magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kérdezni kell

A munkavégzés, az üzleti élet egyik fontos eleme az érdeklődés felmutatása. Ennek két alakja lehetséges: a kamuhozzászólás és a kamukérdezés, nyilván utóbbi a rövidebb út.

Egyébként mindez teljesen független a társadalmi rendszertől. Semmilyen értékelhető eltérés nincs egy kommunizmuskori gyűlés és egy mai modern multis üzleti értekezlet között.

A kamuhozzászólás a nehezebb műfaj. Módszere: kitapogatózni mi éppen a kötelező vélemény a cégnél, majd azt előadni kicsit más szavakkal, a legjobb ha beleszúrunk egy vicces mondatot is, hogy aztán emlékezzenek ránk. A kommunizmusban ez a típusú beszéd jellemzően úgy kezdődött, hogy "csatlakozva az előttem szólókhoz". A liberális verzió kicsit nehezebb, ott ugyanis már szimulálni kell valamilyen egyedi ötletet is. A legbiztosabb megoldás: figyelmesen meghallgatjuk, elolvassuk a vezetőség legfrissebb szövegeit, majd azokat elismételjük. Persze hozzátéve valami egyedit. Mondjuk javasoljuk, minden második pénteken legyen sárga nap, ekkor a kollégák vegyenek fel egy sárga ruhadarabot. Miért? Hát mert növeli a csapatszellemet!

Nem vicc. Egyik korábbi munkahelyemen időnként volt egészség nap. Ez azt jelentette, aznap ne a liften menjünk fel az emeletre, hanem a lépcsőn. Szerencsére ritkán volt, átlag félévente. Egyszer még én is felmentem a lépcsőn, a következő alkalmakkor már nem, csak azt mondtam "köszönöm" a lift előtt álló aktivistáknak, majd beszálltam a liftbe. Furcsán néztek rám, de eleve furcsa ember hírében álltam.

A legjobb, legegyszerűbb a kamukérdés. Nem kell hosszasan beszélni. Óvatosnak kell lenni, olyat ne kérdezzünk, ami pár perce elhangzott, mert ezzel csak saját figyelmetlenségünket áruljuk el. Olyat kérdezzünk, aminek egyrészt semmi értelme, másrészt előre tudjuk a választ. Fontos azonban, hogy a kérdésünk ne tűnjön szarkazmusnak, ezt nem szeretik a vezetők. Legyen mindig valami teljesen banális ügy.

Mondjuk mondhatod azt, szerinted nagyon fontos az ökológiai felelősség, mert globűális melegedés van, s mindjárt fél kilométerrel nő a tengerszint, ha nem teszünk semmit. S ezzel kapcsolatban kérdésed: lesz-e idén is több akció e tekintetben.

Ha ezt nem követed, sose lesz a cégnél karriered. Ugyanis a multik pont ugyanúgy működnek, mint a kommunista vállalatok, szinte minden teljesen a személyi kapcsolatoktól függ, s ehhez alapvető a saját személy reklámozása.

Még liberális koromban komolyan hittem, a profitéhes magáncégek jobban működnek, mint a kommunista állami vállalatok. Az első multi munkahelyemen el kellett töltenem 3 hónapot, hogy rájöjjek, fatálisan tévedtem. Fő megállapításaim ezek voltak:

  • a profit ötödrangú szempont, a jó személyi kapcsolatokkal rendelkező vezető vagy részleg simán lehet vesztességes, akkor se lesz eltávolítva, míg a nem megfelelő személyi hálóval rendelkező meg akkor is el lesz távolítva, ha pénzt hoz a cégnek,
  • alapvetően nyerő magatartás a munkaszimulálás, a csajok ezt nagyon tudják, még ebédidőre is úgy állnak fel, hogy panaszkodnak a sok munka miatt,
  • az elvárt modellek utánzása.

Ez utóbbiról egy vicces sztori. Volt egy kollégám, aki karriert akart, de ennek ellenére velem valahogy és valamiért szimpatizált, szóval simán vette a rendszerkritikus szövegeimet. Nagy nehezen elért egy kisfőnöki pozíciót. Aztán látom, a folyosón szalad egy laptoppal a kezében és mosolyog, siet az egyik konferenciaterem felé. Mondom neki "már alakul, öregem, de még dolgozni kell a mosolyon: az igazi vezető gondterhelten néz maga elé, sose mosolyog".

Persze lehet semmit se csinálni ebből, amit leírtam, de akkor nincs karrier, s az első leépítésekor is téged rúgnak ki.

Én sose követtem ezt, még sose szólaltam meg semmilyen értekezleten, kizárólag hozzám intézett direkt kérdésre válaszolok. Dehát én eleve harcolok minden karrier ellen.

a tökéletes értekezlet: falon képernyő, emberek laptoppal és papírokal a kezükben

A humor a legjobb eszköz mindennek az elviselésére. Már a régi rendszerben éltem ezzel.

Amikor orosz iskolába jártam még a 80-as években, a legjobb orosz haverom apja magasrangú KGB-tiszt volt, rendkívüli karrierrel, pl. az USA-ban éltek évekig, a New York-i szovjet ENSZ-képviselet alkalmazottja volt, hivatalosan tolmács, a valóságban hírszerző. Apja magas rangja miatt a fiút az iskola vezetősége folyamatosan pátyolgatta. Ő meg baromira utálta az egészet, azt akarta, hagyják békén, de nem hagyhatták, pl. beválasztották az iskolai Komszomol-bizottságba tagnak. Ő meg eljárt a bizottsági ülésekre, de folyton hallgatott, ami egy idő után kezdett kellemetlen lenni. Mondja nekem a srác, mi a baja, valamit végre mondania kellene, de nem tudja mit, mert utálja az egészet. Ő tulajdonképpen csak elektromos zenét akar hallgatni (lásd Kraftwerk), meg nyelveket tanulni, nem Komszomol-marhaságokkal bajlódni. Erre előadtam neki egy bizottsági gyűlés paródiát.

A következő héten röhögve meséli, minden szuper, a paródiám egyik mondatát komolyan előadta a gyűlésen. Az én paródiámban volt egy rész "az elvtársak önéletrajzának megvitatása" címmel, itt elmondtam az összes akkori szovjet banalitást, lásd a nagymamája személyesen látta Lenint beszélni, az apja meg Berlinig jutott géppuskával 1945-ben, stb., majd "és rendkívül szerény egyéniség". Szóval a srác előadta a "rendkívül szerény egyéniség" megjegyzést, s végre lett egy hozzászólása a gyűlésen.

Címkék: közélet
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5417944096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.10.04. 07:06:53

Az a baj, ha én hozzászólók, abból általában őszinte vélemény lesz, ami meg pont nem ennek kedvez. :D

Serény Vélemény 2022.10.04. 08:37:55

"a profit ötödrangú szempont"
Pontosan! A legünnepeltebb telefonos értékesítőnk például megcsinálta azt, hogy mindent is eladott és mindezt úgy, hogy soha annyi reklamációt nem generált más, mint ő.
Mégis ő volt az ünnepelt, mert hogy sokat értékesített. És emiatt sok jutalékot és mindenfélét is kapott.
Csakhogy néhány kolléga a számlareklamáción egész munkaidejében nem csinált mást, mint az ezen értékesítő által generált reklamációkat kezelte. Vagyis hiába ő értékesített jól, de a balansz szempontjából sokkal több negatívot csinált, mint pozitívat. Mégis ő volt a hős...

Serény Vélemény 2022.10.04. 08:40:44

Vagy pl a német anyánk kitalálja, hogy nekünk SAP-ot kell használni. Csodálatos rendszer ha valami üzem, vagy gyár veszi, de a mi tevékenységünk kiszolgálására totálisan alkalmatlan, mert mi nem gyártunk semmit. Viszont több tucat, összességében százas nagyságrendű nagyon jól fizetett ember pöröghetett évekig, hogy befaragja a mi infrastruktúránkba az egészet. És ha bármihez hozzá is kellene nyúlni benne, akkor az sok-sok pénzbe kerül.

_Neville 2022.10.04. 09:27:19

@Serény Vélemény: nem dolgoztunk mi egy helyen? Ez nálunk is szó szerint ugyanígy megtörtént :D

_Neville 2022.10.04. 09:28:46

Amúgy érdekes, hogy maradnak életben ezek a cégek, mikor valóban teljesen ellentmond a kapitalista logikának a működésük. Szerintem az az oka, hogy egy bizonyos méret fölött egyszerűen lehetetlen átlátni a céget, és egy idő után az apparátus már leginkább önmaga fenntartásában érdekelt. És ebben igazából mindegy is, milyen gazdasági-politikai rendszerről beszélünk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.04. 09:31:05

@_Neville:

Azt nem szabad. Udvariatlanság őszintének lenni értekezleten.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.04. 09:32:31

@_Neville:

A kapitalista logika csak mikroszinten műküdik. A cukrászda szar terméket árul, a vevők elfogynak, bezár. Ennél magasabb szinten a helyzet egészen más.

2022.10.04. 10:26:43

@_Neville:
azért maradnak fent, mert globális kapitalizmus van. és a pénzpiac majdnem teljesen szabad. szabadon lehet teremteni pénzt és pénzpiaci terméket. és a nagyválallatok temérdek pénzhez jutnak a semmiből teremtve. persze ez hitel. abból akármennyit lehet teremteni. nem kell visszafizni. mert lehet még pénzt teremteni.

a kirakatban az egyik legnagyobb és leginnovatívabb vállalat az apple. 154 ezer embert foglalkoztat.

az apple saját tőkéje 63 milliárd dollár. az apple adóssága 288 milliárd dollár. és az éves árbevéte 95 milliárd dollár. és nem azt mondják, hogy ez a vállalat csődben van. 4-5x annyi adóssága van, mint amennyi a vagyona. és? a bankok leütik az entert és van pénz. 3x annyi adósságuk van, mint az éves árbevételük. az imf régesrég elrendelte volna a megszorításokat. ez egy jól működő globális kapitalista vállalat. kirakatcég. olyan elemi pénzügyi mutatókkal, ami kicsiben nem megengedett

kivéve akkor ha az államhoz kötődik valaki. mert akkor ugyanebben a rendszerben féktelenül gazdagodhatnak. csak már szinte egyáltalán nincs verseny. és ebből lesznek a nemzeti nagytőkések. na most ezek beborítják az apple-t? vagy bármiféle óriásvállalatot? dehogy is. azok még ezeknél is rosszabbak. tehát egy globális kapitalista világban még ezeket is meg lehet engedni és a rendszert fent lehet tartani.

MEDVE1978 2022.10.04. 10:26:55

Láttam valaha egy korai internetes mémet. Valami ilyesmi volt: designingleaders.com/2016/04/meetings-about-meetings/

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy: Unatkozik? Hívjon össze értekezletet!
Érdekes megfigyelni az egyes emberek viselkedését ezeken az értekezleteken. Többször szerencsém volt vezetőnek lenni és vezetői értekezleten részt venni. Ez a legviccessebb, a témája általában a "dolgok állása, általános előrehaladás" volt. Azt tudni kell, hogy a speciális, tényleg fontos témákra általában csak a szükséges vezetőkkel és munkatársakkal hívtak össze célzott értekezletet. A vezetői értekezleteken mindig ott voltak azok a karrieristább vezetők, akik eszköznek tekintik az adott értekezletet, elsősorban ahhoz, hogy prezentálják ők milyen irtózatos mennyiséget dolgoznak. Ez általában arról szól, hogy felírja az egysége minden fontos tevékenységét és utána beszámol róla. Mondjuk a call center vezető elmondja, hogy az ő emberei a héten 3545 hívást kezeltek, ebből 2532 volt sikeres, amiből 1564-ben kötöttek új szerződést stb. Ezt egy riportban bármikor meg lehet nézni, de a húsz statisztikát el lehet mondani. A gazdasági vezető elmondja, hogy ebben a hónapban is bérszámfejtettek, 1564 számlát csináltak stb. Ezt a végtelenségig lehet ragozni, pedig az egész business as usual.

Gery87 2022.10.04. 18:38:22

Remek cikk.

"a profit ötödrangú szempont, a jó személyi kapcsolatokkal rendelkező vezető vagy részleg simán lehet vesztességes, akkor se lesz eltávolítva, "

Ezek egymást nem basszák ki mert mi van ha egyszerűk kerülnek hasonló helyzetbe, ezért csak áthelyezik...vagy felfelé buktatják, addig se csinál bajt, a helyére meg kerülhet olyan aki érti is mi van.

"míg a nem megfelelő személyi hálóval rendelkező meg akkor is el lesz távolítva, ha pénzt hoz a cégnek,"

Szép lehetsz de okos nem.

"alapvetően nyerő magatartás a munkaszimulálás, "

És ezt jó hangosan, sokszor, mindig sietni kell valahova meg persze a megfelelő emberekkel beszélni....

Egyébként vannak olyan típusok akiknek ez csípőből megy, sokan azt hiszik éjfélig agyalnak tervezgetnek hogyan lehetne előrébb jutni meg hízelegni a megfelelő emberhez...de nem, ez nekik megy.

De én pl totál alkalmatlan vagyok erre a modellre.
Mindig is untatott az ilyesmi.

"Persze lehet semmit se csinálni ebből, amit leírtam, de akkor nincs karrier, s az első leépítésekor is téged rúgnak ki."

Ennek azért előnye is van:
- nem kell vesződnöd szarkavarással, jópofizással.
-nem ragadsz benn egy szar helyen, ha odáig jutnak a dolgok leépítés van akkor legalább hamar véget ér a szenvedésed:)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.10.04. 20:39:20

"a tökéletes értekezlet: falon képernyő, emberek laptoppal és papírokal a kezükben"

A legfontosabb a képen, hogy meglegyen a meetingben a kvótanéger. Nélkülük képtelen működni bármilyen cég, a stockfotók alapján

Gery87 2022.10.04. 21:13:27

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Akkor már értem mi miért nem vagyunk skeresek:)

"Már csak egy négert kell szereznünk"

Billy Hill 2022.10.05. 10:41:38

@MEDVE1978: Zseniális a kép! :-)

Amúgy nemrég a LinkedIn-en jött szembe (amely app vagy 1-2 éve az önfényezés legújabb terepe - talán még sikeresebb itt mindenki még annál is, mint a facebook-on vagy az Instagram-on):

"Egy egyórás megbeszélés öt munkatárssal nem egyórás: valójában az egy ötórás megbeszélés" (vagy valahogy így).

Mennyire igaz! Ha vesszük a résztvevők óradíját + esetleg az odautazás idő- és üzemanyag igényét (mondjuk országos cég esetén budapesti központba zarándoklás a vidéki kollégáknak), akkor nagyobb összeröffenésnél bődületes összegek tudnak kijönni...!

(Szerencsére a Teams/Zoom/stb. sokat változtatott ezen.)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása