magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A legliberálisabb abortuszjog

A kubai kommunista rendszer egyik sajátossága: nem létezik állami demográfiai politika. Kuba nem a korabeli szovjet modellt vette át a 60-as évekből, hanem az eredeti szovjet, Lenin-féle modelt, melyben az abortusz abszolút jog volt.

Abortusz szemszögből tehát Kuba egyfajta progresszív feminista paradicsom. A terhesség 3. hónapjának végéig a terhes nő elmegy a nőgyógyászhoz, sorszámot húz, s ott helyben megakapja az abortuszt vagy ha aznapra már betelt a kapacitás, időpontot kap a legközelebbi szabad időpontra. Se vizsgálat, se tanácsadás, se semmi más nem szükséges. Sőt, ha a terhes kiskorú, azaz 18 éven aluli, akkor szülői beleegyezés se kell. Csak ki kell fizetni a "kezelés" díját, ami a 80-as években 20 peso volt, akkori árfolyamon ez kb. 250 Ft volt, mai vásárlóértéken ez kb. 5 ezer Ft.

A terhesség 3. hónapjától is szabad az abortusz, csak ilyenkor van kötelező orvosi vizsgálat. A gyerek élete ekkor se szempont, az abortuszt csak akkor nem engedik, ha az veszélyes az anya egészségére.

Az eredmény: mivel se a szovjet típusú abortuszkorlátozás, se a hagyományos katolikus abortuszpolitika nem hat, így Kubában az abortusz lett a fő fogamzásgátló eszköz.

Saját személyes élményem: állnak sorba a 14-16 éves diáklányok iskolai egyenruhában a nőgyógyászati rendelő előtt. Teljesen normális jelenség ez, a kubai lányok átlagban 12 évesen kezdenek nemi életet élni, míg a fiúk 15 évesen.

1986-ban személyesen jártam ilyen nőgyógyászati rendelőben, a jövendő múzsámmal. Bementünk, akartak adni sorszámot, mire szóltunk "nem abortusz lesz", erre megkepve nézett ránk a nővér, majd mondta, akkor nem kell sorszám, a páciensek 99 %-a abortuszra van, ezért a maradék 1 % soron kívüli ellátást kap.

S be is mehettünk az orvoshoz 15 perccel később, aki láthatott még örült, hogy végre valaki mást akar.

Aztán még sokáig gondolkoztam ezen: egy nőgyógyászat, ahol az abortusz a rutin, minden más meg különleges eset.

Latin-Amerikában egyébként Kuba sajátos eset. Sőt, a baloldali eszmék jellemzően együtt járnak az abortuszellenességgel. A Kubán kívüli legerősebben kommunista típusú kormányzatok - Nicaragua és Venezuela - erre jó példák.

Venezuelában csak önvédelemből szabad az abortusz, azaz ha az orvosi bizottság megállapítja, az anya meghalna a terhességtől, de nemi erőszak vagy gyanított egészségi probléma már nem elgendő az abortuszhoz.

Nicaragua pedig az abszolút csúcs, ott semmilyen okból nem végezhető el abortusz. Korábban venezuelai típusú szabályozás volt, a szigorítást pedig az erősen kommunistabarát szandinisták vezették be. Az egyik ok, amiért a teljes nicaraguai katolikus egyház szandinista-párti. A nicaraguai vezetés ezt külpolitikailag is sikeresen kihasználta, az USA-ban sikerült ottani fundamentalista keresztényeket felhasználni lobbistákként. Pár éve megkérdezték egy amerikai harcos fundamentalista vezetőt, mégis hogyan lehet, hogy míg a kubai vezetést támadják, a nicaraguait nem, a válasz "Daniel Ortega elnök úr komcsi és amerikaellenes, de keresztény és életpárti".

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9917873691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2022.07.04. 12:57:27

Az abortusz kérdése szerintem nagyon bonyolult és kényes kérdés. Nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt a magzatot ténylegesen, fizikailag-biológiailag 9 hónapon át kihordó nő önrendelkezése és a magzat, mint élőlény élethez való joga között.

Erről minde kultúrának, társadalomnak saját magának kell döntenie, le kell játszania, amíg meg nem találja a számára megfelelőt. Lehet, hogy néha az egyik, néha a másik irányba billen majd a mérleg nyelve.

Kuba:
A kubai népesség az 1900-as évek elejétől szinte exponenciálisan növekedett. A forradalom (1959-60) óta a népességszám megduplázódott: 5,4 millióról 11,3 millióra. A népesség még a 2000-es évek első másfél évtizedében is nőtt, csak az utóbbi évtizedben állt a stagnálás. Termékenységi ráta: 1,45.

Nicaragua:
A nicaraguai népesség 1960 óta a háromszorosára nőtt, nagyjából 2 millióról 6 millióra, így most vannak ott, ahol Kuba volt 60 évvel ezelőtt. Termékenységi ráta: 1,85.

Oroszország:
Oroszországban is nagyon liberális az abortusz szabályozás. Könnyen lehet, hogy ez majd változik, hiszen súlyos a demográfiai helyzet.

Észak-Korea
Észak-Korea a kubaihoz hasonló megengedő abortusz politikát folytat (a liberális sajtó gyakran szörnyülködve “kényszerített abortálásokról” számol be, amit tőlük olvasni különösen vices.) Mindezek ellenére a KNKD népessége az 1960-as évek óta a 2,5 szeresére nőtt: 10 millió főről 26 millióra. A növekedés az utóbbi 30 évben is folyamatos: az 1990-es évek eleje óta 6 millió fővel nőtt a népesség. Termékenységi ráta: 1,91.
A fenti 3 országhoz viszonyítva Észak-Korea korfája a legfiatalabb Nicaragua után.

Gery87 2022.07.04. 15:04:02

"így Kubában az abortusz lett a fő fogamzásgátló eszköz.

Saját személyes élményem: állnak sorba a 14-16 éves diáklányok iskolai egyenruhában a nőgyógyászati rendelő előtt. Teljesen normális jelenség ez, a kubai lányok átlagban 12 évesen kezdenek nemi életet élni, míg a fiúk 15 évesen.így Kubában az abortusz lett a fő fogamzásgátló eszköz."

Azért marha szomorú ez, mivel azt mutatja semmiféle felelősségérzetük nincs, nem védekeznek és nem is kényszerülnek rá.
Na meg azért tudni kell hogy abortuszt sem lehet végtelen számban végezni büntetlenül, egy idő után pl meddőség alakulhat ki!

Ez a példa inkább azt mutatja hogy nem felvilágosult a szabályozás, hanem marha felelőtlen és buta!

Gery87 2022.07.04. 15:07:14

@Mr. Hyde:

Ami kettő alatt van az még mindig nem kedvező és fogyást jelent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.04. 15:08:08

@Gery87:

Megvalósították az "a nő rendelkezhet szabadon testével" elvet.

Gógita 2022.07.04. 20:19:36

John Oliver a show-jában tegnap az HBO-n valósággal hányta az epét, dühödt gyűlöletet azokra, akik akadályozni merik az emberáldozatok bemutatását, az ipari szintre jutott mészárlást.

Pontosan ilyen egy ördögtől megszállt ember!

Gógita 2022.07.04. 20:30:38

@Gery87: Ez kisebb részben egészségügyi, döntő részben erkölcsi (vallási) kérdés.
Hogy ki, minek hajlandó tekinteni a magzatot, az élő embert, életének az első x hetében, hónapjában?!

"Foghúzás" vagy gyilkosság?
Ez mindent meghatároz.

Gery87 2022.07.04. 20:55:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Úgy hogy közben nem lett neki elmondva hogy ez milyen egészségkárosodáshoz vezethet!

Gery87 2022.07.04. 21:03:26

@Gógita:

Neked lehet.
Nekem elsősorban egészségügyi és népesedési kérdés, kisebb részben erkölcsi és semennyire nem vallási!

Nekem igazából és elsősorban a (nyugati) népességfogyás nem tetszik, ezt tartom nagy problémának mert borul a korfa és csökken a népesség, a munkaerő, csökken a civilizációs önvédelem más fiatal növekvő "ellenkultúrákkal" szemben.

Az abortusz ezen nem segít.
Persze ettől még legyen valamilyen formában jog!
De ahogy hozzááll a nyugat, a politikai fősodor és a média ehhez hogy abortusz az mindenáron és fontos addig a népességfogyás mintha senkit nem érdekelne sőt még üdvözlik is.
Ez gusztustalan, ennyire meddő, öngyilkos, nihilista, jövő nélküli, öntudat nélküli civilizáció már rég volt, ha volt egyáltalán.

Nyilván erre nem megoldás se a tiltás se pl a gyermektelenségi adó, mert a fejekben és a társadalmi rendben van a probléma.

Gery87 2022.07.04. 21:05:07

Amíg kapitalizmus lesz és fogyasztói társadalom addig minden népet, államot elér majd ez a csökkenő születési ráta....mintha érezné a "kollektív tudat" hogy ez egy szar világ és nem érdemes bele gyereket csinálni!

erol 2022.07.04. 21:50:06

@Gery87: Hát igen, az afrikai és indiai nyomornegyedekben van a "jó világ", oda érdemes gyereket szülni. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatja.

Gery87 2022.07.04. 21:52:52

@erol:

Én nem ezt mondtam, de hosszú távon nagyon nagy szopás lesz hogy a termelékenységi ráta 2 alatt van.
Ha oda begyűrűzik a modernitás ott is csökken majd a gyermekek száma.

Gery87 2022.07.04. 21:56:42

@erol:

Ez a két véglet:
Van a nyugati önző, individualista, fogyasztói "élj a mának" attitűd amikor nem csinálsz gyereket mert nyűg meg nincs kedved meg élni akarsz meg pénz idő meg 20-30 év mire "szabad vagy"...
meg van a teljes kilátástalanság és nyomor okozta kényszer és tudatlanságból fakadó nulla fogamzásgátlás, amikor nincs szociális háló, az állam nem segít, nincs pénz nincs nyugdíj és kell a gyerek hogy eltartson/dolgozzon mert megdöglesz 40 évesen egyedül egy lukban....

Gery87 2022.07.04. 22:02:26

A vegetáriánus emancipált fiatal német picsa miközben a jól fizető multinál építgeti karrierjét, minden évben kétszer elmegy nyaralni, 20 éven át bulika van meg pasizás nem fog neked ez idő alatt 3 gyereket csinálni mert összeegyeztethetetlen az életvitelével.
Ahogy az indiai kasztrendszer alján lévő mészáros és felesége meg nem fog neked 1 gyereket csinálni mert vallás meg mert védekezést alig ismeri és nem is életszerű és öngyilkosság lenne a család számára.

erol 2022.07.04. 22:15:55

@Gery87: Persze, nem akartam ítélkezni, csak felvillantottam az érem másik oldalát. Tehát a konklúzió: itt is ott is reménytelen a helyzet. Bár szerintem korai temetni a világot, midig voltak válságok, sőt szinte csak azok voltak, az elveszett aranykor csak mese.

Gery87 2022.07.05. 15:51:44

@erol:

Azért olyan még nem volt hogy önként és tömegesen nincs gyerek és ezért csökken a népesség.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása