magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Milyen diszkrimináció jobb?

Kuba a legjobb példa a kétféle diszkrimináció eltérésére. A két verzió: a jogalapú és a pénzalapú.

A jogalapú teljesen tiszta helyzet: egyszerűen jogi eszközökkel, hatalmi szóval el van döntve, hogy egyes jogokat kik gyakorolhatnak és kik nem. Aki megpróbálja ezt megsérteni, azt a hatalom legitím erőszakkal szankcionálja.

1994-ig pontosan ez volt a kubai helyzet. Voltak üzletek és más objektumok - szórakozóhelyek, éttermek, szállodák -, ahová nem léphetett be bárki, csak erre jogosultak. Jellemzően a valós ok az idegen pénznem birtoklása volt, de ezt nyilván nem lehetett nyíltan kimondani, így ehelyett egyszerűen minden kubai ki volt tiltva, kivéve egy szűk privelegizált kört, viszont minden idegen turista meg be volt engedve.

Voltak vegyes helyek is, ahová mehettek helyiek és idegenek is, de az utóbbiak elsőbbséget élveztek. Életemben először kubai diszkóba 1986 elején mentem, a későbbi múzsámmal, s pár 25-30 év közti bolgár sráccal. Döbbentem szemléltem: hatalmas a sor, de a minket vezető tapasztalt srác az egész sort megelőzve rögtön az ajtóhoz megy, majd mondja a kidobóembernek "5 személy külföldi", s azonnal bemehettünk.

Itt még olyan abszurditás is volt, hogy a két csoportra más-más szabályok vonatkoztak. Egy példa erre: egyes kubai szórakozóhelyek mániákus ragaszkodása a hosszú ingujjhoz, azaz férfi nem mehetett be rövid ingben vagy pólóban. Nos, ez nem volt érvényes a valutás külföldiekre! A modern kubai népköltészet meg is alkotta erre a "hosszú ingujj vagy dollár!" vicces, de teljesen igaz mondást.

A helyzet eredménye: hiába szerzett pl. egy kubai dollárt, nem tudta elkölteni, előbb keresnie kellett valakit, ami bemehet a valutás boltba és vásárolhat ott. A havannai magyar kereskedelmi kirendeltségen pl. dolgozott összesen 3 kubai, de ezek közül csak 1 - a kirendeltség sofőrje - rendelkezett belépési engedéllyel a diplomata üzletekbe, így a másik 2 személy minden hónapban listát készíttett, majd ez alapján a jogosult személy bevásárolt nekik.

1994-től a kubai vezetés kénytelen volt minden jogi korlátot eltörölni. Nem jött immár a hatalmas támogatás Moszkvából, már a havannai buszközlekedés is leállt benzinhiány miatt, az ország fizetésképtelen lett, közeledett a teljes csőd, szóval már minden lehetséges pénzforrásra szükség lett.

Így tehát bejött immár a nyugaton is szokásos rend: mindenki tehet bármit, ha van rá pénze. Hirtelen minden dollár legális lett, s senkinek se kellett magyarázkodnia honnan jutott hozzá, hanem mehetett a boltba venni amit akar. Az eddig üldözött és elleforradalmárnak minősített feketepiaci csencselő és a luxusprosti hirtelen felemelkedtek a társadalom elitjébe!

Plusz hirtelen jól kezdtek járni azok, akiknek vannak disszidens rokonaik, a kubai állam hirtelen engedélyzte a Western Union működését az országban: a Kuba elleni amerikai embargó ugyanis nem vonatkozik a kubai származású amerikaiakra személyenként havi maximum 300 dollár értékig, s mivel a amerikai bankrendszerről le van választva Kuba 1962 óta, az egyetlen gyors és biztonságos pénzküldési mód a Western Union. (Persze a kubai állam plusz üzletet csinált magának ezzel: minden dolláros utalásra 10 % "forradalmi adót" vetett ki, ez a sajátos "adó" csak 2020-ban lett megszüntetve.)

A sajátos helyzet azonban nem javította a hangulatot, hanem rontotta. Hiszen a kubai lakosság 80 %-a se nem dolgozik külföldiekkel, se nem csencselő, se nem luxusprosti, se nincs külföldi pénzküldő rokona. Viszont immár ők is mind bemehettek az eddig számukra zárt létesítményekbe, csak épp vásárolni voltak képtelenek, hiszen nem rendelkeztek dollárral.

Szóval most már tudták mi az amit nem tudnak megvenni. Pont mint az afrikai gettólakos, aki immár tévét néz, s rádöbben, máshol az emberek 100-szor jobban élnek, mint ő. Amíg nem volt tévéje, csak mindenféle pletykákat hallott, de most már biztos benne, hogy a pletykák igazak. Itt persze az eltérés nem akkora, hiszen Kuba nincs afrikai szinten, de így is jó nagy: már az is elegendő, ha rádöbben a kubai, hogy ha szeretne a lakásába új műszaki cikkeket venni, mondjuk tűzhelyet, hűtőt, tv-t, mikrohullámút, akkor ehhez kb. a következő 20 évnyi fizetésére lesz szüksége, úgy hogy abból semmit se költ másra, míg ugyenez egy átlag kelet-európai országban is maximum 3 havi átlagbérért elérhető, nem beszélve az USA-ról, ahol ez egyhavi bért jelent.

A Castro-kor alatt ez csak passzív elégedetlenséget okozott, azóta - 2021 áprilisa óta a hatalom teljesen átment új kezekbe - az emberek immár nyíltabban is kifejezik magukat. Az utóbbi hónapokban több eset is volt, hogy betörték kövekkel valutás üzletek ablakait.

Az 1994 előtti kubai vicc az akkori helyzetről:

Megy be a tipikus kubai ember a nagy szállodába. Eléáll az őr:

  • Elvtárs, ide nem mehetsz be.
  • Dehát én itt születtem, kubai vagyok, miért ne mehetnék be?
  • Sajnos nem lehet.
  • Dehát én a Sierra Maestrában is harcoltam, ott voltam a Disznó-öbölben, tőlem 200 méterre állt Fidel.
  • Akkor se lehet, elvtárs.
  • Azt hiszem, valami féleértés lehet itt... A Sierra Maestrában én mint őrmester harcoltam Fidelék ellen Batista hadserében, aztán a Disznó-öbölbe a CIA küldött ki, majd elkaptak Fidelék, bebörtönöztek, a következő évben ki lettem cserélve kommunista kémekkel, most meg idén hazalátogatok mint amerikai turista.
  • Elnézést, uram, fáradjon be!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2717912023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.08.28. 11:18:47

Mondjuk némileg ellentmondásos a kubai rendszer idegen elnyomás elleni nacionalista retorikája, mikor lényegében a saját polgárait korlátoz(t)a az idegenek kárára.

_Neville 2022.08.28. 16:31:06

@vergyula: "javára" azt akartam írni, autocorrect :/

littke 2022.08.28. 17:13:01

Látom Kuba nagyon érdekel, persze érthető mivel ott éltél/tanultál egy jó ideig.

Mindenesetre az, hogy ott mi történik nagyon nem számít a világon, Kuba egy fura jelenség: egy szegény Karib tengeri sziget ami felkarolta a szocializmust és így, ennek eredményeként mindenki szegény, kivéve gondolom a kiváltságosokat, a fontos kormányban levő embereket és a művészeket...mindez ala Magyarország 50 es évek. Na az nem volt anno túl népszerű.

Nem kivánnák én ott élni, de mint retro túrista, nagyon érdekes és olcsó célpont.

erol 2022.08.28. 22:17:45

Erre, és úgy általában amiről írni szoktál nagyon sokféle megoldás született az elmúlt pár ezer év alatt, amióta emberi civilizáció létezik, de egyik sem oldotta meg az alapproblémát: a pénz és a hatalom mindenhatóságát. Mi a te megoldási javaslatod?

erol 2022.08.28. 22:31:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Már ki lett próbálva és nem jött be. Persze lehet mondani, hogy rosszul csinálták, de ez igaz a többi próbálkozásra is.

erol 2022.08.28. 22:49:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mikor? Az ókorban? A középkorban? Igen, akkoriban nagyobb szerepe volt a vallásnak, de az igazi adu akkoriban is pénz és a hatalom volt. Tehát egy szűk rétegnek jó volt, a többségnek szívás.

erol 2022.08.28. 23:55:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, a rabszolgának és a jobbágynak is. Mégis mi volt jobb?

vergyula 2022.08.29. 07:08:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Birca, a legtöbben bérmunkások vagyunk. Hálistennek sosem voltam rabszolga vagy jobbágy, de szerintem az rosszabb lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.29. 07:15:00

@vergyula:

Te a világ felső 10 %-ában vagy bérmunkás, ami azért kissé más helyzet.

Ez olyan mintha a nyelvtanár házi rabszolgák sorsán ítélnéd meg az átlag ókori rabszolga életét.

Gery87 2022.08.29. 15:20:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tehát te az emberi szabadságot akarod korlátozni mind szellemi mind fizikai értelemben.
Mondván hogy senki sem szabad, de mindenkinek vannak kötelezettségei.
Plusz még hinni is kötelező.

Ez egyfajta Dűne világnak tűnik számomra....arisztokráciával, egyházzal, hittel, technokrácia elemességgel és persze "jó királyokkal"....

De ez a problémát nem oldja meg.
Ugyanis a rendszer alap problémája nem az hogy szabad vagy.

@erol:

- közvetlen demokrácia, decentralizáció.
-a hatalom soha, sehol ne összpontosuljon egy személynél, egy vezető pozíció több emberre jusson, időkorláttal, jelentős fékekkel, demokratikusan választva.
- öröklés korlátozása.
- elérhető maximális vagyon korlátozása.
- magántulajdon korlátozása, a személyes tulajdonnal ellenében.

Nem olyan bonyolult ez, csak soha sehol nem próbálták mert aki hatalomba jut nem fogja magát iylen drasztikusan korlátozni!
Ezért nem tűnt el a vagyon korlátlan örökítésének és a tulajdonból fakadó jövedelemnek a joga a feudalizmus után a kapitalizmusban sem!
A régi feudális elit tehát zökkenőmentesen válhatott tőkéssé, örökölhetett és tulajdonolhatott vagyont és élhetett munka nélküli jövedelemből a mások munkájából...úgy hogy már nem volt földesúr....ezért is lettek a változás motorjai sok esetben. Mert semmi hátrány nem érte őket.
Az ókor szintén ugyanez: vérség, privilégiumok, öröklés, tulajdonból fakadó vagyon, jövedelem.
Az elit számára mindegy milyen a rendszer ha:
- a vagyont, hatalmat vérségi alapon át lehet menteni.
- pusztán a tulajdonból meg lehet élni.

Amíg ez nem változik az emberek 90% ki lesz szolgáltatva a mindenkori hatalomnak és igen korlátozott beleszólása lesz a dolgok menetébe és a saját közéletébe!

Wildhunt 2022.08.29. 21:30:39

A Veréb is Madár egészen jól átadja ugyanezt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása