magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bukik a kormány

Mármint a bolgár.

Mágpedig a jövő héten várható ez, 22-én.

Már mondtam, a bolgár alkotmányos rendnek van 3 sajátossága, mely erősíti az instabilitást, ezek mindegyike Magyarországon hiányzik:

  • Bármikor megbuktatható a kormány, nem szükséges a helyére újat javasolni. Magyarországon a kettő össze van kapcsolva, azaz nem lehet új kormány megválasztása nélkül megbuktatni a meglévő kormányt. Ezért Bulgáriában gyakori a kormánybuktatás, csak meg kell szervezni a többséget ellene, de ennek a többségnek semmi másban nem kell egyetértnie. Magyarországon meg pont emiatt sose volt kormánybuktatás 1990 óta, azaz formailag volt egy - 2009-ben -, de ez is csak jogilag volt az, akkor valójában a kormánytöbbség leváltotta saját kormányfőjét, majd másikat választott, s ehhez a legkényelmesebb eszköz a formailag kormánybuktatás eszköze volt.
  • Amikor Magyarországon egy kormány megbukik bármilyen okból, az hivatalban marad a következő kormány létrejöttéig, míg Bulgáriában ilyen csak akkor van, ha a kormány kitölti teljes mandátumát. Minden más esetben ilyenkor a köztársasági elnök kinevez ügyvivő kormányt, ez az intézmény Magyarországon egyáltalán nem létezik. A bolgár szabályozás következménye viszont az: a kormányt buktató erők számára nem probléma mi lesz siker esetében, hiszen ügyvivő kormány lesz,
  • a választási rendszer arányos, azaz a nyertes szinte sose kap erős többséget a parlamentben.

A 240-tagú bolgár parlamentben jelenleg 7 párt van:

  • kormánykoalíció: 134 mandátum:
    • PP, a fő kormánypárt: 67 mandátum - saját meghatározásuk szerint ők a "korrupcióellenes" harc vezetői, liberálisok, erősen nyugatpárttiak, magyar párhuzam mondjuk a kései MDF lehet,
    • BSZP, a szocialisták: 26 mandátum - alapvetően szocdemek, balrább vannak a magyar MSZP-től, s társadalmilag konzervatívok, magyar párhuzam: mintha a Párbeszéd lenne, de gender, család, homoszex ügyekben a Fidesz vonalát vinné, vallásilag meg egyenesen KDNP-s szövegeket adnának elő,
    • ITN, a "csalgapárt": 25 mandátum - híres bolgár csalga-zenész pártja, ők is "korrupcióellenesek, enyhe nyugatszkepticizmussal, enyhe nacionalizmussal, magyar párhuzam itt nem hozható fel,
    • DB, egy jobbközép szövetség: 16 mandátum - tipikusan nyugati liberális-konzervatívok, magyar párhuzam ismét az MDF lehetne, annak kései szakaszában;
  • ellenzék: 106 mandátum:
    • GERB, a volt kormánypárt, jobbközép: 59 mandátum - ők az ENP tagjai, de a nyugati pártokhoz képest sajátosabbak, mondjuk azt mondanám, valahol félúton vannak a CDU és a Fidesz között,
    • a török-muszlim párt: 34 mandátum - hivatalosan liberálisok, de ennek sok jeletősége nincs,
    • Vazrazsdane (=Újjászületés), nacionalisták, oroszpártiak és vírustagadók: 13 mandátum - magyar párhuzam valahol a Fidesz és a Mi Hazánk között.

Az egész kormánykoalíció tavaly decemberben alakult meg, rendkívül nehezen: pl. a BSZP és a DB egymás hagyományos ellenségei, már történelmi okokból is. Aztán teljesen váratlanul elkezdtek összedolgozni, a vitás kérdéseket egyszerűen félretették, hogy azokkal most nem foglalkoznak inkább a "nagy cél" érdekében.

A kormánykoalíció kinyilvánított fő célja a "korrupciós GERB-modell" eltakarítása. Ennek a nevében jöttek össze.

Idén tavasszal kiderült: a PP, a BSZP, s a DB képesek együttműködni. Még az ukrán kérdést is sikerült megoldani: a BSZP enyhén oroszpárti, emiatt ellenzett minden fegyveres segítséget Ukrajan részére, ezt lenyelte a 2 másik párt, mely ukránpárti álláspontot foglalt el a kérdésben.

Az igazi konfliktus éppenhogy a két "korrupcióellenes" harcos között alakult ki, a PP és az ITN közt számtalan személyes probléma alakult ki. A csúcspont: nem sikerült új elnököt választani a Bolgár Nemzeti Bank élére, mert a 2 erő más jelöltet támogatott.

Most júniusban eljött immár a végleges szakítás. A két fél egymást vádolja korrupcióval. Az ITN vádja még a PP ellen, hogy el akarja árulni a bolgár nemzeti ügyet az Észak-Macedónia feletti vétő kérdésében.

A kormány tehát 109 képviselővel maradt. Most az zajlik, hogy igyekeznek az ITN-től képviselőket "venni". Eddig sikerült 6 képviselőt átcsábítani. Ha sikerül még 6-ot, akkor a jövő szerdai szavazáson a kormány marad. Ha nem, akkor buykik, s szeptember-október tájékán ismét választás lesz. A valószínűbb a bukás.

S ha nem buknának, az is a kormány ellehetlenedését hozná, hiszen ez a képviselővásárlás nem igazán egyeztethető üssze a korrupcióellenes jelszavakkal.

A jövő szerdai szavazást a GERB kezdeményezte, miután észlelték mi a helyzet. Mind a törökök, mind a Vazrazsdane, mind az ITN támogatják a kormány bukását.

A legnagyobb nyertes természetesen a GERB, hiszen most sikerült bizonyítaniuk amit hosszú ideje állítanak: nélkülük nincs stabil kormányzás. Közben az eltelt idő alatt a kormányzat képtelen volt bármilyen korrupciót rábizonyítani a GERB-re.

Bár a párhuzam nem teljes, de kb. mintha a magyar ellenzék megnyerte volna az április választásokat, majd alig pár hónap alatt úgy összevesztek volna egymással, ráadásul nem is politikai ügyekben, hogy végül megbuktatták volna saját magukat.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9017860521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2022.06.18. 14:29:19

Magyarországon „természetesen” nem működhetne a korlátlan kormánybuktatás intézménye. Ismerve „magunkat” minden héten lenne, hiszen az éppen aktuális ellenzék sportot csinálna belőle. Ennek egyik következménye az országnak még a jelenleginél is gyorsabb leépülése lenne. A nemzetközi megítélésről nem is beszélve.

Gery87 2022.06.18. 20:18:41

Azért arányos rendszer jobb lenne!
Ha az emberek nagyon sokféle pártra szavaznak, sokféleképp gondolkodnak, akkor ugyan nincs egy nagy párt aki mindent visz, de legalább kompromisszumkényszer van közöttük és akkor nem lehet olyat hogy a győztes párt pl 50%-al kikiáltja magát a "népnek" meg a "nemzetnek"!
És persze a bejutási küszöb is 1% legyen, szigorúbb párttámogatási rendszerrel.
+ kizárólag magánszemélyek, kizárólag limitált összegű támogatási lehetőséggel, ne a multik meg elitcsoportok tömjék ki őket!
Sokféleképp lehetne változtatni ezen hogy jobban érvényesüljön a népakarat.

jónévez 2022.06.18. 23:02:18

@Gery87:
Most olvashattál éppen példát róla, hogy dehogy lenne jobb.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 10:53:00

f Niedermüller го харесва :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.19. 11:06:50

@Deak Tamas:

Ez a Niedermüller egyébként érdekes alak.

Amikor nincs szó politikáról, még kifejezetten normális és értelmes. Amint azonban bármi politika szóba jön, elveszti az eszét.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 11:28:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: most érkeztem vissza Temesvárról, a Temesvári Új Szó című újságban most részletesen elmagyaráznak neki bizonyos dolgokat, hasonló módon amire én is utaltam a temesvölgybeli vasúti budik kapcsán.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 11:36:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de ez érdekes dolog amit mondasz. Számtalan visszaemlékezés, meg saját tapasztalat szerint teljesen kellemes dolog értekezni Lukács György-típusú fazonokkal (Mr. Hyde is ilyen, ha megfigyeljük) egészen addig amíg Marx szóba nem kerül.
Visszatérve Niedermüllerre: annyira bánom, hogy a vonatból nem tudtam lefotózni a következő képet: erdő közepén fabódés cigánytábor, a közepén hosszú rúdon román zászló.
Így tényleg igaza van, ez abszolút siker.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.19. 11:42:50

@Deak Tamas:

S egyébként tényleg intelligens alak. Csak van valami dogmagomba a fejében, ami időnként aktiválódik, amikor bizonyos témák jönnek szóba.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 11:45:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem dogmagomba ez, rühelli a magyarokat. Egészen pontosan ugyanaz, amit a gery böfögött ide egy alkalommal, hogyha berakunk hollandokat egy faluba, azt biztosan kiszépítik meg kinyalják, a magyarok meg biztosan szétszarják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.19. 13:10:13

@Deak Tamas:

Valójában alkalmazkodás van, nem jó népek és rossz népek.

S svájci ex-kollégám 2 hét alatt megszokta, hogy Szófiában a cigit el kell dobni a járdán.

A Svájcba menő bolgárok meg 2 hét alatt alkalmazkodnak, hogy még a szemetesszák színéről és kidobás engedett időpontjáról is van önkormányzati rendelet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.19. 21:24:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze, de az hogy majd minden magyar szar lesz, minden holland meg jó, nyilván nem azonos az alkalmazkodással.
Az itt élő holland prolik sokkal rosszabbak a magyar proliknál, mert megtartják a saját rossz szokásaikat és felveszik mellé az itt dívó rosszakat is.

Gery87 2022.06.19. 21:24:43

@jónévez:

Nem kell hogy a szabályok a kormányalakításra és buktatásra ugyanazok legyenek mint Bulgáriában!
Lásd Szlovákia.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért?
Ahány százaléka a szavazóknak adott pártra szavaz, arányosan annyi mandátumot kap!
ennél tisztességesebb nincs.
Sőt, én még a nem szavazók arányát is belevenném, jobban mondva üresen hagynám a mandátumoknál!

Ha X százalék nem szavaz annak oka van, pl nekik nem meggyőző senki sem! Akkor ne is töltse be helyettük senki az ő részüket...ha 70% szavaz akkor a maradék 30% maradjon üresen és a mandátumok kétharmada legyen csak kiosztva...de ezt nem vesszük továbbra sem 100%-nak hanem 70-nek....A kétharmados törvényhez tehát a képviselők 94%-nak szavazata szükséges!...így pl nem lehet kétharmados vagy akár feles többséggel törvényt alkotni úgy hogy azt a szavazók többsége nem adott felhatalmazást.

Mert az is egy lehetetlen dolog hogy a szavazók 70% szavaz csak, de ennek fele (35%) kétharmadot ad? Mire fel?
A felnőtt lakosság 35%-nak szavazata adjon tejhatalmat a kétharmadnyi nép felett?
Nem túl igazságos.

Gery87 2022.06.19. 21:32:54

@Deak Tamas:

Sok múlik a mentalitáson, meg a szocializáción!
Az első "áttelepített" generáció aki még az eredeti helyén szerezte meg ezeket, még úgy viselkedik ahogy tanulta, amibe született!
A magyar Amszterdamban is úgy viselkedne mist Pesten, úgy is nézne ki (a példa kedvéért: mindent "átteszünk" a politikát, korrupciót...mindent amit az ember magában hordoz) idővel...
A holland meg nyilván Tápiószecskán is úgy viselkedne mint a holland falujában...

DE!
Ha a hollandoknak, itt a Medencében, ilyen adottságok között, különösen a már itt született hollandoknak kellene boldogulnia nyilván jobban elbalkánosodnának.
Míg a magyarok a holllanad vidéken a tengeri kereskedelemmel, a Rajna mellett valószínűleg többet ki tudnának hozni magukból, pláne holland fizetésekkel...

Viszont azt is mondtam hogy évszázadok tapasztalatit, nyomorát, mentalitását, nemzetkarakterológiáját nem lehet gyorsan megváltoztatni.
Erre csak az asszimiláció képes, de akkor ugye meg már egy másik nép tagja vagy, az más.

Gery87 2022.06.19. 21:34:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De én nem erről beszélte hogy adott ember meg kis csoportok egy meglévő nagyobba hogyan illeszkednek bele!
Hanem hogy a komplett népet úgy ahogy van átrakjuk a másik élőhelyére és viszont! Csere, teljes csere, nem pár ember ide-oda!

jónévez 2022.06.19. 23:11:23

@Gery87:
Nem tudom, miért lenne nekünk jó egy olyan választási rendszer, ahol egyáltalán nem képviselők személyéről szavazunk?
Szerintem pont az a hátránya a magyar választási rendszernek, hogy pártokra is kell szavazni, ezért -bizonyos mértékig- arányosan olyanok is bekerülnek a törvényhozásba, akikre valójában a kutya sem szavazott, sőt. Ez az arányos rákfene

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.20. 05:31:59

@Gery87:

Mondjuk mint Kuba betelepítése a spanyolokkal. Nyilván ebben az esetben lemásolják azt ami "otthon" volt. Hiszen a helyiek gyorsan ki lettek irtva, meg eleve egy sokkal archaikusabb társadalmat alkottak, amitől semmit se vettek át, kivéve pár helynevet és ételt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.20. 05:36:32

@Gery87:

"Ahány százaléka a szavazóknak adott pártra szavaz, arányosan annyi mandátumot kap!
ennél tisztességesebb nincs."

Mert hatalmas túlsúlyt ad a kis pártoknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.20. 05:37:26

@Gery87:

Mondjuk mint Kuba betelepítése a spanyolokkal. Nyilván ebben az esetben lemásolják azt ami "otthoN".

Gery87 2022.06.20. 14:59:08

@jónévez:

Ez így van.
De ez már egy arányosságtól független dolog.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mivel viszont a kubai őslakos indiánok meg nem mentek Spanyolországba és ott nem lett kiirtva minden spanyol, ezért nem tudjuk meg ők mit kezdtek volna adott helyen.
A felvetés ugyanis az volt: ki mit tudnak kezdeni a másik földrajzi, infrastrukturális stb adottságaival, ha csettintésre kompletten helyet cserélnének! Mindenki.

Gery87 2022.06.20. 15:01:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az nem baj. A 10% az 10%...sok 10% meg számítson sokat, semmi baj ezzel.
Képviseletet választunk magunknak elvileg egy demokráciában, nem a játszótér királyát

Serény Vélemény 2022.06.20. 20:51:14

@Gery87: Izrael? Melyik évben nem volt választás náluk az utóbbi években?
És ez miért jó?

Gery87 2022.06.21. 19:25:36

@Serény Vélemény:

Mire gondolsz pontosan, nem ismerem az izraeli belpolitikát.

jónévez 2022.06.21. 21:52:42

@Gery87:
Nem is a belpolitika finomságaira gondolt.
Hanem ugyanúgy példát hozott fel, mint te Szlovákiát.
Mindkettőben arányos választási rendszer van, és az pontosan úgy működik, ahogyan írtam: az emberek csak pártokra szavaznak, és a pártok döntik el, kik is ülnek be a parlamentbe. Nem a szavazók.
Ennek az az egyik hátulütője, amit mondtam is, hogy a Bivalypusztai lakost valójában nem képviseli senki, míg az "aránytalan" választási rendszerben Bivalypusztai lakosok többsége megválasztott egy képviselőt, közvetlen képviselővel is bír.

Serény Vélemény arra célzott Izrael példájával, hogy az "arányos" választásnak ez a másik rákfenéje: az arányoknak megfelelően beülő képviselők pártjai nagyobb kompromisszumokat kell kössenek a kormányzás érdekében, mint amit tartósan képesek elviselni. Könnyen előfordulhat (mint Birca mutatta) hogy egy besértődés kormányozhatatlanná tesz egy országot

Az aránytalannál sokkal kisebb az ilyen veszély.
A nálunk létező vegyesség némi lehetőséget ad az arányosan bekerülésre is, láthatjuk is az eredményt: valójában azok a pártok, akik csak listáról, vagy többnyire listáról kerülnek be, azok a legkártékonyabbak -úgy általában.

Serény Vélemény 2022.06.22. 09:59:39

@Gery87: Kb erre gondoltam: www.portfolio.hu/global/20210323/negy-valasztas-ket-even-belul-vajon-most-pont-kerul-az-izraeli-politikai-valsag-vegere-475384

És ez egy tavalyi cikk, idén ismét bukott a kormány, és vagy új választások lesznek, vagy nemtom hogy oldják meg...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása