő nem ért egyet a kommunizmus egyetlen jellemzőjével ez, akkor ő nem kommunista. Ez olyan, mintha kereszténynek vallaná magát, s közben nem hinne se Istenben, se Jézus feltámadásában, se a megváltásban.

Ráhagytam. Egyszerűen tetszett neki a "kommunista" szó, szerette volna használni, ennyi az egész. Furcsa hobbi, de végülis nem okoz kárt senkinek, azaz nagyjából a Parlament makettjének gyufából megépítésének szintje.

Valami ilyesmi ballibbant körökben a "civil" szó. Valódi jelentése: államtól független, állampolgári kezdeményezés, melynek nem célja sem vallásgyakorlás, sem a politikai hatalom. Ez utóbbi kitétel nagyon fontos, mert ha államtól független, állampolgári kezdeményezés, s célja a politikai hatalom, akkor annak neve politikai párt. (Ha meg vallásgyakorlás a cél, annak a neve egyház.)

Hozzátenném: akkor se civil valaki, ha más alkalmazásában tevékenykedik. Ezért nem civilkek pl. a Sorosék által létrehozott szervezetek. Pl. a Háttér Társaság nem civil, hanem álcivil, a valóságban lobbista szervezet. De most ez a szálat hagynám.

MZP láthatóan egyetlen dologhoz ért: a ballib kiábrándultak megszólításához. Így időre időre feldob egy-egy teljesen abszurd és értelmetlen, de e körökben népszerű marhaságot.

Szóval: ha párt, akkor az már nem civil. Akkor se az, ha alapja egy civil szervezet. S akkor se, ha civilek álltak össze benne. Persze lehet az utóbbit magyarázgatni, csak felesleges: mert akkor meg minden párt civil.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1017832733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.05.17. 13:06:09

Ők a civil kifejezést kb "polgári, nyugatos" ill., "kormányzattól független átlagember" értelemben használják. meg ez egy populista gyűjtőfogalom, kb mindenki beletartozik csak így menőbb, trendibb, értelmiségibb...nem egyszerű szavazó vagy hanem "civil"....fúúúúúú.

midnightcoder2 2022.05.17. 13:18:11

Szerintem civil = nem katona vagy rendőr.

ulpius66 2022.05.17. 13:24:38

Az összes többi párt ideológiai párt...... náci, fasiszta, kommunista, liberális, keresztény, nacionalista, stb, stb. elveket vall, míg az MZP pártjának nincs ideológiája....(esetleg minden ideológiát is magáénak vall....)

A "HAGYOMÁNYOS" PÁRTOKKAL SZEMBENI PÁRT!!!!!!

2022.05.17. 13:44:38

a polgári konzervatívok állampártiak. és a polgári radikálisok államellenesek.

debrecenben még az ellenzék is állampárti, vagy akinek így jobban tetszik, akkor pártállami eszközöket akar bevetni a polgárodáshoz. pl. álljon vissza az állami (megyei) építőipari vállalat. ez a népi baloldalhoz közel álló irányzat. a földmunkákat városi, vagy városkönyéki kollektívák végzik a közbirtokon.

budapesten a kormánypárt is polgári radikális. fel kell számolni mindenféle kommunitáriusságot. mert a szocializmus megreformálhatlan. ebben értenek egyet a balliberálisok a jobboldallal.

Gery87 2022.05.17. 13:48:51

@ulpius66:

Magyarul súlytalan, érdektelen marhaság, alibi politizálás.
Nincs érdemi mondanivalóm...hm...csinálok egy "civil" pártot.
Nem gondolunk semmiről semmit, csak vagyunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.17. 14:07:43

@midnightcoder2:

Ismertem egy papot, aki a "civil" szót mint "világi"" használta.

2022.05.17. 14:15:00

mondjuk a kollégiumot úgy finanszírozzák, hogy a csapszék jövedelme a kommunitás kezébe kerül. mintha most buapesten azt mondanák, hogy államosítják a bulinegyedet. és annak jövedelméből tartják fent a diákvárost. ilyesmit egyik párt sem akar. ez a kommunista ideológia. valóban ahhoz nagyon hasonló népi baloldalhoz közel álló polgári konzervatív eszménykép.

ez polgárosodást eredményez. mert a legszegényebb is iszik a kocsmában. annak jövedelméből finanszírozzák a külföldi tanulmányútját a legszegényebb gyereknek is. tehát aki szegény és tanul az így válhat művelt, nyugatos városi polgárrá válhat és lehet gazdag. kocsmája nem lehet.

budapesten ilyesmi elképzelhetetlen. debrecenben a mediaworks propagandistái arról zengenek ódákat, hogy a háború után a debreceni vendéglátóipari vállalat 1951-ben megnyitotta az első espresso-t az akkori sztálin körút és a gorkij fasor sarkánál . tehát a nyugati kultúra keleties köntösben megjelent. és a szocialista espresso-ban a gyári munkás együtt szórakozott az értelmiségivel.

vagy mondjuk itt megmaradt az 50-es években épült állatkert és vidámpark. mondván, hogy ez a kollektivizált "angolpark" hozzájárult a polgárosodáshoz. mert ugye a munkás-paraszt gyerekek is együtt ültek fel az óriáskerékre városi értelmiséggel. ez a régi óriáskerék (ma is működik).
mapio.net/images-p/68098910.jpg
ez a holland cég óriáskereke.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1812/20181212debrecen-oriaskerek-karacsony-fenyek-vasar.jpg
utóbbi nyilván meghaladta az előbbit. mondják budapesten. debrecenben a polgári konzervativizmus az, hogy a város beruházhatna egy óriáskerékbe. a nyugati gyarmati kultúra kollektivizált formában megjelenik. a polgári lét alapja debrecenben.

2022.05.17. 14:16:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a civilnek van olyan negativista definíciója, hogy nem militáns. vagy az is, hogy nem egyházi jellegű. pl. polgári (nem egyházi) esküvő.

2022.05.17. 14:37:15

polgári szolgálat = nem katonai szolgálat
polgári esküvő/temetés = nem egyház esküvő/temetés

a polgári radikálisok osztják így fel.

debrecen nemes városában minden polgári ház egyenrangú volt a nemesi házakkal. ugyanazoka a jogokat birtokoltak a polgárok, mint a nemesek. nem álltak se alatta, se felette.

és aki vitézlő rendben katonaként szolgált az ugyanazokkal a kollektivizált polgári/nemesi jogokkal rendelkezett, mint aki nem volt katona. a különbség az volt, hogy a városi kereskedőnek, iparosnak, birtokosnak a hajdúkat el kellett látnia. lóval, szekérrel, fegyverrel. a vitézlő rend megválasztotta a kapitányt. és a városi gazdálkodók a városgazdákat. és egyenrangúak voltak.

polgári hajdúk statútuma szerint. nem a francia forradalom, hanem a reformáció következtében.

ulpius66 2022.05.17. 17:46:17

Aztán gyorsan kiderült, hogy az MZP-hez kötődő emberkék nem csatlakoznak az új párthoz.....

Nem lesz tagja Hadházi, Lukácsi Kati, Király Júlia, Gémesi és Pálinkás sem.....

Azaz MZP-n kívül nem lesz ismert "arca" az új pártnak.....

fundaluk 2022.05.17. 17:50:24

Még a színészek, előadóművészek és a média celebek is szokták mondani hogy az ő párjuk "civil", ezzel érzékeltetve hogy annak valamilyen nem reflektorfényben álló köznapi foglalkozása van.

GyMasa 2022.05.18. 14:21:18

@Gery87:
"... "kormányzattól független átlagember" értelemben használják."
Ezzel csak az a baj, hogy a pedagógusok, az egyetemi oktatók és az állami ügyintézők nagyon nem függetlenek az államtól.
Sőt, szigorúan véve a színészek sem...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása