magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az otthoni számítógépek fejlődése

A saját példámon. Pont 30 éve van saját számítógépem, mármint ha csak a pc-t tekintjük annak, mert nem-pc gépem korábban is volt. A pc előtti korban több tábor volt: Commodore, Amiga, Atari, Spectrum, Apple II.

Magyarországon a Commodore és a Spectrum volt a legelterjedtebb, míg érdekes módon Bulgáriában az Apple II. Annyira, hogy Bulgáriában még gyártották is az Apple II klónját, a Pravec nevű gépet - Todor Zsivkov Pravecben - ez egy Szófia környéki volt falu, ma már város - született, innen a gép neve. A kései bolgár kommunizmusban Zsivkov mániája a számítástechnika volt, így hatalmas számokban ment az informatikai képzés is.

Én a Spectrum tábor tagja voltam egyébként.

De a pc az egy más világ.

A 90-es években még a macintoshok sokkal fejlettebb voltak a pc-knél, voltak is jócskán viccek, ezeket elsősorban mac-felhasználók találták ki a pc-seken röhögve. Pl.:

  • Mi az, felszállásra készülő repülőgép hangja a szobában?
  • Semmi különös, bekapcsoltak egy pc-t.

Meg a Windows/Linux előtti korról is voltak viccek, mondjuk:

  • A macen egy ikont behúzok egy másik ikonhoz, hogyan kell ugyanazt megcsinálni egy pc-n?
  • Egyszerű. Csak a villodzó sötét képernyőn beírok egy 8 szóból álló parancsot, s már kész is.

Persze fordítva is voltak viccek, pl.:

  • Hogyan kell kicserélni egy kiégett Macintosh-villanykörtét?
  • Sajnos ez nem lehetséges, új csillárt kell venned.

Szóval úgy kezdődött, hogy minden baromi drága volt, de a memória végképp, mind a tárhely, mind az operatív memória. Az első pc-ket eleve merevlemez nélkül árulták.

Az enyémen 120 MB merevlemez volt, s mindenki hüledezett 1992-ben "Atya Isten, mekkora!", s volt 4 MB RAM-om, ami szintén hatalmasnak számított, az átlag 2 MB volt, de sokan csak 640 KB-os géppel voltak.

Lassan mentem felfelé, az első pentiumos gépem 1996-ban lett. S az első Intel Core gépem meg 2010-ben lett.

Alapvetően mindig igyekeztem kb. a mésodik-harmadik szinten lenne a csúcshoz képest.

Ebben a hónapban csináltam a legutóbbi fejlesztést. Átálltam a 7. generációs Intel Core-ra. S - alig merem leírni - 64 GB RAM-ot telepítettem, ez kb. 16 ezerszer több RAM, mint az első gépemen 30 éve. Nagyon viccesen hangzik.

S megléptem a nagy lépést, vettem egy 1 TB-s ssd-t. Azt mondták, ez hatalmas gyorsulást eredményez.

Miért is? Kezdett idegesíteni, hogy a PhotoShop indulása 2 perc, aztán meg minden kattintás 10 másodperc. Még a LightRoom is erősen akadozott.

Alapvetően a gépemet íráson kívül kép-és videószerkesztésre használom.

Most árulom a régi alkatrészeimet, teljesen jó minden. Ha az ember csak netezni és írni akarna, minden szuper lenne.

Ami a legfurcsább számomra: a mostani alapkonfigurációkban nincs cd/dvd. Annyira elterjedtek az usb-memóriaegységek, hogy opcionális lett a dvd. Engem persze személyesen nem zavar, van külső dvd-íróm/olvasóm. De mégis valahogy sajátos hír ez.

az első pc 1981-ben - én ilyet először 1984-ben láttam Nyugat-Berlinben egy üzletben, az ára számomra elérhetetlen volt, olyan 4 ezer márka körül, ugyanakkor egy rendes Spectrum megvehető volt 400 márkáért

Kiderült mindeközben: ma nem is olyan egyszerű egy gépet szűz állapotból működésbe hozni.

20-30 éve ez még baromi egyszerű volt. Kicsik voltak a különbségek. Nem volt hol tévedni.

Most órákat szenvedtem. Mind hardver, mint szoftver szinten. Ugyanis nagy upgrade esetében szeretek mindent nulláról kezdeni. Összesen nettó 10 órába telt az egész. S ha nem lenne valamilyen ismeretem a témában, nem tudtam volna megoldani.

Szoftver szinten a tudásom a 10-szerese a hardveres tudásomnak. Én vagyok az amerikai vonatkozó vicc élő példája, hogy:

  • Hány programozó kell egy kiégett villanykörte kicseréléséhez?
  • Egy se. Ez hardver probléma.

Szóval azon például harsányan röhögött volna egy hardveres szakember, hogy bedugom a hdmi-kábelt az alaplapra, majd hosszasan gondolkodom miért nem ad jelet. (Megoldás: a videókártya hdmi-kimenetébe kell dugni, nem az alaplap hdmi-kimenetébe.)

De most örülök, mint majom a farkának: a Windows most kb. 1 perc alatt teljesen feláll kikapcsolt állapotból, korábban 7-8 perc volt.

A legkomikusabb az volt, hogy olyan biztonsági intézkedéseket csináltam tavaly több támadási próbálkozás után a bérelt szerveremen - bircahang.org -, hogy sikerült most kizárnom saját magamat is: nem engedett ugyanis a szerver belépni, mert idegen támadásként értékelte a rendszer az ismeretlen új gépről való belépési kísérletet.

Még jó, hogy csináltam egy kiskaput. A telefonszámomra küldött kóddal ki lehet kapcsolni a védelmet. Kikapcsoltam ideiglenesen, megcsináltam a módosításokat, majd visszakapcsoltam.

Szóval aki meg akar hekkelni, annak először el kell lopnia a telefonomat vagy valahogy hozzá kell férnie a telefonszámomra küldött üzenetekhez.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3917936528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.26. 08:59:00

Én is Z80 processzorral kezdtem. Ezek még amúgy azért voltak jók mert fel lehetett emberi képzelőerővel fogni a határait, és úgy programozni. Ma már ez ugyebár lehetetlen.
Az első legbutább 256 MB RAM-os okostelefon is négyszer annyit tud mint ezek a régi IBM gépek.

Serény Vélemény 2022.09.26. 09:09:49

@Deak Tamas: Igen, én írtam is gépi kódú szubrutint valamihez még nyolcadikban. Mondjuk szkrollozni tudta a képernyőt, meg ilyesmi. Mondjuk nyolc bites processzornak olyan sok utasításkészlete nem tudott lenni, meg regisztere sem, ami ne lehetett volna megérteni, meg megjegyezni. Manapság meg mindenki és mindennel csal is, elméletileg risc processzor, de gyakorlatilag a risc utasításokat egy külön fordító fordítja cisc utasításkészletből, meg hasonlók...

Serény Vélemény 2022.09.26. 09:14:11

Viszont: a villanyszámlánkon nézem, hogy legalább havi 20kWh-val kevesebbet használunk mostanában. Valszeg azért, mert a céges, leselejtezett régi pc-m helyett a feleségem home office-hoz most már a cégétől kapott laptopot használja kb 350-400w helyett kb 100-150w.
Lehet, hogy már áram miatt is jobban megéri valamilyen felhős szolgáltatást igénybe venni, ahol egy-egy desktop-ot is lehet bérelni, gyakorlatilag korlátlan skálázhatósággal?

(Nálunk most az átlag alatti villanyfogyasztás létkérdés, mert az átlag fölötti fogyasztásra nagyon magas árat mérnek.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.26. 09:40:16

@Serény Vélemény: neked gondolom windowz kell, de Contabo nevű cégnél ár-értékarányban a legjobb, még a mostani euro árfolyam mellett is. A magyar Mikrovps nekem nagyon bevált, de a gépbérléses áraik teljesen irreálisak a Contabohoz képest.

Serény Vélemény 2022.09.26. 10:05:39

@Deak Tamas: aws-en van egy free linuxom, de idő kérdése, hogy fel tudjak rá húzni desktop-ot, mert a free tier csak cli-s szerver alapból.
Vagyis nem sikerült deskotpot felhúzni a tutorialok alapján. Nade ingyen van... :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.26. 11:03:18

@Serény Vélemény:

Évekkel ezelőtt próbáltam a Linuxot. Nem jött be.

A Windows már olyan mint az angol nyelv. Hiába van vele csomó baj, elkerülhetetlen.

Serény Vélemény 2022.09.26. 12:03:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szo-szo... ha valakinek van kedve szívni egy sort, akkor azért az apple is szóba jöhet. A linux az akkor jó, ha tényleg vigyázni akarsz az adataidra, és sokat akarsz foglalkozni olyan problémák megoldásával, amely problémákra a windows és az eppöl is alapból fel van készülve.
Lehet egyébként windowsos desktopot is felhőben találni.

GyMasa 2022.09.28. 23:50:20

@Serény Vélemény:
"Lehet, hogy már áram miatt is jobban megéri valamilyen felhős szolgáltatást igénybe venni, ahol egy-egy desktop-ot is lehet bérelni, gyakorlatilag korlátlan skálázhatósággal?"
Hát, nem tudom...
Azért ezek a felhő-cuccok kemény szerver HW-eken futnak, amik nem gombokba kerülnek...
A "skálázhatóság" pedig, igen gyoprsan igen drágává válik. AHogy néztem, az alap gépek azok nem nagyon alkalmasak semmiféle komplexebb feladatra. És, ahogy növeled a konfigot, az ár nem éppen lineárisan nő vele.
Aztán 24/7-ben futnak, megy mellettük a légkondi is állandóan, és őrizni is kell a szervertermeket.
Szerintem, ha csak a HW/energia egyenleget nézed, akkor drágább mondjuk egy óra gépidő egy felhő alapú gépben, mintha otthon tennél össze egy gépet.
Az viszont igaz, hogy sokkal megbízhatóbb és biztonságosabb egy olyan rendszer, mert nem neked kell azzá tenni, hanem az ottani rendszergazdáknak.
(Én pl. már nem is merek lassan frissítéseket telepíteni a Linux szervereimre, mert a múlt héten jött egy update, ami automatikusan bekapcsolta az UFW-t, természetesen NULLA szabállyal. Restart után nem tudtam kapcsolódni a géphez sehogy. Még szerencse, hogy itt volt az asztalom alatt a rack-ben, így billentyűzettel, meg monitorral meg tudtam oldani a dolgot.)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása