magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Klasszikus liberálisok contra modern liberálisok

Az egyik kedvenc vitám a klasszikus és modern liberálisok közti ádáz vita. Kb. olyan, mint amikor a diliházban arról vitáznak a törzsvendégek, hogy 2+2 az 3 vagy 5. Mindkét fél mondja a maga hülyeségeit, egyetlen dologban értenek egyet: hogy 2+2 az nem 4.

Ha innék kávét, azt mondanám "csak egy kávét kérek", bár ez kezd már unalmas közhely lenni.

A liberalizmus alaptézise az, hogy a legfőbb érték az egyéni szabadság, ezt mindent maga alá temet, legalábbis másodlagossá tesz, tehát az ideális társadalom az, mely az egyéni szabadságok lehető legszélesebb rendszerén alapszik.

A klasszikus liberalizmus alapvető kezdete talán Thomas Hobbes, de őt még befolyásolta a normalitás, így belátta: ha nincs semmilyen közösségi erő, akkor az egyéni szabadságjogok elnyomáshoz vezetnek. Hobbes ezt úgy oldotta meg, hogy a felvilágosult abszolút monarchiát tekintette az ideális politikai rendszernek: azaz van egy abszolút hatalom, mely nem kérdőjelezhető meg - azaz nincs demokratikus választás, mert ha lenne, akkor ezzel megdönthető lenne a felsőbb hatalom - és mely az erőszak monopóliumával rendelkezik, viszont ez a hatalom erejét kizárólag a rendszer kereteinek fenntartására használja, miközben minden embernek biztosítja a természetes szabadságot. Azaz a király lever minden olyan próbálkozást, mely megpróbálja a rendszert kihasználni rendszerellenes célra, de egyébként teljes szabadságot ad minden alattvalónak.

Hobbes követője, John Locke már elveti ezt az abszolút hatalmat, joggal, hiszen senki se garantálhatja, hogy az abszolút király mindig felvilágosult lesz. Ő már valamiféle általános józan észben hisz,

A dilemma tehát röviden: hogyan lehet elérni, hogy mindenki szabad legyen, de közben az erős egyének ne tegyék szolgáikká a gyenge egyéneket. Erre 2 lehetséges válasz van:

  • az egyik, nevezzük talán liberális-konzervatívnak azt mondja, nincs is probléma, hiszen kell mindig elit, s íme ez nem egy születési jogú, születési alapú elit, hanem meritokratikus elit, mely piaci alapon bizonyította rátermettségét, s ez teljesen rendben is van: vezessék a társadalmat a legjobbak, ez a lehető legjobb az alul levőknek is,
  • s a másik, talán liberális-szociális válasz (bár a név nem igazán jó, valójában ez messze a többségi klasszikus liberális válasz ma) felismeri, hogy a konzervatív válasz ellentétes a liberális elvekkel.

Ez utóbbinak a legnépszerűbb megoldása John Stuart Mill XIX. századi angol filozófus, a liberalizmus egyik nagy alakja. Ő alkotta meg a megoldásnak vélt "kár" elméletet, azaz az egyén szabadságának határa más egyén szabadsága, tehát addig lehet szabad valaki, míg szabadsága gyakorlásával nem okoz másnak kárt.

Jól hangzik elsőre, csak persze végig gondolva feltűnik: ennek semmi értelme, ez egy gumiszabály. Hiszen ha úgy akarom, semmit se tekintek kárnak, ha meg másképp, akkor meg minden kár. Pl. nekem kárt okoz, ha a szomszéd zenét hallgat, mert áthallatszik, miközben én csendet akarok, azaz a szomszéd sose hallgathat zenét. Miközben a szomszéd is kárt szenved, hiszen az én hangérzékenységem kárt okoz neki, emiatt nem hallgathat zenét, miattam nem hallgathat zenét soha.

Józan ésszel belátható: külső szabály kell, nem lehet az egyének szabadságából kiindulva megoldást találni. Lásd az állam törvényt hoz, mekkorra a maximális hangerő zenehallgatáskor, s a nap mely óráiban tilos a zenehallgatás, aztán büntet, ha valaki ezt nem tartja be, s pont.

Ezek után ismét két út van:

  • ragaszkodni Millhez, sok belemagyarázgatással,
  • felismerni, kell valamilyen külső keret.

A külső keret leggroteszkebb változata a modern woke-eszme, ahol már az az állítás, hogy az egyének nem képesek felismerni az őket ért kárt se, mert tele vannak hamis eszmékkel. Így vagy egyetértesz a mozgalommal mindenben, vagy a tudatod téves, ez esetben viszont nincsenek jogaid. Kb. mintha akkor se engedhetném meg a szomszédnak a zenehallgatást, ha ez engem nem zavar, mert ez esetben én tévesen ítélem meg saját érdekeimeit, nyilvánvalóan "elromlott" ember vagyok, ha nem zavar a szomszéd hangos zenéje.

Most persze karakíroztam, de tessék meggondolni: pont ezt állítják a woke-ok a szexizmus kapcsán. Lásd, ha egy nőnek tetszik, hogy megdicsérik külsejét, akkor az a nő nem igazi nő, hanem férfi képzetekkel megterhelt tudatú nő, aki képtelen felismerni elnyomottságát. Azaz addig kell nevelni a nőt, míg fel nem ismeri: neki nem szabad, hogy tetsszen a dicséret.

A woke eszme tulajdonképpen Karl Popper nyílt társadalom szcientista elméletének a végsőkig fejlesztése.

Pedig az egyetlen élő megoldás: a liberalizmus alapelve nem működőképes, a liberalizmus téveszme. Nem a legfőbb érték az egyéni szabadság, s szükségszerűen borzalmas az a társadalom, mely az egyéni szabadságok lehető legszélesebb rendszerén alapszik.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8417836237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.05.24. 08:34:34

a liberalizmus azt mondja, hogy a legfőbb érték a szabadság.
az individualizmus azt, hogy a legfőbb érték az egyén.
a humanizmus azt, hogy a legfőbb érték az ember.

a nacionalizmus azt, hogy a legfőbb érték a nemzet.
a kereszténység azt, hogy a legfőbb érték a hit.

a klasszikus (magyar) liberalizmus keresztényi és nacionalista. pl. kossuth liberális nacionalista, később nemzeti liberális. széchenyi libertárius keresztény. a vagyona egy részét felajánlja az egyéni hóbortjaira. legyen kaszinó, lóverseny, lánchíd. individuális, liberális, humanista, keresztényi. kossuth liberális és nacionalista.

a filoszememita bölcselet azt mondja, hogy a liberalizmus és a nacionalizmus valamint a liberalizmus és kereszténység nem férnek össze. mert ezek korlátozzák azokat, akik nem keresztények (pl. zsidók) vagy nem nemzeti érzelműek (pl. zsidókeresztények).

és erre a problematikára klasszikus liberalizmusnak nincs válasza. ezért van szükség neoliberalizmusra. ami ideologikusan üres. szólás szabadság van. aki azonban a neoliberalizmus ellenében hirdet meg valamit az náci. stb.

a klasszikus brit liberalizmus: imperalizmus. a gyarmatbirodalmak ideológiája. azt célozza, hogy a gyarmati népek semmilyen módon ne tudjanak közösségbe szerveződni.

midnightcoder2 2022.05.24. 08:35:57

Igazából, ha jól megnézed a woke pont antiliberális. Az alapjai igazából baloldaliak, ezen csak a máz ami liberális. Ezt a polgár nem ismeri fel az érdekeit de mi majd jól megneveljük egy jól bejáratott baloldali eszme, a szocializmusban az egyik törekvés a "szocialista embertípus" kinevelése volt. Más kérdés, hogy valójában a homo kádáricus nem annyira sikeredett túl szocialistának...

Az igazi baj az, hogy ma már mindenre rámondják hogy liberális. Már várom a liberális nácikat, mert olyan még nem volt, de az emberi kreativitás határtalan.

Igazából a különbséget a két erő között akkor látod, ha elképzeled mondjuk Széchenyit vagy Kossuthot pávatollal a seggében egy pride-os felvonuláson. Na, ugye hogy nem megy? Na, ez a különbség a liberalizmus, és a ballibek között.

midnightcoder2 2022.05.24. 08:39:35

@cvsvrs: "a klasszikus brit liberalizmus: imperalizmus. a gyarmatbirodalmak ideológiája. azt célozza, hogy a gyarmati népek semmilyen módon ne tudjanak közösségbe szerveződni. "

Időközben aztán ezek a gyarmati népek felszabadultak, és azóta is milyen jó nekik. Ja bocs, nem is, ezért aztán felkerekednek és idejönnek Európába lakni, a volt gyarmattartókhoz akiket hazazavartak a gyarmatokról.

2022.05.24. 09:16:10

@midnightcoder2:
lehet érvelni a gyarmati fejlődés mellett is. az a gyarmati sorban levők többsége számára kényszerpálya.

2022.05.24. 10:10:39

a klasszikus magyar liberalizmus népi nacionalista. és azt mondja, hogy a gyarmattartók menjenek a francba. és a klasszikus magyar polgári konzervativizmus kollektivista. azt mondja, hogy elsődlegesen a közvagyonra alapozva kell megteremteni a jólétet.

amikor a plebejusok lázonganak, akkor a patricius polgárok azt mondja, hogy a város a megtakarításaiból vegye meg bika bálint fogadóját. (ahol lázadoznak). a fogadó (mint befektetés) jövedelméből növelik a szegény diákok ellátmányát a kollégiumban. a pusztában lázadoznak a csikósok. erre a szenátus azt mondja, hogy a város a hortobágyon építsen egy csárdát. és a város létrehozza a nemes kalmár társaságot. mondván, hogy a szabad kereskedelemből származó jövedelmet közhasznú módon használják.

pl. ez egy közvacsora a 30-as években az arany bika szállóban.
www.derimuzeum.hu/tartalom/fotoalbumok/derimuzeum/12fototar-debreceni-vendeglatas-19331966_2/1311fototar-debreceni-vendeglatas-193319661592575606.jpg
a kép előterében a patricusok, hátul a plebejus polgárok. és a legtöbb privát vendéglátóhely német, zsidó. a feudális uralkodó osztálynak vannak privát palotái. a magyar polgári fejlődés nem ez. hanem az, hogy városi bérpaloták épülnek. a közvagyont növelik.

és budapesten azt mondják, hogy nincs magyar polgárság. dehogy nincs. csak a németek, a zsidók többsége nem akarja ezt az erősen kollektivizált világot. és azt mondják, hogy a közvacsora a szocializmus. persze. a cselédek kispolgári önszerveződése a népbüfé. ami a szocializmus szolgálatában áll.
www.derimuzeum.hu/tartalom/fotoalbumok/derimuzeum/12fototar-debreceni-vendeglatas-19331966_2/1711fototar-debreceni-vendeglatas-193319661592575606.jpg
éljen a hazafias népfront.
www.derimuzeum.hu/tartalom/fotoalbumok/derimuzeum/12fototar-debreceni-vendeglatas-19331966_2/1811fototar-debreceni-vendeglatas-193319661592575606.jpg
ez a kispolgári fejlődés. nem a kommunista ideológia. a marxizmus-leninizmus. hanem a polgári konzervatizmus. a kollektivizálás és a nagyfokú önkormányzatiság. ami a reformok kertetében működő szövetkezeti rendszer.

a refomáció, a reformkor és a reformszocializmus magyar és polgári. és a többi nem-magyar és gyarmati. szovjetunió gyarmata legyünk, vagy nácinémetországé, vagy a monarchia gyarmata legyünk, vagy gyarmattartója. ezek nem magyar polgári fejlődési minták.

2022.05.24. 10:36:32

ha horn gyula, medgyessy péter és gyurcsány ferenc a kádárista kispolgári fejlődést kínálja, akkor a baloldalnak lenne kétharmada. négyötöde is lenne.

500 forint fagylalt. a polgári fejlődés az lenne, hogy megnyit a kispolgári kollektivizált népbüfé ahol van olcsó fagyi féláron. 1 gömb 250 forint. lehet, hogy azt a szocialista tejporból készül. klasszikus puncs, vanilia és csokoládé ízben kapható. fincsi. mondja marika néni a szocialista kisnyugdíjas az unokájának. a fagylaltosok kézműves céhe adja 500 forintért. és a nagypolgárok és az idegenek 1,000 forintot fizetnek egy gömb fagyiért a városi arany bika szállóban. és közhasznú módon leszámítolják. és a napközis táborban van ingyen fagylalt kehely. és ez könnyen kiszoríthatja a multikat.

ez a kádárizmus. van maszek. vegyesvállalatok a nyugat-német elvtársakkal. svájci licensz alapján készül a magyar mars szelet. ez a polgári fejlődés. most a svájciak magyar licensz alapján gyártják a balaton szeletet. ez pedig a gyarmati fejlődés. szuperjó.

ulpius66 2022.05.24. 14:04:47

A liberalizmus megjelenési formája: a fasizmus!

A liberalizmus mindent eltipor/megöl ami NEM LIBERÁLIS!
(egy liberálisok vezette ország az maga a fasizmus....ott nincs szólás- és vélemény-nyilvánítási szabadság, nincs szabad média, nincs független bíráskodás, stb....)

midnightcoder2 2022.05.24. 18:06:58

@cvsvrs: "lehet érvelni a gyarmati fejlődés mellett is. az a gyarmati sorban levők többsége számára kényszerpálya. "

Az a kényszerpálya legalább vezetett valahová.

midnightcoder2 2022.05.24. 18:07:56

"egy liberálisok vezette ország az maga a fasizmus....ott nincs szólás- és vélemény-nyilvánítási szabadság, nincs szabad média, nincs független bíráskodás, stb...."

Valódi liberálisok vezette országban nincs ilyen gond. De ilyen utoljára talán a 80-as években volt az USA-ban.

midnightcoder2 2022.05.24. 18:13:16

@cvsvrs: "500 forint fagylalt. a polgári fejlődés az lenne, hogy megnyit a kispolgári kollektivizált népbüfé ahol van olcsó fagyi féláron."

Semmi akadálya annak, hogy nyiss egy fagylaltosbódét, ahol ócsított fagyit árulsz ócsítva. Ha neked ez megéri, tök jó. Ha nem éri meg, akkor állam bácsinak sem éri meg - onnantól kezdve viszont felmerül az a kérdés, hogy nekem megéri-e plusz adót fizetni azért, hogy a Marika néni ócsítva vegyen fagyit az unokájának?

A Kádár-rendszer azért nem jó hasonlat, mert a béketábor egy fél világ projektje volt, ahol az egyes tagországok életszínvonala politikai döntés eredménye volt. Mi azért éltünk jól, mert szerencsénk volt, és mi voltunk kijelölve arra, hogy megmutassuk a nyugati elvtársaknak, hogy a béketáborban sem szar annyira az élet. Ez volt a gulyáskommunizmus. De pár határral arrébb, Pl. a bolgároknál már nem volt annyira sok husi a gulyásban mint nálunk, az már jobban hasonlított a valódi szocializmusra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.24. 18:18:24

@cvsvrs:

Debrecenben gömb? Budapesten csak gombóc.

Érdekes dolog. Vagy csak a te személyes szóhasználatod a "gömb"?

2022.05.24. 18:50:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezt is, azt is használják. és ha valaki egy társaságban azt mondja, hogy gömb, akkor a "kocka" kijavítja, hogy inkább csak félgömb.

tessék itt egy példa. fagyi hetek a kismandulában. 2 gömb fagyi esetén 1-et ajándékba adnak.
kismandula.hu/cms/GO922a96
ez a szocializmusban is maszek cukrászda volt. a régi mandulában úgy volt, hogy ha valaki borravalót adott, akkor a pénzért pakolnak neki aprósüteményt. ne tessék túlfizetni. vagy ha mégis, akkor a pénzért árut adunk. ez volt az üzletpolitika.

Boldeone2 2022.05.24. 18:51:17

liberalizmus alapelve nem működőképes, a liberalizmus téveszme. Nem a legfőbb érték az egyéni szabadság, s szükségszerűen borzalmas az a társadalom, mely az egyéni szabadságok lehető legszélesebb rendszerén alapszik."

Èppen az ellenkezője igaz: csak a liberalizmus elvei alapján működő társadalmak a működőkèpesek, mert az egyèni szabadságjogok ott èrvènyesülnek a legjobban, azaz : minden ember a lehető legjobban kiteljesítheti az autonómiáját , megvalósíthatja egyèni cèljait, a leginkább önkèntes interakciókon alapuló társadalomban
Èpppen ezért , az individualista társadalom mindig felette áll a kollektív típusúnak
A rossz hírem az illiberálisoknak az, hogy a jövő is liberális lesz, jobban mint jelenleg
Az emberek mindig is saját magukért küzdöttek , a társadalom, az állam csak egy kènyszerű kèpződmèny , átmeneti együttèlèsi forma
Az a kèrdès nem az, hogy legyen - e liberális az állam ,az 21- ik századi evidencia, hanem az , hogy merre menjünk rendszer szinten , azaz :
- globális kapitalista anarchia
- globális , önkèntes összefogása az emberisègnek , majd lassú "felvilágosodás "...

2022.05.24. 19:23:41

@midnightcoder2:
az állam alapműködése: szavazatmaximalizálás. az állam számára az olcsó fagylalt olcsó szavazatvásárlás.

pl. a helyi diákszövetkezet azt mondja, hogy a legolcsóbb vizes alapú porból készült fagyi 5 dkg = 250 forint. és ebből 150 forint az anyaköltség. 75 forint a bérköltség és 25 forint a szociális adó. 0 nyereség. ez a szocializmus. kispolgári fagyizó.

a feudalizmus a fagylaltos céh. 1 tölcsér = 100 forint. 5 dkg = 500 forint. 10 dkg = 1000 forint (ajándék tölcsérrel). ezen képződik nyereség. amire a kispolgár azt mondja, hogy ez "rablás". ilyen sokba nem kerül. menjél a szocialista fagyizóba. az non-profit.

és van kapitalista fagytalt. annak árfolyama van. kereslet kínálat függvényében a hipermarketekben.

verseny van. a különféle ideológiák között is.

2022.05.24. 19:42:15

@Boldeone2:
ez esetben csak az egyéni vállalkozás a megengedett. mert a társaság elnyomatás. ha fel kell venni egy szivárványszínű pólót, akkor azért. másoknak azért, mert nem kell. kinek kinek az ő hite szerint. a társaság fasiszta elnyomatás. úgy nem kell gazdasági társaság. mert az korlátozza az egyént.

jónévez 2022.05.24. 19:49:53

@cvsvrs: No,ez, amit (most éppen) te is nyomsz, hát ez a valódi liberális gondolkodásmód.
Ha elhiszed, hogy az állam (avagy a kormányok) csakis a szavazatmaximálásért tesznek dolgokat, akkor valóban liberális vagy. Ugyanazt mondod, mint ők, mert csak liberálisul gondolkodsz.
Ha egyszer elképzeled, hogy végülis létezhetnek államok, kormányok, amelyek valóban azt teszik, amire szükség van, (mert a cél ez, mégha nem is ez a divat ejrópában), akkor lesz gondolkodásmódod.
De egyelőre csak "boldeone"-val egyűtt telefloodoljátok e blogot a naponta ismételt liberális szókapcsolatokkal, miközben sem a nagybetűt, sem a "é"-t nem ismeritek.

jónévez 2022.05.24. 19:57:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Jó ez a gombóc, én sokáig bajban voltam az elnevezéssel. :)
Gyerekkorunkban nagyon sokáig 1t volt egy fagyi, ezért mindig "egyforintos", "kétforinto" fagyit kértünk.és
Amikor egyszercsak 1,50 lett, hát sokáig nem is tudtam, hogyan kérjek kétadagos fagyit. Az nem igazán jött a számra, és hülyén is hangzónak tűnt: "kétedagos". De a "gombóc" szót is nehéz volt elfogadnom. Néha még most is mondom, hogy "egy kétforintos csoki-vaníliát kérek", és még van is, aki érti.
Hasonlóan (vagy még jobban) vicces, amikor tucat kiflit kérek, és nálam idősebb hette azt, hogy tíz, és nagyon fiatal hölgy viszont tudta a tizenkettőt.

2022.05.24. 20:17:50

@jónévez:
ha az állam olyasmit tesz, vagy szervez, amire valóban szükség van, akkor azzal az uralkodó állampárt szavazatot szerez/vásárol.

a debreceni állami gazdaság közmunkásai leszedik a közbirtokokon termesztett és virágzó bodzát. és bodzaszörpöt készítenek. amiből a debreceni háziipari szövetkezet diálmunkásai fagylaltot készítenek. és a városi karitász elnöke a helyi televízió híradójában azt mondja: hmm, de fincsi bodza fagyi. és a metropolita azt mondja: a bodza Isten ajándéka.

ennek örülnek, akik olcsó fagylaltot szeretnének. erre a fagylaltosok céhe azt mondja, hogy egy pillanat. az olcsó munkaerőt (iskolázatlanokat, tanszünetben iskolás diákokat,) lenyúlja az állam. és majd ők készíenek bodza fagyit. lehet, hogy majd kicsit többe kerül. a feudalizmus céhek mégis csak jobbak, mint a szocialisták. amit a református püspök is megerősít.

és van aki azt mondja, hogy kapitalizmusra van szükség. óriás bozda farmokon gépesítenek. és a kereslet kínálat függvényében értékesítik a globális árutőzsdén. egymással versengő globális élelmiszeripari trösztök előállítják a még annál is finomabb bozda izű fagylaltot. a nasa mérnökei kikisérletezik a holdon is termő űrbozdát. ez a jövő kérem szépen. nem az állami gazdaság, a feudális céhek. hanem a modernizáció.

na most melyik?

Boldeone2 2022.05.24. 20:43:01

@cvsvrs: A gazdasági társaság az mindig egy önkèntesen , elvileg a kölcsönös èrdeken alapuló társulás, tehát nincs gond vele
A gond akkor van , ha egy államhatalom túlzottan bele akar szólni a társadalom működèsèbe. Első mindig az egyèn èrdeke ès utána az önkèntes alapon , alulról èpítkező társaságokè
Az államot kisajátító hatalom , az állampárt , a korlátlan hatalmú vezető tevèkenysège a közössèg egèszère nèzve káros
Pl most Orbán " háborús szüksègállapotot" hirdetett, aminek cèlja az autokrata rendszer további terjeszjedèse

Boldeone2 2022.05.24. 20:52:08

@cvsvrs: A lènyeg: az állam lehetőleg vonuljon ki a gazdaságból , hagyja a piaci viszonyokat , a " láthatatlan kezet " èrvènyesülni , amely hosszú távon egyensúlyt hoz a gazdaságban . Az állam legyen korlátosan aktív- ne akarjon a piacnál okosabb lenni, mert soha nem lesz az...A versenyt kell erősíteni , a gyengèknek adni szubvenciót, felkèszíteni a versenyre , nem pedig úgy, hogy a klienseket " állami " valójában az összes magyar ember pènzèvel elhalmozni !
Ez a haveri kapitalizmus!
Ezeket a haverokat kellene valahogy felszámolni , de nem lehet , mert a haverok százmilliárdja - a narratíváik - uralják a közgondolkodást
Ez egy premodern állapotú ország : az emberek önkènt választják a szolgaság a biztonságát , a jobbágy létet, pedig ellene is lehetne menni ennek a determinált kiszolgáltatottságnak ...

Boldeone2 2022.05.24. 20:59:37

@cvsvrs: Nem azzal van a baj, hogy az állam a rászorulókat segíti, az ha jól csinálják, előmozdítja a társadalmat , hanem az, hogy a rá nem szoruló, here , multimilliárdos rèteget segítik a közpènzekből, különböző mondvacsinált indokokkal ...
Pl : ha adnak Lölőnek 10 milliárdot , hogy èpítsen utat, akkor azt mièrt nem úgy kapja, hogy köteles cserèbe rèszvènyt , vagy kötvènyt kibocsátani , amit akar magánszemèlyek, vagy önkormányzatok birtokolnának
Ez lenne a valódi kapitalizmus , ahol nincs ingyen pènz !
Ami itt megy az a maffia- kapitalizmus, amihez a birka nèp asszisztál!

2022.05.24. 21:00:07

@Boldeone2:
valójában minden párt állampárt. mzp lenyúlja a megmaradt kampánypénzt, amit nem költöttek el, kész zoltán szerint legalább is és létrehozna egy olyan mozgalmat, amivel kiszorítaná orbánt és a gyurcsányt, mert azok állampártiak. és mzp mögé álljon be mindenki. ő is állampártot akar, ahogyan mindenki. az összes pártelnök autokrata. mert ha nem, akkor leváltják.

Gery87 2022.05.24. 21:18:14

"Ez utóbbinak a legnépszerűbb megoldása John Stuart Mill XIX. századi angol filozófus, a liberalizmus egyik nagy alakja. Ő alkotta meg a megoldásnak vélt "kár" elméletet, azaz az egyén szabadságának határa más egyén szabadsága, tehát addig lehet szabad valaki, míg szabadsága gyakorlásával nem okoz másnak kárt.
Jól hangzik elsőre, csak persze végig gondolva feltűnik: ennek semmi értelme, ez egy gumiszabály. Hiszen ha úgy akarom, semmit se tekintek kárnak, ha meg másképp, akkor meg minden kár......miattam nem hallgathat zenét soha."

Pedig egyszerű: azt kell nézni ki veszít többet! Kit érint negatívabban két érdekellentét esete.
Ha te kénytelen vagy zenét hallgatni a szomszéd miatt, nagyobb kár, sérelem ér, mivel neked ez negatív hatás.....magyarul szarul leszel tőle, rosszkedvű és ingerült, behatol kérés nélkül a személyes teredbe.
Ellenben bár a szomszéd nem hallgathat zenét miattad, amitől ő boldog lenne, tehát amit veszít az az örömérzet, boldogság, tehát elmarad az öröm de nem jön be a rossz sem!
Akkor kinek szarabb? Akinek bejön a rossz, vagy akinek elmarad a jó?
És egyébként is: könnyebb úgy zenét hallgatni hogy másokat ne érintsen mint tenni az ellen hogy a mindenki által hallható zenétől egyénileg megszabadulj!

A gyakorlati példád persze ettől még jó.

Gery87 2022.05.24. 21:27:25

"A liberalizmus alaptézise az, hogy a legfőbb érték az egyéni szabadság,"

Mert ez az alapja mindennek, ha az egyén nem szabad az már halott dolog, kár is továbbgondolni bármit! Szolgák nem alkotnak szabad népeket.

"ezt mindent maga alá temet, legalábbis másodlagossá tesz, "

Na ez már hülyeség, igen.

"tehát az ideális társadalom az, mely az egyéni szabadságok lehető legszélesebb rendszerén alapszik."

Minden ideológia, így a liberalizmus is elköveti azt a hibát hogy a saját maga álltal kedvezményezett, felemelni, felszabadítani kívánt csoportot, bázist valamiféle abszolút jónak látja amihez képest van mindenki más és ami tökéletes.
Lásd:
-A kommunizmusnak a proletárok, ők eredendően "jók" ezért nekik kell vezetni mindenkit és mindent (proletárdiktatúra).
-liberalizmusnak az egyén, ők eredendően mind egyéniségek, személyiségek ezért az önös érdek felülír mindent, ennek kell vezetnie a világot...
-nacionalizmusnak a nemzet. a nemzet a csúcsa mindennek, ami egyesít mindenkit, ezért a nemzeti érdek az első mert az "mindenki" érdeke.
stb.

Ez egy csapda is, ha nem tudod kritikával illetni azt amit képviselsz, annak zsarnokság lesz a vége.

"A klasszikus liberalizmus alapvető kezdete talán Thomas Hobbes, de őt még befolyásolta a normalitás, így belátta: ha nincs semmilyen közösségi erő, akkor az egyéni szabadságjogok elnyomáshoz vezetnek"

Így van.

GyMasa 2022.05.25. 09:02:44

@cvsvrs:
"a klasszikus brit liberalizmus: imperalizmus. a gyarmatbirodalmak ideológiája. azt célozza, hogy a gyarmati népek semmilyen módon ne tudjanak közösségbe szerveződni."
Nát, nekem erröl India jut eszembe, ahol a britek jól elvoltak vagy 150 évig, hogy ráeröltessék a saját, közösségbomlasztó rendszerüket, a teljesen liberális kasztrendszer helyett, ami maga volt a közösségszervezés mekkája...

GyMasa 2022.05.25. 09:05:27

@cvsvrs:
"lehet érvelni a gyarmati fejlődés mellett is. az a gyarmati sorban levők többsége számára kényszerpálya."
Igen, ez részben igaz, viszont azért nem teljesen kötött kényszerpálya, mert minden gyarmaton van valamekkora mozgástér a saját érdekek képviseletére is.
Illetve, lehet jobb egy brit/kínai gyarmatnak lenni, mint mondjuk egy önálló, harmadik világ beli országnak, ahol a nép teljes eröforrása az aktuális diktátor bankszámláját hízlalja elsösorban.

GyMasa 2022.05.25. 09:08:31

@cvsvrs:
MOndjuk, azt megnézném, hogyan építesz vasutat vagy autópályát egyéni vállakozóként...

2022.05.25. 10:58:26

@GyMasa:
a gazdasági társaság elnyomja az építőmunkásokat. ebből következően egyénileg kellene magánutakat építeni magánházak között. mert az a legfeljlettebb. ebből ez következik.

egy társadalom szerintem a szocializmusban a legfejlettebb per definitionem. az lehet keresztényszocialista és reformszocialista (népi baloldali).

van a debreceni állami gazdaság, ami a debreceni agrártudományi egyetem tangazdasága. és az nemesíti a bodzát. a debrecen egyházas közbirtokain (jobbágyfalvain) terem a bozda. és azt a közmunkások szüretelik. a debreceni háziipari szövetkezet feldolgozza. készít belőle bozdasűrítményt. bodzaszirupot. és a debreceni vendéglátóipari vállalat felszolgálja bodzaszörpként, vagy szörbetként. a kerti vendéglőket a dekert munkatársai szépítgetik. és a debreceni görög katolikus lautia kórus előadja a balázs árpád bodzavirág című énekét. az ilyesmi. ez szent mártonról van elnevezve.
www.youtube.com/watch?v=sq64y6icPK8
a metropolita elmondja, hogy a bodza Isten ajándéka. debrecen szociális alpolgrármestere azt mondja, hogy ez a bddzaszörp és ez a szörbet nagyon fincsi. ezzel a debreceni médiacentrum népszerűsíti debrecen félfeudális agrárszocialista vállalatait. a sztárséfek a cukrászok kézműves céhében vannak. kb. ilyesmi a debreceniség. a polgári tradíció.

amire budapesten választói többsége azt mondja, hogy egy pillanat. a sztárséfek egyéni vállalkozók. és nincs semmiféle kézműves céh. akárki lehet sztárséf. licitáljanak a belvárosi üzlethelyiségekre. vásárolják meg. és tisztán magánvállalkozásokból jön létre a vendéglátás. és egy mesternek bármennyi inasa lehet. a munkaerőpiac szabad. ha valakinek van temérdek pénze, akkor cserébe adjuk el neki budapestet. és a kis színes papírokat adják oda a népnek. kisemmizik őket. ezt hívják úgy, hogy gyarmatosítás.

budapesten a fideszesek is gyarmatosítók, csak ők részben nemzeti nagytőkésekkel gyarmatosítanának. debrecenben még a fideszben is azt mondják, hogy lölő szállodáit egy ponton el kell szedni. mert másképp nehéz lesz tartani a néphatalmat.

innen nézve a kommunitáriusság erősödik. a belpolitikában öles léptekkel haladunk a kádár rendszer irányába. a külpolitikában pedig a horthy rendszer felé. és egy ideig ez lesz a meghatározó.

2022.05.25. 11:00:57

@Boldeone2:
debreceni zsidó gimnázium évkönyve az 1942-43-as tanévről

Hazafias nevelés. A vallásos és hazafias érzés harmonikus összefonódása iskolánknak megalakítása óta szent és érinthetetlen hagyománya és díszzászlónkon is kifejezésre jut a következő felírásban: „Ösi zsidó hittel, rendületlen magyar hűséggel." A hazafias nevelést szolgálta iskolai ünnepeink legnagyobb része és önképzőköri pályatételeink közül a „Petőfi és a zsidóság'' című, amelyet Grósz Nagy Ferenc gyógyszerész úrnak, felügyelő bizottságunk tagjának nagylelkű adományából tűztünk ki.
De számos alkalom kínálkozott a hazafias érzés kidomborítására minden tantárgy keretén belül. Korunk világpolitikai eseményei mindennap alkalmat szolgáltattak arra. hogy tanulóinkat ráeszméltessük a hazafias érzés és a nemzeti erőfeszítés csodálatra méltó eredményeire.

2022.05.25. 11:45:53

@GyMasa:
az egyesült arab emirátusokban olyan nagyon nem rossz. és persze lehet mondani, hogy még sokkal jobb lenne akkor, ha oda mennének a britek. fegyverekkel. mert úgy egyébként nem hívják őket. mondjuk az ukrán kormány behívta az amerikaikat. és erősen kérdéses, hogy sokkal jobb lesz nekik.

az is erősen kérdőjeles, hogy a szocializmus visszavezetésével jobb lenne-e. a lidl-ben 1 kg "prémium" csoki jégkrém most csak 999 forint. a szocialista népbüfé ezt 2-3x annyiért állítaná elő. úgy, hogy ódákat zeng a templomi kórus. az a szocikulturális optimum. az nem feltétlen jobb, csak másmilyen.

a lidl-ben a "hazánk kincse" szatmári szilvalekvár kilója csak 1999 forint. a francért kell ehhez a lidl. a szocialista közért is képes arra a logisztikai bravúrra, a szatmári nemtudomszilvából főzött levárt elosszák az országban. ezt nem bíznánk a lidl szakértőire. és erre azt mondják, hogy ezt majd eldönti a verseny. ha a szocialista közért olcsóbban adja, akkor adja olcsóbban. csakhogy nem az a cél, hogy legyen mennél olcsóbb. mennél többe kerüljön az a jó. mondja a termelő. mennél kevesebbe az a fogyasztó. és az egy kérdés, hogy kinek az üzleteiben álljon be az egyensúlyi ár.

a fidesz azt mondja, hogy ezek a cba, a lidl, a penny market. mert a cba baldauf haver, igaz magyar, a hazánk kicseit áruló igaz magyar lidl támogatja a köztévét belföldön és veri a seggét külföldön, hogy nincs jogállam. ez a sok ennyi igaz magyar mind gyarmatosítani akar. de lehet, hogy az a jó. lehet, hogy nincs jobb.

ezt nem tudjuk.

GyMasa 2022.05.25. 12:06:24

@cvsvrs:
"a gazdasági társaság elnyomja az építőmunkásokat."
Az lehet - bár én ezzel vitatkoznék - de akkor sem leszel sohasem képes egyéni vállakozóként, egyedül - vagy akár másokkal összefogva sem - nagyszabású projekteket végrehajtani.
Illetve ott van még annak a kérdése is, hogy mi legyen azokkal, akik nem tudnak, vagy nem akarnak vállakozni?
Azok mit csináljanak, hiszen a te gondolatmeneted alapján mindenkinek egyéni vállakozónak kellene lennie...
Ha nincsenek nagyvállalatok, akkor az olyan emberek, akik nem akarnak/tudnak vállakozni, azok miböl fognak megélni?

" ebből következően egyénileg kellene magánutakat építeni magánházak között. mert az a legfeljlettebb. ebből ez következik."
Nem, ez szerintem nem így van.
Szerintem egy vállalat sokkal hatékonyabb pl az útépítés terén, mint egy csokor egyéni vállakozó! (gondolj bele, hogy elég megegyezni egy útépítö céggel, hogy megcsinálja azt az 500m utat, minthogy keresned kelljen egy markolóst, egy tolólapos embert, egy beton alap készítöt, egy aszfaltozót és egy úthengerest.

"...egy társadalom szerintem a szocializmusban a legfejlettebb per definitionem. az lehet keresztényszocialista és reformszocialista (népi baloldali)."
Szerintem meg a szocializmus az a lehetö legkártékonyabb dolog, ami egy társadalommal történhet. Nézd meg Magyarországot! Hosszú generációkra nyomorította meg az emberek lelkét az a métely!
(És, most kérlek ne gyere azzal, hogy "Dehát az eddig megvalósítások rosszak voltak!", mert egy elvi hibás ötletet soha nem fogsz tudni müködöképesenmegvalósítani... Söt, elnézve Venezuelát, minden egyes erre irányuló kísérlet egyre hamarabb ér el ugyanoda, a nyomorhoz és az emberek eröszakkal történö elnyomásához. Kuba és Észak Korea 70 éve építi a kommunizmust, Venezuela - a világ legnagyobb olajtartaléanak a tetején ücsörögve 20 év alatt utólérte öket)

"...amire budapesten választói többsége azt mondja, hogy egy pillanat. a sztárséfek egyéni vállalkozók. és nincs semmiféle kézműves céh. akárki lehet sztárséf. "
Jaja, csak, ha nem léteznének az úgynevezett "éttermek", ahol a sztárséf, egyéni vállakozva sztárséfkedhetne, akkor a hajára is kenhetné a sztárséf mivoltát.
AZt közben elmondhatnád, hogyan képzelsz pl el egy éttermet egyéni vállakozókkal...

"...licitáljanak a belvárosi üzlethelyiségekre. vásárolják meg."
Vagy béreljék az önkormányzattól, korrekt áron!

" és tisztán magánvállalkozásokból jön létre a vendéglátás."
Akkor már nem egyéni vállakozókkal?

"... és egy mesternek bármennyi inasa lehet."
De, pont te állítottad, hogy csak az egyéni vállakozások jók, mert mindenféle cég csak kihazsnálja az alkalmazottait!

" a munkaerőpiac szabad."
Hát, ha mindenkinek kötelezö eyéni vállakoz´nak lenni, akkor nekem az nem tünik annyira szabadnak...

".. ha valakinek van temérdek pénze, akkor cserébe adjuk el neki budapestet. és a kis színes papírokat adják oda a népnek. kisemmizik őket. ezt hívják úgy, hogy gyarmatosítás."
EZ kezd nagyon zagyva lenni, és nem ez a gyarmatosítás.

"budapesten a fideszesek is gyarmatosítók, csak ők részben nemzeti nagytőkésekkel gyarmatosítanának. debrecenben még a fideszben is azt mondják, hogy lölő szállodáit egy ponton el kell szedni. mert másképp nehéz lesz tartani a néphatalmat."
Ez sem gyarmatosítás, hanem sima, államilag segített feltökésítés.
AMire nemzeti szinten (magára a feltökésítésre) óriási szükség van, mert az az egyik kitörési pont a gyarmati állapotból!

"innen nézve a kommunitáriusság erősödik. a belpolitikában öles léptekkel haladunk a kádár rendszer irányába. a külpolitikában pedig a horthy rendszer felé. és egy ideig ez lesz a meghatározó."
Az lehet, de ahogy elnézem az ellenzéket, nem rajtuk fog múlni, hogy orbánt le fogják.e váltani...
Most úgy látom, hoyg bármiféle valós esély a kormányváltásra akkor van, ha orbánnal történik valami ÉS ezután a fidesz szétesik...
(azaz MINDEKÉT esetnek be kell következnie)

2022.05.25. 12:16:18

@GyMasa:
politikai kérdés az, hogy ki kereskedjen. a lidl mekkora részt kapjon a belkereskedelemből. és lehet mondani, hogy ezt eldönti a piac. a termelők beszállítanak és a fogyasztók vásárolnak. oké, csak a piac az egy placc. az valakié. a piacokat összekötő ellátási lánc valakié. szatmár megye főispánja mondhatja azt, hogy a szatmári szilva belföldi elosztásához a francokat kell a lidl. vagy kell, vagy nem kell. ezt nem a piac dönti el, hanem a nép.

milyen bonyolult legyen a népautó. politikai kérdés. ez az alapmodell.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5019/220408minidrive_ksz_(1).jpg
van alváza, négy kereke, kormányműve és fékrendszere. egy vezetői ülés nem ártana még rá. ez lábbal hajtják a gyerekek. az üzemanyag lehet zsíros kenyér. lehet mondani, hogy hajtásláncot is tegyünk rá, hogy lehessen tekerni. vagy egy motort is szereljünk össze, hogy ne kelljen tekerni. stb. milyen bonyolultságú legyen a népautó? politikai kérdés. üzletpolitika, de politika.

lehet mondani, hogy nem kell autó. vagy húzza állat. és legyen ökrös, vagy lovas szekér. és azon üljön a hajtó. és lehet mondnai, hogy az meg van haladva. a nagyvárosba be se engedik. a hortobágyra meg az autót nem nagyon engedik be. ez elsődlegesen politikai kérdés. tehát nem piac, hanem világias hit (ami nem azonos a hiedelemmel).

és akkor kérdés, hogy ezekről ki döntsön. az akadémia, a nép, a népképviselők, a kormány, a főispán, az európai bizottság, a globális tőkepiac, a világ kormány, kicsoda, micsoda. még ez sincs tisztázva.

GyMasa 2022.05.25. 12:19:46

@cvsvrs:
"az egyesült arab emirátusokban olyan nagyon nem rossz."
Az attól függ, hogy állampolgár vagy-e...
De, az azért erösen elgondolkodtató, hogy ismét csak Venezuela példáját hozzam fel, hogy mennyivel jobban teljesít még a feudalizmus is, mint a szocializmus...

" és persze lehet mondani, hogy még sokkal jobb lenne akkor, ha oda mennének a britek. fegyverekkel. mert úgy egyébként nem hívják őket."
Azért a UAE nem annyira egy gyarmati célpont... Ahhoz túl jól felfegyverezettek, meg gazdagok...
Rádásul az USA nagy cimborái, szóval a briteknek amúgy sem lenne sok esélyük..

" mondjuk az ukrán kormány behívta az amerikaikat. és erősen kérdéses, hogy sokkal jobb lesz nekik."
Mondjuk, az Ukrán kormány kb,. hazaáruló pszichopatákol áll, akiket a CIA rángat drótokon...

"az is erősen kérdőjeles, hogy a szocializmus visszavezetésével jobb lenne-e."
Erre az a határozott válaszom, hogy egészen biztosan nem.

" a lidl-ben 1 kg "prémium" csoki jégkrém most csak 999 forint. a szocialista népbüfé ezt 2-3x annyiért állítaná elő. úgy, hogy ódákat zeng a templomi kórus. az a szocikulturális optimum. az nem feltétlen jobb, csak másmilyen."
Nem teljesen értem, hogy miért hasonlítasz egy ipari terméket egy kvázi kézmüves termékhez?
A két jégkrémnek teljesen más a célköznsége!
Aki csak jégkrémet akar enni, az megveszi 999-ért a Lidl-ben, aki meg olyan programot szeretne, aminek része a jégkrém evés, az elmegy egy fagyizóba.
Ott NEM a jégkrém miatt drágább, hanem, a plusz szolgáltatás miatt, (azaz, hogy be tudsz ülni, á pincér hozza ki, és megmutathatod a legújabb iPhone-odat/autódat/csajodat mindenkinek...)

"a lidl-ben a "hazánk kincse" szatmári szilvalekvár kilója csak 1999 forint. a francért kell ehhez a lidl."
Mondjuk azért, mert ha nem lenne Lidl, akkor kb 1/10000 annyi ember tudna egyáltalán a "hazánk kincse" lekvárról...
Megvenni meg még kevesebben vennék meg.
Te komolyan hajlandó lennék a netet bújni órákon át amiatt, hogy találj magadnak valami Isten hátamögötti faluban készített lekvárt?
(mert, ha MINDENT így akarsz megvenni, az rengeteg idöbe és pénzbe kerüne!)

" a szocialista közért is képes arra a logisztikai bravúrra, a szatmári nemtudomszilvából főzött levárt elosszák az országban. "
Igen, ezt hívják úgy, hogy "méretgazdaságosság"...
Tudod, amit nem tudsz elérni egyéni vállakozókkal...

"...és az egy kérdés, hogy kinek az üzleteiben álljon be az egyensúlyi ár."
AZ lesz az azar, aminél mindkét fél elégedett lesz. Ez nem feltétlenül egy konkrét összeg, hanem egy ársáv, amibe belefér a szuperolcsó Penny meg a teljesen prémium (értsd barom drága) körúti Rotschild üzlet is.

GyMasa 2022.05.25. 12:30:49

@cvsvrs:
"politikai kérdés az, hogy ki kereskedjen."
Egy szabad piaci gazdaságban, szerintem nem az.
A politikának semmi köze nem szabadna lennie ehhez.

" a lidl mekkora részt kapjon a belkereskedelemből."
Nem.

" és lehet mondani, hogy ezt eldönti a piac."
Lehet, ugyanis TÉNYLEG a piac dönti el.

" a termelők beszállítanak és a fogyasztók vásárolnak. oké, csak a piac az egy placc. az valakié. a piacokat összekötő ellátási lánc valakié."
De, ennek mi köze van ehhez?

"... szatmár megye főispánja mondhatja azt, hogy a szatmári szilva belföldi elosztásához a francokat kell a lidl."
Természetesen mondhatja, de ezzel még nem oldott meg semmit.
Ahhoz, hogy a Lidl nélkül tudja a szilváját eladni, KELL valamiféle elosztórendszer!
És, általában a mesterségesen a piacra eröltetett ilyen rendszerek nem muzsikálnak túl jól (viszonylag) szabadpiaci körülmények között! (Lásd pont a cba-t, hiába áll mögötte a kormány, mivel nem túl jó a cég szerkezete, így nem nagyon tud önmagától sikeres lenni a piacon)

" vagy kell, vagy nem kell. ezt nem a piac dönti el, hanem a nép."
A "nép" elsösorban az olcsót keresi mindenböl. Azaz, aki a legkevesebb plusz költséggel tud egy ilyen rendszert üzemeltetni, az lesz a nyerö.

"milyen bonyolult legyen a népautó. politikai kérdés."
Nem, ez nem igaz!
Az EU szabályok, ÉS az dönti el, ki tud a lehetö legolcsóbban gyártani és ahhoz képest a legdrágábban eladni.

"... politikai kérdés. üzletpolitika, de politika."
Hát, ez politikai alapon max egy Észak Korea jellegü helyen müködhetne csak.

"lehet mondani, hogy nem kell autó."
Bizony, lehet, csakhogy aki azt mondja, az teljesen el van rugaszkodva a valóságtól!
A mai világ elképzelhetetlen autók nélkül!

"és akkor kérdés, hogy ezekről ki döntsön. az akadémia, a nép, a népképviselők, a kormány, a főispán, az európai bizottság, a globális tőkepiac, a világ kormány, kicsoda, micsoda. még ez sincs tisztázva."
Már, hogyne lenne tisztázva!
Döntsön a piac!
Hiába akarnak a zöldek, meg akárki ebbe beleugatni, mégiscsak a piac dönt ezekröl a dolgokról...

2022.05.25. 12:40:42

@GyMasa:
a társdalom számára ideologikusan a társadalmiság (a szocializmus) a legjobb. aztán lehet mondani, hogynem az mszmp kongresszusai hozták a legjobb határozatokat. de azt nem, hogy a társadalom számára a szocializmus a legjobb. és az valamiféle kollektivizmus.

úgy nem az egyén lesz a kiindulási pont. hanem a társaság. kereskedő társaságokat tegyék szabaddá globális üzemmértetekben úgy lesz a legjobb. olcsó tömegterméket teremt. ez a fogyasztói társadalom. az is s szocialista. a szabad kereskedelemmel kiegészülve szocialista-liberális. és a fogyasztók számára ez tűnik a legjobbnak. a termelők számára majdnem a legrosszabbnak, mert a termelők totális versenynek vannak kitéve. és ha nem jönnek létre globálisan versenyképes vállalatok, akkor az majdnem teljes kiszolgáltatottságot eredményez.

ha a szocializmust elvetjük, akkor egy kiindulási pont a népi baloldal és ahhoz kapcsolódó polgári konzervativizmus. amit a reformáció, a reformkor és a reformszocializmus hirdetett meg. és ezt a keresztényszocializmus szentesíthet.

erre lehet szociális optimumot alapozni. vagy a szociálliberalizmusból. mondván, hogy a modernizációval egyre inkább gépek termelnek, az emberek elsődlegesen fogyasztóvá válnak. a globalizált szabad kereskedelemre, a totális versenyre és abból adódó tömeges munkanélküliségre válasz a feltétel nélküli alapjövedelem.

ez az egyik irány. az amerikanizmus. és a késő-kádárizmus a másik.

2022.05.25. 12:47:39

@GyMasa:
csak nincs olyan, hogy "a" piac dönt. végső soron egyének döntenek. akiket a nép felhatalmaz. a szatmári főispán, az az európai bizottság, vagy akárki. az individualizmust (és ebből fakadó liberális extrémizmust) azért nem lehet teljesen elvetni, mert végül az egyes emberek döntenek.

2022.05.25. 13:12:50

@GyMasa:
ha a nép olcsóságot akarna, akkor nem lenne pénz.

azt mondaná a fagylaltos, hogy a fagyi nem kerül semmibe. ez a legolcsóbb. ilyen is van.ruzicska néni meglátta a sóvágró gyerekszemeket és azt kérdezte: na, jól viselkedtél az iskolában? a gyerek azt mondta. igen. és ruzicska néni azt mondta: itt egy gomb fagyi. ruzicska bácsi fogta a fejét, hogy asszony mit csinálsz. és kiabált, hogy hétvégén apátokkal, anyátokkal visszegyertek! nincs ingyen fagyi!

van. az a marketing. és ez bevált. mert a gyerekek azt mondták a szülőknek, hogy menjenek ruzicskáékhoz a csapókanyarba. (a régi gubacsapók utcájából arra kanyarodott a villamos.) állt a sor. és ruzicska bácsi azt mondta, hogy nem is olyan nagy hülyeség az ingyen fagyi.

a fogyasztó olcsó fagyit, a termelő drága fagyit, a marketinges ingyen fagyit akar. budapesten a többség fogyasztó. ahogyan nyugat-európában vagy észak-amerikában. és ebből a szociálliberális ideológia uralma következik. vagy ha nem, akkor marad a kádárizmus.

sorra jönnek a kormányok, hogy megvédik az embereket. ide nem gyűrűzik be a válság, stb.

GyMasa 2022.05.25. 15:33:34

@cvsvrs:
"ha a nép olcsóságot akarna, akkor nem lenne pénz."
Már hogyne lenne!
Két módja van sok pénzt keresni:
- Nagyon drágán adsz el keveset kevés embernek (Lásd a luxuspiac)
- Nagyon olcsón adsz el rettentöen sokat sok embernek (olcsó árúk)
Ez a két határérték.
Aztán, hogy ki- hová rendezi be a vállalkozását, az csak rajta múlik!

2022.05.25. 18:06:45

@GyMasa:
oké, csak egy medián magyar települé 17.5 ezer főt számlál. tehát abban nem nagyon lehet globálisan versenyképes olcsó tömegterméket előállítani. és nem nagyon lehet luxus. egy átlagos magyar településen. ahol él egy átlagos magyar család. 40 éves férfi, 45 éves nő. van szakmája, nincs érettségije, idegen nyelvet nem beszél. és van 1 gyerekük. aki 20 éves. van érettségije, nincs szakmája és idegen nyelvet alig beszél. és a családban van 2-3 krónikus beteg nagyszülő. ez nem az underclass. hanem a magyar átlag. ebből kellene globálisan versenyképes gazdaságot teremteni.

és erre az a válasz, hogy ezt majd budapest világváros 100x üzemméretben megoldja. budapest se oldja meg. budapest se oldja meg.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása