magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ballibbant rendszerkritika képtelensége

A ballib tábor szélén gravitáló minicsoportok időről időre felvetik: a magyar ellenzék sikertelenségének fő oka, hogy nem baloldali. Persze itt "baloldal" alatt azt értve, amit klasszikusan értenek alatta, azaz a kapitalizmushoz való kritikus viszonyt.

Csakhát ez képtelen terv. A magyar "baloldal" sose volt baloldali, semmilyen szemszögből. Magyarországon a "baloldal" szó jelentése: a magyar érdekek maximális feladása, a nyugat iránti kritikátlan rajongás, s a klasszikus liberális elvek lelkes tapsolása.

Az ok egyrészt maga a baloldal. A magyar baloldal - még az igazi - azzal kezdte annak idején, hogy kikáltotta a Tanácsköztársaságot, ami aztán minden épeszű embert gyorsan el is riasztott a baloldaltól.

Aztán - 70 évvel később - a rendszerváltó értelmiség sikeresen befejezte a "baloldal" szó hitelrontását: kiderült a baloldal lényege, hogy egyrészt tiszteleg a nyugati uraknak, másrészt mélyen lenézi a magyar kisembert.

Orbán sikerének fő titka, hogy mindezt felismerte, s pont az ellenkezőjét teszi mindennek:
- a "független" szakemberekre sose hallgat,

- ellentmond a nyugatnak,

- bár maga is az elit része, ezt leplezni igyekszik.

Ez utóbbi a legviccesebb, de leghatásosabb is. Ráadásul a ballibek mindig besegítenek.

Szerintem Orbán direkt ki is provokálja ezt. Lásd amikor rosszul öltözik, miközben milliárdos és lenne pénze a legszigorúbb divatkövetelményeknek is megfelelni. De direkt nem teszi. S a ballib megmondóemberek mindig besétálnak a csapdába, elkezdik ócsárolni Orbánt mekkora bunkó. Az emberek zöme viszont - még a ballib szavazók tübbsége is - megsértődik, hogy ezek a belpesti, valóságtól elszakadt, dúsgazdag sztárértelmiségiek miért szidják az átlagember öltözködését.

Amikor az első ballib személyiség 25 éve elkezdett rendszerkritikus lenni, ez TGM volt, a ballib közvélemény felzúgott "ez megbolondult, olyan lett, mint a Csurka".

Azóta ez a szabvány szöveg. Aki ma bármennyire is kritizálja az EU-t, az hiába orbánoz közben ezerrel, azonnal megkapja az "orbánista" jelzőt a ballib keménymagtól.

S persze mindez teljesen logikus. A magyar társadalom nemzeti vagy liberális, a kettő együtt nem megy, s semmilyen más irányzat se megy. Magyarországon nem lehetséges se zöld, se baloldali. de még radikális jobb irányzat se. Ha mondjuk valaki zöld, akkor felmerül: de milyen zöld, ballib zöld vagy nemzeti zöld?

Mint az ír viccben? Maga milyen vallású? Ateista. Oké, de katolikus ateista vagy protestáns ateista?

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7417931993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.09.25. 09:16:10

a balliberálisok abban hisznek, hogy ha a nyugatnak kiszolgáltatják országot, akkor többeket lehet segélyezni, magasabb nyugdíjakat lehet fizetni. hiszen több tőkejövedelem keletkezik a piacon. és ebből az állam adók formájában részesül. ami egyrészt a jó a liberális pénzügyi elitnek, másrészt a szocialista pártnak. és a demokrácia ilyenformán fenntartható.

ehhez modernizáció szükséges. el kell törölni a feudális hagyományokat és a korábbi kommunisztikus hagyományt. le kell számolni a múlttal. és helyette liberális kapitalizmust kell építeni. és az szabadságot és jólétet teremt.

a féktelen tőkeimport idővel átcsap tőkeexportba. nagyjából ez az elképzelés. és ez újbaloldali és neoliberális.

2022.09.25. 09:23:29

miért ne a magyar nép nemzeti érezlmű és szabadelvű (liberális).

a liberális a szlávban a ljubi és ljudi szavakkal függ össze. a (szabadság) szeretettel és a (szabad) néppel.

Boldeone2 2022.09.25. 10:14:07

@cvsvrs: ehhez modernizáció szükséges. el kell törölni a feudális hagyományokat és a korábbi kommunisztikus hagyományt. le kell számolni a múlttal. és helyette liberális kapitalizmust kell építeni. és az szabadságot és jólétet teremt."

- Erről van szó, pontosan! Mind a fèlfeudális- konzervatív hagymányt, mint a kollektív szocialista hagyományt le kellene vetkőzni Magyarotszágon
A 21. században vagyunk, haladni kellene már a korral!

Boldeone2 2022.09.25. 10:19:35

@cvsvrs: A valódi èrtelmisègi elit is változást szeretne, hogy kitörjön az ország az anakronisztikus társadalmi lètből, de Orbán hazug narratívái uralják a közèletet , főleg a társadalom kevèsbè iskolázott rètegeit , akik könnyebben vevők a populizmusra

tűz fal 2022.09.25. 10:22:23

"A 21. században vagyunk, haladni kellene már a korral!"

Ezzel annyi a bibi, hogy amit a libernyákok "haladásnak" neveznek, azt a többség zombi-apokalipszisnek látja és nem kér belőle. Szerencsére.

tűz fal 2022.09.25. 10:25:22

@Boldeone2:
Attól hogy te valamit "valódinak" nevezel, nem lesz az. Valódi értelmiségi Mérő László. Ő elment, hogy személyesen lássa hogy igaz-e amivel a libernyák zombik telehörgik nem csak a magyar sajtót, hanem a nemzetközit is. Látta hogy nem igaz, és el is mondta.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.09.25. 10:29:28

"Ha mondjuk valaki zöld, akkor felmerül: de milyen zöld, ballib zöld vagy nemzeti zöld?"

Ez nyugaton csak azért nem merül fel mert a zöld az mindig ballibet takar, annak is a genderszakos változatát.

Nem értem miért ndm sikerült a jobboldalnak rámozdulni a témára, a természet védelme szervesen integrálható a jobboldali világnézetbe

tűz fal 2022.09.25. 10:33:42

"főleg a társadalom kevèsbè iskolázott rètegeit"

Ezt is hanyadjára süti már el a libernyák, miközben a szektája értelmi fogyatékosoknak szavazati jogot adni.

tuzfalcsoport.blogstar.hu/2020/04/20/ujabb-jo-otlet-sorosektol-szavazati-jog-a-sulyos-ertelmi-fogyatekosoknak/93584/

tűz fal 2022.09.25. 10:35:29

Abból is látszik, hogy valaki egy szar troll, hogy lepereg róla, hogy már ezerszer a buta arcába tolták a mantrája cáfolatát, alszik egyet, aztán beírja újra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.25. 10:53:28

@Boldeone2:

A liberalizmus egy XVI-XVIi. századi eszme, szóval elavult, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.25. 10:54:43

@Boldeone2:

Azaz rossz a demokrácia? Felvilágosult diktatúra lenne a megoldás?

Boldeone2 2022.09.25. 10:57:11

@tűz fal: Attól hogy te valamit "valódinak" nevezel, nem lesz az. Valódi értelmiségi Mérő László."

- A valódi èrtelmisèg Pálikas ès az akadèmiai èrtelmisèg

Abból is látszik, hogy valaki egy szar troll, hogy lepereg róla, hogy már ezerszer a buta arcába tolták a mantrája cáfolatát"

- Nincsen semmilyen cálolat , náci troll!

A szèlsőjobb populizmus híveit mindenhol a világon a kisegzisztencia adja, ahogy korábbi szellemi elődjènek a fasizmusnak is ők adták a társadalmi bázisát
Pár pèlda:
-Törökországban Erdogan legtöbb híve az elmaradott, szegèny vidèki, anatóliai területeken van, Isztambul , Izmir ellenzèk
-Lengyelországban az összes nagyváros liberális , az elamadottabb, kistelepülèsi kelet a Pis támogatója
-Oroszországban Szentpètervar ès Moszkva a leginkább liberális, az elmaradott , gopnik vidèk Putyin támogatója
-Magyarországon Budapesten van arányaiban a legtöbb liberális szavazó, ahogy megyük lentebb települèsileg , annál több a kormánypárti
- Az USA- ban is az elit túlnyomó többsège liberális , mèg a republikánusokon belül is ( Schwarzi )
A színèszek, a művèszek , a mèdia, filozófusok elsöprő többsège liberális
- Mondanom sem kell : a zsidó világelit is liberális !

Vègül : A Föld legfejlettebb országai HDI alapján, szinte kizárólag fejlett liberális demokráciák

Látod, a való világ realitása - újra - pofánvágott!

Boldeone2 2022.09.25. 11:02:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyszer már leírtam neked a modern demokrácia lènyegèt : nem a többsèg uralma
Valójában az ókori demokrácia sem arról szólt, hanem az egyeduralom korlátozása, a hatalmi körforgás fenntartása
A klasszikus liberalizmus változásban , fejlődèsben van, lsd Nyugat- európai társadalmak
Jobbat nem tudunk kitalálni , egyelőre. Neked valójában a kapitalizmussal van bajod, de az szikla szilárd rendszer

tűz fal 2022.09.25. 11:05:34

@Boldeone2:
Semmit sem bizonyítottál, csak újra idehánytad a 100 gender hívő szektád mantráit.

Én viszont mellékeltem a linket, hogy a szektád akar értelmi fogyatékosoknak szavazati jogot adni.

Szar troll vagy, és még annak is egy zs kategóriás selejt debil. Azért fokozott le a szektád, mert minden megszólalásod felezné a még megmaradt szimpatizánsokat.

tűz fal 2022.09.25. 11:08:01

Arisztotelész már az ókorban lerakta a logika alapjait, és tisztázta, hogy a szavak többértelműek és önkényesek, így nem bizonyítanak semmit.

Abból hogy egy debil szekta "haladás"-nak nevezi a programját és "valódi"-nak a 100 gender hívő hülye droidokat, nem következik semmi.

tűz fal 2022.09.25. 11:40:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Agymosásra igen. Közönséges szavak nem lehetnek premisszák. Ezért van szükség definíciókra, sokszor még triviálisnak tűnő esetekben is. Azért vannak tele a tankönyvek és szakkönyvek unalmas definíciókkal, mert másképp így is lehetne értelmezni, meg úgy is.

Gery87 2022.09.25. 11:51:14

"A magyar "baloldal" sose volt baloldali, semmilyen szemszögből. Magyarországon a "baloldal" szó jelentése: a magyar érdekek maximális feladása, a nyugat iránti kritikátlan rajongás, s a klasszikus liberális elvek lelkes tapsolása."

Ez marhaság!
A szocdem párt a munkások érdekeit képviselte a dualista rendszertől kezdve addig amíg be nem szántották. Külföldi érdekeket inkább a nemes és tőkés elit képviselt. ha már...

"A magyar baloldal - még az igazi - azzal kezdte annak idején, hogy kikáltotta a Tanácsköztársaságot, "

Nem ezzel kezdte!
előtte 30 évig ellátta azt a feladatot amit kellett neki, a szakszervezetek révén, a sztrájkok révén a munkások művelése révén (politikai érdeke is, a választási cenzus miatt).
egyébként meg külföldön a szocdemek többsége ellenállt a proletárdiktatúráknak!
A TK-val érvelni olyan mintha azt mondanád: minden jobboldal is áruló hisz jöttek a fasiszták meg nácik.

"ami aztán minden épeszű embert gyorsan el is riasztott a baloldaltól."

Horthy alatt is aktív és tömegpárt volt!

"Ez utóbbi a legviccesebb, de leghatásosabb is. Ráadásul a ballibek mindig besegítenek."

Nem épp vicces...

"Szerintem Orbán direkt ki is provokálja ezt. Lásd amikor rosszul öltözik, miközben milliárdos és lenne pénze a legszigorúbb divatkövetelményeknek is megfelelni. De direkt nem teszi."

Az hogy van pénze valakinek nem jelenti hogy van ízlése, stílusa!
Hogy direkt csinálná? Csak szeretnéd azt hinni, valójában egy újgazdag proli és mindig is az marad. Azért akkora a pofája, bunkó és ízlésficamos. Ennyi az egész.

"A magyar társadalom nemzeti vagy liberális, a kettő együtt nem megy, s semmilyen más irányzat se megy. Magyarországon nem lehetséges se zöld, se baloldali."

Ezzel vitatkoznék azért.
Ha csak nemzeti vagy liberó irány lehetséges, akkor Kádár alatt mi volt?
Szociálisan a maygar ember pedig baloldali, mint minden szegény és kiszolgáltatott társadalom. A NER is eljátsza hogy szociálisan érzékeny...

Gery87 2022.09.25. 12:17:43

@Boldeone2:

Ezek a példák jók, de mást jelentenek mint amit ki akarsz belőle hozni!
Nem arról van szó hogy aki városi és értelmiségi az okosabb!

Annyit jelent:
- aki többet keres jobban él, az már kevésbé érdekelt szociális téren, kevésbé szorul rá a kollektív jogokra, a szociális hálóra, az államra...
"Megengedheti magának" hogy liberális legyen hisz mások a szempontjai, élete, helyzete mint annak aki szegény.
Ennyi az egész.
A szegény pedig nem liberális, mert nem szolgálja érdekeit, mások a problémái...

2022.09.25. 12:22:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a jelenkori magyarországon se a neoliberalizmus se az illiberalizmus se mutatott fel tartós eredményeket.

ha orbán most azt mondaná, hogy nem kéri az európai unió pénzét, mert a magyar jegybank kigenerál elegendő mennyiségű forintot, abból a szuverén forintgazdaág termel elegendő árut, amit aztán ha kell, akkor dollárban, ha kell, akkor akármilyen más pénznemben számolva elcserél a világpiacon úgy, hogy a forint nem omlik össze. ez esetben megteremtette a nemzeti függetlenséget.

csakhogy erre a nemzeti nagytőkések képtelenek. várják az euró apanázst. hogy a temérdek euróból betonozzanak, aszfaltozzanak, gipszkartonozzanak. ennél többhöz nem értenek. és most már a kínai vállalatoknak építenék az ipari parkokat.

ezek szerint kína a kommunista reformokkal előrébb jutott, mint a rendszerváltók.

Wildhunt 2022.09.25. 12:32:05

@Gery87: "valójában egy újgazdag proli és mindig is az marad. Azért akkora a pofája, bunkó és ízlésficamos"

Meg náci cigány rákosi kádár és Grazban kezelik.

tűz fal 2022.09.25. 12:40:20

@cvsvrs:
Kinyomtatott pénzből semmilyen áru nem lesz. Dollár nyomtatásból sem. A dollár egyelőre tartalékvaluta, ezért amikor fedezetlen dollárt nyomtatnak, akkor az történik, hogy a generált infláció miatt a dollár kevesebbet ér. De mivel az összes kinyomtatott dollárt az USA kapja, ezért nekik arányaiban több lesz, így több terméket vehet a meglévőből mások kárára.

A forintra ez nem igaz.

2022.09.25. 13:27:42

@tűz fal:
a jegybank előállíthat akármennyi készpénzt fointban és a magyar kereskedelmi bankrendszer ebból előállítja akármennyi hitelpénzt forintban és a forint szabadon átvállthatő. ebből szerveződik a forintgazdaság.

a neoliberálisok azt mondják, hogy ilyen nemzetgazdaság nem kell. mert majd az európai központi bank ugyanígy előállít eurót. és azzal a magyarok is nagyon jól járnak. nem lesz náluk pénzjegynyomda. és a legjobb lenne a kassza kulcsáról is lemondani. hanem intézzék azt a nyugatiak. sokkal sokkal jobban értenek hozzá, hiszen luxemburg sokkal sokkal gazdagabb, mint pócspetri. intézzék ők az ügyeket.

az illiberálisok azt, hogy ők megbíznak néhány nemzeti nagytőkést, akik a temérdek pénz birtokában állami segédlettek szuverén nemzetgazdaságot teremtenek. és nem teremtették meg. hanem továbbra is az van, hogy eu-s pénzek nélkül nincs beruházás. legfeljebb külföldi tőkebeázamlás.

és most milyen csudijó, hogy kínai akkumulátor gyár épülhet győrben is. a keleti nyitás milyen sikeres. ezt a szart nyomatja a fidesz. ha a rába eladná a traktort, vagy a kamiont keletre, akkor lenne sikeres a keleti nyitás. vagy ha a magyar élelmiszert kína megvenné aranyáron, akkor lenne sikeres.

egy nyugati és keleti irányba kiszolgáltatott forintgazdaság van. függ az euró kifizetésektől, a német gyáripartól, az orosz nyersanyagtól és kínai tőkebeáramlás nélkül összecsuklik, mint egy zollstock. miközben az amerikaiak nem adnak hadiiapari támogatást. és mindez: SIKER. sohasem látott fellendülés. CSODA.

2022.09.25. 13:34:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az ortodoxiából milyen pártok következnek?

egy tradicionális keresztény konzeratív patrióta-lokálpatrióta, ami nemzeti érdeket védi, és egy kiasszikus szocdem (ami kiegyezni próbál a globalistákkal). ez a kettő? így nincs se klasszikus liberalizmus és polgári konzervativizmus. mert az az ortodoxiától való elhajlás. jól értem?

tűz fal 2022.09.25. 14:10:21

@cvsvrs:
Az átváltásból sem lesz ingyenebéd, mert az elinflált pénzedért kevesebb valutát fognak adni. Ez nem így működik. Ha így működne, nyomtatnál egy halom pénzt, és tied a világ. A dollár - egyelőre - más tészta, ahogy fent leírtam.

_Neville 2022.09.25. 14:29:57

Szerintem is itt van valahol a fő törésvonal. Akinek nem öngyarmatosító mentalitása van, az előbb-utóbb a nemzeti táborban köt ki (vigyázat, ez nem egyenlő a Fidesszel, annál sokkal tágabb!). Lásd Schiffer is egyre inkább oda sorolható, pedig üti ő a kormányt is, csak jellemzően őket sem nyugati nézőpontból, hanem pont azért, mert szerinte bizonyos intézkedéseik a nemzeti érdekek ellen vannak. Mennyire más nézőpont, mint a hagymázas brüsszeli mellébeszélés felmondása.

_Neville 2022.09.25. 14:34:15

@Gery87: "Ezzel vitatkoznék azért.
Ha csak nemzeti vagy liberó irány lehetséges, akkor Kádár alatt mi volt"
Ugyanezek az irányzatok léteztek a párton belül is A változás annyi, hogy öngyarmatosító vonal egy része akkor még Moszkvától várt útmutatást (a technokraták már előbb váltottak Nyugatra).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.25. 16:35:15

@cvsvrs:

"az ortodoxiából milyen pártok következnek?"

Semmilyenek és bármilyenek. Nincs politikai tanítása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.25. 16:36:24

@cvsvrs:

Nyilván vannak eltérő álláspontok persze.

Van egy olyan orosz ortodox tanítás, hogy a legjobb a monarchia. De valójában ez nem igaz.

Boldeone2 2022.09.25. 22:21:30

@tűz fal: Szar troll vagy, és még annak is egy zs kategóriás selejt debil. Azért fokozott le a szektád, mert minden megszólalásod felezné a még megmaradt szimpatizánsokat."

- A kurva anyád fia a troll , de debil, náci köcsög! Semmit sem tudtál cáfolni a hozzászólásomból, most sem, mert egy agyatlan , degenerált vagy !

tűz fal 2022.09.25. 22:50:14

@Boldeone2:
Ne nácizzál, büdös zsidó.

tűz fal 2022.09.25. 22:54:12

@Boldeone2:
Semmi konkrétat nem írtál, csak a 100 gender hívő tetves szektád szokásos mantráit.
Soha életedben nem volt egy saját gondolatod, mivel nincs eszed, hülye vagy mint a tök. Azért reszketsz a hatalomért, mert te magad is tudod, hogy semmire se jó, selejt állat vagy, a kapcsolataid nélkül kihalsz mint a dinoszauruszok.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.26. 08:45:57

@cvsvrs: a liberális kapitalizmus szabadságának és jólétének értelmezésében ajánlanám Charles Dickens műveit.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.26. 08:48:07

@Boldeone2: Lengyelországban csak Varsó Visztula jobb partján, Gdanskban és Poznanban nyertek a "liberálisok", már Varsóban, a Visztula bal partján is a PiS nyert.

pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_parlamentarne_w_Polsce_w_2019_roku#Wyniki_g%C5%82osowania_w_skali_okr%C4%99g%C3%B3w

GyMasa 2022.09.28. 23:33:51

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:
Azért nem lehet, mert, ami ma "környezetvédelem" címszó alatt megy a világban, az minden csak nem a környezet védelme.
Minden egyes "eredmény", amit a zöldek elértek, az vagy a szabadságunkból, vagy a kényelmünkből vagy a pénztárcánkból csípett le egy-egy darabot, de egyik sem mozdította el a helyzetet a megoldás felé...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása