magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Normális lakás és liberális lakás

A lakás alapvető jog és szükséglet. Nem olyan módon jog, ahogy ezt egyes baloldaliak állítják, akik valamiféle állami bérházakat képzelnek, melyben a hatóságok lakhatást biztosítanak az arra rászorulóknak: ez ugyanis szükségszállás, nem lakás. Az igazi lakás tulajdon ugyanis, nem baloldali rémkaszárnya.

A baloldali elképzelés ellentéte, a jobboldali, liberális lakáselékzelés még borzasztóbb. E szerint ugyanis a lakás kevesek előjoga, az átlagember bérlő, mert így "mobilisabb", azaz képes jobban szolgálni a nagytőkét.

Nem akarok közhelyeket mondani, mert a "lakásból otthon" szöveg valamilyen bűtoráruház-hirdetésre hasonlít, de végülis ez a lényeg.

Gyűlölöm a lakásbérlőket - nyilván leszámítva azokat, akik kényszerből azok -, náluk csak azokat jobban, akik lakástulajdonosként éljenzik a lakásbérlést: ez pont olyan, mint akik normálisként tüntetnek a homoklobbi mellett, ezek mindig sokkal rosszabbak, mint egy saját érdekeiért kiálló homokos - ez utóbbi esetében legalább van valami mélyen érthető ok.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2217866037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2022.06.25. 11:54:15

Hogyan lehetne lakáshoz juttatni a saját lakással nem rendelkezőket?

Ha a saját lakás vásárlás feltételeinek megteremtése a cél az emberek számára, akkor is valamilyen módon be kell avatkoznia az államnak az ingatlanpiacon.

Árszabályozással nyilván nem, mert akkor még kevesebb ház épül.

Az állami lakásépítési program azért jó, mert úgy csökkenti a piaci árakat, hogy közben növeli a kínálatot.

A CSOK+5%ÁFA ugyan hozzájárul a kínálat és a kereslet bővüléséhez, de felnyomja az árakat, miközben a nyomorúságos körülmények között élő putrifalvaknak nem javítja a körülményeit.

Valamilyen állami infrastruktúrális fejlesztési program mindenképpen kellene a lakhatás terén is.

2022.06.25. 12:26:05

Tehát saját ingatlantulajdon kiadása erkölcstelen?

Gery87 2022.06.25. 13:50:43

A lakásbérlés mindig vagy kényszer (nincs pénzem sajátra, csak annyi hogy béreljek) vagy praktikus oka van pl van pénzem sajátra, de felesleges, tudok drága jó lakást bérelni ott ahol akarok, nem okoz gondot ez a költség. persze az igazán gazdag ezzel sem törődik, mindegy hogy sok ingatlanban áll a pénze.

Nincs ilyen meg olyan lakhatás, kényszerek és lehetőségek vannak.

Gery87 2022.06.25. 13:53:19

@Mr. Hyde:

A CSOK egy kibaszás volt a többség felé mert drágult minden, az új és a használt lakás, a felújítás költségei, minden, eleve az járt jól akinek már volt pénze és gyereket is akart.

Az hogy nincs semmilyen állami lakásépítési program az sok mindent elmond.

Gery87 2022.06.25. 13:55:45

@zavaleta:

Régen erre mondták hogy "munka nélkül szerzett jövedelem".
Ami féligazság, hisz meg kellett venni, fel kellett építeni....
Persze X idő után mikor visszahozza az árát, nyilván többet ad mint amibe került.

Boldeone2 2022.06.25. 16:55:12

A lakásbèrkők között valóban sok a problèmás, mert úgy vannak vele , hogy " rohadjon meg " az aki kiadja a lakást , jó drágán . Így cserèben le is lakják a lakást , de a házat is
Magyarországon az elhibázott lakáspolitika ès monetáris politika miatt van árrobbanás. Aki kimaradt , annak meg kell várni már az összeomlást , vagy egy jelentősebb csökkenèst, amihez közel vagyunk
A devizaárak is egy rossz forgatókönyvet áraznak . Ebből is tavaly volt èrdemes venni, ahogy ajánlottam
Ma már mindent a háborús hisztèria az inflációs fèlelem mozgat a piacon

Gógita 2022.06.25. 18:48:56

@Gery87: "Az hogy nincs semmilyen állami lakásépítési program az sok mindent elmond. "

Volt már! A szocializmusban!
Aztán alig várták, hogy végre megvehessék a lakók saját tulajdonba maguknak. Mert az állami- önkori lakás senkinek nem volt igazán jó. "Gazdátlanok" voltak minden értelemben.

Szóval ez egy szoci program. Egy kapitalista rendszerben egy jobb-konzi kormánynak nem kell, hogy ilyen komm-szoci programja legyen, közpénzből!

Ezért nincsen nyugaton sem, főleg az USA-ban nem.

A lakás is ÜZLET. Magán cégeknek és befektetőknek kell építeniük ilyen bérházakat és azokat normális, piaci áron, de üzleti alapon, fenntarthatóan kiadni!

Nyugaton rengetegen ebből élnek.

Gógita 2022.06.25. 19:07:54

"A baloldali elképzelés ellentéte, a jobboldali, liberális lakáselékzelés még borzasztóbb. E szerint ugyanis a lakás kevesek előjoga, az átlagember bérlő, mert így "mobilisabb", azaz képes jobban szolgálni a nagytőkét."

Nem hiszem, hogy ez így hivatalos jobboldali politika lenne.
Nem arról van szó, hogy bármiféle előjog lenne, hanem csak arról, hogy egy ház, lakás nem olyan hétköznapi cikk, amit besétálva a boltba, bárki megvehet, kis erőfeszítéssel.
Ez sosem volt ilyen. Sosem volt mindenkinek "alanyi jogon" saját tulajdonú lakása. Még a szocializmusban sem.

Ez egy drága termék, amit nem könnyű megszerezni. Ehhez tényleg komoly saját erő, saját bevétel kell és, ha segít az állam, akkor az csak plusz kedvező lehetőség. De nem olyan, ami jár.

Szóval a "jobb-konzik" nem előjognak tekintik a saját házat, csak tisztában vannak azzal, hogy nem lehet mindenkinek saját háza és nem is szükséges, hogy mindenkinek saját háza legyen.

Nem a jobboldal, hanem a kapitalista "vándorló" gazdaság igényli a minél mozgékonyabb, mobilisabb munkaerőt. Az USA erre épül. Függetlenül attól, milyen erő vezeti az országot.

Ebben a saját tulajdonú ingatlan valóban akadály.
Az USA és a nyugat ezért alakította ki a sok-sok bérlemény rendszerét, amiket reális, normális árakon lehet bérelni.
Az átlagos bérek töredékéért, nem úgy, mint nálunk, ahol egy komplett fizetés megy rá.
De nem a mi gazdaságunk a normális a padlóra nyomott bérekkel.
"Nem mi vagyunk drágák, ti kerestek keveset!" - mondták nemrég a balatoni éttermesek. És igazuk van!

Ahol a BRUTTÓ fizetés még mindig két vagy háromszázezerrel kezdődik, ott ez napnál világosabb. :-(

Gógita 2022.06.25. 19:18:36

@Gery87: "Persze X idő után mikor visszahozza az árát, nyilván többet ad mint amibe került. "

Éppen ezért kezelik ezt nyugaton üzletként, befektetésként.

A bérleti díjért cserébe ők kezelik is az ingatlanjukat, javítják, karbantartják, üzemeltetik...(adóznak utána!), ezzel sok gondot levéve a bérlőkről!
Tehát ott, ahol a bérleti díj csak egy tétel a sok közül, mert akkora a fizu, ott bérlőnek lenni igen kényelmes.

Gery87 2022.06.25. 23:17:25

@Gógita:

"Szóval ez egy szoci program. Egy kapitalista rendszerben egy jobb-konzi kormánynak nem kell, hogy ilyen komm-szoci programja legyen, közpénzből!"

Akkor mi legyen?
ha olyan drága az ingatlan hogy az átlag soha nem tud hozzájutni alap bérből és belátható időn belül akkor mit akarsz?

"Ezért nincsen nyugaton sem, főleg az USA-ban nem."

Az USA-ban az ingatlanadó akkora hogy a saját lakásod is el kell adni ha nincs jövedelmed X ideig, ne legyen már példa mert egy kurva szar rendszer!
Ezrét költöznek sokan állandóan mert nem biztos a lakhatás sem munka nélkül.
Vagy a lakókocsi parkok is ugye,...

"A lakás is ÜZLET. "

A lakás alap jog kéne legyen nem üzlet!

"Magán cégeknek és befektetőknek kell építeniük ilyen bérházakat és azokat normális, piaci áron, de üzleti alapon, fenntarthatóan kiadni!"

Akkor legyen is mellé olyan alapbér ami ezt kitermeli biztonsággal.

Gery87 2022.06.25. 23:17:55

@Gógita:

Ahol van lóvé rá ott nyilván nem probléma.

jónévez 2022.06.26. 01:05:18

@Gery87:
Ha te azt állítod, hogy a lakás alapjog kell, hogy legyen -hát én azt örömmel elfogadom. Holnap megszabadulok a házamtól, és te majd biztosítod a lakáshoz való jogomat.
Vagy nem így képzelted? Esetleg úgy gondoltad, hogy nekem kell biztosítani mások vélt jogát?

Néha birca-t sem értem, felnőtt emberként birkaságokat mondani...
Természetesen én sem vagyok híve annak, amikor nincs megvásárolható lakás, sőt (ez jellemzőbb) megvásárolható üzlethelyiség -kizárólag bérelhető. De ha VAN megvásárolható lakás, de sokszor kényelmesebb (nekem is az volt egy időben) bérelni, és volt is kínálat: az miért baj?

Gery87 2022.06.26. 11:03:39

@jónévez:

Látom megint értetlenség van.
Én annyit mondtam a lakhatás legyen alapjog, mint a pl az EÜ ellátás,
hogy neked kacsalábhonforgó palota jár azt nem mondtam, de pl ez jelenthetne annyit hogy ha már tartjuk ezt a kurva államot akkor mondjuk erre pont jó lenne hogy ne profit alapon azért épüljön már lakás a polgároknak amit nem méregdrágán meg is tudna venni, esetleg bérelni! Ahogy a kezdő fiatal munkavállalóként 3 év alatt befizetett TB-d sem biztos hogy fedezi a műtétedet, de azért jár. mert egyszer kitalálták hogy azért ne dögöljél már bele abba hogy csóró vagy és nem tudod piaci alapon kifizetni! A lakhatás is fontos és erre is lenne az állam szerepe.

midnight coder 2022.06.26. 14:05:04

@Gery87: "ha olyan drága az ingatlan hogy az átlag soha nem tud hozzájutni alap bérből és belátható időn belül akkor mit akarsz?"

A lakás egy véges erőforrás. Véges a rendelkezésre álló hely, véges az építési kapacitás, véges az anyag/energia amit rá kell fordítani. Kb. mindenhol úgy néz ki a helyzet, hogy az átlagpolgár úgy 20-30 évet dolgozik a saját lakásért. Ez kb. a normális.

A probléma ott kezdődik, ha az illető valamiért olyan helyzetbe kerül, hogy ezt nem tudja megtenni. De erre szerintem nem az a megoldás, hogy akkor majd elvesszük a többitől és odaadjuk neki ingyen, mert akkor előbb utóbb az átlagpolgár azt látja, hogy ő a hülye amiért becsületesen dolgozik.

Ugyanakkor az sem Ok ami most megy, hogy egy rakás hajlékony kóborol az utcán. Erre az lehetne a megoldás, ha állam bácsi építene olyan pár négyzetméteres minigarzonokat, ahol az illető nyugodtan tud aludni, tisztálkodni anélkül, hogy félnie kellene hogy elrabolják azt a pár dolgát ami még van neki. Persze ez is felvet egy rakás problémát, Pl. hogy ha valahová egy ilyet telepítenének, az nemigen fokozná a környéken a közbiztonságot. Másrészt a lakók egy része igen hamar lelakná ezeket a minigarzonokat, és lenne olyan bűz, kosz, hogy a normálisabb azért nem költözne oda.

midnight coder 2022.06.26. 14:09:10

"Gyűlölöm a lakásbérlőket"

Mert hülye vagy. Van akinek az adott helyzetben ez az egyetlen lehetséges megoldás - vagy épp csak a legjobb. Pl. ha van egy adott időszakra vonatkozó projekt valahol amit ott helyben kell megcsinálni, de hosszabb távon nem akarsz ott lakni, arra az egy évre nem fogsz lakást venni. A szálloda viszont drága ehhez.

midnight coder 2022.06.26. 14:12:09

Ha fiatal lennék és csóró, ugyanakkor használható szakmám van és nyelvet is tudok, akkor én is azt csinálnám, hogy kiköltöznék pár évre valamelyik jól fizető nyugati országba, még csak lehet hogy nem is lakást bérelnék csak szobát, és pár évig minden filléremet félre tenném. Ez alatt simán félre lehet tenni annyit, amivel idehaza már el lehet indítani úgy egy lakáshitelt, hogy nem halsz bele a részletek kifizetésébe.

Gery87 2022.06.26. 16:53:47

@midnight coder:

Azért 20-30 év azt nem nevezném normálisnak.
Leéled az életed javát, az aktív éveket mire lesz.
Ezért nem lehet a piacra bizni csak a lakhatást.

jónévez 2022.06.26. 18:26:53

@Gery87:
Az értetlenség megintcsak nálad állt elő.
Tisztában vagyok a TB jflentősègével, és pontosan személyesen kellett meggyőződnöm, mennyibe is kerültem. És abban, amit látok az ügyfélkapumon keresztül, abban még nimcs benne, hogy a Kékgolyót fenn is kell tartani.
És a lakhatáshoz való jog ugyanígy létezik: ha bizonyos helyekre előre takarékoskodsz, és az általd leszólt CSOK-ot is igénybeveszed, hát teljesül. Annakidején nekem nrm járt CSOK. De én nem irigylem. Te irigyled, mert neked nem járt. Lelked rajta.
De a bárdolatlan bedzólásaid nem mentik az irigységed, és nem vetnek rád túl jó fényt.
Én szívesen elmondok néked dolgokat, de disztingválj.

Gery87 2022.06.26. 21:08:52

@jónévez:

Takarékoskodni lehet, csak kérdés hogy elég e...
Én nem irigylem mert nekem nincs rá szükségem de ha mindig ide lyukadunk ki hogy miért irigy és azért mondja amit, akkor nincs értelme az egésznek!
Megsértődni meg nem kell, ez nem egy leányiskola hanem az internet:)
Tudtommal nem szóltam be.

jónévez 2022.06.26. 23:01:27

@Gery87:
A beszólást a túl indulatos írásaidra értettem. Félreviszi a dolgot.
De láthatod, szívesen megbeszélek veled dolgokat -ha épp itt járok.

Gógita 2022.06.27. 09:37:10

@Gery87: "Azért 20-30 év azt nem nevezném normálisnak.
Leéled az életed javát, az aktív éveket mire lesz.
Ezért nem lehet a piacra bizni csak a lakhatást. "

Közben benne élünk, csak fizetjük a hiteleket!
99%-unknak így van, lesz lakása.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása