magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bulgária és az euró

Jövőre Horvátország bevezeti az eurót, míg Bulgária nem. Mi az oka ennek?

A közhiedelem ellenére ugyanis az euró bevezetése kötelező minden EU-tagállamban, egyedüli kivétel Dánia, mely mentességet kapott a legutóbbi EU-alapszerződés elfogadásakor.

Viszont ez a kötelezőség virtuális, nincs dátuma, azaz a végtelenségig lehet húzni a belépést, lásd Svédország ezt csinálja hosszú évek óta: egyszerűen sose adja be a csatlakozási kérelmet, pedig régesrég teljesítette a belépési követelményeket.

Jelenleg a helyzet tehát az, hogy 19 tagállamban euró van, s 8-ban nincs.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, meg kell jegyezni:

  • történelmi jog alapján 4 nem EU-tag miniállam is eurózóna-tag,
  • az EU-tagállamok külső és távoli területein nem kötelező az euró bevezetése, ezzel jelenleg él Franciaország részben és Hollandia teljesen: a francia óceániai külterületeken és az összes holland külterületen nem az euró a hivatalos pénznem,
  • s vannak országok melyek eurót használnak az eurózónával való megállapodás nélkül: Koszovó és Montenegró.

Ha abszolút pontosak akarunk lenni, van egy brit terület is, ahol az euró a hivatalos pénznem. Ez is történelmi jog alapján, de valójában inkább praktikus szempontból, ez Akrotiri-Dekelia terület, ami de facto két brit katonai támaszpont Cipruson, ahol a britek nem is tartanak fent polgári közigazgatást, azaz a pénzben is Ciprushoz alkalmazkodnak.

Amikor Ciprus független ország lett, a volt brit gyarmattartó két kis területet megtartott magának, ezek jogilag máig nem Ciprus részei, de a gyakorlatban igen: így intézték el a britek, hogy a két támaszpontjuk örökre az övék maradjon, s ne kelljen róluk egyeztetni a ciprusi hatóságokkal. Így pl. Líbia bombázásakor a NATO használta a két ciprusi bázist, s ehhez nem kellett beleegyezés a ciprusi kormánytól, mely egyébként ellenezte a bevatkozást.

S persze van kb. 10 ország, ahol saját pénznem van, de az árfolyam az euróhoz rögzítve van. Európában ilyen: Bosznia, Bulgária, s tavaly óta Horvátország.

Ami kiderült: minden szöveg csak kamu, valójában politikai döntés az eurózóna-tagság kérdése.

Bulgária és Horvátország egyszerre jelezték az eurózónába való belépés igényét, mégis jövőre csak Horvátország léphet be, Bulgária nem.

Miközben a hivatalos feltételek teljesítésében Bulgária még kicsit jobban is áll, mint Horvátország!

A hivatalos magyarázat: a bolgár infláció túl magas, nem teljesülnek a belépés feltételei. Ami igaz is, mert 2 % a maximálisan megengedhető éves infláció. Mindkét ország a covidra hivatakozva kért mentességet e követelmény alól, de ezt az EKB csak Horvátországnak adta meg. Ami vicces.

Valójában tehát az ok politikai. Nyilván a pontos ok nem ismerhető. Ami sejthető: a döntés idejében éppen omladozott a nyugatbarát bolgár kormányzat, továbbá Magyarország mellett Bulgária volt az egyetlen NATO-tagállam, mely megtagadta a fegyveres segélyt Ukrajnának.

Egyébként a bolgár átlagember szemszögéből teljesen mindegy, hogy mi a pénznem, a bolgár leva rögzítve van az euróhoz 1997 óta, nemrég volt a 25. évfordulója az árfolyamrögzítésnek.

Azóta az árfolyam csak technikai okokból változott. Az eredeti rögzítés 1 német márka = 1000 régi bolgár leva volt, ez lett aztán előbb 1 márka = 1 új leva, majd a német márka megszűnésekor 1 euró = 1,95 leva.

A bolgár átlagember 1:2 arányt számol egyébként, az egyszerűség kedvéért. Ha mondjuk a magyar turista leszáll repülővel Burgaszban, s mondjuk el akar jutni taxival Szozopolba, akkor a taxis azt mondja neki, hogy "óra bekapcsolása nélkül 60 leva vagy 30 euró".

A bolgár politika a kérdésben alig megosztott, egyetlen komoly párt van, mely ellenzi az eurót, ez egy 10-15 % közti népszerűségű nacionalista, EU- és NATO-szkeptikus, oroszbarát, covid-tagadó párt, nagyjából magyar szemmel kb. Mi Hazánk. A többi párt két részre oszlik: az azonnali bevezetést akarók, s a megfontolt de gyors bevezetést akarók.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4417938868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.09.29. 18:00:31

Magyarul a "kisembernek" az erős valuta a jó.
Mindegy hogy Dán, Svéd korona vagy Euro.
Ez se véd meg mindentől persze, lásd észt infláció.

littke 2022.09.29. 20:52:17

Sokat írsz de a lényeget nem említed. Ha egy ország csatlakozik az euróhoz, elveszti az uralmat a pénze felett. Azaz képtelen lesz azt le avagy felértékelni, ami általában a kamatláb révén történik.

A leértékelés az ország termékeit külföldön olcsóbbá teszi, ergo a kivánat nőni fog. A felértékelés, ez ritkábban fordul elő, az ellenkezőt eredményezi: a hazai gyártóknak nehezebb lesz a dolga, de a külföldről jött árukat olcsóbban lehet venni.

Boldeone2 2022.09.29. 21:07:49

Valuta- ócsítással" mèg egy ország sem lett gazdag , de arra pont jó, hogy konzerválja a gazdaság rossz szerkezetèt , vagy az alacsony hatèkonyságot. Az euró jó

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 09:02:13

@littke: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meg van még egy dolog, ami a görög válság idején lett nyilvánvaló, csak nem hangsúlyozták eleget: az euró nem pénz. Sem nem deviza, sem nem valuta. Y sorszámmal ellátott felülnyomott drachma meg M sorszámmal felülnyomott escudo.
Magyarországon egy esetben lenne értelme az euro bevezetésének: ha az vetíthető előre, hogy hosszabb ballib kormányzás várható.

GyMasa 2022.09.30. 09:48:05

@Deak Tamas:
Akkor is csak az lenne a következménye, hogy amikor (nem HA) beüt a következménye az inkompetenciájuknak, csak adót (MÉG) emelni tudnak, illetve csökkenteni az állami transzfereket (pl. felezni a nyugdíjakat).
ENnek, ugye egy azonnali kormánybukás lenne a következménye, míg az inflációval, meg a nemzeti valuta gyengítésével van egy kevés mozgástere a kormánynak, amivel ezt a hatást el tudja húzni, és, ha szerencséjük van, akkor mire nagyon leromlik a helyzet, addigra meg is tudnák oldani a problémát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 10:00:11

@GyMasa: így van, dehát az eurozónából nyilván ki is lehet lépni utána, hiszen csak arra kell akkor, hogy Bokros-szintű elmebeteg ámokfutást ne lehessen rendezni. Inflációt pedig eurozónában is lehet csinálni, mégha hazudnak is róla hogy nem. Emlékszem, amikor marasztalni akartak Lisszabonban, az egyik kérdésem az volt, hogy a fizetésemelés mint olyan az milyen, és azt a választ kaptam hogy mivel az euró maginflációja nulla százalék, így ilyesmi nincs.

novekedes.hu/elemzesek/hogyan-zajlott-az-egyetlen-eurot-bevezeto-visegradi-orszag-villamgyors-felzarkozasa

g7.hu/vilag/20191210/nem-hozott-boldogsagot-az-euro-szlovakiaban/

dunaszerdahelyi.sk/hogyan-hatott-szlovakiai-arakra-az-euro-bevezetese

Boldeone2 2022.09.30. 10:09:10

@Deak Tamas: meg van még egy dolog, ami a görög válság idején lett nyilvánvaló, csak nem hangsúlyozták eleget: az euró nem pénz. Sem nem deviza, sem nem valuta. "

- Szerinted! Mègis, EGYETLEN görög sem akarta visszatèrni a dracha használatához , nagyjából mindenki tudta , úgy rövid úton leèrtèkődik egy èlet munkája
Most euróval fizetnek a nyugati turisták, ha dracha lenne, már felèt , harmadát èrnè a pènzük!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 10:18:59

@Boldeone2: pont az lett volna a cél Merkelék ügyes tárgyalási taktikája nyomán. Amúgy csak annyira nem akartak visszatérni, hogy azt a pártot emelték kormányba, amelynek konkrétan ez volt a programja.

index.hu/gazdasag/2015/01/25/gorog/

nepszava.hu/1046197_feladja-a-lecket-a-sziriza-europanak

Merkel olyan jól megszüntette Görögország állami működését, hogy a rajtuk átfolyó afganisztáni szír néptömeg áldja is a nevét.

Boldeone2 2022.09.30. 10:21:07

@Deak Tamas: Inflációt pedig eurozónában is lehet csinálni, mégha hazudnak is róla hogy nem."

Lehet, de közel sem annyit , mint azon kívül!

A kèrdès: Ki járt jobban , Görögország ahol bennmaradtak az eurozonában , vagy pl Magyarország , ahol brutálisan leèrtèkelődött a hazai fizetőeszköz, mert nincs euró?
Könnyen a török útra lèphetünk, ott pár èv alatt a harmadára , negyedère csökkent a líra èrtèke ès a kisember brutális mèrtèkben elszegènyedett!

Ez Magyarországon is bekövetkezhet nagyon könnyen! Nem beszèlve arról , hogy már 13% az alapkamat , magyarul : földbe fog állni a gazdaság !

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 10:29:00

@Boldeone2: nem fog a földbe állni, épp a földből fog helyreállni. Egyrészt most szakemberek intézik ezeket az ügyeket, másrészt a pillanatnyi forint-euró árfolyamnak érintőleges köze sincs a gazdaság valós teljesítményéhez, harmadrészt ez csak ösztönzőleg hat a globalizált ellátási lánc ellen és a lokalitás fel fog értékelődni. Nem lesz majd dotált áru spanyol paradicsom, hanem az itthoni termelő jár jól.
Szerencsére egy ország valós mozgástere nem kötvényeken meg alapkamatokon múlik, hanem a termelésen és a munka színvonalán. Például ezért van tele fél Európa magyar turistákkal, mialatt a jól járt eurózónás görög turisták valahogy nem vetik szét a szállodákat.

GyMasa 2022.09.30. 12:43:47

@Deak Tamas:
"így van, dehát az eurozónából nyilván ki is lehet lépni utána, hiszen csak arra kell akkor, hogy Bokros-szintű elmebeteg ámokfutást ne lehessen rendezni."
Mondjuk a Görögök példája mutatja, hogy ez mennyire nem egyszerű. Pedig akkor pl. felmerült a Drachma visszahozása is. Lehet, azzal jobban jártak volna.

" Inflációt pedig eurozónában is lehet csinálni, mégha hazudnak is róla hogy nem."
Most is itt van.
Az a baj, hoyg az EURO, ahogy írtad, nem is igazi pénz. Ahhoz, hogy működjön, egységes költségvetésre lenne az EU-nak szüksége. Persze, ez nem érdeke a Németeknek (amíg még meghatározó ipari hatalom maradnak, amit egyre kevésbé érzek reálisnak), mert akkor meg kellene osztaniuk az EURO hasznát a többi EU országgal is.

"Emlékszem, amikor marasztalni akartak Lisszabonban, az egyik kérdésem az volt, hogy a fizetésemelés mint olyan az milyen, és azt a választ kaptam hogy mivel az euró maginflációja nulla százalék, így ilyesmi nincs."
Amúgy, ez egy ordas nagy hazugság!
Nem CSAK az infláció miatt kell bért emelni, hanem amiatt, ahogy az ember egyre jobb a munkájában, és egyre többet tud egységnyi idő alatt elvégezni.
És, ezt előszeretettel elfelejtik a munkaadók!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 12:52:39

@GyMasa: hát, hogy az euro működjön, szerintem pont az kéne, amit a ballib közgizdák matráznak folyton: a bizalom. Teljesen egyértelmű, hogy amíg a sorszámból kiderül, hogy ez valójában drachma, escudo vagy líra, addig egy záptojatot sem ér az egész. Dehát itt nem is az a cél, a dollár ellenében valami játékpénz mutogatása. Totál hiteltelen az egész, teljesen alkalmatlan valós gazdasági teljesítmények mérésére, arra jó hogy Boldili hesszeljen meg besszeljen vele.
A második felében teljesen igazad van. Nekem azt mondták, hogy többet kell dolgozzak vagy törekedjek magasabb pozícióba.

GyMasa 2022.09.30. 12:59:31

@Deak Tamas:
AZért kellene a központi pénzügyi vezetés mögé, mert akkor nem tudnak a déliek sumákolni...
Viszont, akkor tűl erős lenne az EURO ami meg anémeteknek nem jó, hiszen ők meg a "gyenge" EURO-val keresik gennyesre magukat.
És, ennek az egésznek az EU határain belüli, kvázi gyarmati sor az ára.

"arra jó hogy Boldili hesszeljen meg besszeljen vele."
A szerencsétlen, teljesen merőleges a valóságra.
EGy szinten irígylem, hogy milyen kellemes buborékban él, de azért alapvetően elég szar lehet neki.

"A második felében teljesen igazad van. Nekem azt mondták, hogy többet kell dolgozzak vagy törekedjek magasabb pozícióba. "
Pont ez a hazugság, hiszen VALÓJÁBAN többet is dolgozol évről-évre.
Mondjuk, pályakezdőként el tudsz vinni egy projektet a hátadon, aztán, 15 év gyakorlattal már havi 4 projektet viszel, plusz van 5 olyan feladatod is, amiknek nincs köze az alapmunkádhoz, de a cég nem fizet meg érte egy külsőst, napi 500 EUR-ért, hanem "elosztja" a rendes melósok között...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.30. 13:08:04

@Boldeone2:

Mert ez egy zsákutca lenne. De ettől még nem jó.

Elveszem mindened, bezárlak egy pincébe, napont enni adok neked, mjad megverlek. Akarnád, hogy engedjelelek szabadon, ahol hjaléktaan és éhes lennél?

Nem, most már nem tudod ezt megtenni, csak a pincei verést igyelszel csökkenteni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 13:15:18

@GyMasa: a déliek nem sumákolnak semmit sem. A "szorgalmas" németek kezdték el ezt a propagandát, ott sumákolnak csak, a valóságban nagyon nem. Az hogy pl. mért van szieszta, szerintem idén nyáron mindenki felfogta egész Európában.
Nemcsak többet dolgozunk hanem ahogy írod, a munka minősége is jó esetben javul. Azt nyilván illene díjazni, dehát nem is illemből fogják, hanem érdekből.

2022.09.30. 13:28:16

@Deak Tamas:
csak a forintgazdaság sehol sincs termelésben. magyarországon nagyrészt multinacionális termelői kapacitás van, akiknek a gyengülő forint kiváló. mert árut exportálnak és munkaerőt importálnak.

1. magyarország az energetikában ki van szolgáltatva az oroszoknak. (ez nem új, de egyre inkább)
2. az iparban a németeknek. ez nem új, de mellette a kínaiaknak és koreaikanak.
3. a pénzügyi szektorban az uniónak. mert euro beáramlás (hitel, segélyek) nélkül nem tartható a gazdaság. ez sem új. de úgy tűnik, hogy hiába van új jegybanki vezetés. a frissen nyomott forint kb. semmit se ér.
4. magyarország katonai értelemben ki van szolgáltatva az usá-nak. ez sem új. de most már az amerikaiak előző generációs fegyvereit se kapja meg ingyen magyarország, szemben a szomszédokkal.
mennyiben lett szuverénebb az ország, mint gyurcsány idején?

2022.09.30. 13:43:40

@Deak Tamas:
pl. debrecenben a balliberálisok

1. eladták az élelmiszeripart a franciáknak. elsődlegesen konzervgyárat, a globus márkával (mert a szocializmus végén a maggi üzemmel nyereséges deko felvásárolta a veszteséges globus-t).
2. bezárták a ruhagyárat. az egy kht-két se működhet.
2. eladták a biogal gyógyszergyárat.
4. bezárták a gördülő csapággyárat.
5. eladták az erőművet franciáknak.
na ez hazaárulás. jött a fidesz.
6. eladta a műanyaggyártást.
7. újrateremtette a csapággyárat. a németeknek.
6. megteremtette a járműipart a németeknek. és a kínaiaknak.
és mindezt úgy, hogy a fidesz betonozta le debrecen külterületeit. és úgy váltak hazaárulóvá. a fidesz is ugyanazt csinálja.
és egy rakás választó tapsikol, hogy a fidesz ilyen nemzeti, olyan nemzeti. kb. gyurcsány mennyire szocialista.

a fideszt az érdekli, hogy betonozzanak. az amerikaiak lebombáztak egy vasútállomás környékét. abból lett egy hatalmas üres tér. kádárék beültették virággal. lebetonozzák. és azt mondják, hogy ez ZÖLD VÁROS. betonozásra van kapacitás a fideszben. betonzák a kárpát-medencét. ezek ennél többhöz nem értenek.

na most lehet mondani, hogy ebből erős állam lesz. betonbunkerek lesznek. és ott van még gyurcsány. aki betonozást is átadná a strabagnak. azt is irányítsák bécsből.

ez lófasz. és a fidesz ezt tudja. mint az mszmp. megépítjük az új vasbeton lófaszkarikát. csak szent koronával a vörös csillag helyett.

2022.09.30. 13:54:01

@Deak Tamas:
épül a "véderdő". telepítünk 10 ezer fát. abból 8,5 ezer kipusztul. ez a terv. a haveroknak legyen megrendelés a faiskolából. növekszik a gdp. a negyedik 2/3-ban szinte csak idiótizmus van. errefelé legalább is. debrecenben tesztelik az elképzeléseket. lehet látni, hogy a fidesznek annyi. csak a fidesz fogja megbuktatni. mert a fidesz másod, harmadvonalában is látják, hogy a vezetőik hülyék.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 14:08:54

@cvsvrs: nincs fizetendő IMF témázgatás például.

2022.09.30. 14:15:35

@Deak Tamas:
hanem van helyette kínai eladósodás. az mennyivel szuverénebb. és mellette témázgatnak az imf-fel is.

GyMasa 2022.09.30. 14:31:54

@cvsvrs:
Mondjuk, az egyszerű hitel, aminek csak kamata van, egyéb feltételei (megszorítások, meg ilyenek) nincsenek.
Akkor az semennyire nem "elkötelezettség". A magyar kormány bármikorfelmondhatja, és vehet fel egyéb helyről hitelt, ha akar.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 14:38:27

@cvsvrs: mondjuk az IMF-fel ellentétben feltehetőleg a "társadalmi reformok" meg hasonlók végrehajtása nem kötelező jellegű, sőt feltehetőleg elő sincs írva.

2022.09.30. 14:47:58

@Deak Tamas:
hja, mondjuk a kínai azt mondja, hogy építsél egy min. 10-15 ezres gyárvárost sáránd és mikepércs helyébe százhalombattát. ez lesz a modernizáció. kínában ezt csinálják.

és ha a faluban a nép tiltakozik, akkor előbb kivonul a pártitkár és az agitprop brigád, hogy ez nagyon jó lesz nekik. nem lesz falujuk, de legalább nagyon modern akkumulátor gyárban dolgozhatnak. ha ebből nem értenek, akkor a karthatalmat kell kivezényelni.

és épül ilyen győrbe. és mindenhová. mert a kínaiak így adják a pénzt. és egyébként a németek azt várják, hogy ez majd az övék lesz akkor ha kína nacionalizál. tehát nem akarnak ők magyarországon beruházni. patyomkin gyártelepek épülnek majd jó lesz az valamire.

amikor az első kínai idejött, akkor azt mondta, hogy debrecen egy csomagolóüzem. egy gyárváros, amiben mindenki dobozol. mint tótéknál. ahhoz debrecen kicsi. ledúrják a szomszédos falvakat. csomagoló üzemmé alakíják. globálisan így lehet versenyképes. vagy így se.

nem az van, hogy a kínai kommunista pártban olyan rendesek. mert az amerikaiak mind gecik, ellenben a kínaiak nem a saját kultúrájukat akarják érvényesíteni. hanem jótékonykodnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 15:01:49

@cvsvrs: történt ilyen bárhol a kínai hitelért?

2022.09.30. 15:02:14

@Deak Tamas:
a kínaiak a görögöknek úgy adnak hitelt, hogy pireusz az övék. és lehet görög történelemkönyv arról, hogy athénban micsoda demokrácia volt. azt az imf se akarja feltétlen bezúzni.

az imf a kikötőt eladná az atlantista multiknak a kínaiak azt mondják, hogy ők is adnak hitelt. mert kapnak dollárt és eurót a piacon. azt nem váltják át népi pénzre. hanem odaadják cserébe kérnek egy kikötőt, vagy valamit, ami az övék.

tehát nem az van, hogy olyan rendesek. a szegény kis görögöket megsegítik. a csóró kínaiak összegürizték a lovettát és odaadják a görögöknek, hogy kortyolgassák a koktéljaikat a szigeteiken. hanem akkor a kínai kommunista pártvezetés irányítana.

2022.09.30. 15:02:50

@Deak Tamas:
konkrétan ez történik. és még nincs hitel.

Boldeone2 2022.09.30. 16:12:39

@Deak Tamas: nem fog a földbe állni, épp a földből fog helyreállni. Egyrészt most szakemberek intézik ezeket az ügyeket, másrészt a pillanatnyi forint-euró árfolyamnak érintőleges köze sincs a gazdaság valós teljesítményéhez, harmadrészt ez csak ösztönzőleg hat a globalizált ellátási lánc ellen és a lokalitás fel fog értékelődni. Nem lesz majd dotált áru spanyol paradicsom"

- Nèzd , a törtènelmi dolgokat jól tudod , el kell ismerni, a gazdaság működèsről viszont fogalmad sincs!
A gazdaság nyilván a földbe fog állni , ezt már maga Varga Mihály is elismerte . A kerdès csak annyi : kis vagy nagy válság jön
Szerinted 13%- os alapkamat milyen hitelezèst tesz lehetővè? Nagyjából semmilyent!
EU - források pedig nem fognak úgy jönni, azaz tőkehiány lesz !
Nyilván az árfolyam a rossz gazdasági kilátásokra , a borús költsègvetèsi helyzetre reflektál!
A globális ellátási lánc helyett a lokális fog felèrtèkelődni " - jó vicc! Magyarországon szinte minden belső termelèsnek óriási az importhányada , azaz : a leertèkelt deviza megdrágítja a belső termelèst is. Másrèszt, a legtöbb termèk ki sem váltható hazai termelèssel!

Boldeone2 2022.09.30. 16:15:23

@Deak Tamas: hvg.hu/gazdasag/20220721_varga_mihaly_rezsi_oroszorszag_tusvanyos_gazdasagi_valsag

Ezt sem èn mondom! Látod, a szakembereid is azt mondják , amit èn! Ideje lenne felèbredned már , ízlelgetni a valóságot !

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 16:26:55

@Boldeone2: bérből és fizetésből élőként én nagyon is ébren vagyok, azon nem kell aggódni. Azon sem kell aggódni, hogy ki mit jósol, milyen válságot. Az almát meg a paradicsomot nem érdekli sem a tőkehiány, sem a hitelezés, azt le kell szépen szedni, ahhoz meg munkáskéz kell, és lesz is. És akkor lesz kaja, az meg már félsiker. Válsághelyzet idején ugyanis ez a legfontosabb, nem a heti új merdzsó, ingatlan, vagy ájfon.
Remélem pont ezt kezdik már végre leépíteni, a globális ellátási lánc keretében feleslegesen importált dolgokat, koncepció kell ide, semmi más.
Egyébként Varga Mihály eddig minden válságot elég profin kezelt, biztos hogy Matolcsyval jól meg fogják oldani a feladatot. Ha ők lettek volna már a kilencvenes években, elég sok mindent elkerülhettünk volna, Bokrost is. Lásd Kopácsi Sándor: Van kiút című könyvét.

Boldeone2 2022.09.30. 16:27:45

@GyMasa: EGy szinten irígylem, hogy milyen kellemes buborékban él, de azért alapvetően elég szar lehet neki."

- Èppen fordítva igaz! A kormánypártiak èlnek buborèkban , èn reálisan látom a helyzetet . Többek között itt a fórumon is elmondtam többször, hogy meg fog roppani az Orbán - rendszer nevű kóceráj.
Azt is elmondtam, hogy vegyenek az emberek dollárt, mert itthon nagy bajok lesznek. Ez szintèn bejött: a dollár brutálisat rallizott
Èn most is azt mondom, hogy a kis forinterősödèseket meg kell venni, majd a dollarból amerikai rèszvènyt venni ( jön az èvvège )
Nekem 289 ft- ról van dollár befektetèsem, tavalyról , amit tartok. Erre amit ráveszek szinte kockázatmentes, esèly sincs drámai forint erősödèsre
A legjobb dolog az Orbán- rezsim hülyesègeire spekulálni!
A bolondok megvettèk a magyar államkötvènyt, vagy beadták a pènzüket az OTP- be fillèrekèrt

Boldeone2 2022.09.30. 16:33:21

@Deak Tamas: Azt kell megèrtsd : minden mindennel összefügg. Ha általános pènzhiány lesz , az infláció " megeszi " a forgótőkèt, ergo nem lesz pènz az újratermelèsre
A globális ipar ès mezőgazdasagi cikkek kiváltása nem több, mint egy illúzió . Egy USA- nak esetleg megy , de nem egy kicsi , nyitott országnak
A trend pont az ellenkezője: alig van már pl magyar èlelmiszer a boltokban . A nèmet sajt mèg mindig olcsóbb, pedig már 420 Ft egy euró...

Boldeone2 2022.09.30. 16:37:59

@Deak Tamas: Egyébként Varga Mihály eddig minden válságot elég profin kezelt, biztos hogy Matolcsyval jól meg fogják oldani a feladatot"

- Mindent úgy tudták kezelni , hogy voltak külső források , meg olcsó hitelpènz, ès kis infláció a világban , így volt alacsony magyar kamatszint ès relatíve az inflació is
Most ez változik, így gúzsba kötve nem lehet ugrálni
Matolcsy korábban hibázott : nem kellett volna a prociklikus gazdaságpolitikát erőltetni , annak a mai napig fizetjük az árát, a levegő elfogyott

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 16:47:30

@Boldeone2: hát pontosan ez most a mesteri feladat, ezeket a feleslegesen összekötött összefüggéseket felszámolni. Szépen le kell bontani ami felesleges, és kiváltani helyivel. Nagyon jól kiderült a karantén alatt mennyi felesleges szarság utazik ide meg oda a levegőben.
A német sajt persze hogy olcsóbb, nyilván egyrészt szarabb is, másfelől azzal az elképesztő pénzmennyiséggel, amit a gazdag nyugatiak a saját mezőgazdaságuknak adnak, mellé az ottani elég erős érdekérvényesítő parasztsággal az lenne a csoda ha nem így lenne. Nálunk a paraszt ha Bajnai elviszi a libáját és nem fizet, felakasztja magát.
Matolcsynak legyen ez az egy hibája, nem baj, ha fogy körülötte a nemtommi, elfogyni úgysem fog. Annál ő sokkal képzettebb és tapasztaltabb hogy az elődeitől eltérően akik a világgazdaság pénzbősége ellenére trükkök százaival küzdötték ki az IMF hitelt, valami balságot cselekedjen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 16:49:53

@Boldeone2: nem tudunk egésznap hesszelni meg besszelni, sajnos dolgoznunk kell napközben. Maxvalnak néha éjjel is.

Billy Hill 2022.10.01. 23:38:03

Hát az átlaghorvát már elég szépen retteg, hogy milyen áremelkedés lesz még jan. 1 után...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása