magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi lett volna ha?

Mi lett volna, ha a nyugat úgy viszonyult volna a kommunizmus bukása után Kelet-Európához a 90-es évek elején, ahogy a nácizmus bukása utáni Nyugat-Európához 1945 után?

Mi is történt 1945 után? A kollektív nyugat eldöntötte, a szovjet befolyási övezeten kívüli Európa fel lesz emelve drasztikusan. Hatalmas pénzek dőltek a régióba. Teljesen politikai okokból, sokszor minden gazdasági ésszerűség nélkül.

A leglátványosabb ebben Berlin volt a Fal fennállása alatt. Nyugat-Berlin életszínvonala még az átlag nyugatnémet szinthez képest is kiemelkedő volt, ez mindenáron fenn volt tartva minden gazdasági racionalitás ellenére, mert a városrész szerepe a kirakat volt az azt körbevevő szürke és komor NDK-hoz képest.

Még azok közé tartozom, akik felnőttként jártak a Berlini Fal mindkét oldalán. Valóban drasztikus volt az eltérés, pedig a keletnémet életszínvonal nem volt alacsony. De aki átment az egyik szektorból a másikba Berlinben, lehetett akár a kommunizmus legfanatikusabb híve is, nem tudta nem elismerni, hogy a kapitalizmus színes és érdekes, míg a kommunizmus meg szürke és unalmas.

Szóval az utolsó megsegített nyugati országok Portugália és Spanyolország voltak, mikor a 70-es évek végén csatlakoztak a fősodrú nyugati modellhez. De már korábban is védelmet élveztek ezek az országok, különutasságuk ellenére is, mert a szovjet rend kategórikus ellenzői voltak, azaz közvetve segítették a nyugati centrumot.

A legjobban persze Spanyolországot ismerem. A spanyol vezetés beszélhetett és cselekedhetett szabadon a nyugati liberális értékrend ellen, de mindez meg volt bocsátva neki amiatt, hogy ezzel együtt a szovjet rend ellensége is volt.

Miért nem tette ugyanezt a nyugat Kelet-Európával is, miért nem emelte magához? A fő ok: mert szükségtelen volt, nem volt immár szovjet modell, emiatt szovjet fenyegetés se, egyszerűen pénzkidobás lett volna arra költeni, ami megvolt ingyenesen is. Gorbacsov átadta ingyen, a népek meg még tapsoltak is közben, szóval minek költeni?

Maradt tehát Kelet-Európa elnyomott, szegény rokon, félperifériás, kizsákmányolt státusza. Azaz a mai ismert helyzet.

Mi lett volna, ha másképp történt volna? Most Magyarország kb. a spanyol életszínvonalon lenne, ez a mostani szint nagyjából 130-140 %-a, ami jelentős különbség.

Lenne két darab polgári ikerpárt, egy nevében baloldali és egy nevében jobboldali, melyek ugyanazt akarnák. S képtelenség lenne ellenvéleményt megfogalmazni velük szemben. Egyszerűen túl jó lenne az emberek életszínvonala ahhoz, hogy elfogadjanak bármilyen rendszerkritikus narratívát.

S mindenki meg lenne győződve, hogy alapvetően minden rendben van, csak kis korrekciók szükségesek.

Magyarul: megvették volna az embereket.

Én alapvetően örülök, hogy nem így lett. Most minden kelet-európai országban kritikus többséget, de legalábbis erős kisebbséget képes szerezni a rendszerkritikusság.

S mindezt a nyugat 30 évvel ezelőtti mohóságának köszönhetjük.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2717931991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2022.09.24. 08:41:19

A háborús vereség ellenére Németországban még megvolt az az embereanyag, tudomány, munkakultúra, ami a fejlett gazdasághoz kellett. Lásd még Japánt. A Kelet-Európa viszont szedett-vedett, korrupt és elmaradott volt. Isten pénze nem lett volna elég a felemeléséhez. Összeszerelésen kívűl nem igen használható másra.

tűz fal 2022.09.24. 09:06:23

@sync:
Nem magadból kell kiindulni. Attól hogy neked összeszerelésen kívül máshoz nincs eszed, attól még másnak van. Ahogy vergyula is írta egy másik bejegyzés alatt, ő is olyan helyen dolgozik, ahol először csak összeszerelés volt, aztán lecserélődtek a vezetők és egyéb alkalmazottak is magyarokra. Ezenkívül jó példa még a szoftver programozás is, amit szintén kiszerveznek ide. Az se összeszerelő munka. Magyarországon rengeteg jól képzett ember van.
Gendertudomány helyett tanulj olyan dolgot, ami ér valamit. Rinyálás helyett meg nézzél magadba, mivel a szektád állandóan azt állítja, hogy a magyarok hibáztatnak másokat maguk helyett, miközben pont tőletek látjuk ezt.

sync 2022.09.24. 09:18:49

@tűz fal: Te egyszerűen ostba vagy. Veled nem vitatkozok, mert személyeskedsz.

tűz fal 2022.09.24. 09:35:07

@sync:
Te meg egy magyargyűlölő szarházi. A magyarokat okolod a saját haszontalan, értéktelen, selejt voltodért.

tűz fal 2022.09.24. 09:44:14

@sync:
A személyeskedésről annyit, hogy a tetves szektád mást se csinál, mint kollektíven személyeskedik a magyarokkal. Kivetítiket a retardált képzelgéseiteket a magyarok egészére, miközben olyan iszonyatosan hülyék vagytok, hogy arra nincsenek szavak. Normális embereket nem lehet olyan hülyeségekkel etetni, mint például az hogy 100 gender van, csak benneteket. Ez kábé olyan erőfeszítéssel cáfolható, mint az "Akhilleusz és a teknős" paradoxon. Elsétálsz a teknősbéka mellett és cáfolva van. Megnézed az embereket, férfiak és nők vannak, ennyi. Attól hogy hogy valamilyen hiba miatt néha születnek sziámi ikrek, nem osztályozzuk az embereket 1 és 2 fejűekre. És még ti beszéltek képzetlenségről.

Boldeone2 2022.09.24. 09:45:39

A nyugat hozzáállása a rendszerváltáskor is pozitív volt, ha a Marshall-terv pènzügyi keretèt nèzzük, akkor az kevesebb volt akkori reálèrtèken, mint a mostani euro- százmilliárdok , amit a felzárkózó országok kapnak
A reálkonvergencia mèrőszámai is ezt mutatják , meg valós tapasztalat
Volt idő, amikor kb 5-10x- es bèrkülönbsèg volt a nyugat ès a kelet között, mára ez durván 2-4x- es, de a globális központokban mèg annyi sem. Pl. Prágában vagy Budapesten már jó pènzt lehet keresni

2022.09.24. 11:20:33

emlékszem arra, hogy valamikor 1989 nyarán az öreg bush magyarországra jött. még a kommunista vezetők fogadták. straub ferenc brúnó volt az utolsó államfő a népköztársaságan, aki egy biokémikus volt úgy egyébként.

az emberek döntő többsége azt várta, hogy az elnök bejelent egy új marshall tervet. szakadó eső volt. az előre megírt beszéd leirata elázott. az elnök széttépte a papírt. és a a rögtönzött beszédének végén azt mondta: "god bless hungary". nyilvánvalóvá vált, hogy kelet-európa (a nyugattal szemben) nem szövetséges lesz, hanem vazallus.

ebből is ki lehetett volna hozni a legjobbat. egy időben azt képzeltem, hogy összesen két nagyvállalat kellene az országba. general motors/general electric és egy amerikai nagybank. (a németek ugyanis az ndk integrációjával voltak elfoglalva). a szocialista iparvállalatokat fel lehet tőkésíteni, a cocom megszűnésében megindulhat a modernizáció. a rendszerváltás szocialista piacgazdaság bevezetésével indult.

csakhogy a rendszerváltók azt mondták, hogy a neoliberalizmus jegyében el kell adni mindent. ezen csavart egyet a ner. a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektor a nemzeti nagytőkések kezébe kerüljön. illiberális demokrácia.

2022.09.24. 11:27:57

@Boldeone2:
az euromilliárdok járadákvadász személyekhez vándorolnak. brüsszel ezzel egy eu konfom gazdasági elitet akar teremteni. nem a korrupció felszámolása a lényeg, hanem az, hogy a korrupció a nyugatot támogassa.

a ner esetén is ezt akarják elérni. hogy az orbáni adminisztrációban legyen egy brüsszelita réteg. navracsicsok. akik látják persze, hogy folyamatos a tolvajlás, de ők is így juthatnak forráshoz, így lehetnek miniszterek.

littke 2022.09.24. 15:13:08

Szerintem az, hogy a volt szocialista országok a nyugatiaknál szegényebbek, főleg a 45 év szocialista "tervgazdaság" eredménye.

Ausztria Finnország ebben nem részesedett, a munka hatékonysága éppen ezért ezeknél jóval magasabb. És még magában Németországban is az "oszkik"-nak nehezükre esik megszokni az új világot.

Ezek az emberek lassan kihalnak, avagy már nyugdíjban vannak, de a kár el fog még egy jó ideig tartani.

És valljuk be az a politikai megosztottság ami sok volt szoci országban manapság uralkodik, nem segít. Nap mint nap olvasom, hogy a magyarok, az ellenzékiek tapsikolnak, az ország kudarcainak. És azokat aktívan elősegítik. Így nem fog a helyzet javulni.

tűz fal 2022.09.24. 16:50:54

@cvsvrs:
"magyarországon társadalmi egységet csak orbán bukása teremt"

Egység lesz, de abból legtöbben nem kérünk

tűz fal 2022.09.24. 17:43:38

@cvsvrs:
Orbán nem "játszik" erre, hanem ez történik. A nyugat süllyed. Azt még nem tudjuk, hogy ebből mi lesz, hogy megerősödik a jobboldal, vagy a baloldal diktatórikusan bebetonozza a hatalmát.

Mindenesetre az van, hogy a normális többség nem kér 100 genderhívő állatokból, Drag Queenekkel telerakott óvodákból, százezerszámra betelepített migránsokból, buzikvótákból meg egyéb "értékekből". És hiába próbálod összemosni ezt azzal amit az Orbán kormánytól szerencsére NEM látunk, a legtöbb ember nem egybites, és látja a különbséget.

tűz fal 2022.09.24. 17:58:51

@cvsvrs:
A magam részéről egyébként inkább elfogadnám az általad sokat emlegetett reformszocializmust is, mint azt a mocskot, amit nyugatról akarnak ránk kényszeríteni baloldali kollaboráns patkányok közvetítésével. Egyenlőségjelet tenni Orbán és az ellenzék közé viszont teljesen alaptalan csúsztatás.

Wildhunt 2022.09.24. 21:18:19

@cvsvrs: az egység meg a moslék nem ugyanaz. Előbbi a 2/3, utóbbi a te szóhalmazaid.

Gery87 2022.09.25. 12:05:43

"Miért nem tette ugyanezt a nyugat Kelet-Európával is, miért nem emelte magához? A fő ok: mert szükségtelen volt, nem volt immár szovjet modell, emiatt szovjet fenyegetés se, egyszerűen pénzkidobás lett volna arra költeni, ami megvolt ingyenesen is."

Ez így van, de ez nyugaton is elkezdődött már a 70-es években. tudták, a szovjet rendszer katonailag nem, de gazdasági eszközökkel legyőzhető...idő kérdése, így az ottani bérek sem növekedtek tovább a ínyesmesterséggel párhuzamosan, már nem kellett....
A szocializmus mint eszem többé nem jelentett veszélyt alternatívát nyugaton.
Ahhoz már elég jól éltek az emberek.

"Én alapvetően örülök, hogy nem így lett. Most minden kelet-európai országban kritikus többséget, de legalábbis erős kisebbséget képes szerezni a rendszerkritikusság."

Ami valójában egy hazugság, egy blöff.
Multimilliárdosok, exkáderek és kurvázó juppik vezette elitista populizmus.

A rendszer maga a kapitalizmus és ezekben semmi antikapitalista nincs.

A "nemzeti tőke építése" jelszava pedig egy hazugság. A tőke az tőke, nincs nemzetisége és mindenhol ugyanazok az érdekei. Nem lesz közös érdeke a dolgozó többséggel csak mert a tulajdonosi oldalról is azonos a nemzetiségük.

Gery87 2022.09.25. 12:08:16

*...gy az ottani bérek sem növekedtek tovább a termelékenységgel párhuzamosan, már nem kellett....*

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.25. 12:47:01

@Gery87:

A ballibek a rendszer lelkes hívei. A fideszesek vonakodva hívek.

Ki a jobb választás?

kunzoo 2022.09.25. 17:02:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Azért szerintem a keletnémetek is kirakatba voltak téve. Csakhát elég rosszul sikerült.

Gery87 2022.09.25. 18:58:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, "vonakodva"...vonakodva mennek jachtra kurvázni meg Lölő is vonakodva teszi zsebre a közbeszerzési milliárdokat:)
Az hogy neked mit dumálnak erről az egy dolog, megsúgom: hazudnak.
jé.
A jobb választás: egyik sem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása