magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Naplopás

Panaszkodik a bolgár kisemberek közélet iránt érdeklődő része, hogy lám a bolgár parlamenti képviselők a havi átlagbér 5-szöröséért lopják a napot. Jellemzően nem csinálnak semmit, ha meg mégis összeülnek, akkor pl. 5 órán keresztül egy törvényjavaslat nevéről vitáznak (tényleges eset, a múlt héten zajlott).

Én meg mondom: addig örüljenek, míg ez van, mert az alternatíva a nyugati parlamenti minta, ahol a képviselők éjt nappallá téves azon ügyködnek, hogyan tegyék tönkre saját országukat. Azaz nem marháskodnak, hanem ténylegesen kárt okoznak.

Mostanában zajlik az új spanyol családvédelmi törvény vitája.

A fő spanyol kormánypárt, a szocik - kb. a magyar ballibekhez hasonló irányvonallal, bár tőlük azért kissé balrább gazdaságilag - úgy képesek kormányon maradni, hogy a kormányba bevették a szélsőbalt, ez elsősorban az eredetileg újbalos, de ma már inkább progresszívista Podemos. Pedro Sánchez szocialista kormányfő úgy kormányoz, hogy magának tartotta meg az igazán fontos területeket, viszont a mellékes, de woke szemszögből jelképes tárcákat meg átadta a Podemosnak. Így van pl. fogyasztóvédelmi miniszter, szociális jogok minisztere, s - nem vicc - egyenlőségügyi miniszter is. Ez utóbbi egyenesen a Podemos egyik főembere, a Podemost megalapító Pablo Iglesias de-facto felesége (évek óta együtt vannak, van három közös gyerekük, de annyira progresszív emberek, hogy nem írják alá a "papírt").

Az egyenlőségügyi miniszterérium fő feladata, hogy hülyeségeket talál ki, majd ezeket elfogadtatja. A legújabb: a családvédelmi törvény. Persze a lényeg a család definíciója olyan módon, hogy rombolja a normális, valódi családokat. A szociálisjogi és az egyenlőségügyi minisztériumok szakértői ki is találtak eddig 16 (tizenhat) darab családmodellt. Nem vicc. Néhány családmodell neve ellentmond a spamyol nyelv szabályainak is, de ez nem izgatja a progresszív gondolatok lelkes híveit.

A kedvencem a "matriomonio monomarental". Sajnos nehéz ezt magyarra átadni. Viszont kiváló jelző arra, hogy a spanyol progresszívok nem értik saját nyelvüket. Igyekszem elmagyarázni. Spanyolul az "apa" szó: "padre", ez a latin "pater" szóból jön (a spanyol szavakban talán még az olasznál is több a latin szó!), az "anya" szó meg "madre" (latin "mater"). A "szülő" szó pedig "pariente" (latin "parens", a "paro" - azaz "szül" igéből).

Na most a spanyol progresszív, aki nem ismeri rendesen saját anyanyelvét, döbbenten észleli a hasonlóságot a "padre" és a "pariente" között, ráadásul ezek mellékneves alakja "paternal" és "parental", s azonnal "szexizmusra" gyanakszik: miféle dolog, hogy a szülő megnevezése a férfiakra utal!

Mint mondtam, a szülő megnevezése a spanyolban nem utal a férfiakra, a "paternal" és "parental" közti hasonlóság teljesen véletlen, ráadásul a "szül" szóból ered, ami nem éppen férfias dolog, de ez a tény nem izgatja a spanyol progresszív elméket.

Kb. mintha egy magyar felháborodna, hogy a Kúria neve miért ilyen obszcén, s miért kúrják meg az embereket a Kúrián dolgozó bírák.

Szóval spanyolul az egyszülős házasság az "matriomonio monoparental", ami nem utal arra, hogy a szülő apa vagy anya, csak nemsemlegesen "szülőt" jelöl. Viszont a progresszívok azt hitték, ez "egyapásat" jelent, így sikeresen kitalálták a "marental" szót, ami eddig nem is létezett, az "anyai" spanyolul "maternal". Szóval így született meg a "matriomonio monomarental" szörnyszó. Mondanom sem kell, hogy aki mer röhögni rajta, az fasiszta.

Szóval azt mondom a bolgár idegeskedőknek: örüljetek, hogy a bolgár parlament nem családromboló jogszabályokat szavaz, hanem ehelyett csak marháskodással lopja a napot!

a spanyol szociálisjogi és az egyenlőségügyi miniszter a spanyol parlamentben

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1117987446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fundaluk 2022.12.04. 09:04:41

A Kúriás hasonlat nagyon jó:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.04. 09:37:47

@fundaluk:

Gondolkodtam is rajta mi legyen a párhuzam, nem jtott azonnal az eszembe.

2022.12.04. 09:57:22

a curia és a court latin szóösszetételek.

court = co + hortus (a latin-görög (k)hortus a kert.)
curia = co + viria (a latin vir a férfi, a "vér")

Gery87 2022.12.04. 13:40:28

"a kormányba bevették a szélsőbalt, ez elsősorban az eredetileg újbalos, de ma már inkább progresszívista Podemos. "

Ez a baj az újbaloldallal hogy "megbuzul".
Még ha eredetileg nem is progresszív, az antikapitalizmus nehéz, bonyolult feladat, gyak. mindenivel "össze kéne veszni" hozzá, olyasmit tematizálni amire évtizedek óta nem volt példa.
Politikailag nehéz terep, nehéz vállalás..
Nem is képesek rá úgy látszik.
A korszellem elragadja őket. Meg a képviselősdi csábítása, könnyűsége, a hatalom a pénz.
Marhaságokat mondani, még népszerűeket is, nyilván könnyebb mint beleállni a rendszerbe.

Partizán Marciékkal is ez a baj, lelkes újbalos, kritikus csoportnak indultak, de a progressziót nem tudják elhagyni.
Akit én ott eddig láttam mint csatorna "arcot" szinte mind cső buzi.
Ezzel csak az a baj hogy ők mindig is elsősorban ratyik lezbik lesznek, minden csak ezután jön. Ebben semmi meglepő nincs. Ez egy erősebb identitás a túlszexualizált fogyasztói heteró világban, nem várható más, nem az ő hibájuk. Márpedig progresszív genderista wokeista "liberálfasizmussal" nem lehet igazán újbalosnak lenni! Választani kell vagy ez vagy az.
A korszellemnek megfelelés elvonja az energiákat és a figyelmet az igazán lényeges dolgokról, zsákutcába viszi őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.04. 18:12:16

@Gery87:

Marcis sose volt újbal.

Eleve egy hiteltelen alak, mert tipikus belpesti liberális család sarja. Nevetséges volt, amikor mérges munkást játszott.

S bizony mindig a ballibek szélén állt.

A kis balos szöveg csak póz. Éles helyzetben mindig beállt a liberálisok mögé.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.12.04. 19:23:52

A monomarental-t kapásból monomaternal-nak olvastam alap spanyoltudással és azt hittem elírtad, valamint hogy amiatt abszurd hogy egy szülő képtelen önmagával házasodni.

Egyébként a spanyolok ennyire balosok-progresszívek alapból hogy erre a woke politikára választói igény van? (+ Nem úgy van ott a leosztás hogy a katalánok inkább a balosok a spanyolok meg jobbosok?)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.04. 19:58:22

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Spanyolországban a katalán és a baszk nacionalizmus 90 %-ban balos, vagy mársékeltebb balos vagy erősebben az.

A spanyoloknál meg van olyan 20 % szélsőjobb és 20 % szélsőbal szimpátia.

Gógita 2022.12.04. 20:46:08

Jók a csajok, csak sajnos ott is áttört a pogányság! :-(

Gery87 2022.12.04. 21:29:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Eleve egy hiteltelen alak, mert tipikus belpesti liberális család sarja. Nevetséges volt, amikor mérges munkást játszott."
"A kis balos szöveg csak póz. Éles helyzetben mindig beállt a liberálisok mögé. "

Nem hiszem hogy a származás, meg a státusz feltétlenül számítana abban hogy mit gondolsz...

Ő a személyében, identitásában képtelen elvonatkoztatni bizonyos dolgoktól, meg elhagyni felesleges marhaságokat.

Én úgy látom van egy őszinte vonzódásuk a radikális balos ügyekhez, de ez pusztán elméleti, bölcsészkedés, filozofálgatás.
Csak azért nem a romkocsma szint, mert építettek egy vállalkozást, megélnek belőle.

Teljesen nyilvánvaló hogy a stílusa, szocializációja, progressziója miatt semmi keresnivalója pl a munkásmozgalomban egy szakszervezetben, baloldali politikában.
Hiteltelen lenne.

MO-on egy "belpesti liberális buzit" sose választanának meg egy valóban kékgalléros baloldali párt élére vagy vele nem lehetne komoly eredményt elérni.

Ő a tipikus "5%-os párt" kategóriában indulna.

Billy Hill 2022.12.04. 23:51:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
@Gery87:

Pár hete összefutottam vele előben, elég érdekes látvány. Kábé 190 cm magas, de úgy hordja a hátizsákját (mindkét pánt a vállain), mint egy óvodás.

2022.12.05. 09:41:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
partizán marci a tipikus újbalos antikapitalista.
a legújabb videójában a finn oktatási rendszert mutatják be. és csupa újbalos tanárokkal beszélget, újbalos oktatási miniszterrel (mindegyik nő, a baloldaliság a közéleti nőiség, a nőiesség), akik elmondják, hogy finnországban a jóléti állam kiszorította a magántőkét az oktatás rendszeréből.

és a tanárok sztrájkolhatnak anélkül, hogy a miniszter elbocsátaná őket. ha akarná se bocsáthatná. mert a sztájk alapjog. és milyen szuper, hogy a szupergazdagok gyerekei egy állami iskolába járnak az illegális bevándorlókkal és a fogyatékosokkal.

a neoliberálisok ettől sikítófrászt kapnak.

Gery87 2022.12.05. 10:03:42

@cvsvrs:

Láttam.

"a neoliberálisok ettől sikítófrászt kapnak. "

Vannak nők meg bevándorlók, ne viccelj:)

Gery87 2022.12.05. 10:07:54

@Billy Hill: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát nem gondoltam volna hogy a hátizsák hordásának pántra vonatkozó használata ilyen megállapításokhoz és értékítéletekhez vezethet:)

Ezen túl vigyáznom kell nehogy mindkét pántot használjam mert belpesti ovis értelmiségi leszek...:)

2022.12.05. 10:29:54

@Gery87:
a neoliberalizmubsan döntően magániskolák vannak. az újbaloldaliságban azon nincsenek. azok a gonosz erői. a haszonlesők, akik cukorka automatákat vinnének be az iskolákba. az állam azonban ezt megakadályozza.

2022.12.05. 11:07:36

@Gery87:
a magyar társadalom nem akar ekkora egyenlősdit, mint finnországban. mert az a hagyományok teljes feladásával és túlzott uniforimizáltsággal járna.

errefelé a finn iskolát is kipróbálták. még a szocializmusban. úgy nevezték, hogy "nevelési központ". az szinte mindennel fel volt szerelve. volt tágas sportpályáják, az iskolának saját uszodája volt, óriás könyvtára, és iskolaszámítógépek, kis tanműhelyek. az intézmény nem volt népszerűtlen. különösebben népszerű se.

mert hogy egy ilyen közeg túlságosan steril. nincs benne falusi, vagy tanyasi jellege. értem, hogy ez a skandináv progresszió. hogy azt felszámolják. és a modernizációval a szegénység is csökken.

a magyar társadalom többsége ennyire nem északias. persze annyire meg nem balkáni, vagy inkább bizánci típusú, mint orbán. aki egy militáns kis-ázsianizmust akar. ahol az egészségügyet és azaz oktatást egyidejűleg a rendőr belügyminiszert vezényli mondván, hogy ezzel felszámolják a sztrájkokat.

Billy Hill 2022.12.05. 20:50:16

@Gery87: "Ezen túl vigyáznom kell nehogy mindkét pántot használjam mert belpesti ovis értelmiségi leszek."

Csak ha Bel-Pesten teszed. Ez is az Oktogonnál történt, és a körút belső (!) oldalán... ;-)

Gery87 2022.12.05. 21:18:03

@cvsvrs:

Tetszik a finn modell, minden lehetőséget megragadtak amit a XX.század adott nekik.
Pedig nekik se volt felhőtlen.
Mondjuk mindent megtesznek azért is hogy saját cigányaik (szomáli, etióp) legyenek de hát ők tudják...

Gery87 2022.12.05. 21:29:17

@cvsvrs:

"a magyar társadalom nem akar ekkora egyenlősdit, mint finnországban. mert az a hagyományok teljes feladásával és túlzott uniforimizáltsággal járna."

Nem hiszem hogy ez ok lenne.
Ez max kifogás.

"errefelé a finn iskolát is kipróbálták. még a szocializmusban."

Nem hinném, az uniformizálás nem egyenlő azzal ami ott folyik.
A szocializmus magoló droidot akart csinálni belőled, meg a mostani is, a finn modell nem ez.

Gery87 2022.12.05. 21:30:12

@Billy Hill:

Ó, arra nem járok....vidéki vagyok és így is mindig szédülök ha "fenn" járok:)

2022.12.05. 22:06:19

@Gery87:
debrecenben a finn modell ki lett próbálva 80-ban átadott "nevelési központ".
i0.wp.com/hajdupress.hu/wp-content/uploads/2022/01/Ujkerti_Diaksport_kiallitas_1980_haev_archivum-e1642177758411.jpg
ez az iskolának csak a központi része, mellette volta egy hatalmas könyvtár egy óriás "sportkombinát". atlétikai pályák. uszoda, a kicsiknek hatalmas játszótér. szánkódomb. egy az egyben a finn iskola.

Gery87 2022.12.05. 22:19:39

@cvsvrs:

Már megint Debrecen:) A világ a közepe...

A modell alapja nem csak a technikai, anyagi feltételek biztosítása, nem annyi az egész hogy "van ingyen füzet meg 3 tornaterem". Úgy sejtem.
Úgyhogy kötve hiszem hogy ezen már 40 éve túl lennénk.
Ha ennyi lenne az egész, akkor elterjed és ma nem lenne gond az oktatással.

2022.12.05. 22:40:30

@Gery87:
a létesítmény a rendszerváltás után bezárt. nem lehetett fenntartani. nem volt elegendő gyerek. ma a háromból az egyik járműipari szakmunkásképző.

ezt egy művelődési háznak építették, amit tanítási időn kívül a lakónépesség is szabadon igénybe vehetett. szinte kivétel nélkül azokkal alehetőségekkel, amik a finn iskolában is vannak. kisebb, nagyobb színháztermek, tornaszobák, sportlétesítmények. és ezeket a nevelési központba iratkozó gyerekek igénybe vehetették.

a debreceni nevelési központhoz egyik létesítménye a delta mozi. ahol tudományos ismeretterjesztő filmeket vetítettek a gyerekeknek. és tanítási időn kívül felnőtteknek. a szocialista iskola. ahol mindenki egyenlő. a gyárigazgató és a szakmunkás és a gyereke is egy közöintézményba járnak.

ez a nevelési központ (aka finn iskola) egyik létesítménye. a szánkódomb.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4924/220109szankodomb_ksz_(30).jpg

2022.12.05. 23:13:52

@Gery87:
leginkább azt tudom bemutatni, ami debrecenben van vagy volt. amiről partizán marci regél az a szocialista lakótelepi iskola. az a "finn iskola". egy az egyben. ami a filmben van.

csak ehhez kellett a biogal gyógyszergyár, a medicor, a tanért (az taneszközöket gyártott és értékesített), a göcs, a mezőgép, és élelmiszeripari üzemek sora. konzervgyár nestlé üzemmel. tejipar, húsipar, barnevál, dohánygyár. róna üdítő. és ezek működtek. lehet, hogy nem a legjobban, debrecenben úgy ahogyan működött a szocializmus.

budapesten már akkor is az volt, hogy ők ezeket eladnák. a termékeket. és a rendszerváltás után a gyárakat. nem eladni nehéz, hanem előállítani. a kereskedelem joga a budapesti impex vállalatoké volt. a reformokkal ezt elvették tőlük. a vidéki üzemek maguk kereskedtek. és ha azok viszonylag jól működtek (erre is volt példa), akkor kereskedés haszna helyben maradt.

budapesten persze az a pénz hiányzott. és azt mondták, hogy jaj, jaj, jaj. reformok nem kellenek. a szocializmus reformálhatatlan. a többség magyarországi helytartó akart lenni. (nem mindenki persze, mert budapesten is van egy értelmes réteg). a mai napig alvátetett helyzetbe hoznák a vidéket.

vidékre nem kell jogász, csak aljogász. a főjogász a kőrúton belül lakik. és az mondja meg, hogy mi a jogállam. többi legfeljebb aljogász lehet. a fidesz is ilyen. az szdsz is persze. az összes.

persze nem állítom, hogy debrecen meseszép lenne budapest többsége nélkül. esély lenne a polgári fejlődésre. a lakótelepeken finn iskola is lehetne. vissza lehetne vezetni. csak ahhoz saját tulajdonú gyárak kellenek. valami ami a finn iskolához előállítja a szükséges árut.

2022.12.05. 23:26:58

@Gery87:
mindazokat a létesítményeket, amelyek a marci által bemutatott finn iskolában műkdönek összerakták egy ískolatípusba. és azt a szocializmusban úgy nevezték, hogy NEVELÉSI KÖZPONT.

az tulajdonképpen egy hatalmas területen elhelyezkedő művelődési ház, könyvtárakkal, színházteremmel mozival, szaktantermekkel, kézműves műhelyekkel, spotpályával, mellette parkkal, játszótérrel, épített szánkódombbal. ami az alapozáshoz kiásott földből hordtak össze.

tanítási időben iskola. azon kívül a dolgozó nép igénybe veheti a gyárigazgató, a munkások és azok gyerekei is mind-mind egyenlőek lesznek. (a karbantartási munkákat leszámítva egész évben, egte, hétvégéken, tanszünetben is hasznosítva legyen. és a szocialista közművelődést szolgálja) a felnőttek is nézzenek tudományos ismeretterjesztő kisfilmeket a delta moziban.

finn iskola = nevelési központ

már akkor is előszerettel tesztelek debrecenben. mert elég nagy város ahhoz, hogy ezekhez többé kevésbé minden adva legyen. a fidesz is debrecenen kísértezget.

2022.12.05. 23:39:00

@Gery87:
és erre debrecenben azt mondták, hogy oké, egyféle iskolának ez úgy nagyjából rendben is lenne. ez a szocialista lakótelepi minta iskola a 80-as évekből.

de mellette legyen református kollégium, erdei iskola, hortobágyi nemzeti parkban tanyasi iskola ahol lovagolni lehet. van amihez tanya kell. legyen mindenféle. az a reform, hogy ezek is meg vannak engedve. a lenini úton ugyan ilyenek nincsenek. a szocializmus "jelenlegi szakaszában" (ez volt a terminus technicus) a reformok keretei között a párt fontolva halad előre.

2022.12.06. 00:18:03

@Gery87:
a miskolcon forgatott utánam srácok című sorozatban bemutatott világkép. a generál együttessel. a gyerekek fociznak, bringáznak, csajoznak, rakétát építenek, és vannak akik verekednek. de őket meglckéztetik és barátok lesznek. ugyanez a szomszédok világképe.

budapesten azt mondják, hogy csak ezt ne, csak ez ne legyen. ez a szocialista népnevelés. hanem legyen finn iskola. az ugyanaz. a finn iskola az jutka a tanító. és vágási feri az állami gondozott, egyenlő a szomszéd orvossal. lenke néni és madaras bandi a közértben. lászló atya a templomban.

a skandináv társadalomkép egy az egyben a késő kádárizmus. megengedik a magántőket. a maszkokat és a multikat is beengedik. vegyesválllaltotokban a munkaadók és a munkavállalók kiegyeznek.

amirő pogátsa zoltán regél. az a szocializmus a reformokkal. amiről azt állítja, hogy olyan nem lehet. szinte mindenki a késő kádár kort akarja visszahozni. orbán is. legyen olcsó krumpli. 3,60 a kenyér. abból nem engedhetünk.mert az vívmány. csak akkor ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül. a párt meghirdeti a békeharcot. magyarország a béketábor. megállapodunk a baráti országgal, hogy adjanak nekünk mindent olcsón. mert mi nem a kizsákmányoló nyugat vagyunk, hanem a fasza gyerekek. és adják az olajat féláron.

a kádárizmus egy az egyben. minden oldal. az mszmp különféle platfromjainak örökösei mind. bogár laci bácsiék, az összes többi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.06. 17:08:00

Ezen a monomarentalon csak sírni lehet. De legalább hasonlít a monomentalra.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása