magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Amikor a törvényesség luxus

A kommunizmusból a kapitalizmusba való átmenet Kelet-Európában mindenhol káoszt eredményezett. Egy időre az államhatalom megszűnt, de legalábbis erősen lecsökkent.

Persze voltak fokozatok. Talán Szlovénia és Csehország voltak a legrendezettebbek, ott alig érződött a folyamat. S az ellenkező véglet meg a volt Szovjetunió és Albánia volt. A szovjet poszkommunizmusban simán megesett, hogy pl. a rendőrök, katonák nem kaptak fizetést, mert még erről se volt képes gondoskodni az állam. Albániából meg legendás történetek jöttek, hogy pl. az állami gyár vezetősége leszereli a gyárban mindazt ami mozdítható, majd csónakokkal elszállítja Olaszországba, ahol a bolhapiacon mindent elad - a spontán privatizáció legdrasztikusabb példája.

Magyarország persze a cseh-szlovén modellhez volt közelebb, míg Bulgária a szovjet-albánhoz, de csak közelebb, mindenképpen mérsékeltebben. Szóval a magyar modell a rend volt, kisebb káosszal, a bolgár meg a káosz, valamiféle renddel.

A magyar hirdetésekben ennek jele mondjuk a "számlát adunk!" szöveg akkoriban, miközben mindig kellene számlát adni, de mivel senki se adott, így a számlaadás afféle speciális dologgá vált.

A bolgár káosz legviccesebb példája a Törvényességi Szerződés volt. Az ország posztkommunista vezetése 1990-ben "fantasztikus" ötlettel állt elő: a lengyel kerekasztal-tárgyalások mintájára Bulgáriában ne kerekasztal legyen, hanem megállapodás a társadalmi békéről!

Petar Mladenov bolgár államfő - a Todor Zsivkovot 1989 novemberében megbuktató 4- vagy 5-tagú kommunista összeesküvés egyik tagja - ezzel a sajátos lépéssel akarta szerepét bebiztosítani. Kiállt a nyilvánosság elé, felszólítva minden politikai tényezőt, dolgozzanak ki egy okmányt a békés átmenetről és a törvényesség betartásáról, majd аzt ünnepélyesen írják alá.

Sokan már akkor mondogatták, ez enyhén szólva kb. paródia szint, hiszen ha egy országban külön szerződést kell kötni a törvényesség betartásáról, az egyetlen dolgot jelent: ott nincs törvényesség. Meg hát a törvényességet nem szerződéssel hozzák létre, hanem azt kikényszeríti a hivatalos állami erőszakmonopólium, s ez nem marxista tézis, mert lásd mondjuk Thomas Hobbes, a liberalizmus egyik nagy elődjének munkásságát.

De Mladenov elnök vakon ment előre tervével. Közben a fő ellenzék is meglátta az egészben a saját hasznát: nem mondtak semmit, sőt részt vettek az okmány kidolgozásában, majd az aláírási ünnepségen nem írták alá! Végül a szerződést csak a volt kommunista párt és pár fantompárt írta alá, azaz az egész nevetségességbe fulladt. Plusz Mladenov elkövette azt a hibát, hogy - élő adásban - nyíltan kimutatta dühét, még oda is szólt az akkori fő ellenzéki szervezet elnökének "írd alá! írd alá!".

Végül Mladenov meg is bukott, 1990 júliusában le kellett mondania. Ebben ez az eset is közrejétszott, bár a fő ok egy nagyobb botrány volt, kikerült róla ugyanis egy hangfelvétel, melyet úgy értelmeztek, hogy a hadsereget szeretné bevetni az ellenzék ellen. Máig nem tudni, igaz-e ez a vád, a felvétel nagyon rossz minőségű, s kétféleképpen is érthető: "inkább jöjjenek a tankokkal" vagy "inkább jöjjön Sztanko" (magyarul is hasonlóan hangzik, de bolgárul végképp), Sztanko a parlament elnökének a keresztneve volt, Mladenov közeli barátjáé.

А Törvényességi Szerződést persze elfelejtették gyorsan. Az immár magát megreformálni akaró ex-kommunisták is megszabadultak tőle, csak a legelején volt az az ex-komcsi narratíva, hogy "lám, az ellenzék polgárháborút akar", ez azonban Mladenov bukásával gyorsan feledésbe merült. Pedig annak idején Mladenov még New Yorkba, az ENSZ-be is el akart küldeni belőle egy példányt!

1990 augusztusa: az utolsó díszőrség a szófiai Dimitrov-mauzóleum előtt - 1990 augusztusában a múmiát eltemették rendesen, 1999-ben pedig felrobbantották az épületet

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4617932795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.27. 08:33:31

Hát nem is lehetett volna máshogy, hiszen a kapitalizmusból kommunizmusba való átmenet is kissé nélkülözte a törvényességet. A római fundamentum a nulla poena sine lege és a nullum crime sine lege, vagyis a bűncselekményt és büntetést csak érvényes törvénnyel lehet értelmezni, mint ismeretes, két lábbal rúgattatott fel.

Gógita 2022.09.27. 17:41:45

"a lengyel kerekasztal-tárgyalások mintájára Bulgáriában ne kerekasztal legyen, hanem megállapodás a társadalmi békéről!"

"csak a legelején volt az az ex-komcsi narratíva, hogy "lám, az ellenzék polgárháborút akar""

Mindennek egy oka volt, ott is, itthon is, hogy a kommunisták, szocialisták MEGÚSSZÁK!

Megússzák a felelősségre vonást. Akár törvényesen, akár spontán.
Nálunk is azért kezdtek bele a szoci-komm-zsidók már a nulladik napon a nácizásba, fasisztázásba, meg hogy "lám, az ellenzék polgárháborút akar", stb., hogy a hatalomra jutott nem szoci, nem komm,. nem zsidó erők nehogy hozzájuk merjenek nyúlni!!!!!
Ezért kellett a kerekasztal is, meg a nyugati támogatás is. (Igen, a nyugat a szoci-komcsi-zsidó diktatúraépítőket támogatta akkor is, a polgári, jobb, konzi erőkkel szemben!!!!
Ez azóta sem változott!

Erre mondta Antall, hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni", akkor mehetett volna a felelősségre vonás, de az ő kezüket ügyesen gúzsba kötötték a nyugattal akkor is szövetkezett ex-elnyomók!

A JOGOSAN felelősségre vonók lettek volna azok, akik polgárháborút akarnak, akik üldözik az ártatlan (komcsi, diktatúrát addig építő) zsidókat..., stb.

És a nyugat EZT A HAMIS narratívát KÉSZ VOLT ELFOGADNI! Mert ez volt az ÉRDEKÜK! Hiszen ők játszották a kezükre az országot gombokért!
(Ahogy most azt, hogy itt diktatúra van, mert nem az ő ex-komcsi zsidó szövetségeseik - lásd Dobrevék! - vannak hatalmon!!!!)

Így mentették át SÉRTETLENÜL, sőt, megerősödve magukat az új rendszerbe, amit szintén ők domináltak, ők formáltak ilyenné, amilyen lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.27. 18:11:29

@Gógita:

BG-ban ez nem volt szempont.

A kommunisták népszerűek voltak, az első szabad választást simán meg is nyerték 1990-ben.

Gógita 2022.09.27. 18:29:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nálunk igen. Be voltak szarva, hogy jön a jogos számonkérés.

És szükség is lett volna rá! Nem oszthatták volna az észt ők - a Vajdák, TGM-ek, stb.- máig!!

Aki a váltás előtt dicsőítette a rendszert, lapát!
Aki kifejezetten támogatta, és haszonélvezője volt, lapát! ...

Ezt (is) megúszták. És máig ők osztják az észt. És máig szinte érinthetetlenek.
Diktatúra van (meg antiszemitizmus!), ha bárhol leváltják, kirúgják őket.
De ezt 1990-ben kellett volna megtenni!

Kezdve a "filozófusokkal", akik addig sorra írták a szocializmust és kommunizmust dicsőítő könyveiket, cikkeiket. Mert ők a legalattomosabb férgek, akik rágják az országalmáját.
Még egy besúgó, egy verőlegény, egy ÁVO-s pribék sem ennyire veszélyes. Mert ezek a tudatokat, lelkeket manipulálják. Azelőtt is, azóta is.

Pl. TGM igen sokat tett azért, hogy a mai fiatalokba elültesse, átmentse mindazt a marxista, szocialista, magyarság- és nemzetellenes szart, azokat a fogalmakat, szavakat, konfliktusokat, és "harcokat", amiket ők maguk állítottak elő a rendszerváltás előtt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.28. 08:27:18

@Gógita: nálunk alapból nem voltak beszarva. 1989 decemberétől voltak beszarva, de akkor nagyon, emlékezz vissza boldog emlékű Aczél Endrére aki Ceausescuékra mondta, hogy "mindjárt látjuk a szerencsétlen áldozatokat". Emlékszem is a fejére, pontosan az volt ráírva, nehogy ez legyen velünk is.
Antall úriember volt, amolyan Boldili-féle elő-konzenszuskereső, ez volt a rendszerváltás tragédiája.A legjobb szimbólum, amit már írtam: 1990. augusztusában a tévében nem mehet le a második bécsi döntést bemutató filmhíradó, mert "sérti a szomszédok érzékenységét","nem szolgálja a megbékélést" - akkor már a szomszédságban rég főispán a főispán, Antonescuról, Hlinkáról elnevezett közterületek vannak. Emlékszem egy másik epizódra is, már akkor felmerült a ferihegyi repülőtér keresztelője, és a tévés kerekasztalban mondta valaki, hogy lehetünk mi is nyugodtan olyan bátrak mint a szomszédok, akik érdemek szerint végzik a névadást, Ferihegyet nevezzük el arról, aki a legtöbbet tette a magyar polgári repülés fejlesztéséért: Horthy István Nemzetközi Repülőtér. Ezen akkor még rötyögött a kerekasztal, ma már hetes cikkely lenne.

Gógita 2022.09.28. 10:45:06

@Deak Tamas: Én bőven emlékszem aggódó fejekre, meg a fentebb is említett, nácizós, fasisztázós "megelőző csapásra", hogy bebiztosítsák, hogy senki ne merjen semmit tenni.
Mert, hogy az nem a diktatúra kiszolgálóival szembeni igazságos számonkérés lenne, hanem dübörgő antiszemitizmus és maga a fasizmus. Hiszen a jobb-konzi-nemzeti erők alapból azok. Ez volt/van a narrációjuk.

Arra is nagyon emlékszem, hogy nácik és fasiszták híján, milyen elánnal kereste pl. az SZDSZ is a nácikat, szerte az országban. Még eldugott falusi kocsmákban is. Hogy mondjon már valaki legalább egy zsidó viccet. "Zsidózzon"!
Mert az fel lehet mutatni, hogy a magyarok lám antiszemiták.
Ezt ezerrel ezt csinálták.

Annál is inkább, mert felvállalt küldetésük volt, hogy "megvédik a zsidókat" a magyar barna veszélytől. Amiért a zsidóság fel is sorakozott mögöttük... De ez már egy más történet.
A lényeg, hogy ahhoz, hogy védeniük kelljen a zsidókat, kellett teremteni veszélyt is (fasiszta veszélyt), legalább virtuálisan. (Ezt is máig csinálják csak már SZDSZ nélkül.)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása