magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Oktatás és gazdagság

A pre-MZP-ita blogger HAFR demagóg állításokkal kezdte újra tevékenységét a blog.hu-n. Tavaly még átment a HVG-re, de ott le se szarták HAFR-t, így visszakullogott. Ő az, ki már 10 éve is igazikonzervatív volt, azaz MZP előképe. Persze intellektuálisan HAFR sok lépcsőfokkal MZP felett áll, de ez itt csak azt jelenti: képes értelmesen megfogalmazni ugyanazt a marhaságot.

Azt mondja: "Egy ország gazdagsága azon múlik, hogy a polgárai mennyire gazdagok, pont." - ez még igaz is, de aztán azt mondja "Ez meg azon múlik, hogy mekkora (piaci) érték előállítására képesek, pont." - ami viszont marhaság. Ez ugyanis körkörös érvelés: minál több érték, annál gazdagabb, s minél gazdagabb, annál több érték.

Valójában az érték csak attól függ mik a hatalmi viszonyok. Ha a nemlétező kertemben lenyíratom a füvet áprilisban és júniusban, áprilisban 5000 Ft-ot fizetek ezért, majd júniusban meg 20 ezret, akkor a júniusi fűnyíróm 4-szer akkora értéket állított elő? (Most vonatkoztassunk el az inflációtól a példa kedvéért.) Dehogy, teljesen ugyanazt csinálta, ugyanaz az érték keletkezett.

Vagy másik példa: az IKEA stockholmi és kijevi üzletében a pénztáros keresete 8:1 arányú. Pedig ugyanazt csinálják teljesen. Tényleg 8-szoros értéket állít elő a svéd áruházi pénztáros?

S végül a szerző leghamisabb érve: "Az előállított piaci érték meg döntően azon múlik, hogy mennyire képzettek az állampolgárok, pont." - hát, pont hogy ezen semmi se múlik.

Lehet valaki bármennyire is képzett, ha az adott ország kereseti viszonyai alacsonyak, akkor keresete alacsony lesz. S lehet valaki bármennyire is képzetlen, ha az adott ország kereseti viszonyai magasak, akkor keresete magas lesz. A bangladesi programozó sokszorta kevesebbet keres, mint a norvég takarítónő. Peidg az utóbbihoz csak pár hét gyakorlat kell, az előbbihez meg több év tanulás és sok év gyakorlás.

Az oktatás pedig fontos, de sose lehet fő lépés. Előbb az országot vissza kell ugyanis venni, hogy a gazdasága aztán belföldre termeljen profitot. Hogy aztán legyen megfelelő bérezésre is pénz. Addig az öncélú oktatásfejlesztés csak egy drága hobbi marad, mely még rontja is az ország helyzetét, hiszen a gazdag országoknak termel ingyen szakembereket.

58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1917855479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.06.14. 08:26:00

Azért ez így ebben a formájában nem igaz. Ha egy országban viszonylag jól képzett, piacképes munkaerő van olcsón, akkor a multik odaviszik a cégeket - és nem csak az összeszerelést, de a fejlesztést is. Lásd Pl. India ahol pedig még csak nem is jól képzett a helyi erő, viszont rengeteg van és - az európai bérekhez képest - olcsó is. Így aztán hiába kell 4 indiai egy európai kiváltásához, ha negyedannyit sem keres mint egy német. És ezért vagyunk mi is jók - mi kb. fele annyit keresünk és ugyanúgy ki tudjuk váltani a németet. Az oroszok, ukránok még jobbak mert még olcsóbbak és ugyanazt tudják.

És ezek a pozíciók bizony még így is komoly életszínvonal emelkedést jelentenek. Mert a némethez képest negyedannyit kereső indiai is istencsászár a helyi kecskepásztorhoz képest. És ha ő "sokat" keres, akkor sokat is költ - ergo egy rakás más indiai is sokkal jobban élhet, pláne ha nem egy ilyen van. Ráadásul a kiköltözött cégekkel megy ki a technológia is, helyi beszállítókra támaszkodnak, a helyi beszállítók pedig előbb-utóbb saját termékkel jönnek elő. A legjobb példa erre az ázsia: Japán, Dél-Korea, és most Kína.

A másik oldalon, ha az átlagpolgár képzettsége szar, és esetleg a helyi polgár jobban szeret rablógyilkolni mint dolgozni, akkor oda nem annyira megy a tőke sem. Lásd Afrika. Bár ma már ott is vannak egész fejlett részek is.

midnight coder 2022.06.14. 08:27:17

Nálunk amúgy azért szar a helyzet, mert a jól képzett dolgozó megy a EU fejlettebb országaiba ahol több a pénz. Viszont ezek jó része vissza fog térni amikor majd a mostani európai országok élhetetlenné válnak.

2022.06.14. 09:11:40

a kapitalizmus alapja az, hogy a semmiből pénzt (elsődlegesen készpént), majd ebből pénzpiaci termékeket kell teremteni. és annak a valós árufedezetét előállítják a szolganépek.

a kereskedelmi bankok hitelpénzt állítanak elő. az első derivatív pénzügyi termék. abból lehet devizahitel. abból lehet jelzálog alapú devizahitel. ehhez kapcsolódik liberalizált devizapiac. értékpapírpiac. az államokat arra kell szorítani, hogy adósodjanak el. meg lehet kérdezni, hogy mégis miért? hiszen elvben bármennyi készpénzt előállíthatnak. igen ám, de forintért csak a belföldi forintpiacon vásárolhatsz. a nagyvilágban leginkább csak dollárért vagy euróért vásárolhatsz. át kell váltani a pénzt. a forint gyengül. tehát maga a pénzpiac egyensúlyt teremt mégpedig globális méretekben. virtualizált pénznemekkel. ez a globális kapitalizmus. és amikor a tőkepiac szabad, azaz nem korlátozzák a pénzügyi befeketéseket az a neoliberalizmus.

ez egy nyilván végtelen igazságtalan rendszer, mert hogy egyesek temérdek pénzhez jutnak. és másoknak kell előállítani ennek az eredendően semmit sem érő fedezet nélküli pénznek a valós ellenértékét áruban és ezt kell szellemi értelemben megtámogatni. amiből jól vagy kevésbé jól fizető állásokat lehet kapni. ez a munkaerő piac. ez sem szabad korlátozni.

a munkaerő nyilván oda vándorol, ahol eleve az emberek eleve gazdagabbak. ezek a tőkepiaci központok tovább gazdagodnak. erre mondják, hogy fel kell fejleszteni az oktatást. mert akkor annyi lesz a képzett munkaerő, hogy a tőkepiac inkább ezekre a helyekre vándorol oda. ez nem a klasszikus liberális polgári, hanem a neoliberális gyarmati fejlődés.

2022.06.14. 09:45:33

debrecen tipikusan gyarmati módon fejlődik.

idejön egy befektető azzal, hogy ő műanyag tubusokat gyártana. tárt karokkal fogadják a fideszben. azt mondja, hogy neki kellenek betanított munkások. kellenek vegyésztechnikusok. és azt mondják, hogy 16 év a tankötelezettség korhatára. tehát lesznek betanított munkásaid. és ez a vegyipari szakközépiskola a belvárosban. úgy alakítjuk a tanrendet, ahogyan az neked tetszik. ez az egyetem kémiai intézete. innen kaphatsz vegyészmérnököket.

és kb. annyi vegyészmérnök kell, mint képzett szakmunkás, vagy betanított munkás. emelkedni fognak a bérek. nem omlik össze a gazdaság. és nyelveket se árt beszélni. pl. a szeptemberben induló deutsche grundschule (német általános iskola) portást, takarítót és kornyhást keres. és aki németül tud mehet takarítónak. szuper!

és ezek a cégek a munkahelyteremtő beruházásokhoz az államtól visszanem térítendő készpénztámogatást kapnak. propagálják, a nyugati kultúrát propagálják. debrecenben úgy hívják ezt, hogy "ALL-IN" program. tehát a város népe fel van kínálva a nagyvilágnak. tokkal, vonóval bármit és bárkit megvehetsz. ma a svájci nagykövetség delegációja érkezett debrecenbe.

a fidesz az iparvárosokat kiszolgáltatja a külföldnek. néhány oligopóliumnak. ezeknek a gyarmati fejlődést és a liberális kapitalizmust kínálja. a mezővárosokat belföldi oligarcháknak szolgáltatja ki. annak lényegében egy új feudalizmust biztosít. és a fővárosban a pénzügyi-kereskedelmi szolgáltató szektort kisajátítja magának. csakhogy annak jövedelméből szavazatokat kell vásárolni. így ezeke a vállalatok elvesztik a nyereségüket és úgy budapesten beáll az államszocializmus.

mert az otp nyereségét el kell szedni a családtámogatáshoz, másképp nincsen csok, csak emelkednek a lakásárak, a mol nyereségét el kell szedni, másképp nem nagyon lehet árstop. államosítani kell a wizz-air-t, a távközlési cégeket különben áthárítják a különadókat. a hipermarketek nyereségét csak úgy lehet elszedni, hogy legalább részben államosítják. és közraktárakat tartanak fent. innen nézve szinte minden a szocializmus irányába mutat.

tehát egy vegyes gazdaság alakul ki. egy mai hír, hogy a mediaworks bezárja debreceni és veszprémi nyomdáját. ez az épület.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/balmaznyomda.jpg
és majd ajánlják, hogy telepítsél be valami tubusgyárat. ebből lesz egy ipari káosz. ami ellen elsődlegesen a fideszben fognak fellázadni.

ulpius66 2022.06.14. 09:51:51

Ez a Hafr nevezetű gyűlölködő ballibsi engem mán évek óta kitiltott a blogjáról! Ez a demokrácia-huszár jó ballibsi szokás szerint kitiltja azokat, akik sokkal okosabbak, mint ő...

ERRE RENDKÍVÜL BÜSZKE VAGYOK!

MINDEN BLOGJÁBAN MINDEN ÁLLÍTÁSÁT CÁFOLTAM, ÉS LEÍRTAM A TÉNYEKET, A VALÓSÁGOT...... ERRE KITILTOTT!!!!
(mind a mellett, hogy ennek örülök, legalább ennyire örülök, hogy folytatja!!!! .... ő is sokban segített a Fidesznek az újabb, immáron 4. kétharmadban..........és legalább ennyit ártott a ballibsiknek!!!!!)

ulpius66 2022.06.14. 09:56:32

DE TÉNYLEG!

HOVÁ TŰNT MZP???????

Él még, vagy elütötte a villamos?

Immáron egy hete semmi hír róla..... sajnálnám, ha abbahagyná a nyilvános megszólalásait, nem lenne min röhögnöm!

Ez az MZP még a Jeszenszkijnél is nagyobb baromságokat képes mondani.....
(egyebekben meg hová tűnt az a többszáz millás adomány, amit a kampányára kapott.....valamelyik ballibsi oknyomozó firkász kiszimatolhatná, hogy az MZP hová menekítette ki azt a többszáz millás adományokat....)

ulpius66 2022.06.14. 09:59:12

Tényleg!

Tudja valaki, hogy merre van MZP?

Ő még Vásárhely polgármestere????..vagy elmenekült Kanadába, mivel kanadai állampolgár..
(gondolom magával vitte azt a párszáz millát is....abból mégiscsak könnyebb megélni, mint a porszívó-ügynökösködésből....)

Boldeone2 2022.06.14. 10:13:24

Valójában az érték csak attól függ mik a hatalmi viszonyok...(....)... teljesen ugyanazt csinálta, ugyanaz az érték keletkezett.

- Soha nem keletkezik ugyanakkora èrtèk, mert a termèkek ès a munka árát is a fogyasztók, termelők egyèni , szubjektív èrtèkítèlete fogja meghatározni, ezért azok időben ès helyben különbözők.
A Ricardo munkássága alapján átvett marxi munkaèrtèk- elmèlet nem felel meg a valóságnak , hiszen ugyanazért a munkáèrt soha nem ugyanaz lesz a munkabèr
A munka feltètelei sem ugyanazok: mindenhol különböznek a kereslet- kínálati viszonyok, ahol a kereslet erős, ott fejlődik a gazdaság ,ott növekedni fognak a bèrek , ahol a kínálat erős, de mellette alacsony szinten van a gazdaság ott alacsony szinten vannak a bèrek
A piac , a befektetők mindig a legjobb megtèrülèst keresik , azt a pontot ahol legmagasabb a haszon így migrálnak a földrajzi tér pontjai között: oda fektetnek be, ahol a legnagyobb a politikai biztonság, a legkèpzetebb a munkaerő, ès az állam a legtöbb támogatást adja, mindamellett perspektivikus piac.

- Debrecenbe azért megy a BMW gyár, mert több milliárd forint állami támogatást és adókedvezmènyt ad az állam. Emellett , a rendelezèsre áll a jól kèpzett , relatíve olcsó munkaerő ( egyetem )
Elvégzik a swot analízist , majd kiválasztják a legjobbnak gondolt helyszínt.
Ehhez kell a magas szintű oktatás, hogy egy viszonylag elmaradott règió\ város elsőrangú befektetèsi cèlpontja legyen a vilagkapitalizmusnak
Ez egy klasszikus win-win szituáció: nyer a befektető is , ès nyer a város, a règió is

A lényeg : az első ès alapvető lèpès hogy elèg kèpzett munkaerő legyen , akik a munkamegosztás legmagasabb szinjèn is be tudnak kapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba , ehhez kell a társadalmi bemeneti rendszert, az oktatást magas szintre emelni

Boldeone2 2022.06.14. 10:19:35

@cvsvrs: fidesz az iparvárosokat kiszolgáltatja a külföldnek. néhány oligopóliumnak. ezeknek a gyarmati fejlődést és a liberális kapitalizmust kínálja. "

- Nincs más választás. Ismered a mondást : aki kimarad , az lemarad ! A legrosszabb kimaradni a globális kapitalizmusból, így viszont lehetünk a saját egyensúlyi bèreinkhez kèpest jobb helyzetbe kerülünk...Nagyobb kereslet, adott munkaerő bázison jobb bért jelent
A nagyerdei , új èpítèsű ingatlanok ára már 1,4-1,5 millió körül jár ...Egy rèteg nagyon gazdaggá válik , de majdnem mindenkinek jobb lesz , csak kimaradni nem jó ....

2022.06.14. 10:19:47

@midnight coder:
ez a gyarmati fejlődés. csak most már nehéz melóst találni. pl. debrecenben a villamopálya szokásos éves karbantartása 3 hónapig tart. nincs ember, aki megfogja a lapátot és kiálljon a tűző napra.

a közlekedési vállalat a vonaljegy és a bérletek árát nem nagyon tudja emelni, mert azzal szavazatvesztéssel járna. a vidéki volán társaság még olcsóbb. a hajdú volán vidéki járataira nem lehet felszállni ha csak a kertségekbe mész, mert olcsóbb egy külvárosi szakaszjegy, mint egy belvárosi vonaljegy.

tehát veszteség, veszteség hátán. ezt kell minimalizálni egyfelől. ez hárul az államra. ezt sem feltétlen tudják végrehajtani az esetleges szavazatvesztés miatt. a másik oldalról viszont a nyereség továbbra is a külföld zsebében marad. épül a bmw gyár. csakhogy kb. 1 milliárd eurót kell az államnak az infrastruktúrába beruházánia ahhoz, hogy megépüljön. és így teremt 1 ezer munkahelyet. ezt a bmw nélkül is meg lehet tenni.

és ezek mellé debrecenben 3 akkumulátor gyár is települne. 2 kínai és 1 koreai. a fideszen belül fognak fellázadni. és budapest ezzel a politikával csődbe megy. mert ott még akkumulátor gyár se épül. és az ország csak azért nem csuklik össze, mert a mezővárosokban felfuttathatják az élelmiszeripart. azzal megint kevesek járnak jól. egy szűk tulajdonosi réteg. a fideszen belül lesznek a lázadások.

Boldeone2 2022.06.14. 10:26:56

Előbb az országot vissza kell ugyanis venni, hogy a gazdasága aztán belföldre termeljen profitot. "

- Ilyen sehol a világon nincs. A tőkès optimalizálja az adófizetèst is, leginkább ott fizet adót, ahol kedvezőbb feltètelek vannak, a profitot pedig ott forgatja vissza , ahol szintén a legkedvezőbb
Elkölteni - szemèlyes dolgokra - meg ott fogja leginkább , ahol lakik , mondjuk legyen az München. Ezért Münchenben 4x - 5x annyit kap a takarítónő is, mint Hajduböszörmènyben

2022.06.14. 10:42:44

@Boldeone2:
csakhogy ezeknek a beruházásoknak az állam oldaláról olyan nagy az infrastrukturális fejlesztési igénye, hogy a gpd növekedésén túl nem eredményez valódi életszínvonal javulást. a környezeti károkról nem beszélve. ezek a beruházások ahhoz kellenek, hogy a forintgazdaság ne omoljon össze, a másik oldalról az euroövezet.

2022.06.14. 10:55:35

@Boldeone2:
a gyarmati fejlődés mindenhol azt eredményezte, hogy egy ponton elindultak az államosítások.

hajdúböszörményben most zárt be general electric/tungsram. szocialista lámpagyárat lehet építeni. mást nem. felfejlesztheted az oktatást. akkor is csak szocialista lámpagyár lehet. azért, mert hajdúböszörménynek nincs saját tőkepiaca. nem tudnak pénzt teremteni a semmiből a böszörményiek a böszörményieknek. és felépíteni high tech üzemet a nagyvilágban hajdúböszörmény központtal. nem tudnak gyarmatosítani. nem is akarnak. nem ez a kultúrájuk.

földet művelni per definitionem feudális módon lehet.

sync 2022.06.14. 11:12:06

Lehet, hogy Hafr azt akarta kihozni a postjából, hogy a Fidesznek érdeke a nép oktatási szintjét alacsony tartani, mert így biztosabban szavaznak rájuk.

2022.06.14. 11:25:34

@sync:
debrecen full fideszes.

debrecen óvodáiban robotikát tanulnak. a beteg teddy macit robotok lélegeztetik.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/img_1615.jpg
és a napszemüveges fiatalember munkahelyét kb. 100 millió forinttal támogatja meg a fidesz. a kevésbé képzettet 10 millió forinttal. és aztán a tulajdonos a nyereséget zsebre vágja. a fidesz kiszolgáltatja az országot a gyáriparos multiknak, ahogyan az szdsz kiszolgáltatná a kereskedelmi-szolgáltató szektort is, amit a fidesz kisajátít magának. ennyi a különbség.

a fidesz multikultit hirdet. csak erre azt mondják, hogy "nemzetek" kultúrája. tessék kattintani.
www.youtube.com/watch?v=q6uciGYc6as
csak persze ezek a diákok nem maradnak debrecenben. mert itt nincs egy olyan évszázadok óta kapitalizálódó tőkepiaci központ, mint londonban. a debreceni bankokban nincs százcsillió font. és anélkül hiába van multikulti, robotika.

2022.06.14. 11:42:31

@sync:
ennek a cégnek, vagy akármelyik debrecenbe települt multicégnek a csr keretéről már a fidesz rendelkezik. és osztják belőle az adományokat. szavazatot vásárolnak belőle.

debrecen full fideszes. az összes hr/pr vezető full fideszes. a multinál is. budapesten ugyanez full szdsz. abból lesz az lmbtq és a többi. na, errefelé ilyen nincs. mert a fidesz ugyanazt mondta, amit az szdsz. megtámogatják a multikat feltéve, hogy a fidesz embereit kooptálják. debrecenben úgy ural mindent a fidesz, ahogyan budapesten ural, vagy uralt az szdsz.

a különbség az, hogy a fidesz a gyáripart engedi át. a kereskedelmi szolgáltatásokat kisajátítja. a fidesz hozza a saját bevándorlóit. kormányközi megállapodásokkal afrikából, ázsiából. akik mennek nyugatra. az ellenzék az ottani lázadókat hozza mondván, hogy tombol a fasizmus és ők a "demokraták".

ez a nevem senki 2022.06.14. 12:27:44

de
brecen be kéne men
ni
ukrán csemp
ész cigit ké
ne
ven
ni

midnight coder 2022.06.14. 12:48:15

@cvsvrs: "hajdúböszörményben most zárt be general electric/tungsram. szocialista lámpagyárat lehet építeni. mást nem"

Na ja, csak petróleumlámpára ma már elég kicsi a kereslet. És izzólámpára is. Led lámpát lehet gyártani, de ahhoz meg technológia kell.

midnight coder 2022.06.14. 12:50:59

@cvsvrs: "ez a gyarmati fejlődés. csak most már nehéz melóst találni. pl. debrecenben a villamopálya szokásos éves karbantartása 3 hónapig tart. nincs ember, aki megfogja a lapátot és kiálljon a tűző napra. "

Ami azt jelenti, hogy az átlagpolgárnak van jobb lehetősége is mint szarért-húgyért gürcölni a napon. Tényleg iszonyú szar dolog ez a gyarmati fejlődés, sokkal jobb volt amikor örült a polgár ha minimálbér + okosba konstrukció mellett kubikolhatott. Ja bocs, nem is.

MEDVE1978 2022.06.14. 12:53:34

Az igazság az, hogy a jó oktatási rendszer sokat segít, de természetesen messze nem elég semmihez. Ezt pedig a piacra lépést meghatározó egyéb tényezők okozzák. A jövedelmező üzletágak döntő többségében nem tudsz (világ)piacra lépni extrém mennyiségű tőke nélkül. A kedvenc példám erre a mobiltelefon. Hiába találna ki egy magyar feltaláló egy szuper új mobiltelefont, annak az esélye, hogy ő ezt le tudja egy saját vállalkozásban, Magyarországról indulva gyártani, ezzel a magyar gazdaságot gyarapítani, gyakorlatilag nulla. Nagyon-nagyon sok gazdasági szférában kvázi töltött piac funkcionál, óriási mennyiségű tőke kell a piacra lépéshez. Ez a tőke pedig nagyobb valószínűséggel van meg a fejlettebb országokban, a fejlettebb vállalatoknál. Ebből a szempontból a jó oktatási rendszer illúzió, kb. a nemzetközi munkamenetbe történő bekapcsolódást segíti elő, valamint azt, hogy a "röghöz kötött" gazdasági ágak (pl: mezőgazdaság, turizmus stb.) jól működjenek.

Birka érve azért hamis, mert a globalizáció a tőkeáramlást nemzetközibbé tette, mint valaha, emiatt pedig legfeljebb csak egyes (az említett röghöz kötött) területeken érhető el az, hogy a tőke belföldi hasznosulását érjük el. Ezt a gondolatot követve viszont soha nem jön el az a pillanat, amikor a nyitott, globális rendszerben el lehet mondani, hogy a humántőke döntően belföldön hasznosul.

Természetesen az egyik legnagyobb (nyugati) mítosz a termelékenység, de ezt már sokan kifejtették miért.

sync 2022.06.14. 13:19:29

@cvsvrs: Ahhoz, hogy az iskola hiányosságait tudják pótolni, a szülöknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Ez a hozzájárulás meg sem jelenik a közoktatás kiadásainak oldalán.

Boldeone2 2022.06.14. 13:24:14

@MEDVE1978: . A jövedelmező üzletágak döntő többségében nem tudsz (világ)piacra lépni extrém mennyiségű tőke nélkül"

- Ez rèszben igaz, de számos új ès jövedelmező üzletág van , amihez nyilván kell valamennyi tőke, de nem olyan mèrtèkű mint mondjuk az autógyártáshoz. Az IT szektor pl. egy olyan terület , ahol inkább jól kèpzett , kreatív szürkeállomány szüksèges , a kockázati tőkebefektetők úgyis lecsapnak minden jó , vagy amit annak gondolnak sztorira...
Pl a " Bolt " világtaxi - rendszert , amely már ott van 45 országban egy 19 èves èszt egyetemista találta ki
Nem olyan rossz dolog az oktatásba invesztálni..
Az egyes országok helyzete sem örökre determinált : az akciócentrumok , gazdasági központok helyzete, súlya folyamatosan változik
Idővel , ha minden együtt van egy ország\régió\ város vègigjárhatja a perifèriából először fèlperifèria, majd esetleg centrum ország lesz

Boldeone2 2022.06.14. 13:29:59

@cvsvrs: A kvaterner szektort , tehát a kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) kell fejleszteni a globális kiemelkedèshez , mert a mezőgazdaság az nem jövedelmező szektor , csak pár ember uralja. Így van ez Hajúböszörmènyben is
A föld èrtèkes dolog, de bármit csinálsz nem fog egy 30 ezres mezővárost eltartani , az adott hektarmennyisèg , mèg feldolgozóiparral sem
Ezért települt le anno az ipar Budapestről , Az Egyesült Izzó " korábban Tungsram

2022.06.14. 13:32:41

@midnight coder:
ne viccelj már. nem petróleum lámpát gyártott.

ezt a gyárat a rendszerváltás után megvette a general electric. aztán az eladta valami németnek (aki ott volt valami helyi vezető) és orbán nagy haverja volt. csak kiderült, hogy valamelyik kínai 理发 lámpagyár olcsóbban termel. az európai közbeszerzéseket szövetségi német nyeri el. és a beszállítói körbe is elsőrosban az kerülhet. magyarországi német nem rúg labdába akkor se ha orbán haverja. így csődbe ment. nem azért, mert petróleumlámpát gyártott. arra amúgy lenne kereslet.

Boldeone2 2022.06.14. 13:37:31

@cvsvrs: Nagyon sok cèg ment csődbe a kínai konkurencia miatt, pl a debreceni Dispomedicor is, mivel a kormány nem rendelt tőlük drágább , de jobb minősègű orvosi eszközt , hanem inkább az olcsó kínai kellett..
A tulajdonosa a gyárnak szintèn hajdúböszörmènyi , aki szerint Orbanèk mindent tönkre tesznek....
Csak nagy pofazas van , hogy vèdik a hazai ipart

2022.06.14. 13:51:54

@sync:
ha a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni, akkor az magániskola és nem közoktatás.

van az átlagos magyar település, abban egy átlagos magyar család. abban egy átlagos magyar gyerek. mezőtúron misi. és kérdés az, hogy őneki milyen életpályát kellene nyújtani. misinek lesz egy felesége. mesike. aki szül 2-3 gyereket. egykeresős modellben boldogan élnek mezőtúron. milyen rendszer kell ehhez? szerintem szocializmus. szocializmus a reformokkal. elsődlegesen az biztosítja a fentieket.

MEDVE1978 2022.06.14. 14:00:03

@Boldeone2: Ezek az úgy nevezett "niche" vagy magyarul piaci fülke jellegű befektetések, innovációk. Alapvetően a probléma az, hogy a fülkédben csak kicsire tudsz nőni, ha nagyobb akarsz lenni, akkor már rögtön ott van, hogy nemzetköziesíted a működést, ezzel elviszed egy piacilag alkalmasabb központba projektet. Nem véletlen, hogy a magyar alapítók a prezit pontosan az USA-ban csinálták meg. Nagyon kicsi az esélye, hogy az ilyen jó befektetéseket akár még kezdeti szinten is itthon tudd tartani. Az egyetlen értelmes ilyen, ami az eszembe jut az a Nokia, amely Finnországban maradt központilag (viszont már be is dőlt vagy 10-15 éve).

Az oktatásba jó dolog invesztálni, ezt senki sem vitatta, de nem kell tőle a nyugati mesének megfelelő fejlődést várni.

Történelmileg érdemes a centrumországokat megnézni és arra koncentrálni, hogy miért lettek centrumországok. Magyarországot a legerősebbnek Mátyás korában látjuk, az előny elsősorban a nyersanyagokban való gazdagság és a modernizáló hatalom.

De ha tovább nézünk más példákat, akkor mindig látni olyan tulajdonságokat, amelyekkel a jelenlegi kicsi Magyarország nem rendelkezik. Szingapúr, Hongkong, a történelmi Konstantinápoly / Isztambul például olyan helyen fekszenek, ami predesztinálja őket a jó kereskedelmi szerepre. Nagy-Britannia, Svájc egyértelműen elszigeteltebb, mindkettőnek ez jelentős katonai előny volt. Németország, Franciaország egy mix, van benne síkság, dombság és magashegység, tehát ki tudott alakulni egy jól önellátó mezőgazdaság, de az ásványkincsek is jelen voltak az ipar ellátásához.

Ha ezen a mércén nézzük a mai Magyarországot, akkor sajnos annyira jó dolgokat nem találunk. Az ország viszonylag jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, jó a gyógyvízünk, de számottevő ásványkincseink nincsenek, ahogy nagyon hegyeink sem. Gyakorlatilag katonailag nehezen védhető medencében fekszünk, kulcsfontosságú kelet-nyugat vagy észak-dél útvonalak nem futnak át rajtunk. (Kelet-nyugati irányban Európában Lengyelországon keresztül még simán mehet minden, Észak-Délnél pedgi kikerülhetők vagyunk). Tengerpartunk nincsen. Ez alapján nagyon nehézkesnek tűnik, hogy valaha centrumország legyünk, nem nagyon van mire építenünk. Ez nem jelenti azt, hogy egy jó szintet elérjünk, de nem leszünk Kelet-Európa Svájca, akkor se ha az oktatás színvonalát drasztikusan emeljük.

2022.06.14. 14:10:13

@Boldeone2:
a magyar kórházak nem rendeltek tőlük. mert különben még nagyobb lett volna a hiány. nem tartották be az előírásokat. a németek a saját cégeiktől rendeltek, ahogyan a franciák is. az állami kórházak. a világ magánklinikáinek nem kellettek a debrecenben a füredi utcában gyártott tűk.

ez a cég kiment a határ túloldalára érmihályfalvára gyártani. és ott egyszer megjelent egy bácsi. mondván, hogy ő jött a lánya helyett. mert az beteg. úgy képzelte, hogy az olyan, mint a napszám. ő jött a lánya helyett szőlőt kapálni. ott bezárták az üzemet.

a szocialista medicort lehet helyreállítani. azt ugye anno szétlopták. a haverodnak az apja. szanálták a gyárat. megvették nulláért. és aztán csődbe vitték. és ami maradt az medicor étterem.
medicoretterem.hu/
a szocialista üzemi étkezdében most 12.500 forinttól lehet esküvőt tartani. és 1190 forintért adnak 2 fogásos ebédet. persze ezt is kiszorítják majd a kiszállítós applikációk. a la carte meggymártás főtt hússal 1400 forint. hentes tokány kagylótésztával 1800 forint.

debrecenben a szocializmust lehet visszacsinálni. a reformokkal. amiben van bmw. mellette az állami medicor állami megrendelésre gyárt orvosi eszközöket. és időnként gmk rendszerben gyártanak tőkés exportra. és ezért jár a hentestokány kagylótésztával, vagy a meggymártás főtt hússal.

értem, hogy ez budapesten nem pálya. tartsa fent magát budapest anélkül, hogy temérdek pénz generálna magának a nagy semmiből, a nagy semmire. mert fogyasztáson kívül nem sok minden van.

sync 2022.06.14. 14:21:07

@cvsvrs: Ahhoz, hogy az iskola hiányosságait tudják pótolni, a szülöknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Ez a hozzájárulás meg sem jelenik a közoktatás kiadásainak oldalán.

2022.06.14. 14:32:03

@MEDVE1978:
földrajzi adottságait tekinte kis-magyarország európa feudális szegényháza lehet. akárcsak magyar erdély.

csoóri sándor néptánc nem tudom micsoda. a gyerekek kínai szandálban, kínai marvel pólóban kukoricaszemekkel játszanak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5121/220611csoorisandorneptanc_ksz_(2).jpg
és gyártanak hozzá szalmakalapokat, ostort, ilyen botokat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5121/220611csoorisandorneptanc_ksz_(3).jpg
na most erre az ellenzék azt mondja, hogy ezt ki kell dobni és helyette majd ezek a gyerekek űrállomást fognak építeni. csak előbb meg kellene választani a momentumot gyurcsánnyal. béndek péter bevezeti a robotikát az óvodában. a fidesz is bevezeti. marika néni gyöngyöket fűzöget.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5121/220611csoorisandorneptanc_ksz_(30).jpg
a fidesznek mindegy. mindet megtámogatja egy kicsivel.

és ha ebből próbál meg az ország rendszert építeni, akkor abból a kádár rendszer jön ki legjobb esetben. vagy vissza kell hívni bokros lajost. és akkor abból következik a szélsőjobb. vagy majd navracsics azt mondja az európaiaknak, hogy lécci, lécci, lázár az asztalra csap és orbán megkérdi varga misit, hogy akkor mi legyen. matolcsy vázolt egy 300 pontos nemzeti megmentési tervet, amiben kanyarban előzve vált sebességet az ország, valahogy átbasszuk a külföldet.

vagy szocializmust lehet építeni. állami gazdaságok nemesítik a kukoricát. a kegyelmes kormánzó úr a vörös október ruhagyár csúcstermékében feszít majd az imperalisták között. jól odacsapunk nekik. récsöl barátnői nyitnak egy üzletet londonban. és a nép egyyszerű gyereke majd ámul, hogy így a nanuska, úgy a nanuska. ezt hordja valami senkiházi celeb, aki szegény elnyomott kisfekete londonban. és fetrengenek a pénzben és a kokóban.

Gery87 2022.06.14. 15:38:18

HAFR blogját szerettem, kár hogy megszűnt, sok mindenben egyet is értettem vele. Nem volt rossz. Majd ránézek mit ír ma....

"Egy ország gazdagsága azon múlik, hogy a polgárai mennyire gazdagok, pont."

nyilván ha van miből költeni az jó a piacnak és az állami bevételeknek.

"Ez meg azon múlik, hogy mekkora (piaci) érték előállítására képesek, pont." - ami viszont marhaság. Ez ugyanis körkörös érvelés: minál több érték, annál gazdagabb, s minél gazdagabb, annál több érték."

Annyi hogy tudsz e termelni, szolgáltatni bármit amit aztán drágán el tudsz adni.

"Valójában az érték csak attól függ mik a hatalmi viszonyok. Ha a nemlétező kertemben lenyíratom a füvet áprilisban és júniusban, áprilisban 5000 Ft-ot fizetek ezért, majd júniusban meg 20 ezret, akkor a júniusi fűnyíróm 4-szer akkora értéket állított elő? (Most vonatkoztassunk el az inflációtól a példa kedvéért.) Dehogy, teljesen ugyanazt csinálta, ugyanaz az érték keletkezett."

Minden annyiba kerül amennyit adnak érte, ez fasság, lásd benzinár, de hát ez a kapitalizmus. Amire igény van és/vagy amiből hiány, az drágább.
Az "érték" az iylen megfoghatatlan dolog.

"Vagy másik példa: az IKEA stockholmi és kijevi üzletében a pénztáros keresete 8:1 arányú. Pedig ugyanazt csinálják teljesen. Tényleg 8-szoros értéket állít elő a svéd áruházi pénztáros?"

Erre mondják hogy a svéd pénztáros egy tehetősebb gazdagabb rendszerben csinálja ugyanazt. Ezrét neki is több jut, mert van miből adni! Ennek semmi köze az ő konkrét teljesítményéhez....fura de ebből a szempontból ő is "élősködik" kizsákmányol, mivel nincs mögötte több munka mint az ukráén kolleginája mögött!...azért él jobban mert az szarabbul él. Ebből is látszik hogy a kapitalizmusban nem a munka hanem a tulajdon és az ebből keletkező vagyon határozza meg a béreket.

"S végül a szerző leghamisabb érve: "Az előállított piaci érték meg döntően azon múlik, hogy mennyire képzettek az állampolgárok, pont." - hát, pont hogy ezen semmi se múlik."

részigazság maximum.

Boldeone2 2022.06.14. 15:38:29

@MEDVE1978: Èn alapvetően optimista lennèk, ha normálisabb politikai viszonyok alakultak volna ki Magyarországon , nem pedig egy kvázi haveri kapitalizmus
Ha a helyi ès helyzeti energiákat nèzzük , azért nem olyan rossz a helyzet: igen közel vagyunk az EU egyik - ha nem a legjelentősebb - centrum règiójához, ami Bajorországi , Èszak- Olaszország , Ausztria . Ehhez még kapcsolódik keletről Csehország is ès ide integrálhatjuk be magunkat
Nem vèletlenül ruháznak be nálunk a nagy nèmet autógyárak - mèg mindig megéri nekik..
Ha Bècs lehet a világ legèlhetőbb városa , Svájc a világ leggazdagabb országa - akkor elvileg nálunk is sikerülhet a világelit felső 20%-a ba jutni , ami már jó èletesèlyeket jelentene az átlag magyarnak. A Dunántúl nagyobb rèsze, Budapest , meg nèhány Alföldi nagyváros szigetszerűen fejlődik
Magyarországra szüksèg van, mint osztrák - nèmet " gyarmata" , egyfajta megbízható hátország vagyunk a germán Európának ezért is van az, hogy Merkelèk mindent megengedtek Orbánnak , hiszen az mindent megadott a nèmet cègeknek támogatást ...
Magyarország egy kulcsország , Európa germán rèszènek , soha nem engednèk el, meg azt sem , hogy lecsússzunk, így az újjáèpítèsi pènzeket is meg fogjuk kapni szerintem

Boldeone2 2022.06.14. 15:45:03

@cvsvrs: Meg sem merem kèrdezni a barátomat , mi törtènt a Dispomedicorral...Valami NER- potentát belèpett , annyit tudok ...
Itt úgy megy a gazdaság , hogy a cègek forgóeszköz hitelt kapnak a banktól. Amikor a banknak azt mondják hogy eddig ès ne tovább , akkor vège a cègnek , mivel mindenki tartozik mindenkinek vagyis nincs likvid tőke
Ez a haveri kapitalizmus, hiszen akinek ad pènz a bank = állam , az lesz a király...
Mint a honvèdelmi miniszter , aki milliárdokat kapott az államtól hogy vegyen egy cseh fegyvergyárat...
Ez az , amit szerettünk volna szètverni , de több millió embernek gőze sincs a haveri kapitalizmusról..

Gógita 2022.06.14. 15:47:16

@cvsvrs: Amely fejlődés - pl. az oktatás szintjének jelentős emelkedése - azzal jár, hogy 1. elmennek külföldre eladni a tudásukat, 2. egyre több pénzért akarnak itthon dolgozni, ezért a külföldi tőke megy el, olcsóbb környezetbe!

Átkozzák Orbánékat, amiért nyomják a szakképzést, pedig ezért a tudásért jön ide a tőke, nem az értelmiség miatt.

Gógita 2022.06.14. 15:57:54

@Boldeone2: A SWOT analízisbe más is beleszólhatott, mert, ha már egyetem, meg olcsó munkaerő, ... akkor Miskolcra kellett volna menniük. Ott van műszaki, mérnökképzés, sok olcsó munkás, meg több beszállítója is helyben (Bosch, légzsákgyár...). Az állami támogatásokat ott is megkapták volna, van autópálya (Kassáig), közelebb is van Pesthez, nyugathoz...

Valahogy Debrecen "lobbiereje" erősebb.

Boldeone2 2022.06.14. 16:09:22

@Gógita: A pontos okát nem tudom a döntèsnek , de szerepet játszhatott hogy Miskolc egy medence fekvèsű város, egyrèszt , nincs nagy szabad fejleszèsi terület. Debrecennek van repülőtere, müncheni repülőjárattal ès komplexebb az egyetemi oktatás
Az a világ már régen elmúlt , hogy Miskolc a második legnagyobb város , Debrecen elhagyja mindenben , az ingatlanok ára is mutatja
Debrecenben pl. nincsenek cigányok pl , de van vagy 10 ezer külföldi , multikulti város ...

Gógita 2022.06.14. 16:13:17

@MEDVE1978: Ezt Trianonban szándékosan elintézték nekünk!!!!
Mert előtte mindenünk meg volt!
Még, ha a tengeri kijáratot el is veszítettük volna, ami sosem volt magyar terület, a többi országrésszel nagyon is meg volt mindenünk a fejlődéshez, európai középhatalommá váláshoz.
Nem akarták.

Gógita 2022.06.14. 16:15:12

@Boldeone2: És, hát Miskolc nem Fideszes...
Még amikor az volt, lobbiereje akkor sem volt.

Gógita 2022.06.14. 16:25:06

@cvsvrs: "eleve szegény környezetben nem tudnak ezek működni legfeljebb állami támogatással. és a fideszben tisztában vannak ezzel."

A Fidesz nem szarozik, annyira "reál". Lement a választás, és simán kirugdosták a cégeiktől a "felesleget". Lásd a médiában is. Pesti Tv szevasz, Kesma/Médiaworks újságírók tucatjai szevasz, nyomdák és ott dolgozók szevasz... A mórok megtették, annyi nekik.

Így bánnak gondolkodás nélkül a lojális emberekkel. Mert reál...

Gógita 2022.06.14. 16:29:54

@Gery87: "Erre mondják hogy a svéd pénztáros egy tehetősebb gazdagabb rendszerben csinálja ugyanazt. Ezrét neki is több jut, mert van miből adni! Ennek semmi köze az ő konkrét teljesítményéhez...."

Dehogy nem! Ő termelékenyebb!!! Értem???

Még, ha ugyanannyit dolgozik is vagy kevesebbet.

Gógita 2022.06.14. 16:33:28

@Boldeone2: Látod, ez a gondolkodás a borzasztó:
"egyfajta megbízható hátország vagyunk a germán Európának ezért is van az, hogy Merkelèk mindent megengedtek Orbánnak"

Megengedték? Egy szuverén ország és nép vezetőjének?
Kik is ők nekünk?

Gógita 2022.06.14. 16:35:45

@Boldeone2: "Ez az , amit szerettünk volna szètverni , de több millió embernek gőze sincs a haveri kapitalizmusról.. "

Kik is vagytok ti?

És mit is ajánlottatok (volna) e helyett????

tűz fal 2022.06.14. 16:59:13

@Gógita:
Ezt ajánlják
- Szankcózzunk többet, nem számít mibe kerül nekünk
- Vezekeljünk a négerek ellen elkövetett bűnökért
- Ne vacakoljunk családalapítással, hiszen van elég ember Afrikában, csak ide kell hozni
- Tegyük be az alkotmányba hogy csak az a választás demokratikus, ahol liberálisok győznek
- Értessük meg a magyarokkal, hogy a szabadság azt jelenti, hogy megkérdezzük Brüsszelt mit szabad
- Egészítsük ki a magyar zászlót további csíkokkal, hogy szivárvány színű legyen
- Drag Queeneket az óvodákba
- Tanítsák meg az iskolákban, hogy a szexuális orientáció már születés előtt eldőlt és semmi sincs rá hatással, ugyanakkor bárki választhat 300 genderből amit akar, sőt váltogathatja is

Gógita 2022.06.14. 17:25:15

@tűz fal: Hát, kb. És az agymosott magyar nép többsége nem erre szavazott.

Gógita 2022.06.14. 17:30:10

Mit akarunk egy HfR-től, amikor olyan "nagy" nevek is, mint Puzsér írják a bődületes baromságaikat a köztársaság végéről, autokráciáról, meg a többi bull shitről. És komolyan is gondolják. (Vagy nem? Ennyire nem lehetnek hülyék?) Hogy 2010 előtt - tehát Gyurcsányék alatt! - még demokratikus köztársaság voltunk, de bezzeg utána már diktatúra. (Lásd Boldit is.)

Mint a mai véleménycikkében is írja az Indexen.

tűz fal 2022.06.14. 17:39:26

@Gógita:
Kifelejtettem hogy nácizzunk le mindenkit aki szerint a nyugat a gyarmatosításból gazdagodott meg, és ugyanakkor térdeljünk és vezekeljünk a feketékért, akiket a nyugat elnyomott, az indiánokért akiket a nyugat kiirtott és a sárgákért akiket a nyugat kifosztott.

Gery87 2022.06.14. 18:25:28

@Gógita:

Az a baj a fizikai szakmákkal hogyha nem vagy maszek, vagy nem fizetik meg, vagy rengeteget kell érteni dolgozni.

Gery87 2022.06.14. 18:30:46

@MEDVE1978:

Magyarul a rendszerben nincs igazi verseny és nem hoz feltétlen jólétet, a tulajdon és vagyon határoz meg mindent ill. ennek öröklődése és felhalmozása.
A globalizáció tehát annak a legjobb aki elve fejlett.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.06.14. 18:59:45

A svéd pénztáros nem állít elő 8x annyi értéket, csak a 8x annyi értéket előállító (valaha előállított) svéd gazdaságban vesz részt. És itt jön képbe az eredeti tőkefelhalmozás kérdése, azt valamikor meg kell csinálni és sose szép demokratikus munka. Ha sikerült akkor lehet demokráciásat játstani csak ügyelni kell arra nehogy kifelé áramoljon a pénz. Mint amikor gyurcsányék alatt hitelből pörgették a gazdaságot, az átlagpolgár meg vett autót és minden drága szart hitelre, persze amikor vissza kellett volna fizetni az a pénz már nem volt a magyar gazdaságban.

A fidesz azt kezdte el hogy a stratégiai ágazatokban növelni kezdte s magyar tulajdonarányt, igen ez lőrincet jelenti, de azt már az elején kijelentette hogy ez illiberális demokrácia, a gazdasági példakép meg a szingapúri/d-koreai modell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.14. 19:02:03

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

" a 8x annyi értéket előállító (valaha előállított) svéd gazdaságban"

Ez meg hogyan lehetséges?

Boldeone2 2022.06.14. 19:04:19

@Gógita: Kik is ők nekünk?"

- A nèmetek a "patrónusaink" , ez egy olyan helyzet , amely mindkét országnak megèri , hiszen a 10 legnagyobb árbevèletű cèg között kettő nèmet van : az Audi ès a Mercedes, illetve meg a Samsung ( amely nem nèmet )
Ők termelik meg azokat a termèkeket, amivel a magyar export jelentős helyzetben van a világpiacon , a többi cèg infrastruktúra cèg, vagy nettó NER - tolvajok , mint dohánymonopóliumos Sántáèk, aki óriási , valódi extraprofitot tesznek zsebre
Ez a haveri kapitalizmus, ennek mi együtt fizetjük az árát , a nèmet cègek viszont beruháznak, tízezrenek , ha nem százezreinek adnak közvetve vagy közvetlenül munkát , ők azok akik fejlesztik az országot . Az export 80%-át multik adják . Arról nem beszèlve , hogy az eddig Orbán - rendszernek èrkezett EU - támogatások nagyobb rèszèt - kb 45 milliárd euro - is Nèmetország dobja össze főleg...Azaz : ki vagyunk nekik szolgáltatva . A koreai ès kínai cègek is csak ugródeszkának jönnek ide, a BMW beruházás hozta őket pl Debrecenbe, meg az EU piac a vonzó
Nèmet rèszről is megéri , hiszen jóval kevesebbet kell fizetni , szakszervezet nincs, a munkaügyi törvènyek gyengèk , a melósok soha nem tüntetnek , örülnek hogy van munkájuk ...Ha kell, akkor pedig van elèg ukrán , akik még olcsóbban dolgoznak...

Gery87 2022.06.14. 19:07:10

@Gógita:

Miért ne lett volna magyar (állami) terület a tengerpart?
Etnikailag nyilván nem de ez nem szempont.

Boldeone2 2022.06.14. 19:10:02

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: A szingapúri\koreai modelltől messze vagyunk ....Lölőèk soha nem fogják " kivinni " az országot a világpiacra . A túlárazott állami beruházások , meg az ehhez csatolt ingyen állami \EU pènz miatt prosperálnak ...

Ennèl már a Gatyám Gyuri is ügyesebb , aki megcsinálta "Livejasmint " saját pènzből. Az világcèg lett , mert a szexchat- et mindenki azon nézi szinte, Lölő soha nem lesz kèpes magyar világcèget fejleszteni szerintem ...

midnight coder 2022.06.14. 20:14:15

@cvsvrs: "a szocializmusban, különösen a reformokkal tisztes módon folyt a termelés."

Addig amíg fennállt a béketábor, és el lehetett adni a szart szarért. Illetve lehetett bekerülés költség alatt eladni a harmadik világba dollárért a szart, mert a magyar gép ugyan semmilyen szabványt nem teljesített, de kb. anyagárban adták. De megkapta az állami dotációt a veszteség ellenére is, elvégre kemény valutát termelt az pedig kellett bármi áron.

Illetve volt pár dolog amit a nyugati boltok alsó polcára termeltünk, az átlagosnál jóval jobb minőségben. Ezeket aztán ha valamiért nem vették át, akkor mindenki ugrott rá mint tyúk a takonyra, ez volt az "exportból visszamaradt" termék, ami kevésbé volt szar mint amit a szoci piacra szántak - beleértve persze a hazait is. És persze, aki tehette összegyűjtötte a család valutakeretét és 4 évenként kiment a Bécsi út túloldalára, mert amit ott a polcok legaljáról összeszedett - ami kb. az Aliexpress kínálatának a legalja - még mindig klasszisokkal jobb volt, mint bármi amit a béketáboron belül előállítottak. Egyedül talán a Lehel hűtőgép volt a kivétel, ott kompletten vettek meg gépsort, licenszt, mindent. Az meg is maradt a gengszterváltás után is.

Az persze megint más kérdés, hogy a gengszterváltás után a jóelvtársak az elvtársi kapcsolatokon keresztül - a hülye Antallék hathatós támogatásával - szétloptak mindent ami mozdítható volt. MRP, kárpótlási jegy, csókos hitelek, és persze némi kezdőtőke, mert a privatizélés igazából nem a gengszterváltással kezdődött...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása