magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Keresztény ballibbant forradalom?

Szeretem a dolgokat megérteni belülről. Mondjuk pl. a liberalizmus egy belülről érthető, koherens tanítás - persze marhaság, mert az alapok tévesek, de ha az alapokat elfogadjuk axiomatikusan, akkor onnan nézve a többi már logikus. Egyébként a kereszténység is ilyen: az alapok nem bizonyíthatóak, de ha ezeket elfogadjuk, a többi már logikus.

Ezt a modern reformkereszténységet, melyet a mi Perintánk is képvisel, azonban képtelen vagyok megérteni. Most az ÉS-ben erről szóló cikk is csak újabb kételyeket, kérdéseket vet fel.

A cikk nyilvánvaló marhaságaival nem foglalkozom, csak a teológiai résszel. Mert pl. nyilvánvaló, hogy egy olyan szekuláris országban mint amilyen Magyarország, a vallás kb. nulla szinten használható fel politikai célokra. Az átlag magyar számára kb. tizedrangú szempont, hogy miről mi a vallás hozzáállása. Ez legjobban ott látható, hogy míg pl. a homokosságot a nagy többség elutasítja, addig az abortuszt a nagy többség meg támogatja - miközben a katolikus és református hozzállás mindkettőhöz negatív, sőt talán az utóbbihoz negatívabb, mint az előbbihez, ami persze indokolt: a homokosság lehet rejtőzkődő, szégyellt, sőt abba is hagyható, míg a már megölt meg nem született gyermek nem támasztható fel.

De mint mondtam, ezt hagyjuk, nézzük az egyháztani részt!

A kritika azt mondja, mekkora baj Isten helyett a császár szolgálata, s az oltár és a trón szövetsége, hiszen így az egyházak "lecsillapítják a kétségbeesetteket, elkerülhetetlen isteni akaratként tüntetik fel a brutális adó- és áremelés következményeit, lebeszélik az embereket az e világi ellenállásról a túlvilági jutalomra mutogatva".

Hát, visszarepültem a 80-as évek első felébe, amikor szovjet középiskolában tanultam, ugyanis ez a szöveg ott ment a történelemoktatás kereteiben. Minden idők legbutább 3 ateista érve között van ez: "a hatalom a vallás segítségével gátolja meg az osztályharcot" (a másik 2: "csalók átverik a buta mucsai fogatlan többséget" és "tudománypótlék").

Szóval a keresztény vallás nem gátolja sehogy se a politikai harcot, ez csak egyes extrém áramlatokra igaz, lásd jehovisták, ahol még a himnusz alatti felállás vagy a zászlónak tisztelgés is tiltott. Sem a hagyományos kereszténység, sem a protestantizmus legnagyobb része nem politikaellenes. Sokkal inkább az ellenkezője igaz: egyes áramlatok túlságosan is átpolitizáltak. Lásd mondjuk a protestantizmus harmadik ágát, a radikális reformációt, ahol egyenesen vallási alapon határozták meg mi a helyes államforma - az 1524-1525-ös nagy német parasztlázadást egyenesen radikális protestáns teológusok vezették, aki a Bibliából vélték levonni a fennálló rend törvénytelenségét.

Amit a hagyományos kereszténység elítél: ha valaki egy adott politikai nézetet a vallással azonosít, lásd "az igazi keresztény kommunista" vagy "az igazi keresztény a monarchia mellett köteles állni". De azt nem ítéli el, ha valaki keresztény és emellett van politikai hite is. Keresztény ember lehet bármilyen politikai eszme híve, lehet kommunista, szocdem, fasiszta, náci, liberális, populista, s még sok más is, s persze lehet apolitikus is. Nyilván keresztény nem fogadhat el egy politikai eszmében se olyan tételt, mely nyíltan szembemegy a kereszténységgel, pl. egy keresztény lehet simán kommunista, de nem fogadhatja el a marxizmus materialista részét, miközben meg az osztályharcot minden további nélkül elfogadhatja.

A perintista kritika szerint a vallás bűnös, mert egyrészt nem politizál, hisz nem szólít fel a hatalom elleni harcra, másrészt politizál, mert támogatja a hatalmat - furcsa álláspont, nem igazán koherens.

Ami pedig a "túlvilági jutalmat" illeti, a jutalom nem a nem-harcért jár: bátran lehet harcolni, vagy ellenezni a harcot, vagy semlegesnek lenni. A túlvilági jutalom egyszerűen a dolgok nagyobb keretbe helyezése: hogy az evilági lét csak része egy nagyobb dolognak. Hogy ez esetleg egyeseket lebeszél a harcról? Biztosan van ilyen, de ez egyéni döntés kérdése. Egy profán példával: megvettem egy nyaralást jó helyre, majd kiderül, a turisztikai cég egy rozzant busszal akar odaszállítani - van aki azt mondja "kibírok pár órát" és van aki inkább panaszt tesz és kártérítést követel az irodától, mindkettő elfogadható magatartás.

Végülis a perintista kritika kb. az: az Egyház miért nem válik valamiféle forradalmi ballib párttá, mely abbahagyja a sok "süketelést" a túlvilágról, s ehelyett inkább segít egy ballib kormányzat hatalomra kerülésében? Nos, semmi gond ezzel a hozzáállással, de ez nem keresztény álláspont.

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8517888795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2022.07.28. 07:03:39

Perintfalvi a magyar ferenc és legalább annyira hatékony az itt felvázolt ellentmondások ellenére vagy éppen azért azaz te is segíted ebben

midnight coder 2022.07.28. 07:39:19

"míg a már megölt meg nem született gyermek nem támasztható fel"

A keresztény vallás érdekes ezzel a ne ölj parnncsal, elvégre már az Ószövetség is leginkább arról szól hogy épp kiket öltek meg a zsidók. És ebben elég jók voltak, maga Mózes is akkora tömeggyilkos volt, hogy Hitler vagy Sztálin bármikor felvette volna a jobb kezének. Jó, mondjuk Hitler esetén lehet, hogy előtte nem ártott volna igazolnia hogy tiszta fajú árja, de a hozzáállásával egy percig sem lett volna probléma.

2022.07.28. 08:22:42

ki a magyar? az, aki magyarnak vallja magát. eddig van egyetértés.

aki magénak vallja a magyar vallást. na, ezt már nem fogadják el csak a protestánsok. mert a többi vallásfelekezet azt mondja: magyar vallás? hülye vagy! olyan nincs.

hogyan vallja valaki magát magyarnak úgy, hogy nincs magyar vallás? és erre az a válasz, hogy ezt nem így kell érteni. valamit (nem világi módon) vall, (világias módon) vállal, az a vallás. magyarul.

Yorg 2022.07.28. 08:29:25

@cvsvrs: Ma reggel Arató Gergely, DK vendég volt az M1-en.

2022.07.28. 08:36:27

a gyerek, a jerke (a kis bárány, ami egy biblikus jelkép). ahogyan az ónorvégben a gyerek a kis kecske. kid. a gida. amit az abortusz elpusztít az a magzat.

nincs szó gyerekek megöléséről. a magyar a közfelfogás az, hogy a magzat a nő testének része. attól nő, hogy növekszik benne a magzat. asszonyi állat a magzatról maga rendelkezik. úgy ama asszony áldott állat. áldott állapotban van.

és erre lehet mondani, hogy ez milyen baromság. ez a néphagyomány. a népvallás.

római katolikusok is megszakértik. az egy másik világkép. egy másik vallás. másik felekezet.

2022.07.28. 08:49:26

@Yorg:
értem, hogy udvarolni kell a brüsszelieknek, hogy magyarországon demokrácia van.

magyarországon demokrácia van. feltéve, hogy 1990-2010 között is az volt. akkor is, ha arató gergelyt nem hívják be a köztévébe. a fidesznek többsége van. és az uralkodik. értem, hogy ez most már nem nemzeti bolsevizmus, hanem a brit majoritarian irányzat, az mtva a bbc normákat követi. és az ellenzéki (!) képviselőket is behívja. ettől nem lesz lényegesen nagyobb a demokrácia. a sajtószabadság, stb. az m1-et eleve nagyon kevesen nézik.

Yorg 2022.07.28. 09:03:31

@cvsvrs: Ócska melléduma. A lényeg: megint faszságokat beszéltél a múltkor, hogy nem hívnak be ellenzékieket a köztévébe.

kiskisutca 2022.07.28. 09:04:15

"az osztályharcot minden további nélkül elfogadhatja."

Mit értesz osztályharcon?

A Biblia szerint a rabszolgáknak bele kell törődniük a sorsukba, nem szabad lázadozni. Sőt egyáltalán nem szabad senkinek sem lázadni, önbíráskodni. Türelemmel, szeretettel mindent el kell tudni viselni, de legalább erre kell törekedni.

Yorg 2022.07.28. 09:07:23

@cvsvrs: Dehogy nincs. Hallottad már azt a kifejezést, te nagy népvallás tudor, hogy angyalcsinálás? Érdekes módon mandulaműtétnél meglehetősen ritkán kerül elő ez a kifejezés. Egyébként meg ki hatalmazott fel téged, hogy a magyar nép nevében beszélj? Bicskanyitogató, amit művelsz.

kiskisutca 2022.07.28. 09:11:20

@cvsvrs:

"nincs szó gyerekek megöléséről."

Eufémizmus.

www.nkp.hu/tankonyv/biologia_8/lecke_05_035

Attól, hogy egy másik kifejezést használsz rá, még azért olyasmi.
Persze, értem a funkcióját.

2022.07.28. 09:12:57

@Yorg:
az mtva úgy általában nem nagyon hívott be ellenzékieket. a kampányban 5-5 percre. most meg lánczi andrásnál szerepelt fodor gábor. és behívják arató gergelyt. és valóban hülyeséget beszéltem, hogy az ellenzékieket nem hívják be. behívják.

kiskisutca 2022.07.28. 09:17:42

@Yorg:

"Bicskanyitogató,"

De van benne rendszer!
Én érteni vélem. Én nem vagyok tipikus magyar és így félig kívülről próbálom megérteni a magyarizmust, mert mégiscsak egy igen jelentűs csoportról van szó! (vagy nem, ezt nem tudom pontosan, de mindenesetre van ez az áramlat.)

2022.07.28. 09:20:13

@kiskisutca:
az abortusz gyilkosság. de szó nincs arról, hogy gyerekeket ölnek.

kiskisutca 2022.07.28. 09:23:56

@cvsvrs:

Az emberi életet az alábbi életkori szakaszokra oszthatjuk:

Csecsemőkor: a születéstől az első fogzás kezdetéig, a 7-8. hónapig. Ebből az újszülöttkor a születéstől számított első 4 hét.
Kisgyermekkor: az első fogzás kezdetétől a második fogzás kezdetéig, azaz a 6. évig.
Gyermekkor: a 6.-tól a 12-13. évig.
Serdülőkor: a 12-13. életévtől, a 15-16. életévig, vagyis a nemi érés befejeztéig.
Ifjúkor (juvenilitas): a nemi érés befejezésétől a növekedés megszűntéig. Férfiaknál a 25., nőknél a 20. életévig.
Fiatal felnőttkor: a növekedés befejeztétől (férfiaknál 25., nőknél 20. életévtől), nagyjából 30 éves korig.
Középkorú felnőttkor: a 30. életévtől, az öregedés első jeleiig.
Az öregedés első fázisa (senectus ingrediens): 40 v. 35-től 50 v. 45 éves korig.
Haladó öregedés (presenium): 50 v. 45-től 65 v. 60 éves korig.
Aggkor (senium), 65 v. 60 év felett.

Tényleg nem gyerekeket, de embereket!

2022.07.28. 09:35:44

@Yorg:
errefelé a többség nem ítéli el azt abortuszt. (én így látom. lehet, hogy rosszul látom). nem is támogatja persze.

debrecenben a puritanizmus idején az abortuszt halállal büntették. az abortusz az volt, hogy a férfi megverte a nőt. addig verte amíg el nem vetélt. és arra jutottak, hogy az asszony állat a magzat állatról maga rendelkezik. azt jog szerint nem veheti el a férfi.

a római katolikus egyház nem erre jutott. az ortodoxia se. debrecenben a puritánok. ez egy értelmezés, és a népvallás valami ilyesmi. hogy a magzat a nő testének része. és arról a nő maga rendelkezik. ami nem jelenti azt, hogy támogatni kell az abortuszt. dehogy kell.

a liberalizmus az, hogy van amit megengedek. nem elfogadok, de megengedek. keresztény libertáriusság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.28. 09:43:54

@kiskisutca:

A kereszténységnek nincs poitikai tanítása. Minden rendszert elfogad.

A rabszolgaságról: a keresztény rabszolga tisztelje tulajdonsát, a keresztény rabszoolgatartó meg kezelje ugyanígy tulajdonát. Ennyi az egész.

Ugyanez tőkés-bérmunkás viszonyban.

Ami nem jelent többet, mint egymás emberként való tiszteletét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.28. 09:46:13

@midnight coder:

Mert valójában "ne gyilkolj". Maga az ölés rendben van, ha az alapja erkölcsös. Lásd nem tilos a halálbüntetés, az önvédelemből ölés, meg akatonáskodás se. De súlyos bűn mondjuk a rablógyilkosság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.28. 09:47:04

@vasútihíd:

Van ilyen veszély. de nem szabad hallgatni ilyenkor, ez a kisebb rossz.

kiskisutca 2022.07.28. 09:52:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Minden rendszert elfogad."

Megadni a császárnak, ami a császáré. "Csak" ennyire fogadja el.

2022.07.28. 09:53:32

@kiskisutca:
a gyilkosságnak van két kategóriája. homicide és suicide murder.

egy gyermek megölése homicide murder. gyilkosság és emberiség elleni bűntett.
a magzat megölése (véleményem szerint) a suicide murder kategóriájába esik. az egy öncsonkítás. nő meggyilkolja magát, magából a magzatát. segítséggel saját magába döfi a kést, nem a másikba. és ez lényegi különbség. véleményem szerint. és lehet mondani, hogy nem, kérem ez ugyanaz. legyen neked ugyanaz. engedd már meg nekem, hogy a kettő között különbséget tegyek.

Yorg 2022.07.28. 09:54:18

@cvsvrs: "az mtva úgy általában nem nagyon hívott be ellenzékieket."

Hazugság, behívtak, csak nem mentek. De ezt már írtam a múltkor is, csak nem bír bemenni abba a nehéz fejedbe semmilyen új információ.

Lánczi Andrást meg összekevered Lánczi Tamással. És nemcsak Fodor szerepelt nála, hanem Márki-Zay is.

Még egyszer megkérdem: nem akarod befejezni ennek a jobb sorsra érdemes kommentszekciónak a szétcseszését?

Yorg 2022.07.28. 09:56:33

@kiskisutca: "De van benne rendszer!"

Dehogy van! A teremtés előtti őskáosz árad a billentyűzetéből.

Yorg 2022.07.28. 09:59:32

@cvsvrs: "de szó nincs arról, hogy gyerekeket ölnek. "

Akkor mégis miket ölnek, plüssállatokat?

2022.07.28. 09:59:47

@Yorg:
te kezted el, hogy én lássam már be, hogy a köztévé behívja az ellenzékiek is. beláttam. behívják. a hibámat is beláttam. a fidesz az ellenzékieket behívja a köztévébe.

kiskisutca 2022.07.28. 10:07:04

@cvsvrs:

"és lehet mondani, hogy nem, kérem ez ugyanaz. legyen neked ugyanaz. engedd már meg nekem, hogy a kettő között különbséget tegyek."

Szerintem is van különbség, de azt is meg lehetne magyarázni, hogy születés utáni 4. hétig legyen elpusztítható akár.

Yorg 2022.07.28. 10:07:26

@cvsvrs: "errefelé a többség nem ítéli el azt abortuszt."

Ezt kivételesen jól látod. (És nemcsak arrafelé.) De ennek az oka nem a "népvallás", hanem a szívednek oly kedves kádár-kori amorális nihil, amit később megtámogatott a nyugatról először beszivárgott, majd a rendszerváltás után berobbant '68-as/posztmodern nihil. Ami ugye jelentős csapást szenvedett nemrég az USA Legfelsőbb Bíróságának döntése által. Úgyhogy ki tudja mi lesz most.

A hsz-ed töbi része a szokásos értelmezhetetlen, önellentmondó őskáosz.

kiskisutca 2022.07.28. 10:19:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Maga az ölés rendben van"

Igazából nincs.

Keresztény szempontból az optimista forgatókönyv ez:

- a bűnös őszintén megbánja a bűnét, vezekel.
- a sértett elfogadja a bocsánat kérést, mert tudja, hogy szíve mélyén ő is egy mindenre rosszra képes bűnös, csak isteni kegyelem által addig sikerült megúszni, és Isten is kegyelmet vár tőle, nem bosszút.

Az ölés (elrettentés, megtorlás) a világi törvénykezés része.

2022.07.28. 10:35:29

@Yorg:
mi az ellentmondás?

debrecenben a puritánok az abortusz miatt azt a férfit ítélték halálra aki addig ütötte, ütlegelte a feleségét, amíg el nem vetélt. azt gondolták, hogy a férj éppenséggel megütheti a feleségét, de magja felett elsődlegesen az asszony rendelkezik. értem, hogy ez neked egy a precedens zagyvaság, zavarosság. ellentmond a világképednek.

Yorg 2022.07.28. 10:46:50

@cvsvrs: "debrecenben a puritanizmus idején az abortuszt halállal büntették. az abortusz az volt, hogy a férfi megverte a nőt. addig verte amíg el nem vetélt. és arra jutottak, hogy az asszony állat a magzat állatról maga rendelkezik. azt jog szerint nem veheti el a férfi."

Hülyeség az egész. A puritánok nemcsak a nő megverése miatti abortuszt büntették halállal, hanem az összeset. Az egész gondolatmeneted úgy rossz, ahogy van, így a következtetésed is téves.

2022.07.28. 11:13:16

@kiskisutca:
az abortusz a magzati állapotot szünteti meg. azt pusztítja el. az nem ember. ha kiveszed a magzatot a nőből, akkor az semmilyen módon nem képes az önálló életre. nem ember. szemben az újszülöttel. amelyik a nőstény sertés "állat", az emse csecsén, az emlőn emik. eszik. csecsemő. aztán megtanul járni. úgy jerke (kis bárány). gyermek. aztán megjelennek rajta a serték. serdül. és ezek után az emberfia fiatal. és úgy "fial". ezek az állatias elnevezések az emberi életnek az állapotszerűségét írják le.

a magzati állapot a kezdőpont. és az ember újszülöttként születik. illetve a mennyben újjászületik. a szerettek, akik meghaltak, elporladtak a lelkekben tovább élnek. újjászületnek. köztünk vannak a mindennapjainkban, ahogyan jézus. ez a népvallás, vagy valami ilyesmi.

a zsidókeresztényekek szerint (ha jól értem, akkor) ez nem így van. a feltámadást nem így kell érteni. jézus krisztus szenvedéseivel megváltotta az emberiséget a bűnöktől, ami attől még eredendően bűnös persze, ezért kell a papoknak prédikálni arról, hogy majd a második eljövetelkor lesz egy zombi apokalipszis. vagy valami ilyesmi. szerintem ez egy mesevilág. de aki ebben hisz, felőlem higgye.

nekem a lelkemben támadnak fel a szeretteim és úgy újjászületnek. köztünk vannak, ahogyan jézus. de ha valaki a zombi apokalipszist várja, vagy azt hiszi, akkor felőlem higgye. értem azt is, hogy egyesek ilyenkor azt mondják, hogy lélek, miféle lélek. ez egy baromság. mert van akik azt hiszik, hogy mennyország az űrben van. szerintem a mennyország a lelkekben van. ahogyan az emberfiának a menye. a menyecskéje. az űrben üresség van.

értem, hogy ez a népiesség nem azonos a római katolicizmussal. onnan nézve ez pogányság. zavaros zagyvaság. az őskáosz újrateremtése. gondolkodjon úgy.

2022.07.28. 11:26:09

@Yorg:
a puritanizmus idejéből a nők megveréséből származó abotuszról van feljegyzés. lehet, hogy borsodi cigány asszonyok verik a hasukat gumikalapáccsal. lehet, hogy van ilyen. azt nem tudom, hogy ez esetben a puritánok hogyan ítéletek volna. errefelé nem volt ilyen eset akkoriban. tudtommal.

Yorg 2022.07.28. 12:26:06

@cvsvrs: Kiket hívtak Debrecenben angyalcsinálóknak? Kizárólag a terhes feleségüket verő férjeket? Nem mondhatod, hogy nem voltak, mert benne van a szó a cívis szótárban:mnytud.arts.unideb.hu/sorozat/dcsz/dcsz.pdf

Yorg 2022.07.28. 12:28:10

@Yorg: angyalcsináló angyalcsináló² mn Tiltott
magzatelhajtást végző 〈nő〉

2022.07.28. 12:30:25

@Yorg:
nyilván volt ilyen is.

2022.07.28. 12:37:36

@Yorg:
ugye ebből is a közfelfogás következik, hogy a fogantatás után a férfi nem rendelkezhet a magjáról (nem hajthatja el a magzatot a nő akarata ellenére), a nők azonban mégiscsak. a kádár kor előtt is. az ilyen praktikák a boszorkányság bűvkörébe estek.

Yorg 2022.07.28. 12:38:00

@cvsvrs: És azt is halállal büntették a puritánok. Tehát rossz volt az egész gondolatmeneted. Így a következtetésed is téves. QED.

2022.07.28. 12:44:07

@Yorg:
és hol van ilyen ítélet. lehet, hogy van. nem tudok róla.

Yorg 2022.07.28. 12:47:34

@cvsvrs: "a nők azonban mégiscsak"

Egy nagy lópikulát, már elnézést! Súlyos bűncselekmény volt, és társadalmilag is el volt ítélve. Magyarországon először a Kádár-rendszerben volt mind törvényileg, mind társadalmilag elfogadott.

"az ilyen praktikák a boszorkányság bűvkörébe estek. "

Ami megint csak súlyos bűncselekmény volt, és társadalmilag is el volt ítélve. Hozzak forrást debreceni boszorkányperekről? Tudnék, ha tagadnád, hogy voltak.

A Pokol hangján beszélsz, semmi közöd nincs a kereszténységhez.

Yorg 2022.07.28. 12:48:19

@cvsvrs: "nem tudok róla. "

Ami nem jelent az ég világon semmit.

2022.07.28. 12:52:52

@Yorg:
voltak boszorkányperek is. ez esetben nőket tömegével elítélték? ugye nem.

kiskisutca 2022.07.28. 12:53:13

@cvsvrs:

"ez a népvallás, vagy valami ilyesmi. a zsidókeresztényekek szerint (ha jól értem, akkor) ez nem így van."

hu.wikipedia.org/wiki/Szinkretizmus

Egyesek a Biblia tanítását, és a keresztyén hitet a sámánizmussal, parajelenségekkel, szellemidézéssel, ezoterikus természetgyógyászattal, keleti misztikával, esetleg más világvallások tanításával elegyítik.

2022.07.28. 12:53:27

@Yorg:
a keresztény átkozódás átok a kereszténységre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.28. 12:56:42

@cvsvrs: szerintem a gyerek a jövevény kifejezésből etimologizálható, noha nem jártam utána. A portugál/galleo szó a maga nemes egyszerűségében gyönyörű: criança , teremtmény.

Yorg 2022.07.28. 13:05:33

@cvsvrs: Tömegével nem, mert csak nagyon ritkán sikerült tetten érni a bűnöst. Ez a terhes feleséget verő férfi esete tömeges volt? Ugye nem.

Yorg 2022.07.28. 13:06:20

@cvsvrs: Aki mentegeti az abortuszt, az nem lehet keresztény. Pont.

2022.07.28. 13:23:28

@kiskisutca:
ezt értem, hogy a római katolikusok erre azt mondják, hogy ez szinkretizmus. aminek eredménye az újpogányság előretörése.

tehát ha én azt gondolom, hogy nekem elsődlegesen lelkemben támadnak fel a szeretteim és úgy élnek a családi körben, mint jézus krisztus, akkor erre egy római katolikus azt mondja, hogy ki ne találjak már ilyesmit. ez nem így van. ez őspogányság. nem lehet megidézn fazekas vagy csokonai szellemét, szellemiségét se, mert az is pogányság.

és valójában az van, hogy várni kell egy zombi apokalipszist és addig is rómába kell egy istencsászár. akinek a sameszai kiokoskodják, hogy szent péter a mennyországban van. a kezében, a zsebében, vagy a nyakába lógatva nem tudom hogyan van egy kulcs. amit jézus adott neki. és ott álcsorogog a kapuban, vagy ücsörög a lócán, vagy valami széken vagy egy fenséges, fényességes trónon, vagy nem tudom mit csinál és ilyesmikhez kötődik a feltámadás. lehet persze. a franc se tudja, hogy mihez kötődik a feltámadás. csak azt tudom, hogy a szeretteim, akik elhaltak a lelkemben újjászülettek, feltámadtak.

szerintem így gondolkodik az emberek jelentős része. megkockáztatom, a többsége. errefelé legalább is. lehet, hogy nem.

kiskisutca 2022.07.28. 13:27:30

@cvsvrs:

"szent péter a mennyországban van. a kezében, a zsebében, vagy a nyakába lógatva nem tudom hogyan van egy kulcs. amit jézus adott neki. és ott álcsorogog a kapuban, vagy ücsörög a lócán, vagy valami széken vagy egy fenséges, fényességes trónon, vagy nem tudom mit csinál és ilyesmikhez kötődik a feltámadás."

Szerintem egyszerűbb:
Üdvösséged legyen, ne ess kárhozatba, ne legyenek elrendezetlen bűneid. Az kiolvasható a Bibliából.

2022.07.28. 13:28:55

@Yorg:
a kereszténység nekem nem egy ellenkultúra. neked felőlem lehet az. harcolsz az abortusz ellen. harcoljál. a másik meg az abortusz ellenesek ellen harcol. harcoljon az is. az egy kontra és egy rekontra. ha isteni ítélőszéknek képzeled magad, akkor képzeld magad annak. a róm.kat. tanítóhivatal is annak képzeli magát.

Yorg 2022.07.28. 13:38:08

@cvsvrs: Aki nem vallja a kereszténység alapjait, az nem keresztény. Pont. De akkor miért hívja magát annak? Ez az, amit nehéz megérteni.

2022.07.28. 13:42:47

@kiskisutca:
úgy látszik, hogy nem érthető. nekem a feltámadás nem öncél. a feltámadás nekem az, hogy a szeretteim amikor elhalnak, akkor feltámadtak a lelkemben. és tudom, hogy feltámadtak. mert a tudatom által támadtak fel, a tudatosan támasztottak fel őket keresztényi lelkülettel. és ilyenformán hiszem, hogy létezik örökélet. és szerintem ilyesmi a népvallás.

a római katolikus hitvilág nem ez, hanem a főpapok beöltöznek aranyló ruhába, arany botokkal vonulnak, lóbálgatnak egy füstölőt, az a hóbortjuk. ők elsődlegesen saját magukat akarják feltámasztani ezáltal.

Yorg 2022.07.28. 13:46:58

@Yorg: És ez túlmutat a kereszténységen is. Pl. én azt szeretem, ha leveszek a boltban egy tej feliratú terméket, akkor az a folyadék, ami benne van, az (nagyrészt) egy tehénből jött ki korábban, nem pedig egy vegyi gyárban kotyvasztották össze növényi zsiradékból, meg még ki tudja miből. Ez ellenkultúra lenne?

Egyébként vicces, hogy egy kádárista-szinkretista-református "népvallású" beszél ellenkultúráról. A protestantizmus volt az eredeti ellenkultúra, '68 már csak a logikus végkifejlet. (protestálni=tiltakozni)

2022.07.28. 14:01:16

@Yorg:
Máté 22:36-40 Hungarian Károli
36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl és teljes elmédbõl.
38 Ez az elsõ és nagy parancsolat.
39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

ha a szomszédban van egy nő, aki abortuszt követett el, akkor nem úgy viszonyulok hozzá, mint aki szánt szándékkal megölte a tulajdon gyermekét. mert nekem az abotusz az első esetben suicide murder. az öngyilkossághoz, öncsonkoláshoz hasonlatos. a másik esetben pedig homocide murder. emberiség elleni bűntett. de ha egy róm.kat. pápa nem tesz különbséget mondván, hogy a gyilkosság az gyilkosság, akkor ne tegyen különbséget. és ha ebben a követik a róm.kat. hívek, akkor felőlem kövessék.

felőlem gondolhatod azt, hogy ez a differenciálás (homicide/suicide murder) nem keresztényi.

2022.07.28. 14:20:49

@Yorg:
pro az valamiért való küzdés. a protestantizmus a keresztény államnemzetbe vetett hiten alapul. akár csak a magyar felvilágosodás (csokonai, fazekas).

a magyar protestáns irodalom kiindulási pontjában a néphagyomány, a népszokások, a népvallás áll. és abba emeli be a biblikust hagyományt. dorottyát fársángkor megszépítik a gráciák. ez egy mese. vitézi versezet négy levonásban. hisszük dorottyát. minden ami az általános emberségre és a nem elvilági bölcseletre van alapozva. keresztény az, aki hiszi jézus krisztust. de valaki hiheti úgy is, mint a lúdas matyit. a protestantizmusban ez meg van engedve.

a róm.kat. hitvilágban a szent atyában és a szent szék tanítóhivatalába kell hinni elsősorban. mitagadás az is lehet keresztényi. szabó magda regényének szereplői dóczy gedeon a lánynevelés apostolának dörgedelemei közepette úgy hisznek abigélban, mint jézus krisztusban. zsuzsánna nővér a kőnigbe szerelmes. és azt hiszi, hogy abigél horn mici. pedig a kőnig. ez is keresztényi. nekem az. ha neked nem, akkor nem.

Yorg 2022.07.28. 14:35:21

@cvsvrs: "az öngyilkossághoz ... hasonlatos"

Ami egyébként szintén bűn a keresztények szerint.

"de ha egy róm.kat. pápa nem tesz különbséget"

A protestáns vs. katolikus témát most ne keverd ide, ebben a kérdésben a protestánsok ugyanazt vallják, mint a katolikusok: aki nem ítéli el az abortuszt, az nem keresztény. Pont.
Ha te nem ezt vallod, akkor nem vagy keresztény. Pont.

"felőlem gondolhatod azt, hogy ez a differenciálás (homicide/suicide murder) nem keresztényi. "

Ezt nem csak én gondolom így, hanem az összes keresztény (függetlenül attól, hogy ortodox, katolikus vagy protestáns).

Yorg 2022.07.28. 14:36:58

"pro az valamiért való küzdés"

Uramatyám! Na jó, mára elég volt belőled.

Yorg 2022.07.28. 15:21:41

@cvsvrs: Te miben különbözöl a sátánistáktól?

Gógita 2022.07.28. 17:40:26

@cvsvrs: Ha a kicsírázott búzát kiszántod, lesz búzád és kenyered?
Mikor(tól) nem búza a búza?
Elvetve búza? Kicsírázva búza? Kalászba szökkenve búza, Zölden búza? Megérve búza csak? ...

Az, hogy a magzat nem egy MÁSIK, élő ember, meg ő valójába az anya teste, stb. csak hazug játék a szavakkal, hogy legálisan lehessen megölni, elpusztítani az új emberi életet!
Ez az élet FOLYTONOS, a fogantatással jön létre és a halállal szűnik meg.
Vannak szakaszai, de mindvégig ugyanannak az embernek az élete. (És ez nem a nő! Bármely nőgyógyász tökéletes pontossággal meg tudja különböztetni a nő testrészeit egy új élettől, az új élő ember testrészeitől. 100%-os biztonsággal. Tehát egyértelmű, hogy NEM A NŐ TESTÉRŐL van szó. A nő teste két szempontból játszik szerepet: 1. a nő adta oda egy férfinak a testét, amiből terhesség lett, 2. biológiailag benne kezdődik az új ember élete és fejlődése. Ezért sem "öngyilkosság" amikor egy MÁSIK életet pusztíttatnak el! Hogy nekik jobb legyen. Ez szimpla FELÁLDOZÁS.)

Gógita 2022.07.28. 17:48:08

@cvsvrs: Az újszülött és a csecsemő ugyanúgy teljesen életképtelen a külső segítség nélkül!
Valójába, hogy kint vagy bent nem segítek neki életben maradni, sőt teszek róla, hogy ne sikerüljön, csak részletkérdés.

A fő különbség csupán annyi, hogy kint már bele kell nézni az arcába, a szemébe, miközben megölöd. Ez nehezebb, mintha oda se kell nézni!
Az újszülöttjüket megölő, zavarodott nők semmi mást nem tesznek pedig, mint abortálnak.
Csak ők már nem a gyilkosság-védett szakaszban teszik, ezért ők már gyilkosnak számítanak.
Pedig pontosan ugyanazt teszik.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása