magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kisemberen akarsz bosszút állni?

A modern liberális demokrácia, a modern kapitalizmus egyik sajátos jelensége, hogy az igazi hatalom teljesen el van rejtve. Gyakorlatilag nem lehet tudni kik döntenek és mikor, hogyan a fontos kérdésekben.

Mára ez eljutott arra a szintre, hogy a nagy cégek esetében se lehet tudni milyen alapon tesznek így vagy úgy.

A vásárló, az ügyfél teljesen védtelen. A nagy cégek ugyanis direkt egy teljesen átláthatatlan, rejtett rendszert építettek ki, melyben az egyszerő vevő esélye nulla körüli.

2007 óta személyesen is átlátom ezt, mert csupa olyan munkakörben és munkahelyen dolgozom, ahol éppen ez a fő feladatom: az ügyfél meggátlása abban, hogy eljusson a cég vezetőihez. Az ügyfélszolgálat, a kólcenter ugyanis erről szól.

Persze egyszerű ügyekben a kólcenteres munkatárs hasznos lehet, mondjuk elmagyaráz az ügyfélnek valamit, amit az nem tud. De amint egy ügyfélnek olyan gondja akad, amire a céges rend nem ad megoldást, a kör bezárul, s az ügyfél csapdába esik.

A túl sok halivúdi filmet nézett ügyfél ilyenkor elkezd tombolni, abban a hitben, hogy ezzel bosszúságot okoz majd a cégnek, a cég meg majd kinyalja a seggét, nehogy elveszítse. A valóságban legfeljebb egy-egy gyengébb idegzetű alacsony rangú ügyintézőnek okoz pár nehéz percet, de a legtöbb esetben még ez se: az alacsony rangú ügyintézők udvariasan meghallgatják a tombolást, majd kiröhögik a panaszost annak háta mögött.

Számtalan ilyen pillanatot éltem át. S persze bőven akadt olyan esetem is, hogy az ügyfélnek igaza volt, csak persze ezt nem ismerhettem el neki soha. Meg ha el is ismertem volna neki, ezzel sokat nem ért volna, hiszen ezzel csak egy magánszemély együttérzését kapta volna meg, de nem a probléma megoldását.

Egyébként én alapvetően segítőkész kólcenteres voltam mindig. Szinte mindig az ügyfél pártján voltam a cég ellen, amikor nyilvánvalóan a cég volt a hibás, s még akkor is az ügyfélnek igyekeztem segíteni, amikor ezt a céges szabályzat tiltotta. Egy tapasztalt kólcenteres tud ugyanis rugalmas lenni. Pl. az ügyfél bejelent x panaszt, amire a rendszer szerint a megoldás y, viszont világos, hogy ez nem lesz valós megoldás, mert a probléma valójában más, szóval én azt írom a rendszerbe, a bejelentett panasz z volt, amire már engedi a rendszer a valós q megoldást.

Hogy ne beszéljek félre, konkrét eset. Számítógépes nagy multi. A szerencsétlen embernek a merevlemeze meghalóban van. néha megy, néha nem. A hivatalos megoldás a ki- és bekapcsolás, közben pár perc pihentetés, kábelek ellenőrzése, ez tényleg megoldja a problémát kb. pár órára, jó esetben pár napra, aztán kész, teljes halál a végeredmény. Szóval szólok az embernek, ha nincs minden fontos adata lementve, akkor most azonnal van a megfelelő pillanat erre, egyébként meg küldöm neki az új merevlemezt, mivel még garanciás, a rendszerbe meg beírom "bios nem ismeri fel a merevlemezt", amire az esetre az új merevlemez küldése a megoldás.

Egyetlen esetben nem segítettem soha az ügyfelet: ha elkezdett káromkodni meg átkozódni - az ilyeneket szigorúan a szabályok szerint kezeltem, ami oda vezetett, hogy problémájuk nem lett megoldva. Itt az volt az alapelvem: ha komolyan hiszi, hogy halivúdi filmben él, ahol "az ügyfélnek mindig igaza van", akkor takarodjon Halivúdba.

Olyanoktól, akik sose dolgoztak ügyfélszolgálaton hallom "na, bemegyek rájuk borítom az asztalt" meg "felhívom őket, jól megijesztem őket". Mindig elmagyarázom, ennek semmi értelme egy nagy cég esetében. Ez nem egy egyéni vállalkozó villanyszerelő, aki valamit elrontott, ezért elmegyek hozzá és rászólok - itt sose fogsz eljutni olyan szintig, ahol már jelentősége lenne az ügynek. Szóval inkább menj be, válassz ki egy normálisnak tűnő ügyintézőt, mondd el neki normálisan mi a baj, s a végén lehet, hogy meglepődsz, mert megoldást javasol.

A legagresszívebb Halivúd-hívő ügyfél nehéz dolog persze. Ordítva kezdi, hogy "én fizetem a maga fizetését", amire a válaszom mindig hideg és nyugodt "Ön téved, nem Ön fizeti". Ekkor az ember átvált tegezésre és furcsa állati hangokat kezd hallatni. Két verzió van, az egyik a "kiderítem hol vagytok, odamegyek, s mindenkit agyonverek", a másik "az ügyvédem még a szaros kölykötök játékmackóját is lepereli rólatok". Végül "írok még ma a központotoknak, s mindenkit kirúgatok". Ez utóbbi a legjobb, mert ez az jelenti, tényleg semmi nem fog történni, az ilyen központnak küldött panaszokat a központ ugyanis visszaküldi mindig az illetékeseknek, azaz nekünk.

Címkék: közélet
20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7617889875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.07.30. 12:23:54

van olyan ismerősöm, aki a fogyasztóvédelemnek ír leveleket. de nem egyet, hanem ha kell, akkor ezret. azzal, hogy azt továbbítsák az adott cég helyi vezetőjének. az aláírás után megadja a postacímét. és ezek a cégek idődnként választolnak a fogyasztóvédelmen keresztül átküldött írásbeli panaszra. és küldnekek egy ajándék csomagot.

ez a nevem senki 2022.07.30. 14:19:21

"bios nem ismeri fel a merevlemezt", amire az esetre az új merevlemez küldése a megoldás

hah aha
nor
mális cégnél a meg
old
ás
1. frissítsen bi oszt az ügy fél
2. cserél yen alap lap ott
3.. hozzabe majd ki vizsgál lyuk

ez a nevem senki 2022.07.30. 14:21:11

vajon de
brecenbe hogy
an megyez
e

midnight coder 2022.07.30. 15:44:11

Én most épp egy olyan projekten dolgozom éppen, ahol egy szoftver harmadik szintû supportját látjuk el. Az első szint kb. az ami a birca, a második már ennél eggyel okosabb, ide kerülnek azok a gondok amit az L1 már nem tud megoldani mert picit mélyebb ismeretét igénylik a rendszernek - és eldöntik hogy esetleg hiba-e, amit elküldenek az L3-ra. Aztán mi az L3-ban megpróbáljuk előidézni a hibát, és ha sikerül akkor kijavítjuk. L1-esbõl rengeteg van, L2 már kevésbé sok, L3-ra meg csak páran, ráadásul nekünk sem csak ez az egyetlen dolgunk. Ha az ügyfél egyből minket érne el, akkor egyetlen hiba sem lenne soha kijavítva. Ha pedig a cég igazgatóját, akkor meg pláne nem, mert még a hárommal alatta lévő menedzser sem tudja hogy miről van szó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.30. 15:49:02

@midnight coder:

A Nokiánál volt olyan, hogy "eszkalálás". Ez a gyakorlatban aat jelentette: elment a kérdés Finnországba, ahonnan sose jött vissza értelmes válasz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.30. 15:54:54

@midnight coder:

A kólcenteres alapvicc:

- Hány kólcenteres kell egy kiégett villanykörte kicserélésével?
- Micsoda? Kiégett a villanykörte? Az képtelenség, nálunk ugyanolyan körte van, s az nem égett ki. Legyen szíves nézesse át egy okleveles villanyszerelővel a lakás teljes elektromos hálózatét, s beszéljen a csillár gyártójával is, valószínűleg az Ön csillárja nem kompatibilis a mi kiváló villanykörtéinkkel.

2022.07.30. 16:20:30

Érdekes, amit írsz, de összességében egy alja meló lehet ez. L1-L3, mind. Őszintén: nem lett volna vagy lenne most is lehetőséged más jellegű melóra.

2022.07.30. 19:43:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Több ismerősöm is bármiféle IT-s végzettség nélkül L1-en kezdte és néhány év után már egész más szinten voltak. Nem vezetőként léptek feljebb, hanem pl. az üzemeltetési területre. 2-3x bérért és kevesebb stresszel. Azt se tudják, pontosan mit is csinálnak, de nem is kell érteni hozzá ilyen szinten.

Gógita 2022.07.31. 01:51:55

Ez az "add tovább, szamár a vége" játék. Ebben a filmben pl. a pénzek eltüntetésének módját mutatják be játékosan. Hogy hogyan nem fizet pl.a biztosító. Hová vándorolnak a pénzek és hogyan.

port.hu/adatlap/film/tv/penzmoso-the-laundromat/movie-212504

midnight coder 2022.07.31. 08:31:25

@zavaleta: L1 eléggé alja, azt gyakran ki is szervezik indiába. L2 már nem annyira ott már eléggé érteni kell a szoftverhez, illetve a mögötte lévő folyamatokat is látni kell. Az L3 pedig elég érdekes nyomozások tudnak lenni, és elég tanulságos is. És pesze szükséges: egy terméknek az életciklusa nem addig tart, amíg létrehozod. Másrészt, igazából nem is szabadna új terméket létrehozni olyannak, aki nem húzott le pár évet az L3-on. Sokkal kevesebb karbantarthatatlan, megbízhatatlan dolog jönne létre.

midnight coder 2022.07.31. 08:35:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az, hogy egy hibát kijavítanak-e, üzleti döntés is. Még szoftver esetén is így van ez, nem hogy egy hardvernél. Minden hiba kap az L2-nél egy súlyosság tulajdonságot, aztán pedig a fejesek adnak neki egy prioritást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.31. 09:36:58

@midnight coder:

Teljesen cégfüggő az egész.

Az Avayánál az egyik L2-es a nagyobbik fiam. S bár sokat olvasott, meg képezte magát, de ő se műszaki végzettségű.

A Nokiánál meg volt L3 is, de ott az L3-hoz küldés azt jelentette "adj fel minden reményt", mert hónapokig nem volt válasz, s akkor is ha volt, semmit nem oldott meg.

A tipikus L3 válasz az volt "a probléma ismert, a következő drájververzió kidolgozásakor figyelembe lesz véve".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.31. 09:39:34

@midnight coder:

Néha mindennek az oka a káosz a cégben.

A Nokiánál láttam: a marketing és a fejlesztés nem voltak egymással beszélőviszonyban.

jónévez 2022.08.01. 00:38:38

Valamikor nagyon régen (Westel450) nagyon jól el lehetett beszélgetni a telefonos ügyfélszolgálattal, mindenben segítettek, és mindenekelőtt előzékenyek voltak. Emiatt: ha valamiben nem tudtak, hát megértettem.
Mikor lett bankszámlám, lett telefonbankom is. Elég pofonként ért, hogy nem is akarnak igazán segíteni, és énis ilye fölöslegesen durva voltam velük, mint amit te is fölöslegesnek írsz.
Amikor (a nejemnek kedvezvén) előfizettem a UPC Direct-re, akkor jöttem erre rá, amit írsz. Hát, teljesen felesleges veszekedni, kevesebbet tudnak, mint amit én. Viszont alapdolgokat előzékenyen megoldanak valóban. De amikor azért telefonáltam, hogy nem megy a szolgáltatás, akkor megkérdezte a leány, hogy kifizetem-e a 6000ft kiszállási díjat? Persze, hogy nem. Hát nem is küldte a szerelőembert :). Pár nap múlva felhívom, pont ugyanaz volt. Meg is mondta, hogy auért nem, mert nem fizetek. Jól megvitattuk (nem veszekedve) hogy de hát a beltéri az övék, de végül azt mondtam: tudod mit? Kifizetem, ha kell. Ki is küldte a szerelőembert -Kecskemétről jött. Pedig helyben is van. Az meg mosolyogva ingyen kicserélte az ANTENNAKÁBELT, ami pedig nem a beltéri, tehát (elvileg) tényle az én saram lenne. Most jobb veszekeni?

Serény Vélemény 2022.08.01. 14:17:20

@midnight coder: Ha mondjuk van egy app store-os, és google play-es applikációd, amire magában a store-ban is lehet ügyfélvéleményt - hibát felvetni, akkor azt hogyan oldanád meg? Mondjuk vezetői elvárás, hogy 1-2 napon belül minden ilyen megkeresésre legyen válasz. Csak a választól még nem fog megjavulni az applikáció szóvá tett feature-je...
... és utána hogyan méred az operátorok munkáját, hiszen valahogy aazt is meg kellene mérni, hogy hány választ adtak ilyen kérdésekre?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása