magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Doboz kakaó

A párkapcsolatok nehézségéről egy teljesen autentikus, saját eset.

1985 vége volt. Havannában.

Pont amolyan átmeneti állapotban voltunk a jövendő múzsámmal, azaz már egyértelműen nem csak barátok voltunk, de még nem volt rendes szexuális viszonyunk se (tudom, mai szemmel ez furcsa, de akkor ez megesett emberekkel, hogy nem azonnal feküdtek le egymással).

Az én szüleim anyagilag kb. dupla jól álltak, mint az övéi, plusz az én szüleim nem takarékoskodtak, az övéi viszont mániákusan spóroltak, meg csencseltek. A csencselés alatt az értendő, hogy külföldieknek fenntartott boltokban bevásároltak kaját, aztén azt eladták 3-szoros áron kubaiaknak, majd ebből aranyat vettek. De ezt is mind eltették.

Eleve a magyar kiküldötteket jobban fizették, mint a tobbi KGST-országbelit, különösen jobban, mint a szovjet kiküldötteket, akik messze a legalacsonyabb béreket kapták az összes komcsi kiküldött között, Igen, furcsa volt ez a szovjet gyarmatbirodalom: a legszarabbul a gyarmattartó hatalom állampolgárai éltek, a gyarmatok állampolgárai meg hozzájuk képest jólétben. Még a külföldre kiküldött szovjet emberek is, pedig ők privilegizáltak voltak az átlag szovjet polgárhoz képest!

Bonyolult volt eleve a KGST-kiküldöttek bérezése, 3 részből állt: otthoni pénz, helyi pénz, s amerikai dollár. Mondjuk az átlag magyar kiküldött kapott valamennyi forintot, ezt a magyarországi számlájára utaltak, ennek összege kb. annyi volt, mint egy magyarországi hasonló pozíció alapbére. Aztán kapott dollárt, összege pozíciótól függött, a Kubában dolgozó magyarok esetében ez kb. 150 és 1000 dollár között volt havonta, de ezt csak évente 10-szer fizették ki, nem járt a nyári 2-hónap szabadságra, ekkor ugyanis a kiküldött otthon volt, azaz nem volt ok plusz külföldi bérének utalására. (Mondjuk a nagykövet kapott ezer dollárt, az egyszerű nem-vezető beosztású szakértő meg 150-et.) Ugyanígy csak évente 10-szer járt a helyi pénz, ami esetünkben kubai pesót jelentett, de ez olyan kubai peso volt, amivel lehetett vásárolni a kubai "különleges" boltokban, ahová mezei kubai a lábát se tehettte be. Ezekben a különleges boltokban volt áru, persze nem valami nyugati árubőséget kell elképzelni, de minden alapvető élelmiszer megvolt, ráadásul nem volt a jegyrendszer ott érvényben.

Minden KGST-ország ezt a rendszert alkalmazta, persze a szovjetek megint a legrosszabbul jártak, Az átlag szovjet kiküldött ugyanis nem kapott egy szál dollért se, csak rubelt és pesót. Míg a magyar és a bolgár kiküldöttek közül a legalacsonyabb beosztásúaknak is járt dollár. A szovjeteknél viszont csak közepes rangtól felfelé járt dollár!

A legelitebb áruk csak dollárért voltak kaphatóak. Ilyennek számított pl. a nem-kubai cigareta, alkohol, csokoládé, igazi kávé (a normál boltokban csak cikóriával kevert kávé volt), az amerikai üdítők, jobb kozmetikai szerek, rendes minőségű műszaki cikkkek, s minden más hasonló.

Na most, a kakaó is "csak dolláros" luxuscikk volt. Jövendő múzsám szülei inkább meghaltak volna, mintsem hogy vegyenek bármit is dollárért. Szóval kakaó nem volt náluk a lakásban.

Aztán megtudtam, szereti a kakaót. Hát bementem otthon a spejzba, leemeltem 1 doboz kakaót a polcról, s másnap elvittem neki. Gondoltam, most milyen jó fej vagyok!

Két hónap múlva derült ki mi is történt. Mint ez jellemző rám, nem figyeltem oda, hanem rutinból cselekedtem. Szóval tévedésből egy bontott doboz kakaót adtam oda, nem egy bontatlant.

Aztán valamikor februárban már amikor teljes kapcsolatunk volt, egyszer azt mondja nekem "mire volt jó így megalázni engem?". Én persze őszintén meglepődtem, mit is követtem el. Lassan megtudtam: félig megevett, felbontott doboz kakaót ajándékoztam,

- S miért nem szóltál? - kérdeztem.

- Hogyan is szóltam volna, azt hittem direkt csinálod, hogy jelezd, te mennyivel gazdagabb vagy, Egész éjszaka zokogtam!

- Komolyan elhiszed, hogy direkt elviszek egy felbontott kakaót a barátnőmnek, hogy az megsértődjön? Ennyira hülyének nézek ki? Ráaádásul akkor még szex se volt, szóval direkt megharagítom azt, akitől akarok valamit, hogy aztán biztos ne legyen semmi? Ha ennyire forr bennem a megalázási vágy, akkor nyilván várok, s majd ha odaadja magát a titokban gyűlölt barátnő, aztán csapok le rá a felbontott kakaóval, nem?

Persze aztán tisztáztuk Ockham borotvája alapján: sokkal logikusabb, hogy mint mindig egyszerűen nem figyeltem oda, mint hogy pokoli tervet dolgoztam ki, melynek ráadásul lehet akár nagatív eredménye is rám. 

De ha mondjuk egy filozófiában nem jártas lány lett volna, aki nem ismeri Ockham borotváját, akár lehetett volna rossz vége is.

Címkék: közélet
31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8118001306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.12.21. 06:22:41

Szoval nem tudom, de a kakao meg a kave nem terem meg Kubaban? Ha igen miert nem jut a nepnek?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.21. 06:49:33

@littke:

Van kávé, nem is rossz minőség!

Sőt kifejezetten jó. A haiti rabszolgafelkelés után jött be Kubába a növény.

Mind exportra megy. Nagyon kevés bent marad, jellemzően keverik cikóriával.

Kakaó is van, kevesebb. Az is export.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.21. 08:15:04

Hát hogy a nők miket képesek kinézet alapján gondolni, abba ne menjünk bele, mert már megvolt a reggeli brazil kávém s így a vérnyomásom már magas :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.21. 08:17:26

@Deak Tamas:

Ma már tudom: a női nézőpont is kell. Korrigálja a férfi nézőpontot,

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.21. 08:25:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezt én is tudom, de ez olyan mint a morfinfüggőség. Akkor épp nem fáj, de sok hasznod nem lesz belőle, utána meg csak rosszabb lesz.

2022.12.21. 08:35:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem az a probléma, hogy exportálnak. (és emiatt korlátozzák a belső kínálatot). hanem az, hogy a dollárbevételből nem vásárolnak technológiát. azért, hogy megtámogassák a termelést.

2022.12.21. 08:48:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
obránék kulturálisan a nyugat ellen hergelik a társadalmat és eközben gazdasági értelemben kiszolgáltatják az országot.

ennél kádárék is jobban csinálták. legalább is errefelé voltak jó példák (és felteszem másutt is). pl. a debreceni konzervgyár a 70-es években licenszelték a maggi termékek gyártását. megvásárolták a technológia egy részét. és amit tudtak maguk fejlesztettek. (mert az országnak szüksége volt "kemény" valutára)

ezek után volt egy nyereséges üzemük. csakhogy abban a bér ugyanannyi volt, mint a veszteséges. a reformokkal igyekeztek felszámolni a túlzott egyenlősdit. dolgozói részvényeket kellett volna osztani egy félállami rendszerben. helyette eladták az egészet.

és megvette a céget egy francia 0 forintért. és a maggi üzemet konkrétan lángvágókkal verték szét. mivel ők ezzel az üzletággal nem foglalkoznak. és nehogy másé legyen.

2022.12.21. 08:49:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha eladják a kakaót és a kávét, akkor azért cserébe kapnak dollárt. és abból kellene technológiát vásárolniuk.

2022.12.21. 09:22:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a szocializmus akkor működik ha van egy fejlett agrárium. és az agrártermények exportjából lehet hiányzó nyersanyagot (keletről) és a technológiát (nyugatról) importálni. és ehhez korlátozni kell a kínálatot.

debrecenben működött a szocializmus. budapesten nem. mert a margitszigetet nem
nagyon lehet bevetni kukoricával azért, hogy a termény árából felszereljék a műszaki egyetemet. egy magyar vármegyében 500 ezer hektár termőföld áll tendelkezésre. és annak jövedelméből már feltőkésítehető egy szakképzési centrum. abból se lesz high tech. mert a népet élelmezni kell. előző generációs technológiát azonban meg lehet vásárolni. és lehet fejleszteni.

amire a rendszerváltó elit azt mondja, hogy ez nekik nem pálya. előbb az volt, hogy majd nyugatosabbak leszünk a nyugatnál. valódi innováció nélkül. termelés nélkül. tőkeexport nélkül. egyszerűen azzal, hogy többpártrendszer van. most a másik véglet van. az, hogy keletiesebbek leszünk a keletnél. és hadat üzenünk amerikának.

2022.12.21. 09:41:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a 60-as évek technológiájával is megoldották a holdra szállást. és az latin amerikában is rendelkezésre áll.

most a kutatás az, hogy van egy ilyen algoritmus. leütik az entert. és az kidob valamilyen eredményt. azt publikálják. és azt mondják, hogy itt a forradalmi áttörés. a kutatónak fingja nincs, hogy mit számolt ki a gép. és azt mondják, hogy ez a szingularitás, ezzel meghaladják a embert.

a 20-30 évvel ezelőtti technológiát megkaphatja minden magyar mezőváros. nem azt, amivel az amerikaiak holdra szálltak. annál sokkal fejlettebbet. és tessék. ezek mellett persze szükség volna arra is, hogy debrecen csak 10 évvel legyen lemaradva. budapest csak 2-3 évvel. az önmagában kevés.

kell egy széles vidékies bázis. és ez az, ami a nyugati és a keleti modellből is kimarad. és ez az, ami ellen budapest kézzel lábbal tiltakozik. mindegy, hogy fidesz, vagy nem fidesz.

fundaluk 2022.12.21. 09:41:32

Nőkkel csak a gond van mindig.
Nincs kakaó - az a baj.
Hoztál kakaót - az a baj.

Serény Vélemény 2022.12.21. 10:12:14

@cvsvrs: " legalább is errefelé voltak jó példák (és felteszem másutt is). pl. a debreceni konzervgyár a 70-es években licenszelték a maggi termékek gyártását."

Ha máshogy adjuk elő, akkor kiderül, hogy a létező szocializmus nagyon jó biznisz volt nyugati multinaci cégeknek. Ha egy lépéssel gondoljuk csak tovább, akkor az egész "rencerváltás" gyakorlatilag ezen nyugati cégek bizniszének a további növelését célozta, és nem a ma nagy hangon sivított "demokráciát".

2022.12.21. 11:13:45

@Serény Vélemény:
csakhogy az egy kölcsönösen előnyös üzlet volt. mert hogy a svájc lényegében átadta a gyártáshoz szükséges technológiát. amit debrecen lemásolt. ezért ugyan fizetni kellett. és a nestlé nyilván drágábban adta tovább a magyarországon gyártott termékeit a nagyvilágba. tehát ezen nyerészkedtek. ugyanakkor voltak fejlesztések.

kádárák lényegében azzal kísérleteztek, ami a rendszerváltás után kínában csúcsra járattak. és azzal kína felemelkedett. magyarországon a rendszerváltók azt mondták, hogy az évszázadok óta kapitalizáló világvállalatokkal versenyezni kell. és mikortól? holnaptól! és ha valaki, vagy valami nem tud a globális ellátási láncokba kapcsolódni, akkor pusztuljon.

a mai napig ez megy. és hogy ezt a nyugat kényszeríti az országra. ez budapest kényszeríti ki. illetve most már nagyon nehéz lenne visszaállni a rendszerváltás előtti időszakra akárcsak részlegesen is. mert hogy mindent eladtak. tehát marad az, hogy orbánizmus kifut valahová.

_Neville 2022.12.21. 12:22:35

"legelitebb áruk csak dollárért voltak kaphatóak. Ilyennek számított pl. a nem-kubai cigareta" mondjuk az is jó hülye, aki Kubában rohadt drágán külföldi dohányárura vadászik :D

Billy Hill 2022.12.21. 15:45:28

(Egy könyvelő haverom is továbbadott egyszer egy régi tanárának egy felbontott viszkit. Nem látta a díszdoboz miatt (belenézni meg lusta volt, csak levette az irodai polcról), hogy a zug-alkesz takarító néni egyik este belekortyolt. Volt ott is szégyenkezés...)

Gery87 2022.12.21. 16:34:11

"Igen, furcsa volt ez a szovjet gyarmatbirodalom: a legszarabbul a gyarmattartó hatalom állampolgárai éltek, a gyarmatok állampolgárai meg hozzájuk képest jólétben."

Más volt a hatalom alapja!

-A nyugati kapitalista imperializmus, gyarmatosítás alapja a kizsákmányolás, majd a koncból való részesedést bizonyos szintig megosztani az anyaországgal. Az ideológia pedig a kultúrális faji felsőbbrendűség, a "civilizálás".

-A szovjet módszer elvben egyenlőség alapú, nem cél a hódoltatott terület kirablása és kifosztása, elvben "szövetség" nem alá fölé rendelt viszony. És terület alapú, az számít enyém e a terület, nem az hogy ott hogy élnek, a rendet az erő biztosítja nem a jólét.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.12.22. 12:29:38

@_Neville: hát ez így van. Ebből is látszik birca barátunk igazmondása.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.12.23. 11:14:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a te esetedben igen. Azért vagy képtelen munkába állni. Így marad a gyér látogatottságú oldalad, ahol önmagad szopod fel.
Ezért vagy csóró.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.23. 11:23:08

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Akkor hogy lehet, hogy 2007 ősze óta összesen 4 hónapot voltam munkanélküli?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.12.23. 12:40:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: úgy, hogy egyéni vállalkozó voltál, a saját szemetedet gyártottad orosz támogatással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.23. 19:52:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Táppénze 2007 óta kb. 4 hónapot voltam, különféle betegségek miatt. Egyik se skizofrénia.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.12.24. 16:20:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mivel skizofrén vagy, gyógyterápiaként mondták, hogy írogass sokat. Ezért indítottad ezt a blogot. Vagy inkább bugot.
Te alkalmatlan vagy a szociális kapcsolatokra, így a munka világából kiesel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.12.25. 10:51:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mivel ilyen röviden, tömören válaszoltál, tudom, hogy nem tévedek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása