magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kommunista álparlament

A kommunista rendszerek sajátossága, hogy valami érthetetlen okból ragaszkodtak a parlamethez mint intézményhez, miközben egyébként elvetették a polgári demokráciát, melynek intézménye a parlament.

Az eredeti kommunista elképzelés egyébként a parlament elvetése volt, hiszen semmi szerepe az épülő kommunista államban, mivel a tőke már nem politikai tényező.

Máig nem tisztázott az ok, de tény: Sztálin 1936-ban eltörölte a korábbi tisztán marxista szervezeti rendet, s helyére egy felemás marxista-polgári államszerkezetet tett, legalábbis formailag. A 1936-os szovjet alkotmány - melyet gyakorlatilag egyszemélyben Sztálin írt meg pár jogásszal konzultálva - egyik újdonsága: a parlament visszállítása a Szovjetúnióban.

A lenini rendszer ugyanis mág egészen más volt: ott választás csak a legalsó szinten volt, minden más delegálás volt. Azaz a legalsóbb szintű tanácsokat megválasztották a jgosultak, majd ezek a tanácsok delegáltak, a legefelső szinten pedig a Tanácsok Kongresszusa volt, a legfelsőbb államigazgatási szerv. Az alapszintű tanácsok pedig nem csak területi alapúak voltak, hanem munkahelyalapúak is.

Természetesen ez a rendszer - a legkorábbi időszakot keszámítva - teljes párthatalmat jelentett a valóságban, minden szinten a helyi pártszervezet döntött. Mégis, ezt a rendszert megváltoztatta Sztálin, s gyakorlatilag lemásolta a nyugati parlamentáris rendszert. Persze csak a nagy külsőségekben, mert a lényeget tekintve a szovjet parlament nem működött: nem ülésezett, csak évente pár napot, viták akkor se voltak, nem voltak parlamenti bizottságok és frakciók, az egész teljesen jelképes volt.

Az érdekes akkor lett, amikor a rendszer kezdett omladozni. A bábnak megválasztott - valójában kinevezett - képviselők hirtelen szabadnak érezték magukat, mert már nem volt egyértelmű felső utasítás.

S ez minden szovjet rendszerű országban megtörtént. Magyarországon kevésbé volt érezhető, mert 3-4 éven keresztül mentek a politikai reformok, így a dolgok lassan változtak. Bulgáriában pont ellenkezőleg: a rendszer bukásának napjéig semmilyen reformfolyamat nem volt, majd hirtelen beszakadt minden. S az utolsó állampárti parlament 6-7 hónapon keresztül vegetált és bohóckodott.

A kedves pillanatom: 1990 februárjában a vezetőség leváltotta a régivágású kormányfőt, s helyére Andrej Lukanov került, a Todor Zsivkovot megbuktató 4-5-tagú kommunista össszeesküvő csoport egyik tagja. Hivatalosan persze ez úgy volt alkotmányosan, hogy az államfő jelölte őt, majd a parlament megválasztotta. A valóságban persze a pártvezetés döntött, a parlament meg - mint mindent mindig a kommunista rendszer alatt - automatikusan megszavazta.

De íme a vicc. Már szabadok voltak a képviselők, nem volt mindenre utasítás, így elkezdtek spontánul viselkedni, pl. felszólalni. Ekkor az egyik erősen buta, de őszintén naív képviselő felállt, szót kért, majd azt mondta "Lukanov elvtárs, de örülök, hogy maga lett a kormányfő". Mintha nem ő és társai választották volna meg épp az előbb! Csakhát az emberke most teljesen őszintén elmondta, hogy valójában mennyire is felesleges intézmény volt ez a kommunista parlament.

a ház. mely előtt meggyilkolták Lukanovt 1996-ban

110 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1417958172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2022.10.26. 11:42:56

És tessék, éppen egy mai cikk is erről a hibás és teljesen félrevezető szóhasználatról szól!
Mi sosem éltünk kommunizmusban!!! Csak szocializmusban. Szocialista diktatúrában!
Ez a kommunistázás totális félrevezetés,

"
Nagyon fontos hiányt pótol az Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa, hiszen emlékezteti a felnövekvő generációkat arra itt is, hogy mi történt sok-sok évtizeddel ezelőtt, és hogy a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Kommunizmus Áldozatainak Múzeumában Washingtonban.

Az emlékezéssel és folyamatos emlékeztetéssel, a történelem megismerésével nemcsak az áldozatoknak és hősöknek tartozunk, hanem fontos a tanulságokat is levonni a jelen számára – mondta Varga Judit. Hozzátette. éppen ezért nagyon fontos nemzetközi szinten is, hogy értsék, mi történt 1956-ban és mi történt Közép-Európában.

A kiállítás amerikai és magyar kezdeményezésre jött létre, mely interaktív módon tudja érzékeltetni a kommunizmus szörnyűségeit – mondta a miniszter a múzeum megtekintése után, ami Washington belvárosában a kormányzati negyedben, a Fehér Háztól néhány száz méterre működik.

A Washingtonban látható kiállítás ugyanazon az elven, mint a budapesti Terror Háza mutatja be őszintén azt, hogy mi történt Közép-Európában és szerte a világban a kommunizmus alatt.

Akik nem éltek a kommunizmusban, azok közül sokan és sokszor félreértelmezik azt, hiszen teljesen más papíron olvasgatni, jó életkörülmények között a kommunizmusról, és teljesen más volt, amikor egy országnak azt sajnos a gyakorlatban is ki kellett próbálnia

– hangsúlyozta Varga Judit az MTI szerint."

index.hu/belfold/2022/10/26/varga-judit-igazsagugyi-miniszter-washington-egyesult-allamok-kommunizmus-nacizmus/

Tapi2021 2022.10.26. 11:48:08

@GyMasa: " az "új" uralkodókat meg maguk közül választották ki... "

Terror fenyegetettség alatt! Kiválasztották a kijelöltek közül, akit kijelöltek!
Ez semmivel sem jobb. Sőt!

Tapi2021 2022.10.26. 11:55:54

@GyMasa: "A nácik és a kommerek között nem a jobb-bal felosztást kellene használni, hanem a nacionalista-internacionalista felosztást... "

Éppen ezt mondom én is! Ezek UGYANANNAK az eszmének a különböző variánsai. Akik ellenségei mindenkinek, még egymásnak is. (Ahogy ezt Max korábban írta.)
Nemzeti szoci, nemzetközi szoci, kommunista, anarchista, (sötét)zöldek..., ilyen-olyan marxisták..., ezek mind egy tőről fakadnak.

Ezért szörnyű átverés pl. a kommunizmus áldozatait úgy emlegetni, mintha nem a szocik áldozatai lettek volna, akik és utódaik ma is köztünk élnek, virulnak, megúsztak mindent, nulla számonkérés volt, benn ülnek a parlamentben... Mintha semmi közük nem lett volna hozzá, hiszen azok a ma már nem létező "kommunisták" voltak, ugye, nem ők.

Ez átverés!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.26. 12:11:54

@_Neville:

Alapvetően a rendszer bukása után derült ki: a reformkomcsik valójában antikommunisták voltak, pont ahogy ezt a hivatalos álláspont is mondta.

Az igazi hívő komcsik a posztsztálini rendet csak amolyan kisebb rosszként fogadták el legfeljebb.

Amit igazolnak a tények is. Tény, hogy a marxizmus igazi szelleme éppen Sztálin. Esetleg Mao. De biztosan nem a brezsnyevi nagy semmi vagy az eurokommunizmus.

_Neville 2022.10.26. 12:32:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: TGM szerint közben meg Sztálin valójában reakciós volt, mert felszámolta a család dekonstrukcióját (ami már hasonló elvek mentén megkezdődött a Szovjetunióban a 20-as években, mint most Nyugaton), feléleztette a birodalmi nacionalizmust stb :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.26. 12:35:38

@_Neville:

TGM a marxizmus egy kisebbségi áramlatához tartozik. Onnan nézve nyilván így van.

A családügyről írtam cikket.

2022.10.26. 13:25:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ott, hogy nevetségesnek mondod ezeket a komcsikat, miközben véleményük orosz, nacionalista szempontból védhető.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.26. 13:32:14

@zavaleta:

Nincs erről egységes orosz antikommunista álláspont.

Alapvetően a fő orosz hozzáállás van az antikommunista és antiliberális oldalon:
- Sztálin feltétlen rossz, de kisebb rossz Leninhez képest.

Aztén a részletes magyarázat terén van több álláspont, kb. ez a 3 fő irány:
- Sztélin megszelídette az alapvetpen nyugati marxizmust, azt oroszosította,
- Sztálin legalább visszaéoítette az orosz birodalmi eszmét szovjet álarcban,
- a sztálinizmus lényege valójában a nyugatpárti Romanov-kor tagadása, az orosz nemzet imsét Ázsia felé fordult a Nyugat helyett.

Boldeone2 2022.10.26. 13:57:01

@Tapi2021: Az hogy mi van a "kommunista" szó mögött , senkit nem èrdekelt, hiszen èppen olyan a rendszerfüggő , gyűjtő sztokszó, mint most az orbáni rezsimben a liberális.

A 2vh. előtt a kommunista volt a szitokszó , utána a náci , most meg a liberális. Ami persze nonszensz, hiszen maga a szabad világrend a liberalizmus alapjain nyugszik , akik pedig nem liberálisok , azok magát a szabad világrendet tagadják a legtöbb esetben

A kommunizmus meg a nácizmus elfogadhatatlanná vált, mint politikai ideológia , de az egyik helyett megmaradt a szocialista ès szociáldemokrata ideológia, elsősorban nem posztmarxizmus, hanem a " frakfurti iskola" . A nácizmus helyett jöttek a lightosabb fasisztoid pártok , a mai populista szèlsőjobb, ahol már nyílt rasszizmus nincs, csak sima gyűlöletkeltès, nacionalizmus, álkeresztèny kurzus, meg azt mondják hogy " mi vagyunk a nemzet " egyfajta kirekesztő államnemzeti kèpet alkotva
Miközben a règi, bukott világ feudális hierarchia hálói újraèlednek

Az Orbán - rendszer tulajdonkèppen egy többè- kevèsbè fasisztoid állam, hasonlóan a Horthy - rendszerhez, csak talán mèg rosszabb: akkor mèg uralkodott egyfajta úri konzervativizmus, magasabb szintű erkölcs
A jelen rendszerben ez nincs meg: lopnak mint a szarkák, Orbán családja milliárdos
Horthy nem volt az, Bethlen István majdnem hogy szegèny volt ..

Ez egy szemèt banda! Hozzá lehetnek tenni , Orbán egy dologban zseniális volt: a kádári kisember nihilista , erkölcstelen , tömegember világát összehozta a második világháború előtti világgal ...

Billy Hill 2022.10.26. 15:55:27

@Boldeone2: "Az Orbán - rendszer tulajdonkèppen egy többè- kevèsbè fasisztoid állam, hasonlóan a Horthy - rendszerhez, csak talán mèg rosszabb"

Vigyázz, mert az ilyen relativizálásért feketepontot fogsz kapni! :-)

Mr. Hyde 2022.10.26. 17:00:55

Sztálin nem volt teljesen idióta, így tisztában volt vele hogy a "kommunizmus", mint idealizált társadalmi állapot még belátható történelmi időkig nem fog elérkezni.

Ezért aztán abból indult ki, hogy a korszak kommunista mozgalmának mindössze azokra a történelmi kihívásokra kell valamiféle választ találnia, amelyek egy-két generáció távlatában éppen aktuálisak.

Sztálin egész szervetelméleti felfogása arra épült, hogy miként lehet praktikus helyzeteket kezelni úgy, hogy az a társadalmi többség számára anyagi-kulturális megtérülést jelentsen.

Így lett a politikájának egyik meghatározó eleme a nemzetiségi kérdés, amiből az adódott, hogy a kommunista pártokra mint államalkotó tényezőkre tekintett, amelyek mintegy "szimulálják" a történelmi korszellemnek megfelelő modernizáció jellegzetességeit.

A parlamentarizmus beemelése a szocializmus szovjet típusú politikai konstrukciójába is ennek az egyik megnyilvánulása.

A parlamentarizmus rendszere lehetővé tette, hogy hatékonyabban érvényesüljön a szovjet külpolitika, egyszerűen az által, hogy "ismerőssé" tette a szovjet állam berendezkedését a hagyományos államközi diplomáciához szokott hatalmak számára.

A parlamentarizmus lehetővé tette, hogy a szovjet "tagköztársaságok" lényegében egy Moszkva központú föderatív állam helyi autonómiájaként funkcionáljanak a gyakorlatban.

Továbbá lehetővé tette azt is, hogy ennek a "sablonnak" a birtokában gyorsan és hatékonyan lehessen létrehozni államalakulatokat, vagy éppen meglévőeket lehessen szovjetizálni.

2022.10.26. 17:55:41

@Mr. Hyde: Tetszetős, ami írsz, de én a motivációját vitatom. Ez nem igaz: „... a társadalmi többség számára anyagi-kulturális megtérülést jelentsen.” Sztálinnak nem volt célja bármilyen jólét, csak amennyiben ez egy nagyobb lázadást megelőz. Az ő motivációja színtisztán hatalmi-birodalmi logikát követett. Minél erősebbé és nagyobbá tenni az országot már rövidtávon is. A maga félbarbár és hozzá viszont ravasz jellemével nyilván csak az erőszakot ismerte ehhez. Ez összhangban van a többi általad írttal.

Tapi2021 2022.10.26. 19:15:36

@Boldeone2: Olyan szintű az Orbán fixációd és fóbiád, hogy nem érdemes erről veled tovább szavakat vesztegeti. Úgy is hajtod a magad bekattant álvalóságát.

Értem, hogy te így képzelted el magadnak a világot.

Az elnevezésekben valóban óriási katyvasz van, ami szándékos. Mégpedig azért, hogy a különböző BALOS, zömmel zsidók által kimunkált ideológiák, eszmék megbújhassanak, álcázzák magukat. Nehezebben lehessen beazonosítani őket.

Erről írtam korábban. Hogy sok kártékony, balos szocializmus verziót igyekszenek jobboldalinak, széljobbnak, bárminek eladni. Csak ne tudják az emberek, hogy ugyanaz, egy tőről származnak mind.
Nem csak a nemzeti szocializmust hívják tendenciózusan széljobbnak, egy rakás mást is. AMI HAZUGSÁG és ÁTVERÉS!

Ahogy a játszadozás a náci-fasiszta fogalmakkal, mintha szinonimák lennének, ugyanazt jelentenék.
Ugyanez a játszadozás megy azzal, hogy az anti-náci és anti-fasiszta - a szó igazi és nem az antifasiszta = kommunista értelmében -, Horthyt vagy Orbánt valahogyan összekenjék ezekkel. Ami szintén színtiszta HAZUDOZÁS!!!
Te is csinálod!

Ezért kell végre ezekben rendet rakni!

A kommunistákról kimondani, hogy szocialisták, a nácikról is, hogy ők is szocialisták, és hogy sosem voltak jobboldalon, mert a szocialisták mindig BALOLDALIAK A polgári, konzi, keresztény pártok meg jobboldaliak. Stb.
Véget kell lassan veti a bűvészkedésnek és a hazudozásnak.

Ja, igen, amit te liberálisnak akarsz eladni, az is balos, szocialista, gyakran anarchista, woke, gender, lmbtq... katyvasz! Egy uralomra törő, intoleráns balos rendszer. Amely máris üldözi ott, ahol erőre kapott a más véleményt, a szólás- és véleményszabadságot, a lelkiismereti szabadságot...!!! Köze nincsen a klasszikus liberalizmushoz!
Ezért hívjuk egyelőre, jobb híján ballibnek.

Azt írtad, ismered Schiffert. Akkor ismersz egy liberálist. A másik talán Fodor Gábor. És ennyien vannak. TE nem vagy köztük!

Tapi2021 2022.10.26. 19:21:02

@Mr. Hyde: KIcsit többet látsz bele Sztálinba a szocialista tömeggyilkosba, mint, ami valóban volt benne.
Remek szocialista terrorállamot és egypárti diktatúrát tudott csinálni és korlátlan erőszakkal egy ideig működtetni.

Boldeone2 2022.10.26. 20:43:40

@Tapi2021: Olyan szintű az Orbán- imádatod, hogy nem érdemes erről veled tovább szavakat vesztegeti. Úgy is hajtod a magad bekattant álvalóságát.
Értem, hogy te így képzelted el magadnak a világot, de a valóság èppen az ellenkezője annak , mint amit te gondolsz!!

Te vagy kisebbsèg, èn csak azt mondom mint a filozófiai-kultúrális-társadalmi-mèdia világelit többsège, a világkonszenzus
Èn a globális liberális konszenzust kèpviselem , a valódi elitek igazságát, te pedig a törpe minoritást!

Boldeone2 2022.10.26. 20:48:19

@Tapi2021: Az elnevezésekben valóban óriási katyvasz van, ami szándékos. Mégpedig azért, hogy a különböző BALOS, zömmel zsidók által kimunkált ideológiák, eszmék megbújhassanak, álcázzák magukat. Nehezebben lehessen beazonosítani őket."

- Miért számít hogy " zsidók " dolgozták ki őket? Látod, te sem vagy mentes az antiszemitizmistól! Mondom èn, az orbáni rendszer egy modernkori fasisztoid rezsim , sok elemèben. A zsidókat persze nem lehet szidni , tudja Orbán is hogy akkor mi lenne vele, de mással szemben lehet gyűlölködni !

Boldeone2 2022.10.26. 20:51:49

@Tapi2021: Az elnevezésekben valóban óriási katyvasz van, ami szándékos. Mégpedig azért, hogy a különböző BALOS, zömmel zsidók által kimunkált ideológiák, eszmék megbújhassanak, álcázzák magukat. Nehezebben lehessen beazonosítani őket."

Mi az hogy "zsidók által kimunkált " ideológiák? Eklatáns pèldája vagy az Orbán- rezsim elvakult, szèlsőjobboldali híveinek! Nem mindegy , hogy ki dolgoz ki egy ideológiát, zsidó vagy nem zsidó?

Boldeone2 2022.10.26. 20:56:15

@Tapi2021: Nem csak a nemzeti szocializmust hívják tendenciózusan széljobbnak, egy rakás mást is. AMI HAZUGSÁG és ÁTVERÉS!

A fasizmus ès a nemzeti szocializmus nem pont ugyanaz volt. Az orbáni rendszer inkább a fasizmushoz hasonlít sok tekintetben , azaz szèlsőjobb rendszer , ha a klasszikus felosztást követjük
Egy óra számlapja a politikai skála , ott a nemzeti szocializmus valóban közel áll sok dologban a kommunista rendszerhez, de attól mèg szèljobb politika marad

Boldeone2 2022.10.26. 21:03:02

@Tapi2021: Ahogy a játszadozás a náci-fasiszta fogalmakkal, mintha szinonimák lennének, ugyanazt jelentenék....(.....) -, Horthyt vagy Orbánt valahogyan összekenjék ezekkel. Ami szintén színtiszta HAZUDOZÁS!!!
Te is csinálod!

Èn az igazat írom , mèg ha fáj is nektek! Az orbáni rendszerről nem azt szoktam írni hogy náci, hanem azt, hogy többè- kevèsbè , de egy modern fasisztoid rendszer ,szèlsőjobboldali, kirekesztő, atavisztikus, hierarchikus , vagyis hasonló a horthy- rendszerhez, vagy mondjuk Engelbert Dolfuss ausztrofasiszta rendszerèhez

Gógita 2022.10.26. 21:25:26

@Boldeone2: Legyen neked a te hited szerint. Én belefáradtam az értelmetlen vitába. Én ehhez nem vagyok elég fanatikus.

Boldeone2 2022.10.26. 21:34:50

@Tapi2021: Ja, igen, amit te liberálisnak akarsz eladni, az is balos, szocialista, gyakran anarchista, woke, gender, lmbtq... katyvasz! Egy uralomra törő, intoleráns balos rendszer. Amely máris üldözi ott, ahol erőre kapott a más véleményt, a szólás- és véleményszabadságot, a lelkiismereti szabadságot...!!! Köze nincsen a klasszikus liberalizmushoz!
Ezért hívjuk egyelőre, jobb híján ballibnek."

- Megint totál hülyesègeket írsz! Sehol a világon nincs már csak a klasszikus liberalizmusra alapozott állam . A második vh után már a liberalizmus is átalakult , annak progresszív módozatai vannak\voltak kormányon , de inkább a szociáldemokracia meg a keresztènydemokrácia , ami szintèn erősen szociális jellegű
Vagyis olyasmit kérsz számon ,ami nincs !

Ráadásul butaságokkal házalsz!
Nyugaton politikai szabadság van! Nyugatra megy a politikai menekültek 99,99%- a világon, a putyini hátterű szèlsőjobb terjeszti hogy nincs szólásszabadság nyugaton
A nem liberális rendszerekből viszont menekülnek a politikai üldözöttek

Birca nagyon jól látja a dolgokat, ő az aki felfogja, hogy nem kell mindent vèresen komolyan venni, ami a "másik oldalról " jön....

Boldeone2 2022.10.26. 21:36:38

@Gógita: Azt hittem szeretsz velem vitatkozni ...:) azért írtam neked ennyit...

Gógita 2022.10.26. 23:29:55

@Boldeone2: Amíg láttam értelmét, így is volt. De most már csak körbe körbe járunk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 08:12:57

@_Neville: szerintem körülbelül az olyan típusú figurák hittek benne, mint nálunk, akik nem vállaltak utána közéleti szerepet. Tehát mondjuk a lájtos Berecz Jánossal indul a sor és mondjuk a kőkemény Biszku Bélával zárul. Az 1991-es puccsban részvevők engem ilyen karakterekre emlékeztetnek.

Serény Vélemény 2022.10.27. 08:32:48

@Mr. Hyde: "Sztálin nem volt teljesen idióta"

Egyáltalán nem volt idióta. Volt, egy kábé teljes könyvtárnyi könyve, és a könyvei margóján rendszeresen jegyzeteket készített - vagyis olvasta is őket.
Rossz nyelvek szerint egyébként - mivel kiugrott papi szeminarista volt, ez nem is teljesen elképzelhetetlen - az Újszövetséget például eredeti görögben is olvasta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 08:36:35

@Boldeone2: a Horthy-rendszer politikai felépítésében a Monarchia folytatása volt, magyarán liberális jogállam. Franciaországban is kisebb volt a választók és választhatók aránya mint nálunk, az anyagi, életkori cenzus pedig bevett szokás volt akkoriban
Az, hogy a kommizmus szitokszó volt, annak volt némi előzménye, talán az agyonlőtt gyerektúszok meg a Parlament pincéjében meggyilkoltak árnyalgatták ezt a kifejezést.
A liberális "világkonszenzusod" annyira globális, hogy négy ország fogadja el per pillanat a világon: Németország, USA, UK, Hollandia. Még Franciaországban sem ez a többség. A "liberális világkonzeszus" szó hallatán feltehetőleg a szaúdi király meg a kínai első titkár, akik etetik gazdaságilag az ezt képviselő elitet feltehetően nagyon szélesen elmosolyodnak.
A putyini hátterű szélsőjobb rúgatta ki Petry Zsoltot a Herthától, hogy csak a legismertebb példát mondjam a szólásszabadság korlátozására?
Engelbert Dollfussnak semmilyen ausztrofasisztikus rendszere nem volt, ezt legfeljebb Vajda Mihály hirdetgette fénykorában, a hatvanas években, amikor olyan bátran szembeszállt a rendszerrel. Ha Dollfuss fasiszta lett volna, mért gyilkolják meg a
nácik? Ausztriában a harmincas évek elejéig létezett a szociáldemokrata párt fegyveres szervezete, a Schutzbund, illetve a másik oldalon a Heimwehr. Az osztrák kormány a német helyzethez hasonlótól félve - ahol a kommunista és a náci utcai harcok mindennaposak voltak - mind a két szervezetet betiltja 1934 februárjában. A Schutzbund - mivel ők is az igazságért harcolnak - ezt nem fogadja el,, fegyveresen ellenáll és polgárháborúba taszítja Ausztriát, amit csak 1936 elejére sikerül teljesen felszámolni. A sztori külön érdekes szereplője Hock János nagy haverja, Wallisch Kálmán, akit a nemzeti tanács 1918-ban asszem tolnai főispánnak nevez ki, őt a harcok alatt a "fasiszták" elkapják és 34-ben felkötik.

library.hungaricana.hu/en/view/PragaiMagyarHirlap_1929_08/?pg=208&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/Lapszemle_1930_10/?pg=206&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/NapiHirek_1932_10_2/?pg=15&layout=s

library.hungaricana.hu/en/view/NapiHirek_1934_02_1/?pg=457&layout=s

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 08:37:38

@zavaleta: de az erőszak a marxizmus-leninizmus alapja, mint "forradalmi" mozgalom. Ezzel csak Hruscsov szakít a híres XX. kongresszus után hivatalosan.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 08:43:37

@Serény Vélemény: Sztálin nyelvtudása érdekes kérdés. Horthy fegyverszünet-kérő levele angol nyelvű, azért, hogy Sztálin eredetiben olvashassa. Ehhez képest a filmeken láthatóan tolmáccsal beszél Churchillel és Roosevelttel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.27. 09:00:07

@Deak Tamas:

Anyanyelvi szinten csak grúzul tudott.

S oroszul amolyan C1 szinten mai elnevezéssel. Legendásak voltak hibái oroszul. A kiejtése meg tipikusan idegen, kaukázusi. Nem redukálta a hangsúlytalan magánhangzókat - ez oroszul hatalmas hiba -, vagy teljesen redukálta őket (ahogy a magyarok csinálják egyébként), s a legtöbb lágy mássalhangzót se tudta ejteni.

Nyilván tudott a kor fontos nyelvein olyan szinten, hogy értett, meg olvasott, de a beszédre ez már nem volt elég.

Az orosz humorban ahogy az angolok oroszbeszéde is tipikus humorforrás, úgy a kaukáziusoké is. S Sztálin pont így beszélt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 09:16:19

@Boldeone2: barát, azt vedd észre, nem vitatkozol. Deklarálod a tévedhetetlenséged meg az igazságod, mindenki más hülye meg alacsonyan iskolázott vidéki fideszes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 09:19:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát a magánhangzó redukció minden nyelvben horror, azt nem is lehet megtanulni. A portugál abszolút vezet ebben de nagyon ott vannak a skandináv meg ezek a keltamaradvány nyelvek is. sőt még török tájszólás se kutya.
Érdekes a dolog, mert nekem Sztálin beszédeit hallgatva ezek fel se tűnnek amiket írsz. Nekem teljesen átlagos orosz kiejtésnek hallik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.27. 09:28:03

@Deak Tamas:

S nagyon nehéz megszokni ezt, mert mindenhol más a szabály. Ráadásul egy sor nyelvben nincs redukció, lásd magyar és spanyol.

Sztálin abszolút kaukázusi, ebben persze a kultiváltabb, hiszen fiatal kora óta orosz környzeteben élt, ez hatott, de a gyerekkori és ifjúkori rögződést sose tudta felülmúlni.

Állítólag pár otthoni haverjával még Moszkvában is grúzul beszélt.

Lenin egész másképp besézlt, az ő beszéde irodalmi orosz, csak volt kis raccsolása.

Gorbacsov meg tipikus művelt orosz, enyhe délorosz tájszólással.

Tapi2021 2022.10.27. 09:57:56

@Serény Vélemény: Nem buta volt, csak gonosz. Szocio- és pszichopata, akinek mások élete semmit nem számított.

GyMasa 2022.10.27. 10:35:36

@Deak Tamas:
Jaja, vicces, amikor ilyen nagy lendülettel hagyják figyelmen kívül azt az "apró" tényt, hogy csak Kina meg India magukban az emberiség 1/3-át adják, a teljes "nyugati, fejlett világ" pedig kb. 1 milliárd ember...
Még Magyarországra sem igaz, hogy többségben lennének a liberálfasiszták...

Tapi2021 2022.10.27. 10:37:59

Nagyon ajánlom a Sztálin halála című angol filmet megnézésre!

Tapi2021 2022.10.27. 10:43:19

@GyMasa: USA 332 millió fő.
Kínában ez egy tartomány!

Sanszos, hogy eljön az az idő, amikor ezek a milliárdos népességű országok visszakérdeznek majd, hogy: "de mit is akartok ti ott 300 millióan"? És ez mennyiben érdekel minket? ...

A világ azé, aki teleszüli!!! Egy ideig a több pénz, az erősebb hadsereg biztosíthat vezető szerepet. Meg az oszd meg és uralkodj, amivel éppen most Európát verte szét az USA, de előbb-utóbb aztán jönnek a tömegek!

GyMasa 2022.10.27. 11:05:28

@Tapi2021:
"Sanszos, hogy eljön az az idő..."
Már el is jött.
Nézd meg az Ukrán háborút.
Ezek az országok pont azt csinálták, amit az EU-nak is kellett volna:
- Semlegesnek maradni
- Folytatni a kereskedést mindkét féllel.

GyMasa 2022.10.27. 11:08:24

@GyMasa:
Illetve, pontosan úgy reagálni, ahogy a következö esetekre is reagált a világ:
- Irak
- Szíria
- Líbia
- Afganisztán
- Szerbia
- Egyiptom
- Tetszöleges Izraeli háború
- Tetszöleges VALÓDI népirtás afrikában
- Tetszöleges puccs dél amerikában.
stb.

Tapi2021 2022.10.27. 11:21:52

@GyMasa: Európát ELÁRULTA a saját vezető "elitje"!!! A Boldi félék.
Akik a saját népeik érdekivel SZEMBEN politizálnak, és szervilisen kiszolgálják az USA érdekeit.

Amely népek ezt hagyják, meg is érdemlik. Akik megeszik, hogy Ukrajnában azért kell háborúznia a nyugatnak is, és ezért áldoztuk be a gazdaságainkat, a piaci versenyelőnyeinket és nagyjából mindent - ha nem csak proxy lesz, és ennek a kommunikációs előkészítése, az agyak átállítása már zajlik, akkor mindent is -, mert ott védik meg Európát, azok meg is érdemlik.

Sajnos azok is mennek a többiekkel a szakadék felé, akik értik, mi történik, csak nem szállhatnak le a vonatról. Mint mi.

Orbán sok tekintetben valóban Horthy helyzetében van, persze nem úgy, ahogy Boldiék hazudják. Ő is benne van egy (sőt, kettő) szövetségi rendszerben, élvezte ennek előnyeit (Bécsi döntések - EU-s pénzek és szabadságok...), és amikor jött a rossz idő, a rossz döntések, a háború, amit mások kezdtek és mások csináltak, csinálnak, mégis menni kell velük.
Ha ellenállsz, te is ellenségként vagy kezelve. Akkor is, ha nem akarsz az lenni, csak nem érdeked, ami történik, és a népednek sem, ezért kimaradnál.

Ezt Horthy sem és OV sem teheti meg. Egy határon túl nem hagyják.

GyMasa 2022.10.27. 11:29:30

@Tapi2021:
"Európát ELÁRULTA a saját vezető "elitje"!!! A Boldi félék.
Akik a saját népeik érdekivel SZEMBEN politizálnak, és szervilisen kiszolgálják az USA érdekeit."
Abszolút egyet értek!

"Amely népek ezt hagyják, meg is érdemlik. Akik megeszik, hogy Ukrajnában azért kell háborúznia a nyugatnak is, és ezért áldoztuk be a gazdaságainkat, a piaci versenyelőnyeinket és nagyjából mindent - ha nem csak proxy lesz, és ennek a kommunikációs előkészítése, az agyak átállítása már zajlik, akkor mindent is -, mert ott védik meg Európát, azok meg is érdemlik."
Én azt mondom, hogy várjuk ki ennek az egésznek a végét...
Ma még nagyon elhamarkodott lenne gyöztest hirdetni...

"Sajnos azok is mennek a többiekkel a szakadék felé, akik értik, mi történik, csak nem szállhatnak le a vonatról. Mint mi."
Igen, ez a legbosszantóbb, hogy nincs ráhatásunk a dologra...

"Orbán sok tekintetben valóban Horthy helyzetében van, persze nem úgy, ahogy Boldiék hazudják. Ő is benne van egy (sőt, kettő) szövetségi rendszerben, élvezte ennek előnyeit (Bécsi döntések - EU-s pénzek és szabadságok...), és amikor jött a rossz idő, a rossz döntések, a háború, amit mások kezdtek és mások csináltak, csinálnak, mégis menni kell velük."
Igen, de mégis ö viselkedik al egnormálisabban, mert legalább határozottan kijelenti, hogy nem ért egyet az irányvonallal.

"Ha ellenállsz, te is ellenségként vagy kezelve. Akkor is, ha nem akarsz az lenni, csak nem érdeked, ami történik, és a népednek sem, ezért kimaradnál."
Jaja, tipikus, regresszív balos tempó. Nincs itt semmi újdonság!

"Ezt Horthy sem és OV sem teheti meg. Egy határon túl nem hagyják."
Ez így van, az EU pl. már egy újabb fokozatba kapcsolt orbán megpuccsolásában. Mostanra már nem nagyon csinálják ezt diszkréten.
Szerintem egy fontos pont az lesz, amikor ki fog derülni, hogy megkapjuk-e az EU-s ´pénzeket, vagy nem.
Nekem az a gyanúm, hogy nem fogjuk.
Akkor viszont erös a gyanúm, hogy újjá fog éledni a magyar-lengyel vonal, és el fog indulni a vétó cunami...

Tapi2021 2022.10.27. 12:27:16

@GyMasa: "Szerintem egy fontos pont az lesz, amikor ki fog derülni, hogy megkapjuk-e az EU-s ´pénzeket, vagy nem.
Nekem az a gyanúm, hogy nem fogjuk."

Aki nem teljesen hülye, annak már régen leesett, hogy ez semmi másról nem szól, mint a nem tetsző kormányok megbuktatására tett kísérletről!

Érdekes, hogy sehol máshol nincsenek jogállamisági és egyéb problémák, és sehol máshol nem "lopnak" a politikusok, és sehol máshol nem korruptak. Sőt, máshol kifejezetten kerülik, hogy az őket támogatóknak, a saját holdudvarukban lévőknek kedvezzenek. Persze.

Totál átlátszó a dolog, de túl sok a hülye.

Én ellenzéki városban élek, és megy a sírás, hogy ez a pályázat sem jön, meg amaz sem, pedig mennyi mindent meg lehetne csinálni azokból a TÍZ MILLIÁRDOKBÓL!
Tudod, amit ellop a kormány!!!

De az nem jut eszükbe, hogy a saját EP képviselőik HAZUDOZÁSAI és aknamunkája miatt NEM JÖN A PÉNZ, NEKIK SEM!!!

Ahogy sok tízezer családot is ők szívattak meg! Akiknek nem lett energetikai felújítása a tél előtt, és az sem biztos már, hogy jövőre lesz-e?!

Az EU-val sürgősen kezdeni kell valamit, mert így nem maradhat fenn sokáig, ha átmegy "Moszkvába", meg ilyen koncepciós eljárásokba!

Tapi2021 2022.10.27. 16:09:59

Ez is csak egy cseszegetés, meg, hogy legyen mit csinálnia a vízfej-bürokráciának, a zabhegyezés mellett! :-( :

index.hu/kulfold/2022/10/27/europai-unio-magyarorszag-vizsgalat-tamogatas-alkatresz-gyar/

GyMasa 2022.10.27. 16:19:49

@Tapi2021:
AZ a probléma, hogy anno Merkel ebben nagyon is pragnmatikus volt, és 100%-ban a német iparmágnások ilyen jellegü igényeit tartotta szem elött.
Amikor ök azt mondták neki, hogy "x-y ilyen dolog ekkora meg akkora kárt okoz nekünk, illetve mekkorát Németországnak", akkor általában ezek olyan összegek voltak, amik miatt Merkel elkezdett ésszerüen viselkedni, és ha kellett az EU-ban is nyomást gyakorolni.
Olaf ezt nem csinálja.
Száguld is a Német gazdaság a szakadék felé.
AZ a baj, hogy nem tud majd Olaf a végteleségig 100 milliárd EUR -os hiteleket felvenni, hogy kompenalja a rossz döntéseinek a következményeit...

Tapi2021 2022.10.27. 17:32:17

@GyMasa: De a németek hagyják...
Ez az őrület.
És még mi vagyunk szerintük a birkák. :-(

A sok hülye már február előtt maga alá csurgatott a gyönyörtől, hogy sikeresen elszabotálták (az USA NYOMÁSÁRA!!!, a német - és európai - alapvető érdekkel SZEMBEN!!!) maguktól a PLUSZ egy gázvezetéket, amin MÉG TÖBB olcsó gáz jött volna!
Diadalként kommunikálta valami német "elit" marha, hogy milyen jól odabasztak az oroszoknak. Aztán pár hét múlva: háború!

Tapi2021 2022.10.27. 17:36:18

@GyMasa: "AZ a baj, hogy nem tud majd Olaf a végteleségig 100 milliárd EUR -os hiteleket felvenni, hogy kompenalja a rossz döntéseinek a következményeit... "

Félek, hogy de. Az emberek majd visszafizetik. Németország jó adós! Vagy beugrik az egész EU és fizetünk közösen mindent. Ukrajna teljes újjáépítését is! (Kifizetjük az amerikai vállalatoknak...)

Tapi2021 2022.10.27. 18:31:39

Jött a főnök/tartótiszt, de miért kellett titokban?

" A CIA vezetője titokban találkozott Zelenszkijjel

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Kijevbe látogatott, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett az ukrán kormány további tagjával is tárgyalt – írja az Ukrajinszka Pravda."

Tapi2021 2022.10.27. 18:33:11

Illeszkedő hír:

" Putyin: Ukrajna az Egyesült Államok „parancsára” lépett ki a béketárgyalásokból

Ukrajna az Egyesült Államok „parancsára” kilépett az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokból – mondta Vlagyimir Putyin csütörtökön a Sky News szerint.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője később úgy nyilatkozott a márciusi tárgyalásokkal kapcsolatban az újságíróknak, hogy

a szöveg készen volt (…) És akkor hirtelen az ukrán fél lekerült a radarról, és kijelentette, hogy nem hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

Peszkov azt is hangsúlyozta, hogy az oroszok még mindig készek „az érdekeiket tárgyalóasztalnál biztosítani”. "

GyMasa 2022.10.27. 20:12:58

@Tapi2021:
Ne is mondd, beszéltem az egyik kollégámmal, aki 100%-ig meg van győződve róla, hogy az oroszok nem adnak gázt Németorszgának, a németek nagyon szívesen vennének...

GyMasa 2022.10.27. 20:15:37

@Tapi2021:
Szerintem nem kap végtelen hitelt...
Szerintem egy idő műlva az iparmágnások el fogják érni, hogy figyeljen rájuk...
(vagy, ahoyg eddig is volt, a lakosokkal fizettetik meg az ipar megmentésének az árát.... AMivel ugye csak az a baj, hoyg nagyon lerontja az ipar hatékonyságát, és legatyásítja a lakosságot...)

Boldeone2 2022.10.27. 20:16:24

@Deak Tamas: Engelbert Dollfussnak semmilyen ausztrofasisztikus rendszere nem volt, ezt legfeljebb Vajda Mihály hirdetgette fénykorában"

- Dehogynem volt! Egyrèszt , betiltotta a szociáldemokrata pártot , másrèszt egy kènyszeralkotmányt adott Ausztriának
Ausztrofasiszta diktátor volt, mindenhol így emlegetik
Viszont , nem akart nèmet- függősèget , így a nácik ellensège is volt egyben
Az más kèrdès, hogy gazdaságilag sok szempontból liberális volt, így Mises volt a tanácsdója

A Horthy - korszaknak is voltak liberális elemei, de alapvetően egy őskonzerv rendszer volt, pusztító nacionalizmussal. Gömbös Gyula idején meg utána pedig hasonló Mussolini Olaszországához sok tekintetben
A zsidtörvènyek miatt pedig egy bűnös rendszer volt

GyMasa 2022.10.27. 20:17:27

@Tapi2021:
Valószínűleg gond van az USA-ban...
Azért a 30 demokrata által "tévesdésből elküldött" levél Sleepy Joenak, az valósan mutatja az erőviszonyokat.
Meg az sem használt, hoyg a republikánusok belengették, hogy alaposan visszavesznek az agyatlan támogatásból, ha nyernek jövő héten.

GyMasa 2022.10.27. 20:19:44

@Tapi2021:
Én azt hallottam, hogy ez pont akköor volt, amikor az Ukránok "kikergették" az oroszokat Kijev alól...
Mostanában nyilatkozta valahol Putyin, hogy akkor megállapodtak Törökországban a békéről, Ő visszarendelte az egységeket a jószándéka jeléül, mire zselé közölte, hogy mégsincs megállapodás...
Ez, természetesen egészen biztosan egy arcátlan orosz propagandahazugság, aminek semmi alapja nincs!

Boldeone2 2022.10.27. 20:24:45

@Tapi2021: Putyin: Ukrajna az Egyesült Államok „parancsára” lépett ki a béketárgyalásokból

...ès te hiszel egy olyan embernek, aki megváltoztatta az orosz alkotmányt , hatalmi érdekei szerint, aki embereket zárat börtönbe, vagy ölet meg, azokat akik az útjában vannak?
Oroszország már egy diktatúra , minden hazugság amire èpül Putyin hatalma!

Gyakorlatilag minden ugyanaz ideológiailag mint 200 ève:
- hamis küldetèstudat , nemzeti pátosz gerjesztèse,
- áldozatnak állítjak be magukat, miközben hódítanak, háborúznak
- nyugat ès liberalizmus - ellenesek

Semmi kètsègem arról, hogy ezt a totalitárus államot meg kell állítani , mindenáron

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.27. 21:32:51

@Boldeone2: elolvasod amit írnak neked? Persze, hogy betiltotta a szociáldemokrata pártot, miután annak fegyveres szervezete, a Schutzbund polgárháborút robbantott ki. Azért is raktam oda a linkeket az egész történettel.
Dollfusst valóban "ausztrofasiszta diktátornak" "emlegetik", minden 1968 előtti áltörténelemkönyvben. Komolyan vehető művekben elég régóta kerülik ezt a kifejezést.
Mi az a "pusztító nacionalizmus"? (Jó, mondjuk egy németet a magyar nemzeti gondolat nyilván zavar)
1939-ben többpárti általános titkos választás volt. Volt olyan a Mussolini-Olaszországban?
Amerikában a feketék másodrendű polgárok voltak a hatvanas évekig, akkor az is "bűnös rendszer" ?

Boldeone2 2022.10.28. 00:59:17

@Deak Tamas: A britannicából idèzet: Austrian statesman and, from 1932 to 1934, chancellor of Austria who destroyed the Austrian Republic and established an authoritarian regime based on conservative Roman Catholic and Italian Fascist principles."

Tehát jól mondtam, de a wikipèdia is " clerical fascist " politikusnak deklarálja

A pusztító nacionalizmus nem más, mint az eltúlzott, gyakran faji alapú nacionalizmus . Ezzel szemben a 19. századi nacionalizmusok mèg romantikus jellegűek voltak, cèljuk elsődlegesen a nemzeti függetlenedès volt
A pusztító nacionalizmus következtèben nem akarták Jászi Oszkár tervèt , aki egyfajta " Kelet Svájcát " akarta lètrehozni , egy modern liberális föderációt, valamint autonóm entitásokat egyes nemzetisègieknek
Ezzel 100 èvvel megelőzte korát , a pusztító nacionalizmus korában. Nem véletlen sajnos, hogy a nemzetiségek nem akarták tovább velünk èlni

A nèmet kisebbsègnek nagyon sokat köszönhet az ország , hiszen ők segítettèk elő a kultúrnemzetettè alakulást
Homan Bálint, Klebelsberg Kuno, meg Herceg Ferenc is nèmet felmenőkkel rendelkeztek. Herceg Ferenc - született Franz Herzog volt a Magyar Revíziós Liga elnöke
A polgári világot a nèmetsèg alakított ki, a zsidósággal együtt. Csak a zsidók nem voltak külön nemzetiség Magyarországon
A 2vh. előtt "zsidó ország" voltunk ...

Boldeone2 2022.10.28. 01:26:57

@Deak Tamas: Trianonhoz is jelentős rèszben a pusztító etnicizmus, a nacionalizmus vezetett
Règebben mèg volt az "1000 leütès blog " ès ott ezt kiválóan fogalmazta meg Bèndek Pèter filozófus :

Trianon fő oka...(....).... az addigra teljesen versenyképtelenné és taszítóvá váló magyar etnicizmus; az a tény, hogy a magyar uralkodó elit képtelen volt a változó valósághoz igazítani a magyar nemzetkoncepció, az államiság, a magyar nép (kultúra, nyelv, élet) és a lakosság felét kitevő más etnikumok közös rendjét. Az etnicizmus mint hegemón államszervező (politikai) erő a kulturális mítoszokat és a közös származást előnyben részesítve a nép összetartozásának meghatározásában a politikai nemzet lehetőségét ássa alá, elmélyítve az befelé fordulást, az intoleranciát, rombolva a tanulási, adaptációs és együttműködési készséget."

Ehhez mèg azt tennèm hozzá, hogy a magyar kárpát - medencei "kultúrfölènyről" szóló teóriák is illúziókon alapultak, csak az ellensègeskedèst szították, mert minden nemzet meg tudja találni a maga felsőbbrendűsègi mítoszát. A románok is azt mondják, hogy ők az autocton lakosság, az ősi , a valós európaiak Erdèlyben, akik több ezer ève ott èlnek, a magyarság meg a bevándorló ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.28. 08:06:45

@Boldeone2:

Pont fordítva.

A magyar elit éppenhogy a nyugati mintához akart igazodni bármi áron, a francia nemzetképhez, csak éppen ennek Mo-on nem volt semmi feltétele jelen.

Szóval ment a makacs ragaszkodás valamihez, ami alkalmatlan, csak mert nyugtaon is az van. Mintha a mai ballibeket látnánk.

Béndek hülye.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.28. 08:57:56

@Boldeone2: na megérkeztünk a legaljára, az immár totális utódállami propagandahülyeségeket nyomjuk, megérkeztünk a méltó színvonalra: gery. Azért van csak értelme végigmennem a Béndek-féle beléndeken, mert tényszinten hazudik magabiztos álintellektüel stílusban, legyen érve és forrása ez ellen mindnekinek mindenkinek aki a hozzászólást olvassa.
Előbb azonban gyorsan végezzünk Dollfussal meg a britannica "tényanyagával" (wikipédiára kultúrember nem hivatkozik.)

www.britannica.com/biography/Miklos-Nagybanyai-Horthy

He was released by Allied troops in May 1945 and allowed to go to Portugal, where his memoirs, Confidential Papers, were published in 1965.
Attól eltekintve, hogy Horthy visszemlékezéseinek címe Emlékirataim, és 1952-ben jelent Buenos Airesben, minden stimmel. Az itt citált mű egyébként a kedvenc áltörténész szerzőpárosod, Karsai-Molnár: Horthy Miklós titkos iratai című kötet, az valóban 1965-ben jelent meg, csak itt Budapesten.
Ennyit a britannica tényanyagairól, Áttérve a Béndek-féle beléndekre, az egész bekezdést maga az Eötvös-féle nemzetiségi törvény cáfolja, részeiben pl. a versenyképtelenné vált magyar etnicizmust meg maga a soproni népszavazás. A változó valósághoz való igazodás a magyar államiság feladását jelentette volna, minden nemzetiségi követelés célja ez volt. Minden autonómiatörekvés célja ez, ezt 1991-ben az épp most a demokráciáért harcoló ukrán szabadsághősök tudták a legjobban, amikor a népszavazás világos eredményére nem adtak autonómiát.

valtozomult.blog.hu/2016/12/14/lex-apponyi

library.hungaricana.hu/hu/view/EszakMagyarorszag_1992_05/?pg=216&layout=s

Az ok nyilván nem a magyar "etnicizmus" hanem az, hogy megjelentek a szomszéd államok területrabló igényei és ezek propagátorai. Ennek legfőbb ereje a szervezett szerb és román ortodox egyház volt, mert a tanulási és "adaptációs" készségeket ez rombolta a rengeteg államilag fenntartott nemzetiségi iskolán keresztül.

library.hungaricana.hu/hu/view/ProtestansIskolaiLap_1912/?pg=117&layout=s

Nyilván a "befelé fordulás" meg "intolerancia" ingerelte az őseidet meg gery őseit, hogy ide bevándoroljanak.
Miután letisztáztuk a magyar nemzetiségi elnyomás hazugságát, elmondható, hogy Trianon ilyen súlyosságát a Károlyi-Jászi féle kör totális tehetségtelensége, és Béndekhez hasonló mentalitása okozta - minden fontosabb mint a magyar és mindenért a magyar a hibás. Károlyi ostobasága elképesztő : " Ezért ez az előterjesztésünk, hogy írjuk alá Franchet tábora okkal a fegyverszüneti szerződést s ha aláírtak, a betörések egyszerű erőszakot jelentenek. Bárki betör, tiltakozunk ellene, felemeljük óvó szavunkat és eppellálunk a világ művett népeinek ítéletire, de fegyvert nem szegezünk elenüük, mert mi állni akarjuk és fogjuk az aláírandó fegyverszüneti szerződést. "

adt.arcanum.com/hu/view/PestiHirlap_1918_11/?pg=129&layout=s

Az ostoba alkesz Linder ugyanilyen tisztán látta a valóságot 1918 novemberében :
"A horvátmagyar határon nincs semmi baj. Nem is tudnók megérteni, ha ott bármiféle nyugtalanságra okot szolgáltató események történnének, mert hiszen mi a horvátokkal igazi testvéri barátságban akarunk élni, úgy ahogyan mindenkivel ezen a világon. [...] Az sem igaz, hogy cseh bandák garázdálkodtak volna az országban. Erdélybe se törtek be a románok. Ennek sem volna semmi értelme, épp úgy, mint a horvátok betörésének, mert mi a románokkal is testvéri barátságos szomszédságot akarunk."

library.hungaricana.hu/hu/view/SzatmariUjsag_1918_11/?pg=1&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/Szamos_1918_11/?pg=1&layout=s

Jászit Franz Herzog így jellemzi: Jászi Oszkárról egyebek mellett azt mondja Károlyi Mihály könyve, hogy a magyar ifjúság bizonyos részére olyan nagy hatást gyakorolt, amely hasonlít Masaryknak a cseh ifjúságra gyakorolt hatására. A szerző figyelmét itt elkerülte egy finom és mélabús árnyalat: Masaryk a cseh nemzeti gondolat mellett, Jászi pedig a magyar nemzeti gondolat ellen sorakoztatta ifjait. Mert Magyarország fővárosában szabadon élhetett, agitálhatott, sőt ifjúsági szervezetet alakíthatott egy párt, amelynek elvi alapja a nemzeti gondolat tagadása, közvetlen célja a nemzeti szolidaritás szétrobbantása volt. Egy évtizeden át hol gúnnyal és kicsinyléssel, hol meg fellobbanó haraggal fogadták a nemzeti érzés minden megmozdulását, olykor még a magyarság etnográfiai sajátosságának ártatlan megnyilvánulását is.
Hogy a magyar kultúrnemzetté alakulását a németség segítette elő, ezt ilyen nyíltan Franz Basch merte leírni utoljára. Balassi, Bornemisza Péter,Pázmány, Bessenyei, Gvadányi, Orczy Lőrinc, Kazinczy, Vörösmarty, Arany, Jókai, Reviczky szelleme remélem majd nyugtalanítgatja egy kicsit az éjszakáidat. Ezek a kultúrfölényünk illúziói. A "kirekesztő etnicizmus" faszságáról meg a kulturális szintekről zárásképp egy cikk, ami önmagában éppen elegendő lesz ésszel élő embernek.

library.hungaricana.hu/hu/view/SzatmarmegyeiKozlony_1918/?pg=108&layout=s

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.28. 09:08:47

@Deak Tamas:

Meg eleve az, hogy ez a "befelé fordulás" és "etnicizmus" MINDENHOL megvolt ugyanakkor. Ezek az emberek meg úgy beszélnek róla, mintha valami rendkívüli magyar jelenség lett volna.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.28. 09:12:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nálunk ez az is, hiszen olvasod: idegenek építették ezt az országot, a magyar csak büdöslábú provinciális vidéki fideszes műveletlen. Egyébként még eszembe jutott valami, hogyan is értékelték a nemzetiségek a velünk való létet, mindjárt írom is neki.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.28. 09:36:40

@Boldeone2: pár apró feedback a nemzetiségektől az államfordulat után:

library.hungaricana.hu/hu/view/PragaiMagyarHirlap_1922_09/?pg=93&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/Esztergom_1930/?pg=411&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/Lapszemle_1928_10/?pg=130&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/EgriUjsag_1928_01/?pg=346&layout=s

adt.arcanum.com/hu/view/AzEst_1922_08/?pg=85&layout=s

adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiUjsag_1923_01/?pg=18&layout=s

adt.arcanum.com/hu/view/BudapestiHirlap_1923_07/?pg=24&layout=s

adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiUjsag_1924_12/?pg=130&layout=s

és bónusz

library.hungaricana.hu/hu/view/Nemere_1884/?pg=112&layout=s

Tapi2021 2022.10.28. 11:30:50

Szóval kik tolnak minket egy még nagyobb háború, akár egy atomháború felé??? Boldi?

" Az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket küld a NATO bázisaira

Az Egyesült Államok a Moszkvával fennálló feszültségek fokozódása közepette több tucat nagy pontosságú, irányítható taktikai nukleáris fegyvert szállít Európába.

Az új B61–12-es termonukleáris bombák várhatóan heteken belül megérkeznek a NATO-bázisokra, írja a The Telegraph."

Boldeone2 2022.10.28. 11:34:47

@Deak Tamas: Ennyit a britannica tényanyagairól, Áttérve a Béndek-féle beléndekre, az egész bekezdést maga az Eötvös-féle nemzetiségi törvény cáfolja, részeiben pl. a versenyképtelenné vált magyar etnicizmust "

- Az Eötvös-fèle nemzetisègi törèny nem cáfol semmit, mivel az 1868 - ban született, ha jól emlèkszem , vagyis 1918- ig eltelt 50 èv! A törvèny eleve a liberális szabadszelleműsèg jegyèben született , a maga korában nagyon fejlett volt, de egy dologgal mègsem szamolt : a nemzetisègek területi autonómiát is akartak , miközben ahogy haladunk időben előte , a magyar etnicizmus , a kultúrfelsőbbrendűsèg igénye is egyre növekedett
Erre pedig a szűklatókrú magyar arisztokrácia kèptelen volt reagálni
A nemzetisègeknek mèg saját nemessègük sem volt ( a horvátokat kivève )
Így a legfőbb ellensègük a Magyar Királyság nemessége volt , mert a nemzetiségi kèrdèsen kívül megjelent az osztálykèrdès is
A magyar polgárság sem nagyon volt, a nèmetek ès zsidók alakították ki a városi polgárságot, így válhatott polgárosult, európai nemzettè a magyar . Önmagában a nemessèg ès a jobbagysag majd a parasztság erre nem lett volna kèpes
A német letelepülők adták meg a polgári társadalom kialakulásának feltèteleit
A legfőbb bajt akkor is már ugyanaz okozta mint most : a szűklátókörű, doktrinèr nacionalizmus , amely minden nemzetisègnèl megjelent , de az államnemzet vezető politika osztályának kellett volna erre reagálni jobban, hogy egyben maradjon a törtènelmi Magyarország . Ezt csak kevesen ismertèk fel, leginkább a kor zsidó , liberális gondolodói, mint Jászi Oszkár
Az arisztokrata , hagyományos elit ebben elbukott

Boldeone2 2022.10.28. 11:37:51

@Tapi2021: Az Egyesült Államok a Moszkvával fennálló feszültségek fokozódása közepette több tucat nagy pontosságú, irányítható taktikai nukleáris fegyvert szállít Európába."

- Örülj neki! Európa vèdelmi kèpessègei növekednek. Putyin csak az erőből èrt, ahogy a többi diktátor!

Tapi2021 2022.10.28. 11:40:19

@GyMasa: Már régen béke lenne (sőt ki sem tört volna a háború), ha a nyugat másképp áll az oroszokhoz és nem száll be a háborúba a fegyverszállításokkal és mindennel.

Ukrajna azért nem tárgyal, mert a rengeteg támogatás miatt nem kényszerül rá!
Sőt, már elhiszik, hogy a fél világgal a hátuk mögött, győzhetnek is. (Lehet.)

Hogy közben meghal plusz X tízezer ember, meg gallyra megy az infrastruktúra, az szintén belefér. Különösen annak reményében, hogy a sok elavult szar rendszer helyett a NYUGAT épít majd vadonat új, modern rendszereket!
Tehát valójában (hosszútávú) ukrán érdek a rombolás, különben nem kapnak helyettük újat!!!

Zselééket felbiztathatták, hogy így több évtizednyi lemaradást pótolhatnak egyszerre. Ha...
(Ha pl. majd mi/EU kifizetjük nekik!)

Tapi2021 2022.10.28. 11:57:59

@Boldeone2: Az ilyen hozzád és az amcsikhoz hasonló fanatikus, elvakult barmok a legveszélyesebbek a világunkra!
Putyin, hozzátok képest sehol sincs.

TI ÉGETITEK FEL A VILÁGOT, ezzel a felfogással! Kérlelhetetlenek vagytok, a belátóképességetek nulla, viszont militánsak vagytok, és ti értetek csakis az erőből, különben a DIPLOMÁCIÁT használnátok, nem a termonukleáris arzenállal provokálnátok még tovább az oroszokat! Mert erre ugyan milyen válaszlépést lehet adni??? Atomot az atomra!!!

Remélem az elsők között döglötök meg. Mások halála meg a ti lelketeken szárad. Sok feleslegesen meghalt ukráné és oroszé máris!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.28. 12:07:02

@Boldeone2: a nemességezés is a gery szintű utódállami propaganda. Nem nagy csoda amúgy, hiszen magát ezt az utódállami propagandát a Jászi-Károlyi emigráns társaság mérgéből rakták össze, a legszebb Göndör Ferenc a Bécsi Magyar Újságban amikor Horthy lányainak megerőszakolására buzdít.
A nemzetiségeknek annyira nem volt nemessége, hogy pl. a szlovák báró Szlávy Józsefből még miniszterelnök is lett, hogy Csernoch János és Szapucsek György hercegprímásokról ne is beszéljünk. Aztán azok se léteztek ugyebár mint pl. Latinovits, Dungyerszki és így tovább Benyovszkyval.

library.hungaricana.hu/hu/view/HitelKolozsvar_1939/?pg=160&layout=s

Jászi nem sok mindent ismert fel - az aradi beszédét már citáltam - de a magyarság bevallott ellenségeinek kilószám szállítóotta a gyúanyagot. Pár gyöngyszem:

Scotus Viatornak ezt az új könyvét is ugyanaz a gazdag adatgyűjtés és ugyanaz az éles kritikai látás jellemzi, mint a Racial problems in Hungary című munkáját. A privigyei, a szakolcai, a szenici, a rózsahegyi, a kisjenői, a dicsőszentmártoni, az alvinci, a magyarigeni, a szászvárosi, a karánsebesi, a lovrini, a kisbecskereki és a lippai választások történetével — sok eredeti okmány és megbízható tanuk közlései alapján — rajzolja meg a becstelenségeknek azt a láncolatát, melyet magyar alkotmányos életnek szokás nevezni.

adt.arcanum.com/hu/view/MagyarFigyelo_1911_4/?pg=528&layout=s

Mert Justh Gyula és Jászi Oszkár ma már nemcsak azonos célokért küzdenek, hanem azonos hangon is beszélnek. A a függetlenségi párt tanulékony elnöke az utolsó két esztendő alatt elsajátította Jászi Oszkár és Scotus Viator egész szókincsét, ma már ő is szembeállítja a történeti Magyarországot az eljövendő új Magyarországgal, azzal az új Magyarországgal, amely hihetőleg kedves lenne Scotus Viatornak és cseh, román, horvát és szociológus barátainak,ele aligha lenne kedves azoknak, akik nem tudnak lemondani a magyar nemzeti állam gondolatáról, vagy mint Jásziék mondanák, rögeszméjéről.

adt.arcanum.com/hu/view/BudapestiHirlap_1912_02/?pg=416&layout=s

Arad vármegye szeptemberi közgyűlésén történt, hogy az elnöklő főispán kénytelen volt leültetni egy román nemzetiségi agitátort, Goldist, mert a Huszadik Századból felolvasott részletekkel egyenesen inzultálta a magyar bizottsági tagokat. Jászi Oszkár úr — megírván — «A nemzetiségi államok alakulása és a nemzetiségi kérdés» c. gyűlölködő hangú, a magyarságot hihetetlen rosszakarattal bevádoló könyvét, felajánlotta szolgálatait a nagyszebeni gör.-kel. érsekség hivatalos lapjának, a Telegraful Roman-nak. Igaz, hogy kosarat kapott annak a faji aspirácziókkal telített demokrácziának a felkínálgatásáért, de egyúttal buzdítást is arra, hogy nagyon szívesen látják addig, amíg a magyarságot segít nekik letörni.

adt.arcanum.com/hu/view/MagyarGazdakSzemleje_1913/?pg=61&layout=s

Ettől azonban egyelőre eltekint és csak a következőket követeli: jó iskola, jó közigazgatás, jó bíráskodás a nép nyelvén és ama jog elismerése, hogy minden nemzetiség saját nyelvét és kultúráját szabadon fejlesztheti. Tant de bruit pour une omelette! Hát mi nincs meg ezekből Magyarországon? Hiszen mikor Jeszi ezt a vastag könyvet öreg ágyúnak szánta,akkor úgy látszik, csak a levegőbe akart vele pufogtatni, mert egyetlen olyan javaslata sincs, amelyet mások előtte már régen meg nem valósítottak és az életbe át ne vittek volna! Ha a mi magyar véreinknek olyan szabad életük és jó dolguk volna Romániában, vagy csak akár itthon, Szlavóniában, mint a nemzetiségeknek Magyarországon, akkor egy panaszszó el nem hagyná ajkunkat! Beszélhet a szlavóniai magyar magyarul a bíróságok előtt? Van-e Romániában magyar bíró a legfőbb ítélőszéknél, magyar járási főnök, magyar pap, magyar bank? Tessék oda átnézni és akkor beszélni!

adt.arcanum.com/hu/view/MagyarKultura_1913/?pg=72&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/KomaromiLapok_1923_01-06/?pg=362&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/DTT_FOLY_Torvenyhozok_lapja_1937/?pg=132&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/SatoraljaujhelyiLeveltar_Zemplen_1923_2/?pg=17&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/MolDigiLib_VSK_nemzetisegi_jog/?pg=272&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/DTT_FOLY_Tarsadalomtudomany_1921/?pg=307&layout=s

library.hungaricana.hu/hu/view/Esztergom_es_Videke_1913/?pg=169&layout=s

GyMasa 2022.10.28. 12:56:35

@Tapi2021:
"és nem száll be a háborúba a fegyverszállításokkal és mindennel."
Igen, ezt mondom, hogy teljesen igaz, hogyha Trump+Merkel lenne hatalmon, ez a háború ki sem tört volna.
És, egészen biztos vagyok benne, hogy nem abban a formában lenne béke, ahogy itt sokan "riogatnak vele", miszerint Putyin zsarolásának engedve már Ukrajna 2/3-a orosz kézen lenne, és Putyin egyre újabb területeket követelne magának.
Kb. tavaly novemberig az orosz álláspont az volt, hogy a DOnyeck-Luganszk terület státusának a rendezése Ukrán belügy, és szó sem volt a területek elcsatolásáról, annak a helyzetét Ukrajna határain belül kellettv olna rendezni, pont, ahogy a 2 Minszk-i egyezményben benne is volt, és, amikre Ukrajna szart nagy ívben.
(A Krím jelen esetben kivétel, mert azt bizony elvették az oroszok, hiszen azért az egy agyrém, hoyg egy orosz hadikikötö Ukrán földön legyen...

"Ukrajna azért nem tárgyal, mert a rengeteg támogatás miatt nem kényszerül rá!
Sőt, már elhiszik, hogy a fél világgal a hátuk mögött, győzhetnek is. (Lehet.)"
AZ utóbbival értek egyet.
Viszont a gyözelmüket (legalábbis a "takarodjanak ki az oroszok Ukrajna teljes területéröl, beleértve a Krímet is") nem látom reálisnak

"Hogy közben meghal plusz X tízezer ember, meg gallyra megy az infrastruktúra, az szintén belefér. Különösen annak reményében, hogy a sok elavult szar rendszer helyett a NYUGAT épít majd vadonat új, modern rendszereket!"
Ezzel csak annyi a probléma, hogy a "nyugat" majd olyan rendszereket fog "építeni" amire lesz pénz...
Ha az oroszok nem fizetnek jóvátételt, amire én, személy szerint nulla közeli esélyt látok, akkor marad az EU/USA adomány/hitel.
AZ adományba az EU/ÙSA rokkanna bele a hitelbe pedig Ukrajna.

"Tehát valójában (hosszútávú) ukrán érdek a rombolás, különben nem kapnak helyettük újat!!!"
Mindez feltételezi, hoyg nem szenvcednek totális vereséget.

"Zselééket felbiztathatták, hogy így több évtizednyi lemaradást pótolhatnak egyszerre. Ha...
(Ha pl. majd mi/EU kifizetjük nekik!)"
Szeirntem zseevel kapcsolatban sokkal egyszerübb a képlet:
Ö kizárólag a saját, személyes vagyongyarapodását tartja szem elött...
Ha egy államférfi lett volna, akkor nem hirdeti meg a háború másnapján az "Utolsó emberig" stratégiát az oroszok ellen...

Nem memllesleg,már most is úgy tünik, hogy UIkrajna elveszítette a népessége felét...

Serény Vélemény 2022.10.28. 13:17:34

@GyMasa: "Ö kizárólag a saját, személyes vagyongyarapodását tartja szem elött..."

Legyünk egy kicsit reálisabbak: ha mégis az ukránok győznek, akkor a ruszkik fogják kinyírni, ha vesztenek, akkor a saját népe.
Gyakorlatilag ő is csak addig van életben, amíg tart a háború.

De ez egy ilyen szakma, kellett neki otthagyni a jól fizető sorozatszínészséget...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.28. 13:17:55

@Boldeone2:

Tedd fel a kérdést: mi lett volna egy megengedőbb nemzetiségi politikával?

A válasz: hamarabb lett volna Trianon.

Serény Vélemény 2022.10.28. 13:20:49

A saját népe akkor is ki fogja nyírni, ha a fronton ugyan nem kalapálják el őket a ruszkik, de a nép fele mondjuk megfagy a télen a víz, villany, gáz - kombó teljes hiánya miatt.

Tapi2021 2022.10.28. 13:43:28

@Deak Tamas: Falra hányt borsó mindez a sok idézet, tényanyag, érvelés a magyar győlölő Boldi féléknek! Ez a gond. Pont olyan, mintha egy szélsőséges román nacionalistának magyaráznád! :-(
Én belefáradtam.

Ha mindenki ilyen lenne, már régen nem lenne hazánk!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.10.28. 13:52:03

@Tapi2021: persze, de ez alapvetően nem neki szól, írtam is az elején. Mindenki másnak akit a valós történelem érdekel, nem a Vajda-Karsai-Jászi torzolmány. Ez az amit mindig mondok, legutoljára a főispánozás kapcsán, ezt a baloldali beszédhelyzetmeghatározás kizárólagosságot kell eltünteni, a legegyszerűbb út rá simán az igazság.

Tapi2021 2022.10.28. 14:06:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez érdekes kérdés, miután mi és mindenki más is, az Osztrák-magyar monarchiában voltunk. Kb., mint a különböző népek országok a SZU-ban.
Csak adminisztratív jelentősége lett volna, hogy kinek mije van, miután mi sem voltunk szabadok. Ez kb. akkor annyit jelentett volna, mint a Krím áttolása az Ukrán SZSZK-hoz papíron.

Ha pedig valóban mindenki elszakadt volna, akkor mind az osztrákok, mind mi levertük volna együtt a szeparatista törekvéseket. Vagyis polgárháború(k) lett volna. Maximum. Leverve, blokkolva, mint az összes többi ma is nyugaton!

Vagy milyen esélye volt, hogy elszakadnak tőlünk, de maradnak az OM monarchiában???
Szerintem semmi.

Trianon nem ezért lett. Hanem azért, mert nyugati ÉRDEK volt itt kialakítani egy sok kis országból álló, egymással marakodó, egymást gyűlölő és blokkoló térséget. Tisztán az osszd meg és uralkodj elv alapján.
Tettek ők a nemzetiségekre, önrendelkezésre! ÜRÜGYNEK, álcának jó volt. GB kit engedett el a markából ugyanakkor???
Ugye.

Tapi2021 2022.10.28. 14:28:46

Végre ilyen hangok is vannak:

"
A Biden-kormányzat az amerikai értékek rovására erőlteti rá a világra a woke-ideológiát.

Az amerikai kultúra exportja régóta az ország hatalmának egyik legnagyobb, nem az erőszakon alapuló értéke. De ahelyett, hogy ezt a nyugati értékek és az amerikai érdekek megerősítésére használná, a Biden-kormányzat a woke-ideológiát hirdeti. A külpolitikai következmények katasztrofálisak lehetnek − írja a The Wall Street Journalban megjelent közös véleménycikkében John Ratcliffe, az Egyesült Államok hírszerzésének volt igazgatója, és Cliff Sims, a hírszerzés volt stratégiai és kommunikációs igazgatóhelyettese.

A „sokszínűség és a kisebbségek befogadásának előmozdítása” érdekében az amerikai Külügyminisztérium kulturális támogatásaival „transzvesztita színházi előadásokat” finanszíroz Ecuadorban. A támogatások célja a hivatalos dokumentumok szerint

az amerikai külpolitikai célok és célkitűzések megvalósításának támogatása, a nemzeti érdekek előmozdítása és a nemzetbiztonság erősítése.

Nem tisztázott, hogy a transzvesztita-előadások hogyan növelik az amerikai nemzetbiztonságot vagy mozdítják elő az ország érdekeit − arról nem is beszélve, hogy miért kellene az amerikai adókból fizetni mindezt. Eközben egy kínai konzorcium ellenőrzi Ecuador két legnagyobb rézbányáját. Sok jót tesz a dragszínház, amikor nem találnak elég rezet az alapvető ipari munkához − írják a szerzők.

Ahogy fogalmaznak,

a diplomáciai idiotizmus eme pillanata szépen párosul a Biden-kormányzat ez év elején benyújtott kérelmével, amelyben 2,6 milliárd dollárt (1070 milliárd forintot) kért a »nemek közötti egyenlőség és egyenjogúság« formájában a világba exportálandó woke-ideológiára.
"

index.hu/kulfold/2022/10/28/woke-ideologia-hirszerzes-nagykovetseg-wall-street-journal/

Boldeone2 2022.10.28. 15:45:32

@Tapi2021: tényanyag, érvelés a magyar győlölő Boldi féléknek! "

- Dehogy tènyanyag ! Èn a mainstream vèlemènyt, azaz a kialakult konszenzust kèpviselem mindenben . Ti vagytok a doktrinerek . Lsd fentebb : leírtam mit ír a Britannica , vagyis " Timbuktutól New Yorkig mindenki azt fogadja el konklúziónak, nem pedig a kisebbsègi , nemzeti vagy inkább sovèn egyoldalú vèlemènyt

Az a valami, ha valaki ki tud emelkedni abból az ideológiai vasfüggönyből, a nacionalista egyoldalú szemlèletből ami egyeseket jellemez. Az csak feleslegesen determinálja a gondolkodást .
Lsd Deák Tamást. Látszik hogy foglalkoztatja a törtènelem , sokat olvas ezzel kapcsolatban , de van egy elmèlete, amihez keres igazoló tènyeket , ez a doktrinèr gondolkodás. Pont fordítva kellene, de persze senki sem tud kibújni a saját szubjektív igazságaiból
Èn nem vagyok magyarellenes, csak egy másik nèzőpontból szemlèlem a világot , megpróbálok kivülről tekinteni sok dologra
Ahhoz , hogy igazán tapasztalat szerezz , belásd pl. a hibákat , èveket kell külföldön èlni, egyèbkènt csak egyfajta gondolkodási kultúrbörtönbe kerülsz

A legobjektívebb mindig akkor leszel, ha elfogadod mások vèlemènyèt . A horthy- világ eleve nem lehetett jó, ha a zsidók nem èreztèk jól magukat , meg a gyári munkások ès cselèdek sem. Nem az önkènyarisztokrácia vèlemènye számít csak

A mai Magyarországra lefordítva: az orbáni világ sem lehet jó, ha 2 millió ember nem érzi sem igazságosnak , sem demokratikusnak ezt a rendszert
Nyugaton ilyen rezsim nincs , mindenki tudja most jobbos kormány van , holnap balos lesz, forog a politikai hatalom
Itt Orbán egy államrezsimet èpített, amit sokaknak gyűlölni lehet
Ha meg gyűlölnek sokan egy rendszert , az jó nem lehet!

Boldeone2 2022.10.28. 15:56:12

@Tapi2021: Egy a lènyeg: van a plurális, liberális demokrácia , ami az egyedül jól működő politikai rendszer . Ott forog a politikai hatalom: tegnap Trump , ma Biden , holnap ki tudja ...
Valós politikai verseny van . Ezzel szemben ahol beteg a demokrácia, vagy autoriter rezsim van - mint Magyarország , Oroszország - ott nem
Pont azért jobb a nyugati társadalom , mert az autonóm , önszervező, szabad.
Nincsenek sem tekintèlyelvű vezetők, sem vezèrideológia!

Viszont azt mindenki látja , hogy az elmúlt 200 èv, az emberi haladás vívmányait meg kell vèdeni! A diktatórikus rezsimek ellensègek , mert belső kudarcaikat kivetítik a külvilág felè, veszèlyesek!
El kell fogadni mindenhol a haladás útját , Magyarországnak sem hátra kellene menni , hanem előre.
Politikai pluralizmus, autonóm társadalom , kisebb ès gyengèbb állam , kevesebb állami beavatkozás a gazdaságba
Ami itt megy , mindennek az ellentète ...

Tapi2021 2022.10.28. 16:12:58

@Boldeone2: A "logikád": ami nekem nem tetszik (meg a velem egyetértőknek), az nem jó, ergo nyugodtan gyűlölhetem, gyűlölhetjük is. Külön tétel: CSAK az én véleményen a jó. Mindenki másé rossz (doktríner, náci, populista...).
Vagyis, minden enyémtől eltérő véleményen lévő téved, hülye, lenézendő és üldözendő.
Törekedni kell az én elképzelésem szerinti világ létrehozására, eltiporva minden más verziót, lehetőséget. Hiszen minden más rossz.

Akkor ki van bezáródva a saját fanatikus buborékjába, gondolkodásába, kizárólagosságának hitébe?

Tapi2021 2022.10.28. 16:20:31

@Boldeone2: "Ha meg gyűlölnek sokan egy rendszert , az jó nem lehet! "

Így gondolkodsz: Ha mi sokan gyűlölünk egy rendszert, embert, pártot, világnézetet... az jó nem lehet. Tehát meg kell buktatni. Ha a szerintem/-tünk jó rendszer, párt, ideológia... kerül hatalomra és azt is sokan gyűlölik, akkor az (rossz, meg kell buktatni - helyett) ilyen emberek rosszak, hülyék, tanulatlan idióták, populisták, nácik..., stb., és meg kell őket rendszabályozni, a véleményüket propagandának nyilvánítani és cenzúrázni/üldözni, az állásaikból kirúgni, és megtanítani őket arra, hogy mi a jó: az amit mi annak tartunk!

Érted, hol a hiba a képben?

Tapi2021 2022.10.28. 16:26:48

@Boldeone2: "Ott forog a politikai hatalom: tegnap Trump , ma Biden , holnap ki tudja ...
Valós politikai verseny van . Ezzel szemben ahol beteg a demokrácia, vagy autoriter rezsim van - mint Magyarország , Oroszország - ott nem"

Vagyis, ha egy pártszövetség vezeti DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁS ALAPJÁN az országot több cikluson át (mert ez a nép döntése!), az autokrácia.
Vagyis pl. Németország, amíg egyes kancellárok egy-két évtizeden át vezették folyamatosan, azok is autokráciák voltak. Pl. legutóbb Merkel alatt.

Logikus.
(Tudom, tudom, ott az emberek tényleg erre szavaztak, - meg nyilván nem a cenzúrázott híradókat nézik - itt meg nyilván nem. Hiába igazolják sokan, pl. Mérő is, hogy de. Ez a te "logikád".)

Tapi2021 2022.10.28. 16:33:10

@Boldeone2: Folyamatosan körkörösen érvelsz. Saját magadat igazolod a saját magad VÉLEMÉNYÉVEL és a gondosan kiválogatott "tényekkel"! Miközben minden ezeknek ellentmondót nem létezőnek vagy eleve hamisnak tekintesz. Totálisan szubjektív, érzelmi alapon. Vagyis kiválogatod az igazoló tényezőket és nem veszel tudomást a cáfolatokról.

Illetve ezt kitágítod, hogy az "elit" is ezen a VÉLEMÉNYEN van. Ergo: neked, nektek van igazatok. Körkörös, hamis érvelés!!!

És a kognitív disszonancia működésének tankönyvi példája!!!!

Tapi2021 2022.10.28. 16:42:58

@Boldeone2: Mondjuk a nyugat a kapitalizmus és a szinte korlátlanul összerabolt erőforrások és javak miatt ment olyan nagyot. Másrészt, pl. Németország a nácik alatt fejlődött a legnagyobbat technológiailag, tudományosan. Lásd csak a rakétaprogramot, sugárhajtást... és ezer más fejlesztést, amiket máig használunk.

Tehát ez sem igaz, amit erről írsz és amit erről HISZEL!

Boldeone2 2022.10.28. 17:16:24

@Tapi2021: Vagyis, ha egy pártszövetség vezeti DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁS ALAPJÁN az országot több cikluson át (mert ez a nép döntése!), az autokrácia."

A Fidesz nem alkot pártszövetsèget , esetleg nèvlegesen , a Fidesz egy állampárt

Vagyis pl. Németország, amíg egyes kancellárok egy-két évtizeden át vezették folyamatosan, azok is autokráciák voltak. Pl. legutóbb Merkel alatt.

- Nèmetországban eleve a jobb ès a baloldal együtt kormányzott , egy arányos választasi rendszerben. Ott plurális demokrácia van nálunk Orbán - rezsim, egy hatalmi gèpzet amely az egyetemektől a gazdaságig mindent kisajátított
Orbán családja állami pènzekből lett milliárdos

Boldeone2 2022.10.28. 17:24:33

@Tapi2021: És a kognitív disszonancia működésének tankönyvi példája!!!!"

- Ezt èn is mondhatnám rólad! Èn a mainstream, liberális , elit -világonszenzust mondom , te pedig azt a "világrendet " amely mèg sehol nem hozott sem szabadságot sem jólètet!
Ti vagytok a kisebbsèg! Ettől még rèszigazságaitok, vagy inkább fèligazságaitok lehetnek , tulajdonkèppen arra èpül az egèsz populizmus :
- a nyugat hanyatlik , keleten tudják hogy milyen társadalom lenne jó
- a liberalizmus , vagy plurális demokrácia helyett van jobb (nincs)
- nincs szabadság nyugaton , " vèlemènydiktatúra " stb
- meg lehet állítani a globális nagyfolyamatokat , mint a migráció

Ezek nagyjaból a populizmus " igazságai " amelyekben egy minimális valóságmag van csak. Erre pedig jön a demagógia mint válasz ...

Boldeone2 2022.10.28. 17:39:25

@Tapi2021: Mondjuk a nyugat a kapitalizmus és a szinte korlátlanul összerabolt erőforrások és javak miatt ment olyan nagyot. Másrészt, pl. Németország a nácik alatt fejlődött a legnagyobbat technológiailag, tudományosan. Lásd csak a rakétaprogramot, sugárhajtást... és ezer más fejlesztést, amiket máig használunk."

- Ez butaság ! Nem ritkán azok az országok fejlődtek a legnagyobbat , amelyeknek gyarmatok sem volt , lsd Írorszag
Te is a komcsi propagandát nyomod , a szèlsőjobbnak csak ára telik !
Valójaban a gyarmati rendszer fejlődèst hozott Afrikának , nézd csak meg a kevèsbè gyarmatosított államokat : rosszabb helyzetben vannak mint a korábbi mintagyarmatok!

Nèmetország pedig nem a náci időkben, hanem a második világháború után fejlődött a legnagyobbat , a " nèmet gazdasági csoda " együtt a szociális piacgazdaság megteremtèsèvel
A nèmet gazdaság a padlóról állt fel , a Marshall- segèllyel , majd pèldát mutatott a világnak ! Ma is sorvezető , pèldaország Nèmetország , a világ egyik leghaladóbb társadalma
Lehet mondani egy megvalósult nyílt társadalom
Az afrikai Szahel- övezetben ha megkèrdezel egy nègert, hogy hová akar menni, akkor azt mondja : " Germany"

Ez egy sikertörtènet, hiszen a náci Nèmetországból egy jó pèldakèp lett Nèmetország a világban
Bárcsak olyan lenne a magyar választási rendszer ,mit a német !
A rendszerváltáskor rosszul vettèk át a pèldát..

GyMasa 2022.10.28. 18:05:58

@Serény Vélemény:
"Legyünk egy kicsit reálisabbak: ha mégis az ukránok győznek, akkor a ruszkik fogják kinyírni, ha vesztenek, akkor a saját népe.
Gyakorlatilag ő is csak addig van életben, amíg tart a háború."
Meg ne feledd el a CIA-t sem... Nekik ő bizony egy komoly elvarratlan szál...
Én teljesen el tudom képzelni, hogy, amennyiben mondjuk az oroszok már Kijev alatt lesznek, akkor mejd lesz egy "kimenekítés", ami közben "életlenül"egy orosz rakátatámadás áldozata lesz...
EZ egy praktikus, "két legyet egy csapásra" scenárió lenne (holtan nem tud beszélni, ÉS ezt IS az oroszko nyakába lehet majd varrni)

"De ez egy ilyen szakma, kellett neki otthagyni a jól fizető sorozatszínészséget... "
AZért a 1,5milliárd USD-s vagyon valószínűleg nem abbol jött neki össze...
(csak, mert hány USA színész van, akinek 1 milliárd USD felett van a vagyona?)

GyMasa 2022.10.28. 18:07:19

@Serény Vélemény:
Szerintem, addigra már az Ukrán határokon kívülről fogja majd osztani az észt...
Mivel, teljesen nyíltan beismerték, hogy greenbox technikával készülnek az interjúi, simán lehet, hogy már régen nincs is Ukrajnában.

GyMasa 2022.10.28. 18:10:12

@Tapi2021:
Én, boldit hónapokkal ezelőtt feketelistára tettem.
Nem is látom, amiket ír, hiszen semmi értelme nincs elolvasnia marhaságait.
Válaszolni neki meg még kevésbé van értelme...
Ő az az alak, aki egyre csak dagasztja a beszélgetést, kínosan ügyelve rá, hogy csak azokat a témákat nyomja, amikkel lehet duzzasztani a beszélgetést.
És, egyre hosszabban, egyre jobban le kell menni kutyába, hogy válaszolni lehessen neki.
Komolyan olyan, mit a 4 éves gyerekeka "Miért?" korszakuk legsötétebb időszakában...
Csak a 4 évesek kinövik azt a kort hamar.

Gógita 2022.10.28. 21:41:21

@GyMasa: "Csak a 4 évesek kinövik azt a kort hamar. "

Csak, hogy Boldi hard core.

Wildhunt 2022.10.28. 22:31:52

@Tapi2021: ez akkor benne volt a napi hírekben. Azóta új múlt van.

GyMasa 2022.10.28. 23:49:34

@Gógita:
"Csak, hogy Boldi hard core. '
Igen, azt látom...

Gógita 2022.10.29. 12:52:55

Hát ki más?

"https://index.hu/kulfold/2022/10/29/lengyelorszag-egyesult-allamok-westinghouse-mateusz-morawiecki-atomeromu/"

Gógita 2022.10.29. 13:18:28

Max van már új állásod?

"Teljes munkaidős, magyarul tudó szerkesztőt keres az egyik orosz állami hírügynökség"

index.hu/kulfold/2022/10/22/rosszija-szevodnya-orosz-hirugynokseg-magyar-szerkeszto-racz-andras-propaganda/

:-)

Gógita 2022.10.29. 15:59:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Pedig tudsz oroszul is, magyarul is, nem?
Jobb a CC? (Mint a CCCP? Utóbbi csak vicc! Ahogy megláttam a CC-t! :-) )

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.29. 19:24:41

@Gógita:

Akkor az lenne a jogos feltevés, hogy pénzért mondom azt, amit mondok. Ezt a látszatot szeretném elkerülni.

Gógita 2022.10.29. 22:03:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De finnyás vagy! :-)
Ha én továbbra is ugyanezeket írnám (munka mellett, éjjel...), mint most és még fizetnének is érte, kifejezetten boldog lennék. :-)
Pláne, ha ez lenne a főállásom és megélnék belőle.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása