magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A szegény nem hisz neki, a gazdag lenézi

A szegény rendszerkritikusnak azt mondják, komolytalan, mert csak irigy. A gazdag rendszerkritikusnak meg azt mondják, komolytalan, mert csak képmutató. Aki meg szegényből gazdag lett, arra azt mondják, komolytalan, hiszen nem kritizálhatja azt, aminek hála gazdag lett. Aki viszont gazdagból lett szegény, az se megoldás, mert rá meg azt mondják: bolond és/vagy felelőtlen.

Tulajdonképpen még legjobban a mérsékelten jómódúnak hisznek, de persze ott is jön a kritika. Miért nem nyomorog, mikor ez lenne a "hiteles"? Meg miért nincsenek "ambíciói" a többhöz.

A liberális demokrácia logikáját abszurd módon egy Garfield-mém fejezi ki. Nem szívesen idézem, mert utálom a Garfield-mémeket. Ezek leginkább irodákban terjedtek, s idősödő hölgyek terjesztették őket leginkább. A nagy részük ökörség, de van egy mely teljesen véletlenül értelmes:

A lényeg itt az, mindenki abban hisz, ő lesz az "egy", így tűri, hogy most még ő a "mások" része, hiszen azt hiszi, ez valamiféle ideiglenes, sőt igazságtalan állapot csak.

Sok éve volt egy cseh komcsi barátom, akkor amikor én még meggyőződéses liberális voltam, aki azt mondta, egy teljesen pragmatikus és ideológiamentes szempontot felvetve: végülis egyetértenék veled, ha biztos lennék benne, hogy a rendszerben én egy lennék a tőkések közül, de mivel ennek a matematikai esélye kicsi (a haverom informatikusnak készült, szeretett esélyekről beszélni), így nekem jobban megéri inkább ellenezni a rendszert.

Nyilván ez az érv nevetséges, hiszen nem lehet valami attól jó, hogy éppen nekem jó. Viszont mégis ez a rendszer belső axiómája.

Címkék: közélet
48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9317886759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.07.25. 07:58:41

A cseh komcsi barátodnak ott nem volt igaza, hogy mint átlagpolgár komcsiként sokkal szarabbul élt mint ha kapitalizmus lett volna ugyanott. Csehszlovákia nem volt olyan szar hely mint mondjuk Lengyelország vagy Románia, de azért nálunk szarabb volt. Most viszont a csehek igencsak jól élnek, de a szlovákok is jobban élnek mint mi. És mi is jobban élünk mint a Kádár-rendszerben, pláne ha figyelembe vesszük azt is, hogy Európa sokkal szarabb hely lett a 80-as évek óta (globális felmelegedés, kína felemelkedése, ami ugyan a kínainak jó de nekünk nem annyira, a lakosság öregedése, újbaloldal hülyeségeinek terjedése, stb).

GyMasa 2022.07.25. 08:19:27

És, ne feledjük: "Te komolytalan vagy, hiszen nem élsz itthon és fogalmad sincs róla, mi folyik itthon!"

2022.07.25. 08:53:34

ez nem a liberalizmus, hanem a szubjektív idealizmus.

a klasszikus liberalizmus kiindulási pontjában az egyén áll. és ehhez célként klasszikusan a nemzet szabadsága társul. magyarországon legalább is. és úgy lesz a liberális nacionalizmus, vagy a nemzeti liberalizmus.

2022.07.25. 09:12:10

még a kádár korban is létezett nemzeti liberalizmus. az egyetlen bolgár, akit tankönyvben tanítottak. hriszto botev. modván, hogy ő a bolgárok petőfije.

persze a liberális nacionalizmust a "három tavasz ünnepe" keretében kellett értelmezni. 1848 márc. 15. 1919 ápr. 21. és 1945. ápr.4. így igyekeztek ebből szociáldemokráciát fabrikálni. nem kevés sikerrel egyébként.

a bors című filmmel a tanácsköztársaság már-már egy keresztényszocialista felkelésnek volt beállítva. ahol a szegény kalandorok udvaroltak a gazdag grófkisasszonyoknak (a horthyfasizmusban a grófkisasszony szintén szegények voltak szerelmesek a filmeken legalább is. ahogyan a népmesékben a királykisasszonyok a szegény legényekbe.) a tanácsköztársaság a filmben az volt, hogy a munkásosztály a szabadságért harcolt hazafias kommunista jelleggel. felszabadították kassát. csak egy árulás (!) következtében vissza kellett vonulniuk. még azt is sejtetik, hogy a bécsi elvtársak között lehettek árulók.

és a reform az volt, hogy a partióta baloldal mellé társulhat egy lokálpatrióta jobboldal (a civilek) úgy, hogy ebből a párt központi bizottsága végül szociáldemokráciát fabrikál. akkor jöttek a rendszerváltók, hogy ez egy hülyeség. ez fából vaskarika. ez az egész nem működik.

csakhogy de. a késő kádárizmus volt az utolsó kulturálisan működőképes világ. amiben társadalmi egység volt leszámítva néhány "narkós tüntetőt".

2022.07.25. 09:28:18

@midnight coder:
csak a rendszer 40 évig embargó alatt állt.

a vegyes gazdaság nincs kipróbálva. az, hogy szocializmus van, szociáldemokrácia. amiben van néhány vegyesvállalat a nyugattal. ezt mondták grósz károly körei (úgy lett a hungaroring brit-magyar vegyesvállalat. vagy a mc donalds amerikai-magyar vegyesvállalat. amivel versenyez a városi tulajdonú city grill és a szövetségi tulajdonban levő és a pajtás étterem.

a gyári munkások a (vörös) csillag talponállóiban étkeznek, aminek ők is tulajdonosai. és van mellette strasbucks, kfc, mc donald. ezekben tulajdonos az állam. mert másképp nem jöhet be. az állami gazdaságok nyersanyagot beszállítanak, a diákszövetkezetekben az állam védi a dolgozók jogait, és a gyarmati árut hozzák be a kapitalisták. illetve részben a technológiát. felhagynak az imperalizmussal. a két rendszer egyesül. ami a szocializmus győzelme.

nekem van egy tippem, hogy ez egy működő rendszer. és a rendszerváltás zsákutca. visszaállítja a hidegháborút. és amerikai és orosz függésbe hozza európát.

2022.07.25. 09:36:10

@midnight coder:
ha szárazság van, akkor a gazdálkodók kibérlik az állami gazdaság óriás öntöző berendéseit. és úgy nem megy teljesen tönkre a termény. (ahelyett, hogy az európai unió fizeti az aszálykárt. mert különben a francia parasztok megválasztják marine le pen-t és franciaország nagy britannia után kilép az unióból).

és lehet mondani, hogy majd lesz olyan magán szereplő, aki vásárol óriás öntözőberendezéseket. és majd attól szárazság idején kibérlik a farmerek. az is lehet. az amerikai fejlődési pálya. nincs állami szereplő a gazdaságban. az az amerikanizmus.

és az is lehet, hogy egyáltalán nincs magángazdaság. mert mindent államosítanak. az az ázsianizmus. vagy az állami tulajdon dominál. ez eurázsianizmus. (európa és ázsia határán nagy oroszország. velikaya rus.)

2022.07.25. 09:55:36

@midnight coder:
és a vegyes gazdaságban a polgári konzervativizmus a városállamiság meghirdetése. a köztulajdonlás a városokon keresztül valósuljon meg. kivéve a főváros belső kerületeit. ami középponti állam.

yorg nick jön az mcc alapítvánnyal. azzal, hogy felvásárolják debrecen belvárosát. borítékolom, hogy addig fognak eljutni, hogy lebontják az arany bika szálló 1975-ben épült szocialista épületét. amelyik építészeti értelemben semmivel se rosszabb annál, amit a "nemzeti nagytőkések" épít a belvárosokban. lebontják. és a műemlék az mcc kezelésében a galambok lakhelye lesz. az egy városi szálloda 1700-as évek óta.

városi tulajdonlás, városi alkotmányosság (!), kb. ez a polgári konzervativizmus magyarországon. kollektivizálás és nagyfokú önkormányzatiság. a középponti állam szerepe csökken. mert annak a szerepét is átveszik a városok. budapest belvárosában lesz hajdúság étterem. amit a hajdúvárosok nyitnak. gyarmatosítják a fővárost. és nem megfordítva. ez eredményez felzárkózást.

mert úgy a belpesti hajdúsági étterm üresen állna. és azt mondanák a hajdúvárosok, hogy akkor sztárséfeket kell vásárolni a szakiskolákba. csak úgy a budapest belső kerületeiben élők elveszítenék a helyzeti előnyüket. budapest belvárosa is rurálissá válna kulturális étteremben. és ezzel párhuzamosan a vidék urbanizálódna.

a fidesz is csak egy erős ellenkultúrát tud építeni. harcol brüsszellel, mert az beletepítené a migránsokat, lábon lövi magát a háborúban, átműttetné a gyerekeket. ez egy kontra. és az ellenzék a rekontra. és puzsér róbert a szubkontra.

ha azt mondaná, hogy a sétáló budapesten lesz hajdúság étterem. és a centrum áruházakban is kaphatóak lesznek a hajdúsági iparművek kiváló termékei. akkor megválasztanák. csak ez ugye a létező szocializmusnál is kollektivizáltabb lenne. mert itt még budapest belső kerületeit is be kellene áldozni a jobbágyparasztok kedvéért.

Gógita 2022.07.25. 12:04:11

@cvsvrs: "amiben társadalmi egység volt leszámítva néhány "narkós tüntetőt". "

Minden diktatúrában - igaziban - ilyen "társadalmi egység" van.

Gógita 2022.07.25. 12:05:59

@cvsvrs: Gyula bá' néha ír jókat. Ma épp a szociáldemokráciáról:

index.hu/velemeny/2022/07/25/kell-nekunk-szocialdemokracia-/

Gógita 2022.07.25. 12:17:14

@cvsvrs: Miskolcon szintén a belvárosban áll egy szálloda. évek óta omlik-romlik. Szó szerint senkinek nem kell, még a HELL-nek sem, inkább építenének új központot, irodaházat, minthogy lapátoljanak százmilliókat a régi épületbe, ami még akkor sem lenne egy korszerű irodaház, cégközpont.

A várost az ellenzék vezeti. Befektető, jelentkező évek óta sehol. ...
És jött az MCC. Hogy akkor ők kitapsolnak - persze állami pénzből - a felújításra x százmilliót.
És az ellenzékiek IS ÖRÜLNEK!
Végre megoldódik egy sok éves probléma.

(Zárójel: az ellenzéki/"független" polgi tagja az egyetemet felügyelő új alapítványnak is! És az is JÓL működik! Lehet így is, nem csak folytonos destrukcióval.)

Gógita 2022.07.25. 12:19:38

@cvsvrs: Persze, most mindenbe beleszart a háború, meg főleg a szankciós politika, ami többet árt nekünk, mint a nem itt folyó háború! :-(

midnight coder 2022.07.25. 12:25:58

@cvsvrs: "csak a rendszer 40 évig embargó alatt állt. "

Ehhez képest én is olyan gyárban dolgoztam ami külföldre exportált. Más kérdés, hogy a minőség miatt kb. az anyagköltség körül volt az ár, de erről nem az embargó tehetett.

Importálni pedig egyedül a COCOM listás dologról tudok amit nem lehetett, de igazából itt is lehetett engedélyt kérni és adtak is felmentést. Anno a pályámat olyan Honeywell gépeken kezdtem amik így lettek behozva. És persze jöttek be komplett gyártósorok is és persze lincenszek, Pl. a Lehel hűtőgépgyár a Bosch licensze alapján gyártotta a hűtőit. De nyugati licensz alapján készült Pl. a Lada, a Dacia, és még jó pár dolog. Pl. a komplett szoci nagyszámítógép sorozat, az ESZR gépek IBM klónok voltak (csapnivaló minőségben legyártva). Vagy Pl. a HT-1080Z iskolaszámítógép, ami a távol-keleti VideoGenie1 nevű gép klónja volt, ami viszont az amcsi TRS80 Model I klója, amit odahaza csak trash80-nak neveztek... Vagy később amennyire tudom a TVC is az Enterprise128 egy korai terve alapján készült. Szóval nem, a szoci gazdaság nem a csúnya nyugati kapitalisták miatt volt szar, hanem azért mert közös lónak túros a háta, és mivel minden mindenkié volt, így mindenki bevette a leszarom tablettát. Minél magasabban ült, annál nagyobb adagot. Ráadásul ez utóbbi esetben még általában ivott is rá az illető. Nem keveset.

midnight coder 2022.07.25. 12:30:33

@Gógita: "Gyula bá' néha ír jókat. Ma épp a szociáldemokráciáról:"

Mondjuk apróbb különbség, hogy kis hazánkban ma mindenhol titkos szavazás van, vidéken is, pesten is, a polgár arra szavaz akire csak akar. Az, hogy az ellenzék annyit ért el amennyit nem azért van, mert nincs demokrácia, hanem azért mert van.

Yorg 2022.07.25. 12:30:50

@cvsvrs: "és a műemlék az mcc kezelésében a galambok lakhelye lesz."

És mi lesz, ha nem? Akkor végre elkussolsz egy jó időre?

"az egy városi szálloda 1700-as évek óta."

A mostani épület 1915-ben készült el. Egy budapesti zsidó, Hajós Alfréd tervei alapján.
Ezzel a ténnyel továbbra se tudsz mit kezdeni.

A hozzászólásod többi része a szokásos tömény elmebaj.

2022.07.25. 12:58:08

@midnight coder:
akkor sem volt teljes az embargó, ahogyan most sem. most is akárki vehet és üzembe helyzethet mondjuk egy lada személygépkocsit. de nem hozhat be akármit és akármennyit. és különösen nem vihet ki semmit, ami az orosz hadigazdálkodást erősítené. visszaáll a cocom.

a matáv elsődlegesen nem azért nem tudott igazán jól működni, mert a szocializmusban a telefonszerelők feltétlen lusták voltak. hanem mert magyarország korlátozva volt abban, hogy telefonközpontokat gyártson. a ruszkik ezt ellenezték. és importáljon. ezt a jenkik ellenzték. mondván, hogy a távközlés az már majdnem hadiipar.

2022.07.25. 13:00:58

@Yorg:
látom benne vagy a bizottságba. először a galambokat, galambszart kellene eltakarítani debrecen belvárosából. az most már a tiétek. utána neki állhattok a bontásnak. és ha annak a helyén majd épül helyette egy működő tehetséggondozó intézmény, akkor tapsolni fogok.

egyelőre a kormányzati fidesz semmilyen tehetséggondozó műhelyt nem hozott létre 12 év alatt (kis) magyarországon. semmiben. ha létejön valami, akkor tapsolni fogok.

Yorg 2022.07.25. 13:19:45

"épül helyette egy működő tehetséggondozó intézmény""

Nem bírtad felfogni, hogy mi az MCC valójában, hiába magyaráztam. Mondjuk nem lepődtem meg túlságosan.

"akkor tapsolni fogok."

Se a FIDESZ-nek, se senki másnak nincs igénye a te tapsodra. Arra, hogy befejezd ennek a jobb sorsra érdemes kommentszekciónak a szétcseszését, már annál inkább.

2022.07.25. 13:36:56

@Yorg:
az egész projekt olyasmi, mintha valaki azt mondaná, hogy a lánchídon legyen piknik.

lehet piknik a lánchídon? alkalmilag igen. általában véve nem, mert arra ott van a margitsziget, vagy akármi budapesten, ami erre a célra sokkal inkább alkalmas. ha valaki mégis úgy dönt, hogy márpedig a lánchídon legyen piknik, akkor az nagyon sok pénzbe kerül. és lehet tudni, hogy úgy egyébként nem fognak az emberek odajárni piknikezni akkor se ha esetleg azt nagyon sok pénzből felújítják és átalakítják. és a lánchídon éttermi teraszokat nyitnak. azért, mert az egy híd. és 100 budapestiből 100 annak tartja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.25. 13:43:22

@cvsvrs: a Bors egyébként eredetileg ugyanolyan kemény vonalas film lett volna, mint a Tizedes eredetileg. Csak valakinek még időben kapcsolt a vészérzéke, illetve állítólag a szereplők is jeleztek döcögéseket a sztoriban.

Yorg 2022.07.25. 13:52:13

@cvsvrs:

Úgy néz ki, mintha Gógita hozzászólását a miskolci szállodáról átugrottad volna. Nem lep meg, bármit, ami ellentmondana a rögeszméidnek egyszerűen ignorálsz.

2022.07.25. 14:05:40

@Deak Tamas:
az első anarchokommunista részekből sose lett volna kultusz. és a folytatás az, hogy a hazafias kommunisták majdnem hogy keresztényszocialista államiságot akartak. nem az van, hogy a kommunisták mondjuk szétverik az eucharisztikus kongresszust. hanem annak kereteibe belesimul a latin-görög tanár. mondván, hogy ez is a műveltség része.

tehát az egész azt sugallja, hogy a kommunisták elfogadják a keresztény és a polgári világot. csak abban a munkás-paraszt réteget értelmiségi összefogással próbálják megemelni és ennek érdekében harcolnak. tehát nincs semmi kommunista anarchia, világforradalom, stb. hanem dominál hazafiság.

2022.07.25. 14:09:09

@Yorg:
sok sikert hozzá. ha ebből egy működő intézmény lesz, akkor majd tapsolni fogok.

2022.07.25. 14:12:21

@Yorg:
az aranybika hagyományosan egy (városi) szálloda. van a debreceni (állami) egyetem. ha valaki tényleg (állami) tehetséggondozást akar, akkor ezt az (állami) épületet veszi át.
unideb.hu/sites/default/files/styles/slideshow/public/2021-08/slider2.jpg
csak úgy a belvárosi szállodabiznisz nincs lenyúlva.

Yorg 2022.07.25. 14:14:41

@cvsvrs: Az MCC egy működő intézmény. Én taps helyett azt kérném, hogy máskor ne mondj ítéletet olyan projektekről, amikről csak rendkívül felületes/téves infóid vannak.

Yorg 2022.07.25. 14:32:11

@cvsvrs: Több, mint 30 évetek volt rá, hogy szállodaként működtessétek. Az eredmény: csőd csőd hátán. Szerintem megér egy próbát, hogy egy (kvázi)egyetem legyen. Ezer és egy példa van arra, hogy egy épület remekül elműködjön egy másik funkcióban, mint aminek eredetileg épült. A budapesti városháza pl. eredetileg kórháznak épült, majd kaszárnya is volt, mégis remekül elműködik jelenlegi funkciójában immár több, mint száz éve.

Hogy mit akarsz a debreceni egyetem épületének képével, az számomra homály.

2022.07.25. 14:47:34

@Yorg:
ha működő intézmény lesz, akkor a fidesz nyilván nyer vele szavazatokat. ha nem, akkor nem.
sok sikert.

Gógita 2022.07.25. 15:44:35

@midnight coder: "Szóval nem, a szoci gazdaság nem a csúnya nyugati kapitalisták miatt volt szar, hanem azért mert közös lónak túros a háta, és mivel minden mindenkié volt, így mindenki bevette a leszarom tablettát. Minél magasabban ült, annál nagyobb adagot. Ráadásul ez utóbbi esetben még általában ivott is rá az illető. Nem keveset. "

Nagyjából így vót! :-(

Gógita 2022.07.25. 15:51:24

@cvsvrs: "a matáv elsődlegesen nem azért nem tudott igazán jól működni, mert a szocializmusban a telefonszerelők feltétlen lusták voltak. hanem mert magyarország korlátozva volt abban, hogy telefonközpontokat gyártson. a ruszkik ezt ellenezték. és importáljon. ezt a jenkik ellenzték. mondván, hogy a távközlés az már majdnem hadiipar. "

Hát, én úgy tudom, hogy mi szereltünk telefonközpontokat szerte a baráti Közel-Keleten is.
(Miközben itthon az átlagpolgár, főleg vidéken, csak álmodott a telefonról.)

Gógita 2022.07.25. 15:56:04

@cvsvrs: "egyelőre a kormányzati fidesz semmilyen tehetséggondozó műhelyt nem hozott létre 12 év alatt (kis) magyarországon. semmiben. ha létejön valami, akkor tapsolni fogok. "

Ez sem igaz. Maga az MCC is évek óta működik. Miskolcon is, csak ma még egy másik épületben.
Közben becsúszott a szankciós önmegsemmisítő politika. Ezt valahogy az ellenzék sem érzékeli, úgy kér számon terveket, programokat, meg rezsicsökkentést, mintha nem lenne háború, meg gyorsuló energetikai- és világválság.
Teszik a hülyét. Ahogy szokták.

Gógita 2022.07.25. 16:18:12

@cvsvrs: Ha már annyira beakadt az MCC legalább nézz már szét a honlapjukon, hogy hol, mit csinálnak?!!! A semmihez képest. :-)

mcc.hu/

Boldeone2 2022.07.25. 16:43:53

@Gógita: Az MCC egy kurzusiskola, amely tulajdonkèppen százmilliárdokba az kerül az államnak. Két cèlja van:
- A rezsimhazugságok alátámasztása a filosz szintjèn
-a rezsimbarát èrtelmisèg felèpítèse, a rezsimelit kifizetèse közpènzekből. A havi 2- 3 millió bruttót is megkeresik ezek a rezsim társadalmi - hatalmi cèljait szolgáló lakájèrtelmisègiek ..

Ez is ) állam az államban : a fideszes " deep state" rèszei ...

Boldeone2 2022.07.25. 16:48:39

@cvsvrs: Az MCC állam az államban, egy pártállami intèzmèny. Olyan, mint a Marxizmus- Leninizmus intèzet volt, csak az 1\10000 pènzből elműködött...Ezek nagyban tolják a pártállami rezsim èpítèsèt...közpènzből, persze

2022.07.25. 16:50:55

@Gógita:
oké, és tudnál mondani 1 tehetséget, akit az mcc kinevelt.

2022.07.25. 17:10:57

@Gógita:
a ruszki hadsereg arra van alapozva, hogy abban legyen minden a lehető legegyszerűbb konstrukció, ami még éppen működik. és abból legyen sok.

2022.07.25. 17:29:05

@Gógita:
anyám a ruszki katonának előadta, hogy a magyar élelmiszerkönyv szerint minimálisan mennyit kell adagolni. és hogy mennyi az állatállomány. és abból mennyi konzervat maximálisan gyártani.

és a ruszki azt mondta, hogy hölgyem. az étel elől bemegy, hátul kijön. a cél, hogy a katona közben jól lakottnak érezze magát. ennek megfelelően mindent bele kell főzni, amit a raktárban találnak és nem toxikus. és a raktárat fel kell tölteni konzervvel. és a lényeg, hogy zárás megfelelő legyen. 10 év múlva se legyen semmi hibája.

és onnantól kezdve a konzervgyárban elsődlegesen a lakatosokat kellett felügyelni. olyan konzervdoboz legyen olyan zárással, ami a legjobb és a leginkább tartós. és a doboz a legyszerűbb konzervnyitóval lehetett a legkönnyebben kibontaani.

tehát nem lehet fogaskerekes nyitó. az kényelmes. könnyen elromlik. a konzervdoboz nem lehet húzógyűrűs. és a lehető legkevesebb anyag lehet toxikus. nem kell fölösleges lakkréteg, hogy csillogjon. mert az toxikus anyag. az majd a robbanótöltetve kerül.

ez az orosz hadikommunizmus. és ennek volt alávetve a magyar ipar. ami képes volt egyszerű, és még éppen szerethető termékeket gyártani a belső piacra. a nyugaton a háztartások nem a szovjet hadsereg belső logikája szerint működtek.

midnight coder 2022.07.25. 18:09:54

@cvsvrs: Ebből a még éppen szerethetővel lehet vitatkozni. Inkább csak kevésbé rossz konzervek voltak.

midnight coder 2022.07.25. 18:10:58

@cvsvrs: "a ruszki hadsereg arra van alapozva, hogy abban legyen minden a lehető legegyszerűbb konstrukció, ami még éppen működik. és abból legyen sok. "

Ami a II világháború idején még működött is.

midnight coder 2022.07.25. 18:17:00

@cvsvrs: "a matáv elsődlegesen nem azért nem tudott igazán jól működni, mert a szocializmusban a telefonszerelők feltétlen lusták voltak. hanem mert magyarország korlátozva volt abban, hogy telefonközpontokat gyártson."

Egy fenét. Azért nem tudott igazán jól működni, mert a komcsik nagyon nem akarták, hogy a polgárok sokat (= nehezen ellenőrizehetően) beszéljenek egymással. És ez már a lájtos verzió volt, a fénykorban az írógépeket is zárták egyes helyeken a hétvégekre, nehogy azon illegális röplapokat gyártsanak a sötétben bujkáló ellenforradalmárok. És még amúgy mi kiváló helyzetben voltunk, mert az átlagpolgár szinte bármilyen hiradástechnikai eszközhöz hozzájutott már a 80-as évekre. Ezzel szemben Pl. a bolgároknál a boltban olyan rádiót tudtál venni mint a rákosi időkben volt nálunk: nem forgókondenzátor volt benne, hanem egy kapcsoló amivel a két állami rádió között választhattál.

2022.07.25. 18:33:53

@midnight coder:
háromféle minőségű konzervet gyártottak. a legrosszabb beltartalommal ment a szovjet piacra. amivel egyébként elégedettek voltak. a második a belső piacra készült. az közepes minőségű volt. és a harmadik ment tőkés exportra. és ami tőkés exportból visszamaradt azt csak pult alál lehet kapni, vagy azért sorba kellett állni. ami nyugaton visszadoboztt a minőségbiztosítás.

ami nem azt jelenti, hogy az állam csak szart gyártott. hanem azt, hogy szart is. és ha a rendszerből kilépnek a ruszkik és az amerikaiak, nincs kényszer arra, hogy ami minőségi azt tőkés exportra kell eladni, mert embargó van és nem lehetett konvertiblis a forint, akkor a szocialista ipar visszaállítása sem reménytelen.

nem nagyon van másik választás. nincs szinte semmilyen működő ipar magánkézben. azokat pénzelni kell államilag. jó példa errefelé a kurucz hús esete. viszonylag jó minőség, viszonylag jó áron. a vásárló elégedett. ha nincs állami támogatás, akkor tönkre megy. mert a másik kapja a dotációt. az állam dönti, hogy ki menjen csődbe, és ki ne menjen. kézivezérelt az ipar. vidéken legalább is.

egy fokkal tisztességesebb a szocializmus visszaállítása azzal, hogy lehet maszek. direkt állami támogatás nélkül a magyar középvállalati szektor nagy része is csődbe megy. recessziót nem bírja ki még a nagyvállalati szektor se. úgy, hogy a politikai elvárásoknak is meg kell felelni. legyen minden olcsó, árstop, különadók.

így az állam dönt. ennél korrektebb, hogy akkor a városok döntsenek. és a városok legyenek feltőkésítve. és abból gazdálkodjanak. központi tervutasítások helyett. ami most van. amit a fidesz csinál a karmelitából. az a legszarabb szocializmus. és annál egy fokkal jobb a reform.

2022.07.25. 18:58:18

ha a válság tartós lesz és a orbán választást akar nyerni, akkor csak az a kérdés, hogy miféle szocializmust vezet be.

mert a nemzeti nagytőkéseik nem építettek fel válságálló gazdaságot. vagy ha mégis, akkor is el fogják szedni nyereségüket azért, hogy olcsón működjenek. másképp nem műköik az árstop. ha a lakosság 2/3-ának akkor kedvezni, akkor elemi közelítéssel legalább 2/3 részben kell államosítani. mert akkora rész veszteséges lesz. és azt mi ellentételezi? az államnak egyre nagyobb a külső finanszírozási igénye. és ha nincs állami kézben termelés, akkor mi ellentételezi? az uniós pénz. olcsó orosz gáz. arra elég, hogy a rendszert valahogy fenntartsa.

ha utána jön a konjunktúra, akkor nem probléma. csak most nem várható, hogy 1-2 év múlva minden helyreáll, mint a pandémia után. most egy tartós, akár 10-20 éves hidegháborús időszak is következhet.

és ez esetben a kérdés csak, hogy miféle szocializmust vezetnek vissza. amiben azért van maszek , vegyesválllatok vannak, nagyfokú önkormányzatiság, és abból következően verseny. mert 100 mezőváros konzervgyára már verseny az, hogy van csányi papi és lölő. és haveri alapon döntik el, hogy ki mennyi adót fizessen és mennyi támogatást kapjon. ez is szocializmus. csak ez nem nagyon lesz tartható egy elhúzódó válságban.

nem ragozom tovább, felteszem érthető.

majd az mcc megoldja. felőlem oldja meg. nekem egyik párt se kenyerem. oldják meg. aztán a köznép majd eldönti, hogy a megoldásuk kell, vagy nem kell.

midnight coder 2022.07.25. 19:35:01

@cvsvrs: "a legrosszabb beltartalommal ment a szovjet piacra. amivel egyébként elégedettek voltak. a második a belső piacra készült. az közepes minőségű volt. és a harmadik ment tőkés exportra. és ami tőkés exportból visszamaradt azt csak pult alál lehet kapni, vagy azért sorba kellett állni. ami nyugaton visszadoboztt a minőségbiztosítás."

Ami viszont átment az is éppenhogy, kis hazánk árui mindenképp az alsó polcokon voltak, már ha egyáltalán eljutottak odáig. És ez volt az, amiért kis hazánkban sorban álltál. Ës ezt általában olyan költséggel állítottad elő, amit ha ki kellett volna fizetni nyugaton, körberöhögtek volna vele. De egyrészt kis hazánkban a munkaerő a nyugatihoz képest ingyen volt, másrészt bőven belefért a veszteséges termelés is, elvégre a kemény valuta aranyat ért.

"egy fokkal tisztességesebb a szocializmus visszaállítása azzal, hogy lehet maszek."
A szocializmus így is, úgy is csőd. Úgy lehet csinálni, ahogy a komcsik csinálták, tűzzel-vassal. Ez működik, csak a végeredmény lesz olyan, amilyen.

Illetve, a kicsi kínaiaknál lehet hogy működik, mert a kicsi kínai kb. annyira individualista mint egy hangya. De európában ez esélytelen, idehaza meg pláne. Még az állami beruházások nagy részét is szétlopják. Ezzel akarsz te bármit is működtetni? Neźd meg az egészségügyet. kb. ez az utolsó fennmaradt szocialista nagyvállalat. Na, olyan is.

Gógita 2022.07.26. 00:46:24

@cvsvrs: Hú, igen csak elszabadult a fantáziád! :-)

Gógita 2022.07.26. 00:49:17

@cvsvrs: Én nem járok az MCC-be. Azt hiszem ötödikes kortól vannak foglalkozások.
És van középiskolás és talán már egyetemista program is.
Amikor odáig jutnak, ki fog derülni, kik kaptak MCC-s plusz képzéseket. Ezek döntően ma még gyerekek.

Gógita 2022.07.26. 00:53:55

@cvsvrs: Nagyjából, amit az MCC ma csinál, ezt kellett volna csinálniuk pl. az egyházaknak már a rendszerváltás körül és előtt is. Hiszen éltek a nemzetközi kapcsolataik is. A világ tele egyházi egyetemekkel, szellemi műhelyekkel... És igen, a nyolcvanas évek második felében már ki lehetett volna menni, küldeni fiatalokat tanulni, képzésre. Egyetemekre, jobb-konzi-kerdem szellemi műhelyekhez, alapítványokhoz.

Sajnos ezt akkor - és még ma is - elbaltázzák, nem használják ki.

midnight coder 2022.07.26. 08:11:40

@cvsvrs: A tangazdaságnál nem a rentábilis termelés a lényeg, hanem az oktatás. Ott nem is cél, hogy gazdaságos legyen. A közmunka pedig egy speciális magyar helyzetre adott speciális magyar válasz. Valójában a segélyezés egy olyan formája, ahol a delikvensnek tennie is kell valamit a segélyért. A cél pedig az, hogy ne maradjon az otthon ülünk és várjuk a segélyt, illetve felülünk a lovaskocsira hogy hátha valahová beugorhatunk "szerezni" valamit egy egész nemzetiség életformája.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása