magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Változnak az emberek

Alapvetően nem hiszek a gyors jellem- és véleményváltozásban. Ez csak vallásosság terén szokott igaz lenni, sőt még ott is sokszor hamisnak bizonyul utólag. Talán még valamilyen nagyon érzelmileg töltött esemény is lehet alapja nagyon gyors változásnak. Már mondtam, nagyjából 11 éves koromig a szőke lányokat kedveltem, aztán beleszerettem Szűcs Juditba, s onnantól - máig - a sötéthajú lányokat szeretem.

De amikor nincs erős érzelmi motívum, ritka az igazi és hirtelen változás. A világnézet, a politikai álláspont pedig ilyen: a hirtelen változás jellemzően nem igaz. Én legalábbis nem ismerek senkit, aki hirtelen megváltozott volna, s ez igaz változás lenne.

Az igazi változáshoz gondolkodás kell ugyanis, ehhez pedig idő kell. Mondjuk Orbánéknak 15 év kellett a nyugatpártiságból eljutni a nyugatszkepicizmusig, a liberalizmustól a populizmusig. Az viszont komolytalan volt, amikor az MSZMP hirtelen egy délután alatt 1989-ben kommunistából szocdem lett - valójában egyik sem voltak soha, se korábban nem voltak komcsik, se aztán szocdemek.

Én mindig örülök az igaz pozitív változásnak.

Amikor 2015-2017 között a Coca-Colánál dolgoztam, volt egy érdekes kollégám. A Coca-Cola teljes ügyfélközpontja Kelet-Európára ugyanis Szófiában van. A kolléga bolgár volt és nálam egy nemzedékkel fiatalabb, ezért is szokatlan volt érdeklődése a világ dolgai iránt. Valahogy megtaláltuk egymást, sokszor együtt utaztunk tömegközlekedésen munka után, mindig átlag 20-25 percet beszélgetve.

Gyakorlatilag semmiben sem értettünk együtt. Ő protestáns hívő volt (ez eleve sajátos dolog Bulgáriában), plusz lelkes liberális, szinte már libertariánus. Tuajdonképpen az egyetlen közéleti téma, melyeben hasonló volt a véleményünk a homokos kérdés volt: kálvinista hívőként elítélte a homoklobbit.

A srác a bolgár elithez tartozott származásilag. Vidéki volt, de amikor elment Szófiába egyetemre, nem kellett lakást bérelnie, a szülei vettek neki egy lakást Szófiában. Aztán egyetem után elment Londonba tanulni PhD-képzésre, maga a képzés ingyen ment, ösztöndíja volt, de maga a Londonban élés képessége munka nélkül is már jelzi az anyagi helyzetet.

Valószínűleg az volt neki a legérdekesebb bennem, hogy okosnak tartott, miközben rácsodálkozott, mennyire másképp látom ugyanazt, amit ő. Én meg részemről kedevelem a velem nem egyetértő, de értelmes emberek társaságát.

Aztán 2017 után semmi kapcsolatom nem maradt vele. Csak követtem a Facebookon - nálam a Facebook úgy van beállítva, hogy ki van iktatva a Facebook eredeti algoritmusa, így időrendben minden ismerős aktivitását látom, viszont csak őket, oldalakat és reklámokat nem látok soha.

S hát adta a tipikus liberális értelmiségit. Azon persze sajnálkoztam, amikor buta liberális mémeket osztott meg, ezek közül a legbutább talán az „A szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.” - Margaret Thatcher nagy mondása, persze teljesen hamis és demagóg, de rendkívül népszerű, Magyarországon is imádják ezt sokan, sajnos a fideszes tábor nagy része is. Ez még a régi Fidesz öröksége: liberális álérvekkel hadakozni a baloldal ellen.

amikor ezt megosztotta Varga Judit az idei év elején, nagyot zuhant a szememben

Aztán a haver elhallgatott. Hirtelen semmi jó 3 éven keresztül.

A tavalyi év végén ismét aktív lett. Először azt hittem, ez valami tévedés. De nem, folyamatosan jött a szöveg.

A srác mindent másképp lát már. A londoni PhD, meg a szakmai gyakorlat az amerikai óriáscégnél tényleg hasznos volt. Mint annak idején francia ismerősöm, aklnek 1 év kubai tartózkodás elég volt, hogy lelkes kommunistából meggyőződéses antikommunista legyen.

Egyik múltkori posztján tíz percet röhögtem. Lefordítom:

Hogyan légy progresszív liberális - 12 pont:

- Növessz Trockij-szakállt, kösd kontyba szivárványszínűre festett hajad.

- Fogyassz kizárólag öko-bio-vegán ételeket, pl, kinoát rukkolával.

- Rendszeresen jógázz egy neves zen mesternél.

- Járj munkába elektromos rollerrel.

- Légy csoportvezető egy kólcenterben, miután kinyaltad főnökeid seggét. Légy erre az eredményre rendkívül büszke.

- Használj feleslegesen angol szavakat, pl. "holnap" helyett mondd azt, hogy "tomorrow".

- Tegyél ukrán zászlót a Facebook-profilképedre. Tüntess a meghalt ukrán gyerekekért, a szír és iraki gyerekeket viszont mondd sajnálatos, de elkerülhetetlen járulékos veszteségnek.

- Készíts listád ellenségeidről, s nevezd őket orosz trolloknak. Folyamatosan jelentsd fel őket a Facebookon.

- Ha bárki nem ért egyet veled, mondd azt 5G-összeesküvéshívőnek, laposföldesnek, gyíkember- és chemtrail-hívőnek, fasisztának, kommunistának, s Putyin szentpétervári bérkommentelőjének.

- Üvölts a lehető legtöbbet az oroszok és a kínaiak ellen, ezzel bizonyítod, hogy demokrata vagy.

- Végy részt melegfelvonuláson, akkor is, ha nem vagy meleg.

- Aki nem ért egyet a genderizmussal, az rasszista és náci és szexista. Találj ki legalább egy új gendert!

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8417856051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2022.06.14. 14:19:23

Én azt hittem, hogy progresszív liberális vagyok, de ezek közül egyiket sem csinálom. Sőt, némelyik kifejezetten taszít.

Gery87 2022.06.14. 15:23:36

"Mondjuk Orbánéknak 15 év kellett a nyugatpártiságból eljutni a nyugatszkepicizmusig, a liberalizmustól a populizmusig. Az viszont komolytalan volt, amikor az MSZMP hirtelen egy délután alatt 1989-ben kommunistából szocdem lett - valójában egyik sem voltak soha, se korábban nem voltak komcsik, se aztán szocdemek."

Én a hosszú idő ellenére, Orbánéknak sem hiszek. Ők ugyanazok a karrierista, nagyravágyó, gazdaságilag liberális, kapzsi banda akik 1989-ben voltak! A többi csak duma. Pontosan tudják már a plebsnek mit kell mondani, ez tartott 15 évig! Nem az elvi változás.

GyMasa 2022.06.14. 15:25:39

Majd kell frissíteni a listát, amikor véget ér a háború, és majd jön a majomhimlő...
(vagy mittudomén, mit fognak kitalálni, hogy nyomorgassanak minket.)

Gery87 2022.06.14. 15:27:36

"De amikor nincs erős érzelmi motívum, ritka az igazi és hirtelen változás. A világnézet, a politikai álláspont pedig ilyen: a hirtelen változás jellemzően nem igaz. Én legalábbis nem ismerek senkit, aki hirtelen megváltozott volna, s ez igaz változás lenne.
Az igazi változáshoz gondolkodás kell ugyanis, ehhez pedig idő kell."

Idő meg tapasztalt és némi szkepticizmus a saját dolgainkat illetően is.

Gógita 2022.06.14. 18:15:32

Miért nem igaz a techeri mondás?

jónévez 2022.06.14. 20:47:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Attól, hogy nem az ő liberális elveiket vallod, még igaz:
Elég baj, ha a mások pénzére ácsingózunk.
Valóban igaz, és kis hazánkban is bebizonyosodott, amikor a kommunisták uralkodtak:
Elfogy a mások pénze.
Persze, tagadni is lehet, hogy nem volt kommunizmus -pedig igen. Volt gyilkolás, rablás, mások vagyonának felélése. És a kommunista számított ideálnak, csak ma már az is tagadja, aki azt a nótát fújra.

Gery87 2022.06.14. 21:38:07

@jónévez:

Minden pénz, tőke, jövedelem, vagyon a "mások munkájából" IS lesz, szóval olyan hogy "csak az én pénzem" , olyan nem létezik. főleg ha valakinek ez passzív, tulajdonból származó vagy tőzsde spekulatív jövedelem, kamat, hitel, a bank ügyfelei...

Szóval olyan rendszert építeni ami az állam, a társadalom hozzáférést marginalizálja ezekhez a valahol közös erőforrásokhoz nem célszerű!

A neoliberalizmus egy szűk elit érdekeit védelmezi, a többségnek nincs és soha nem is lesz akkora vagyona, jövedelme hogy soha semmikor ne szorulna, szorulhatna rá a társadalom, az állam segítségére, szolidaritására hanem inkább hátrány és gát lenne. Ez csak a felső 10% problémája, mert nehezíti a kizsákmányolást.

Most is látszik hogy a közember szívja a legtöbbet, az ő pénze fogy, míg a nagyok túlélik majd, mert egyszerűen áthárítják a többlet költséget, az inflációt a fogyasztókra, míg az átlagember nem teheti ezt meg senkivel.

Szóval kár kárhoztatni a "szocialistákat", mert mindenki más vagy a piacon szedi be kamatostul a mások pénzét vagy az állam teszi ezt meg!

Szóval Thatcher asszony csak ne okoskodjon, ő és az elitje az utolsók közt volt akit bármiben is érintett volna egy válság vagy "szocialsita költekezés", ellenben milliók életét tette tönkre, nehezítette meg az elitnek meg kedvezett.

"A kapitalistákkal az a baj, hogy sosem elég a mások pénze".

Gógita 2022.06.14. 23:00:20

@jónévez: A kommunista a szocialista beceneve. Így elhitethető, hogy nem ugyanazok.

Ezért fasisztázzák a nemzeti szocialistákat is, hogy a tömeg ne értse, hogy azok is szocialisták!

Kommunizmus pedig nem volt, mert egy utópia. Kár, hogy százmillióknak kellett meghalnia és elnyomásban élnie a (bukott) kísérlet miatt.

Gógita 2022.06.14. 23:03:44

@Gery87: Aki akarja, érti, hogy mire gondolt Thatcher és azok, akik ezt idézik!

Gógita 2022.06.14. 23:22:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Pedig ez az igaz, ahogy ő értette:
"Thatcher ugyanis azt értette alatta tökéletesen liberális módon: vannak a szocialisták, akik elveszik mások – a tehetséges, okos, ezért gazdag emberek – pénzét, azt szétosztják a lusta, tehetségetlen, ezért szegény tömegeknek, akik ezért rájuk szavaznak, de aztán egy nap elfogy a pénz, s már nincs mit szétosztani, mert már nem maradt gazdag ember, aki termelne. "

Ezt láttuk itthon, ezt láttuk szerte a világban, ahol a szocik kerültek uralomra.
Egy "normális" államban nem az államnak kell fosztogatnia és osztogatnia, hanem sok-sok magán vállalkozásnak kell minél több munkahelyet teremtenie és megélhetést adni a tömegnek.

A tömegtől nem a munkahelyeket teremtő és fizetést adó vállalkozók veszik el a pénz - amit ők adnak! -, hanem az olyanok, akik szerint "fizessenek a gazdagok" (ő is szoci!!!) és aztán lerabolják az összes bérből és fizuból élő "gazdagot"!
Ezt láttuk, hogy így van. Plusz az államosítás is a mások pénzének elrablása volt. Szintén szoci munka.

A szocik tényleg addig fejik a mások tehenét, amíg meg nem döglik. Maguk semmivel nem járulnak hozzá az etetéséhez.

Ha kevés a tej, még kölcsön is kérnek. Eladósítva az egész népet évtizedekre.

Nem kell a szocializmus mosdatás. Több, mint száz éve nézzük mit művelnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.15. 06:22:17

@Gógita:

A Thatcher-félék előbb lehetővé teszik, hogy kevesek elvegyék sokak pénzét, majd amikor a sokak tiltakoznak, azzal jönnek "miért veszitek el?". Na, ez demagógia.

Szélsőséges liberális marhaság ez. Mintha a gazdagok képesek lennének csodaszerűen pénzt teremteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.15. 06:26:35

@Gógita:

Én tökéletesen értem a Pinochet-Reagan-Thatcher vonal, majd az őket utánzó Clinton-Blair-Schröder vonalét, csak éppen nem értek vele egyet.

A tőkés vagyona onnan van, hogy másoktól elvett. Azaz nem igaz a "mások pénze" érv.

GyMasa 2022.06.15. 09:09:40

@Gógita:
Sajnos, még mindig nem esett le nekik, hogy levi hibás az ötletük...
Lásd Venezuelát!
Az az ország bő 20 év alatt a világ legnagyobb olajtartalékán ülve sikeresen utlólérte Észak Koreát, ahol már 70 éve épül a kommunizmus!

Gery87 2022.06.15. 16:25:18

@GyMasa:

Azért kíváncsi lennék rá hogy van e embargó ellenük.

GyMasa 2022.06.15. 17:14:37

@Gery87:
Én úgy tudom, hogy van. Mostanában kezdték el pedzegetni, hogy mégis lehet venni majd Venzuelai, meg Iráni olajat, hogy pótolni lehessen az orosz olajat.
Én a Venezuelaiak, meg az Irániak helyében nemet mondanék.
Arról nem is beszélve, hogy a háború kitörése óta hajón nem orosz olajat vezs az EU, hanem felhígított orosz olajat.
Ha 51% mondjuk nigériai olaj, 49% meg orosz, akkor "kevert olaj"-ként bármiféle korlátozás nélkül lehet kereskedni vele.
Á, nem képmutatók!

2022.06.15. 18:01:00

@GyMasa:
Heti rendszeressegel olvasom az olajipar hireit es igy erre a cikkre jol emlekszem:
oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Crude-Exports-Disrupted-As-Venezuela-Begins-Asking-For-Advance-Payments.html
Ebben a hónapban az amerikai külügyminisztérium zöld utat adott két európai vállalatnak – az olasz Eninek és a spanyol Repsolnak –, hogy a jövő hónapban megkezdjék a venezuelai nyersolaj Európába szállítását.
A venezuelai allami olajvallalat, a PDVSA a közelmúltban többszöri fizetési késedelmet követően elkezdte kérni a nyersolaj azonnali piaci vásárlóit, hogy fizessenek előre a szállítmányokért – jelentette a Reuters a helyzetet ismerő több meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az előlegfizetéssel kapcsolatos változások és tárgyalások némi késést okoztak az országból induló hajóknal, hozzájárulva a kőolajkészletek felhalmozásához, amelyek túlterhelték Venezuela keverőlétesítményeit – ami szükséges lépés az ország rendkívül nehéz nyersolajának exportálhatóvá történő átalakításához. A jelentés szerint legalább három venezuelai nyersolajat szállító tankhajó elhagyta az országot anélkül, hogy a vásárlók fizettek volna értük. Ennek eredményeként a PDVSA a múlt hónapban teljes egészében átállt az előlegfizetésre. 2022 márciusában a Merey-16 kőolaj – Venezuela referencia-export keveréke – átlagos hordónkénti ára 88,12 USD volt. Jelenleg az elolegfizetes miatt jelentos kedvezmenyeket kernek, atlagban 47 dollart hordonkent. Tavasszal "csak" 35-38 dollar volt a kedvezmeny.

GyMasa 2022.06.15. 18:37:34

@Sztálin orgnistája:
Kérdés, hogy milyen olajjal keverik?
Csak nem orosszal?
Mert az is hir, hogy az EU Indiától vesz olajat.
Igaz, India meg az oroszoktól vesz olajat...
Tehát az EU mégiscsak orosz olajat vesz, csak nagyon drágán...

Gery87 2022.06.15. 19:49:39

@GyMasa:

Mert ugye ha van akkor máris másképp áll a dolog.
Persze hogy szar a helyzet ha van ugyan olaj de nem veszi senki!
ÉS ezt nem lehet a "komcsikra" kenni.

2022.06.15. 20:45:23

@GyMasa:
"Kérdés, hogy milyen olajjal keverik? Csak nem orosszal?"
Olyan olajjal keverik, amit a vevo, de leginkabb az olajfinomito megkivan vagy eloir. Ugyanis minden olajfinomito mas es mas keverekre van beallitva, amin valtoztatni jo par evbe telik. A venezuelai nehezolajat altalaban tisztan viszik Malaysiaba, ott keverik a vevo kivansaga szerint orosz, kozel-keleti vagy eszak-europai nyersolajjal. Erdekes, a kinaiak keveres nelkul atvesznek sokat, bitumengyartashoz igy is megfelel.
India es Kina az oroszokra kivetett szankciok miatt rendkivul nagy arkedvezmenyeket kapott a haboru elso par honapjaban, de azota annyira megnott a kereslet az orosz olaj irant, hogy nem gyozik szallitani es igy a kedvezmenyek is kissebbek lettek, sot par indiai finomitonak mar kedvezmenyt sem adnak. India hatalmas profitra tett szert az olcso orosz olaj feldolgozasabol es ujraertekesitesebol.

2022.06.15. 20:53:11

@Gery87:
Iran es Venezuela az exporttilalom ellenere vigan kereskedett eddig is az olajaval, csak az volt a hatrany, hogy a vilagpiaci ar toredeket kaptak csak ellenertekkent es keves orszag ill. kereskedo ceg vallalta az illegalis ugylettel jaro rizikot.

GyMasa 2022.06.15. 21:37:27

@Gery87:
Hát, Venezuelával nem vagyok képben, de Iránról olvastam, hogy ők embargó alatt állnak olaj ügyben.
(Meg, fun-fact, hogy ma, ugye két helyen termesztenek pisztáciát a világon: Kaliforniában, meg Iránban. Az is embargós. Meg is lehet nézni az árait.)

GyMasa 2022.06.15. 21:39:37

@Sztálin orgnistája:
Igen, megnőtt a kereslet, mivel az EU is ilyen "felütött" olajat vesz, mintha nem lenne holnap!
Plusz BIden is feni a fogát az olcsó orosz olajra.

GyMasa 2022.06.15. 21:40:45

@Sztálin orgnistája:
Arra azért kíváncsi leszek, hogy az ukránok beváltják-e a fenyegetüzéseiket a barátság vezetékkel kapcsolatban..

2022.06.15. 22:38:32

@GyMasa:
"Arra azért kíváncsi leszek, hogy az ukránok beváltják-e a fenyegetüzéseiket a barátság vezetékkel kapcsolatban.."
Ha az ukranok nem is - hiszen azon kapjak az olajat, foldgazt ok is, sot penzt is kapnak a transzferert - de az oroszok biztosan elzarjak egyszer. Hogy mikor, azt csak ok tudjak. Erre is megvan a pontos idopont a terveikben vagy az esemeny, amire valaszkent el kell zarniuk. Ez Magyarorszagra nezve vegzetes lehet, hiszen a masik csovezetek Bulgarian at vezet es Bulgaria nem kegyeltje az oroszoknak, egyenlore. Ellenben a leendo Eurazsiai Federacioban Bulgarianak kiemelt szerep fog jutni ket okbol kifolyolag: szlav nep es ortodox keresztenyek. Ugyan ez mondhato el Szerbiarol, Makedoniarol es Montenegrorol is. A magyaroknak a turk nepekkel egyutt csak masodhegedus szerep jut majd.
Meg csak annyit jegyeznek meg, hogy az oroszoknak meg van a reszletesen kidolgozott terve az Europanak szant tengeri olaj es foldgaz (cseppfolyos-LNG) szallitmanyok ellen is. Remeljuk, hogy arra azert nem fog sorkerulni.
Egy erdekes tegnapi hir:
A Gazprom 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét a Siemens által végzett karbantartási munkálatok késedelmére hivatkozva - jelentette be az orosz állami tulajdonú vállalat kedden.

GyMasa 2022.06.15. 22:44:34

@Sztálin orgnistája:
"Egy erdekes tegnapi hir:"
Ő: www.youtube.com/c/iEarlGreytv/videos
Azt mondja, hogy ez azért történt, mert az a bizonyos turbina javításra szorult volna, de Kanadában (ahol a karbantartást fizikailag végrehajtották) a múlt héten "lett" egy újabb szankció, ami miatt a Siemens nem képes leszállítani a Gazpromnak az amúgy kész egységet.
Nem tudom, ez igaz-e, csak úgy leírom...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása